Keresés

Részletes keresés

faxelektro Creative Commons License 2022.09.08 0 0 131865

Egy 7,5kW-os motorhoz pontosan mekkora hőrelle kell? Egy körfúrészt hajt favágásra.

kiggyo Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131864

"It jön a lelkiismeretes (ám önálló gondolkodásból felmentett :) villanyzerelő, aki kiépíti az EPH-t eközben egy jóvastag zöldsárga dróttal...."

egy gondolkodásból nem felmentett villanyszerelő mit csinálna másképp? 

Te mit csinálnál másképp? 

Tényleg érdekel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (131862)
kiggyo Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131863

Kihagytad azt még hogy fürdés közben a szomszédtól jövő sárga hosszabítóba dugott hajvasalóval igazítja a haját. Sokkal életszerűbb lenne.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (131862)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131862

"HA RÁ van kötve... miként ráz?
A zöldsárga EGYEN potenciálon tartja."

Pl az utcáról bejövő PEN vezető több helyen is rosszul érintkezik (kötési pontok akár több ohmos átmeneti ellenállással) + a földelő szonda jósága is az utolsókat rúgja. Egy ennyire gyenge földelésű csillagpontot egy izmosabb hősugárzó simán el tud húzni az egyik fázis irányába mondjuk 20 vottal.

It jön a lelkiismeretes (ám önálló gondolkodásból felmentett :) villanyzerelő, aki kiépíti az EPH-t eközben egy jóvastag zöldsárga dróttal EGYENpotenciálra hozza a zuhanytálcát és az immár 20 voltos csillagpontot, tehát a zuhanytálvára ráköti a 20 voltos feszültséget a szép zöldsárga dróttal.

Mari néni pedig beeleáll az imár 20 voltos zuhanytálcába, megérinti a fürdőszoba falát (ami 20 éve vizesedik, ezért VALÓBAN le van földelve, tehát valóban nulla voltos) és meállapítja, hogy "ráz a fal".

Vagy a zuhany vízcsapja ráz, mert a ház csőhálózata nem lett bekötve az EPH-ba, hiszen ötven méternyi, a kertben elásott csőben folyatódik.

Előzmény: Törölt nick (131859)
Qqberci Creative Commons License 2022.09.08 0 0 131861

HA RÁ van kötve... miként ráz?

Az "átmeneti ellenállás" nevű varázslatról nem hallottál? Meg a KPE csővel kiváltott nyomócsőszakasz, ami elvileg része volt az EPH hálózatnak?...

Atis57 Creative Commons License 2022.09.08 -1 1 131860

Szia!

Mihez? Viz, szennyviz, fűtés cső -szóval minden ami be nem kötött.

Meg betonpadló, salétromos fal  stb

Törölt nick Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131859

Aztán csodálkoznak a lakók, hogy miért ráz a mosoató meg a zuhanytáca, pedig jól rá lett kötve a (valójában 20 voltos) EPH-ra :)

?!!!

HA RÁ van kötve... miként ráz?
A zöldsárga EGYEN potenciálon tartja.

Avagy,
Mihez képest ráz szerinted?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (131858)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131858

A TN-S nem varázsszó.

40 éve levert, mára szitává rozsdásodott vascső földelő szonda

+ 30 éve ímmel-ámmal meghúzott SK63-as sorkapocs csavar alá dugott 6 mm2-es ősrégi alumínium vezeték

+ három fázison izmos aszimmetrikus terhelés

mindez összeadva simán összehozhat egy olyan nulla/föld pontot,

ami akár 20-30 volt feszültségre el van tolódva a tényleges földpotenciálól.

Aztán csodálkoznak a lakók, hogy miért ráz a mosoató meg a zuhanytáca, pedig jól rá lett kötve a (valójában 20 voltos) EPH-ra :)

Előzmény: Törölt nick (131857)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131857

???!

Mitől is mászna el... a TN-S rendszerben ?
(ami mára már az alapértelmezett gyakorlatilag)

Amikor mégiscsak DIREKTBEN-FÉMESEN jó vastag vezetővel van összekötve a helyi Föld potenciállal a zöldsárga útján a nulla.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (131853)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2022.09.08 0 0 131856

Amúgy igaz amit mondasz, de gyárilag:

Élvilágítós az a kapcsoló, amelynek aló vagy felső élével párhuzamosan húzódik egy világító csík.

