A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
"a tiszta arabica kávéknak lehet erős savanyú mellékíze?"
Ezen egyszer hosszasan vitáztunk itt Thor kolleginával, nem olvastad? Szerintem van, szerinte nincs, de végül kiegyeztünk abban, h. egyes Arabica kávéknak csakugyan van vmi kellemetlen mellékíze, amire nem igazán jó kifejezés a savanyú (őszerinte "dohányíz").
Azért a Carezza olcsóbb annál, sőt tudtommal az Espresso is; ez utóbbit szokták emlegetni a CG-n, mint a legolcsóbb egyértelműen ajánlható masinát. Nem tudom egyébként, ajsa_ kollégának konkrétan milyen panasza van a BAR 14-re, de nekem az a benyomásom alakult ki, hogy annál az olcsóbbfajta Gaggiák sem jelentősen jobbak. (Pl a Babyt, ami itt újonnan 90 ezer HUF, már nem is nevezném olcsónak.) A CG consumer reviews rovatában a Treviso 7,7 pontnál tart, a szóba jöhető Gaggiák:
Ha haver vagy (értsd: nem először lát az eladó), akkor 500g Kurukahveci Mehmet Efendi 8 euro körül van.
Ennél jóval olcsóbb, ha Törökországból tudod hozatni.
Érdekességként megemlíteném, hogy egyik kedves barátom hozott most Libanonból kardamommal ízesített és "natúr" kávékat (pl.: Najjar). Mindegyik fajta lenyűgöző. És a feleségem kedves munkatársnője pedig egy adag szerbiai Grand Kafa (turska kafa) -val lepett meg. Azt is szeretem. :)
"...Kolléganőmet egyébként egyszer majdnem meglincselték azért, mert a török kávét török kávénak nevezte -- Örményországban..."
Amit eddig több helyen olvastam, a savanykásság a _kávé igényéhez mérten_ alacsony hőmérsékletre utal. Ezt esetedben alátámasztaná az is, hogy a presszóban lett savanyúbb, ahol alacsonyabb a hőfok. Tehát lehet, hogy melegebb víznél jobb lenne (még ha ezt kvázi szabvány rögzíti is), de megtartva a rövid átfolyási időt, mert a kotyogónál meg a hosszabb idő tehet rá egy lapáttal.
Az a fura helyzet állt elő, hogy a Semiramisban vett őrölt arabica lett nagyon savanyú... és ami a legfurcsább... presszógépen talán még inkább, mint kotyogóban...
Egyébként a Lavazzát én sem szerettem, pont emiatt. De eddig meggyőződésem volt, hogy ez inkább a robustára jellemző (fanyar, savanykás utóíz), és inkább a kotyogós elkészítési módra, mert ott (inkább) van idő, hogy ezek az ízanyagok (csersav?) "kifőjenek" a kávéból. De lehet, rosszul tudom...
Néhányan sajnos már találkoztunk ilyen bibivel, én pl. a fekete dobozos Lavazzával jártam így. De sok más tiszta arabica vagy arabica-robusta keverék volt viszont már nagyon finom, nulla savanyú érzettel...
Teljes mertekben. Eleg massziv darab, nem tudom elkepzelni, hogy valami el tudna romlani rajta, pedig nem viszem tulzasba a karbantartast. Ja, es nezd meg az olasz ebay-t sokkal nagyobb a valasztek mint a nemeten, sajnos sokan csak olaszorszagba szallitanak. Alkatreszek is vannak minden mennyisegben, ha megiscsak javitani kellene. Itt egy erdekes darab gyujtoknek: 4446804320
Coffee. De azt hiszem mindegyik ugyan olyan jo kavet foz es massziv sargarez a szurotartoja, csak a dragabbakban van valami szelep, hogy ne legyen vizes a kavezacc es vannak 2 kazanosok amivel konnyebb tejhabot csinalni. A Baby meg az Evolution meg viszonylag olcsok, meg egy par regi modell. Ujonnan az Evolution a legolcsobb, azt nehany helyen 200 Eur alatt mar lehet kapni, ehhez merd a hasznalt arakat.
