A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát, nálunk az asszony a tetőtérben alszik, a lakás túloldalán :). Szóval hangja az van neki. Nem is tudom, hogy tudnám könnyen leírni: olyan, mint egy kávédarálónak régen a Közértben, csak nem mély, hanem élesebb és kicsit halkabb. Amúgy a működés jó, beletalál a karba, bár kicsit mellé is köp: tálcán elhelyezve nem gond. És az odateszem, kijön fíling elég jó! Idővel gondolom meg fogom tanulni, hogy mennyi szemet kell betenni egy adaghoz. Az egy púpozott adagolókanál nem rossz kezdetnek, bár az eredmény függ attól, hogy a végén milyen sikerrel pofozgatod ki a torkában maradt őrleményt. Egyrészt elég tetemes mennyiség ottmaradhat, másrészt a szabad levegőn tárolva "picit" veszt a frissességéből a következő főzésig...
Amúgy Bravi Grani D'Oro-t 3-as és 2-es között őrölve jön ki a 25mp-es csésze, jó crema-val: élénk homoksárga, dús. Az íze persze hasonlít a korábbira, de megfelelő mennyiségben és jól zömítve szinte teljesen eltűnik az éles keserűség, és csak az aroma marad (mondjuk a korábbi is presszóra beállított darálón készült, csak még karácsony előtt). Persze ezt az erős ízt az ember vagy szereti, vagy nem: itthon is megoszlanak a vélemények.
Utána megpróbáltam a Lavazza Caffe Créma nevezetűt, amit valamikor nemén vettem. Ezt ugyanúgy darálva elég híg izét kaptam crema nélkül. Lementem 1-re, ahol pedig láthatóan már dugul a gép. Szerintem kevésbé finom őrlés kell, megfelelő zömítéssel. Így már jobb a crema, de az íz sehogy sem az igazi. Olyan, mintha a Grani D'Oro-t próbálná utánozni, de nem menne neki: üres.
Az 57mm-es döngölő nagyon jó, de ha keveset rakok az egyszermélyesbe, akkor a szűkülő fal megfogja a döngölőt és nem tud elég jól dolgozni. Viszont a darálóval vagy eleve el kell találni a mennyiséget, vagy darálni, zömíteni, hozzádarálni, és így tovább.
Ma már elég sok csészét kidobtam, de a sok kvtól még így is úgy érzem magam, mintha lefutottam volna egy maratont, úgyhogy a kísérletezés holnap folytatódik.
...mert "a hazai piacon egyelőre nincs komoly igény az átlagnál drágább kávékra". Szerintem meg lenne, de hajtóvadászatot kell folytatni az egzotikusabb versenyzők felleléséért...
Ezzel csak egyetérteni tudok. Olyan sok területen (italok, stb.) vannak ezeknél sokkal-sokkal drágábban termékek, kellő választékkal. Akkor kávé miért nem?
H_G:
tényleg jónak tűnnek ezeka darálók, és szimpatikus a kávé, amit írtál.
Nemtom, tényleg mennyire lehet jó megoldás a vákuumpumpa, most erre akadtam az linken.
A budapesti darálósoknak ajánlhatom a Varkó-ékat. Javítás mellett két kávéval is foglalkoznak. Elvileg cégeknek szállítanak ki, de nagyon segítőkészek, ha meg akarod kóstolni valamelyiket (és bontva van) helyben lefőznek egyet. Az 50-50 százalékosnak 2400 kilója, a 100% arabica 4000 felett van valamivel. Én az 50-50-et vettem (anyagiak, ugye): karakteres, kellemes íze van. Érezhető a robusta, de nem zavaró. Szerintem érdemes kipróbálni (százalékot nem kapok :))!
