Ha még csak a jól sikerültek tartanák az árukat, de pl. az egy éve még szinte eladhatatlan első generációs Stellantis és MEB autók ('20-'22-es példányok) árai is felfelé mentek tavasz óta, de még a kettes Leafek sem lettek olcsóbbak. Mikor a tavasszal a németek ki voltak kelve magukból Elon miatt, már készültem rá, hogy az év vége felé elhozok majd egyet a náluk állítólag senkinek nem kellő Teslákból, de mostanra többe kerülnek, mint akkor voltak. 28k környékén indulnak most náluk a nem széthajtott Ryzen-ek, miközben az új Highland-re jelenleg ötezer eurós beszámítási felárat promotálnak (tehát kvázi 35k-ért elhozhatók, miközben a legkorábbi, kétéves HL-ek alját kínálják ennyiért használtan).
nincs már úgy mint régen, hogy 3 éves lízingből visszavett Audikat, Volkswageneket lehet venni fél áron garanciával...
Azért vannak még ilyenek, ha nem is fél áron, viszont a lizingből visszavett, és jól tartott autókat megveszik a cégek akiknél a lizing futott. Hülyék lennének kiengedni a kezükből.
Ha jól emléxem 2018 körüli GLE 500e volt. Merciben kábé nulla a tudásom, úgyhogy sok hozzáfűzni valót ne várj tőlem. Már akkor is basztattam a haverom, hogy ha ennyire villanyos irányultságú vagy, akkor a f@sznak veszel ekkora böhöm szart szükségtelenül nagy benzinmotorral? Vegyél villanyt bejárásra, oszt úgyis van családi benzinesetek. Mondjuk mentségére szóljon, hogy 2018 környékén azért még nem tartott ott a villanyautózás ahol most, nekem is még a leaf-em volt akkor.
És amúgy pont ez a bajom, a w214 plugin a szép nagy akksival is sor4. Egy dekát sem változott a w213hoz képest. Kivéve az E53at, ami már sor6, csak hát azért az ára elég goromba.
Ez talán az S-ben lehetett, abban volt valami elég fura plugin megoldás az elején, de a tömegesebben gyártott pluginek már vagy 10 éve sor4 (200 körüli lóerő) + 100 ló körüli villanymotor.
Be hogy rohadjanak meg, minden ami jól sikerült, marad rohadt drága, nincs már úgy mint régen, hogy 3 éves lízingből visszavett Audikat, Volkswageneket lehet venni fél áron garanciával...
Nekem most sem hiányzik a belsőégésű motor, de a villany sem (csak azt akartam mondani, nem kötődöm érzelmileg egyikhez sem, de mint szakmérnök maximálisan képben vagyok mindkettővel). Egyszerűen használom az autóm, úgy ahogyan az a legkényelmesebb, s ahogyan nekem a leggazdaságosabb.
Vannak premisszáim és ennek alapján döntök. All-rad a minimum és a SUV, mert a meredek autóbeállómon minden időjárási körülmények között így tudok könnyedén megcsúszás és felütődés nélkül közlekedni, emellett hegyen lakom. A kertemben garázs, abban villany. Emellett nem szeretek azon aggódni, hogy kifogy az üzemanyagom, vagy nyáron többször 2x-3x fél órát küzdök tankolással egy olyan úton, ami amúgy is elég zűrös. Mindezekből, s más kényelmi szempontokból egy PHEV SUV jött ki a diesel után, amely tökéletesen megfelelt annak, amire terveztem. Amivel leváltanám az egy Tesla X 2025, SUV full extra kivitelben. De azért az egy kicsit drága. Ha eljön az ideje, nagyobb az esélye, hogy egy PHEV Volvo XC70-es, 2026 lesz belőle, 180km-es e hatótávval. S 100%-ig megmarad a függetlenségem, rugalmasságom - ezekben a nehéz időkben...
