A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ááá, valaki borogasson be gyorsan! Intersparban jártam, lepislogtam az ő (ált. teljesen érdektelen) KVfőző-polcukra is, hát nem kiraktak egy csomó BAR 14-et mindössze 17 ezerért? Két hete persze még nyomuk se volt...
Egész jól megkedveltem a készüléket egyébként -- nagyon erősen leta(m)perolva, ahogy Káposzta ajánlotta, még az Omnián is sikerült vékonyabbféle krémet kapnom! De tény, h. trükközni kell a gőzgombbal, csak úgy lesz végig elég meleg egyetlen adag kiadásához.
A darálóhelyzet elég reménytelen a hozzám közeli boltokban (MM, Saturn), itt a legjobb kúpos egy 10 ezres DeLonghi, amit a Coffeegeeken alkalmatlannak tartanak eszpresszóhoz. Uott elég nagy meglepetéssel láttam, hogy a legnagyobb elégedettségi pontszámú darálók között ott vannak a Zassenhaus retró kézi darálói -- nagyon meg is tetszett a koncepció. Ezeknek nem tudtok vmi olcsóbb beszerzési helyéről, mint az USÁ-ból rendelni? Elég fölösleges kerülőnek tűnik ide-oda hajóztatni az óceánon...
A múltkor említette valaki, hogy a magyar nyelvű "Decanter" magazinban (boros szakújság) volt kávéfőző/kávéteszt. Beleolvastam az ominózus számokba - április, május, június -, de sajnos, a felvonultatott nagy nevek, szakemberek ellenére (baristák, mixerek, forgalmazók) elég felületes, szűkszavú volt mindhárom összeállítás. Ennek ellenére megszerzem mindhárom lapszámot, mert SAJNOS még az ilyen, nem éppen kifogástalan összeállítások is ritkák a hazai sajtótermékekben. A "Vendég" c. abszolút szakmai gasztronómiai lapban is láttam már hazai kávés cikkeket, de az meg ténylég másról szól...
Ma reggel megnézve a norvég oldalt, már több teszt eredményt találtam, de csak ha főlapról indultam el, kicsit szélesebb az áttekintés úgy.Nekem szerencsém van, tanultam norvégül, igaz csak fél évig egy bergeni félév során. Jó szemezgetést! +kvzást
"A pod/őrölt kávéval is elboldogulók közül a Francis Francis X1-est vagy három napja tutira láttam a Fukarban, az árra nem emléxem."
Olyat én is láttam, csak nem az eredeti márkanéven, érdekes módon Illyre volt átcímkézve! Azok bizony nagyon ronda készülékek a "60-as évekbeli sci-fi" stílusukkal, de ha hinni lehet a teszteknek, ennek ellenére jók.
Hát igen, a norvégok nem árkategóriákban, hanem árra való tekintet nélkül hasonkítják össze a gépeket, de akkor is nagyon hasznos, ha tényleg korektül megmérték, mi mikor hány Celsius! Az már az olvasóra vár, h. ár szerint értékelje az eredményt. (A DeLonghik sem értek el 3 pontnál többet, egyik sem, de az árukat is beszámítva ez még mindig korrekt.)
Elég érdekes az összeállítás: az automatáknál összesen 3 résztvevő van és szó ami szó, ennél a típusnál tényleg van jópár komolyabb - és persze, drágább - a Saeco választékában. A manuális gépeknél említett trió összárát elfogadnám :-DDD
A pod/őrölt kávéval is elboldogulók közül a Francis Francis X1-est vagy három napja tutira láttam a Fukarban, az árra nem emléxem.
És ugye, mindig zanul az ember, oszt mégis hülyen hal meg :-)): az Astoriáról még sose' hallottam, a Brasiliának meg eddig csak profi bárgépeit láttam.
A gyengéje, h. norvégul van, de azért a pontozást és hogy mi hány Celsius és mennyire tartja a hőmérsékletet a méréseik szerint, azt lehet érteni; valamennyire, ha tudsz egy kis németet, még a szöveges értékeléseket is.