Hát én a tőke-munka helyettesítés jegyében ma délelőtt megvettem a LUX-ot. Az első benyomás nem rossz, bár még nem tudtam alaposan tesztelni. Az mindenesetre látszik, hogy tud durvát (bár arra nálunk nem lesz nagy szükség) és egészen finomat is törökhoz - azon tutira befullad a Carrezza. Meglepően kicsi, és ugyan fém a ház, a műanyag részek kivitele nem annyira megnyerő. Dehát ennyiért ugye... A lényeg benn van. Ha dűlőre jutok, beszámolok részletesen.
Amúgy expolygon-én normálisak, vannak tisztító porok, szűrők, ipari karok (Gaggia-ba asszem nem jók a két fülő bajonett miatt) és ugye a daráló maga.
"Tudsz még olyan boltot, ahol nem csak a szokásos Sega-Lavazza-Piazza hármas van"
Van a Bécsi úton (kb. szemben a Leroy-jal, kicsit északabbra) vmi olasz borszaküzlet, ahol mellesleg tartják az igényesnek látszó Caffé del Doge (.com) márkát. De nem tudom, milyen, mert olyan a nyitvatartási idejük, h. mindig zárva vannak, amikor én arra járok.
Bennem végül is az a benyomás maradt a Coffeegeek-olvasgatás után, hogy napi két adaghoz török típusú kézidarálót kell venni, rengeteg előnye van kb. 2 percnyi munkáért cserébe! Jó minőségű darabbal az őrlemény egyenletessége 10 pontos, a kevés RPM-nek köszönhetően esélye sincs a KVnak oxidálódásig hevülni darálás közben, nem szóródik a por, egy-két napi KV-adag akár tárolható és szállítható benne, és ha te kelsz föl elsőnek, a hangtalan működésével nem ébreszti föl a párodat idő előtt. (Nálunk fontos szempont!) A fórumban még egy szuper-geekes érvet is olvastam ráadásul: ha már eljutottál arra a haladó szintre, h. magad pörkölöd a KVt, a kézi daráló "visszajelzi", jól sikerült-e -- nem eléggé megpörkölt KV keményebb tekerést igényel a szokásosnál, a túlpörkölt viszont gyanúsan könnyen darálódik.
A baj "csak" annyi, h. a legjobbnak tartott Zassenhaus gyakorlatilag sehol nem kapható, még akkor se, ha vállalnám az árával kb. megegyező szállítási költséget -- vmi baj van a céggel, állítólag átszervezés. Most nyomozok még egy kicsit, hátha a második legjobb, a török HON vagy a vmivel kevésbé jó, de nagyon szép olasz Tre Spade kapható vhol... (A nem-török, dobozszerű és rém drága Peugeot Brésil állítólag hamarosan lesz a Tálal6-ban, de aki azt dicséri, az nem eszpresszóhoz használja, így nem tudom, vajon finom szemcséket is tudna-e produkálni.)
Úgy látszik, igaza van az importőrnek: finoman fogalmazva is hullámzó a választék a boltban (ezt az egyet tudta csak ajánlani...), nemigen rendelnek tőlük,mert "a hazai piacon egyelőre nincs komoly igény az átlagnál drágább kávékra". Szerintem meg lenne, de hajtóvadászatot kell folytatni az egzotikusabb versenyzők felleléséért...
A már említett édességboltban (belváros, Váci u. , a Régiposta u. saroktól az Anna bár felé a második üzlet), illetve a MOM Park földszintjén lévő exkluzív (és az előzőhöz hasonlóan dráááÁÁÁga :(((( ) édességüzletben lehet nagyobb választékkal szembesülni - legalábbis én ezeket ismerem.
Kösz, egy még nem próbált márkánél élnék az ajánlattal, de ezt már (majdnem) ismerem. A Vergnano pod nagyon ízlett, a 100% arabica talán még jobb lehet.
Közben megértettem a honlapjuk alapján, miért írtad, hogy piros tetővel: ez a presszógéphez való őrlésű, az arany tetős meg a kotyogós. Ezek szerint több féle is volt, mikor ott jártál?
Tudsz még olyan boltot, ahol nem csak a szokásos Sega-Lavazza-Piazza hármas van? Mert én csak ezeket szoktam látni mindenütt.
