Én szabványt idéztem, nem a szabványnak kell megtanítani a szakmát, hanem a szakmai ismereteket tárgyaló tankönyveknek. Mint már az ötvenes években írták:
Ügyelni kell arra, hogy mindazok a vezetők, amelyek hibátlan állapotban áramot visznek, tehát amelyekben folyó áramok vektori összege üzemszerűen zérus, át legyenek fűzve a vasmagon, míg az olyan vezetők, amelyek csak hiba esetén visznek áramot...
Ami a vamzerkodást illeti, az egy olcsó rágalom részedről. Egyetlen egy példát sem tudnál felhozni rá, hogy én vamzerkodtam volna valaha. Ellenben veled...
Amióta betetted ide a lábadat, azóta a feje tetején áll ez a topic!
Régebben ahol dolgoztam nagyon sok géphez kellett a hosszú vezetékek miatt "ÉV" szekrény. Ezekben NDK-ás Fi-relék voltak. Sok gép 3 fázisról működött, vagy 380V-os működtetésük volt. Én nem foglalkoztam azzal, hogy hogy van megoldva, csak láttam. Láttam más gépeken is 3P-ú Fi-reléket.
Egy kicsit elragadtattad magad. Ne akard, hogy leírjam, kid ugat! Abban a pillanatban indulnál vamzerkodni. Ehhez értesz:
Halottál már IP65-ös dugvilláról? Nem ezért írtam, hogy ez kell, de elméláztál már azon, hogy a fürdőszobában milyen IP védettségű dugaljak használhatók az engedélyezett zónákban?
Az úriember minősítést te hoztad be a topicba. Nem tudom figyelted-e, hogy még soha nem "leckéztettem" laikus kérdezőt, míg ez veled gyakran előfordul.
"Ezerszer elmondtuk már, a fáziskereső nem műszer!"
Ezek után előállsz a WAGO-s kérdéseiddel, ami eddig 1001-szer lett kitárgyalva. Nem érzed magad röhejesnek? Nem a kérdéseddel van bajom, hanem a módszereddel.
Ki az Úriember?
Leírok egy esetet. A figura valamelyik topicban be akar cserkészni egy magányos nőt. Végül odáig jut, hogy a feleségének nagy mellei vannak, de valahogy nem nagyon akar paráználkodni.
Ilyen az úriember? Ugye, nem. Ez te voltál.
Még valamit. Örülnék neki, ha leírnád milyen neveken rombolok ebben a topicban. Legalább egyet írj!
Mocskos, söpredék módon rágalmazol, igazi úriember módjára.
Gondolom, te közéjük sorolod magad. Azért ugatsz le mindenkit, akit nem értesz meg. Mert bizony gyakran nem is érted, mit kérdez a kérdező. A többi nickedről ne is beszéljünk, amikkel itt rombolsz.
Attól sem riadtál vissza, hogy egy kérdezőnek életveszélyes megoldást javasoljál a fürdőszobájában lévő szárítóhoz. Vágja le nyugodtan a gyári villásdugót róla... De te azért táltos vagy...
A topicban korábban előforduló jópár nickkel találkoztam már személyesen, akik úgy szakmailag mint magán emberként az abszolút úriemberi mivoltukat példázták.
A védővezetős életvédelem és a FI relé IS ! Működik földelő szonda nélkül is.... tudtad ezt ?
Azaz az életvédelem kiépíthető minden esetben egy kisfeszültségű (AC 50-1000 Volt) villamos elosztó hálózatban. - a platón hagyottnál is - a szivargyújtósnál is és Ki is kell, ha nem csak egyetlen fogyasztót használnak róla. Hanem több cuccott >> "kisfeszültségű villamos hálózat"-ott létrehozva.
-------------------
Manapság az alapértelmezett kisfeszültségű (AC 50-1000 Volt) fogyasztói elosztó hálózat a TN-S !!!! Azaz >> SZÉTVÁLSZATOTT NULLA és VÉDŐVEZETŐ kialakítású rendszer.
Ehhez kell a saját generátor két egyforma aktív vezetője közül az egyikre. Egy NULLÁZÁS néven emlegetett kötési pontot csinálni >> rákötni egy védővezetőt (zöldsárga). és Ezzel el is dől, hogy a két egyformából >> ezentúl melyik lesz a NULLA(kék) és melyik a FÁZIS vezető.
Létrejött a SZÉTVÁLSZATOTT NULLA(kék) és VÉDŐVEZETŐ(zöldsárga) >> ÉLETVÉDELMI célra (testeléses zárlat érzékelés). Vagyis tud működni a kismegszakító/biztosító testzárlat=élet- és vagyon védelme !!!! és Mellé a FI relé életvédelme is, ha megvannak a működésének egyéb feltételei.
