Nagyon tetszik amit felvetettél, miszerint tulajdonosok írják le miért döntöttek egy adott modell megvásárlása mellett. Intelligens megközelítése a témának. Kezdeném...
Én megvettem a modellt. Az okokról nagyon nehéz szerintem objektíven írni, mert rengeteg egyéni szubjektív dolog párosul hozzá. A REMOT Szergej koránt sem tartozik az általam modellezett korszakba, igazi kakukktojás nálam. Viszont nagyon szeretem az M62-es sorozatot, és úgy vagyok vele amit kiadnak, hazai festésvariánst azt megveszem.
Nem tagadom, mikor felröppentek az első hírek, hogy mi lesz az ára, nos az mellbe vágott - ez most nem vitaindító, ki lett tárgyalva miért annyi amennyi. Már csak azért is megütődtem rajta, mert korábban már alakíttattam át Szergejt ROCO alapon REMOT varánssá. Képek:
Látható, hogy itt sem szimpla átfestésről volt szó. Durván +1 mozdony ára volt az átalakítás plusz hangdekóder bele, kijött asz egész valamivel kevesebb mint 150.000Ft-ból.
A korrektséghez hozzátartozik, hogy ez évekkel ezelőtt volt. Most nem tudom mit kérnének egy magán úton történő átalakításért.
Szóval ebből a tapasztalatból kiindulva én soknak találtam egy Szergejért 200.000 erős Forintot. Végig az járt a fejemben, mi van ha a PIKO kihozza 2 év múlva harmad áron, igazi lúzernek fogom magamat érezni. Aztán megjelentek az első fotók róla. Nagyon tetszett a kasztni, a motortér, a REMOT műszerfal, a réz kiegészítők stb. Nem hiszem, hogy ilyen részletességig szerszámot módosítana bármelyik gyártó. Ami nem tetszett, és érthetetlen számomra, hogy egy (akár korai) reklámfotótra miért nem lehet rátenni a kasztnit rendesen? Lehet már akkor szemet szúrt volna a kotró és a mozdonyszekrény közötti rés, és lehetett volna még módosítani. Nem tudom, nem vettem részt a gyártásban, viszont a makró fotózás sok mindent kihoz. Ezért szeretem magam is fényképezni a gépeimet. De visszatérve, csak az alvázra volt biggyesztve a kasztni - próbáltam most ezt az első képek egyikét visszakeresni, de nem találom.
Akár a gyártó, akár a forgalmazó készít egy beharangozó fotót ez nem túl szerencsés. Szóval ez rontott az összképen, az utolsó pillanatig vaciláltam megvegyem-e.
Mivel anyagi oldalról nézve, a járványhelzyet miatt nem utazom sehová, nyaralás stb így több marad a modellezésre is. Szóval belefért, pláne ha figyelembe vettem a korábban Roco alapon történt átalakítás költségét ez ahhoz képest "csak" +50.000Ft. Nem kell alapmodellt venni, egyeztetni aki átalakítja, rohangálni, szállíttatni stb, stb. Azonnal vihető. Aztán megjelent a DT csatornáján a hangokat bemutató videó, ami nagyon tetszett. Itt már eldöntöttem, megveszem most vagy soha alapon.
Hogy tudok-e a hibáival együtt élni? Elcsépelt dolog a kisszéria jelző, de sajnos azt kell mondjam, hogy még nem volt problémamentes kis darabszámban gyártott modellem. Ha nem a külcsin akkor a szerelhetőség vagy éppen a hajtás, valami mindig van... A kasztni hosszanti görbülete nem látszik, ÖBB.1016 topiktárs adott szögből készült közelképén borult a bili ugye.
A kotró és a kasztni közötti rés... na igen, az savanyú cukor... de rosszabbúl érezném magamat, ha nem vettem volna meg a gépet.
A "mitt tett le az asztalra"?! hozzáállás/mentalitás a vita- és véleménynyilvánítás kultúrájának teljes hiánya.
