A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Na, a hetvegen csekkoltam a Cha-Cha-Chat, de csak a helyet, nem a kavekat, jo volt, hangulatos. A Coquan mellett elsetaltam, de zarva volt, mert vasarnap. :( Meg egy hangulatos helyet ajanlanek: Lanchid sorozo. A cappuccino ugyan kozepes ala, de a hely nagyon franko.
Próbáltátok már a Philips Duo-t? Kétszemélyes sima átfolyós főző, nem túlnyomásos hanem filteres rendszerű, mint a teafőzők. Isteni kávét tud csinálni és szép formatervezett bögréket adnak hozzá.
A hugomnak már nincs, mert ma összetörte. Orvul ráesett egy bögre a mosogatóban. Tanulság: üveget ne vegyetek, inkább porcelánt. Vagy nem kell mosogatni. Vagy a vad bögréket el kell különíteni.
BigA!
Én ezt most nem értettem, hogy kinek milyen van, s melyik mennyibe került. Az sem egész világos, hogy hány emberről is volt szó.
Lehet, hogy régen kávéztam?
En ha epitem a szocializmust-bocs-kapitalizmust (dolgozom) akkor reggel iszom a munkahelyemen egy kavet, nem tudom mibol es milyen gepbol, vekker helyett hasznalom. Delben ugyanez.
Ha szabadsagon vagyok, nincs kulonosebb koffeinehsegem, de ha megis KVra vagyom, Segafredo-t iszom. Ez nem csersavas. Az otthoni fozom elektromos, de nem valami hi-tec darab. A legfontosabb, tapasztalatom szerint, hogy mennyire van megtomve a gep. Ha keves kv-t teszel bele, vizet fogsz inni. Ha normalisan, egyenletesen megpakolod, akkor jo lesz az eredmeny. Ha kicsit tultomod, attori a goz, ez utana zaccos vizet iszol. Ha meg jobban megtomod, tulmelexik a ketyere, es egett zaccos vizet iszol (koffein azert lesz benne rendesen, de ihatatlanul keseru lesz). Ha tovabb fokozod a dolgot, akkor az mar a raketatechnika targykorebe tartozik
Ezt az elmés habosítószerkezetet a Vasedényben lehetett beszerezni decemberben, most nem tudom. Az enyém is ereszt. Van a hugomnak is, azt a BNV-n vettük valami alkalmi árustól, akit később az Europarkban láttam felbukkanni, ez üvegből van, fémcsíkkal, ami miatt nem lehet a mikroba tenni melegedni. Viszont az is ereszt. Ezek viszont nem mennek tönkre, mint a barátnőm *drága gépe.
Kerül kb 3000-be.
Az olaszok szerint attól jó a kávé, ha legalább naponta 3x főznek benne, és nem kell nagyon mosogatni.
Én persze az igazi krémes olasz kv-t és capuccinot szeretem. Ezek hiányában a Nádor uccai kokiban verem el fizetésem nagy részét, latte v. melange formájában.
Lehet, innen van. (Nem tudok pontosabbat, Vasedény meg edényboltok táján lehet kísérletet tenni. Ha érdekes, megkérdezhetem.)
Két verziója létezik, a tökéletes, orvosi acélból készült, annak az ára vetekszik a jobb kávéfőzőkével, meg van ez, ami olcsóbb.
A drágának biztos zár a teteje, de nem tudom, hogy az jó-e vagy rossz.
El kell, hogy meséljem, mit kaptam karácsony tájékán:
Autentikus capuccino készítő kézi készüléket.
Működési elve a következő:
Porcelán bögrébe forró tejet kell önteni, erre rátenni a közepesen rápasszoló tetőt. (Így kissé hasonlít a 30 évvel ezelőtti hagymaaprító kézi készülékre.) A tetőből kiáll egy pöcök, amit hevesen rángatni kell, ez a tejbe belógó nagyon finom szűrőt fel-le mozgatja, amitő a tej kb 1 perc rángatás után felhabosodik. Ezt kell a kávéba önteni vagy kiskanállal belemeregetni, és nagggggyon finom. Állítólag több olasz kávézóban is így csinálják, nem gőzölik.
Mivel a tető természetesen nem passzol teljesen (olasz), a rángatás következtében az asztalt vagy a készítés helyét viszonylag egyenletesen belepi a tej, így ezt a mennyiséget a kezdés előtt érdemes hozzáadni az elfogyasztani kívánthoz.
Mert KVoltárt lehetne elé szerkeszteni :))
Arany Mokkás. Ilyet még nem láttam. A ház egyébként amiben van a presszó, lakatlan, évek óta megy a herce-hurca, hogy bontják, vagy felújítják. A tulaj megígérte, hogy ha költöznie kell, viszi a csempét is és felrakatja az új helyre.
