Ha az egyszerűbb (kéttengelyes, "négykerekű") változatról van szó, az általam irányadónak tekintett német eBay-en 5 és 10 euró között mozgolódnak az elkelt példányok. Ezek természetesen német árak.
Szia! Miskolcon(vagy postával) tudok neked ilyen alkatrészt is adni, vagy másik, kicsit jobb mozdonyt is(nem horror áron). ugyanitt sinek, váltók, jelzők trafók.... ha valami kellene írj.
Van egy Piko HO ovális pályám, egy hozzá tartozó fekete gőzmozdonnyal.
Még gyermek koromban szétberheltem a mozdonyt és az elejéről kiszedtem a súlyt, mert azt mondták, hogy úgy gyorsabb lesz.
Namost ez a súly eltűnt, unokaöcsémnek tegnap {30 év után) újra összeraktam a pályát de a vonat vagy el sem indul (csak kerreg) vagy random ugrik egyet és ledől a sinről.
Ennek az első vas-súlynak volt valami elektromos funkciója?
Van olyan szerelő aki tudná pótolni /javítani, vagy egyáltalán lehet még kapni valahol HO mozdonyt (lehetőleg nem arany árban?)
A nyomkarima magassága sem lehet egyforma, de ha lemérted, tőlem OK. Viszont mérd le a kerekek vastagságát is; a külső és belső keréktáv értékeket, ez a Märklin kerekek esetében szintén eltérő, mivel vastagabbak a kerékvázak. Emellett a nyomkarimának nem csak a magasságméretei az érdekesek, hanem szintén a vastagsága és a kiindulási íve, szöge a futófelületnél. Persze nem akarlak befolyásolni, ezeket jószándékból és saját tapasztalatból írom, végül mindenki azt tesz, amit szeretne.
Hű, ezek ám a pizzaszeletelők, mintha N-es kerekek lennének! Úgy nézem, itt nem csak szigetelni kell, hanem a nyomkarimából is le kell venni... De hát a Märklin erőssége inkább a saját magával kompatibilitás, nem a szépség :)
Nem, hanem kengyelessel és "fecskefarkas" kurz-cal kompatibilis. Már hellyel-közzel kompatibilis, mert két ilyen mozdony egymással nem akad (nincs kengyele). Majd egy találkozón megnézheted (olyanon, amire viszek mozdonyt, mert kell román V-ös korszakos gép :)
"de kapcsoló helyett NEM362-es foglalattal gyártott-e a Roco olyan kinematikát, ami be is fér ezek alá a nagyon rövidke kocsik alá, a 40332, 40338, 40339 körül kellene nézelődni. "
Ezek közül egyik sem kompatibilis ezzel a kocsival.
Az egyetlen általam ismert megoldás a kinematikás bügel kuplungra a magasság állítós verzió amit linkeltem, illetve BTJ által linkelt, eredetileg a kocsival szállított egy ponton forgó verzió.
Igen, ezek a kis önürítős kocsik nekem is nagy kedvenceim. Mivel a 6-tengelyes nagyonnagytestvérük is tetszik, és abból hamarabb kezdtem el gyűjtögetni, ilyenekből már nem vásároltam. Legalábbis H0-ban. Mert a maréknyi N-es gördülőálományomhoz azért vettem 3-at. Ott sorqkoznak a polcomon, mindig jól esik nézegetni őket :)
A kapcsolókestülekekhez még egy gondolat: egy fontos tulajdonságuk, hogy összekapcsolt állapotban lehetővé teszik-e az egymashoz képest elfordulást. A kengyelesek (a felülről beakadós Fleischmann, és még egy sor másik) igen. Emiatt nagyobb szórással lehet őket gyártani, könnyebben akadnak össze ívekben. Viszont csak hagyományos, egy forgáspontú kinematikákkal működnek jól, a közelkapcsoló kinematikákkal nem.
