A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Grrrr. Expolygon-ék nem próbaőrölnek, és bár eladtak több darálót boltoknak, nem tudják megmondani, kinek. Tehát hinni kell - az amúgy pozitív - tapasztalatoknak. Vagy van valakinek ilyen?
Beszéltem az emberrel, nagyon készséges volt. Elmondta, amit már máshonnan is tudtunk, hogy alapból nem elég finomra darál a 166, de módosítható. Ezt ő is szívesen megteszi, garanciavesztés nélkül. Ő soproni, de jár pestre, és ingyen elhozza, átadja.
Az állás tehát: Solis: olcsó (21), talán elég finom, kart nem lehet alátenni, időkapcsolós forrás így a javítás is messze. LUX: drágább (33), elég finom, kart lehet alátenni, nincs időkapcsoló, közel (nekem, mert kispesti vagyok).
Be kell, hogy valljam, ez alapján a Solis mellett tenném le a voksom. DE: ha hiszek is a módosításnak, egy garanciális javítás kb. 2 hét (heti egy út), és a hekkelés mindenképpen csökkenti az élettartamát. És: alapvetően a karba szeretnék őrölni, ami sokkal macerásabb a Solis-sal. A LUX-nál meg kell tanulni, hogy mennyi kell, de ez talán nem olyan nehéz.
Asszem elmegyek egyet próbaőrölni a LUX-hoz, és ha jó, olyat veszek. Biztosabbnak tűnik...
Érdemes felhívni az oldalon található telefonszámot - nekem (és több ismerősnek)legalábbis abszolút szakértő infókban volt részünk. Persze, a Mazzer volna az igazi - azt is ők forgalmazzák -, de ugye, az 100 E Ft körül vagyon...:-((((
Köszi! Lustaság megint... A Solis nem tűnik valami profinak, de persze nem ez számít. Használta már valaki? Gaggia-ba elég finomra őröl? Mert ugye elvben a KRUPS is lehet jó, aztán mégse :(. Mindenesetre asszem próbaőrlés kell, ha így, ha úgy.
Gaggia: igen, itthon. Elkanyarodtam a Media Marktba mielőtt elmentem volna a Saeco mintaboltba, és ez lett belőle! :D Egy fontos dolog: garanciális szervíz gyakorlatilag nem létezik, amennyire én tudom.
Most beszéltem az Expolygon-nal, és - uramfia - kiderült: a Gaggia csak bemutató darab volt, és elvitték. 1 darabért csinálták meg neki az oldalt!! Kicsit lehidaltam. A LUX van és lesz, az OK. Használt már valaki ilyet? Az érdekelne, hogy milyen fordulattal darál, mennyire melegszik. 1200 RPM van ráírva, ami elég soknak tűnik. Persze igaz, hogy a Gaggia MDF-re is ennyit írtak, és közben mindenki áradozik, hogy "REALLY slow grinding".
Itt a Solis 166 hazai forgalmazójának elérhetősége. Ennél pontosabban nem lehet belinkelni, a kávédarálók alatt találod árral együtt. Carezzát itthon vetted?
Az előző linken látható LUX darálóról, ha tudsz valamit, azt én venném nagyon köszöntettel! Nem tudom, hogy jobb-e darálási szempontból, de Rowenta szűrőtartója 53 mm-es, és így nem tudom mennyire hasznáéható az MDF adagolójához, esetleg valami ügyeskedés kell, a LUX pedig adagol nélküli.
Köszönet! Láttam a linket, de mintha nem lett volna ár mellette (és persze az expolygon nem írja oda a weblapra). Annyiért hazai forrásból simán megéri szerintem. És hát igen, a sznobságot is kielégíti :). Carezza: barátom és tanácsadóm a Saeco-ra akart rábeszélni, de nem hagytam magam. Ami igaz az igaz: még a Carezza-ban is ott van az anyag: a főzés után jó hosszú ideig meleg a kar. Köszönet az infoért, így árral együtt már nagyon tutti. Remélem, Expolygonék nem csinálnak szokásos maratoni januári leltárat!
Lejjebb belinkeltem a Gaggia MDF forrását, www.expolygon.hu Itt asszem még mindig 24+áfa, verhetetlen árnak tűnik, rövidesen én is beszerzem, mivel a Krups-ról letettem, igaz én a wll-t még kiegészítettem coffeegeek.com-os infókkal.
