A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Most látom, lehet, hogy miskolci vagy? Nem baj az se, postán, jól becsomagolva elküldhetem a KV-t. A csészét pedig vattába, vagy rengeteg összegyűrt újságpapírba dugva, majd a gombócot kis kartondobozba téve szintén nyugodtan postára lehet adni. Persze a csészealj külön papírgombóc legyen, nehogy összeütközzenek. Tehát egy kartondobozban két vatta -vagy újságpapírgombóc. Remek újságok, szinte kizárólaM e célra: Népszava, magyar Nemzet, Népszabadság, Magyar Hírlap :))) emilem: aczelpeter@externet.hu
Részemről azért nem rossz bolt, mert én kizárólag sajátmagam által, közvetlenül a felhasználás előtt őrölt Segafredo-t használok - néha másés féle KV-t is, de szintén általam őröltet. Az akciós dobozt kizárólag a csészék miatt vettem, régen vágytam ilyenekre - szerintem a Segafredo csészék messze a legjobbak, mert fölfele nem tágulnak, így nem hűl bennük a kávé. Úgyhogy ha Neked is megfelel, egy csészéért és csészealjáért szívesen átadom a 4 zacskó kávét, ami az akciós dobozban benne volt. 0670/318-9799 vagy 395-3095 Bp-i számon elérsz, és elviszem a kávét, ahovya kell. Inkább fogyasszad el, minthogy itt álljon a polcomon.
Nos, végül elmentem én is a Corába, és vásároltam egy doboz alciós Segafredot a két csészével, a hozzá tartozó csészealjakkal. Viszont minthogy én csak babkávét használok frissen őrölve közvetlen lefőzés előtt, (többnyire Segafredot), feleslegessé vált a 4 szép doboz Segafredo Espresso Casa kávé. Ha valakit érdekel, 500 Ft-ért átadó a 4 csomag együtt. vagy még szívesebben elcserélem őket egy darab további csészéért a csészealjjal.
Nem fogod megbánni, ha azt veszed meg, sőt! De ragaszkodj ahhoz a változathoz, amelyiken időkapcsoló van. A másik változat (adagolós) nem otthonra való, hanem kávéházba, ahol percenként kell adagolni. Otthon viszont csak kiszellőzne a benne lustálkodó ledarált kávé.
tartok tőle, hogy rossz hírem van daráló ügyben. Mint már sok más területén az életnek, darálóilag is bebizonyosodott, hogy a drágább az olcsóbb. Igaz, hogy zsebbe kell nyúlni, de csak egyszer és hosszú évekig a daráló téma lekerül a napi, sokszor fejfájást okozó, témák közül. A jó kávéhoz a daráló éppen olyan fontos mint a főző. De ezt sajnos a gasztronómiában sem szeretik bevállalni. Persze ennek meg is van az eredménye! Az olcsóbb darálók problémája, 1) hogy a kések anyaga, diszkréten szólva nagyon silány és ezáltal hamar tönkre mennek. 2) a legtöbb alacsony árfekvésű daráló túl magas fordulatszámon darálja a kávét, ezért az őrlemény ezt megsínyli. Két három késcsere után eljutottunk egy jóval magasabb árhoz, de még mindig magas a fordulatszám. Így aztán előbb v. utóbb az összeg mint kidobott pénz lesz elkönyvelve és hosszas bosszankodás után mégiscsak beruház a kávét szerető ember. A hozzászólásokat olvasva, a fórum tagok ill. a kávé imádók mindegyike, beleértve jómagam is a tökéletes kávé elkészítésére teszünk kísérletet naponta többször is, de jó minőségű segédeszközök nélkül ezt a legtöbbször a véletlenre kell hogy bízzuk. Néha büszkén tálaljuk fel az egérfaroknyi vastagsággal csurdogáló kávét, de sajnos ez nem mindig a jellemző. Úgyhogy vegyél egy szuper darálót és meglátod, megéri.
Hol az ördögbe tudnék Segafredo eszzpressós csészét beszerezni egy-két darabot?
1, ahogy irtad, puszta figyelmetlensegbol belecsusztatsz egyet a zsebedbe a kavezoban 2, megkerdezed oket, hatha hajlandoak segiteni. a teruleti kepviselok - vagy micsodak - tudnak szerezni, nekunk is innen valo az elso csomag 3, http://www.segafredoshop.it/catalog-IT.xml?cat_code=PRO1POR 4, ebay.de --- segafredo tassen // igy ha szerencsed van tudsz szerezni feketet is, amit elmeletben csak a kavezoknak adnak 5, ha talalsz akcios csomagot cseszevel
Az Iberital Challenge-nek az a változata, amelyikkel pontosan be lehet állítani (a finomság mellett) az 1 adag ledarált kávé mennyiségét, nálam hihetetlenül bevált! Elképesztően finoman be lehet állítani az őrlés finomságát, és az egy gombnyomás - 1 adag pontosan kimért kávé megoldás nagyon praktikus. Kétségtelenül drága gép, de annyira kiváló, hogy csak ajánlani tudom. Minden nap kétszer-háromszor áldom a szerencsémet, hogy ezt vettem, és nem mást - pedig nekem is rkicsit ossz érzésem volt, amikor beszereztem, mert nekem is túl drága volt. De azóta annyira szépen dolgozik, hogy rá krllrtt jönnöm: mégse volt drága!
Nagyon ajánlom, hogy olyan darálót szerezz be, amelyik mindíg azonosan darál. Tehát nem attól függ, milyen lesz az őrlemény finosága, hogy meddig nyomod a gombot, hanem be lehet állítani azt. Hidd el, megéri beszerezni az ilyen darálót. Amióta én vettem egyet (drága!), azóta az eredmények konzisztensek. 25-30 mp között van mindíg, csöpögés és "egérfarok" határán jön le a KV. Csupán a tömörítés jelent némi vszubjektív áltozót a képletben. Máskülönben állandó gondjaid lesznek, attól tartok.
Üdv! Éppen tegnap szereztem be a Miskolci Corában, Segafredo Espresso Casa 4*250 grammos kávéval van összecsomizva 2 csésze és 2 tányér, 1999 HUF. Most már van négy :))). Kb három hónapja már vettem egyszer, ugyanilyet. A darálása is pont jó, rá is van írva, hogy espresso darálás, igaz, olaszul:)))- ami ugye nem elhanyagolható szempont, ha az embernek nincs kerete beruházni egy normális darálóba.
Lehet, hogy megköveznek, de nekem izlik az E. C., ellentétben a piros Sega-val, mely ihatatlanul keserü, ráadásul rossz utóízzel a végén.
Azért annyira nem voltam mohó, hogy egyből kilegyen a hat, nem vettem csak egy dobozzal.
Történjen aminek történnie kell, ha három hónap múlva még lesz, akkor ki lesz a készlet, ha nem, akkor lesz 3 kávéscsészém, plusz egy tartalék.:)))
Most amúgy a 400 HUF/6 db készletet nyúzom, poénból vettem meg, de egyre inkább tecc!
Amikor a Ráday utcában még helyben pörköltek az azóta Sir Morik nevezetű boltban...Két utcával odébb is érezni lehetett az illatot! (Ezért is jelentették fel, majd szüntették be a helyi pörkölést. Ó, azok a szép, illatos napok!)
Mammut alatti Smatch-ban is állandóan ki van téve néhány hordó különböző kávé, melybekől lapátolhatsz magadnak. Láthatóan szinte senki nem vesz belőle, így elképzelhető frissessége, és hogy mi mindent szív magába ott, szabadon "tárolva", hetek alatt. Pörkölése leginkább a franciás típusúra hasonlít, némileg a bécsire, semmiképp nem olaszos. Semmi pénzért nem vásárolnék belőle. A kávé minőségének alapvető kritériuma frissessége, és hogy ne szívjon magába egyéb illatokat, szagokat.
kavefozo, ha én a Cimbalim, vagy bármely más készülék kávészűrőtartójának karját megfogom, vizet öntök a szűrőbe, akkor a legcsekélyebb jobbra-balra billentés hatására már csak az egyik lyukból folyik a lé. Más kérdés mindenkihez: Hol az ördögbe tudnék Segafredo eszzpressós csészét beszerezni egy-két darabot? Nekem ezek a szűk csészék nagyon szimpatikusak, nem hűl bennük ki a kávé. Már arra is gondoltam, hogy egyszer "szórakozottságból" magammal viszek egyet egy kávézóból fogyóeszköz gyanánt, de talán van legálisabb beszerzési lehetőség.
"Van egyébként tapasztalatotok a Cora kávéárusításával kapcsolatban? "
Van, hetente járok a fótiba!
Kb. 1,5 éve, hogy árulják a kimért KV-t a zöltségespult mellett.
Leginkább keverékek vannak, sőt szerintem 90%-ban az (mintha a kenyai is az lenne, nem tiszta kenyai).
Az elején is 2999Ft/kg áron adták, aztán 2-3 hónap múlva táblát cseréltek:
"Akció! 3999Ft helyett 2999Ft", nos ez a tábla van kint 1 éve. Tehát nem ezért akciós, ez csak nekünk "birka" vevőknek szól, hiszen sokkal jobb olyat venni, ami akciós:-))))))))).
A forgalmuk nem lehet túl nagy, mert én ott vevőt elvétve látok. Sőt annyira nincs, hogy a savanyúságokat kimérő hölgy rohan át, ha elvétve vevő van. Ha észreveszi illetve, ha ott is van éppen eladó, volt már, hogy 10 percig keringtem, mert sehol senki nem volt. Nem önkiszolgáló, bár ezen 1X már változtattam, nekiáltam és lapátoltam 1 adagot magamnak, áraztatni úgyis a zöldségesnél kell.
Én is próbáltam belőle párat, ez még a kotyogos időszak, de a Moriknál vett KV-hoz képest is lehetett érezni, hogy olyan semlegesebb/kevésbé aromásabb. Az a baj, hogy a fantázia neveken kívül semmi infó, még a pörkölés módjáról sem, az meg, hogy milyen keverék (arabica/robusta) passsssz!
De a fő baja inkább az lehet, hogy nincs nagy forgalom, így kitudja milyen időközönként cserélődik.
Így végül csak a decoff-os Columbiat vettem idönként, ami jobban izlett, mint a Morikos. De a Seacoban lefőzve nagyon savanyának tűnik, így már nem izlik.
Az biztos, hogy bizonyos előre csomagolt KV-knál határozottan jobb, de azért nem véletlenül ennyi az ára. Ami nem lenne gond, ha jobban pörögne az eladás.
KVgép: a szervízelés előtt nekem is volt ilyen problémám, de azóta ennél a 3-4 lefőzésnél nem tapasztalom. Lehet, hogy semmi összefüggés. Egyébként az általad leírt tömörítési módszert kezdtem alkalmazni én is. Lehet, hogy most nem nyomtam le annyira, mint régen, de majd délután letesztelem így is.
Illetve megpróbálok tejhabot előállítani, mert abban sem volt sok sikerem eddig:-(.
Ami annyira nem izgat, mert inkább igazi (nem spréééé) tejszínhabbal iszom a KV-t.
Valakinek/valakiknek lenne kedve betársulni egy Molinari-s cappuccino csésze vásárlásba? Az a fehér, ami a honlapjukon fent van. 1200Ft/db (a kedvezménnyel).
Nekem csak 2 db-ra lenne szükségem, de 6 van dobozonként.
(Akkor még nem volt darálóm, és az előre ledarált kávék között ez a márka van finomra darálva. Legalábbis ehhez fértem hozzá hirtelen. Persze alapból is savanyú, de messze nem úgy, ahogy a "hőkezelésem" után!)
Persze, jól ismerem - akkor épp ahhoz fértem hozzá, mert utazás előtt kellett gyorsan vásárolnom. Amúgy nem kedvencem. De ez olyan savanyú volt, hogy arra nincs kifejezés. Csersav a köbön.
Jó hír a Senseo-júzereknek: szeptemberben hivatalosan is jön - Philips+Douwe Egberts - a cucc Magyarországra, az ígéret szerint folyamatos "soft-pod" utánpótlással.
Merugye, elvileg van hozzá sokféle párnácska, csak éppen eddig nálunk ez nem működött...:-((
Megjavították a KV gépemet (Saeco), ma mehettem érte! Juhhhééé!
Végre normális KV-t ihatunk.
Egyébként a vízpumpát cserélték.
Azért bízom benne, hogy nem havonta kell cserélni:-))).
(merthogy a gyári ennyit bírt).
Természetesen egyből beüzemeltem, nem akarok belemagyarázni semmit, de most sokkal egyenleteseben jött le a KV és mikor leszedtem a kart, nem tocsogott a tetején a víz. Nem volt száraz, de most ott volt a felső szűrő csavarjának a lenyomata, ez eddig nem így volt.
Én azt mondanám, ne siess - nehogy a nyári kánikulában a polcon többé-kevésbé tönkrement kávét hozzad el. (Sajnos volt egy kellemetlen élményem: vettem egy doboz fekete Lavazza-t. Egyetlen napra sajnos a kocsim csomagtartójában felejtettem. A nyár egyik legforróbb napja volt., és a kocsira sokáig tűzött a nap. Másnap kivettem, de már késő volt: olyan savanyú, rettenetes kávé lett belőle, hogy ki kellett dobnom az egészet.
Eltárolom neked, ha simán zacskóban lehegesztve, esetleg fagyasztva megfelel a kv, a tampernek meg úgy is mindegy. :) Én úgy saccoltam körben 1 mm-t vetetnék le, az ugye átmérőben 2.
