Szegről-végről a véleményeddel egyet tudok éteni, nem mintha bármit is számítana az enyém. Végül is miért is toldozgatna-foldozgatna a "gyártó" bármit rajtuk, ha ezekkel a hibákkal a Tillig kocsik árában is megveszik. Az üzlet az üzlet a kapitalizmus szabályai szerint. Nekem is van tucatnyi Fuggerth kocsim, de még "összerakva" nincsenek. Külön dobozban pihen a Vulcan kocsibelső mindegyikhez és a fém kerekek is. A bolti változata inkább a gyerekjáték kategória, sem mint vasútmodell. A MÁV-os szériában is van olyan, aminek még a feliratozása is el van cseszve. Mindezek ellenére én is megvettem, mert semmi más lehetőség nem volt arra, hogy "magyar" inga-, a helyi- és a távolsági személyvonatokat 1:87-ben leképezni lehessen. A hibái elenére vettem meg. Ettől függtlenül örülök nekik és nem ekézem úton-útfélen. A mozdonyaiból is van pár darab Szilim és Csörgőm. Az előbbiből kizárólag a Fuggerth/Quabla/Digitools mesterhármas. A V43-asok kifejezetten jó menettulajdonsággal bírnak. Ezek úgy fel lettek javítva, hogy nem nagyon marad el a Rocotól. (Árban is "csak" tízezerrel volt drágább, ha a hangdekódert nem számolom, mint extrát.) A Csörgőnél ugyanez már nem mondható el. Igaz ez már csak Fuggerth/Quabla kiadású, de még mindig jobb, mint az echte Fuggerth.
A Fuggerth kocsik margójára. A helyzet az, hogy mivel nincs alternatívájuk, ezért nem sok mozgásterünk van, ha ilyen járművet szeretnénk. Akinek van rá affinitása az esetleg megpróbálkozhat még az építőkészletből összerakással, de a komolyabb formai hibákat csak nagyon sok munkával lehet valamilyen szinten eltüntetni. Pont ezért gondolom a jelenlegi összeszerelő sem vágott bele ezeknek a kijavításába.
Ami viszont szerintem évek óta kihagyott ziccer, és fájó pont az a forgóváz, és a belső. Ezekre van kész megoldás, és 18 ezer forintért szerintem sokan jogosan várják, hogy ne azzal a Schicht másolat rettenettel, meg üres belsővel érkezzen a kocsi a boltból (pl. ennyi pénzért a Heris Bo kocsik fényévekkel jobbak). A kapaszkodók meg szintén megoldhatóak lennének, nekem van olyan Quabla By kocsim, amin gyárilag fém kapaszkodók vannak.
Ezek a kocsik nagyon jó kis kezdő alapok voltak valahogy a 2000-es évek közepéig, amíg kb. maximum fele annyiba kerültek mint egy Roco GOSA, most azonban szerintem jogos a szemöldökráncolás az árak kapcsán (mondom ezt úgy, hogy én is vettem az elmúlt 3-4 évben ilyen Quabla összeszerelésű kocsit, nem is egyet).
Ráadásul ha korrektek akarunk lenni, akkor a végajtókhoz a korai kocsikhoz kör keresztmetszetű kell, később ezeket laposvasra cserélték. Csak a Bhv középső kapaszkodója változatlan.
Pedig bizony az ! Mivel senki sem csinált hozzá használhatót eddig. A micromodell ugyan szép, de olyan törékeny, hogy használhatatlan. Sőt szerintem még mesterdarabnak sem jó. Jó magyar szokás szerint már tuti megpróbálták leönteni, de mivel nincs a piacon, biztosan nem sikerült. Újra kéne tervezni és fröccsönteni, de nemhiszem, hogy megállna a millió alatt az ára. Ekkora pénzt kiárulni a kapaszkodókból, meg csak akkor lehet, he drága, akkor meg nem biztos sok fogy. Ez a világ !