A Butterfly-jal nem foglakoztak, de Silvia maximális pontszámot kapott -- 5-öt, miközben egy Saeco sem haladta meg a 3-at (!), és csak egy Jura ért el 4-et. Talán érdekelhet, h. a 20%-kal olcsóbb olcsóbb Gaggia Classic Coffee is elérte a maximumot.
felelősséget ugyan nem tudok vállalni érte, de mivel ehhez gyár köll, nem feltétlenül csak svejcben lehet ilyet építeni... de fogalmam sincs mi volt akkor.
Amúgy abban igazad van, a Gold tényleg nem jó. Klasszik bejön.
Boccccccsssss, elnéztem: azt hittem, a Tiéd jött ki 8000-re... uahhh!!!
Egyébként súlyosbodott a helyzet: ma láttam a Régiposta/Váci u. sarkon lévő csemegeboltban a 250 g-os Molinarit, 2590-ért. Hát - ottmaradt...
Igaz, amúgy sem ez a legolcsóbb KV, de általában napi 2 espressót iszom itthon (máshol csak ritkán, mert párszor már arcra estem), oszt ennyi luccus jááááár...
Ez a mese nekem gyanús, még akkor is, ha maga a Nestlé terjeszti. Svájc, ugye, semleges és Brazília is, de ott van köztük az óceán izmos tengeralattjáró-blokáddal és Svájcot mindenfelől német, olasz ill. megszállt szárazföld határolja. Ezek után meg tudták volna szervezni, h. nagy mennyiségben szállítsanak stratégiai fontosságú árut az amerikai hadseregnek?!
Egyébként a Nescaféról sok rosszat lehet mondani, de az árképzése tökéletes: a legihatóbb Brasero a legolcsóbb, a Classic tényleg közepes és a legrémesebb ízű Gold a legdrágább. Bárcsak más cégek is ezt a gyakorlatot követnék!
En is a vadabb izek kedveloje vagyok. Itt eleg sok olasz fagyizo, kavezo, pizzeria van ahol a szemelyzet is olasz, na ezek nagyon durva kavekat csinalnak, gyüszünyi csesze, gesztenyebarnaba hajlo crema, brutal iz, meg egy oraval utana is erzem. Eppen azt tervezem, hogy megkerdezem milyen kaveval nyomulnak, az egyik mintha arulna is.
No, valahol írtam, hogy tényleg szép krémes (nálam) kellemesen sima, behízelkedős íz. Ez jó is, de aztán elkezdtem hiányolni a vad és erős feketék ízét, nekem ez a perverzióm: a kávé legyen ördögi és erős.
A Groby baromi drágán adja, de amennyiben úgy itéled meg, hogy megéri, próbáld ki, szerintem nem fgosz csalódni.
OFF: na ja, a túlárazott borokat megszoktam… Meg kell fizetni a tanulópénzt… ;-)
ON, bár ez is OFF: Visszaolvasnék én, ha működne a kereső. Két hozzászólást talál a motor, az egyikben züm-züm megdícséri a cuccot, a másikban Te tájékoztatsz egy – feltehetőleg akciós – 2499 Ft-os árról… Hát ennyi.
The beginnings of Nescafé can be traced all the way back to 1930, when the Brazilian government first approached NESTLÉ. Our coffee guru, Max Morgenthaler and his team, set out immediately to find a way of producing a quality cup of coffee that could be made simply by adding water, yet would retain the coffee's natural flavour. After seven long years of research in our Swiss laboratories, he found the answer.
The new product was named Nescafé - a combination of NESTLÉ and café. We first introduced Nescafé in Switzerland, on April 1st, 1938. Nescafé became the staple beverage of the United States armed forces during World War II. From then, its popularity continued to grow. By the 1950s, coffee had become the beverage of choice for teenagers, who were flocking to coffee houses to hear the new rock'n'roll music.
It is currently estimated that, on average, some 3,000 cups of Nescafé are drunk every second. We think you'll agree, Nescafé's come a long way since 1938 and we all owe a lot to one Max Morgenthaler!