Csalódás - de ellenkező előjellel: már régen mondták (persze, nem hittem el...), hogy a 80-20% arabica/robusta összetételű Molinari Espresso milyen ütős kv. Hát most kipróbáltam, és lehidaltam, mert tényleg nagyon jó. Testes, sokáig érezni a kellemes, fanyar ízét - natúrban, de kis cukorral/KVtejszínnel is spiccen van. Szinte pontosan 30 másodperc alatt jön le nálam - a többi valamivel gyorsabban -, picivel finomabbra van darálva az átlagnál, s az olaszok rá is írták, hogyaszondja "...speciale per macchine espresso-casa". Mit mondjak? Igazságuk vagyon...:-))
Uraim, aki kissé megúnt kávémárkáját újra szeretné nagyon, de nagyon kívánni és becsülni, az vásároljon a Calvin téren, a Nemzeti Múzeummal szemben lévő Coffee Shop-ban egy kis adag babkávét elvitelre. No azt a savanyú, karcos, vékony habú löttyöt, ami belőle lészen, két napnál tovább úgyse fogja bírni még savlakötő gyógyszer együttes bevételével sem, és miután az egészet kiöntötte a szemétbe, töltse vissza gépébe eredeti, megúnt kávéját! Mecsoda mesés ízvilág, uraim!!
Az Arabicárol nem szól a hír, minket valszeg csak az Indiát érintő rész érint -- pont az ottani Robusta az a jó minőségű, amit az olaszok az igényes eszpresszókeverékeikbe tesznek.
Egyik szemem sír, a másik nevet. Toasterügyben, a karok maradnak, pulton elnézve elmegy, amugy méretben tök ugyanaz, mint a KVfőző karja, csak 1-2 cm-vel hosszab a kar része, hogy a köré rajzolt ábráig elérjen. Szóval hagyom igy, mert sokat nézve igy is teccik. Hogy miért műanyag, azt még mindig nem értem, mert bár hidegfalu kivitel, a frontrésze csont hideg maradt, a karok, gombok is, de az oldala azért melegedett.
És most jön a sírós szem. Ugye van rajta két kék ledes gomb, ami világít, ha megnyomod a gombot. 1ik a felolvasztás gombja, a másik a páksütik melegítésére való gomb (rövidebb ideig melegít, mint sima pirításkor). Nade, egy kék led sem világít, ha simán csak pirítok, mivel ahhoz nem kell 1ik gomb sem, csak a kart eltolni végállásba.
Szóval pirításkor a fűtőszálakat leszámítva semmi nem világít, nem jelzi, hogy megy ~ : ((((
Amugy nagyon korrekt, ahogy szabályosan megfogja középre rendezve a kenyérszeletet ~ : )
KV Tma... Gondolkodtam ezen a harmadon én is, de daráló hiányában nem tudnék velem mit kezdeni. ~ : (
Illetve, ezt mégis módosítanom kell (nem jó módszer a szűrőhöz tett vonalzó -- közben főztem egyet és azért *annyira* nem kicsi a built-in vacak), 51 valszeg a maximum.
A 3. harmadra persze szívesen jelentkeznék, sőt, egy DeLonghi-méretre vágott tampert is hozhatnál nekem is, hanem túl nagy macera! Csak az a baj (már amennyire baj :) h. pont most készülön lelépni 2 hétre tudodhová... De még némi dolgom van Pesten, így nem indulok a hétvégén, csak kb. kedd-szerdán.
Engem érdekelne, de daráló nélkül a szemes nem játszik nálam. A szöveg szerint őrölt Bonomi is van náluk, és a Coronilla Gold Arabica podot szintén szívesen kipróbálnám.
az tény, de ugye a főzőn is meleg a kar, de nem forró, annyit kibírnék. ~ : ) De majd kiderül mi lesz. Meg ugye ez elvielg hidegfalu kivitel, szal nemlenne szabad melegednie a karnak sem.
Lehetőségeimhez képest maximalista vagyok, ez tény. Asszony is mindig a szememre hányja ezt, de mikor közlöm vele, hogy "ok, de Téged választottalak", na akkor csend lesz ~ : ))))))
Most asszem a rezonanciás problémát fogom orvosolni valami módon, aztán ha az megvan... na akkor nemtudom, de biztos lesz újabb dolog, amibe belevethetem magam ~ : )
Nincsenek neked túlzott elvárásaid egy kenyérpirítótól? :)
Megnéztem újra, szerintem teljesen rendben van, egy kenyérpirítónál teljesen megszokott dolog a műanyag tekerentyű és az érintőgomb. A nyolc állás pedig már önmagában több, mint elég, már azt sem fogod tudni megkülönböztetni, nemhogy a köztes állásokat...
A mi Tefal pirítónknak meg szeme van, nézi a kenyérszeletet pirítás közben, és a színskálán beállított színnél kikapcsol. De ott sincs még nyolc szín sem felfestve :)
Lehet OFF, de KV, toast.. reggeli... szóval ide írom: Krups Expert kenyérpirító (FEM2) Külső: Szépen formatervezett, kerekített, szóval nekem teccik. Frontpanel: Szépen néz ki, pár aprósággal, amiben lehetne jobb is. 1.: a piritási erősség, és a kenyérhelyzet szabályozó karok hatásra is elég műanyagok. Szebb lett volna, ha a KVfőzőhöz hasonló fémkart (vagy fémes hatásu kart?) teszik erre is. 2. a két kapcsológomb nem benyomós gomb, mint a KVfőzőn, hanem érintős csak. Látványra szépek, funkcióra biztos jók, de szebb s egységesebb lett volna, ha a főzőn látható nyomógombok lennének rajta, nem ilyen érintős gombok. ~ : (
Ami még meglepett, hogy bazimélyek a tálcák, szóval a magas kenyérszeleteket is pirítja, kivételkor pedig 3 állásban állítható a kar, hogy a kisebb szeleteket is meg lehessen fogni a pirítás végén.
További pozitivum: a kisebb tekergővel állítható a pirítás foka. Szemre 8 állású a kapcsoló, aztán elkezdtem tekergetni, s kiderült, hogy 2 felfestett fok között további 2 helyen lehet megállítani. Tehát 1-1 felfestett érték alapvetően minden 3. kattanás a kapcsolón. Bár a leírásában 8 állásról írnak, de ha valóban ennyiféle hőfokra lehet állítani, hát az finoman szólva is bőven elégséges lesz ~ : ))))
Összességében tetszik, funkcionalitásában pedig majd otthon kiderül, mit tud. Asszem annyi optikai tuningot megkap majd, hogy megnézem a nagy kapcsoló méretben hogy viszonyul a KVfőző kapcsolójához, s ha kompatibilisnek tűnik, rendelek egyet pluszba, s lecserélem.
ON A KVfőzőm új társat kap a konyhapulton, remélem örül majd a "rokonnak" ~ : )))))
Rezonancia: Szekrény áll a padlón, teteje a konyhapult. A gép pumpája által keltett rezgés rezgeti a konhapultot és a szekrényen át meztéláb érzem enyhén a járólapon is. R-go a rezgés a pumpától a gép tappancsán át megrezgeti a konyhapultot, ami lévén a konyhaszekrény teteje is egyben, felerősödik a szekrénytestben. Asszem akkor ez a rezgéscsillapító gumiizé lesz a megoldás.
matti70: Nos, a Krups oldalán ennyi. Csak, ők nem forgalmaznak, adtak cégeket, akiknél lehet venni. Ezek: elektropont üzletek, eBolt. Elektropontokat kérdeztem, ami számomra 1xüen elérhető volt, 1ben nem volt, 1nek nem az volt a száma, ami az oldalukon kint volt, Dumaplázában lévőbe volt, 12990ért. ebolton van 9444ért, és hogy ebből hogy lett 9e alatt? EDC-card kedvezménnyel -5% ~ : ) És most jött SMS, mehetek érte.
Max ilyen tappancsokban gondolkodom, bár igaz gomikorongok merültek fel bennem. Majd megvárom, kavefozo topictars mit ajánl, mégis csak szakmájába vág a dolog. ~ : )
Meg várom a kenyérpiritómat. eboltból megrendeltem múlthéten, nemtudom mennyi lesz időben, mire ideér. (elviselek egy gratulációt, lévén 13e-ért lett volna, de kicsivel 9e alatt meglesz) ~ : ))))
Nem őrlök. ~ : ) Nekem finom volt ugy is, megfelelő crema is lett rajta ~ : ))
ellenben... valamit kéne csinálnom a KVfőző és az alatta lakozó konyhapult+szekrény elszeparálása ügyében, mivel a nyomorult szekrény passzív erősítőt játszik. ~ : (
Amúgy nagyon ajánlhatom a tömörítőjüket, 3000 Ft kürüli ára van az 57 mm-esnek. Amióta azzal tömörítek, hihetetlenül konzisztensek maz "eredményeim". Pontosan adja át az erőt és a twist-nél nem borzolja össze a felszínt. (Ha nem automata a géped, persze).
Egyharmadra bármikor kapható vagyok a Blue Beans-ből. Csak vételkor nagyon meg kell nézni a lejárat napját - ne idén járjon le, lagalábbis jövő tavasz körül. (Persze én rögtön fogyasztanám, de ha pl. decemberben lejár, akkor az már túl régi. A nyári meleg ott a polcokon amúgy se tett jót.)
Omniától ne ess kétségbe. Ha a 2személyes szűrőt nagyjából 3 lépcsőben teszed vele tele, minden adag után izomból megtömöd a tamperral, szép crema-t, ~30 mp átfolyási idővel ~ 35-40 ml KV-t kapsz. Legalábbis a Krups-ommal ezt sikerül elérni. ~ : )))
1 dologra érdemes figyelni, ezzel az intenzitással az espresso-ra őrölt KV-t ne taposd meg, mert nem fog kifolyni belőle KV ~ : ))))
"...a víz mennyiségét, tehát a végtermék térfogatát, az olcsóbb készülékeknél (tipikusan 50eFt alatt), saját maga határozza meg a felhasználó!"
Ez azért így kategorikusan nem igaz: vannak olyan presszógépek (Rancilio Silvia, LaScala Butterfly, Elektra Nivola), melyek abszolút "spiccen vannak", ennek megfelelően kellőképpen drágák is - oszt mégis a júzer határozza meg a lefőtt KV mennyiségét. Nem baj, elszenvednék, nap mint nap :-))
Az ótomata - darál, zömít, mos, főz, takarít - készülékeknél (drágább Saecók, Jura) általános a testre szabhatóság, de tud ilyet már az árlétrán alulról tán második Nespresso gép is.
Köszönöm a részletes leírást, mostmár nagyjából világos.
Pont Omnia van itthon, azt tettem bele, de a két csésze főzésénél amikor max-ra tettem a mennyiség-állítót eltartott 50 mp-ig amíg kifolyt a 130ml.Van egy régi kis elektromos darálóm, érdemes azzal finomabbra őrölni?
Konkrétan milyen kávét érdemes vennem ha nem vagyok ínyenc, félve írom le én leginkább kakaóba szoktam tenni az íze miatt:)?
A főzőt ajándékba kaptam de gondoltam ha már van, használom is.
Csak azért hittem hogy kevés mert állítólag azért szuperálták ki a cégnél ahonnan származik.Azonkívül egy hagyományos (kotyogó?)kávéfőzőmből szerintem hasonló mennyiségű kávéból több jön.De ezekszerint nem kevés amit ad.A legutóbb 14 gramm kávéból, két csészére állítva 130gramm jött(de lehet hogy egy kicsit jobban meg kellett volna húznom a kart.
Sziasztok, ma megjott a Molinari Oro pod csomag es kis is probaltam a Gaggiaban. Elso korben ket cseszebe probaltam kavet kesziteni belole, leginkabb azert mert a Gaggia ket kifolyoja messze van egymastol es nincs ilyen szeles szaju cseszem, igy mindig kicsit melle megy. No mindegy, ez hiba volt, igy logikusan nagyon hig lett a kave, de ez nem is meglepo. Igy foztem meg egy adagot, immar egy cseszebe, nagyon jol mukodik, ahogy a nagykonyvben meg van irva, ugy folyik a kave ki a gepol es fantasztikus jo lett, komolyan nem is nagyon hiszem el. Igy elsore azt mondanam, hogy finomabb volt mint a Nespresso, amit pedig - vessetek meg erte :-) - nagyon szeretek. Valoszinuleg hamarjaban rendelek a Saecoba is egy pod szuro betetet, ha hajlandoak postazni.
Viszont: ugy foztem a kavet, hogy csak a pod szurot hasznaltam, a gumi betetet nem. A gumi betet kozeben egy icipici lyuk van (gombostu hegynyi). Ezzel kavet nem foztem, csak tomes nelkul probaltam vizet atengedni rajta. Elindult, majd egy pillanat mulva oran szajan folyt a viz. Nem tudom, lehet, hogy ha a szuro megvan tomve kaveval es masik a nyomas viszonyok nem fordul ez elo, de nem kockaztattam meg, hogy a forro kave minent osszespicceljen.
Jo magyar szokas szerint, eloszor nekiesunk es jol tonkretesszuk, aztan megnezzuk a hasznalatit, hogy mit is kellett volna... Egyebkent ugy emlekszem nem volt tul jo a hasznalti hozza, raadasul nemet nyelvu.
Jo ez a het. A Gaggiahoz kapott kiegeszito halombol, amikrol elkepezelesem sem volt mire jok, mar kettorol kiderult, hogy nem csak veletlenul kerult a csomagba :-)
Haszn. utasítást nem kaptál hozzá? Akkor is letöltheted a rowenta.hu-ról PDF-ként.