A közelkapcsoló-kinematikák (amik manapság szinte kötelező jelleggel bekerülnek az összes modell alá) helyes működésének feltétele, hogy a kapcsolókészülékek összekapcsolt állapotban megvezessék egymást. A kinematikák jelentette extra nyűgön kívül a rendszer hátránya, hogy ilyen kapcsolókészülékekből nincs gyártófüggetlen szabvány, mindenki a saját rendszerét nyomja; illetve ezek a kapcsolókészülékek többnyire valóban rondák.
Mindettől függetlenül, ha már a közelkapcsoló-kinematikákat kötelezően megkapjuk, és letesszük a voksunkat egy közelkapcsoló-típus mellett, a végeredmény szinte kárpótolhat... amíg bele nem futunk egy olyan (régebbi) kocsiba, amin nem cserélhető a kapcsolókészülék.
Én pl. idővel a Roco Kurzkupplungja mellett tettem le a voksomat; illetve a mozdonyaimon a kurz-cal és a kengyelessel is kompatibilis kapcsolót használok.
Nem annyira becsapós :) Ez nem közelkapcsolós, így nyilván nem a közelkapcsoló-kinematikához kapcsolódik.
- Nem vagyok jártas a kapcsoló típusokban (sem), ezért csapott be egy kicsit.
Ránézésre ez a kocsi még valami nagyon régi konstrukció, ami alapvetően nem közelkapcsoló-kinematikával került forgalomba; azonban lehetett venni hozzá közelkapcsoló-kinematikát is.
- Igen, régi, szerintem már a kilencvenes évektől (ha nem korábban) gyártják.
Mára azonban modernizálták valamelyest.
De a legegyszerűbb, ha ezt a két kinematikát berakod két kocsi közé (ha találsz másik olyat; ami alá bemennek), és azokat mindig egymáshoz kapcsolva járatod :)
- Sajnos az a járatás még nagyon odébb van. Nagyon tetszenek ezek a Talbot vagonok, leginkább a ROCO gyártásában.
El is kezdtem összeírni az eddig kiadott példányokat, már 50 felett van a lista. Beszerzettekből pedig pont egy tucat.
A mindig egymáshoz kapcsolás annyira nem szimpatikus, a majdani pályámon is inkább tolatgatnék, mint fordavonatokkal közlekedjek.
Nézegettem más kapcsoló típusokat, de az esetlensége ellenére is, leginkább ezt a Bügelkupplungot fogadja be a szemem.
Nem annyira becsapós :) Ez nem közelkapcsolós, így nyilván nem a közelkapcsoló-kinematikához kapcsolódik.
Ránézésre ez a kocsi még valami nagyon régi konstrukció, ami alapvetően nem közelkapcsoló-kinematikával került forgalomba; azonban lehetett venni hozzá közelkapcsoló-kinematikát is. És mivel a KKK-hoz speciális kapcsoló dukál(na, mert ugyebár ma sokan kengyelessel használják), a Roco a kinematikával egybe öntötte az ő speciális kapcsolóját, ami ez a korai Kurz-konstrukció volt :)
Nem tudom, hogy pont ezzel a kapcsoló+kinematikával kompatibilis, de kapcsoló helyett NEM362-es foglalattal gyártott-e a Roco olyan kinematikát, ami be is fér ezek alá a nagyon rövidke kocsik alá, a 40332, 40338, 40339 körül kellene nézelődni.
De a legegyszerűbb, ha ezt a két kinematikát berakod két kocsi közé (ha találsz másik olyat; ami alá bemennek), és azokat mindig egymáshoz kapcsolva járatod :)
A Roco Faals150-es kocsik sztorija hasonló: azokhoz is készült egy forgáspontos és közelkapcsoló kinematika is. Bár azok már eleve úgy készültek, hogy mindkét kinematikát alájuk lehessen rakni, mert a Faals150-eseket lehetett AK69e közelkapcsolóval is szerelni, amihez a KKK fölösleges.
Sajnos manapság már azokhoz is csak a közelkapcsoló-kinematikát mellékelik... de nekem van 3D-nyomtatóm :)