A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem tudom, nem járok ilyen nagyobb helyekre (Cora, Tesco, Auchan), de ha tudom, hogy valamelyikben most tuti van, akkor megkérek majd valakit, aki jár oda, hogy hozzon nekem.
Tegnap a munkahelyemen Tchibo vaníliás kapucsínót ittunk, úgy kaptuk. Na abban tényleg mindenféle reszelék benne lehetett, ahogy Ezekiel kifejtette. Hiába írták rá, hogy valódi Espresso kávéból készült, szörnyű aromásított és krémesített.
Sega-t meg kell védenem: Ők normálisan reagáltak az eu eljövetelére, érdemes megnézni, hogy kávé áraik hogyan alakultak az elmúlt 1 évben és érdemes megnézni a többieket :(
Sz'al az úgy van, hogy anno valamelyik multiban már 2000 körül volt a kg-os piros, de a kínai emberke 1550-ért adja. Ez valahol azért jobban visszaadja a jelenlegi helyzetet.
A lavazza, Illy és társai szerintem szimplán pofátlanok, sajnos.
Kávégépek esetén egyszerű a szitu, be kell hozni, ha így van. De a 125 is irreális :(
Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy egészségesebb a szivük, mint itt:( Pl egy Saeco Incanto 125e áfásan a Bécsi MM-ben itthon az importőrnél 156e - és gondolom mindkettő a gyártótól szerzi be...:(((((
Én nem csodálkozom. Ugyan az ártatlanság vélelmét messzemenően szem elött tartva van egy olyan gyanúm, hogy pl úgy jöhet ki egy ilyen ár, hogy mondjuk 12 EUR (3e Ft) egy ilyen csomag, abból leveszem az ÁFÁ és jövedéki adót, és a szokásos kereskedői árrést átszámolom kínai kereskedői árrésre.
Ez a Lavazza nekem nagyon tetszik, az "olcsó" kávékból ez volt az eddigi legjobb.
Azon viszont csudálkozom, hogy a helyi kínai bótos hogyan tudja nekem a fekete és a piros sega-t is 1550 forintért - pro kilogramm - adni.
Az igazság az, hogy az eddig kóstolt drágább kávek egyike sem győzött meg arról, hogy érdemes átszokni rájuk. Persze, a semiramis-ok között volt egy nagyon ász, de annyit az sem ér....
Én is citromsavval kezelem a saeco-t. Felesleges a flanc...egyébként valóban a szivattyú lehet olyan hangos, mert én is ilyenkor vetem be a citromsavat, pedig még a piros led nem is világít :)
Egyébként pedig mindenki az olaszokról másolja a saját kütyüjét, de az jár jobban, aki saját dobozába építve árulja, mert az ipari kémkedésből származó másolatok nem sikerültek túl jól :)
Ez a siemenes nekem az aeg-re hasonlít, legalábbis nekik is van hasonló gépük.
A történethez hozzátartozik az is, hogy újonnan ezek a gépek otthonra egész egyszerűen méregdrágák, nem érik meg a pénzt. 100-200k napi 1-2 csésze kávéért...? Én használtan vettem, fogamat még így is erősen szívva közben...
Az ott az sajnos nem Mo. hanem a labancoknál vettem szintén 13 EUR körüli áron.
A törökbálinti Corába ahol vásárolni szoktam összesen kétféle szemes kávé van. De nem is érdemes itthon venni. Voltam az Illy nagykernél, kérdezem mennyi a 1/4 kilós, modta, hogy 2300 Ft, erre mondtam, hogy Ausztriában a Sparban 6,5 EUR, erre az volt a válasz, hogy igen de nézzem meg a kis boltokban ott is 8-9 EUR (innen kezdve nem akartam már arra rákérdezni, hogy de ez most itt nem az Illy fő forgalmazója?:( ) A Danesi kávéval is így jártam, egy nagykerben 7000 Ft az aranyzacskós kilója a (amúgy drága) aromatico.de-n 22 EUR/kg. Rendelek két zacskót és már meg is van a postaköltség.
A kereskedők dolgoznak ilyen nagy árréssel, vagy csak nagy a jövedéki adó a kávén??
Azért a hangján hallani, hogy nem vízköves. Csak jól öblítsd át, én egyszer túl türelmetlen voltam - a citromos káve nem finom:)
Milyen érvet lehetne az apósomnak felhozni, hogy ugyan vízkőtelenítsen már másfél év után. Olyan a kávéfőző szivattyújának a hangja, mint egy teherautó. Még port is adtam neki.
De a legfontosabb valóban, hogy csináljon egy jó kávét, amióta behoztam az irodába az otthoni főzőt és tudok bent is tisztességes kávét inni (a büfés kávéja monnyon le), azóta szinte a napjaim is jobban telnek.
Az MM-ben adott vízkőtlenítő öszetétele citromsav+amidoszulfonsav. Valszeg a citromsav megfelelő megoldás, majd kipróbálom. Bár az eredényt úgyse láthatom meg, mert a piros gomb kigyulladásán meg elsötétülésén kívül nincs mérhető tartalma ennek az egész folyamatnak.
A saeco meg a siemens közt meg az a különbség, hogy az egyik német, és azok ötvenszer sűrűbben csinálnak meg minden ilyen dolgot. (mint szükséges lenne)
De a lényeg továbbra is számomra az elsődleges funkció, és az jó.
Kávéfőzőt ma is citromsavval vízkőteleníte(né)k (csak a flancos kávéfőzőkészítőhöz vettem flancos vízkőtelenítőt). A Saeco gyári vízkőtelenítője is >50% (gondolom 100, csak nem írják rá) citromsav, úgyhogy nem tagadom meg a régi szokásaimat. Fura a havi vízkőtelenítés, a Saeco 80 literenként írja elő a legkeményebb víz esetén.
Ebben a gepben tejtartaly is van, vagy hogy csinalja a habot a tetejere? Es azt nem kell gyakran pucolni?
Nekem egy teljesen manualis olasz presszogepem van, napi 4-6 adag kavenal eleg 3-4 havonta vizkotleniteni, akkor is csak azert mert furcsa hangokat ad ki vizmelegiteskor, valami szelep akkor mar biztos nem az igazi.
Szvsz valamit változtassál, mert ez biztosan nem jó senkinek...
Costa Rica? Akkor semiramis és társai a beszerzési forrás?
Én eléggé nagy sega-fan vagyok, legalább 8-10 éve...az első kávémat még kintről hoztam/hozattam. Az a "fura aroma" milyen volt, egyáltalán: mellik segát kaptad a géphez?