Ez itt a Fortepan kulcsszavazók, címkézők, tárgyszavazók beszélgetős fóruma.
Szülőatyánk, a "FortePan megfejtések" amott lakik:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9204653
Ha valaki ismeri "cinegembert", aki remek villamosokkal kapcsolatos kulcszavakat adott nekünk, szóljon neki, hogy keresem :) Az emailemre nem válaszolt, s csak akkor tudom jóváhagyni a kulcs-szavait, ha néhány kérdést megbeszélünk. Köszönöm
Oké, megértettem az érveket, de maradunk a nagy kezdőbetű, kis betű változatnál. A hajótestre lehet csupa nagybetűvel felírni egy feliratot, de címkeként az akkor is csak egy tulajdonnév.
Azért tettem a hajózási szakirodalom után pontot, mert úgy gondolom, hogy itt mi nem hajózási szakírók vagyunk. Volt erről a témáról 2011-ben egy társtopikon is polémia, ott is az volt a vélemény, hogy a hatósági szabályozás és a hajózási szakirodalom maradjon a saját berkeiben.
És a jelenlegi eszkalálódás folyamatában tervezed-e a fortepan jelenlegi szerkesztőit megkérni, hogy a képalákban írják át a hajóneveket csupa nagybetűsre a magyar és nemzetközi hajózási szabályzatok szerint, avagy az eszkalálódás odáig tart, hogy az én hsz.-eimet kommenteled?
A hajózási szabályzat nyilván előírhatja a hajótestre írt név formáját, és a hajózási szakirodalom nyilván igazodik ehhez. Civil közhasználatban azonban én sokkal többször találkoztam a nagy kezdőbetűs, de kisbetűs változattal. Tulajdonképpen nem zavarna a nagybetűs írásmód sem, bár kissé modorosnak gondolnám, de a kisbetűs tűnik természetesnek.
Ahogy a hsz.-ekből látható, tehtube, aki szakértő hajózási ügyekben, annak idején javasolta a képfeliratokra vonatkozóan ezt a helyesírást. Bár a szerkesztőség nem fejtette ki az álláspontját miért, de nem követte ezt a gyakorlatot. Talán azért nem mert az internetes szövegekben a csupa nagybetű a kiabálás jelzésére szolgál. De lehet, hogy más okból.
Most a címkézés kapcsán eljutottunk ugyanehhez a dilemmához. Megint nehéz jól dönteni, bármelyiket is döntöd, a másik tábor kifogással élhet.
Tudom, ez így bonyolultabb, sajnos az élet ilyen bonyolult.
Ilyen módon a
31908 is megkaphatná ezt a címkét, amint ugyanaz a hajó szerepel, csak mivel 1950 előtti kép, még SZENT GELLÉRT néven.
Ezen kívül még 8 másik fortepan kép megkaphatná ezt a címkét, lévén ez a hajó eddig minimum 9 képen szerepel.
S így az 50711 megkaphatná a neki jogosan Táncsics hajó címkét. Ez a hajó egy egészen másik hajó, 1963-ban építették, miutána fenti hajót 1960-ban ismét átnevezték, ezúttal SZŐKE TISZÁ-ra. Ennek az 1963-ban épült hajónak nem volt (a mai napig) más neve.