A mit állított helyett, a ki állította? - teljesen félreviszi a diskurzust a témáról.
Így lesz egy egyszerű észrevételből kommentháború.
Elképesztő, hogy egy egyenes vs. görbe témakörben is egymásnak kell esni, ha erről sem lehet higgadtan beszélgetni, akkor mégis miről?
Az, hogy kinek milyen jelzés van a neve mellet, annyit jelent, hogy mikor regisztrált, semmi többet. Ettől még lehet egy kretén az illető.
Amikor érvek mentén nem sikerül vitába szállni a leírtakkal, akkor jön az "igazoltatás".
A stílus - ,hogy valaki mennyire csomagolja szalvétába a véleményét, szerintem másodlagos, engem jobban érdekel amit mond.
Könnyebb ezt kihámozni, mint 100 teljesen OFF hozzászólást.
Szerintem kell a kritika, ha olvassa a gyártó, tud belőle fejlődni (ha van rá hajlandósága), a felhasználó tud vásárlás előtt átgondoltabb döntést hozni.
Az se lenne baj, ha kialakulna valamiféle igényes termékkultúra.
Engem ez motivál, amikor leírok/megosztok egy észrevételt, általában meg szoktam érvelni, vagy alátámasztom képekkel.
És hasznosnak találom mások részéről is ezt, én szoktam erre támaszkodni, mielőtt beszerzek valamit.
Sajnos ez kb 10%-a a fórumnak, a maradék az anyázás, és egymás dobálása, amit néha elég megterhelő elviselni.
Alapvetően egyetértek a megfogalmazott gondolatokkal, bár sén a kritikus és a laikus fórumozó "viszonyát" kicsit fordítva gondolom. Legalábbis nem igazán értem, utóbbival szemben miért elvárás, hogy egy kerek, érzelemmentes hozzászólásban nyilvánítson kiegyensúlyozott véleményt, kizárólag az általa megvásárolt modellekről. Nagyon jó és a többi modellező számára értékes egy ilyen hozzászólás, de azért alapvetően a fórum nem sajtótermék, hanem kötetlen beszélgetés. Ennek megfelően mindenki azt írkál ide, amit akar és a többiek az így szerzett információval azt csinálnak, amit akarnak. Senkire nézve nincs kötelező érvénye bárminek, amit valaki ide a fórumba ír. Minden olvasó tudja, hogy itt nincs semmiféle lektorálás, szerkeztés, úgyhogy majd elolvassa az öt bekezdéses leírásokat meg a "há ez gagyi" jellegű beböfögéseket is (meg a kettő közt mindent) és eldönti, hogy szerinte melyik nyom többet a latban (esetleg visszakérdez valamelyikkel kapcsolatban).
Én pont hogy a hivatásos kritikustól várnám el inkább, hogy többféle szakmai szempont alapján értékelje az akármit. A művészet esetében egyszerűen arról van szó, hogy mindenképpen szubjektív élmény, ezért a kritikustól is elfogadjuk ezt, ezzel szemben mondjuk számtech készüléknél már objektívebb értékelést várunk egy teszt olvasása közben.
Ha pedig ez csak egy másik régi motoros fikanickje, akkor legyen már annyi gerinc benne, hogy vállalja magát.
Ebben mindig az a vicces, hogy a helyesírás, a szóhasználat egyértelműen azonosítja a delikvenst. Őszintén csodálom, akinek erre energiája, ideje van. Bár szívem szerint egy jó pszichológust javasolnék, hogy az egyéb mentális problémáira találjon megoldást.
Itt szinte az összes esetben amikor valami forró téma van előkerülnek a csak és kizárólag savazásra létrehozott nickek, tetszőleges mennyiségben, és ekkor az történik, ellehetetlenül mindenfajta értelmes érdemi beszélgetés.
