Ugy érted végigjött az országon és csak Budapestre megy be? Ez nyilvánvalóan hülyeség. Minden bizonnyal van matricája, csak rövidit Bp-n keresztül. Az M3 felé ez sajnos még mindig egy logikus alternativa.
Jared-: es akkor ez most boldogsaggal tolet el teged, hogyha neked matricat kell venned akkor most mar masoknak is kell? Szar helyen laksz, en tehetek rola? Szopsz hat szopjon mas is?
Oké, ezt betudom a tévedés beismerésének képtelenségének. Köszönöm a társalgást.
En kifizetem, mondtam: pont leszarom kategoria. De amugy nem jarok fizetos uton, szoval eddig nem kellett fizetnem. Es a megyei matrica miatt fizetosse valt utakat se hasznalom gyakran mert nem esnek utba, de neha elofordul hogy arra kell mennem. Es nem sz.rragoskodom, hanem megveszem a matricat es hasznalom az utat. Ellentetben a roman kisbuszal ami atmegy a varoson mert b.szik matricat venni. Szoval en meg a tobbi itt lako csak szopast kapott a matrica miatt.
Jared-: es akkor ez most boldogsaggal tolet el teged, hogyha neked matricat kell venned akkor most mar masoknak is kell? Szar helyen laksz, en tehetek rola? Szopsz hat szopjon mas is?
itt bukik a logikad, hiszen egyuttal brutalisan kibovitettek a fizetos utak rendszeret is
Azért brutálisnak nem nevezném. Pár kilométerröl van csak szó. Viszont sok embert érintett, ez igaz. Ergó sok volt a potyautas.
Az volt a kamu hogy pl. Györ, Szeged, Debrecen városi, vagy elkerülö forgalmát bármilyen formában befolyásolta volna hogy a több kilométerre levö autópálya fizetös-e vagy nem. Hiszen aki pl. Györbe megy az agglomerációból az igy is ugyis a föutakat használja, aki meg elmegy mellette, szinte biztos hogy amugy is van matricája, hiszen tovább használja mint ameddig az M1 Györt elkerülö szakasza tart.
Nem, ez ilyen formában csak és kizárólag budapesti probléma. Amit ismétlem, én emberileg megértek hogy szar ha valami fizetös lesz ami egykor ingyen volt, de lássuk be, két opció van: vagy az lenne igazságos ha mindenhol ingyenes lenne az úthasználat, és ugy emelnének akármilyen adót az egész országban. Vagy ugy ahogy most van. Köztes megoldás nincsen.
Söt, azt is megértem hogy zavar a megnövekedett forgalom, de legyünk öszinték, az az embertipus aki évi 5 rugó helyett inkább a dugóban áll, az kb. az irtandó kategória. Ezt a fajta fillérbaszást sürgösen ki kell iktatni az agyakból.
Ha tobb penz kell az utakra van eppen elegendo adonem amin beszedhetik tolunk. Jovedeki ado, teljesitmenyado, biztositasi ado a tokomtudja milyen ado. Mindet fizetem, ahogy te is. De nekik kellett egy n+1-edik lehuzas is.
Tényleg nem értem mit nem értesz. Megpróbálom mégegyszer:
Samott fizet: Jovedeki adot, teljesitmenyadot, biztositasi adot, tokomtudja milyen adot
Jared fizet: Jovedeki ado, teljesitmenyadot, biztositasi adot, tokomtudja milyen adot + kell vennie autópályamatricát.
Pont, hogy az nem fair, ha mindenkit kollektiven büntetsz. Miert fizessen az, aki nem hasznalja az adott infrastrukturat. A megye matrica lenyege, hogy azzal hasznalhatod helyben az emelt szintü infrastrukturat, ami raadasul egy gepjarmu eves üzemeltetesi költsegehez kepest csak egy jelkepes összeg.
"Azért népszerü mert olyan is használja az autópályát aki eddig nem használta." - itt bukik a logikad, hiszen egyuttal brutalisan kibovitettek a fizetos utak rendszeret is. Ezert lett "nepszeru".
Az elkerulo ut legyen ingyenes, mert azert epitettek, hogy elvigye az atmeno forgalmat a telepulesekrol. De a kretenek a fizetosse tett elkerulovel visszatereltek a forgalmat a varosba is ahol elek. Es ezen az nem segit hogy neke matricat kell vennem amig a sok ingyenelo lesz.rja. Es nem erdekel, hogyha mas orszagokban hasonloan kreten politikusok hasonloan rossz dontest hoztak. Amugy en speciel kb. havonta jarok a nullason es leszarom ezt a + 5 rugot, csak a macera zavar meg rengeteg hazugsag korulotte.