Hogy érted azt, hogy kevés kávé jön belőle? Egy szimpla eszpresszó 3cl 7g kávéból, egy dupla 6cl 14 grammból és igen, mindkettőnek elég lassan kell kifolynia. (Ideálisan 25-30mp között.) Te most hosszú kávét szeretnél és nem tudod, hogy kérd a géptől (valszeg benne van a haszn. utasításban, hogy kell, de ha mégse, akkor még mindig csinálhatsz eszpresszót és fölengedheted a kívánt térfogatra meleg vízzel) vagy nem tudsz annyi eszpresszót csinálni egyszerre, amennyi elég a környéken található szomjas embereknek? Ez nehezebben megoldható, a kisebbfajta gépek hőstabilitása csak 1-2 csésze italra elég, utána várni kell, h. ismét elérjék a megfelelő hőmérsékletet, akkor újra jöhet 2 csésze és így tovább.
Mint említettem, nekem van ilyen kiegészítő a Gran Cremához, és valóban ez a helyzet: kiveszed a karból a kétszemélyes szűrőt, behelyezed a gumiból készült (spéci gumi, semmi külsérelmi nyom, vagy elváltozás nincs rajta, olyan, mint újkorában) közdarabot, erre jön a POD-hoz való szűrő. Szűrőbe teszed a POD-ot, s már főzheted is a kávét - ami szerintem elmarad a normál, őrölt matériából nyert nedűtől, ezért egy ideje hanyagolom ezt a műfajt.
Ennek ellenére sem gondolom, hogy a POD haszontalan találmány volna - sőt! -, csak az én összeállításom nem passzol hozzá.
"Szerintem gyárilag pontosan azért adják hozzá azt a tömör, közepén lyukas gumit, hogy pod használatakor az üres teret ezzel töltsük ki."
Ugy erted ezt a gumit a szuro (POD szuro) ala kell betenni? Es akkor a forro kave a gumin folyik at? Nekem ez nem hangzik tul biztatoan. Persze hamarosan lesz POD, akkor kiprobalom.
Kaptam egy olyan Rowenta adagio gépet, olyat mint neked van.Azt mondták az a hibája hogy kevés kávé jön belőle.Pár dolgot nem tudok, légyszíves ha tudsz segíts ezekben:
A racsnis "kar"-t mennyire(hány kattanásig kell rátekerni? Ha jól rátekerem tényleg lassan jön, szinte csöpög, és mintha kevesebb is lenne.
Amikor enyhébben tekertem rá, jobban jött és 150 grammnyi(a másikat nem mértem le), viszont szerintem gyengébb.
Mire jó ez az tekerőgomb,hová érdemes állítani(teli csésze-üres csésze ábrák vannak rajta)?
Ha telerakom az adagolót az két csésze kávéhoz elég(mert ha utána mégegyszer megnyomom kijön még két csésze, persze az gyengébb)?
Sztem nem fog menni, legalabbis a Gaggia pod szuro betetjevel nem nagyon lehetett, nagyon kicsi hozza. (Soha nem tudtam mire val, igy probalkoztam vele...) Persze ram ne hallgass, nekem a rendes egy szemelyessel sem sikerult :-)
Mán nekem is eszembe jutott, de a szervizben nem javasolták a megoldást. Marad az, hogy a 2 személyes szűrőbe - csak ilyen van - 1 adagot teszek, ha csak magam iszom kávét.
A Saeco szervíz/mintabolt: Bp. VIII. ker. Bláthy Ottó u. 4-8., a Fradi pályával szemben az Üllői útról nyílik. Az utca elején van egy hotel. 7:30-16:00-ig vannak nyitva.
Tudnatok esteleg konkret markat es tipust ajanlani daralobol? Olyant ami a minimum szintet mar meguti, es bevallt tipus?
Pod-szuro: hogy nez ki egy ilyen pontosan? Neztem a Gaggia oldalon, hatha talalok kiegeszitok kozott ilyesmit, de nem volt. Viszont a Gaggiahoz van 3 db szuro, egy 2 szemelyes, egy 1 szemelyes es egy egesz kicsi. Nekem ugy tunt ez az utobbi lehet a pod szuro. Mert masra sztem nem jo - vagy?
tegnap jőtt rendelés, de valami zagyva szöveggel. Sajnos ez néha előfordul, hogy szórakoznak és marhaságokat írnak bele a rendelésbe (de mielőtt még félreérhető lenne a dolog, nem gondolom, hogy a te rendelésed is ez volt). Ezért kérem, hogy küld el ismét az e-mailes variácioban is.
En mar tegnap leadtam a rendelest a webes feluleten. Csak biztos akarok lenni benne: odaer igy is a rendeles ugye, nem kell ujbol leadnom emailban? A kedvezmenyt meg majd legkozelebb :-)
Na, le is adtam a Molinarinal egy csomagra a rendelest. Majd beszamolok.
Nespressobol ma sikerult feltankolni, ugyhogy este mar rendes kavet ihattam. Csak mindig zuros, hogy valakinek aki epp Bp-en jar plusz egy ora (minimum), hogy elmenjen kaveert.
A 2x7 grammos tipp eleg jo kozeitesnek tunik, egesz normalisan folyik a kave ennyi orlemennyel. Illetve valamlyik angol forumon irta valaki, hogy o nem tomoriti, a szuro tetejetol pedig kb 2 mm-ert hagy. Ha igy rakja fel a talpat, az orlemenyt a gep egesz jol tomoriti. Ez is mukodokepesnek tunik. Szoval vmi azert lesz.
Bar a Nespresso tema gondolom benneteket annyira nem hoz lazba, megosztom veletek a 'nyomzas' eredmenyet. Jelen pillanatban barmely orszagban legy is, csak a Nespresso Club uzletekben tudsz kapszulat venni, ha rendelsz azt Svajcbol kuldik mindenhova. Jovo ev elejere igerik, hogy lesz lehetoseg rendelesre a lokal Nespresso Club uzletekbol is.
Azert csak kipobalnank a Gaggia-t egy ilyen pod kaveval, lassuk mi sul ki belole. Egesz konkretan: ha a Molinari oldalrol rendelek egy csomag Oro kavepatront (ez ugye pod?) akkor az hasznalhato lesz a Gaggiaban?
Daralonk ket fele van egy remekbeszabott Hauser tipusu, errol tobbet nem is mondanek, es egy Braun, ahol szabalyozhato a daralas finomsaga, de ugy gyanitom, ez is a kuka kategoria. Meg majd utanaolvasok itt a forumon mit mondtatok eddig a daralokrol.
A 7g kave az annyi amennyi az automatakhoz adott standard kanalba belefer? Sajnos nincs rajuk irva semmi es nincs alkalmas eszkozom se, hogy lemerjem mennyi az az annyi.
A Saeco hasznalatban van jelenleg is, ezt hasznaljuk mi, a Gaggia es Nespresso a szuloknel van. Kizartnak tartom, hogy valaha megtanulnank a Gaggiaval igazan jo kavet csinalni, nem lesz turelmuk hozza, hogy mindezt vegigjatszak, ugyhogy mindenkepp erdekes lesz a pod-os megoldas.
A hazai Molinari-honlapon lévő "Rendelés" menüpontban is megteheted - a végére írd oda a KVfórumos nick nevedet -, s megkapod postán, illetve (lásd 4568.hsz.) én is hozok szívesen, nálam is leadhatod a kívánságlistát.
Persze ez benne van a pakliban, ami elromolhat az el is romlik.
Erre találták ki a garanciát.
Csak a macera ami vele jár: ma oda autóztam (1,5óra) majd, ha megyek érte, szintén annyi. Ja és nem tudok KV-t főzni, normálisat. Ma reggel már leporoltam a kotyogót. Meg picit a frász, hogy nem lesz-e más baja.
Az jó előjel, hogy a szervízben egy ilyen készülék sem volt (pedig sorakozott pár a polcokon) ezért kellett a raktárból hozni egy másik kart.
...kapcsoló 2 x balra (gőzöl), amíg levegőmentes, tiszta víz nem jön...
Itt már bukott a projekt, mert csak gőz fog ottan jönni, víz sosem. Illetve ha nem várja meg az ember a gőzig felfűtést, tehát egyből kettőt teker, akkor előbb köpköd egy kis vizet, de elég hamar gőzzé alakul. Erre persze tekinthetünk hátrányként, mert nuku forróvízadagolás...
Viszont themoblock-os gépeknél többször láttam már a "self-priming pump" kifejezést, na valószínűleg ez az lesz.
Kávékra térvén: vettem Danesi podot, mivel presszós őröltet még a forgalmazónál sem kaptam. Elég jól leírta H_G, az Illyvel rokon, sima, harmonikus íz, nekem bejött.
Ez mellett egy doboz 250g-os őrölt Lavazza inBlu-t is bespájzoltam a Trewex-től. Már alig várom, hogy felbonthassam, remélem, tényleg ez a top kávéjuk, és kellemesen csalódom végre a márkában :)
Hja, mindezek mellett én reggel bekapcsolom, melegedik 7:00-7:10 közöttől 7:30-7:35ig, aztán megtömöm, lefőzöm.
Hétvégén csináltam kiscsészébe Excelsior Blue-ból két espressot, s még én megittam azonnal, kedvesem jó fél, háromnegyed órával később. Crema még akkor is volt a KVn, bár már kisebb, s száradófélben, de még crema volt. ~ : )
A Krups leírásában sem, és sehol nem találtam légtelenítési leírást. Annyit írnak, hogy ne járassam üres víztartállyal, amugy pedig bekapcsolás, bemelegedés után a még üres szűrőt mossam át, mintha KV-t főznék (valszin itt légtelenedik a pumpa, illetve mossa ki a rendszerből a régi vizet+ melegíti üzemmelegre a szűrőt és a kart), aztán kar le, szűrő megpakol, vissza, s KV lefőz.
Mindezek alapján, az én logikám szerint: kapcsold be a készüléket; miután felfűtött, kapcsoló 2 x balra (gőzöl), amíg levegőmentes, tiszta víz nem jön, utána 3 x jobbra (kávét főz), amíg tiszta víz nem jön - és kész.
"Persze" nem egységesek, pl. a Lavazzának vannak másfajta podjai és a Philips/Douwe Egberts rendszere sem kompatibilis -- de a legtöbb kapható pod ESE pod, az való a Gaggiákhoz elméletileg. De (ahogy nemrég írta Káposzta) ez nem túl szerencsés kompromisszum, nem annyira megjósolhatóan jó az eredmény vele, mint a Nespressóval és pláne nem lesz annyira finom, mint amit frissen őrölt KVból tud előállítani egy Gaggia, mármint akinél jól működik...
A darálód elég jó? Mert attól annyira függ a végeredmény, még azt a túlzó mondást is gyakran lehet olvasni, miszerint "a presszógép csak egy kiegészítő a darálóhoz".
A Krups-on (xp4020-as típus) nincs gőzmennyiség szabályozó gomb. A főkapcsoló benyomásával felfűtődik a készülék kávéfőzési hőfokra. Ha jobbra fordítom a kapcsolót a középső nyugalmi állásból, akkor kávét készít. Ha meg balra egyet, akkor felfűt gőzölésre. Ha meg még továb fordítom, vagyis középső nyugalmi állásból kettőt balra, akkor meg gőzöl. Ezért értetlenkedtem...
Vissza tudom nézni a korábbi hozzászólásokat. Sőt még a keresőt is tudom használni.
Ennek ellenére a múltkor közölt CUISINART kávédarálóról nem tudtam meg, lehet-e vele presszógépekhez való minőséget darálni? Nem-e olyan, mint a Krups daráló?
Vegignezegettem az utolso 500 hozzaszolast es olyan segitokesz tarsasagnak tuntok, hogy az elozo Nespresso-s kerdesem melle tennek ide meg egy Gaggia-val kapcsolatosat is. Merthogy 1 eves hasznalat alatt talan 2x sikerult vele tenyleg jo kavet foznunk, talan ezert is kerult melle es Nespresso keszulek, az ugye hulye-biztos.
Szoval a Gaggia elott volt egy kis Saeco Grand Crema, sok evig szolgalt, eleg egyenletes minosegu kavet tudtunk vele fozni, soha sem volt kimagaslo, de azert rendben volt. Tultomes eseten, mivel nincs akkora nyomasa, a viz egyszeruen nem folyt ki, igy tudtam, hogy baj van es fellazitottam a kavet. No ezt kovette egy Gaggia Classic - mondvan nagyon szep, nagyobb a nyomasa, biztosan nagyon jo. Csakhogy mint emlitettem, nem birok vele jo kavet fozni. Ket hatareset van: vagy nem eleg finomra daralt a kave es/vagy nincs elegge megtomve, ekkor sugarban okadja magabol a kavet, aminek a vegeredmenye vizes, dohos mellekezu ihatatlan kave izu viz. Vagy tul finomra daralt es/vagy tultomott a kave, ennek az eredmenye pedig egy tul suru, rendkivul olajos, keseru es ihatatlan kave. Neha sikerul a ketto kozott eltalalni, de akkor sem igazan finom, mindig van valami mellekiz. Gondolom a nagyobb nyomas az oka elsosorban, hogy nagyobb korultekintest igenyel ezzel a kave fozes, mint a Saecoval es nyilvan, ha tudnam a helyes aranyokat a vegeredmeny is jobb lenne. Kb 1 eve eleg sokat kiserleteztem, de nem sikerult megtalalnom az arany kozeputat. Aztan jott a Nespresso gep es azota a Gaggia pihen. Most, hogy kifogytunk a Nespressobol ismet uzembe allitottam a Gaggia-t. Attisztitottam a hozza kapott tisztito soval, de meg kellett allapitanom, hogy meg most sem megy. Van valakinek tuti tipje, otlete....? Vegigneztem a forumot, illetve a belinkelt Gaggia forumot is, de nem sokat segitett.