Jelzőfényes az a kapcsoló, amelyen valahol a kapcsolótesten elhelyezkedik egy jelzőfény.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (131854)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.08 -4 0 131855

Köszönöm a felhozott példát :)

Ez a táblázat tipikus példája azoknak a villanyszeralőknek akik szaktudásukat kívülről bemagolt szájról szájra terjedő népdalokra alapozzák, önálló gondolkodás helyett. Mert ha csak életében egyszer, csak egy percig is végiggodolná, hogy miért pont azok a számok szerepelek a táblázat első oszlopokban, abban a pilanatban rájött volna, hogy miért vannak oolyan furcsa számok az utolsó oszlopban :) De hát van, ainek a gondolkodás fizikai fájdalmat okoz, ők örülnek, ha rendszeresen lekussolhatnak mindenkit maguk körül, mindig a megfelelő buta "népdal" szövegére mutogatva :)

Előzmény: Qqberci (131820)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.08 -1 1 131854

Én az élvilágítást nem "JELZŐFÉNY"-nek tekintem, hanem irányfénynek. Tehát a sötétben botorkáló ember a fény felé nyúljon (magát a fényt nyomja meg), ha világosságot szeretne. Jelzőfények azt nevezném, ahol a fény nem irányít, csak valami extra információt közöl. Mivel külön jelzés nélkül is úgyis tudjuk, hogy sötét van, ezért nem nevezném JELZŐfénynek :)

Előzmény: Ready1234 (131847)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.08 -1 0 131853

Amiről még nem essett szó:

olyan épületben, ahol három fázisú a betáp és a terhelés aszimmertikusan oszlik el, ilyen épületekben nem ritka az "elmásott" nulla pont, ami valójáben nen nulla voltos feszültségű, hanem távolabb van a tényleges földpotenciáltól. Ha egy ilyen ponttól adunk nullát a teljesítmény mérőnek, az arányosan pontatlanabbul fog mérni.

"a fogyasztásmérő kapcsain megjelenő fázis és nulla táplálja a fogyasztót."

Még precízebben:

a fogyasztásmérő kapcsain pont az a fázis és  és pont az a nulla legyen, amelyek ténylegesen táplálják a fogyasztót.

Előzmény: ötfelezős (131852)
ötfelezős Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131852

Nem meglepő.

Egyáltalán.

Mivel mindkét esetben a fogyasztásmérő kapcsain megjelenő fázis és nulla táplálja a fogyasztót.

Csakhogy amit én kifogásoltam, az az a megoldás volt, hogy lehet-e a mérő kapcsaira másik nullát kapcsolni, mint a készülék nulla kapcsára. Ekkor ugyanis, ha már magyarázni kell, a nullavezetőn eső feszültségesés nem vonódik le a feszültségből, amit a mérő lát. Tehát a mérés hibás.

Nem én minősítek, a villamos mérések tárgy minősít. 

Előzmény: samatse (131845)
kiggyo Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131851

sok országban így van, az osztrákoknál, franciáknál is talán.

Atis57 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131850

Szia!

--Bár szívesen megkérdezném a tervezőmérnököt, hogy mi alapján tervezte így a kapcsolókat :)---

Az Amerikai -angol  megszokás ez.Később a franciák is csatlakoztak.

Nálunk mindig más volt.

fireolto1 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131849

Igen, lehet, hogy a rajz már nem kellett volna :) 

A lényeget leszűrtem, a többit majd a villanyszerelő tudni fogja. 

Köszi még 1x.

Előzmény: Zs:) (131844)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131848

Az a lényeg, hogy bekapcsolt helyzetben a felső része legyen benyomva. Hogy hol helyezkedik el a jelzőfény, az nem számít.

Ready1234 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131847

Válaszolt a Schneider kapcsoló ügyben!!

A kapcsolók hátulján van a bekötési rajz és attol jobbra a szélén található egy vékonyka ábra, hogyan van "ON" helyzetben a kapcsoló.  (eddig ezt észre se vettem)(2020-as Új Sedna katalógus 29.oldalán található a bekötési rajz képe, amin jobb oldal szerepel is a helyes ON pozició)

Ezek szerint  "ON" pozíció a Schneidernél, ha a kapcsoló billentyű alsó része van benyomva,   és "OFF" ha a felső része van benyomva !!!!  

Így a jelzőfényes kapcsolóknál lent van a jelzőfény, ami "OFF " pozicióban (tehát a felső rész van benyomva) világít.

Nincs ázsiai verzió vagy régiós különbség. Mindenhova ezt szállítják.  ( Ahogy látom a Merten és Asfora család is ilyen. Mintha a Legrand is ilyen lenne)

Úgy néz ki eddig rosszul szereltem kapcsolókat. Bár szívesen megkérdezném a tervezőmérnököt, hogy mi alapján tervezte így a kapcsolókat :)

Előzmény: Ready1234 (131842)
trebront Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131846

nekem mentavill ecomax van:

ha a jelölése szerint szerelem be: felül van a piros jelzőfény, és az ázsiai rendszer szerint áll.

ezért én a régi magyar szokás szerint szereltem be: alul a jelzőfény, és a fenti részét kell megbökni a bekapcsoláshoz.