(Csak zárójelben írom, itt sokan macerálnak álproblémákkal, hogy cipelek egy nehéz ICE-t, feleslegesen - így is van, de akik a várost járják egy long-range EV-vel (amivel nem csak Siófokig lehet lemenni gond nélkül), azok minimum 2 ICE-t cipelnek feleslegesen a napi 30-40km-en, a városban, akku gyanánt, mivel az én autóm kb. 1,8 tonna míg egy long-range, all-rad EV 2.4 tonna..., a TESLA X 2025 is.)
Ez azt is jelenti, hogy ha BEV-ed lenne, akkor évi 6-8 útközbeni töltésed lenne az évi 3-4 tankolás helyett. Szerintem, ha kipróbálnád, meglepődnél, hogy mennyire nem hiányzik neked a belsőégésű motor.
Arra gondolsz, hogy az elmúlt fél év során -néhány reménytelenül szar és/vagy gyakorlatilag szervizháttér nélkül árult típust leszámítva- a használt EV-ára jól érezhetően emelkedésnek indult, miközben a kínálat zsugorodik?
Akkor az 583 kWh/hó és ~34 000 Ft/hó villanyszámla Ami 60 Ft/kWh éves átlagár >> 12 Ft/km nagyjából.
Cirka 3 éve ennyi a rezsicsöki csökkentése 2022. Augusztus óta !!! De előtte 3 évig csak 36-37 Ft/kW volt a villany >> ~7 Ft/km
A 6 év átlagában ~48 Ft/kWh az átlagára eddig >> ~10 Ft/km. Mondjuk ez az átlag idő műlásával nő és tart a 12-13 Ft/km felé :-(
--- Ha az éves összes kWh netán jóval több, mondjuk 10000 kWh Akkor az átlagár már 66 Ft/kWh lesz most... ami már közelít a 70-hez. Cirka ~13 Ft/km adódik ---
Az árát csak Ft-ban mérve tartja látszólag ... Ámde áruban mérve (kaja, autó, lakás pl.) jókora bukta.
---- Egy 6 éves PHEV elvesztette az árának a felét legalább, tipikusan. Vagyis most az egykori 10 millióFt >> 5 mFt körül járna... Az infláció nélkül is. ----
A 6 év alatt azonban volt ! ~55% inflácó a KSH szerint
Vagyis 10 miilióFt-ra vetítve...
Az akkori 10 millaFt ma csak ~6,5 millaFt-ot ér az egykori pénzben mérve. Az akkori 10 millaFt ma 15,5 millaFt-ot ér mai pénzben mérve.
A mostani 5 milla Ft-os használtautó ár >> 3,25 millát ér az egykori pénzben mérve. A mostani 5 milla Ft-os használtautó ár >> 7,75 millát kellene legyen mai pénzben mérve.
Nos, Ezekhez képest érdemes mérni a mostani eladási árat! és Minősíteni, hogy jól tartja-e az árát valóban...
Mert csak a mostani Ft-ban kiírt árat nézve >> becsapós lehet a kép :-( A 6 év alatti jókora infláció miatt.
***** A 6 éves pénz naggggggyon nem ugyanaz, mint mostani pénz ! *****
Még roszabb a helyzet, ha nem új autóra költöd használt árát. A kajaboltban szívás >> a ~80% infláció miatt. A lakás/ház vételnél pláne szívás >> a ~260% infláció miatt.
Bonusz: gyorsan inflálódik el a havi fix törlesztő :-)
---- Ha a 14 Ft elég cirka csak 5 km autózásra ami >> 0,2 kWh/km éves átlag! Akkor 14/5=2,8 Ft/km az "üzemanyag" költség. ----
Ami a 20000 km esetén CSAK 56 000 Ft évente. Milyen 300 ezer amit emlegetsz...?