Meg egy kerdes: van a Gaggiahoz egy kisebb szuro. Ha ezt hasznalom tehetek bele keszen vasarolt POD-ot? Hogy mukodik ez a POD dolog? Egysegesek a merek? Barmelyiket megveszem, beleteszem a szurobe es mar fozhetek is? Vagy naiv vagyok?
Ha tehetem - havonta 1-2 alkalommal - én is szívesen hozok (mint a Javát), de működik a postai úton való kézbesítés, illetve az Általad eddig használt megoldás is.
Közben rájöttem, a gumicsöves a Saeco Via Veneto volt, a Metróban nézegettem mikor akciózták.
az ébredező, s az utóbbi időben egyre növekvő népszerűségre való tekintettel a KVfórumos ínyenceknek 20 percent engedmény vagyon a Molinari kávék áraiból...:-)
A klasszikussá vált kérdéssel: "És ezt így hogy?" :)))
Nálad kell érvényesíteni, vagy kapunk klubtagságit, vagy lesz egy titkos jelszó, vagy...
...vagy kérdezzük inkább újdonsült topiktársunkat, 5star-t :)
Mindenesetre köszönettel vesszük a kitüntető figyelmet :) Ha jól számolom, akkor a mono podok ára 100 HUF/db-ra mérséklődne, ami nagyon tetszene, tekintettel a 25 db/doboz vs. 18 db/dobozos dohogásomra... És arra, hogy ezeket és az Oro-t (én legalábbis) továbbra is szeretném rendszeresen vásárolni, mert elégedett vagyok velük.
A honlapon már láttam is, hogy ki lettek cserélve a fényképek a Java és Kenya podoknál.
Sziasztok, lehet mar valahol postai uton rendelni Nespresso kapszulakat? A Bpi uzlet meg mindig nem foglalkozik ezzel? Rendeljek Svajcbol es fizessem a vamot stb ha nem akarok a kupszulak miatt Bp-re utazni?
Egy friss info, talán érdekli a T. Társaságot:-))) :
az ébredező, s az utóbbi időben egyre növekvő népszerűségre való tekintettel a KVfórumos ínyenceknek 20 percent engedmény vagyon a Molinari kávék áraiból...:-)
Több pörkölő cégnél jártam és sikerült betekintést nyernem a különböző munkafolyamatokba ill. technológiákba. Hosszas próbálkozások után döntöttem jelenlegi kedvenc márkám mellett, többek között azért, mert a keverékek minősége és aránya mindig egyforma. Más cégek termékeinél sokszor tapasztaltam, hogy "valahogy most más az íze" jelenséget és ennek sajnos sokszor meg van az oka.
Én ugyan le nem veszem a tartályt - bár egyszerűen leemelhető -, hanem általában félig töltöm vízzel és 2-3 naponként töltök utána. Szelepes ,egoldású a Saecóm víztartálya, nem gumicsöves.
Ejha, egyik karriered irigylésre méltóbb, mint a másik!
Az Indexen alapvetően kényes a reklámnak is fölfogható hozzászólások ügye, de hát ebben a topikban kénytelenek is vagyunk folyamatosan dicsérni vagy szidni márkákat; szerintem mindegyikünk szívesen látja a "tűz közeli" információt. (Kár, hogy kapucziner pörkölőmester újabban már nem jár erre.)
Köszönöm az érdeklődést és röviden csak annyit, hogy polgári foglalkozásomnál fogva pilóta vagyok és a számtalan olasz út alkalmával, beleszerettem az olasz kávéba. Persze azt hittem, hogy nem egy nagy was ist das ezt a kiváló italt elkészíteni, - de mint azt tudjuk ez nem így van. Így aztán nekiláttam mélyebbre ásni e téren, de az ásás még mindig tart, bár egyre jobban sikerülnek a lefőzött kávék, hála a mindenféle jó gépnek, mert azok nélkül ez az egész egy örökös kompromisszum. Sőt, miután már nem repülök munkaszinten, jelenleg fő hivatásként foglakozom a kávé, bor és olívaolaj üggyel. Ha tudok szívesen megosztom veletek szerény tapasztalataimat, ha erre igény van.
Tényleg, 5star -- remek, hogy egy újabb résztvevővel gyarapodtunk, ráadásul olyannal, aki képes szakértő tanácsokat adni, de nem írnál magadról némi személyeset? A munkahelyedet már sejtjük :) de mit kedvelsz személy szerint és így tovább... Ez afféle (többnyire) barátságos topik.
Nekem sem írtak elő légtelenítést; minden, amire ügyelnem kell, h. ne működtessem a pumpát üres tartály mellett (ami igazán logikus). Azért minden használat előtt kiengedek a gőzölőcsőből annyi vizet, amennyi magától (a motor nélkül is) kijön, csak mert pangó állott víz, nem szeretném meginni. (Bár végül szinte sohasem gőzölök tejet.)
Csak, hogy megerősítsem borúlátasomat, ismét üzembe helyeztem, most a visszajelző nem világított egyből.
Kávéfőző:
1 kérdés: amig eléri az üzemi hőfokot (visszajelzésig), addig ad valamilyen hangot neked a készülék?
Nálam az elején, mint amikor forr/bugyog a víz, aztán elhalgat, majd felvillan a visszajelző.
Nos miután világítani kezdett a visszajelző, felraktam a kart az üres szűrővel és bekapcs a lefőzés gomb. Ez hivatalosan a szűrőtisztításra ajánlja a leírás. 1 dl vizet kéne lefőzni e módon.
Hát előszőr a szokásos hang, kicsit csendesedett (20-25 mp után) aztán kínkeservesen kipréselt 6-8 csepp vizet és kész, többet semmi.
Tovább nem hagytam kinlódni, kikapcsoltam.
Ráadásul vendégeink vannak, holnap reggel kereshetem elő a jó öreg kotyogót:-(
Sajnos, szerény véleményem szerint, az én gépemben nincs elegendő nyomás:-(
Holnap hívom a szervízt:-(.
Ma már szinte kotyógósra daráltam a KV-t és a döngölést csak a tamper súlya végezte (most picit túlzok, persze).
Nos így sem jön ki, csak 3-4 csepp/csésze:-(.
Ráadásul, mikor kikapcsolom a főkapcsolót, vagy 5-6 percig vártam, majd gondoltam újabb próba: főkapcs be és vele együtt a visszajelző is világított (vagyis kész a lefőzésre, nyomás, hőfok, stb). No persze még egy szusz nyi erő sem volt benne.
Most pillanatnyilag nem bírok egy jó KV-ra sem ránézni:-(.
(a 8ezres KV-ból a két nap alatt már vagy 4-5 lefőzésnyi örlemény végzett a mosogatóban, miután azon kívül, hogy a szűrőben péppé ázott nem jött le csak pár csepp).
Köszi, így már értem. Az előző podos gépünknél is kellett (...volna elvileg, de sztem egyszer sem csináltuk, csak a forgalmazó beüzemeléskor) légteleníteni. Csak már nem voltam biztos a fogalomban, hogy tényleg ez volt-e, de a folyamatról ráismerek. Én akkor azt gondoltam, hogy amiatt kell, mert bojleres, nem thermoblock-os, és lehet, hogy így is van. Ugye a ti Saeco gépeitekben bojler van?
Gondolom, azé' ott is van:
- egy főkapcsoló [van :) ]
- egy kvfőzés ki/be kapcsoló [van]
- egy gőz ki/be kapcsoló (az ebben az esetben nem játszik) [van]
- egy gőzmennyiség-szabályzó tárcsa
na ez nincs :) és ennek örültem is, hogy nem kell vele szórakozni, bár amennyit gőzölünk, mindegy is lenne...
"Figyelem! Ismételje meg ezeket a műveleteket mindig, amikor a víztartály kiürülne, vagy lekerülne a helyéről."
Ezek szerint Saeco-nál nem szoktátok kivenni a víztartályt feltöltéskor, sem kiüríteni főzés után? Ugye ott a gumicsöves megoldás van, nem szelep a tartály alján?
- egy gőz ki/be kapcsoló (az ebben az esetben nem játszik)
- egy gőzmennyiség-szabályzó tárcsa
Mint már céloztam rá, a LÉNYEG minden ilyen kaliberű presszógépnél ugyanaz. A többit lásd alább - vagy nem tudod megjeleníteni az eddigi hozzászólásokat? :-)
Szépen leírják a légtelenítési metódust, s az okítás ezzel zárul: "Figyelem! Ismételje meg ezeket a műveleteket mindig, amikor a víztartály kiürülne, vagy lekerülne a helyéről."
Ezért írtam, hogy felesleges naponta légteleníteni, hiszen normál üzemben nem tud lelevegősödni a gép - sem a Saeco, sem más típus (Krups).
Már máskor is volt szó légtelenítésről, akkor sem igazán értettem. A Saeco-k használatijában foglalkoznak ezzel, és előírják, hogy mikor kell légteleníteni?
Két alkalommal az örleményen egy csepp vizet sem nyomott át.
Kikapcs, kar le és benne sz...á ázott örlemény.
Ekkor fejtetőre állítottam és a felső szűrőnél csavar le és kitisztítottam a szűrőt.
Elvileg azon keresztül jött a víz így nem gondoltam, hogy ez lehet a megoldás és lehet, hogy nem is ez.......
Ezt követően nyomattam egy POD-ot és egy espressot, most rendesen működött.
Töbett nem mertem, mert ma má így sem fogok tudni elaludni annyi KV-t nyomtam magamba:-).
Az egészet akkor sem értem.....
A szűrőn, ami a karba megy, lehet látni, hogy nincs eltömődve.
A kar is elbír tömődni? Ez ugyebár ilyen nyomásszabályzós kar.
S akkor azzal mit lehet tenni?
A karon alul vannak csavarok, de azokat nem mertem kicsavarni,
így most várom a reggelt, hogy ismét lefőzhessek egy KV-t, s akkor kiderül, hogy tartós lett-e a felső szűrő tisztítás.
A szétszedés után kipróbáltam az üres szűrő keresztüli lefőzést (tisztítás), most átjött rajta a víz. Délután semmi. Bár most is csak gyorsan csöpögve jött a tiszta víz, nem vékonyan folyt, bár lehet, hogy így is jó?
Hát ma nem okozott túl sok örömet a KV-zás, SŐŐŐŐŐT:-(((((((.
Tény, h. nem jártam még a DeLonghi-szervízben és remélem, ez minél tovább így is marad :) Már eleve azzal, h. *van* szervíz, jobban állnak némelyik Mo.-n szintén forgalmazott márkánál.
Mult szombaton teszteltem, matti70nek köszönhetően. Tudom, milyen. Csak hételején bontottam egy doboz Excelsior Blue-t, s elöbb azt fogyasztom elfele, mielött megpunnyad. ~ : (
Kicsit optimistának tűntök szervizügyileg...megfelelő műszerrel megmérhető, ha van műszer - s ha van megfelelő (és lelkes, jóindulatú, nem belesz@rós) szerelő...na, ezek együttállására nem kötnék nagyobb összegű fogadást!
Nem, pont ezt mondom, hogy elejétől kezdve így viselkedik, de attól tartok, hogy ha beviszem a szervízbe, kiröhögnek azzal, ha azt mondom, szerintem nem nyom elég erősen....
Hát, nem vagyok szerelő, de saccra nem tűnik valószínűnek, h. egy pumpa, ami új korában jó volt, elgyengülne menet közben -- inkább úgy képzelem, persze lehet, h. tévesen, h. "mindent vagy semmit" stílusban romlana el. Vízkő elvileg lerakódhat vhol a víz útjában, de a te géped talán még nem is elég régi ehhez.
A megszokott őrölt KV-fajtákkal hogy teljesít, azzal nem lett lassúbb?
POD-ügyileg nálam is hasonló volt a tapasztalat, de egy tömítéscsere után valamivel javult a helyzet. Ennek ellenére úgy érzem, a gépem a POD-dal nem teljesít olyan jól, mint őrölt kávéval, ezért egy ideje nem kísérletezem vele.
Néhány csöpögős alkalom még nem hiszem, h. megrongálná a pumpát, de az biztos, h. az egyenletesen, vékony "egérfarok" sugárban csorgásra kell törekedni. Kísérletezned kellene a darálás (podnál persze azon nem tudsz változtatni) és tömörítés arányával.
Nem tudsz 5 perccel hamarabb kelni? Egy hét alatt szerintem már bőven érezhető a minőségromlás -- kíváncsi lennék, a te két eszpesszódból fölismerném-e a frissen daráltat ill. az egy hetest vakteszttel, de szerintem igen.
Egyelőre nem estem hasra tőle, bár az illy is harmadik, negyedik főzetre kezdett el ízleni.
Kicsit aggódom a gépem miatt, mert pl. POD-nál, vagy ha jól meg van tömve, nem folyamatosan jön a lé, hanem inkább csöpögtet. Szerintetek ez így rendben van?
"Egyszerre 200 grammot meg nem daralnek le kezivel"
Na, azt én sem, de ugyan miért tennél ilyet -- direkt, hogy megromoljon? Otthoni darálót pont arra szokás használni, h. 1 vagy 2 adagot daráljon egyszerre.
