Általában a falnak támasztva, vagy külön állványon szokott lenni hordozható megállj jelző és előjelzője, kb. 1,5-2 m-es árbóccal. Ha villamosított a vonal, akkor előfordulhat, hogy "áramszedőt le", "áramszedőt fel", "villamos mozdony állj" táblák is vannak ugyanígy csokorba szedve. Táblafajtaként 2-4 db szokott lenni.
Ha tartozik az őrházhoz biztosított vasúti átjáró is, akkor piros-fehérre festett állvány is szokott lenni, amire a piros jelzőlámpát lehet kitűzni az útátjáró fedezéséhez: https://vasutallomasok.hu/kepek/p0016/p0016820.jpg
Ugyanezen a képen a fehér zsákokban valószínűleg szén vagy tűzifa van, amivel az őrház kályháját fűtik.
Illetve nem szorosan a bakterházhoz kapcsolódóan, de ha az állomásod esetleg jelentősebb vasúti csomópont volt vagy fontosabb ipari létesítményt szolgált ki, akkor világháborús emlékmű is elférhet rajta, pl. görbe síndarab vagy törött kerék feketére festve, kis táblán a bombázás dátuma (vagy legalább egy évszám).
Szeretném feldobni a váltóőrházamat. Van ötlet vagy kép arról, hogy milyen eszközöket és milyen módon tudnék elhelyezni mellette. Pl.: vasúti táblák, fékező saruk, stb...
had szórjalak meg (illetve a topicot) még továbi, összeállítással kapcsolatos további kérdéseimmel: Közlekedtek-e valaha MÁVo rolák vegyesen, pl ÖBB-s rolákkal együte? (én pl ilyet nem láttam, de ez ugye semmit nem jelent)
Ha már RoLa, akkor szerintem a kísérőkocsikról is ejtsünk pár szót. Hátha evvel is elősegíthetjük a lengyel postakocsik kiadását!
A Ggs kísérőkocsikban vasútőrök utaztak és a szerelvény végén közlekedtek. Katonai vagonok voltak eredetileg. Felszereltségüket tekintve nagyon szegényes belsővel rendelkeztek: fa priccs, kályha szénkészlettel, pokróc és petróleum lámpa. A jelen modellek Rev. dátumát tekinteve, ezek a kocsik illenek hozzájuk. Egy 2001-es délbalatoni fotón még ilyen Ggs kísérte a szerelvényt.
Aztán jöttek a 00-40-es lengyel postákból lett 89-69 BD kocsik, vasútőrség felirattal az oldalukon. Sajnos évszámot nem tudok írni, hogy ez mikor történt. Az viszont biztos, hogy egy 2004-ben készült fotón már ilyen kocsi kísérte a RoLa szerelvényt. Az is biztos, hogy a kocsik nagy átalakításon nem estek át, de egy kémlelő ablakot biztosan kaptak, illetve kékre festették őket és felkerült a vasútőrség felirat az oldalukra. Ezekben már gázpalackkal fűtöttek ( bár volt bennük eredetileg fűtés, de azt nem használták ). Sokáig nem tarthatott a kocsik alkalmazása, mivel 2004 év végén lejárt a fővizsgájuk. 2005-ben már a magasfogadón voltak. Utána 2015-ig, a diósgyőri vasgyár mellett voltak leállítva. Innen átkerültek Miskolcra, majd szintén ebben az évben elindultak az utólsó útjukra.
Ha egyszer lesz lengyel posta modellben, remélem valaki fog készíteni ilyen kocsit!
Valamint a Bsc kocsikon kívül, még bautzeni 59-41 Bc kusetteket is berakott a MÁV a RoLa szerelvényekhez. A következőket biztosan: 004, 008, 018, 023.
Az infók az Index személykocsis topikjából származnak. A dicsőség a törzsgárdát iilleti, én csak összeszedtem a mozaik darabjait.
ejj, pedig amikor megláttam az MH honlapjána közeli fotókat a kis alkatrészes zacskókról, amiben a szükségesél több összekötő elem látszott, illetve a befogás is hasonlónak tűnt a roco/flm féléhez, akkor kicsit elkezdtem picit reményedni, hátha kompatibilisre készítette őket az acme....
Hát a futása olyan harckocsi feeling volt először mert a 8 tengely csörömpölt rendesen... de ezen sokat javít ha egy pici olajat teszel a tengelyekre. Én Flm olajat használtam. Így már nem zörögnek és sokkal szebben gurulnak.