Bármelyiket, amelyiket olcson megszerzed, ez az uj aratol nem fugg annyira. Mivel ezek sulyos darabok, van aki nem akarja postazni hanem erte kell menni, es akkor altalaban sokkal jobb az ar. Kelet-ausztriaba meg megeri kimenni erte. En eBay-en vettem es nem bantam meg.
E-bayen nézelődtem... a Gaggiak közül melyiket érdemes figyelni? Persze inkább az olcsóbb szegmensre gondoltam. Egyáltalán érdemes, mennyire rizikós használtan venni presszó gépet?
A felezésben benne vagyok, ha neked is jó lesz így. Azért fél kiló nálunk egy hónap - az kicsit hosszú idő lenne. A forgalmazótól tudod, hogy milyen van, és ott veszed? Érdekel is, milyen árú a cucc, mert a boltban én rá sem kérdeztem. Köszi!
Nem tudtam: akkor még csak szemes volt, vettem 1 kg-ot és "lebérdaráltattam" egy ismerősnél. Most van espresso és mokka őrlésű is - a jövő héten megyek 500 g espresso Sublime-ért :-) Felezhetünk...
Nem eccerű ez kérem :) Én is megnéztem egyből a honlapjukat, bár sztem az olasz oldalon sokkal átláthatóbb a termékkínálat. Ja, és ott egy nagy kotyogós fényképpel indítanak a Home Line kiválasztásakor...
Szóval azt az ezüst papírdobozost egyik oldalon sem találom, amiből volt mokka és presszógépes fényképpel ellátott (bár a ráírt szöveg tök egyforma volt, és nem utalt az őrlési finomságra). A top cuccokat (Sublime, Aroma Bar) mintha nem is láttam volna, de mivel azok 500g kiszerelésűek, talán ezért nem figyeltem rá. Őröltből amúgy sem bontanék meg ekkorát (dettó mint a Perté, nem mellesleg ez ua. bolt a Bajcsy Nyugati tér felőli végén).
Ha jól emlékszem Aroma Piú volt, de az már csak 40% arabica.
Nyilván majd újra szemrevételezem őket, ha arra járok.
A Sublime-t biztosan tudtad, hogy finomra őrölt, mikor vetted? Az érdekelne, de kisebb csomagban.
Vagy másfél éve jöttek Magyarországra, akkor a Hoventán ittam - olasz barista, bika gépen NNNagyon jót főzött - és utána vettem is. Aztán elment tőlük a kontaktom, s leszoktam róla. Próbáld ki mindenképpen, itt a választék.
Úgy emlékszem, a Toldi mellett (eggyel a mozi felé) pont olyat főznek, de podokból, ami bárban elég szégyen. De elég finom, szerintem van olyan jó, mint a Toldi Filicorija (ami nekem nem jön be 100%-ig).
A Manuel-t ismeri valaki? Tegnap egész nagy választékot találtam egy boltban, de nem írták és piktogrammal sem ábrázolták a dobozokon az őrlés típusát. Az elején levő fénykép alapján mondjuk az egyik mokka, a másik presszó kell legyen, de így inkább nem vettem meg.
Tény, hogy nem a lakberendezői-ízlésük miatt járok én sem az Angelóba :) De a kávéjukat feltétlenül kóstold meg legközelebb. És a Sacher-tortácskájuk ugyan valóban mennyei, de érdemes az olasz édességeket is kipróbálnod.
Azért ne keseredj el, még van számodra remény! Én is előnyben részesítettem a teát évtizedeken át. (Persze mais szeretem, nem zárják ki egymást.) A kihűlt KV meg egyértelműen borzasztó, ezt senki sem vitatja.
Nahát, nekem ott eszembe se jutott maradni és megkóstolni a KV-t -- hiába erőlködtek mindenféle textilekkel, az a terem alapvetően uolyan rideg maradt, mint bankfiók korában. Csak fölmarkolom a mennyei Sacher-tortájukat és repülök :)
Hello mindenki! Én folyton teázok! Kávézni akartam, de rájöttem, hogy utálom! Viszont ha nagyon hidegen, feketén megiszom, akkor az olyan borzasztó érzés, hogy egyből felébredek tőle!