A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A fozohoz azt irtak, finom kave kell - nekem meg nem az van, megis jo.
Namost ha en nem tudom, hogy milyenhabom van, attol meg elvezem :)) mert a masik, hagyomanyos "auto drip"-en semmi sincs. Kellemes, es ez a lenyeg. Kivancsinan varom a velemenyedet! Probalj egyet azzal a kaveval amid van!
Amennyit dicsértétek, kíváncsivá tettetek és vettem én is egy kicsi Bodum edényt; kipróbálom majd, ha elég durva őrleményhez jutok.
Viszont amit a tetején találsz, az a szakértők szerint *nem* crema, hanem "bloom" -- nem azokból a lipidekből, illóolajokból meg mittudoménmikből áll, mint az igazi crema, hanem szén-dioxid habosítja föl a KV anyagát. A valódi crema előállításához minimum 9 bar nyomás kell (vagy vmi csalás, mert pl. a Senseónak sincs ennyi nyomása). A presszógépek is csak 1961 óta érik el ezt a nyomást, az 1905-ös feltalálástól egészen addig csak másfél bar körül dolgoztak.
Amikor én utánaolvastam, erősen úgy tűnt, h. technikailag alacsonyabb szinten van, mint a Treviso, amiben azért minden van kicsinyítve, ami egy alsó kategóriás presszógépben szokott lenni. (Úgy értve az alsó kategóriát, h. föl egészen a Gaggia Coffee-ig.) Az Ufesának a gőzöléshez nincs bojlere, egyszerűbben oldották meg a fűtőszálak közöttt átvezetett vékony vízsugárral; viszont van "crema-enhancer" szűrőkorong (ez a CG-guruk szerint rossz jel, elkendőzi, h. tudna-e a gép az adott körülmények közt valódi cremát produkáni). Harmadrészt logikátlan, h. a ki-bekapcsoló gomb a középső a három közül (ehhez azért még hozzá lehet szokni), negyedrészt Made in China.
(Legalabb) harmadik hete hasznalom - es nagyon elegedett vagyok vele. Hihetetlen kave iz! Hab a tetejen (eleg vastag crema) - illata van, csak kave (a gepeknel neha enyhe macskapisi szag) .
Én meg valami csini csészét keresek amerre járok, kevés sikerrel. Nem egyszínű kellene, hanem valamilyen klassz mintás, inkább magasabb, mint széles, és kb. 15 cl. űrtartalmú. Esetleg javaslat?
Az óbudai MM-ben szinte az összes készülék kerek 1000-rel olcsóbb a Mammut-beli Fukarnál. (De a minőségiekből kicsi a választék, leszámítva persze a kommersz fölhasználásra való automatákat -- Gaggiából 1-2 féle, Francis 0, ezekből Fukarék sokkal jobban el vannak ereszteve.)
Ki is keresett kicsike Bodum típusú kannát? (Tkp. hogy hívják ezt a "French press"-t magyarul?) A Mammut-beli "Tálal6"-ban ilyet is láttam ugyanis! Szintén egy mini-eszközért, kis tejhabosító edényért mentem oda és azt is kaptam, sőt még azt is megígérték, h. januárban lesz egy katalógusuk, amiből lehet rendelni minőségi francia és német (de nem Zassenhaus) kézi darálót.
Akartam is már kérdezni: az, hogy egy étteremben háztartási kiszerelésű kávét árulnak, az teljesen hivatalos? Ha odamegyek, én is vehetek? Mert gondolom saját felhasználásra ők 1-3 kilós csomagokat használnak, és jó eséllyel szemeset.
Amúgy a MM árai a Fukarhoz képest jól el vannak szállva kávéfőzők terén. Legalábbis a Westendben lévő, a Krups 30-32 ezer ott, de a kis 20 ezres Bosch is vagy 30.
Természetesen elolvastam minden eddigi észrevételedet, csak kíváncsi voltam, van-e újabb okosság.
Bezony, a Filicorim a Kave nevű "alapmű", de jó - lesz majd karácsony táján... Ma mondta a forgalmazó, hogy csak akkor érkezik a következő szállítmány :-(((
H_G: a Trevisót is nézegette - de jött az új "csábító", az EC-330S képében: fém készülékház, meg mifene, NADE 38 rugóért szerepel az egyik műszaki áruházlánc (MM) aktuális katalógusában... Egyrészt ez már nem olyan költséghatékony (összevetve az Általad ajánlott Trevisóval), másrészt annyit talán nem is ér, de végül is mindenki aztat csinál, amit akar...