Ja grat a Carezzahoz! Már én is bánom, hogy nem azt vettem... :( Nem akarod egy az egyben lecserélni a tiedet egy balesetileg sérült Rowenta Adagio-ra? Esetleg mellé adhatnád a darálót is... :)))))
Tiszteletem a KVsoknak! Új vagyok itt, úgyhogy 1-2 szó: Gaggia Carezza van itten, és egyenlőre semmi trükk, azaz boltban előre darált KV, 50-50% Arabica-Robusta, 3mp nyomás, 5mp várás, végigfőzés. Kíváncsiságból és mert nehéznek tűnik belőni a megfelelő méretet, szeretnék venni egy darálót. A 30k körüli árral már megbarátkoztam, csak nem akarok nagyon mellélőni. Szóval a kérdés: mit?
Megpróbáltam betartani a fórumos etikettet, úgyhogy visszaolvastam, kerestem, de nem találtam egy az egyben választ a kérdésre. :( Láttam, hogy valaki a Solis-t ajánlotta, mega a Gaggia MDF-et. Az előbbire nem találtam forgalmazót, de drágának tűnik, az utóbbiról meg a külföldi árak alapján gondolom, hogy drága is.
A vélemények (wholelottalove) alapján az itthon is kapható KRUPS GVX2-t kizártam, állítólag nagyon nagyra darál, ami a Carezzánál gáz - de persze másnál is. Amivel komolyan szemezek, az egy eBay-en kapható darab. A €100 árhoz jön még €26 szállítási költség, így ugye kb. 32k. Erről (relatíve) jókat írnak a wholelottalove-n Capresso Infinity néven. A gondom a szokásos: értem, hogy drága, de nem akarom beszívni, hogy olcsót próbálok (ld. KRUPS), aztán nem működik. Úgy lesz csak igazán drága. Amit inkább elviselek, az a nemlétező garanciális háttér, mert szerintem egy ilyen cucc nem lehet nehezen javítható. (Pár hete elvittem vízkőtleníteni a gépet a Varko kft-hez, ahol úgy tűnt, mindent megcsinálnak.)
Ja, és a pod (vagy az a "filteres", amit ajánlgattak) nem játszik, mert már ott van a Carezza.
Nekem is van :) 1200 pénzért a legkisebb fellelhető KVfőző + 700 ft időzítőkapcsoló, az éjjeliszekrényen tartom, itt szedtem össze hozzá az 5leteket, remekkkk!
anyámnak vettünk olyan kávéfőzőt karácsonyra, amin be lehet állítani, hogy mikorra főzze le a kávét. kicsit irigy vagyok. pedig tudom, hogy simán megoldható, de akkor is :)
Szóval a Te kicsikéd nem ilyen, a hasonló leírás ellenére sem?
Minthogy most már minden topikban a búcsúzkodás megy és a karácsonyi képecskék berakása, megragadom az alkalmat és kávéban gazdag kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek! (Még választhattok is, giccsesebbet vagy viccesebbet :)
Kaptuk ajándéjba, és most bontottunk fel egy csomag Sachre Kaffe-t, egyenesen a Hotel Sacherből. Meglepően finomra őrölt (azért profi géphez még mindig túl durva lenne, de az én nyomáshatárolós szűrőtartómmal elég) világos pörkölés, CCCSODÁÁÁS íz!!! Nem hinném, hogy túl sokszor fog a háztartásban előfordulni...
Hát újnak nem új, azt olvastam a neten, h. az 1840-es években tálálták föl Franciao.-ban. (De az akkori ipar nem tudta elég precíz dugattyúátmérővel gyártani, ezért nem lett népszerű és csak az 1900-as években jött először divatba.)
De a török kávéfőzéstől SZVSZ merőben különbözik, hiszen annak a során 3x kell éppen-csak-hogy-forrásba hozni a vizet az előre belekevert kávé-cukor keverékkel, ez teljesen más adagolása a hőnek.
Kétségtelenül... Mondjuk nekem még túl híg lett, de ízre tényleg jó volt. Azért marad a presszógép is, viszont a kotyogásnál szerintem mindenképp jobb, nincs az a kissé savanykás mellékíz. Éshát rendkívül gyors...
Az enyém szerintem uaz a modell lehet, mint a Te kisebbiked a leírás alapján (oldalt acél, de nem veszi teljesen körül, alul tálcácska, a kupakja kívülről nagyon vékony krómozott acélréteg, belülről fehér műanyag). Na, majd lefotózom holnap, ma már nincs hozzá elég fény... De szűrő a kiömlő elé teljesen fölösleges, annyira ritka, h. szemcsék jussanak a kitöltött kávéba.