A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Megnéztem a "dagoberts" honlapján, a "tudj meg mindent" nevű pontnál mindent megtudtam, kivéve ezt. Szóval annyi, hogy keverék, de hogy minek a keveréke (kígyóláb, varjúháj...), azt nem.
Kávéboltban mondták, hogy az. Arról érdeklődtem, hogy a különböző származási helyű, valamint pörkölésű (bécsi, francia, olasz) kávékhoz képest hova lehet helyezni az Omniát, azaz melyikhez áll legközelebb. És akkor kicsit lesajnálóan mondták, hogy az Omnia az robuszta, ezek meg arabica kávék, szóval ne is próbáljam meg összehasonlítani. Nem mondom, finom kávét mértek ott, qrvadeága is volt, én meg mondtam magamban, hogy azért még szeretem az Omniát.
Szóval azért még utánanéznék, most hogy így belegondolok, lehet, hogy nem túl biztos az információ.
Én is úgy tudtam, hogy csupáncsak az ára miatt használják a robustát. Füstös és savanykás íze van sztem nem buli, egy KVnak mégiscsak az íze a súlyosabb tényező, nem az, hogy milyen jópofa a habja.
Az az infó honnan származik, hogy az Omnia 100% robusta? Elolvastam rajta minden apró betűt, de ilyet nem ír sehol.
Nem hinnem. Az arabicanak vekony es mogyorobarna a kremje, a robustanak sotetebb es vastag, de hamarabb feloldodik. Azert adnak a kavekhoz robusztat, hogy erdekesebb ize es szebb kremje legyen.
A kotyogo es tobbi olyan kavefozo ami felforralja a vizet es a forro gozt nyomja at a kaven sokkal tobb koffeint es savat old ki mint a presszogepek, ezert ezekbe szerintem jobb valasztas a tiszta arabica kave.
Az is nagyon érdekes, ha egy ember kávéra gondol, akkor szép szabályos arabica szemek jutnak az eszébe. Nagyon sok reklám is van, amelyik ilyen vagy olyan kávét reklámoz, és a filmen arabica szemek pörögnek, holott az adott kávénak egyrészt a szemeskávéhoz másrészt az arabicához nincsen túl sok köze.
külföldiában járva vettem újfajta neszkávét. tudom, tudom, neszkávé fúj, de nekem sokszor esik jól :) szóval eddig a nescafé gold cap colombie-t szerettem, de most nescafé gold dessert-et vettem, mert az integetett nekem a polcról. hát kíváncsi vagyok, majd a jövő héten lesz csak kipróbálva.
Én Segafredoból négy fajtát ittam eddig. A mild (zöld csomag) a legfinomabb, a kezemben nem volt,de távolról rámérve arabicából kevert kávé. Ez közepesre pörkölt a jobb kávézókban ilyenből készül a kávé, boltban én még soha nem találkoztam vele. A piros az kb 80 százalékban robuszta (saját becslés, venni kell egy csomag őröletlent és meg lehet vizsgálni) Ezt eléggé megpörkölik, hogy az íz homogénebb legyen, (kávéfajtánként pörkölik és nem egyszerre ezért a különböző típusú szemek más-más fokon vannak kiégetve) szerintem egy kicsit csersavasabb, mint az omnia, ezért én a kettő közül az omniát választanám. (én is kaptam omniát és segafredot is, és először az omniát bontottam ki) Az oro típussal régebben találkoztam, de az nem jött be annyira akkor sem, végül kaptam idén valami arany (?) színű csomagolású segafredot, nagy kíváncsian megfőztem és majdnem elindult tőle az orrom vére olyan kegyetlen rossz volt. Na ezt gyorsan el is felejtettem, mivel menthetetlennek találtam.
Szívemből szóltál! Amióta kipróbáltam az arabicát, azóta úgy érzem a robusta nem igazi kv. Egyébként a szombati Népszabadság hétvége mellékletében olvastam egy cikket az olasz kávékról Abban azt írta, hogy az ottani kv-ban 4:1 arányban van az arabica-robusta vegyítés, azért finomabbank az ottani presszó kávék.
Még karácsony előtt vettem én is egy teljesen fekete csomagolású Segafredot, az 100% arabica volt. Most vettem másikat döntően ez is fekete, de az elején van egy gusztusos kép ahogyan a kávé a abban az izében van. (Na ezt most jól megmondtam!)
Tudtommal az Omnia is teljesen robuszta. Azzal még önmagában nincs semmi bajom. Én pl. azt iszom, és épp a piros Segafredo az, amelyiktől nem ájultam el. Persze, lehet, hogy a kotyogó nem azt hozza ki belőle. Hiába no, kávé és kávéfőző együtt kell nagy legyen :)
Feketéből én háromfélét is láttam, mindenféle fantázianévvel, így nem tudom, itt melyikre gondoltál. Most pont egy feketém van otthon, de úgy rémlik, a piros finomabb volt, bár esse rossz.
robusta KV: a Corában láttam épp a minap, elég olcsó is volt ennek megfelelően (198 Ft/250 g) de azt nem tudom, hogy lötyi KVfőzőhöz vagy presszóhoz volt-e őrölve, minekutána az, hogy 100% robusta elvette a kedvem a további nézelődéstől. Én maradok az arabicánál, ha tehetem.
Még egy szavazat a piros Sega (Intermezzo) mellett. És a fekete mellett is. Általánosságban elmondható, hogy ezek váltak be a legjobban (főként a piros kapható, az ára is nagyon kellemes).
Mondjuk, a fekete Sega méregerősen és ultrarövidre főzve zseniális...
Engem ha ilyen baleset ér, akkor egy minőségi limit felett át szoktam darálni. Ez azért sokat jelenthet. Pl Omnia ihatóvá válik, Segafredo (a piros csomagolásúra gondolok, zöld mild-t még boltban soha nem láttam) egy kicsit necces, mert amúgy is bitang erős a sok robusztától, pláne, ha még apróra is van őrölve. A limit alatt továbbajándékozás.