Keresés

Részletes keresés

yeahhh Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3015
A másik kettő nem tetszett?
Előzmény: Vén Resu (3010)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3014
... No meg az is, h. a fotózásnak nem alternatívája egy gyors rajz olcsó papírra olcsó ceruzával, viszont a kávét egyáltalán nem muszáj a tényleg költséges eszpresszó formájában élvezni! Az ugyan a legkifinomultabb módszer, de alapvetően egy dzsezvában vagy az IKEA dugattyús főzőjében is nagyon ízletes kávét lehet csinálni! (A többi low-tech módszerről kevésbé vagyok jó véleménnyel, de azoknak is vannak híveik.) Ezeknek kb. 2000 Ft az áruk és drága daráló se kell melléjük.

Őszintén szólva elég sok nap akadt az elmúlt hónapban, amikor a figyelmesen elkészített reggeli eszpresszómat messze fölülmúlta finomságban az, amit sietve ütöttem össze az irodában a dugattyús edényben, a bolti Tiemme kávéból -- ha véletlenül jól találtam el a hőmérsékletet és az áztatási időt (mert egy pár változó azért ennél a módszernél is akad), ez a KV úgy tud illatozni a csészémben, mintha olvasztott keserűcsokival töltöttem volna fel.

csgzs Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3013
:))
Előzmény: handras (3011)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3012
Vigasztaljon, h. sokkal lassabban avulnak el a dolgok -- vannak olyan gépek, amiket 1960 óta gyártanak nagyjából változatlan formában, és még mindig az élvonalban vannak. Vesd ezt össze azzal az idővel, amíg egy digit. fényképezőgép őrzi az értékét...


Előzmény: handras (3011)
handras Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3011
Köszi a linket. Minek jöttem ide a fotós topicból, ha ez is csak viszi a pénzt......
Előzmény: H_G (3004)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3010

Jelenleg határozott szándékomban áll, de lehet hogy csak az év vége felé fogom megvenni. Engem inkább az aggaszt, hogy nehogy besüljek vele és a régi kotyogóból jobb nedű csordogáljon ki, mert akkor végem van :)

Előzmény: H_G (3009)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3009
Miért? SZVSZ semmi baj nincs az eljárással, a kotyogóshoz elég jó a késes daráló és serpenyőben pörkölni is lehetséges, végül is évszázadokon át úgy csinálták.

Te *tényleg* akarsz venni egy Sylviát? Akkor lesznek itt, akik erősen irigyelni fognak.
Előzmény: Vén Resu (3008)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3008
Néhány éve mikor Szaud Arábiában voltam, vettem egy pár csomag zöld arabika kávét. Otthon pörköltük egy teflon lábasban, késes darálóval daráltuk le és kotyógosba főztük ki. Azóta is azt emlegetjük olyan finom volt, pedig így utólag az eljárásban már eleve benne kellett volna lennie a bukásnak.
Előzmény: H_G (3007)
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3007
Azt a frappáns megfogalmazást olvastam egyszer: "whatever machine you're using it's only as good as your grinder allows it to be". Mondjuk, az Illynek, Danesinek stb. van éppen elég jó darálójuk, csak annak meg nem elég friss már a produktuma, mire hozzánk elér.

Előzmény: Vén Resu (3006)
Vén Resu Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3006
Mikor felhívtam a Silvia hazai forgalmazóját, ő is azt mondta hogy egy jó daráló nélkül csak ablakon kidobott pénz az egész.
Előzmény: H_G (3004)
matti70 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3005
Ezt az oldalt ismeritek? Egész jó infókat láttam/olvastam itt, különösen az Espresso aloldalán.
H_G Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3004
Gondolom, egy késes darálón... Hát az nem lesz jó, úgy képtelenség elérni azt az egyenletes szemcsenagyságot, amire az eszpresszónak szüksége van. Mire egy szemcse sem túl nagy, addigra már sok szemcse egész finom porrá van szétzúzva, és ezek túl keserűvé teszik az italt. A víznek ezek a porszerű szemcsék túl nagy ellenállást jelentenek majd, így "csatornákat" vág magának ott, ahol a nagyobb szemcsék tömörültek és megintcsak túl gyorsan átfolyik. Mindemellett még túl is hevül a KV, pedig ha valaki oxidálódott ízt akar, akkor fölöslegesen költött presszógépre, olyat a kotyogótól is kaphatott volna.

