A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem olvastam végig a topcot, bocs, ha volt már ilyen:
Kotyogó tipusú kávéföző + Omnia KV.
A kávét nem taposod bele a szűrőbe kőkeményen, hanem féllazán, egyenletesen tömöríted. Az első kottyanás után leveszed a tűzről, 1-2 percig pihenteted. Ezután nagy tűzön kergeted át a maradék vizet.
Ne paffolj :), szerinted hol készül a legjobb eszpresszó? Na, órát pedig a svájciaktól érdemes venni :) Ez a világ rendje. Persze, saeco nem a csúcs, de pl. a jó öreg magic-em szépen teszi a dolgát.
T4? Most kissé vissza kell fognom a kiadásokat, de hamarosan...észben vagy tartva, ha aktuális lesz, írok!
Nekem bevált, jó kávét főz és nagyon igénytelen. Napi 4-6 adag mellett 3-4 havonta amikor már nagyon sziszeg melegítéskor, beleöntök citromsavas vizet, átengedem rajta, hagyom állni fél órát aztán kiöblitem. Mást nem szoktam csinálni vele, csapvizzel megy. A jó daráló viszont fontos, nagyon bika benne a pumpa, ezért finomra kell darálni hozzá a kávét, a készre darált kávék a Cellini kivételével túl durvák. Néhány kávé freak szerint a jó daráló fontosabb mint a jó kávégép.
Az én Saecómmal is ...va macerás a gőzölés, ezért mellőzöm is, pedig jó lenne: caffe macchiato - egy kis, felgőzöléssel előállított tejhabot csapni a presszókávéra... Így ez elmarad, helyette KV tejszín játszik (persze, a kávé a felforrósított csészébe jön!). Szóval kéne már vmi bikásabb egyed...! Gaggia amúgy OK? Átmosásra (zsírtalanítás+vízkőtlenítés) milyen vajákot alkalmazol? Én a Saeco hazai forgalmazójától veszek mindent. Nem olcsó, de hát mindenkinek van valami perverziója, NEEEEM?
Nekem Gaggia Coffee van, hasznaltan vettem. Kave szempontbol nagy kulonbsag nincs a modellek kozott, ugyan az a termosztat, pumpa es massziv sargarez szurotarto van mindegyikben. A dragabb Gaggiakban van kulon kazan a gozhoz es valami szelep amivel a kavezaccba nem enged vizet vagy valami ilyesmi. Az enyemben csak egy kazan van, ezert kulon meg kell egy gombot nyomni ha gozt akarok, es ha felgozoltem a tejet akkor meg kell varni amig visszahul a viz 90 fokra es csak akkor lehet vele megint kavet csinalni.
A Saeco Incanto Sirius, meg a Digital is ismerős: állítható az őrlési mennyiség/finomság, a "bedöngölt" őrlemény mennyisége, a kifőtt kávé mennyisége, meg egy csomó egyéb paraméter. A testreszabás után elégedett voltam a kávé minőségével (az Incanto Sirius ráadásul ütősen is néz ki), de ami igaz, az igaz: mindig ott motoszkált bennem, hogy ha ez egyszer elromlik... UAHHH!
A Jura mívesebb, s persze, valamivel drágább cucc is - Made in Swiss, no Italy -, roppant összeszedett egyedeknek tűnnek. Tetszik, hogy beöntöm a szemes kávét és a vizet, s a többit elintézi az IQ-bajnok masina... A Ranciliót még nem veséztem ki, de lenyűgözött a Silvia, az tény! Gaggiát is nézegettem már (például az Általad is említett Baby típust!!!)... Lassan el kellene dönteni, mi mennyit ér nekem... Te milyen vasat nyúzol?
Szerintem napi 10 adag alatt nem erdemes automata gepet venni ami meg is daralja a kavet (a Jura ugy latom az), tobb gondod lesz a tisztitassal mint amennyit megsporolsz es nem te tomorited a szurobe a kavet, amit en nem biznek egy gepre.
A Szilvia jo nez ki, a szurotartoja rendes vastag sargarezbol van vagy valami konnyu vacak mint az alap Saecoknal? Ez a keprol nem derulegy ennel ki. Ugy latom kulon gozolo kazanja van. Ha nem nagyon gozolsz akkor kisebb gep is eleg, pl. Gaggia Baby.
Ha a kettő gép közül lesz a választás, én mindenképpenn a Rancilio Silviat javaslom , egyszerűen mindenhol az egekbe dícsérik, kissé jobbnak tartják mint a versenytársa Gaggia Classic-ot. Az biztos, hogy rendkívül jó a hőtartása, ami ugye az egyik legfontosabb tényező a kv szempontjából, és a gőzölési képessége nagyon jó. Vegyél mellé még egy jó darálót is!
üdv
Nemrég nagy örömmel akadtam rá erre a topicra, mivel magam is meglehetősen kv kedvelő vagyok. Nagyjából végig is néztem, sok érdekesség van errefele. Nem láttam viszont, hogy bárki is belinkelte volna az alábbi linket. Itt hetekre elegendő olvasnivaló van darálókról,gépekről technikákról. Többek között baromi részletes leírás arról, hogy miként tudunk olyan tejhabot kéészíteni, amiből latte art készíthető, és amire már a topicban is szép sorozatok voltak. Szal érdemes olvasni!
Jó kávézást!
ps.: Nem tudja valaki, hogy hol lehet kávé-lenyomót (espresso tamper ininglis..) nálunk kapni?
Nicsak, egy érdekes új készülék -- őrölt KV-t is elfogad, és a Senseo egyadagos csomagocskáit is. (Nem olyan szépen formatervezett, mint a Philipsé, viszont legalább kávéfőzőnek néz ki.) Remélhetjük, h. még találkozunk vele, Ufesa főzőket szokott árulni a "hülyeazértnemvagyok". Egész jó lehetőség a Senseo rendszer kipróbálására anélkül, h. a sarokba kéne vágnod a célgépet, ha mégsem jött be ill. ha többé nem kapnál hozzá csomagokat! (Most már azt is tudom, mi a politikailag korrekt nevük, ha nem vagy a Philips és nem használhatod a Senseo-t: "monodózis"!)
...nekem meg egy xar a büfé adagolótermoszából Züsszina édesítővel (enyimé, a Kan Derel az irodámban maradt) amiről kiderült, hogy cseszik feloldódni, úgyhogy a KV-m eleje vérkeserű volt a végét meg nem bírtam meginni. Úgyhogy a mai kezdőKVm röviden és velősen FÁÁÁÁÁKKKKK! :-(