Egy-két tengelynél volt csak érezhető hogy nem forog rendesen, mert a tengely végeken lévő imitáció hozzá ér a forgóvázhoz, sorja vagy öntő csonk maradék miatt. Így persze nem gurult szinte egyáltalán, de ez könnyen orvosolható. Most a 4 kocsi szépen megy, szinte hangtalanul, szerintem nem lehet ok panaszra. Egyébként nagyon tetszik, hogy a rakfelület végig áttört! A kamionok kerék ékek is külön alkatrészek. Rev dátum 96-os. Mindegyik csomagban van 2 magasság állítós kuplung tartó, 4 rövid és 4 hosszabb direkt kuplung. 450 ív alatt a hosszabb kell különben össze érenek. Valamint 2 vég ütközőhoz minden alkatrész amik ugyancsak nincsenek felszerelve és persze sok apró gumi tömlő. Egyébként nagyon passzol minden kiegészítő a helyére, könnyű felszerelni vagy levenni. Felszerelve viszont nem fér vissza a dobozba... na mindegy. Bár nem ismerem részletesen az eredetit, szerintem egy gyönyörű modell született, megfelelő ár érték arányban.
egyet gugliztam, de alig van már könnyen egtalálható kép az igaziról, pedig régen volt jó sok.
Illetve aki ismerője a típusnak, lenne kedve mesélni kcsiit róla?, énnek úgy rémlik, hogy licensz alapján készültek a 8 tengelyesek. De rémlik, hogy volt valami Mávos próblkozás 10 tengelyesből is... (?)
Csak azért, hogy itt is meglegyen, mert már csak legyintek: az MTB honlapja szerint harmadszor is gyártásba teszi a Bbmot 631-est. Az évek óta vár kék ABb-ről továbbra sincs semmi hír.
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam. A generátor/dinamó + a statikus akku töltő sok járművön megtalálható, de 20-26-oson még nem láttam együtt, persze attól még lehetett, mindent nem lát az ember.
A 20-26-os egy picit csalóka a mi Bhv-hez szokott szemeinknek. :D
A 20-27/20-07 kocsikon a dobozok azonos oldalon vannak, vagyis ránézésre az egyik oldal tele van (és ez lebeg a szemünk előtt :D), a másik oldal meg gyakorlatilag üres.
"A modellünknél az akkuszekrény háta mögött van két kisebb doboz..."
Mögött... tehát a kocsi másik oldalán, majdnem az oldalfal síkjáig érően, egészen közel egymáshoz? Ezek is ott vannak. (Ezeket még nem próbáltam levenni; egészen vékony "kábelezés" is van hozzájuk az alváz közepén levő "csövek" felé, nem akartam feszegetni.)
"...az egyik kockább alakú, ez az 1500/72 voltos transzformátor... A téglatestesebb alakú... az akkumulátor töltő berendezés. Ez a kettő egység együtt tudja kiváltani a generátort/dinamót, de van, hogy a két rendszer együtt is megtalálható a kocsin."
Ezek szerint a modell mégiscsak autentikusnak mondható ebben a tekintetben. Dinamó is van, meg statikus is - létezett/létezik ilyen kivitel a valóságban...
"Az utolsó doboz - az akkumulátorszekrény oldalán a nagy a fűtési kontaktorok, áramváltók, egyéb villamos alkatrészek doboza. Mint írtam a 20-26-osokon nem gyakori..."
Ez a másik utasszakasz alatti ezek szerint. Na, ez nincs az újabb modellen, a kétkocsis készletben. A régebbi (fehér kapaszkodós) kocsikon ott van a képek szerint.
Ha jól értem, akkor most egyszerre kapható a több helyen javított és az eredeti, gyermekbetegségekkel terhelt Bh kocsi! Ez utóbbi ráadásul valamivel drágább is, nyilván azoknak a mazochistáknak szánják, akik szeretik tökön lőni magukat.
Régen a fűtési fővezeték csak fűtésre szolgált, a töltést a generátor látta el. Aztán ahogy egyre több villamos fogyasztó jelent meg a kocsin évszaktól függetlenül, elkezdték használni a fűtési fővezetéket energia ellátásra is használni. Ekkor jelentek meg a statikus töltők. Amikor azonban villamosan fűteni nem tudó mozdony húzta a vonatot, vagy a pálya* nem alkalmas a villamos fővezeték használatára, továbbra is kell a generátor. Némely járművön a fűtési visszatérő áramnak külön vezetêke van, és nem a sínben megy vissza, ekkor természetesen a pálya milyensége nem játszik.
Használták is mindkettőt. Meg is jelölték a kocsin: "e" statikus és generátoros akku töltés is van a járművön, "ee" csak statikus töltés van. Ez az ee később van ahol a sorozatjelben is megjelent. Az ellentmondás az MTB modell eredetijénél, hogy nincs dinamó/ de mégis csak "e" van a megfelelő mezőben, ha jól látom.