A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Karoly krtrol nyilo udvari kavezo-forrocsokizo tenyleg remek, egyebkent Aztek nevre hallgat, es ket nagyon kedves, helyes lany a tulajdonos/kiszolgalo. En pl. ugy 3 havonta egyszer kevederem arra, es megis megismernek, sot, arra is emlekeznek, hogy a kavezopartnerem edesitoszerrel issza a kavet. Nem tudom, ti, hogy vagytok vele, nekem sokat szamit az ilyen lathato torodes a vendegekkel.
Legjobb forro csoki: a Szamos cukraszdakban (pl. Arkad uzlethaz, Allatkert). Igazi nagyonsuru, nagyoncsokis. Adnak hozza kis kancsoban tejet, amivel annyira higitja az ember, amennyire szeretne.
Hát, nem az olcsó kategória, de vannak bizonyos kaják, amik szerintem megérik az árukat ott. Pl. a kedvencem a Club Sandwich nevezetű, ami egy barna magos pirítós kenyér (3 réteg), benne finom husi, egy szelet avokádó, egy vastag szelet feta sajt, paradicsom, meg valami fini krém, de azt még nem tudtam azonosítani.:) És ehhez van egy adag saláta. Ez kerül 890Ft.-ba.
Továbbá vannak óriás saláták, olyan 1100Ft. körül, a Cézár saláta akkora,h röhögtem, amikor megláttam, de elfogyott, mert nagyon jó.:)
Az italok nem átlagosak szerintem, 220Ft./2dl., valahogy így.
A süti az egy, ami szerintem drága, pl. 650Ft. egy csokis túrótorta (ami amúgy tényleg isteni, de nem olyan nagy). és van 750Ft.-os is.
A forrócsoki 400Ft. körül van.
Szóval annyira nem vészes szerintem, mi sokszor megyünk oda, mert eddig mindennel elégedettek voltunk, és a pincérek is jó fejek.
én már nem rendelek kapucsínót (:-)) sehol. sok-sok év után kellett rájönnöm, hogy az igazi az nekem erős. porból meg megintcsak nem szeretem... én a café latte / tejeskávé / melange típusú kávékat szeretem.
viszont a legjobb jegeskávét szerintem a Szabadság téri középső (mélygarázs-kijárat) kévézóban lehet kapni. legalábbis én nagyon szeretem :))
Bécsben még nem ittam cappuccinot, de biztos isteni lehet. Én egyszer Párizsban, a Louvre-al szemközti (amúgy baromira puccos) kávézóban ittam olyan finom cappuccinot,h majdnem leestem a székről.:) komolyan:)) Tényleg mennyei volt.
Az elnevezésében én is allergiás vagyok a helytelen írásmódra, különösen a "kapucsínó" és a "capuccino" általános hibák.
Topikgazda szerint nem :), különös tekintettel arra, hogy ő is imádja mindkettőt :).
Finom cappuccinokat Bécsben ittam mostanság :), gondolom ez most nem játszik. Ja és én speciel arra allergiás vagyok, ha a p-k és c-k nincsenek meg hiánytalanul darabszámra a szóban :).
Forró csokira szerintem egyértelmű a válasz, ha nem otthon iszod: Röser-udvarban a forró csokizó. Wittman fiúk szerint is :).
pl. ki hol ivott nagyon finom cappuccinot/forrócsokit, és különbenis, milyen a jó cappuccino/f.csoki?
én speciel nem szeretem, ha a cappuccino nagyon erős. szeretem ha jó habos, és jobb helyeken ugye adnak mellé valami kis kekszet, csokit, stb.
forrócsokiból a Topcsoki a kedvencem, mondjuk puding-sűrüségű, és inkább kanalazni lehet, mint inni, de a forrócsokinak kikiáltott Nesquick kakaótól rosszul vagyok..és elég sok helyen azt adnak forrrócsoki címszó alatt. Én már rutinosan mindenhol megkérdezem,h miből csinálják, és 98%-ban szemrebbenés nélkül közlik,h kakaóból.:(
Haha, asszem szaboze megkapta az eddigi legnagyobb elismerest az ujsagiroi munkassagaval kapcsolatban azaltal, h Havas Gyorgy Peterhez hasonlitotta :)) bocsanatazoffolasert
javallat: flórián áruház földszintjén van egy keravill. ode be, határozottan, rudgossál el magadtól minden eladót, nem is értenek hozzá meg idegesítőek is. Rombolj be a kávéfőzők közé és fogsz találni olyat amilyet keresel. Nem lesz egyszerű, mert folyton odajönnek, hogy mit keresel... egyetlen faszit engedj oda, ő öreg motoros, látszik a fejin, hogy sok kávé lefolyt már a torkán...megismered.
Működőképes, de tényleg működőképes egy, max. két személyes főzőt keresnék, ha valaki a fővárosban tud ilyen boltot (semmiféle nagyáruházi stb. vackot ne ajánljatok, aminek orrán-fülén és egyéb testrészein gyön a kávé, kivéve ott, ahol gyönnie kéne). Semmi extrát nem kéne tudnia a jószágnak, csak azt, hogy ettől az 1-2 csészétől többet ne lehessen lefőzni rajta. Az ok roppant egyszerű: felkészülés az x-ik leszokási kísérletre.
Lehet, hogy a nemetorszagi Jacobs finom, meg nem ittam, de en az itthon kaphatot utalom, savanykas mellekize van szerintem, akarcsak a tobbi nemet porkolesu kavenak. :