A kezi daralokkal az a bajom, hogy egyszerre egy adag daralasara lennenek tokeletesek, ha a szurotartot rogziteni tudnak valahogy. Az, hogy egy tartalyba daral es onnan kell meg kiontenem az nekem tul maceras. Egyszerre 200 grammot meg nem daralnek le kezivel, ramenne fel nap. A Solisnak van olyan elektromos gepe, amibe a szurotartot be lehet nyomni es egy gombnyomassal egy adag kavet daral. Rogziteni itt sem lehet, de mivel ez nem kezi daralo, az embernek marad egy keze amivel tartja a szurotartot.
Úgy is föl lehet fogni, tényleg, ha egy elnyújtott vásárlásként értelmezzük és nem egy félárúként meg egy teljes árúként, amire a félárúval rábeszélik az embert :)
Az elektromos és a kézi daráló azért egész más világok stílusban, nem? Valszeg kevesen választanak a kettő között csak ár alapján.
Sohasem voltam jó matekból, de ha most kifizetek 22 ezret és októberben majd levásárolhatok 11-et, az szerintem 50% engedmény -- csak az a cseles benne, h. igazi pénz helyett az ő árujukban kapom vissza. (És valszeg remélik, h. ha már vissza kell mennem az ősszel, akkor többet is el fogok ott költeni.)
Elvileg teljes a skála, de törökkel még nem próbáltam; mindenesetre az állítócsavarral annyira össze lehet szorítani az őrlővasakat, h. nem is lehet a kart elforgatni utána. Ez a pár nap arra volt elég, h. megtaláljam a szimpla eszpresszóhoz ideális pozíciót (majd megjelölöm körömlakkal v. hasonlóval, mert számozott skála nincs), most jön majd a dupla, ami nálam kicsivel finomabb őrleményt igényel, utána a kevésbé fontos KVfajták.
Köszi. Ha matekos érzékemből maradt valami,akkor ez a legjobb esetben is csak 33 %os engedmény, de megfontolandó. Mennyire széles a szemcseméret skála a Peugeot-n? Török-től a French Pressig?
néha lángolom a kenyeret, s a gáz egységáras, támogatnám is. De reggel elég a KVfőzés, meg a felkelés procedurája, még a toasterbe ugye bodobsz 1-2-4szelet kenyeret, bekapcsolod, oszt 1x csak kész lesz, addig a serpenyőskenyért mozgatni kell néha, átfordítani, mellette lenni, figyelni mennyire lesz pirult, ez sok nekem.
Melegszenyához meg van egy faintos vasalózsinóros régi orosz toasterem, na abba csináltam régebben pirítóst is, csak sokáig tart, még bemelexik, meg forgatni kell abba is, figyelni rá.
Gázsütőben meg szép lesz a pirítós, csak eléggé kiszárad a kenyér is, szóval ott inkább kocsiskaréjt jó pirítani. ~ : )
OFF Krups expert kenyérpirongatót ha minden igaz, az elektropont-okban lehet hétvége, jövhéttől kapni, lévén a krups mo-i forgalmazója szerint utóbbi időben nagyobb rendelést nekik hoztak be, a tegnapi napon. (ezen kívül 1 Saturnba ment 2 db)
Remélem, valami akciózásnak akarják alávetni, ezért rendeltek belőle rendesebb mennyiséget. Persze a mail-es megkeresésemre semmi reagálásuk nem volt. ~ : ( ON
A Kátay félárú akciója cseles -- most ki kell fizetni a termék teljes árát (ez esetben 22 E), de a feléért adtak egy utalványt, amit októberben (és csak akkor) bármire elkölthetek ott. Ez részemről OK -- kivéve, ha szeptember végén gyorsan bezárják a boltot :) -- mert sok jó cucc van ott, ajándéknak alkalmasak is, és úgyis minden évben azt tervezem, hogy most már igazán megkezdem még az ősszel a karácsonyi beszerzéseket (de egyszer sem jött még össze).
Igen, de ha vmelyik nem elektronikai fő profilú hipermarket (persze szűkösebb) választékában is előfordul az adott cikk, akkor ott jó eséllyel olcsóbb, mint a MM-ban.
Kiváló példa a saját Trevisóm, de ezt meséltem már... (MM: 24 ezer, Interspar: 20 ezer, ameddig volt.)
Ha azt nézzük, MMnek érdemi konkurencia az ElektroWorld. Na ahhoz képest a MM olcsóbb is, és jobb is a választék. Amugy valóban Cora-ra tippelek most is, mivel a Tesco ilyen téren tré. A Cora meg néha meglepi az embert.
Cora vagy Tesco (sanszosan az első, mivel ugy rémlik ott néztem) jellemzően vízszűrőtbetétet kerestem, azt sehol nem találtam ezekben, cserébe ebbe szaladtam bele. ~ : )
Tudom, kicsit nehézkes vagyok, de ha el akarnak adni valamit, akkor jöjjenek a helyembe...
Sajna a _minőségi_ kávézással kapcsolatban kis hazánkra ez még messze nem igaz. Annyira szűk réteget érint, hogy nem a forgalmazók jönnek a helyedbe -hogyan tennék, mikor a kisker nem hajlandó érdemben foglalkozni a témával, mondván nincs rá kereslet-, hanem neked kell megkeresned őket. Ezt most általában értem, nem pont a Semiramis-ra, ők elég jól jelen vannak és működnek a piacon.
Nos, valóban egy élmény ott a KVzás, amennyiben élményértékü egy irodai büfé szinvonali hely, melyben egy flegma, arogáns nő, és egy korrekt, normális hozzáállású úr van, melyben KVzik az irodaház (egy irodaház udvarában van a pörkölő, s annak oldalában a KVzó) szinte összes alkalmazottja, heveny dohányfüstbe burkolva időnként a nem túl nagy helyet. ~ : (
Ami feledteti a körülményeket, a friss és intenzív KV, illetve az akkor 200 HUF/espresso ár (okok, a JBM 900 volt, de érthető talán miért) ~ : )
Szóval amolyan beülsz, kóstolsz, erősen a KVra koncentrálva, s kijössz, boldogan a KV adta élményektől, a többit meg megpróbálod elfeledni.
Hoppá, majd' elfelejtettem: köszönet gprinznek, amiért fölhívta a figyelmemet a Kátay akciójára! A teljes árán nem vettem volna meg, de úgy néz ki, ez a Peugeot végre tényleg beválik. (Egyetlen hátránya eddig, h. nehezen tisztítható.) 2 perc alatt végzek vele, bár ahhoz elég szorgalmasan kell forgatni. (120 körüli RPM.)
(Közben a Tálal6-ban is adtak egy új példányt a hibás Bisetti daráló helyett, igazán rendes társaság. Ezt még nem próbáltam ki azóta, de ha jobb az előzőnél, behozom az irodába a a French press mellé. A Peugeot mindenképp jobb annyiban, h. fokozatmentesen állítható.)
Én sem szoktam rá... Inkább minden családtagot kizavarok a könyhából KVfőzéskor (sőt, tkp. ha bármit csinálok), így nem figyeli senki, mennyit szórok mellé. Lehet, h. handrasnak is ezt a módszert kellene követnie :)
Na kiprobaltam, nem nyert. Hig le, alig 10 masodperc alatt lejott. Ha ugy beletaposom testsullyal a tamperrel a podot mint a kavet szoktam, akkor 15 masodperc, eppen hogy van valami crema, ize alig. Es semmivel sem konnyebb az elkeszitese mint daralt kaveval.
Semiramis, Csóka ucca akárhány. Ott a pörkölő, odacsöröx, hogy neked Frissen pörkölt Java kellene olasz pörköléssel, és megmondják, mikorra mehetsz érte. Ha éreztél már arcodba nyíló ízorgiát, na akkor azt attól kapni fox. ~ : )
Ha nekiallok muveszkedni nekem is sikerul, de 1 masodpercnel tobb idot nem szoktam szanni ra, es azutan ritkan vizszintes. A ketszemelyes szuro sokkal egyenletesebben lenyomhato 1 sec. alatt.
Miért képtelenség? Az én szimplás szűrőm pontosan ilyen alakú (csak kisebb átmérőjű), és egész jól vízszintesre tudom nyomni mig a gyári nagyongagyi tamperrel is.
Mostanában a Gaggia is úgy csinálja, mint a DeLonghi -- az időbeli sorrend alkalmasint fordított -- és egy enyhén tölcsérforma kombinált szimplás-podos szűrőt adnak. (Sóher megoldás egyébként, nem olyan hatékony, mint a direkt pod-szűrő.) De a te géped régebbi, annak talán még nem olyanja van?
Szóval ha így néz ki az egyszemélyes szűrőd, akkor egyszerűen behajítod (és lenyomkodod, h. mindenhol az aljához simuljon). Ha a szimplás szűrőd egyszerűen a kétszemélyes alacsonyabb falú változata, akkor rendelhetsz egy ilyen kombináltat, de akkor már inkább egy spéci pod-szűrőt, Gaggiákhoz asszem létezik extraként.
Na, az már jobb! Most a nyaralásig (őszölésig) talán kitartanak a meglevő KV-készleteim, de majd szept. közepén jelentkezem újra ezzel a kérdéssel, h. nem akarna-é valaki elfelezni velem egy kilósat.
Nem véletlenül említettem a 4361. hozzászólásodat, melyben egyebek között ezeket írtad:
"A pod, olyan, mint az űrhajós kaja. A szükségességét a pancser és béna kávéfogyasztók létezése, a hebrencs, a részletekre figyelni nem akaró fogyasztói attitűd és a munkahelyeken elvárt leegyszerűsítések indokolják.
Igyon podot aki akar, én imádom a kávékészítés izgalmát, talán még jobban is, mint az elfogyasztását. :-) Hogy egy podból készült elérhető legjobb kávé rosszabb, mint a normál kávé esetén, az számomra definíció. Arra gondolok, hogy a pod elkészítéséhez szükséges járulékos eljárások csakis ronthatják a kávé alapanyag minőségét (előkészítés, préselés, filterezés, kis mennyiségenkénti csomagolás)."
...most meg POD-ot veszel... mintha ellentmondana akkori kemény véleményednek... Létezhet két igazság?...
Ezt az 5*-ot már én is szívesen megkóstolnám egyszer, de tényleg csak darált létezik vagy szemesből 3 kilós? Nooormálisak ezek?
A Perté Oróval meglepő eredményt hozott az első kisérlet. Egyrészt van benne Robusta, ami az Oro keverékekben nem szokott -- ez persze nem törvény, de aranyszínben a leglágyabb ízű KVjukat szokták árulni a cégek, ami értelemszerűen tiszta Arabica többnyire... (De ez nem panasz, csak meglepett kissé.) A pörkölés nem tökéletesen egyenletes, még földimogyoró-világosságú szemet is találtam. (Hmm, talán ez is az oka, hogy a Magyaro.-n pörköltet nem az eredeti Caffé Pelé címkével árulják?)
Főztem egyet, a crema színe alapján elvileg tökéletes -- ez jó volt, de semmi különös. Utána még egyet és mert a másodiknál már nehezebb kiszámítani (a mi olcsó gép-kategóriánkban), mikor megfelelő a hőmérséklet, ezt sikerült kissé elégetnem; meglepetésemre ez szédítően finom lett, nagyon gazdag ízű az elsőhoz képest. Úgy látszik, ennél a fajtánál változtatni kell a "temp surfing" szokásaimon és szándékosan forróbbra főzni pár fokkal.
Azt ugyan nem fogom kipróbálni, de úgy sejtem, ez a KV kotyogóban kimondottan jól érvényesülne.
hát 07 07 volt a fenekén a dátum, ameddig jó. Szóval egész frissnek illene lennie, ha 1év a szavatossága (asszem annyi szokott lenni a KVknak).
Őszintén szólva, nekem ez max ilyen délutáni, esti KVnak menne el, akkor meg általában nem KVzok. Kuriózumnak jó, vagy olyan kaja után, ami lágy ízeket vonultatott fel, s hamrónizálni akarunk vele.
Igy reggelre Mexikó vagy Java az, amit szeretek, bár az Omnia is bejön. Szóval valami határozottab ízvilág ~ : )
handras: Bevehetjük, mert a lelke mélyén jó ember ~ ; ))))
Excelsior Blue teszt: Na reggel ugy döntöttem, Excelsior Blue lesz soron. Kinyitottam a konzervet, rettegve a nemrég vázolt fertelmes szagtól, de helyette enyhe KV-s illat jutott el hozzám. Meg valami olyan jellegzetes illat / szag, amit az olaszoktól hozott őrölt KVkon szoktam érezni, szóval semmi ismeretlen. Szemcsemérete espresso, szóval jó. Lefőztem, ízre olyan sima és lágy, hogy aszittem valamit elrontottam. De nem, most visszaolvasva H_G is hasonlót ír le róla. Lehet a sok kortyolgatás közben, még elfogy kiérzem aprólékosan, igy elsőre olyasmi volt, amit akkor innék, mikor teljes harmóniára, nyugalomra vágyok íz és illatvilágilag, valami nyugodt csendes levezetésként.
Fura egy KVról ilyent írni, de ezt érzem.
