A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
... No meg az is, h. a fotózásnak nem alternatívája egy gyors rajz olcsó papírra olcsó ceruzával, viszont a kávét egyáltalán nem muszáj a tényleg költséges eszpresszó formájában élvezni! Az ugyan a legkifinomultabb módszer, de alapvetően egy dzsezvában vagy az IKEA dugattyús főzőjében is nagyon ízletes kávét lehet csinálni! (A többi low-tech módszerről kevésbé vagyok jó véleménnyel, de azoknak is vannak híveik.) Ezeknek kb. 2000 Ft az áruk és drága daráló se kell melléjük.
Őszintén szólva elég sok nap akadt az elmúlt hónapban, amikor a figyelmesen elkészített reggeli eszpresszómat messze fölülmúlta finomságban az, amit sietve ütöttem össze az irodában a dugattyús edényben, a bolti Tiemme kávéból -- ha véletlenül jól találtam el a hőmérsékletet és az áztatási időt (mert egy pár változó azért ennél a módszernél is akad), ez a KV úgy tud illatozni a csészémben, mintha olvasztott keserűcsokival töltöttem volna fel.
Vigasztaljon, h. sokkal lassabban avulnak el a dolgok -- vannak olyan gépek, amiket 1960 óta gyártanak nagyjából változatlan formában, és még mindig az élvonalban vannak. Vesd ezt össze azzal az idővel, amíg egy digit. fényképezőgép őrzi az értékét...
Jelenleg határozott szándékomban áll, de lehet hogy csak az év vége felé fogom megvenni. Engem inkább az aggaszt, hogy nehogy besüljek vele és a régi kotyogóból jobb nedű csordogáljon ki, mert akkor végem van :)
Miért? SZVSZ semmi baj nincs az eljárással, a kotyogóshoz elég jó a késes daráló és serpenyőben pörkölni is lehetséges, végül is évszázadokon át úgy csinálták.
Te *tényleg* akarsz venni egy Sylviát? Akkor lesznek itt, akik erősen irigyelni fognak.
Néhány éve mikor Szaud Arábiában voltam, vettem egy pár csomag zöld arabika kávét. Otthon pörköltük egy teflon lábasban, késes darálóval daráltuk le és kotyógosba főztük ki. Azóta is azt emlegetjük olyan finom volt, pedig így utólag az eljárásban már eleve benne kellett volna lennie a bukásnak.
Azt a frappáns megfogalmazást olvastam egyszer: "whatever machine you're using it's only as good as your grinder allows it to be". Mondjuk, az Illynek, Danesinek stb. van éppen elég jó darálójuk, csak annak meg nem elég friss már a produktuma, mire hozzánk elér.
Gondolom, egy késes darálón... Hát az nem lesz jó, úgy képtelenség elérni azt az egyenletes szemcsenagyságot, amire az eszpresszónak szüksége van. Mire egy szemcse sem túl nagy, addigra már sok szemcse egész finom porrá van szétzúzva, és ezek túl keserűvé teszik az italt. A víznek ezek a porszerű szemcsék túl nagy ellenállást jelentenek majd, így "csatornákat" vág magának ott, ahol a nagyobb szemcsék tömörültek és megintcsak túl gyorsan átfolyik. Mindemellett még túl is hevül a KV, pedig ha valaki oxidálódott ízt akar, akkor fölöslegesen költött presszógépre, olyat a kotyogótól is kaphatott volna.
Olvasd el ezt a rövid összefoglalót, minden fontos benne van! (De a tisztításról szóló rész persze a vendéglátóipari gépekről szól, a mieinkre nem alkalmazható.)
Szerintetek nem gáz, ha egy KVzo H-P: 7-15-ös nyitvatartással üzemel? S mennyire jó dolog egy ilyen 15kor záró helyre beesni 14-15 között? ~ : ( (Semiramis, Csonka ucca, Jamaica Blue Mountain tesztelési szándék)
Károsítani nem károsítja, sőt, könnyebb dolga van vele a pumpának, mint egy rendes eszpresszó-őrleménnyel. De az eredmény nem lesz jó semmiképp, mert túl gyorsan keresztülfolyik rajta a víz és híg-üres lesz a KV, nem az a testes-olajos, ami miatt érdemes vállalni az eszpresszóval járó macerákat. Mérd az időt -- ha 20 mp alatt folyik át egy adag (azaz 3-4 cl), az nem jelent jót.
"Oké, akkor a pumpát megszokom. :)"
Olvastam erről egy vicces passzust a webes "Home espresso FAQ"-ban (http://gawlowski.com/matt/html/espresso_faq.html):
"A new espresso machine is like bringing home a new baby: Lots of weird noises, new types of messes, unfamiliar smells, many additional and unplanned expenses."
Nem, az én cseppfogóm sima műanyag rács, gondolom ezért olcsóbb a 12-es a 14-esnél. Tegnap klasszikus formájú kávéspohárral csináltam, de ma mintha a csésze nem mászott volna el.
