A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Attól függ, mit értesz profi gép alatt. Egész pontosan az elv a lényeges. Amelyik jól átnyomja a darált kávén a gőzt, az frankó, és az olyat főz, mint a kotyogó. Itt persze függ attól is, hogy hogyan tömöd meg a kávétartó tégelyt (nem szabad nagyon megnyomni, mert akkor a gőz fúr egy utat rajta, és azon átfut, és nem járja át rendesen az egész mennyiséget), stb.
Az átcsorgatós gépek csak híg vizeket tudnak készíteni, legyenek Bosch, vagy akármilyen masinák.
Nekem is alacsony a vérnyomásom, napi kettő adag koffein kell. Orvost kérdeztem, hogy a gyógyszer (koffeintabletta) jobb-e, de azt mondta, tök mindegy. Akkor meg inkább a cappuccino :), az finom.
Valahol hallottam, ez is talán hülyeség, hogy az édesítő tablettáknak hosszútávon rákkeltő hatása is lehet. Igaz ez, tud valaki erről?
Hm. Hát az attól függ, hol iszod :). Bolgároknál van egy spéci verziója: neszkávé porra kólát (!) öntenek. Komolyan! Akár vissza is térhetnél kedvenc italodhoz :), de nem ajánlanám, mert borzalmas. Látványnak mondjuk érdekes, a szénsavtól azonnal felhabzik egy magas pohár szájáig is a lé. A görögöknél lényegében kevés kávé sok tejjel, cukorral, jó két-három deci az egész és jégkockával lehűtik, ez így finom!
Kávé, az alapvető életnedv - mint minden alacsony vérnyomásúnak, így nekem is.
Reggel, ha van időm reggelizni, akkor a kétszemélyes kotyogómon lefőzök egyet, és azt megiszom jól. Completával, vagy ha van, akkor tejjel teszem ezt. Omnia kávém van, persze darált, mert lusta lennék még darálni is a kávét (pedig úgy lenne az igazi).
Bent cégnél valami pörgettyűs főző van, és szintén Omnia, így itt is nagyon finom kávét tudok inni.
Ha rákényszerülök, akkor vendéglátóipari objektumokban is iszom néha, de azért meg kell nézni, hogy milyen gépből. Ahol a termoszhoz nyúlnak, ott rögtön kajabálok, hogy nem kell. Az nem az iható kategória, egy kávé legyen frissen főzve. Vannak ezek a Saeco márkajelű masinák, na azokból jó kávé tud kijönni (relatíve, persze), ha tisztességgel csinálják. És vannak a marhadrága, ám tényleg nagyon jó kávék, mint pl. a Segafredo, aminek a minőségét -állítólag- rendszeresen ellenőrzik.
Amitől ki tudok borulni, az a tőlünk nyugatabbra szokásos híg, papírízű löttyedék, na attól csak vizelni lehet, de nagyon. Direkt valami hihetetlenül brutális presszókávét kell kieszközölni valahogy, ha jót akarsz inni (akkor sem biztos).
És még valami: Kávét kizárólag édesítés nélkül iszom. Még az édesített tejszínhabot sem viselem el benne. Úgy semmi értelme nincs, az édesítő elcseszi a kávé zamatát.
:) Szia bakibébi, köszi! Őszintén szólva én inkább a cappuccinokban vagyok otthon, de reméljük majd betévednek a kávésok és megmondják az okosakat. Egy kérdés, lehet, hogy hülyeség, csak kíváncsi vagyok: van bármi különbség a kis kotyogók és a profi gépek által lefőzött kávék közt?
Így enyhe kómában egy ellógott kriminológia óra idején koffeinre vágyom és eszembe jutott, hogy nincs kávés topic, legalábbis én nem láttam (teremtsetek le inkább, de nem vagyok hajlandó visszakeresni :)). Biztos sokan isszátok reggel-délben-este, kávé, cappuccino, meg ami belefér -- ki hogyan mikor mennyit milyet és főképp hol? :)