Tegnap betett hétvégi POD-teszt: És este lemértem a velencei csészéket, valóban túl sok KVt főztem le bele, de ezt betudom annak, hogy az időre néztem. Ez a csészében ~ 40 ml (2/4es koktélmércével mérve). Viszont időre ennyi folyt le nemegész 20 mp alatt. ~ : (
Ilyen az, ha kettőnél több ember ír valahová - műfaji sajátosság...:-)
Mondjuk, a Molinari Java CSAK mint POD-os kávé került szóba... - az meg nem a Te műfajod (lásd 4361. hsz.).
A Molinari Five Stars (Cinque Stelle), meg az Oro roppant korrekt analízisét olvashatod a honlapjukon, jó félévnyi Molinari-szürcsölgetés után azt mondom, nincs benne semmi túlzás.
Csak annyi, hogy beletaláltál: nálunk még a Manuel (sem) olyan ismert (úgy 2 éve jött be Magyarországra), mint sok talján társa, ezért van, aki gyanakodva méregeti - pedig meggyőző KV.
Távolabb. Eddig ott jártam el elötte a Bartókra menet a tujával, most meg a Fehérvári felé járok. Kiindulási pont meg a Számalk irodaház mellől az Eteléről.
KPképes vagyok, s jellemzően XI. ker, Etele út, Fehérvári út környéke. Kedvesem pedig Keleti környékén dolgozgat, szóval van két kiindulási pont is. ~ : )
Bocs - úgy látszik, hülye vicc volt az előző írásom...:-)) Dehogy kell utalás, majd írok emilt telefonszámmal valamelyikteknek, aztán találkozunk valahol Pesten.
Újabban a Csirkefogóban :) lásd 4303! Én még a régi helyen vettem utoljára, akkor 1890 volt, ha jól emlékszem (25 db-os). A tiszta fajtáik drágábbak a keverékeknél, azokból 2200 volt uennyi.
Legjobban talán a Manuel Sublime eddig -- érdekes módon legelsőre nem, akkor semmitmondóan simának tűnt (bár nem annyira, mint az Illy), de utóbb nagyon gazdag kis árnyalatokra figyeltem föl benne. Terveztem is, h. mindig tartok otthon egy doboz Sublime podot, h. én nyugodtan kísérletezhessek, akár rosszabb KVkkal is, de ha igényes vendégem jönne, annak biztosan kiválót adhassak. Csak mindig megiszom ezt a tartalékot is :)
Ezen a hétvégén egyébként vettem egy Perté Orót a MOM-parkban, nagyon kíváncsi vagyok, otthon mi lesz belőle.
nem ment 20 mpig a főzés. szemre olyan... hátnemtudom. a csészék velencei porcelán KV-s szett, talán 30-40ml közt lehetnek. De megmérem este pontosan, mennyi lehetett ez.
A lényeg viszont, hogy a Krups PODszűrőjébe a pod mellé behajtogatva kényelmesen elfért a pod pereme is, illetve ha beleteszem, akkor a pod nem áll ki felfelé sem belőle, márpedig igy nem is nyomja rendesen bele szerinten. ~ : (
Sőt. Én például ki nem állhatom az olaszos pörkölésű kávékat. Én azt vallom: ha olaszos a pörkölése egy kávénak - akkor már nagy a baj. Mindenkinek más az ízlése. Ez vicces. : )
Végeredmény pedig: 1. Molinari Java - gyengébben, de érezhető mindaz, amiért kértem, finom tejjel és espressoként is. 2. Molinari Kenya - Kenya KV-k jellemző savanykás ízvilága espressoként, de tejjel már finom, élvezhető (Kedvesem szerint ő a második, szerintem holtverseny a 3-kal) 3. Molinari Oro - Kesernyésebb zömökebb KV. Kedvesnek keserü tejjel is, szerintem nem rossz. 4. nemtudom mi volt a neve, matti70 tudja a megoldást. íztelen, német hosszuKvhoz hasonló valamit termelt belőle a Krups. ~ : (
Összességében a Krups és a POD csak szükségmegoldás lehet, mivel a PODszűrő annyira nagy, hogy sem mélységében, sem kerületében nem tölti ki rendesen a szabvány E.S.E. POD. ~ : ((( Szóval ezekből a POD-okból egy POD-os géppel 98%, hogy sokkal finomabb KV-t lehet lefőzni, mint amit én a Krupssal letudtam belőle főzni.
Ennek ellenére a Java és a Kenya bár halványabban, de hozza azokat az ízeket, amiket hozzá tudok kapcsolni a Semiramisos KVzásokból.
Igy, ha handras is ugy gondolja, és yeahhh-nál van ekkora keretünk, első kettőből szivesen veszek egy adaggal. Ha handrás csak Java-banvan benne, akkor csak abból.
Nekem azért az Illynél sokkal jobb is kijött már uabból a gépből, szóval ne add föl a keresést :)
Hogy-hogy olyan sokat mellészórsz darálás + töltögetés közben? Vmi baj lehet a technikáddal, ezek közben nálam max. egy fél kiskanálra elegendő megy veszendőbe. (Kivéve persze, ha kiborítok/leverek vmit, de az azért elég ritka...)
Inkább cáfold meg önmagd: menj be a Daily szendvicshálózat vmely boltjába (a Váci útit ajánlom, mert a Kálvin téren mindig rengeteget kell várni, a többit meg nem ismerem), kóstold meg a Franck eszpresszójukat és utána írd meg, hogy ízlett! Kimondottan német jó presszókávéval még én sem találkoztam (a lent említett Tschibo E. Originale szerintem is elég tisztességes, de csak ahhoz képest, h. a legalsó árkategóriában versenyez), de a Franck osztrák létére kiváló.
Kétségtelen, hogy ha a pörkölés olaszos, akkor már nagy baj nem lehet. A válogatás már ízlés dolga, de pl. bécsi pörkölésű, világos kávéból soha nem lesz igazi eszpresszo.
No persze ez itt egy kávéfórum, és nem olasz kávék fóruma. Akár amerikai háromdecis rajongók is elmesélhetik, hogy az milyen finom, ott a McDöglesz-ben. :)
Nálunk valójában ez a Ludimak Jolly van, de a Podstar-ról találtam jobb fényképet. És ahogy elnézem, a főzőfej olyan szinten egyforma, hogy talán ugyanattól a beszállítótól veszi mindkét cég :)
Tényleg a direkt podos és a sima gépek podfőzése volt az összehasonlítás tárgya.
A podos gépeknél a főzéskor előálló nyomással és kioldódással kapcsolatban természetesen igazad van, de ez a sima gépnél is így van. Egy dologra nem figyeltem még ezzel kapcsolatban, hogy a céges podos gépünkben az alsószűrő alatti műanyag részben van-e valami nyomásfokozó szelep. Nem egyszerű megnézni, mivel itt nincs levehető kar, de szerintem nincs benne.
A rázárásos tömítés elvét továbbra is fenntartom. Ha esetleg még nem láttál közelről ilyet, úgy képzeld el, mintha egy olyan kagylóhéjba tennéd a podot, aminek az alsó és felső domborulata egészen illeszkedik a szabvány podhoz, pont a pod testét ölelik körbe, és ahol a két kagylóhéj találkozik, ott ki is lóg a pod teste körül lévő vékony papírgyűrű. Tehát ahol a víz átmegy, ott tényleg csak a tömör pod van.
Így ami víz nem lenne hajlandó átmenni a podon, az jól láthatóan csorogna le oldalt :)
Míg a sima gépeknél extrém esetben, ha nem szorul jól oda a pod a helyére -ezért van a külön pod szűrőkosár-, a nyomás megemelhetné a podot és alámoshatná a vizet. Mint ahony történt is velem hasonló, mikor egy ajándékba kapott árpakávé párnát próbáltam lefőzni, ami nem E.S.E. szabványú volt.
Olyan fényképet nem találtam, ahol be lenne téve a pod, és kilóg körben a papír, de a mellékelt fényképen nyíllal megjelöltem a helyét, ahol összezár a főzőfej az alsó résszel.
"a cél-gépek egészen biztosan jobbak, kevesebb kompromisszumot tartalmazóak, mint egy muli-funkcionális masina."
Mint tudjuk, a kombinált fogó is leginkább a kombinált megfogására alkalmas. :D
Nézd, egy biztos, hogy az én 20 000 Huf-os Delonghi főzőmben eddíg a lagjobb lé az Illy POD-ból folyt ki. Persze az igaz, hogy még nem próbáltam az Illy szemest. Ennek ellenére a kevesebb macera, elsősorban a kevesebb kiszórt kv. (darálás, töltögetés során), engem mégis inkább a Pod-ok felé hajt, csak bírja a pénztárcám.
Ezt a Tchibo-t, amiről írtam, valóban nem olasz, de a pörkölése olaszos, eszpresszó jellegű. Örlése is jó. Összességében nem rossz kávé. Főleg azért az árért.
A németeknek igen kifinomult ízlésük van. Ők a filteres kávéra vannak ráhangolódva.
A magyar gulyást sem tudják németek úgy főzni, ahogy itt.
Az orosz zeneszerzők darabjait is csak az orosz zenészek tudják jól előadni.
A Tchibo-nál ez az eszpresszó kávé sokkal jobban sikeredett, mint a hódmezővásárhelyieknél a Corso Verone.
Gondolom, az olaszoknak is van kevésbé jól sikeredett kávéjuk.
Tchibo, Jacobs, stb.-ből espressot készíteni olyan, mintha Pálpusztaiból csinálnál tiramisut. Ezek nem olasz espresso, hanem németes hígabb kávé, esetleg osztrák kapuziner alapanyagok. (Szerintem, de cáfoljon, aki jó espressot csinált német-osztrák kávéból.)
De ugye nem tartod állandóan ott a szűrőtartót? Legalábbis az én utasításomban olyasmi volt, h. amíg bemelegszik v. kihűl a gép, ne csatlakoztassuk, mert az árt a tömítőguminak. (Igaz, az nem volt benne, h. teljesen hideg gépben szabad-e tartani.)
Olyat én is ittam néhányszor, de akkor régen (fél éve) még 399-be került (úgy látszik, bevezető ár volt), utána eltűnt egy időre. Egész tűrhető, pláne az volt a régi árához képest... Azt nem szerettem benne, h. áraszt némi pirítóskenyér-aromát (amilyen a Nescafé Gold fő ízkomponense).
A mai reggeli KV már abból készült. Krémesen lágy, aromás, hát nem is tudom igazán leírni, nagyon fincsi! A Suvalesi, ami eddig volt itthon, nyomába sem ér.
Bocs, de te nem figyelsz, vagy önző módon csak a saját szempontjaidat tartod fontosnak, ezért aztán leszólod azt, ami ezeken kívül esik. De mint tudjuk, szabad vélemény-nyilvánítás van, ez a te véleményed, és is leírom hát az enyémet.
Munkahely: az irodánkban kihelyezett podos gép van, mert SOKKAL egyszerűbb a használata, mint egy hagyományos gépnek. Felmerült a gondolat, hogy összedobunk egy viszonylag olcsóbb (pl. Krups és tsai) gépet, de mivel sok emberről van szó, összevissza kávézási időpontokban, ezt elvetettük. Egy ilyen géppel van a legtöbb macera, több idő maga a főzés is, legnagyobb a karbantartás-igénye (és jön a közös ló az ő túrós hátával), és ezek a gépek nem az egész napos bekapcsolásra vannak tervezve, azt meg senki nem akarja várogatni, hogy felmelegedjen. Gondolkodtunk kihelyezett darálós automatán is, ezzel a fő gond az, hogy a megkérdezett cégek a mi fogyasztási volumenünkhöz még csak az egyszerűbb gépeket adnák, ami csak egyféle betöltött szemeskávéval dolgozik. A minimum igény pedig az volt, hogy koffeinmentest is lehessen főzni. Így maradt a podos gép, amit megelégedéssel használnak a kollegák. Amire a legtöbb embernek szüksége van, azt megkapja: gyorsan, egyszerűen, elég kedvező áron ihat jó (és többféle) kávét, és a géppel sincs sok teendőnk.
Otthon: pl. egyik munkatársam és a felesége otthon csak hétvégén isznak kávét, hétközben a napi 2-3 kávéjukat a munkahelyükön fogyasztják. Na nekik mekkora pazarlás egy felbontott és megromlott 250-es doboz kávé...
Mi pedig, mint már korábban írtam, kb. fele-fele arányban főzünk otthon őröltből és podból. Podból főleg a különlegesebbeket (pl. mono), vagy ha sietünk.
Ha többféle kávéra vágysz, mikor milyet kívánsz meg, hogyan oldod meg otthon? Minimum egy jó daráló kell hozzá (amiről itt már nem kevés szó esett, hogy szép kis beruházás), és venni babkávét pl. a Semiramisból. Ami így már egész jó megoldás lehet, de ha bevásárolsz jópár fajtát (és tegyük fel, hogy nem állottat kaptál!!!), akkor is romlani fog idővel.
A kérdésedre: Miért? Hol menne máshol?
Felülről jön a víz, de elméletileg (ez már a megvalósítás minőségétől függ) a víz egy része egyszerűen alámosódhat a podnak, tehát a szélénél elmegy, és már folyik is ki az alsószűrő lyukain. Ez az általam írt direkt podos gépnél elméletileg sem lehetséges, ami víz nem menne át a podon, az esetleg a rossz tömítés miatt a főzőfej szélén csorogna le. De ezeken a gépeken a tömítés is okosan van megoldva, a rázárásnál a felső rész acélrugóval ellentartva megemelkedik, tehát itt nem egy elfáradós gumitömítésen múlik a megfelelő tömítés.