Neked miért szólna Fuggerth vagy a Quabla, hogy megállapodtak bármiben is ? Ha benne van a modell leírásában, hogy engedéllyel készült műgyanta másolat, akkor az valszeg így is van. Mit kell ezen hitetlenkedni ? Egyébként meg sokszort leírták itt a fórumon, hogy mennyire kopott a szerszám és hogy mennyire rossz az öntvények minősége. Ha nincs pénz a szerszámok felújítására akkor egy kis felületkezelés után a legegyszerűbb sokszorosítás a műgyanta. Viszont azt honnét szeded, hogy a műgyanta kaszni kétszer háromszor nehezebb mint a fröccsöntött műanyag ? Le kéne mérni, mert nem hiszem hogy úgy lenne.
amiatt a DB-AG Bpmz miatt most elég irigy is vagyok. A 2010 környéki Jeszenszkyhez jól jönne még legalább egy ilyen termes. Úgy kalkulálok, hogy ha megjön az uccsó darab a Hungáriából, azt tuti megveszem, és ami abban van az elvileg elmegy ide is... meg még a 2.o. fülkés a jó kérdés, mert most épp még boltban megveheő az alább belinkelt roco szettben, de két kocsira azért nem esne jól elszórni a keretet, amikor igazából csak az egyikre van szükségem... Ráadásul a Bvmsz abban asszem épp ilyen matricás spéci változat, ami valószínűleg nem is járhatott már nálunk. Én jobban csípem az univerzális, tömegben, hosszú időn át létező példányok modelljét... Pont nemrég valaki a willhabenen árult is egyet szébontva, de mire vigiggondoltam, persze elvitte más.
Ez az 1:93-as hossztorzítás régen elterjedt volt, ilyen volt pl. a Roco SBB EW-IV-es kocsik első szériája, a Fleischmann kocsik. Úgy rémlik valamelyik vágányrendszernél így fértek el a kétvágányú pályán (de lehet, hogy rosszul emlékszek).
Az ajtó is ízelt kivitel a kocsivégeknél, meg nincs alul takarólemezzel ellátva oldalt a kocsi.
Megnéztem kommenteket a Trix vezérlőkocsi videója alatt, sok német modellező is teljesen értetlenül áll a torzítás előtt. A trix/Märklin szerint így hosszabb szerelvényeket is ki lehet állítani, és ívekben sem néz ki olyan hülyén,
Szerintem meg, 6-kocsinál nyersz 126mm-t az nagyon messze van attól, hogy betegyél még egy plusz kocsit, efölötti szerelvény hossznál meg nem hiszem, hogy helyhiány állna fenn.
Ívekben sokkal jelentősebb torzítás, vagy ívnövelés kellene, hogy ne "nyíljanak szét" a kocsik. Megnéztem van egy Roco B kocsim, azzal megegyező hosszú(282mm) ez a vezérlőkocsi, mellérakva a 303mm-es kocsikat azért látszik a különbség.
A Trix/Märklin EC kocsikat is ugyanilyen lehetetlen méretben torzították, szerintem egész egyszerűen csak arra játszanak, hogy vedd tőlük az egész szerelvényt, ez egy következő szintje annak, amit az ACME csinál a szettjeivel.
Tisztázzunk valamit: a Quabla nekem nem haverom, soha életemben nem találkoztam vele. Még Quabla modellem sincs sok, mert én inkább magamnak barkácsolok, tehát azt sem mondhatod, hogy Quabla fan lennék.
Nem azzal van a baj, ha megírod a hibáit egy modelljének, mert én is csináltam ilyet, konkrétan az 520-as mozdonyainál, ami után egy mailben megköszönte a korrekt hozzáállást, valamint megírta, miért olyanok lettek a mozdonyok, amilyenek.
A vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a máséra (pláne ha az még mosatlan is).
Ugyanakkor nem a véleményed a problémás, hanem az ilyen kiszólások:
"Fuggerth reneszánsza című gusztustalan átverés, meg a modellezők hűlyének nézése, a kereskedőjével közösen."
"Sok bőr van még a képükön..."
Tetszik, vagy nem, de ezek meglehetősen modortalan megnyilvánulások, amik igenis rontják a topik színvonalát.
Ha leírtad volna, milyen hibái voltak a modellnek, azzal nem lett volna semmi baj, bár lehet, hogy túl sok újat nem jelentett volna, mert azért az alapmodell hibái ismertek.
Megvolt a piros IC változat (45262) is, de azt profiltisztítás címszóval eladtam. A takarólemez kipattintható, és be lehet tenni kapcsoló foglalatot. Mivel kicsi a hely, spéci kialakítású.
Nahh bakker, ezt észre sem vettem, 21mm-rel rövidebb, mint kellene, én nagyon nem szeretem az ilyen torzításokat, meglátom, élőben mennyire jön ki, a vezérlőkocsi orrésze miatt talán nem olyan gáz.