Olvasd el ezt a rövid összefoglalót, minden fontos benne van! (De a tisztításról szóló rész persze a vendéglátóipari gépekről szól, a mieinkre nem alkalmazható.)

Factors in a Perfect Cup
Előzmény: handras (3003)
handras Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3003

Lehet, hogy most szentségtörést követtem el, de átfuttattam az intermezzot a kávédarálónkon.

 

 

Előzmény: H_G (2999)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.26 0 0 3002
Szerintetek nem gáz, ha egy KVzo H-P: 7-15-ös nyitvatartással üzemel?
S mennyire jó dolog egy ilyen 15kor záró helyre beesni 14-15 között? ~ : (
(Semiramis, Csonka ucca, Jamaica Blue Mountain tesztelési szándék)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3001
Biztos volt, mer' sokfélét láttam - 500 grammost is -, de arra nem kérdeztem rá. Érdemes a forgalmazónál nézelődni, jó a felhozatal.
Előzmény: csgzs (3000)
csgzs Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3000
Köszi! Nincs szemes véletlenül?
Előzmény: yeahhh (2997)
H_G Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2999
Károsítani nem károsítja, sőt, könnyebb dolga van vele a pumpának, mint egy rendes eszpresszó-őrleménnyel. De az eredmény nem lesz jó semmiképp, mert túl gyorsan keresztülfolyik rajta a víz és híg-üres lesz a KV, nem az a testes-olajos, ami miatt érdemes vállalni az eszpresszóval járó macerákat. Mérd az időt -- ha 20 mp alatt folyik át egy adag (azaz 3-4 cl), az nem jelent jót.

"Oké, akkor a pumpát megszokom. :)"

Olvastam erről egy vicces passzust a webes "Home espresso FAQ"-ban (http://gawlowski.com/matt/html/espresso_faq.html):

"A new espresso machine is like bringing home a new baby: Lots of weird noises, new types of messes, unfamiliar smells, many additional and unplanned expenses."

Előzmény: handras (2998)
handras Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2998

Oké, akkor a pumpát megszokom. :)

 

Nem, az én cseppfogóm sima műanyag rács, gondolom ezért olcsóbb a 12-es a 14-esnél. Tegnap klasszikus formájú kávéspohárral csináltam, de ma mintha a csésze nem mászott volna el.

 

Ha kotyogóhoz valók, és nem jók még gyakorlásra se, akkor ezt úgy kell értsem, hogy semmiképpen nem lesz jó az eredmény, vagy esetleg károsíthatja is a gépet?

Majdnem tele a zacskó, azért sajnálnám kidobni....

 

 

Előzmény: H_G (2989)
yeahhh Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2997
Bocs, csak most kerültem gépközelbe: 1800 Ft volt (250 g, őrölt)...
Előzmény: csgzs (2986)
gprinz Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2996
Igen, igen, én is hasonlókat tapasztaltam. Szerintem itt már egyikünk sem új, hogy nem használható referencia-alapként az itthoni kávézók többsége...
Előzmény: H_G (2995)
H_G Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2995
"Gondolom alaposabban jönnek ki az anyagok a kvból finom őrlés esetén."

Nagyon finomnál már túl alaposan is, azaz keserűbb lesz az ideálisnál. De a kávézókban jellemzően mégis ezt választják, nagyon finom őrlemény és éppen csak odaérintik a darálóba épített tamperhez, mert így a leggyorsabb. De az igényes amatőrök, akárcsak a versenyekről készült meg más oktatófilmekben a profi baristák, inkább a picivel durvább szemcsék mellett tisztességes zömítéssel érik el a kívánt ellenállást.