Szerintem alkotasu jogosan vár el bármit arról, hogy mit tett le a csak és kizárólag negatív kommentekben utazó nick(nickek) eddig az asztalra, és én is azt mondom, hogy egy ilyen nickről, amiről semmit nem tudunk, akitől semmit nem láttunk, semmilyen véleményt nem érdemes elfogadni, sőt az ilyennek nincs helye a fórumon, mert toxikus, és romboló. Nem, nem azért mert nem épített még járművet hanem azért mert csak bemondásra egy szakmai jellegű fórumon nem várható el, hogy elfogadjuk így a véleményét. Én nem fogadnék el véleményt olyantól akitől nem kérnék tanácsot. Egy olyan nicktől, akinek csak ilyen személyeskedésig menő lehúzásokból áll a munkássága, én nem kérnék tanácsot, de gyanítom senki más sem. A véleménye így annyival egyenlő mint a majom fenekén a lyuk.
Ha pedig ez csak egy másik régi motoros fikanickje, akkor legyen már annyi gerinc benne, hogy vállalja magát.
Szerintem az alapvető probléma az, hogy túl egyszerűen lehet tetszőleges mennyiségű nicknevet regisztrálni, és ezzel sokan visszaélnek. Alapvetően a legtöbb régi motoros itt feltételezi, hogy minden itt hozzászóló hozzá hasonlóan nem trükközik, azonban a helyzet az, hogy az esetek többségében ilyen Genya jellegű szélmalmokkal megy a harc. A moderatúra jobb helyeken az ilyen fikanickeket a megfelelő éghajlatra szokta küldeni.
Érdekes módon amikor a régebbi ismert nickek beszélgetnek egymással, akkor azért normálisabb mederben szoktak folyni a dolgok, még ha nem is egyeznek a vélemények, álláspontok.
Senki pártját nem akarom fogni, de az összkép ennél is árnyaltabb.
A leírtak nagyobb részével egyetértek, de a 2-es pont mint példa, csak felerészben igaz. A kritikusnak nem kell Tintoretto-nak lennie ahhoz, hogy véleményt mondjon egy festményről. De neki ez a szakmája, a végzettsége is feljogosítja (remélhetőleg), sok éves tapasztalata van, és a legfontosabb, azzal keresi a kenyerét, hogy kritikát ír, keresi a hibákat és tetszik-nem teszik, de szubjektív véleményt ad. Számtalan film, könyv, színdarab kapott már rossz kritikát úgy, hogy végül is sokszor a felhasználók nagyobb részének mégis tetszett a mű. A vájtfülű műkedvelő és a csak simán szórakozni vágyók között még számtalan árnyalat van és ezt a vasútmodellezésre is rá lehet húzni. A kritikát elolvastad, eldöntöd, hogy megnézed-e a filmet, de ott előre kell fizetni és max. utólag jössz rá, hogy tetszett vagy igazat adsz a kritikusnak és kidobott pénznek érzed a mozijegy árát. Ha egy modellt megveszel, előtte tudsz tájékozódni, infókat gyűjteni, aztán bemész a boltba, van időd és lehetőséged alaposan átnézni és csak utána kell eldöntened, hogy megveszed és kifizeted vagy mégsem. A saját "jó értelemben vett" hülyeségeden / mániádon / szenvedélyeden kívül (jó esetben) semmi más nem kényszerít, hogy megvedd. Ha a futár hozza ki, akkor is lehetőséged van otthon átnézni és úgy dönteni, hogy nem kell, mert csalódást okozott, nem azt hozta amit vártál.
A hivatásos kritikusokkal ellentétben itt a topikon viszont sima felhasználók mondanak véleményt valamiről, ráadásul sokszor (nem mindig) úgy, hogy nem első kézből ismernek valamit, fotók és itt elhangzott vélemények alapján, a modellt soha kézbe nem fogták, ki nem próbálták. Én korrektnek és elfogadhatónak azt tartanám, ha egy tulaj mondana érzelemmentes véleményt a modellről, és nem csak a hibákat, hanem a pozitívumokat is megemlítve, esetleg a végén megosztaná az összbenyomását és elmondaná, hogy a kompromisszumok ellenére mégis miért vette meg a modellt. Ez sokkal inkább előremutatna és segítség lenne azoknak, akik gondolkodnak a megvásárlásán és a gyártónak is hasznos visszajelzés lehet.