És a Treviso nem szimpatikus a barátodnak? Abban ugyan nem automatikus semmi, mindennek magadnak kell rájönni az időzítésére, de ha egyszer kikísérletezted, szerintem igen jó eredményt ad. A ma reggeli KV-m már olyan jó volt, hogy egy Semiramisban sem éreztem volna átverve magam tőle -- tökéletesnek még nem tökéletes, mert gyorsabban jött ki a kelleténél és a crema bár mennyiségre elég, túl szőke volt és nem is tapadós -- de a nyersanyag még mindig a durva őrlésű bolti Omnia! És mint mondtam, ez most csak 17 ezer az I.-sparban. (A gumicsőszag pedig kiment belőle 2 hét alatt.)
Még valami: ha van valami konkrét kérdésed, expert user-ként a kávéfőzők világában, kérdezz nyugodtan :) Meg aztán nem akartam most mindent megismételni, amiket írtam róla, érdemes visszaolvasni.
Több olyat írtam már, amit egy szakértő szem már a boltban meglát, mint pl. milyen kényelmes lehet napi használatban pl. a csepptálca, cseppfiók tisztítása, ilyenek. Ami ott egyből nem látszik, a szivattyú hangossága, kávé hőfoka, lefőzési idő, crema, azokról most írtam.
A honlapjukon ez tűnik olyannak, amit írtál, csak papírban. Ez a Kavé nevű alapváltozat, esetleg pont ezt vetted, vagy valami Gran Crema-t?
A pod-ot még nem próbáltam, de nem kevéssel drágább sajna, cserébe friss, száraz, higiénikus érzés :) Ami viszont mindenképp visszatartana tőle, hogy a kávéfőző használatija kihangsúlyozza, hogy a pod ristretto méretű rövid kávéra van tervezve, nem ajánlják és nem támogatják, hogy hosszabbat főzz belőle. Nem tudom, mi oka lehet, elázik a papír? Én meg kicsit hosszabban szeretem, sokszor egészen lungónak.
A kávéfőzőről írkáltam itt, technikailag mindenképp jó dolgok vannak benne, pl. az előáztatás, vagy a gőzölés utáni automatikus lehűlés. Masszív darab, klassz krómozott réz szűrőtartóval. Nem túl hangos a szivattyúja, max. néha berezonál a csepptálca. Összegészében azt mondanám, kényelmes használni, olyan, amilyennek lennie kell.
Ami a legfontosabb ugyebár, a kávé. A hőfok még objektíven értékelhető, az rendben, és szép crema van a kávén. Az íz már szubjektívebb dolog, szerintem az is rendben, de nincs összehasonlítási alapom, nem próbáltam másik főzőt.
Ami viszont gáz nálam, a gőzölő gumitoldalék szaga, ez nem is fog valószínűleg eltűnni. De nem értem még rá, hogy bemenjek a szervízbe egyezkedni.
Tutira elégedett vagy a Krupssal? Mer' egy barátom venne normális, de nem eszetlen drága KVfőzőt, és mondtam, hogy nézegesse - még mindig 24 e Ft a fukarban (a daráló persze, felejtős), s annyiért jó vételnek tűnik.
Csak egyféle dobozos, őrölt Filicorit ismerek (illetve mostanában nincs, de azt ígérték, jön egy szállítmány): barna doboz, piros tetővel, 250 g. Viszont zacskós babkávéjuk mindig van a törökbálinti Corában (én oda járok). A honlapon nincs:-((
A kávéöregedés ellen (is) jó elvileg a POD, mer' az egyesével csomagolt adagok nitrogéntöltésű alufólia-zacsikban figyelnek. "Normális" metódusban meg télleg csak a darálgatás marad...
Hát az enyém primitívebb és az utasítás nem említi, h. érdemes lenne ezt csinálni, ezért lennék kíváncsi mások tapasztalatára... Ezek szerint teljes hülyeség nem lehet. Mennyit vár kb., elég 1-2 mp?
Úgy emlékszem, egyszer említettem már, hogy a mi kávéfőzőnk automatice így dolgozik. Kis vizet belepumpál a (már általam előmelegített) szűrőbe, vár, majd indítja a lefőzést.
Nekem is ilyen van, az enyem kulfoldrol van, de egyszer lattam egy uzletet, ahol mindenfele Bodum markaju cucc volt a kirakatban, arra nem eskuszom meg, hogy pont ez is, de van ra esely. A Vaci ut-on a Robert Karoly koruttol a belvaros iranyaban jobb oldalon van egy koszos kis uzlet, kb. az Arboc ut es a Zsilip u kozott, de lehet, hogy picit meg tovabb. Csak veletlenul lattam meg egyszer mikor arra jartam.