És most folytatod a minősítgetést, személyeskedést, mint mindig. Szerintem szállj le a személyemről inkább... A lényeg ami mellett még mindig elbeszélsz az maga a modell minősége illetve annak hiánya. Totál lesz..om hogy mi hogy miért mennyibe kerül, a végeredmény a lényeg és az árcédula. Na ez az ami engem kiakasztott.
A véleményt leírni meg szerintem szabad. Az, hogy Neked ez nem tetszik... nem muszáj egyet értenünk, tartsuk ezt tiszteletben, oké?
Vagy rá kell vágni mindenre amit a haver csinál, hogy szép és jó? Na attól tuti nem fog fejlődni...
De értem. Viszont fogalmad sincs, mi az arrogancia...
Pusztán próbáltalak ráébreszteni, hogy fölösleges ez az állandó fikázás.
Megjegyzem: ha - mint itt írták, meg a Quabla is írta - műgyantából van a kocsi, akkor sokkal drágább egy jó minőségű alapanyag, és egy jól önteni tudó ember munkája sem 3 forint, saját tapasztalatból tudom. Innentől meg nyilván azért annyi, amennyi. Attól, hogy n+1-ik alkalommal minősíted meglehetősen durván a gyártót, semmi nem fog változni, legfeljebb magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt, és rontod a topik színvonalát.
Pontosan, akkoriban tiszta DB volt a szerelvény. Annyi szín volt benne, hogy 2000/2001-ben még volt benne ad-hoc félig piros/rózsaszín csíkos is, majd aztán csak a fehér alapon piros csíkosak 2002-től.
Nah már vártam a beszólásodat, menetrend szerint érkeztél is.. nem érted amiről beszélek és azonnal arrogancia a válasz. Még egyszer röviden: a termékkel van a fő bajom, az ár és az érték totális aránytalanságával. Vegye aki akarja, engem nem izgat csak röhelyes... Gyomor forgató a lehúzás, a hűlyének nézés.
Ha jól emlékszem 11-12 kocsi volt a szerelvény. Jellemzően Bmpz, Bvmz, Avmz, és Apmz kocsik voltak benne a vezérlő mellett. Első osztályból 2-3, a többi másodosztály, talán még sima Bm kocsi is belekerült egyszer egyszer.
Hungária EC büdzsé verzióban. Mivel az ACME továbbra sem adta ki a harmadik szettet, némi kompromisszummal, de sikerült összerakni a már meglévő kocsikból, csak a DB kocsi lett végül beszerezve: https://youtu.be/dCmh5CdAyqo
Nem tudom, miért zavar ez téged. Senki nem mondta, hogy venned kell ilyet. Ha nem lenne, akkor miért lennél boldogabb? Ha meg valakinek megér ennyit, az neked miért fáj? A PIKO fantázia kocsiján (amit egy Teknővel 1 csomagban árultak "Hobby" készletben) sem dünnyögtél, pedig az még csak nem is hasonlít egyetlen kocsira sem.
Első körben az alkotóé a jog,aztán ha meghal(megszűnik a létezése-cég,vállalat) akkor az örököse(jogutódja),ha pedig jog(os) utód nélkül "szűnik" meg akkor az adott állam-de ez inkább volt(eladott) állami cégek esetén igaz.
Logikailag,ha megvette volna a jogokat bárki is,akkor folyamatosan gyártásban lenne és lehetne vásárolni.
"de így hogy a nagyvasúton tűnnek el még tudom érteni miért nem vág bele senki. "
Erre ne vegyél mérget. Egyrészt nem mindenki VI. korszak fan, mert bőven vannak IV-V korszak rajongók, másrészt nézd meg, DB-s, DR-es kocsikat is vehetsz bőven olyanokat, amiknek ma már hírük sincs, legfeljebb nosztalgia vonatokban csupán.
Sokkal inkább gyártói hajlandóság. Jósolni meg nem érdemes, lásd, 5 éve még álmodni sem mertünk arról, hogy lesz ABbmot, meg Bbmot.
csak úgy kiváncsiságképpen, egyáltalán kinél vannak a "jogok"? Ha én holnap lemásolok egy fugi kasznit, és nagyon látványosan elkezdem árulni díszdobozban, kitől kapok majd levelet?