Számomra az izgalmasabb kérdés inkább az, mi a célja valakinek azzal, ha egy modell hibáiról és CSAK a hibáiról kritikát mond itt a fórumon? Néhány példa:
Úgy gondolja, hogy a többiek nem látják a fotók alapján a hibákat és ezzel a kiváló látását vagy az alaposabb ismeretét szeretné prezentálni?
Vagy el akarja azok kedvét venni, akik még nem vették meg, de gondolkoznak rajta?
Vagy azok kedvét szeretné elvenni akik már megvették?
Vagy a gyártó figyelmét szeretné felhívni, hogy legközelebb ezeket a hibákat elkerüljék?
Vagy egyszerűen csak elmondja a véleményét, hogy ezekkel a hibákkal ő aztán végképp nem venné meg, főleg nem annyi pénzért, ezzel hangoztatva, hogy ő milyen reálisan látja a dolgokat, burkoltan célozva arra, hogy aki viszont nem így látja és megveszi, az szerinte hülye?
Vagy (és néha ez is előfordul) egy fikanick mögé bújva a versenytárs termékét próbálja lehúzni?
Számtalan lehetséges válasz lehet még, de bármi is az, a kérdés, miért? Ha a jó szándék vezérli, nyilván megérdemli a piros pontot, ha a rossz szándék, a feketét.
Összefoglalva. Igen, lehet kritizálni, de a megfogalmazásra és a stílusra ügyelve úgy, hogy a szándékot ne lehessen félreérteni. Ha pedig egyértelmű a rossz szándék, ne sértődjön meg, ha többen fikázónak vagy trollnak fogják tartani. Persze ha a szándék a rossz szándék volt, a fikázó vagy troll még örülni is fog, elérte a célját:)
"3: Ha találunk is hibákat, azt illene nem - pfú de utálom ezt a szót - fikázni, hanem tényleg tárgyilagosan a hibára felhívni a figyelmet, és lehetőleg normális hangnemben, és lekezelő, útszéli hangnemben."
Basszus, a hobbivasúton lehet utólag szerkeszteni egy hozzászólást. A fentiből kimaradt egy nem szó!
Helyesen:
3: Ha találunk is hibákat, azt illene nem - pfú de utálom ezt a szót - fikázni, hanem tényleg tárgyilagosan a hibára felhívni a figyelmet, és lehetőleg normális hangnemben, és nem lekezelő, útszéli hangnemben.
Azért ide válaszolok, hogy ne szakadjon meg a lánc.
1: Nyilván lehet kritizálni egy-egy modellt, terméket, annak helye van.
2: Egy színi kritikus, vagy zenei kritikus garantáltan nem tudna megrendezni egy előadást, vagy levezényelni egy koncertet, mégis tud jót, vagy rosszat írni a produkcióról. Ergo: azt tényleg el kell felejteni, hogy csak az "dumálhat", aki tud modelleket csinálni, vagy noch da zu terméket. Mindkét részről, a kritikusokat bírálók, és a modell vagy termék előállítója részéről is.
3: Ha találunk is hibákat, azt illene nem - pfú de utálom ezt a szót - fikázni, hanem tényleg tárgyilagosan a hibára felhívni a figyelmet, és lehetőleg normális hangnemben, és lekezelő, útszéli hangnemben.
