valamint... a Mo-i rövid és középtávokra akár aszfalton is felkészülhetsz...na de félre a tréfát. Hát menj neki a hegynek egy térképpel, fedezd fel a természetet, és érezd jól magad. Az edzéssel meg csak akkor törődj ha ezt már mind meguntad:)
Köszönöm, az edzéseket komolyan akarom venni, ezzel nem lesz baj.
A váz csere lenne a legnagyobb gond, mert ha telót kell cserélnem már eléggé megterheli a kasszát, és egy "normális" váz 50ezertől kezdődik (és még finom voltam)
Mivel egy barátom által Magellan-nal lettem fertőzve, ha vázra költenék akkor az egy Pyxis Team lenne, de az asszony megölne az ára miatt :)
Ha már elkövettétek azt a hibát, hogy válaszoltatok, még 2 kérdés:
- Hol érdemes edzedni Maratonra Pest környékén (Pilisre, és a HHH-ra gondoltam, de nem ismerem azokat az ösvényeket ahol szabad tekerni.)
- Mi az elvárás, ha valaki be kíván lépni a bandába? (a tagdíjon kívül)
Valoban nagyon osszetett a kerdesed es nehez ertelmes valaszt adni.
Szerintem nem megadhato, hogy kibirja, vagy nem birja ki... megnyekken vagy nem nyekken meg.
Itt inkabb kockazatrol, illetve kockazatot novelo es csokkento tenyezokrol van ertelme beszelni. Szerintem.
Tehat vannak olyan tenyezok, amik novelik az alkatresz toresbol eredo bukas kockazatat:
- gyenge, rossz minosegu alkatreszek
- gyenge "lancszem" a rendszerben
- karbantartas hianya
- allapot ellenorzes elmulasztasa - eszre nem vett repedes pl...
- durva felhasznalas, nagy sebesseg, kerekparra hato tul nagy erok
es vannak, amik csokkentik:
- jobb minosegu (dragabb) alkatreszek
- rendszeres karbantartas
- rendszeres allapot ellenorzes
- ovatos felhasznalas, alacsonyabb sebesseg,
Ezekkel lehet jatszani. Egy adott rider stilusa, ereje (Te magad), a felhasznalas jellege (maraton rovid tav, nem podium aspiranskent...) altalaban adott.
Ahhoz lehet bizonyos elfogadhato kockazati szint mellett technikat parositani.
Pl. DH bringa tul biztonsagos lenne vaztoresi kockazat szempontjabol egy maratonra... de pl. egy camping bringa talan mar felelotlenseg.
Mindez nem azt jelenti, hogy egyeb tenyezok eros kontrollja (kis sebesseg, ovatos kezeles) mellett nem lehetne vele letekerni egy maratont, de dobogo nem lesz belole - az tuti!
Szoval szerintem ne aggodj, inkabb figyelj a kockazatok csokkentesere!
Ha nem DH-ra használod a gépet, a váznak nem sok baja lesz. Tekerni kell, pont azért hogy megtudd mik azok az összetevőka mik nem illenek a képbe, gyengék és nem bírják a terhelést. Ha ez épp a váz, jobb még a maraton előtt megtudni meghal e. Így sok tekerést javaslok én is!
Rövid és középtáv "egyszerű" teljesítésére ez a felszereltség elegendő, ha kielégítő a működésük, akkor nem ez határozza meg leginkább a "hol fogok végezni" kérdésre adandó választ, hanem a bringás fizikai teljesítőképessége.
Valóban, tekerj sokat, aztán meglátod, jövő ilyenkorra már nem is biztos, hogy ugyanez a bringa lesz alattad! :-)
Sajnos erre a kérdésre válaszolni nem igazán lehet és olyan infókat nem adtál meg, amik nagyban befolyásolná a válaszokat (pl. hány kiló vagy, milyen stílusban kerekezel, korod, stb). Én azt mondom, tekerj sokat vele terepen és ami szétesik menet közben vagy aminek a működésével nem vagy megelégedve azt cseréld le jobbra.
U.i.
A DM-et volt aki kemping kerékpárral is végig tudta csinálni - tehát nem a kerékpár teszi - de egy jó gép sokat segít.