Keresés

Részletes keresés

matti70 Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2387

Mit csináltak vele? Gyógyítás óta főztél podot, és minden oké?

 

Más: a Brita tutira lágyít is? Mert eddig úgy tudtam, az ilyen-olyan káros és ízrontó anyagok kiszűrése egy dolog, de érdemben lágyítani a vízen sokkal nehezebb, azt profibb cuccokkal szoktak.

Előzmény: yeahhh (2376)
csgzs Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2386
Mail ment!
Előzmény: yeahhh (2385)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2385

Nekünk biza, a legmezeibb Brita vagyon: egy, a szűrőbetét tetejére pattintható mechanikus szerkezeten beállítom a csere időpontját, és 4-5 hét múlva negy a betét a qkába. (Számításaim szerint kb ennyi idő alatt fogyasztjuk el a szűrő gyárilag megadott tűrési határához közeli vízmennyiséget - ti. mi ilyet iszunk.)

 

A teafőző érdekelne - ha dobnál egy emilt...:)

Előzmény: csgzs (2384)
csgzs Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2384
A szüleimnél van egy elfekvő Brita, már meg van beszélve az üzembe állítás. És én sem csak látogatóba mentem el Varkóékhoz.

Annál is esedékesebb a dolog, mert a mamám tiszta véletlenül egy elég frankó teafőzőt lőtt karácsonyra, és abba sem ártana valami jobb víz (meg inni sem: elég ótvar íze van). De ez egy másik topic, asszem... :)

PS: Te milyen gyakran cserélsz filtert? Csak tudni kell, vagy van valami jele is?
Előzmény: yeahhh (2383)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.08 0 0 2383
Gpinz kartárs által említett szűrt víz télleg jótékonyan hat a minőségre, meg a főző élettartamára: évek óta Brita kancsós vízzel itatom a gépet, és pl sokkal kevésbé vízkövesedik. Pedig a vízkő itt is "népbetegség", nemcsak az idióta Calgon-reklámokban: pénteken, a Saeco szervizben töltött félórám alatt vagy három olyan gépet vittek el javítva, melyek vízköves kazán miatt feküdtek ki. A qrvadrága ótomata gépek víztartályában is van vízlágyító betét, amit rendszeresen cserélni kell.
Előzmény: csgzs (2381)
gprinz Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2382
Nem rossz, nem rossz! Én szűrt vizet használok, abba a kancsóba nem tölt senki semmit!
Lenyomkodás: ebből már több irányzatot is láttam, nálunk nem nagyon divat a lepréselés, máshol standard a 15 kg/30 lb. IMHO géptől is függ, a tiednél nyugodtan lehet préselni, meg persze a darálástól. Egy megoldás maradt: beállítod az ízlésedhez, NEM citromos vízzel!
Nya üdv mindenkinek, vissza a koffeinmámoros vizsg.időszakhoz! (most nem bánom, h nem tiszta arabica van itthon :) )
Előzmény: csgzs (2381)
csgzs Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2381
Van azért itt egy vicces részlet. Az elmúlt két nap mélypont volt számomra kvügyileg, részben mert megjelent egy savanykás íz, és fogalmam sem volt, honnan. Egy lentebbi okosság alapján a víz hőfokára gyanakodtam, de fogalmam sincsen, mit tudnék tenni vele. Már feladtam, mondom magamban, lesz, ami lesz. Részben ezért is vettem meg az arabica-t.

Ma ebédnél töltöm a vizet a megszokott kancsóbol, mire a feleségem rámszól: ne abból töltsek, mert abban ő 2 napja limonádét csinált. Én meg minden főzés előtt ebbe töltöm a vizet, de mindig csak egy részét töltöttem a gépbe. Nnna, ennyit a rejtélyes savanyú aromáról! :D
csgzs Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2380
Hát lehet, hogy el***sztam, mert nem találtam, csak piros Lavazzát, meg valami Columbus nevezetűt. Az alsó ABC-ről beszélünk, ugye, és a halakkal szembeni kvspultról, ami ha bemegyünk, a "jobb felső" sarokban van!? Mindegy, bánatomban felvonszoltam a gyermeket a Semiramis-ba, és gyanútlanul kértem 125 grammot a legolcsóbból (ezek mind 100% arabica-k, ez kolumbiai, állítólag francia, ránézésre inkább olasz pörköléssel). 950 pénzt kért a néni. Csuklottam kettőt, és - egyszer élünk - fizettem. Nem mondom, hogy rossz lett az eredmény (aromás, tényleg kevés savval), de nem ájultam el. Azt hiszem, nem leszek rendszeres vevő.