Ha kotyogóhoz valók, és nem jók még gyakorlásra se, akkor ezt úgy kell értsem, hogy semmiképpen nem lesz jó az eredmény, vagy esetleg károsíthatja is a gépet?
Majdnem tele a zacskó, azért sajnálnám kidobni....
"Gondolom alaposabban jönnek ki az anyagok a kvból finom őrlés esetén."
Nagyon finomnál már túl alaposan is, azaz keserűbb lesz az ideálisnál. De a kávézókban jellemzően mégis ezt választják, nagyon finom őrlemény és éppen csak odaérintik a darálóba épített tamperhez, mert így a leggyorsabb. De az igényes amatőrök, akárcsak a versenyekről készült meg más oktatófilmekben a profi baristák, inkább a picivel durvább szemcsék mellett tisztességes zömítéssel érik el a kívánt ellenállást.
Igen, igen! Nekem így sikerült nem belülmaradni, hanem elérni az időkeretet. Az azért durva, hogy a Lavazza 25-30 mp-et javasol! Ld. a lent linkelt kivágást a zacsiról. (Nnna, azért a mai nagyon ott volt.)
Próbáld ki, és meglátod! Van, aki a durvább őrlés, brutál tömörítést használja, míg mások pont fordítva. Gondolom alaposabban jönnek ki az anyagok a kvból finom őrlés esetén. Persze a cél mindig a főzési időkereten belül maradni...
Re: őrlési finomság, pumpa - tegnap a Top Class-t 1-es előtt 1 kattanással őröltem, ma egyesen. Óriási különbség! Tegnap alig tudta cseppenként átpréselni a vizet, a pumpa küszködött, fel, le, fel, le. Ma úgy folyt, ahogy a nagy könyvben meg van írva: lassan, állandó crema-val, csokiszerűen... hmm. Lehet, hogy kicsit kevésbé is tömtem meg. Most ezzel fogok kisérletezni: fínom őrlés, gyengébb tömés. A kv-zókban sem nyomják halálra, ha jól emléxem!?
Vagy ha az van a közértedben, a Tchibo Espresso Originale (piros) is az E. Casa kategóriája, gyakorolni jó, és még annál is olcsóbb egy százassal. (Cserébe van egy pici pirítóskenyér-mellékíze, olyan, ami a Nescafé Goldban főízként szerepel. De a Tchibóban még elviselhető.)
Egyébként véletlenül fölfedeztem, h. a török őrleményként árult "Elite" kóser KV (Rotschild közértből) pont jó eszpresszó-finomságú! (Jól megtaposva 28 mp.) Ez persze azt jelenti, hogy török KV-hoz képtelenül durva, elég nagy kitolás annak árulni. Nem kiemelkedően ízletes, de kellemes és harmonikus, meg lehet inni, ha éppen ez van kéznél.
Megkóstoltam az Excelsior robustás fajtáját (Rosso) is, de az nem olyan kiemelkedő, mint a kék és az ezüst -- egyszerűen a kék, olcsóbb fajtákkal fölhígítva. (Persze tényleg jóval olcsóbb, csak 700/25 deka.)
"A te pumpád is ilyen hangos? Az enyém úgy remeg, hogy a mezei üveg kávéspohár elmászik alóla. Ezek javulnak?"
Ezek nem -- az erős pumpák mind hangosak és rezegtetik a gépet, ez törvényszerű. A csésze nekem mégsem mászik el alóla (pedig leggyakrabban üveget használok), eddig azt hittem, h. ez a cseppfogót fedő rács anyagától és mintázatától függ. A tiéd nem rövid vízszintes vonalkákkal átlyuggatott alumínium?
A Sega Intermezzo/Emozioni a kotyogófélékhez (moka pot) vannak őrölve, azok még gyakorlásra sem alkalmasak! Ilyen a vákuumtéglák többsége, ha nincs direkt ráírva, h. Espresso v. ábrával föltűntetve, h. presszóhoz való. Az E. Casa is durvább az ideálisnál, de bejáratni a gépet már alkalmas és nem is kerül annyiba, mint az Excelsior meg pláne az Illy. (Ezek már majdnem elég finom szemcsések.) Eleve, én az első napokban alig tudtam lenyelni pár kortyot, olyan erős volt rajta a víztartályba nyúló gumicsövek szaga. (Az ki fog menni.)
Omnia, és a Melange szerintem kicsit durvára van őrölve ehhez a géphez. Azért lehet belőle rendes KV-t főzni, de ahhoz ember kell, hogy megtapossa a szűrőt. ~ : )
Igen, tudom, hogy már nem akciózzák, de pl Metroban még asszem van Saeco Via Veneto akciósan 24eért. Valaki írta, elvilag Krups XP4000 is van akciózva metróba 20körül.
Tegnap este lefőztem az első adagot 8-kor: Nem állítom, hogy nem izlett még kávé jobban, de nem volt rossz. Lehet, hogy a placebó hatás miatt, de fél 1-ig fent voltam, máskor tíz körül már ásítozom. :)