Előzmény: gprinz (2993)
csgzs Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2994
Igen, igen! Nekem így sikerült nem belülmaradni, hanem elérni az időkeretet. Az azért durva, hogy a Lavazza 25-30 mp-et javasol! Ld. a lent linkelt kivágást a zacsiról.
(Nnna, azért a mai nagyon ott volt.)
Előzmény: gprinz (2993)
gprinz Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2993
Próbáld ki, és meglátod! Van, aki a durvább őrlés, brutál tömörítést használja, míg mások pont fordítva. Gondolom alaposabban jönnek ki az anyagok a kvból finom őrlés esetén. Persze a cél mindig a főzési időkereten belül maradni...
Előzmény: csgzs (2992)
csgzs Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2992
Re: őrlési finomság, pumpa - tegnap a Top Class-t 1-es előtt 1 kattanással őröltem, ma egyesen. Óriási különbség! Tegnap alig tudta cseppenként átpréselni a vizet, a pumpa küszködött, fel, le, fel, le. Ma úgy folyt, ahogy a nagy könyvben meg van írva: lassan, állandó crema-val, csokiszerűen... hmm. Lehet, hogy kicsit kevésbé is tömtem meg. Most ezzel fogok kisérletezni: fínom őrlés, gyengébb tömés. A kv-zókban sem nyomják halálra, ha jól emléxem!?
Előzmény: H_G (2989)
H_G Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2991
Vagy ha az van a közértedben, a Tchibo Espresso Originale (piros) is az E. Casa kategóriája, gyakorolni jó, és még annál is olcsóbb egy százassal. (Cserébe van egy pici pirítóskenyér-mellékíze, olyan, ami a Nescafé Goldban főízként szerepel. De a Tchibóban még elviselhető.)

Előzmény: H_G (2989)
H_G Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2990
Egyébként véletlenül fölfedeztem, h. a török őrleményként árult "Elite" kóser KV (Rotschild közértből) pont jó eszpresszó-finomságú! (Jól megtaposva 28 mp.) Ez persze azt jelenti, hogy török KV-hoz képtelenül durva, elég nagy kitolás annak árulni. Nem kiemelkedően ízletes, de kellemes és harmonikus, meg lehet inni, ha éppen ez van kéznél.

Megkóstoltam az Excelsior robustás fajtáját (Rosso) is, de az nem olyan kiemelkedő, mint a kék és az ezüst -- egyszerűen a kék, olcsóbb fajtákkal fölhígítva. (Persze tényleg jóval olcsóbb, csak 700/25 deka.)
H_G Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2989
"A te pumpád is ilyen hangos? Az enyém úgy remeg, hogy a mezei üveg kávéspohár elmászik alóla. Ezek javulnak?"

Ezek nem -- az erős pumpák mind hangosak és rezegtetik a gépet, ez törvényszerű. A csésze nekem mégsem mászik el alóla (pedig leggyakrabban üveget használok), eddig azt hittem, h. ez a cseppfogót fedő rács anyagától és mintázatától függ. A tiéd nem rövid vízszintes vonalkákkal átlyuggatott alumínium?

A Sega Intermezzo/Emozioni a kotyogófélékhez (moka pot) vannak őrölve, azok még gyakorlásra sem alkalmasak! Ilyen a vákuumtéglák többsége, ha nincs direkt ráírva, h. Espresso v. ábrával föltűntetve, h. presszóhoz való. Az E. Casa is durvább az ideálisnál, de bejáratni a gépet már alkalmas és nem is kerül annyiba, mint az Excelsior meg pláne az Illy. (Ezek már majdnem elég finom szemcsések.) Eleve, én az első napokban alig tudtam lenyelni pár kortyot, olyan erős volt rajta a víztartályba nyúló gumicsövek szaga. (Az ki fog menni.)
Előzmény: handras (2970)
_MrB_ Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2988
Omnia, és a Melange szerintem kicsit durvára van őrölve ehhez a géphez. Azért lehet belőle rendes KV-t főzni, de ahhoz ember kell, hogy megtapossa a szűrőt. ~ : )

Igen, tudom, hogy már nem akciózzák, de pl Metroban még asszem van Saeco Via Veneto akciósan 24eért. Valaki írta, elvilag Krups XP4000 is van akciózva metróba 20körül.
Előzmény: Zsolti2003 (2977)
handras Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2987

Tegnap este lefőztem az első adagot 8-kor: Nem állítom, hogy nem izlett még kávé jobban, de nem volt rossz. Lehet, hogy a placebó hatás miatt, de fél 1-ig fent voltam, máskor tíz körül már ásítozom. :)

 

A Habosságot mi befojásolja?

csgzs Creative Commons License 2006.05.25 0 0 2986
Hogyé' adják? Ma járok arra...
Előzmény: yeahhh (2985)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!