4: Írtam, hogy modell, és termék. Arra gondoltam, hogy páran itt csinálnak maguknak egy-két-öt darab kocsit, mozdonyt, antikolást, átfestést, stb. Meg vannak, akik "terméket" állítanak elő, vagyis nem maguknak, vagy egy-két barátnak, klubjuknak dolgoznak, hanem eladásra. Ez utóbbi a termék jelen esetben, akár boltban kapható, akár itt, vagy bármelyik webes portálon. A kettőt nem lehet azonos mércével megítélni! Egyrészről a kritikusok részéről is, másrészt, a terméket előállító részéről is! Utóbbi esetben nyilván magasabbak a követelmények (annak kellene lenni legalábbis), és nagyon sokszor a technológiának is másnak kell(ene) lenni. Például, ha másolunk valamit, akkor keressünk a sok sorozatgyártott, és szükségképpen pontatlan modellek közül egy olyan alapot, példányt, amin a legkevesebb hiba van.
5: Nagyon sok esetben nincs ám átfedés a modell és a termék között! Az, hogy valaki megcsinál egy modellt, iszonyú sok munkát fektet bele, és - bocsánat nem lekezelésből írom! - ki- vagy átfarag valamit és lefesti, felmatricázza, az megsüvegelendő! Pláne, ha szép is, sokan vannak itt ilyenek (igaz alkotasu kolléga?). De ez nem termék. Ebből nem lesz soha boltban eladható modell, mert:
- iszonyú sok idő megcsinálni,
- nagyon amatőr (nem dilettáns!) a technológia,
- csak egyetlen, féltucat lesz belőle.
Erre maga a technológia alkalmatlan, nem a modellező tudása. Ha valaki terméket csinál, akár csak kis sorozatban is, annak ez az út járhatatlan. Vagy, ha mégis végigmegy rajta, akkor meg viselje a következményeket!
Sajnos egy piacképes modell létrehozása - magyarán, ha terméket készítünk - az egy hosszú folyamat, hogy az tisztességes legyen.
"Itt lehet megvitatni Jenő úr modelleit és az összes többi magyar vonatkozású modellt."
Nincs leírva, hogy csak pozitív véleményt lehet megfogalmazni. Valakinek az a visszataszító, ha egy másik szemtől szembe le meri írni a nemtetszését, mert minőségi hibás, amiért egy csomó pénzt letett az asztalra? Furcsa, hogy kritika nélkül kezdünk minden dolgot elfogadni és ha valaki nem ezt teszi, azt trollkodásnak és kulturálatlan viselkedésnek minősítik... A bemutatottak alapján a kritika jogosságát (remélhetőleg!) pedig mindenki önmaga értékelni tudja.
"Itt lehet megvitatni Jenő úr modelleit és az összes többi magyar vonatkozású modellt."
Idézet a fejlécből. Teljesen rendben van, hogy ki van vesézve egy-egy modell akár kritikus akár pozitív értelemben. Én mindig örömmel olvasom.
"Mióta megy a rágódás ezen a hibán? Akkora élmény ezt olvasnod? Ha igen, akkor olvassad el sokszor ugyanazt a hozzászólását, és akkor biztosan jól fogod magadat érezni!"
Ezt "A nem tetszik csinálj jobbat" mantrát is elég unalmas már olvasgatni, visszanézzük a tiedet is nyugi.
Még egy gondolat. Amennyi minuszt kapsz erre a csinálj jobbat dologra, én már kezdenék elgondolkozni.
Ne fáradj a válasszal, ismerem az alábbi indexes dumákat is:
- +/- hülyegyerekek játéka, kiemelve, hogy moderátori állásfoglalás van róla
- Téged konkrétan nem érdekel
És most meg lesz nézve a hozzászólásaim száma - nem feltétlenül általad - és abba lesz belekötve. Ezt is ismerem...
Ha valamit valaki fikáz, akkor az mutasson jobbat! Genyaa attól élvez el, ha bármit fikázhat. Amit ő csinál, az közönséges trollkodás, nem pedig vélemény nyilvánítás. Ezt kéne csak észre venni...
