Nem tudom, hogy milyen lehet a 3500 méter szintkülönbség, a hosszú- és középtáv nekem nem barátom :)
Gyorsan összeszedtem a topmaratonok hosszúját, a Duna és a Szilvás ami közelíti a 3500-at arányában.
Mátra: Hosszútáv (Extrém): 85 km, szintkülönbség: 2300 m Bükk: Hosszú: 100 km, szintkülönbség 2500 m Szilvás: 117 km, 3250 méter Duna: hosszú: 100 km, 3000 méter
Ahogy írtad, a helyi adottságok miatt is lehet ez az eltérés. Külföldön biztos más a helyzet, S.kammergut pl.: B - 109,7 km (3582 m szintkülönbség).
minden évben változik, finomodik minimálisan a szabálykönyv, az UCI szabályokhoz nagyrést igazodva, helyi jellegzetességeket figyelembe véve.
Abban azért megegyezhetünk, hogy 100Km en 3500 m körül normális a szint, nem 2500. Már írtam, hogy a szint nem érdekli a bírókat, a táv és versenyhossz számít, klappolni kell mindkettőnek.
Nagyjából tudom, mert a 2005-öst és a 2006-ost még ismertem, ugyanis egyszer reklamáltam pont a Crosskovácsi miatt, és nekem lett igazam. A szabály definícióját illetően én veled értek egyet.
Bocs, hogy eddig nem írtam, de a tegnapi nap az alvással, kipakolással, és a kalória utántöltéssel ment el. Ma reggelre nagyjából sikerült kialudni magam.
24HEB: Pénteken érkeztünk, szállásfoglalás után mentünk sátrat verni, és rájöttünk, hogy nem fenékig tejfel itt az élet. A solo és csapat frissítéseket ketté szedték, és külön blokkba kellett felállítani a csapat sátrát és a solo versenyzők sátrát. Azt hiszem nem kell mondani, hogy senkinek sem volt jó, de sajnos a szervezők ebből nem engedtek. Elmentem a pályára, amit idén plusz részekkel toldottak meg, így 9 km hosszú lett. Nem túl technikás, egyedül a rázós, gyökeres részek voltak amiken figyelni kellett, hogy milyen nyomon megyek. Megmaradtak a tavalyi azfaltos részek is, ahol lehetett enni, és egy kicsit nyújtózkodni is varseny közben. Kellemes felüdülés volt ez a pálya a csillebérci versenyhez képest. Mire visszaértem a sátrak már álltak, még a nevezést kellett elintézni.
Szombaton aludtam ameddig csak bírtam, aztán a svédasztalos reggelinél jól feltankoltam magamat. Összedobtuk a cuccainkat, és irány a pálya. Mikor megérkeztünk már ment a 12H verseny, és nagyon meleg volt, tűzött a nap. Rajtszám, chip fel, kis üldögélés, és mentünk is rajtolni. Itt be kellett depózni a bringákat, mert a rajtból futva indultunk, aztán ültünk a gépekre. A depó kijáratához tettem a bringát, mert tudtam, hogy nagy lesz a tumultus a depóban, és így nem kell majd a bringával együtt átvágni a tömegen. Ez be is jött, mivel a focipálya körüli futás nem igazán rázta szét a mezőnyt. Nem siettem nagyon, mert egyáltalán nem itt dől el, de azért nem akartam teljesen a tömeg végére maradni. Antival, és Robival kb. együtt mentünk ki, ők kicsit erősebben mentek, de mivel nagyon meleg volt, inkább ízibe mentem. Az első kör vége felé a lánc beszorult, mikor nagytányérról tettem le, ezért kb. 2 percig kellett állnom, mire sikerült egy erőteljes mozdulattal megoldani a problémát. Több technikai jellegű probléma szerencsére nem volt a verseny során. Amikor visszaértem az első körről, rájöttem, hogy a frissítőknek kijelölt hely elég veszélyes, ugyanis a pályának volt egy kordonokkal zárt része, ahol teljesen biztonságosan lehetett menni, viszont itt tilos volt a frissítés. Ahhoz, hogy felvehessek valamit, be kellett szambázni a sátrak közé, ahol elvileg a versenyzők számára kijelölt útvonalak voltak, de ezt senki nem vette figyelembe, mindenki ott szambázott az út közepén, ráadásul a mi sátrunkból csak akkor lehetett kiszúrni, hogy jövök, ha már 10 méteren belül voltam. Volt még egy derékszögű, teljesen beláthatatlan kanyar a sátrak között ahol mindig attól tartottam, hogy jön valami autó, ami nem lát engem és én sem látom őt. Jöttek is autók, de szerencsére sikerült megúszni a közelebbi találkát. Ez a verseny elején kicsit felborította a frissítést, mert én az embereket próbáltam nem elütni, és így kevesebb idő/figyelem maradt arra, hogy mi kell a következő karikában. Szombat délután maradt a gatyarohasztó meleg, sokat kellett inni. Ettől függetlenül a délután gyorsan elment, ami szerintem a hosszabb pályának is köszönhető.