Érdekes részlet, hogy azt mondja, nem kell "lenyomkodni", csak "ellapítani" a főzés előtt. Visszakérdeztem, megerősítette. Hm. Viszont a zacskóra az írják, hogy tartsuk légmentes dobozban a fagyasztóban. Na ez tökre ellentmond az okosok javaslatának, mert aszerint ilyenkor még van gázképződés (-> egyirányú szelepes doboz) és a fagyasztás tökre nem jó.

Ja, és aki próbált 100% arabicát, ezt nyilván tudta, de engem meglepett, hogy tényleg lényegesen kisebb a koffeintartalma. 3 órát aludtam utána :)!
Előzmény: csgzs (2374)
moes Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2379
köszönöm, de nálam egy negyed kiló kávé elég sokáig kitart, de észben tartom, és ha elfogy és nem találok... :)
Előzmény: yeahhh (2377)
alexandrosz Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2378

Én pedig pizzát :)

Egyébként tényleg, sőt Piazza-roadshow is volt eccé már, amelyen épp ott voltam...Normális kávét főztek, egyszerű automata gépen.

Előzmény: yeahhh (2377)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2377
A Corában mindig látok Piazzát, ha még érdekel...
Előzmény: moes (2375)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2376

Ha netán a Filicori mellett döntesz és riaszt az 1 kg-os kiszerelés, szívesen átveszek belőle - daráltan, a gép amortizációs rátájával megfejelve :)))

Amúgy már POD-ot is "eszik" a Daeco: a szakszervizben halál korrektül - és gyorsan! - meggyógyították, s immár hibátlan  a kis digó.

Előzmény: csgzs (2374)
moes Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2375
vettem valami újfajta kávét. piazza d'oro-t szerettem volna, és a Rotschildban szokott is mindig lenni, de most nem volt. hát bepróbálkoztam valami ismeretlennel: Carte Noire (arabica exclusif), fekete csomagolásban van, és most nézem, hogy a Kraft gyártja. elsőre ízlik, és elég drága is volt ahhoz, hogy feltételezzem, jó lesz.
csgzs Creative Commons License 2006.01.07 0 0 2374
Köszi a tippet! Közel van a Lurdy ide, mégis távol (óh, jó uram...). De megér majd egy misét, azt gondolom. Talán éppen holnap!
Előzmény: yeahhh (2373)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2373
De az nem a Lurdyban! Mammut I. Toldi Étterem, vagy a törökbálinti Cora, olasz fagyizó/kávézó
yeahhh Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2372
Kilósban próbáld ki a Filicori-Zecchinit (90 % Arabica, 10% Robusta), szemes az most is van nekik.
Előzmény: csgzs (2370)
matti70 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2371

Hát, én összevissz most jártam másodszor a Lurdy-ban, az ABC-jében meg először, de olyan normálnak tűnt :)

Felhívtam őket, jövő hét kedd-szerda magasságában várják a Vergnano kávékat, lesz szemes és őrölt is. A mostani kifogyás fő oka persze az év végi-eleji leltározás volt...

Előzmény: csgzs (2370)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2370
Te, ezt nem lehet telefonon? Hol is van pontosan, abban a fura ABC-ben az alján?
Előzmény: matti70 (2369)
matti70 Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2369
A fekete dobozos őrölt Lavazza nekem nagyon nem jött be, de qprinz szaktárs is hasonló véleményen volt, hogy savanyú. A Vergnano viszont nagyon is jó volt, ajánlom. De mintha szemeset egyáltalán nem is láttam volna a Lurdy-ban. Azért nézd meg, hátha, és szólj, ha jött őrölt :)
Előzmény: csgzs (2368)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2368
Lehet, hogy inkább vernyánó lesz a következő próba, nem a Lavazza gastro. Lurdy, ugye?
Előzmény: alexandrosz (2366)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2367
No igen, így visszagondolva volt már steril élményem nekem is "jó" boltban és a fő gond tényleg a karakter hiánya volt. De pl. a tegnap reggeli élményemből világos, hogy a keserűség és az aroma azért nem ugyanaz. Az Illy tényleg nem vad, de azért én nem vetném el. Az árát viszont igen, túl van lihegve nagyon! Ja, mintha lennne valahol egy kis szemes Omniám, amit anno még pengéssel próbáltam. Ebéd után kipróbálom!
Előzmény: H_G (2365)
alexandrosz Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2366

Az Illy - azon szempontok szerint, amit én kávénak nevezek - szerintem is afféle nagyon populáris, amolyan "mindenkinek legyen jó" kávé. Nincs benne az az őserő, energia, ördögiesség, amit én elvárok a forró italomtól.