Jelezném fórumtársaknak, hogy Segafredo Intermezzo szemes kávé érkezett, kilós kiszerelésben, 1800 Ft-ért (sajnos a forint romlása ide már betört, korábban még olcsóbb volt) a Nemzeti Múzeummal szemben lévő kis diszkont jellegű boltba (tisztítószerek, pipere, csoki, kávé, stb.). A kilós Sega a bolt belső emeletén van.
Ma vettem egy Tchibo espresso gusto originale kávét (fekete-piros) az Intersprárban (499 Ft). Az örlése szerintem finomabb, mint a Segafredo Zanetti espresso casa kávéé. Erősebb pörkölésű. Íze? Nem annyira testes, mint a Segafredo kávéé, nincs szájban maradó hosszas utóíze. Kevesebb a crema is. Szerintem azért jobb, mint a Corso Verone kávé. Sokkal.
Az MM-ben az AEG CP2200, míg a Fukarban a Krups XP7220 akciós (89,9e).
A Krups lett a befutó, délután megtörtént a beszerzés, majd az üzembehelyezés is.
Ügyes készülék, a teszteknek köszönhetően vagy 5-6 KV-t voltam kénytelen elfogyasztani:-).
Az első tapasztalatok jók bár az itthoni Saeco mintha testesebb/vastagabb (nem igazán bírom megfogalmazni, bár az is igaz, hogy itthon 2-3 hete kisérletezem, míg a Krupsra volt 1-1,5 órám.) KV-t készítene. Elősző sikerült egy sima KV-t kicsit bő lére eresztve főzni, na valszeg ilyet többet nem készít vele a tulaj:-). Persze az nagyon kényelmes, hogy van 4 féle alap (KV, erős KV, eszpresszó, erős eszpresszó), amiközül választhat az ember, ill. azokon belül a vízmennyiséggel is lehet játszani. Illetve a darálás finomságát is lehet változtatni, ezzel is növelve a KV izének intenzitását. Mindenért szól , ha valami bánata van, s mindezt magyarul. Hangja azért ennek is van.
A KVgép mellé a kosárba került egy Danesi Golt Quality kilós KV, aminek a fele most konyhánk előkelő helyén díszeleg.
Alig várom a holnap reggelt, hogy letesztelhessem.
Az ára alapján olyan rossz nem lehet, no de izlések és pofonok........:-).
Kávé-elit: azé' ne má'! Nekem ez kicsit (???) nagyképűen hangzik, szerintem még ölég sok kávé-spíler szaladgál a környéken e kis társaságon kívül, csak éppen
1./ nincs netjük
2./ van, de nem fórumoznak, stbstb...
Már ittam POD-ból is kitűnő kávét, meg marhadrága szemeskávéból (+ jó gép) is rettenetes löttyöt - ezt kár ragozni, itt is ezerszer elhangzott példa erre is, arra is. Az egyik TÉNYLEG súlyosan KVszakértő, ínyenc ismerősömnek mindkét kategóriára megvan a TUTI felszerelése, s kb. fele-fele arányban szokott boldogítani POD-os, illetve őrölt KVból főzött mennyei presszókávéval. Az ő szájából még sose' hallottam fikázni a POD-ot. Szerintem sem rossz az, csak tudomásul kell venni, hogy az ilyen "svájcibicskák" - főz őröltbő/POD-ból is - nem muzsikálnak igazán jól POD-dal. Az én Saecóm sem, nem is erőltetem a dolgot.
Dzerintem nincs szó itt terelésről, egyszerűen sokakat érdekel a POD IS! - ennyi... Szerintem...egy NEM kávé-elitbe tartozó, csak kávészerető - és általában a Fórumot is szerető - szürke júzer szerint
Na ezzel egyetertek. Szerintem par napra elore lenyeges minosegromlas nelkul le lehet daralni a kavet, akkor meg alig tobb ido elkesziteni mint a podost. Es amig a filteres tea alig vagy nem is dragabb mint a teafu, a podos kave ara tobbszorose a szemes kaveenak.
Én úgy nézem, nem a tömörítés a különbség a csak podos gépnél. Az egyik tényező, hogy ahol a kar elfordításakor összezár a két fej, a tömítés a pod szélső papírgyűrűjére simul, így ami víz kijön a felső szűrőn, az tuti nem tud másfelé kóricálni, muszáj neki átmenni a kávén. Ez a normál gépek szűrőkosaránál nem teljesen garantált.
A másik tényező az alsószűrő "lyukassága", amivel a nyomás, az átfolyási idő változtatható. Mi három alsószűrőt kaptunk a géphez, a gyárilag bennelévő espressohoz való, egy a ristrettohoz, egy pedig a hosszabb kávéhoz van optimalizálva.
Ezért nem vettem még darálót. ~ : ( Pedig az a Krups expert daráló nem lenne rossz választás, csak amit írtak róla, hogy ha elég finomra őröl vele az ember, akkor leőrli magát is, és 1-2 hónap után vége... az nem kóser.
Én már azt is tudom, milyen az, amikor emiatt inkább a lóra szavazol és utána kiderül, hogy elől megharap, hátul megrúg és középen leesel róla :) Szóval most már 4 kézi KVdarálóm van és egyik sem műxik jól -- viszont ennyit lassan már nevezhetek gyűjteménynek :)
1féle ESE POD-os olasz KVt használtam vele régebben, 2 lefőzésnyit. Olyan jo-jo, de semmi intenzív íz, minimális crema. Hétfőn volt szerencsém ugyanezt a POD-ot egy kimondottan csak POD-os gépben lefőzve megkóstolni. Na ott élt a KV.
Az tünt fel, hogy a POD-os gép mintha jobban összepaszírozná a POD-ot, mint a krups szűrője, s mintha jobban tömítve lenne ezáltal az egész.
H_G: mit is mondjak erre... 1részt igazad van. Másrészt a tudat viszont zavaró.
Olyan, mint mikor veszel egy drága kocsit, ami bár fexi az utat, és megy mint az állat, de a ki és beszállás 2x akkora szívás, mint egy átlagos autónál. Mikor már benne vagy, és hajtod, akkor aztmondod, megéri. Mikor szállsz be, idővel szidod magad, hogy minek kell ez. Persze mikor beértél, már... ~ ; )
Na, ezt nem értettem -- a friss íz nem veszhet el. (Csak azoknál a csaló Illy podoknál, amik ömlesztve vannak dobozban.) "Ha a kevesebb macera vész el", a relatív frissesség akkor is komoly előny SZVSZ. Ritkaság, h. egy 25 dekás daráltat utolsó szemig meg tudjak inni tényleg, ne kelljen kidobni poshadtság miatt félig telve, na *az* pazarlás.
(A Malongo Ethiopie-nak már a legvégén tartok és egész jó maradt az íze -- igaz, csak a French pressben használom, úgy kevésbé érzékeny az időmúlásra az eszpresszónál.)
Én még a Krups-szal nem próbáltam a pod-ot. Csak annyit olvastam: A piros felével kell lefelé lennie a szűrőben. Vagyis akkor papírral kell ezek szerint beletenni. Annyit írt még, ne legyen a szűrő szélén papír. Tényleg rosszabb lett korábban ebben a pod-os kávé? E.S.E. pod volt az?
Igen, így van. Ránézésre az alsó felén vékonyabb a papír, ha jól emlékszem a Bravi forgalmazója azt mondta, felül 2 rétegű, alul 1 rétegű szűrés van. Nem hiszem, hogy kapásból megérezném a különbséget az ízen, de ha már megjelölték, meg a forgalmazó is aszonta, hogy úgy kő betönni, há' szót fogadok :))
Az ok, csak valahogy ugy vagyok vele, kifizetem a többet a friss ízért és a kevesebb maceráért. Namost ha ebből a friss íz elveszik (podként csinálva), akkor már csak ugy éri meg megvenni, ha adott KV csak igy kapható. Ha a kevesebb macera veszik el, akkor meg megint ott vagyok, hogy nembiztos, hogy annyit romlik a sima őrölt KV, mint amennyivel többe kerül a podozás.
"(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)"
Hát persze, azt senki se vitatja. De most nem a pod és a dobozos őrölt, hanem a pod és a podból nyert őrölt különbségéről volt szó.
Azért is drágább nyilván uaz a KV podokba csomagolva -- ők többet vesződtek a csomagolásával, de neked mégis megéri, h. viszonylag frisset főzhetsz mindennap.
Azért ezzel én is úgy vagyok, hogy szeretem a podban az egyszerűséget is: nincs tamperolás, zaccolás, szűrőkosár öblítés, felsőszűrő (inkább csak tömítés) letörlése.
A feltépés esetét Tóth Marival csak azért írtam, hogy összehasonlítható legyen az echte podfőzés (podszűrő+pod) a sima főzéssel, hogy ez utóbbi sűrűbb, krémesebb eredményt ad-e. Én is próbáltam már, nem volt számottevő a különbség. De most, hogy gondolkodom rajta, az az egyes szűrőben történt, ezért úgy is ki lehetne próbálni, hogy két pod kávéját tenni a kétszemélyes szűrőbe. Mert tapasztalatom szerint (legalábbis Krups-ban) a kétadagos főzésből jobb kávék születnek.
Vázolom: podszűrőbe belefér a pod papírostól. De azzal nem főz rendes KVt. 1személyes szűrőt még nem teszteltem, de szemre is nagyobb űrtartalmilag, mint 1 pod. ~ 1,5 podnyi lehet talán. 2személyes szűrőt használom most, abba ~ 3 pod férne bele, de abból sima KVból is rendeset főz le.
A zamattartása nem a felhasználás elötti szétvágás miatt került előtérbe, hanem az őrölt KV kinyitása (125/250 g), és a darabonként csomagolt pod viszonylaton.
(nem mind1, hogy félpercig van nyitva a KV, vagy 1-1,5 hétig)
Asszem ennyi. Meg azért elég drága buli lenne a podot vagdosni, mivel ahogy nézegetem, a POD-os KVk drágábbak, mint a sima őröltek. ~ : (
Előnye lenne még a tisztább üzem, hátránya a reggeli szűrőtömködés adta rutin kiesése.
Most hála topictársaknak, letudom tesztelni, hogy van-e olyan POD, amiből a krups rendesen bemelegítve képes számomra finom KV-t lefőzni érdemi Crema-val, vagy sem. Ha találok ilyent, akkor PODolok, ha nem, akkor nemtudom még. (bízok a találatban)
Nevezett ajándékcsomagot nem a magyar Segafredo forgalmazza,ezt a Cora lánc szerzi be, valamilyen kerülő úton. Mindenesetre a márkanevünk alatt futó termékkel kapcsolatos jogos reklamációját továbbítottuk az olasz gyártó felé és reméljük a jövőben nem lesz negatív tapasztalata a Segafredo termékekkel.
Zamattartásilag tökmindegy, h. a fólia kinyitása után a papírral együtt főzöd-e meg a tartalmát vagy anélkül. Az 1 személyességgel kapcsolatban sem értem, miért praktikusabb a feltépetlen pod a feltépettnél, de biztosan az én hibám...
tudom hívott, és Thx a kóstolásra küldött POD-okat. asszem mérgezettegér leszek, mert végigkóstolgatom őket ~ : )
Feltépős része annyira nem bejövős, mivel pon tazért érdekelne, mert reggel 1edül iszom a KVt, igy ideálisabb megoldás lenne a POD, meg zamattartásilag is jobb lenne.
Igaz... most is a 2személyes szűrő van bent, s azt taposom, de a mostani KVmmal igy ideális.
Nem jó a gondolatmenet: azért írtam, hogy robusta, mert ez nem keverék, hanem egytípusú kávé, tehát vagy 100% arabica, vagy 100% robusta :)
Ez a többi monótól eltérően kuriózumként robusta...
Amúgy próbálkozásképp nyugodtan megtehető, hogy az ember kitépi a pod papírját, beleszórja a kávét a sima szűrőbe és úgy főzi le. Én is csináltam már ilyet, de H_G bevett szokása is ez :)))
Amúgy pont most volt itt a kedvesed, úton van a cucc...
Hát ha egy jó 70-30as keverék, akkor valszin befog jönni. Ha 30nál több a robusta, akkor nemtudom még. + a Krupsnak érdekes a viszonya a POD-okkal. Olyan, mintha a szűrőbetét átengedné a POD mellett is a vizet, s nem főzné ki rendesen az aromákat a KV-ból, de majd kiderült. ~ : )
Kíváncsi leszek a véleményedre, mert mint írtam, ez robusta, te pedig valószínűleg arabica jávát ihattál a Semiramisban, mivel ők csak arabica-t árulnak. De olvastam, hogy inkább azok jönnek be neked, amikben van robusta is, úgyhogy hajrá :)))
Ma délután megy kedvesem a matti70 által felajánlott Molinari Java-ért. Megkóstálom, és ha bejött, akkor kell. viszont ezt hétfőn tudom csak megmondani (otthon nincs net) ~ : (
Szóval ha jövhét eleje, akkor valszin kelleni fog. handras is gondolom benne van. ~ : )
Én nyaralásnál nem KVztam. A nyaralás arra volt, hogy kipihenjem, magam, feltöltődjek, szal elég tuning volt a tenger és horvátország magában +a VB és a horvátok feeling. ~ : D
Reggel nosztalgiából filteres kávét ittam Dr. Morik féléből. Presszó kávé után nem ízlik, pedig nekem csak egy német Krups-om van. Híg lötynek tünt. (A Morik kávé sem a legolcsóbb árkategória :) )
Naja, csak itt hétfő óta dolgozok, a cég meg nemegész kéthete költözött ide egy másik helyről. Szal ez a lehetőség egyelőre nem jöhet szóba nálam ~ : (
Molinari jávát ittam most, ízlik. Erősen érződik rajta a robusta jelleg, de azért robusták közt is nagy különbségek vannak, ez nem az ócsó fajtájú :)
Viszont eléggé meglepő volt, hogy a weboldallal ellentétben nem 25, hanem 18 db-os doboz a Java és a Kenya. Így majdnem 40%-al drágábbra jön ki, ami nem mondom, hogy így már szörnyen drága vagy nem éri meg, de nem erre számítottam. Nem személyesen vettem át, ezért még nem is kérdeztem rá a dologra.