Ha tobb penz kell az utakra van eppen elegendo adonem amin beszedhetik tolunk. Jovedeki ado, teljesitmenyado, biztositasi ado a tokomtudja milyen ado. Mindet fizetem, ahogy te is. De nekik kellett egy n+1-edik lehuzas is.
Es nekem nem fajna, ha a te elkerulo utad is ingyenes lenne, hogy kisebb legyen a forgalom a telepulesen ahol elsz.
Azért népszerü mert olyan is használja az autópályát aki eddig nem használta. Ez persze rendszerint nem fövárosi autós, ez kétségtelen. Biztosithatlak hogy ez Budapesten kivül nem jelentett problemát hiszen Györ nyugati részéröl aligha autózott ki régebben valaki az M1-re, hogy eljusson a keleti részekre. De aki eddig nem vett éves matricát, az jó eséllyel vesz megye matricát ha csak mondjuk Györ és Tatabánya között van dolga.
Azt én belátom, hogy aki eddig nem fizetett annak szivás, de szerintem az én érvem is megáll, miszerint: ugyan milyen alapon lenne ingyenes?
Az adóemelést meg még mindig nem értem: emelték volna meg mindenki adóját azért hogy te ingyen autózhass az M0-n? Ugyanott lennénk. Èn többet adózok + fizetek a pályáért. Te nem.
"évről évre több matrciát adnak el, akkor nem lett népszerű?" - tenyleg nem ertem, hogy ez komolyan irod-e? Meg az elozo, aki szinten ezzel ervelt. Nepszeru, persze, hiszen kotelezo megvenni hogy kozlekedhess azokon az utakon ahol eddig ingyen jartal. Nem "nepszeru" hanem kenyszer. Nem a te ervelesed tamasztja ala, hanem pont az enyemet igazolja. Kell nekik az utak karbantartasara evenet plusz 5 rugo. Erre bevezetnek egy matricat ahelyett hogy az eddig fizetett terheket emelnek meg. Mert nehany egyszeru lelek azt felfogja ha emelik az egyik terhet amit fizet, de azt mar nem ha egy ujabbat vezetnek be. Vegulis igaza lett a politikusnak, jobban megfejik a nepet es van akit ez orommel tolt el. :D
Helyes. Tegyék fizetössé. Ès ha lehet azt a kamu érvet ne halljam mégegyszer hogy más országokban nincs ilyen. Mert azok, ezekszerint még sosem jártak pl. a távoli Ausztriában. A francia, olasz vagy horvát rablásról nem is beszélve!
Nem ertem miert probalod ezt budapest/videk ellentetnek beallitani?
Nem, épp az ellenkezöjét akartam elérni. De bocs, ugy látszik kicsit paranoiás vagyok ezügyben.
Akkor allna meg az ervelesetek, ha ugy vezettek volna be a megyei matricat hogy a fizetesre kotelezett uthalozatot nem bovitettek volna ki. De nem igy csinaltak, csak az volt a cel hogy tobb penzt szedjenek be. Azt meg csinalhattak volna egyszerubben is.
Na most én tényleg nem vagyok egy túltolt szociális állam barátja, de az azért belátható hogy az M1-M7, M5 bevezetöje vagy az M0-s nem tartja magát karban ingyen. Egy olyan országban ahol amugy is kihivásokkal küzdünk ezügyben, nonszensz hogy pont a legnagyobb forgalmu, legmagasabb szolgáltatást nyujtó utak használhatók ingyenesen. 2015-ig lényegében én fizettem a te utjaidat Budapesten/Pest megyében. Jó hogy ennek vége lett.
Az M0 bővítéshez felvett EUs támogatási szerződésekben az volt írva hogy ezeknek ingyenesnek kell lenniük néhány évig. Amint lejár ez a (nem emlékszem mennyi) év, biztosra veszem hogy behúzzák a fizetős hálózatba.
Lásd pl itt, de annak idején elég sok cikkben le volt ez írva:
Nem ertem miert probalod ezt budapest/videk ellentetnek beallitani? Nem csak pest megyei matrica van. Nem csak a pest megyei elkerulok lettek fizetosek. Eggyel tobb macera minden evben hogy figyelni kell arra is hogy az ember matricat is vegyen. Mikozben oly mindegy, hogy 20 vagy 25 ezer az eves gepjarmuado...