"A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne."
Tényleg, úgy is akartam kérdezni: presszókávénál nem szokás előáztatás-félével próbálkozni, ahogy a kotyogókkal többen csinálják? Mármint, hogy beteszed a KV-port a (persze előmelegített) szűrőbe, átengedsz rajta egy kis forró vizet (de csak pár csepp megjelenéséig), vársz egy kicsit és csak utána nyomatod át a teljes adagot? (Én őszintén szólva megpróbáltam, de nem tudtam eldönteni, javított-e az ízhatáson.) Mert ha más értelme nincs is az eljárásnak, arra talán még jó lehet, h. a fagyasztóból elővett nyersanyagot normál hőmérsékletűre melegítse.
Igen, olvastam, hogy a hűtőt nem ajánlja a párásodás és szagok átvétele miatt. Bár légmentesnél is?
A fagyasztásra meg azt mondja, ha legalább 3-4 napig ott lesz. Ez nagyjából stimmel, de úgy olvastam, az olaszos pörkölésűnek nem ajánlja. Márpedig ugyebár leginkább olyat használunk presszógépbe...
Elolvastad a Wilson idézte kutatásokat? Az egyik azt állítja, csak a -20 C hatásos. Síma hűtő többet árt, mint használ.
Ha jól értettem, az őröletlen gyakorlatilag nyitott edényben sem károsodik az első 10 napon; az őröltön meg szobahőmérsékleten a jól záródó edény sem segít, csak a szelepes (de milyen az?) -- hacsak nem tudsz igazán komoly vákuumot előállítani otthon, mert ha csak 2% oxigén marad az edényben, annyi is tönkreteszi.
Érdekes, pl. a Semiramis-nál kosarakban kirakott kávén én is gondolkodtam már, mennyire árthat neki, miközben a gyárak piszokul nyomják a szemes kávéknál is azt a dumát, hogy pörkölés után egyből légmentes csomagolás, stb.
Az előző kérdésem persze őrölt kávéra vonatkozott. Mondjuk a fagyasztóban nem vagyok oly biztos, most néztem a Lavazza-n "refrigerate when opened" , ez tudtommal lehet hűtő és fagyasztó is. De mintha valahol kihangsúlyozták volna -freezer- a fagyasztót.
Szóval másnál nem lesz gáz két hét után az őrölt kávé?
Nalam a nyaron volt 2 honap kenyszerszunet a kavefozesben. Ami Illy dobozban volt megdaralva az tonkrement szobahomersekleten, se crema se iz, a zacskojaban maradt szemes kave csak egy ruhacsipesszel volt lezarva, tehat messze a legmentessegtol, szobahomersekleten tarolva, annak semmi baja nem lett.
A kaveboltokban is ott van szabadon kosarba kiontve a kave hetekig, nem hiszem hogy igy tarolnak ha az nagyon artana neki.
Most fogyott el egy 250-es fémdobozos Piazza, de az utolsó pár főzés már nem volt valami rózsás. Keserűbb lett, biztosan rendesen oxidálódott a kb. 2 hét alatt.
Ti hogyan tároljátok? Gondolom a saját fémdoboz a műanyag kupakkal messze van a légmentességtől. Elég-e egy sokkal légmentesebbe tenni (valami csatos, gumitömítéses cucc), vagy beteszitek a fagyasztóba, ahogy sok kávé csomagolásán ajánlják?
A fagyasztóval csak az a gondom, hogy nem akarom mindig onnan kihalászni, és szerintem az elkészült kávé hőmérséklete is alacsonyabb lenne. Meg aztán nem párásodik ott be?
Egyelőre arra gondoltam, hogy bontás után felét átöntöm egy 125-ös Illy dobozba, a másik fele meg megy fázni. Aztán ha az első elfogyott, kiveszem a másikat, és többé már nem visszatéve használom fel.
yeahhh:
Filicori-ból melyiket szoktad venni a Toldiban? A honlapjukon nem is látok dobozost.
Nahát, a "Feinschmecker" magazin presszógép-tesztje, amit ez a K. Wilson összefoglal, szintén nem vette számításba az árat -- úgy látszik, ez elfogadott metódus eben a műfajban.
"The scoring system seems very fair - with appropriate and stated weightings given to taste, crema, frothing, ease of use and design. It does seem as if each panelist has given his mark and these have been averaged. Note that price has not been a criteria."