Lehet, hogy máshol középtávnak felelne meg az 58 km, de ez a 2400 méter szintkülönbség 80-100 km-es távokon szokott előfordulni. Most ez van, ezt kell lenyomni. Emlékezetes lesz azt hiszem:)
A versenyszabályzatot olvasva több kérdés is felmerült bennem, amire választ nem találtam, vagy ha igen, akkor így is-úgy is tudnám értelmezni. Ez a szabályzat minden évben változik? Mi alapján írják? Uci?
rövid beszámoló: Szombat 04.00 ébreszto. 04.53 vontatra fel 08.03 vonatról le. 10.03 Nagykovácsiba megérkezés, majd szállás elfoglalása a koleszban. Szállásról etiópiai futók kitessékelése. Pályabejárás. (össz táv 13km lett, ez nem jött össze, de a pálya frankón száraz). innentol szabafoglalkozás. Este nagykovácsiban óriási buli, a szervezok csak kiabálva tudnak beszélgetni 02.00-ig. Azért én próbálok aludni.
Vasárnap 06.45 ébreszto 07.00 kinyit a bolt, reggeli vásárlás. 08.15 Sanci megérkezik. 08.30 lemegyünk a pályára a megbeszélt helyre, de ott még senki sem volt. Beülünk a bulisátor alá, illetve csak beülnénk, ha nem dohányoznának alatta. 08.45 frissítés megbeszélése a kastélyparkban. 09.00 ideje lenne kicsit melegíteni. Ha a melegítés nem is, de egy kis elomozgás megvolt.
09.30 rajt, lenne, de nem, késik a rajt. Még 1 perc, de nem, még mindig késik. Aztán fireee... Megindul a boly. Érzodik rendesen, hogy nincsenek a fiúk bolyozáshoz szokva. Összevissza fékezgetnek, és bevágnak a másik elé. Sebaj, kicsit kezdek lemaradni az elejérol. Kovács Andrissal váltunk pár szót, 4 órára tervezi teljesíeni a távot. A bolyozás veszélyességi foka miatt kezdek kicsit még jobban hátramaradni. Pepike küzdi magát elore, beállok mögé. Még csak a kis körön vagyunk, de úgy érzem, valami baj van Pepikével, mert nem megy. Kiskör letudva, itt még Pepikével, kulacsomat megkapom Pepike szüleitol. Mostmár van folyadékom is, elso körre nem vittem magammal, minek az. Majd meglépek tole.
Igyekszem tempósan haladni, fel is érek Tordai Csabira, meg Vock Balázsra. Itt velük haladok sokáig. Szilváson sokáig elottük haladtam, majd elléptek mellolem. Csabi nagyon tolja neki, nagyon kellemes tempót megyünk. Sajnos nem ment ez így sokáig, mert technikai hiba miatt ki kellett állnia. Innentol Vock Balázzsal érek be az elso körrol. Lefele majdnem volt egy pityputty, mert egész jó koripálya keletkezett a jégeso után a csikicsukis részbol. Következo kör igen eseménytelenül telt, sokáig egyedül haladok, mert Balázs megállt frissíeni a kastélyparkban. Majd egyszer csak hallom egy kellemes felfelén, ssssszzzzzz... fasza. Defekt. megállok, ahogy csak tudom igyekszem gyorsan cserélni, de nem megy a megszokott gyorsasággal. itt sok-sok percet vesztek. Utolér és otthagy Vock Balázs , és Böhm Lajos is. Meg otthagy Szatto Neo is. De o késobb még kap egy defektet. Igyexem-igyexem, de csak nem érek utol senkit. Frissítokön kérdezgetem ki mennyivel van elottem, de mindig csak 2-5 perc közé mondják. Pontosat nem tudnak. Sanci mellett Reznik Sándor szerel azt hiszem defektet. Elmegyek mellette, na mondom legalább még 1 emberrel kevesebb van elottem. De nem sokkal késobb felér rám, és otthagy mint valami döglött nyulat. Innentol megint egyedül vagyok, próbálom tolni neki, de már pulzusom is a béka segge alatt. Valamit megint elszúrtam. Valami nem kóser a frissítési technikámban. Gyomrom kezd rendetlenkedni. Még ugratok egyet egy fotósnak, majd végre cél. Pont mögöttem beért Kovács Andris is. O egy kb 5cm-es szöggel gazdagodott az út alatt. Nekem csak egy tüske jutott.
