A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én is úgy vélekedem, hogy a kávézás igazi élvezetéhez nem a százezreken keresztül vezet az út. Persze, nem szeretném beosztani a pénzedet, de azt majdnem biztosra veszem, hogy az árak és a kapott kávé minősége nem lesz arányban, sőt! A kezelő rutinja, tapasztalata sokkal többet számít(hat), mint maga a gép(ek). Továbbá - mint más témákban is - itt sem szabad túlzásokba esni. Kicsit belelátok az audio világba, a hifisták eszméletlenül be tudnak menni az erdőbe, milliókat költenek, aztán mégis havonta cserélgetik a készülékeiket, mert elégedetlenek, nem azt kapták, amit...persze most nem egy átfolyós műanyag kütyüre akarlak rábeszélni, de egy frankó kis Gaggia és valami teljesen jó daráló segítségével egy tapasztalt róka simán lemosna engem a 3 kilós gépeimmel együtt :) Így is magasan az átlagot meghaladó lehetőségeid lennének egy jó fekete előállítására.
Hát, az én igényeimhez már a Carezza + LUX is elég jónak tűnik, ami együtt 45+33=78 (azannya, még nem adtam össze). Az azért nem 200!
Amúgy Varkóéknál nekem is a pod-osat nyomták, de nem hagytam magam :). Szerintem elég világos a helyzet: a szuperautomata és a pod fogyasztói készülék, ott az ivást lehet élvezni. A klasszikusnál jól érzed magad attól is, hogy te csináltad.
A Gaggiák és a Francis! egyértelműen igen jó gépek őrölt kávéhoz, és elfogadják az ESE podokat is. (Bár az primitívebb rendszernek látszik, mint a Nespresso stb., sehol egy vonalkód :) Ha veszel egyet és a poddal beválik, akkor mégis megspórolhatod a darálót! (Zömíteni viszont azt hiszem, a legeslegprofibb baristák is kézzel szoktak. Ilyen úri huncutságért nem érdemes pénzt adni SZVSZ.)
Nálam sincs lejátszva a meccs, megvan még a Saeco. Csak nézelődök, osztok-szorzok:
Egy új gép (NEM POD-os!!!) + egy jó daráló=200 E Ft + egy profi zömítő=100 E Ft :(
Egy új POD-os gép= 100 E Ft...
...és még így sem egyértelmű a dolog, mert télleg megvan a hagyományos KVkészítés hangulata, fílingje - mint a pipázásnak: cigizők szerint nehézkes tökörészés, pedig neeeem is...
Én kipróbálnám a podot, mert izgat, de nem annyiért. Tényleg NAGYON drága, legalábbis ami árat fejből mondott a 18 db-os kóstolócsomagra. Az összeget nem merem ideírni :)))
Viszont akár variálhatod is a Marcafé és Bravi podokat (összesen 6 féle van)...
Felhívtam őket, mert a Marcafé engem is megfogott. Marcafé-t csak szemeset forgalmaznak, esetleg később akkor hoznak őröltet, ha lesz rá igény. Pod lenne még, kilós kiszerelés, vagy bemutatócsomagként választható összetételben 18 db-os, de elég drágán.
Bravi is csak a Caffé Tradizione lenne őrölt, de az 80% robusta, a 25 dekás 550 Ft.
Illetve itt is pod játszik még, abban van 100% arabica és 50-50% is.
Akkor most egy kis horror. Továbbra sincs rendes Senseo padom, de reggel meg kell legyen a koffeinadagom. Ez úgy néz ki, hogy lefőzök egy koffeinmentes Senseo-t, a forró izébe instant tchibo-t dobok egy kanállal, és az egészet felhigítom tejjel egy bögrényire, hogy meg lehessen inni. Végülis van benn koffein, van rajt hab, és ha eszek hozzá valamit, egész rendben van. Adományokat az alábbi számlaszámra várok.... :hrrrhhrrrhhrr:
Csak Bodum (.ch), annál nincs ilyen sok paraméter; nagyjából uazt a minőséget hozza mindig. Előmelegíteni egy adag forró vízzel, bele a KV, vizet forralni (éppen csak zizzenésig), leönteni, jó alaposan megkeverni -- lehetőleg nem fémeszközzel, mert az gyorsan lehűti -- rátenni a fedőt. Ha az előírt durvaságú az őrlemény (még a kotyogóba valónál is nagyobb szemcsés) akkor 4 perc múlva kell lenyomni a dugattyút; ha finomabbat használsz, akkor minél apróbb szemcsés, annál hamarabb. Fontos: ha nem megy könnyen, akkor erőltetés helyett pontosan függőlegesre kell igazítani a dugattyút! Kiöntöd és lehet inni :)
Láttam a CG-n, h. mostanában létezik egy nagyon dizájnos változat, amit az áztatás idejére be lehet húzni egy neoprén hőszigetelő burkolatba, így a 4 perc alatt szinte semmit sem hűl.
Folytatódik a darálós beszámoló (elnézést, nálam most ez megy :)) Szóval nagy tanúlság vonódott le tegnapról mára (amit rajtam kívül nyilván mindenki tud, dehát egy újszülöttnek...): túl kicsire őröltem, azért lett tegnap keserű. Ha túl nagy, nincs crema, és átzúz a szűrőn a víz. De ha túl kicsi, olyan keserű ízek oldódnak ki, hogy csak na! Felmentem 2 és 2/3-ra, és brutáldöngöltem. A Bravi olyan szép, a keserű íztől szinte teljesen mentes lett (50% robusta!), hogy csak na!
Nálunk sincs ez másként, viszont egy érdekes, bár off sztori: születés után kitűztem egy célt magam elé, hogy 21 napon belül meg kell tanítanom a gyermeket arra, hogy az esetek +90%-ban altatás nélkül aludjon el (szimplán leteszem az ágyba és Ő alszik, nem sír, nem reklamál, nem kell ringatni, etc.). Hihetetlen, de sikerült :))) Pedig az első napon nem tűnt reális vállalásnak.
ON
Mesélhetnétek még a Bodrum(?)-os élményeitekről, azokat kíváncsian olvasnám. Csak, hogy a darálókon kívül másról is essék szó néha ;)
:) OFF Ez ugye vallási kérdés, én sem szeretem sokáig bőgetni. De nála a lenyomás (szó szerint, de finoman) használ. Ha meg kialudta magát, úgysem hat semmi. ON
Lavazza-t 2,5-re tettem, jobb. De nagyon keskeny az ösvény a "még krémes, eléggé finomra őrölt és zömített" meg a "dugítóan pici és atomtömött" között, legalábbis ezzel a kvval.
Én jól vagyok, mert *nem* kellett 99%-os Lindtet ennem :) Egyszer vettem ilyet, de csak úgy tudtam nagy nehezen leküzdeni, hogy kockánként mézbe mártogattam és utána megállapítottam, h. kb. 85% kakaónál már érdemes megállni.