(a jelzőfénynek saját vezetéki vannak, így bármihez beköthető)

Előzmény: Ready1234 (131842)
samatse Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131845

Még egy gondolat erejéig: két kötési verziót kipróbáltam, azaz

1. A fogyasztásmérőnek csak egy bemenő nullát adtam a nulla csomópontról

2. bemenő nulla (adott fázishoz tartozó) + a klímához menő nulla lett bekötve kimenőnek

Mindkét esetben működik a mérő és ugyanazzal a fogyasztóval, ugyanannyi ideig üzemeltetve pontosan ugyanannyit mért.

Zs:) Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131844

Szerintem már megkaptad párszor a választ, még ha nem is ezt szeretnéd hallani!

Viszont ezzel az újabb rajzoddal tovább bonyolítod a helyzetet! A PEN szétválasztásnak a mérőhelyen kellene lenni, de ha már nem ott van, akkor legalább nem kellene keverd a nullát és a PEN-t. Ugyanis jó eséllyel a lakáselosztóig PEN megy!

Előzmény: fireolto1 (131825)
Mr. Pepe00 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131843

Felülre kell kerülnie e jelzőfénynek. Ezt nem írja elő semmi, de tudom hogy ott van.

A kapcsoló akkor van jól belerakva, ha a felső élét megnyomva kapcsol be. (kivéve a 106-ost)

Előzmény: Ready1234 (131826)
Ready1234 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 131842

Kék jelzőfényesek.

Közben rákerestem erre a fordított kapcsolóműködésre és úgy néz ki Malájziában és néhány ázsiai országban az a természetes, hogy ha fel akarsz kapcsolni egy lámpát , akkor a kapcsolón az alsó részt nyomod meg, tehát lefelé kapcsolod. Ha meg le akarod kapcsolni a lámpát, akkor meg felfelé kapcsolsz.  Megkérdeztem a Schneidert, hogy nem -e véletlenül egy ázsiába szánt szállítmányt sikerült vennem- egyenlőre várok a válaszukra. 

Mindenesetre , ahogy látom a jelzőfényeknek a kapcsolón alul kellene lennie, de így meg a kapcsoló működése kissé fura, hogy a lámpák felkapcsoláshoz a kapcsoló  alsó részét kell lenyomni. Sehol nem találtam olyat, hogy egy kapcsolónak hogyan kellene "on" és "off" pozícióban lennie. (lehet olyan ez, mint a billenő csengőkapcsolóknál: a régieket felül kellett megnyomni, ezeket az ujakat meg alul kell nyomni)

Előzmény: _cvisoma_ (131839)
C20NE Creative Commons License 2022.09.07 0 1 131841

"Milyen feszültség az, ami más nulláról jön, mint a mérő kapcsa?"

Például egy rendes kötőelemből ami garantálja, hogy nem lesz gond a nullával ami 3f-nál ártalmas. Sok helyen látok a nulláról csupán leágazást készíteni a mérőnek és ezt az indokot hozta fel minden esetben a szakember.

Előzmény: ötfelezős (131809)
Qqberci Creative Commons License 2022.09.07 -2 0 131840

A táblázat amper értékeivel nincs bajom, leginkább az utolsó oszloppal van.

Akkor azt takard le...

Előzmény: ötfelezős (131838)
_cvisoma_ Creative Commons License 2022.09.06 0 0 131839

Milyen szinű a jelzőfény? Kék, vagy piros? Ez utóbbi esetben ellenőrző fényről van szó, ami akkor világít, ha fel van kapcsolva a kapcsoló. A kék jelzőfény pedig akkor, ha nincs. Nálam a piros, tehát ellenőrző fény felül van. Jelzőfénnyel nekem csak alternatív kapcsolóm van, és úgy szereltem be, hogy alul legyen. Rég volt, de gondolom azért tettem így, mert a normál kapcsolónál is alul van.

Előzmény: Ready1234 (131826)
ötfelezős Creative Commons License 2022.09.06 0 0 131838

A táblázat amper értékeivel nincs bajom, leginkább az utolsó oszloppal van. A táblázat szerinti amper értékből 5 %-ot levéve vagyunk kb az új szabvány szerinti ampereknél, persze a csoportbeosztás egészen más, szóval inkább azt lehetne mondani, hogy eme régi táblázat szerinti legkisebb értékből levéve 5 %-ot, jutunk el az új szabvány szerinti legkisebb értékhez.

Előzmény: Qqberci (131824)
fireolto1 Creative Commons License 2022.09.06 0 1 131837

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, tanácsokat. Körvonalazódik a projekt :)

tfe_tng Creative Commons License 2022.09.06 -1 0 131836

Sokáig 3x16A-em volt, egy elég jól elosztott hálózatban. 

Nem volt vele sok gond, de azért elő-előfordult, hogy lecsapott.

Mind1, majd a kérdező eldönti, hogy mit akar.

Előzmény: Törölt nick (131835)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!