Verseny után fürdési bringamosási lehetoségek ultrakorrektek, sehol nem kellett várni. Az hogy kaja nem járt a nevezéshez, annak nem örültem. Senki nem tudta megmondani a rajtszámon lévő "frissítő" mit is jelent.
Köszönöm Sancinak, Pepike szüleinek és Jimmynek is a frissítést. Nagyon korrekt volt! Fishtaxnak meg, hogy elvitte a csomagjaimat, és nem kellett Bp-en keresztülszenvednem velük!
HR:151/175 SPD: 19.2/56.1 táv: 89km szint: 2345m
Érdekesség a Polaromból: legalacsonyabb homérséklet: 18C legmagasabb homérséklet: 40C
Hazaérkezés: Hétfő 18.11 (hála a máv bringásbarát menetrendjének:)
Nem az elnökségnek kell választ adni a kérdésekre, az a szabályokban benne van. Ami nincs, azt a bíróknak kell eldöntenie. Az elnökségnek más a feladata. Bár ez itthon sokszor sajnos keveredik.
Egyébként nem kell centire lemérni és hitelesíteni a pályát, mint az IAAF futómaratonoknál, mert itt ugye nem konkrét táv van amiből lehet világcsúcsot döntögetni.
A 60 Km egyértelmű szabály. Szerintem aki össze tud hozni egy 58Km pályát, ne jelentsen problémát berakni még két km-et hogy megfeleljen a szabályoknak. Egyébként az, hogy 58Km et írtak fel a térképre egyértelműen mutatja, hogy ilyen alap szabályokkal nem volt tisztában a rendező mikor a kiírást megtette. Ez szerintem a másik nagy gáz. Hogy várjuk el a versenyzőktől a szabályok ismeretét, ha a rendező sem ismeri, vagy nem alkalmazza?
Amelyik rendező pedig nem képes alapszabályokat betartani bármilyen okból is, nincs engedélye, természetvdelem, stb, az mivel nem felel meg az alapvető követelményeknek, ne rendezzen versenyt, vagy adjon neki más nevet, ne azt hogy "hosszútáv maraton", vagy ne az mmtbszsz neve alatt rendezze a sorozat részeként. A versenyrendezők aláírnak (elvileg) egy szerződést amiben ez benne van.
Amellett hogy 2 km híjján nem felel meg az előírásoknak a pálya mint magán versenyző engem az zavar a legjobban, hogy klasszikus középtáv hosszt jelöltek ki hosszútávra. Aki 80-100Km-re készül az évben, mert hosszútávozik, azoknak nem frankó, hogy ilyen rövid a verseny. Fordítva is elsülhetne, biztos lenne aki tiltakozna egy 150Km-es futam esetén, hogy miért olyan hosszú, pedig azt pl szabály nem is tiltja.
A szabályok bár megszegjük őket keretet adnak. Mindenki ugyanazon a pályán fog menni, Te, Péter, én.... azaz mindenkinek csak 58km lesz a táv. Azaz kb 1-2km rövidebb az előírtnál, de mi van ha nincs megfelelpően beállítva a km óra amivel mérték? Előírja a szabály, hogy hitelesíteni kell és csak hitelesített mérővel lehet a pálya hosszát lemérni? Nem. Akkor felesleges ezen tipródni, rajtad kívülálló dolog, nem vagy rá hatással, nem a te felelősséged. Ezzel nem azt mondom nem kell vele foglalkozni, de mint versenyő szerintem energiát/figyelmet von el.
Mint UCI bíró javaslom írj egy hivatalos levelet a MMTBSZSZ-nek, vettesd fel mindenkép egy elnökségi napirendi pontjának, hogy hivatalból választ adjanak. Kíváncsi vagyok a válaszra. Ja. Javasold, hogy csak hitelesített órával mérjenek, a táv mellé adják meg, milyen óra volt, milyen kerékátmérő volt megadva, milyen külső volt a bringán. Csak a pontosság kedvéért. Pl.: írja elő az MMTBSZSZ a versenyszervezőknek, hogy csak Polar S720i-vel lehet mérni, 2,1-es Conti Explorerrl, 3.5bar nyomáson, 2020mm-es kerékármérőre beállítva. :-)
Ha fekete-fehéren nézem, akkor lehet az rendező azt mondja vagy 58km vagy semmi, mert nem tudott engedélyt kapni az utvolnalra, hisz he nem tévedek rendszerint vmi nemzeti park, természetvédelmi területen tekerünk, s hivatalosan hazánkban sehol nem lehet erdőben bringázni.