Egyébként meg bármilyen modellen lehet hibát találni. Nem tudom, miféle élvezet van abban, hogy minél több hibát összeszedni, és azokon csámcsogni időtlen időkig. Mióta megy a rágódás ezen a hibán? Akkora élmény ezt olvasnod? Ha igen, akkor olvassad el sokszor ugyanazt a hozzászólását, és akkor biztosan jól fogod magadat érezni!
Ha leállsz vitatkozni az olyan mint a gumicsont akkor egyre több troll kerül elő és dülledő szemmel, hörögve rágják egyre erősebben. Gyakorlatilag a segítségeddel szana-szét offolják a topicot. A Posch megírta, hogy mi a helyzet. Elolvastam, megértettem és elengedtem a dolgot.
Jajj hagyd már ezt. Nem kell valakinek webfejlesztőnek lenni, hogy tudja hogy egy honlap szar, nem kell pálinkafőzőnek lenni, hogy tudja a szomszéd pálinkája ihatatlan.
Ez az egész logika, hogy csak akkor lehet kritizálni valami, ha valaki csinált jobbat teljesen hülyeség, plusz itt személyeskedés is.
Szerinted egyenes az a kaszni? Nem vagyok okleves profilmérőkezelő-mérnök, de erősen úgy tűnik, hogy nem egyenes. Ha vitatkozni akarsz tényekkel vitatkozz.
Akkor ha jól értem a hiba jól látható volt a mesterdarabon a legyártás előtt is.
A deformitás nem igazán látható a csatolt BR120 kasznin,hiszen a pályakotró elemnél sincs 1mm hézag,mint a remotnál.
Amúgy jól is látszik a DT oldalán közölt klasszikus és Remot együttállásnál is a hézag és deformáltság.
Ha látható volt a deformáltság a gyártás előtt is,akkor a DT továbbra is szorgalmazta a legyártatást ilyen hibákkal?
Vagy a DT szlogenje az hogy "falura elmegy ,városban meg nem nézik"?
Egyébként ez a "nem építőkritika" pár "nem tetszőségét" kimutatónak is cselekedete volt korábban másokkal szemben is-akkor nem volt hányinger érzésük csak most?
Nekem csak a régebbiekből van, ott még ez a rész szétszedhető volt, hogy könnyebben be tudd tenni a dekódert. Pl. A Piros ABb-n nekem még ilyen volt. Nem tudom biztosan meg tudja mondani valaki, hogy a mostani szérián is ilyen van-e.
...azaz "rendes-normál" szigetelt vezeték - tehát nem valamilyen "szétszedhető" megoldás (ha jól látom a képen, amit feltettél...(amit egyébként köszönök !)
Lehet, hogy ez már egy "újabb megoldás /kivitel...?
Bocs, csak most vettem észre a hozzászólásodat - és Neked is nagyon köszönöm !
Kipróbálom a javaslatot (bár már reszketek - no nem az idegességtől - hanem attól, hogy esetleg mit rontok el, török le...:)))) - pedig 2006-tól kezdve van / volt több, mint 30 mozdonyom, mindet én szereltem, tartottam karban - de ilyen megoldással még nem találkoztam... Eleddig csak levettem a kasztnit, és rögtön ott volt a dekóderfoglalat...)
Mivel sehogy sem sikerül (csipesszel sem) bepasszírozni a dekódert, már"mindent szétszedtem" (ahogy leírtad, óvatosan) - de az alaplap még mindig nem enged a leszedéshez egy ponton - pedig már semmi sem fogja... :((((
Ezen a részen fogja valami : ( "hajtásblokk" felett)
Javasolnám még azt is, hogy az utastér közepén a penlra felmenő fekete vezetékeket is vezessed el a padlón a budiig, majd a budiban a hangszóróvezetékeknek fúrt (kicsit nagyobb) lyukon keresztül vezessed fel azokat a panelra. 2+2 plusz forrasztás, de megéri... Én a sajátomon ezt tettem.