Bűbájos.... És _lehet_ dohányozni!
Intim találkára viszont nem való, főleg ha van esély, hogy a kedves házastársa esetleg az aluljáróban kóricálhat.
Ám nem messze tőle van egy szívemnek nagyon kedves hely, a Nana: V. Királyi Pál u. 18., olcsó, nem egy elit, de már a csempéért is megéri benézni (meg persze a KV mián)
:) Irigykedek...
A Morrik... hát nem is tudom. A választék jó, de valahol egy kicsit elvesztek a külsőségek közt. Viszont felmérhetetlen előnye, hogy ez az egyetlen nem dohányzó kávéház a városban.
Aranyos még a Café Zacc is, egy viszonylag kis hely, nem messze a Morriktól, nagyon korrekt, kedves kiszolgálással és finomságokkal.
Pestiek, mit tudtok a Kálvin téri aluljáróban létesített Csa-Csa-Csáról?
szerintem a legdurvább ez:
- először a zaccot lefőzni, (persze egyszerű kotyogóban) majd az így kapott "barna levet"
visszaönteni a főzőbe,majd ezzel lefőzni a friss kávét.
(egy öreg nyugdijas mesélte!)
egyébként a best a feketecimkés Lavazza! (cukor nélkül!!!!!)
gép: hát az a habos tej semmihez nem hasonlítható, az oldalt kivezetett gőzölőcsonkkal rendelkező gépek a nyomába sem érnek, ezt szó szerint vedd. amúgy olaszos kávéból avagy kapuccsínóból, amihez a sok habos tej dukál, csak két adagot (na jó, ha takarékos vagy, akkor hármat, esetleg négy kicsit :-))) lehet lefőzni vele. huszonkettő körül volt a metróban, máshol kicsivel drágább.
morrik: mindenki csak jót mond róla.
Van egy babkv-zó a Ráday utcában......
A pontos cimét nem tudom, de ahogy elindul az ember a Kálvin térrol a Ferenc körút irányába, hamarosan belebotlik..:)
Na, rövid hozzászólás. Megnéztem a régi topicot -- hát elég régi :). Köszi a linket, Opi, vannak benne jó tippek, reméljük az akkori kávészeretők csatlakoznak ide is.
nobodybuilder: szerinted érdemes csak a tejgőzölésért venni ilyen gépet? :) Kicsit féltem koffeinfüggő szüleimet, hogy ha veszek egy monstrumot, akkor simán megisszák azokat az adagokat, amiket a gép képes lefőzni. Amíg a kotyogóval kell vacakolni, addig kevesebbszer szánják rá magukat :).
bakibébi és más pestiek: mondjatok jó kávéházakat Pesten. Én sose ütközöm beléjük -- a Café Mozarttól kirázott a hideg, az nem igazán az én környezetem. A parlamenti viszont nem volt rossz, jó hangulatú, csak drága is.
Pécsett egy hely van tudtommal, ahol sokféle kávéból lehet választani, a Morrik kávézó a Jókai téren.
nemisbéka,
én kb. egy hónapja vettem egy DeLonghi gépelyt, olyan jó nagyot. Reggelente ezt használjuk, ennek az oldalába beleönthetsz vagy 1,5-2 deci tejet, azt egy külön gőztartályból kemény, gazdag habbá varázsolja, egy émény :-) Minden reggel ilyet iszunk, rendszerint Segafredo kávéból, mer' az jó! :-) A gép amúgy tud hosszú kávét és olaszosat, ami nem presszó, hanem úgy készül, hogy a kávén rajta áll egy darabiz a forróvíz, hagyni kell kiázni, majd leeresztheted a csészébe.
Én is viszonylag kevés cukrot használok, csak az erős presszókávéhoz vagy capuccinohoz, amúgy a tejben, tejszínben lévő cukor pont elég. Főleg a hosszú kávéhoz.
Igen, ez utóbbit is szeretem, nem mindegy, hogy hogy van az elkészítve. Lehet valóban papírízű és teljesen híg, de nem feltétlenül (őszintén szólva én azt is erősen szeretel :-).
Az eddigi max nekem reggel fél liter (két bögre) magamfajta, tehát elég erős hosszú kávé, napközben meg vagy 6-8 jófajta presszó ... és akkor a teákat még nem is melítettem :-) Este kilenckor is szoktam, vagy közvetlenül vasárnap délutáni szundi után, nálam ugyanis nemigen hat ébresztőleg, vagy vérnyomásilag. Utóbbival amúgy sincs semmi baj.