Akkor allna meg az ervelesetek, ha ugy vezettek volna be a megyei matricat hogy a fizetesre kotelezett uthalozatot nem bovitettek volna ki. De nem igy csinaltak, csak az volt a cel hogy tobb penzt szedjenek be. Azt meg csinalhattak volna egyszerubben is.
Minden autópálya elkerül valamit. Ez volt a leghülyébb érv amit hallottam anno, hogy az M0-s elkerülö út, ezért nem lehet fizetös. Nos, igen, az, mint az összes többi. Egyébként meg hol emelték volna meg a benzin vagy a jármüadót? Csak Budapesten és Pest megyében?
Ès továbbra is várom a választ arra hogy miért lenne Pesten ingyenes, ami az ország többi részen fizetös? Miért lenne ingyen az M0-n a 2x2/2x3 sáv, és az összes többi szolgáltatás amit egy autópálya nyújt?
Ès mielött megkapom hogy itt valami föváros/vidék ellentétröl van szó, nem, abszolút nem. Egyszerüen a logikát nem értem.
"Valamennyi díjkategória, illetve valamennyi e-matrica típus jobban teljesített 2017-ben. Közülük az éves és a megyei jogosultságot érdemes kiemelni, hiszen ezeknél átlagon felüli emelkedés tapasztalható. Előbbiből mintegy 12,2, utóbbiból 13,65 százalékkal vásároltak többet az autósok.
Külön figyelmet érdemel a megyei e-matricák iránti kereslet jelentős emelkedése. A 2015. január 1-én bevezetett típusból 2017-ben mintegy 1,73 millió darab fogyott, 208 ezerrel több, mint 2016-ban. Nincs változás a megyék sorrendjében: továbbra is a Pest megyei matrica a legkelendőbb közel 1 milliós darabszámmal, ezt követi a Fejér (185 ezer) és a Győr-Moson-Sopron (124 ezer) megyei változat."
Ez mind uj bevetel, hiszen az eves matrica forgalamzasa se esett vissza. Lehet hogy van nehany autos aki jol jart, de a tulnyomo tobbseg megszopta. No a bevetel, tehat tobbet huznak ki a zsebunkbol.
Nem vag foldhoz, pont leszarom kategoria, de ne jatszuk az eszunket hogy milyen jot tettek velunk a bevezetesevel. Nekem konkretan az a bajom, hogy az elkeruloutra vezettek be, igy megnott a forgalom a varosban ahol lakom. Emeltek volna a gepjarmuadot vagy a benzint meg ugy is egyszerubb lett volna beszedni a penzt.
Nezd, te azert oromokodsz mert kevesebbet kell koltened palyamatricara, na ez azert van mert egy csomo embernek akinek eddig nem kellett most mar matricat kell vennie. Nem azert talatak ki, hogy neked jobb legyen, hanem hogy velunk kib.sszanak.
"Szerencsére az eladási statisztikák trendje az optimista verziót látszik alátámasztani. Ezt illetően az eleinte sokak (még néhány, bár kis számú fórumozó) által (is) morogva fogadott megyematrica kiváló húzás volt. Amit viszont többségünk már az első percben láttott és támogatott" - ezen poccentem be, mert nem azert nepszeru, mert olyan jo dolog lenne, hanem mert kenytelen vagyok megvenni, mert fizetos lett egy csomo ut. Kozte az elkerulonk, ami miatt megnott a forgalom a varosunkban. Ertem en hogy neked jobb lett, de nyisd mar ki a szemed, hogy mennyi embert megszopattak ezert cserebe. Joval tobb lett az utdijbevetel, tehat osszesegeben nem sporoltunk rajta, hanem jobban lehuznak mindenkit.
Nézd, ha meg az M8/M9-et nyomatnák, akkor meg az ország másik fele elégedetlenkedne hogy miért nem a megyeszékhelyeket kötögetik be. Ez egy ilyen ország. Ezzel együtt én a megyeszékhelyek gyorsforgalmival való "feltárását" fontosabbanak érzem mint a fent nevezett utak megépitését, te nyilván pont forditva látod. Ez van.
Ez eddig is megvolt,nem új.Szlogenileg hasznos lehet a választásokon.Különben csupán folytatódik a sugaras rendszer,ami 100 éve divik,semmi egyéb.Egymással is kommunikálhatnának a városok,mondjuk Pesten kívül.15 éve még volt erre elképzelés,de elfelejtették...Nyilván akarattal.