Sajna nem volt szerencsém a Lurdy-ban, csak kék Vergnano volt (koffeinmentes), azt meg azért mégse :( Pedig nagyon tetszett, hogy egy Vergnano eszpresszócsésze is hozzá volt csomagolva.
Csak most jöttem rá, ha minden igaz, hogy a LUX daráló Nemon/Ibertial/Aerolatte néven keresendő a coffeegeek-en. Ha tényleg ő az, akkor igen jók a benyomások - ezt kell venni!
Jó POD (a zömített változat, tuti kávéval) + jó KVfőző (például ez) igenis produkálhat naggyon jó kávét - olyan crema volt rajta, hogy csak na, és az iiiííííze is ott volt!!! (A gép bttó 95 E Ft)
"Arról nem is beszélve, hogy a kávézás egyesek szerint egyfajta komoly hagyományokkal bíró szertartás is."
Csak egyesek szerint? Ki merészeli tagadni, álljon elő, ha mer! :)
"Szvsz ezek az előre elkészített kávécsomagok tipikusan olyanok, mint a filteres tea."
Azt nem értem, hogy a közönséges őrölt kávét miért nem tudják kisebb adagonként vákuumozni, hogy mondjuk egy zacskón belül találhatnál 10-20 (v. akárhány) 2 dekás téglácskát. Akkor nem keseredne meg, mielőtt fölhasználod.
Minthogy én már túl kényessé váltam az állott ízre, viszont jó darálóm még nincs, mostanában csak a Bodum mellett tartok egy Lavazza CG-t és a presszóba csak piszokul olcsó német kommersz kávékat veszek, amiknél nem sajnálok kidobni egy fél zacskót, ha kezd megkeseredni. A Tchibo Espresso Originale persze legfeljebb 4-est kapna egy aroma-versenyben, de tök jól működik a DeLonghiban, szeretheti a gép a szemcsenagyságát, mert szép színű és jó állagú lesz a crema, és az ízhatása is rendesen kielégítő. (Sőt, SZVSZ az Eduscho Dupla is egész iható az árához képest, elvégre csak annyiba kerül, mint a Karaván... Viszont Jacobs Espressót akkor se vegyetek, ha az az egyetlen KV a boltban, az tényleg fogyaszthatatlan.)
Mármint a T-DISC-et? Á, nem, csak rátaláltam mikor kávéfőzőt kerestem, és kíváncsi voltam, a Braun milyeneket gyárt. Hááát, kiderült, olyat nem, ami nekem kellett volna :) De ettől függetlenül durván komoly ez a rendszer, ahogy vonalkódról olvassa, hogyan kell az adott kapszulát feldolgozni: hőfok, vízmennyiség, lefőzési idő...
Ma be akarok ugrani a Lurdyba Vergnano-ért, remélem lesz. És ha van már Filicori, ugye továbbra sem felejtesz el?
A Molinari pedig tényleg bejött, egyre jobban kedvelem az ízét. Kipróbáltam tejszínnel is, vicces volt, hogy tényleg alig változtatott az ízén.
Szvsz ezek az előre elkészített kávécsomagok tipikusan olyanok, mint a filteres tea. Biztosan van köztük jó, de szerintem arra a szintre képtelenség eljutni velük, mint a hagyományos módszerrel. Persze a hozzájuk tartozó marketing már-már nevetségesen hasbaakasztó, de kérem, hülyék azé' nem vagyunk...;)
Arról nem is beszélve, hogy a kávézás egyesek szerint egyfajta komoly hagyományokkal bíró szertartás is.
Még egy szabvány (?), de azért jó tudni... Valamelyik nap láttam a reklámját az Aerosporton, de elfelejtettem a nevét - mingyá megnézem. Te már próbáltad?
Szerintem a Senseo esetében is kár NEM hozzávaló POD-dal kísérletezni - erre céloztam az előbb is -, mert ha nem "lövi át" rendesen (asszem, a Senseo nem is pumpás...!), akkor jön a szókincsbővítés:-))