Ennyivel, Az életvédelem legfontosabb részével meg is vagyunk :-)
****** Ámde, Van/Lehet még egy gond! Maga az anyaFöld léte a generátorunk által táplált saját hálózatunk területe alatt. ******
Az anyaFüld pedig, mint jó vezetőnek tekinthető dolog mindenféle vad potenciálokat/zavarokat hozhat-vihet. (illetve adott esetben az egyik aktív=áramotvezető vezetőt is helyettesítheti)
SŐT!!!! Ahol van szolgáltatói áram bekötve ott biztos. hogy Az anyaFöld hordozza a szolgáltatói hálózat NULLA/VÉDŐVEZETŐ potenciálját is. Mert a szokásos TN-C/TN-S rendszerben ezt a FÖLDELŐ(szonda) kötelező léte garantálja.
-- A probléma akkor áll elő. HA a két/több hálózat >> a saját generátoros és a szolgáltatói generátoré.
Valami módon kapcsolatba kerül egymással... pl. egy sérült, beázott, letestelt, leejtett saját generátoros cucc által. --
Ekkor vad dolgok tudnak történni előre nem is mindig belátható módon. Ezt MEGELŐZENDŐ >> SZÁNDÉKOSAN!!! rácsatlakozunk a saját cuccal IS az anyaFöldre Egy földelő(szonda) útján.
Erre szokás azt mondani, hogy ****** "Egy ingatlanon csak egyetlenegy védővezető (zöldsárga) hálózat lehet!!!" ***** Ami egy azonos-közös potenciálra hoz minden hálózat részt. Akár saját generátor akár szolgáltatói generátor táplálású az éppen. Ez az EPH >> Egyenlő(azonos) Potenciálra Hozás lényege.
Ami a lehetséges gondokat megoldja :-) Mert ekkor semmi nem ráz a másikhoz képest >> KIVÉVE a FÁZIS vezetőt.
Ezért kell foglalkozni az inverter/aggregátor/UPS azaz saját generátorral táplált hálózat védővezető rendszerével. Különösen, ha ott van szolgáltatói áram >> védővezetője(földelője) is a rendszerben valahol az ingatlanon. Mert az anyaFöld mindent összeköt mindennel adott esetben.
--- Igen a platós, kamionos, elszigetelt padlós cucc látszólag biztonságos az anyaFöld hatása ellen, a "földfüggetlensége" miatt. Addig az AMÍÍÍÍg egy véletlen szigetelési HIBA miatt a saját generátorunk valamelyik vezetője le nem földelődik. Ezzel akár nagy bajt okozva :-( ----
Ezért szokás CSAK olyan esetben (kivételesen-engedményesen) eltekinteni a saját generátor szándékos leföldelésétől az anyaFöldhöz. Amikot kicsi a véletlen szigetelési HIBA esélye, mert csak >> egyetlenegy fogyasztó van direktben a saját generátorra kötve, rövid úton.
OK, van olyan 65-ös doboz, aminek a két szélén van helye a csavarnak. Erre gondoltál?
Ez megint olyan kérdés, mint az aluminium és a réz. Az alu kiment a divatból, de rengeteg helyen van még. Tehát a kötéseit továbbra is meg kell oldani. Legfeljeb a kereskedelemben nem éri meg ezeket tartani, mert elenyésző a kereslet irántuk.
A szerelvényeknél is változtak a dolgok. De ugyancsak rengeteg régebbi szerelvény van még használatban. Ha ezeket cserélni akarom, ne kelljen már a dobozt is cserélnem. Márpedig sajnos így van.
A régi sima 65 ös dobozok kimentek a divatból. mert lassu a szerelés vele.
Van sorolható és nem sorolható perforált dobozok sima és mélyített kivitelben. Ez utóbbi, ha kötést kell mögötte készíteni. Vannak gumimembrános dobozok is.
És van a 70 es doboz, amibe minden belemegy, még a Loxone készülékek is.
Hab a tortán a Gewiss doboz, olasz szabvány, négyszögletes narancssárga, az csak azokhoz a szerelvényekhez jó.
A msotanság kapható "65"-ös dobozokba "éppen csak hogy" beleférnek dolgok. Ugyanis kisebbek lettek. Amikor régi, peremes dobozt kérek, mindenféle lukak nélkülit, csak csóválják a fejüket.
Szerencsémre a padláson találtam egy szatyor régi 65-ös dobozt.