***** Általában is ... az "Éves kWh szaldó" elszámolás esetén. Az otthoni napáram nemigen kerül 20 Ft/kWh-nál többe, még saját zsebból drágán beruházva sem. Ami cirka max 4 Ft/km alatt tartja az otthoni töltés költségét, jellemzően. 20 000 km/év esetén CSAK80 000 Ft évente. *****
Ha, Netán "Havi Bruttó Ft" elszámolás van már. Akkor 30-35 Ft/kWh körüli éves átlagár saccolható. Amivel 6-7 Ft/km az üzemanyag. 20 000 km/év esetén ez is még CSAK 120-140 000 Ft évente.
Ha, Egyszer a "Tiszaféle piaci áramár" lesz. Akkor 70 Ft/kWh körüli éves átlagár saccolható (jelen áron jósolva). Amivel 12-14/km az üzemanyag. 20 000 km/év esetén 240-280 000 Ft évente.
KONTRA
A bendízel CSAK 5,5-6,0 liter/100km átlaggal és 600 Ft/liter átlagáron. Amivel 33-36 Ft/km az üzemanyag. 20 000 km/év esetén 660-720 000 Ft évente :-(
Olyan vagy, mint az SZDSZ, aki abba bukott bele, hogy jobban tudta, mit gondolok én, mint én magam...(hol van már). Olyasmiről írsz, amiről fogalmad sincsen. 6. éve üzemeltetek egy PHEV-t, s pontosan tudom ez mit jelent, leírtam. Az, hogy ezt neked nem tetszik, magán ügyed, az s hogy légből kapott kalkulációkkal akarod alátámasztani, a benzin kb. 1 miller lenne, a villany meg 200e alatt. Tehát a megtakarítás tiszta 800e, ebből jön le a szerviz, ami minden autónál van.
És igen a Volvo sem hülye, de a többiek sem, vígan hozzák ki a jobbnál jobb PHEV-ket (180km villany távval...). Mert van rá igény. majd, ha nem lesz, nem hozzák. Avulás? minden avul, az autózás nem befektetés, hanem kényelem illetve idő megtakarítás: Gondolod, hogy aki vesz egy 80 millás mercédesz SUV-ot azt érdekli az avulás? Nem , használni akarja a szép autóját. (Amúgy, mindennel együtt autóm elég jól tartja árát...) Megvezetek? Nem csak legfeljebb elgondolkodtatok, te magadat vezeted - arra, amerre akarod, te dolgod.
Ez milyen szó, hogy "leszervizeltetni" és miért nem fel?..:)
A szervizt te irányítód, pl. ha nem kérsz, nincsen gyertya csere, amellett nem hülyék a szervízben sem, a digitális diagnosztika kiírja, mennyit futott a benzinmotor, s a váltó. Amellett az évi 800.000 HUF körüli megtakarítást a szerviz alig rontja. Viszont nekem, s másoknak is "mindent" megér a kényelem, a biztonság, a függetlenség, a teljesítmény és az idő megtakarítás.
Az elég egyedi eset lehetett hogy motorhibás lett a kollégádé,
Nem egyedi eset volt, a szervizben megsúgták neki hogy egy kalap szar volt az a v6-os benzines, nem is gyártották utána. Azt is hozzátették hogy ott b@szta el, hogy nem suttyó üzemmódban használta, mint a mercisek többsége, mert akkor már gari időben kiesett volna alóla a motor, és ingyen cserélték volna mint a többieknek. Ez így összesítve viszont ultragáz.
Mindegy is, a tanulópénzt megfizette, a mercit feketelistára tette, és mint említettem boldog Highland tulaj, azóta semmi baja sincs.
Alapvetőn más kínai és európai megközelítés. Kínai PHEV alapból elektromos motorral hajt, csak a legvégső esetben kapcsolja direktbe a belsőégésűt a hajtásláncba. Európaiak esetén vagy külön motor van a hátsó tengelyen az elektromos hajtásra vagy benzines hajtásláncon (váltó, kardán difi) segít be, illetve hajt önállóan de mindkét esetben jelentős súrlódási energiát pazarol el a váltón és difiken keresztül.