Az árát nézve pedig már egészen tragikus a helyzet...

Minél többet jut eszembe a "robbanó vernyánó", annál inkább kellemes emlékek társulnak hozzá, kivéve persze a sérülésemet :)

Dehát, amíg a segafredo elérhető, addig nem tudok együttérezni a senseo-s és egyéb hiánygazdaság súlytotta lét áldozataival.

Előzmény: H_G (2365)
H_G Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2365
SZVSZ az Illy kissé túl steril. Ez egyébként lehet, h. érdekel vkit: van egy hangulatos kis kávézó, Grissini nevű, a Hegedűs Gy. utcában, közel a Radnóti sarkához. (Csokibolttal kombinálva.) Impozáns Rancillio gép, Illy kávé, nagyon szabályszerűen tálalva kannácska tejjel, apró édességgel, minipohár ásványvízzel és nem is túl drágán; ráadásul aranyos kislány a barista. Na, ott *nem* szoktam én kávézni :) hanem inkább a szemközti péknél, ahol csak úgy a kezedbe nyomják egy papírpohárban és idd meg, ahol tudod. Viszont egy pompás karakteres keveréket használnak, komoly Robusta-hányaddal (a pék titkolódzó típus és nem árulja el, milyen, csak annyit, h. "olasz", mindenesetre erősen hasonlít az Omniára). Nekem nem hangzik dicséretnek a 100% Arabica.

(Egyébként a péknek egy ismert gagyimárkától, a Clatronicstól van fullautomata gépe és igazán jó munkát végez. Beleolvastam a típusról alkotott véleményekbe az amazon.de-n, ahol 60-egynéhány ezer HUFfért adják, és ötösök váltakoznak egyesekkel, tehát tényleg nagyon jó vétel -- az a néhány példány, amit rendesen raktak össze a Menny Fiai és lányai.)

Előzmény: csgzs (2364)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2364
Lúzerségről ld. a lentebbieket :((. De az nem túl jó hír, hogy nem _annyira_ jó. 1 kilót nem szívesen vennék úgy, hogy utána fanyalgok. Asszem, kellene vennem egy egész kevés nagy arabica tartalmút, hogy ezt a tényezőt kizárhassam. Amúgy ma a keserűségek után kérdeztem a zasszonyt, hogy "miért, volt már jobb?". Aszongya: igen, amikor az Illy-ből főzted. Na igen. Csakhogy azt csukott szemmel fizettem ki...
Előzmény: alexandrosz (2358)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2363
Látod: igazi láma vagyok - erre nem goldoltam. De ha így is van, azzal mit csinál az ember? És: mitől lehet egyszer ilyen, másszor olyan? Mind a két alkalommal már jó 10 perce fűtött a dög, kart benntartva. Lehet, hogy ettől túl meleg?? Ki kelle próbálni úgy, hogy a kar nincs olyan sokáig benne, vagy szűrő nélkül (akkor sem melexik annyira...)!?
Előzmény: H_G (2362)
H_G Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2362
Ezt Te már biztosan tudod, de azt mondják, a keserű mellékíz túl magas hőmérsékltre is utalhat (a savanykás pedig túl alacsonyra). Nem lehet, h. nem is az őrléssl volt ma gond?
Előzmény: csgzs (2361)
csgzs Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2361
Hajajaj, mennyire igaz. A tegnapi sikerélményem után csak rosszabbak sikerültek. És nem tudom, miért, de keserű. Minden ugyanaz, de az eredmény rossz :=((. Megyek és teázom egyet ;......
Előzmény: H_G (2356)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2360
Nem, de ha tudsz pontos(abb) címet, megnézném, ha kész lesz...
Előzmény: moes (2357)
yeahhh Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2359

Nézegetem a Trewexet, és nekem új, hogy a Lavazza is kínál már patronos cuccokat. Vajon ez Nespresso-kompatibilis, vagy esmét egy új rendszert üdvözölhetünk a pályán?

alexandrosz Creative Commons License 2006.01.06 0 0 2358

No, ezt a jóságot volt lehetőségem megkóstolni (kaptam ajándékba egy keveset).

Most vagy én vagyok lúzer, vagy tényleg nem egy nagy durranás...azt azért nem mondanám rá, hogy rossz, de ennyiért ne is legyen :)

Előzmény: csgzs (2355)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!