A postázáshoz én is ugyanígy viszonyulok, de amire nem gondoltam, és igaza van a forgalmazónak: céges címre szokott általában postázni. Ott napközben mindig van, aki átveheti.
De ha yeahhh lesz oly szíves, hogy hoz, ami kell, az teljesen jó megoldás :)
Hja, s mindehez jön hozzá, hogy ha egy jó 20-30%kal mérsékelné árait a semiramis pörkölője, simán eljárnék hozzájuk megvenni ott a KVt, mivel ott szinte mindig friss volt.
Sajna még jóideig a pod és a darált KV lesz nálam az elérhető. Szemessel is csak annyi a gondom, hogy nincs érdemi darálóm hozzá, s várhatólag nem is lesz még 1 ideig.
Nem helyette, magam részére tesztelném le. S azért Java, mert semiramisból az bejött, bár nekem kicsit erős ízvilág, mexikói lenne jó, azt viszont manuel-ből nem láttam.
Azt viszont nem ajánlanám, h. Te tesztelj handras helyett, hiszen nagyon is különbözhet az ízlésetek -- pl. mattinak, úgy emlékszem, ízlett a Manuel Costa Rica, nekem az nem igazán.
Akkor átmegyek hiénába, mint anno fősuliban, s megköszönöm azt az 1et, kóstolni jó lesz, aztán eltudom dönteni, érdemes-e többet is venni belőle. ~ : )
handras: remélem kitudod várni, amég letesztelem ~ ; ) Rendeléshez viszont én nem tudok rendelni, mert postajáráskor senki nincs otthon, cserébe a fél világot át kell utaznom, hogy megkapjam, mert valami fura oknál fogva a XI kerületben a csomagátvételi hely a Petőfi híd tövénél lévő posta (ami a benzinkutnál van majdnem), még az ajánlottakat simán átvehetem a fehérvári utnál lévő 112es nagypostán is. Mindehez hozzáveszem, hogy a Kelenföldi pályaudvarnál van a cím, ahova kikéne hozniuk... elég gáz ~ : (
Bocs, közben el kellett indulnom, nem tudtam már válaszolni. Felhívtam Benedek urat, de sajna csak egy dobozzal volt nála. Pedig ez most elég egyszerű és gyors megoldás lehetett volna. Azt mondta, nyugodtan keresse meg, akinek kell vmi, sokat szokott postázni is, megoldható a dolog.
A sajátomból 10-et nem tudok adni, mert kollegám is kért mindegyikből, de egyet kóstolni nagyon szívesen. Esetleg ha a doboz másik fele kellene vki másnak, rá lehet kérdezni a forgalmazóra, van-e nála most még egy, mert akkor átvehetem azt is. Mivel ő kb. kéthetente jár csak Pesten.
De írom is: szemest nem vettem, 500 g. őrölt (Sublime, Aroma Bar) kb. 3200 Ft, 250 g. őröltet is vettem 70-30-ast 1200 körül. Sublime pod talán 66 Ft, mono podok nyolcvnapár Ft/db.
30/677-7709, tudtommal ők a forgalmazók, a Szt. István krt. 17-ben vannak. Átvételhez az ott lévő Csirkefogóba kellett bemenni, és lehozták a rendelést számlával együtt.
Amúgy pont ma kapok többféle Molinari-t. A monóikat eddig még csak megkóstoltam, így nagyon várom már, hogy a jávát és a kenyát újra megízleljem :)
Nekem legutóbb még ez a fickó tudott hozatni, de akkor írd be Te is a tiédet! Ha jól emlékszem, 2200 egy csomag, de van különbség a keverékek és a tiszta fajták között -- mintha előbbi olcsóbb lett volna, és úgyis azzal érdemes kezdeni (a Sublime-mal).
"A Molinari forgalmazóhoz yeahhh-nak van kontaktja; Manuelt a 30/4104748 számon, Musettit az erika(pont)papp(kukac)szamila(pont)hu címen lehet hozatni. (Előbbit a Henger u.-i bemutató presszóban lehet átvenni; utóbbinál jobban jársz, ha Debrecenből föladják postán, mert az Ázsia center-beli mintabolt továbbra is csak ritkán és egészen lehetetlen időpontokban van nyitva.) De ezeknek az ára sokkal magasabb a Segánál... "
Volt egy ábrasor a fémdoboz lezáró belső fólián ami szerint az itt jobboldalt látható részt kell letépni. A koncentrikus körök közül a külsőnél, szépen perforálva is van.
De ha jól értelmezem ezt az ábrasort a dobozon:
Akkor tépés nélkül is használható.
Nálam a "maradvány" szépen visszahajlik a szűrőbe.
Hát ha megfogunk egy zacskót nagyjából a közepánél és szétöntjük két kisebbe, én biztosan nem fogok reklamálni, h. nekem jutott a 48 deka és neked bezzeg 52...
Egyébként aki finom ESE podokat szeretne, Manuelt vegyen, sokkal különlegesebb íz az Illynél. (Sajnos nem fizetnek nekem ennek az infónak a terjesztéséért, sőt ellenkezőleg :)
Hogy érted, hogy egy helyen? Sokféle podot használunk, de eddig mind kör alakú volt, ezt a szögletes Illy-t csak fényképeken láttam eddig. A csak podos gépekhez jó is így, mert azoknál más elvű a tömítés, de a hagyományosakba tételhez le kell tépni a középső kört övező "szögleteket", nem? Esetleg perforálva van?
Ez nem rossz ötlet, van kipróbálásra méltó KV, amiből csak kilósat árulnak -- pl. a Kimbo a Saturnban, az jó nevű régi márka (csak eredetileg Café do Brasilnak hívták). Ennyit nyilván soha nem vennék meg, hogy azután ki kelljen dobni a nagyját.
Mi szeretjük az Illy őröltjét, de ezt az ömlesztett podot nem venném meg, pláne nem a 36 darabost. Pont elvész a pod egyik lényege, a frissesség, és még szórakozhat az ember a pod körbetépkedésével is. Elvileg van egyesével csomagolt is, nem tudom, mennyivel lehet drágább.
:) Most várok egy akciót a Corában, mivel az egyik Lavazza kávéjuk szavatosági ideje augusztusban le fog járni. Bizakodok benne, hogy a qualita oro engedményes áron lesz. Most ebből vettem "tégla" kiszerelésben 2×250 grammot és ízlik. Az előbb említett kávé konzerv dobozos kiszerelés.
Sajnos a kereskedelem, az egészségügy nem ébredt rá, mennyivel egészségesebb a presszókává, mint például a hagyományos filteres. Most az élvezeti értékeirál nem is beszélek. Egy kis marketing kérdése lenne az egész.
Emlékezem, a 70-es évek elején kezdődött el Magyaroszágon egy kis kávékultusz. A kereskedelem addigi palettáját színesítő I; II; III. osztályú kávékeverékes kávészacskói után megjelentek a még ma is közismert hazai szemes kávékeverékek, mint például az Omnia, Kolumbia (sajnos gyorsan el is tünt), Karaván és sorolhatnám. (Ha jól emlékezem, legalább 10 féle kávékeverék volt kapható.) Az üzletekben megjelentek a hazai háztartási kávéfőzők. (Jó, egyik sem presszógép.) 1976-ban megjelentették Rudnay János "A kávé" című könyvét is (Mezőgazdasági Kiadó).
Most a Média Márk üzleteiben elég sok féle presszógépet lehet kapni. Sajnos semmi népszerűsítés nincs. Semmi reklám. Ott áll eladatlanul halmokban náluk. Végül levonjáka következtetést, nincs rá igény. Pedig össze kéne fogni a gyártókkal, kávéforgalmazókkal és a tettek mezejére kéne lépni. Nincs ki felvilágosítsa a a köznépet? Hol az egészségügy? Nekik is érdekül lenne. Hiszen a kávénak van jótékony egészségügyi hatása is. Már nem lehet mondani, tőkésimport, nincs rá keret. Szerencsére az az idő elmúlt.
Igazából annyira nem horror összeg érte az a nemegész 5 vagy 6e pénz. S ha lenne valami érdemi megoldásuk az E.S.E. POD-os szűrőre, hogy PODból is rendes crema-t meg ízeket adjon, meg is venném. Igy viszont POD-ot max ha kapok használok bele, mert nem azt főzi belőle, amit vártam. ~ : ( (Najó, kisérletként lehet veszek még hozzá POD-ot, csak amiket akcióztak, azok nem voltak 1esével csomagolva.)
Lehet szűrőtartóból, víztartályból tele van a raktáruk, és mivel drága, a kutya sem viszi. A szűrőtartójuk elég masszívnak tűnik. Felháborító, hogy a belevaló műnyag bélést nem árusítják külön.
Lehet, hogy nem számoltak azzal, hogy a nagy akciózásba ekkora kereslet lesz ezekre a gépekre, s hogy ennyire hamar előjönnek a "típushibák" vagy nemtudom.
Ezek szerint az én egy hetes várakozásom a gumigyűrűre még baráti volt :)
Már akkor sem értettem, hogyan tehetik meg, hogy egy ilyen egyszerű, olcsó, és viszonylag gyakran cserélendő dolgot nem tartanak raktáron. De adtam egy kis esélyt annak, hátha csak épp elfogyott... Esély visszavonva :)
A Krups kávéfőző alkatrész ellátásáról annyit, hogy tartalékként rendeltem a szűrőtartóhoz tömítést (460 Ft/db). 3 hetet kellett rá várni. Pedig szerintem idővel az fogyóeszköz lehet, amit a felhasználó is ki tud cserélni. Az ilyen megengedhetetlen szerintem.
Mondjuk megértem, mert elég egyedi aromája van, de nekem igazából általában a 80-20, vagy a 70-30as keverékek jönnek igazán be, azok erősek is, de még aromájuk is van. Persze van tiszta 100% arabica is nem kevés, ami ízlik és bejön. ~ : ))))
Sok benne a Robusta, az biztos, de nem tudni, pontosan mennyi -- pedig sokakat érdekelne, Hayloft Ezékiel olvtársunk már levelet is írt egyszer a Sara Lee Hungarynek e tárgyban, de azt válaszolták, h. az Omnia összetétele üzleti titok.
Reggelente Segafredo Zanetti espresso casa kávéval kezdem a napot reggeli után. Nekem ízlik. Nem tudom az összetételét, de feltételezem, javarészt arabica kávé. Szerintem ezt bizonyítja, hogy alig lehet benne koffein, mivel 2 óra hossza múlva alig van hatása. Utána Omniát veszem elő, amelynek koffein tartalma véleményem szerint jelentős, akkor lehet, robuszta alapú kávé?
A CG a www.coffeegeek.com, a French press pedig ilyen -- sajnos nincs magyar neve, néha dugattyús kávéfőzőként emlegetik vagy Bodumként a legismertebb gyártóról (mint a "Canon gyártmányú xerox" :)
Legolcsóbb az IKEA-féle és jó is, csak nagyon nagy; egy-két személyeset a Tálal6-ban (Mammut 1) és más hasonló konyhafelsz. boltokban érdemes keresni. Az elit márkák a Bodum (.ch) és Mélior, de nem hiszem, h. bármelyik is használhatatlan lenne, végül is ez nagyon egyszerű szerkezet! -- de a feliratot a dobozon el kell olvasni, mert léteznek nagyon hasonló, csak nem hőálló edények is, kizárólag tejhabosításra.
Mivel ugyis járjátok elég gyakran a műszaki boltokat (nekem legalábbis ez jött le), igy megkérnélek benneteket, ha találkoztok ilyennel: http://www.krups.hu/images_vyrobky/FEM241_krups.jpg
Írjátok be nekem, hol és mennyiért volt. Amerre elmúlt 2 hétben jártam, sajna sehol nem volt. MM-ben szokott lenni, csak épp most nincs.
Nekem még nincs kedvenc csészém. Most egy Piazza D'Oro cappuccinosból iszok reggelente duplát kevés tejjel. http://www.piazzadoro.com/NR/rdonlyres/0D312147-166A-44D8-B1CB-EE78AA0E1B6D/0/02_photo_cappuccino.gif
Van egy díszes talán mokkáskészlet, szép, de nem a kedvencem. Olyan arisztokratikus teás/KVs csésze stílus, vékony porcelán, kék festéssel...
naja, de te olyan szinten vagy cg, hogy az már kategórián felüli ~ ; ) Amugy én sem sírom, de viszonyításnak, közel 2x olyan durva, mint az Omnia. Ellenben olcsó volt, s tesztelni 1x elmegy.
"Hát, ha látnátok most milyen KV-t használok a Krups-ban, elsírnátok magatokat. Mintha mozsárba lett volna kicsit megcsapkodva, szóval életem talán 1ik legdurvább örlése."
Én nem sírnám :) Egyszerűen előkapnám a French presst -- abban az a zseniális, h. bármilyen őrlést elkészíthetsz benne, csak az áztatási időt kell hozzá igazítani. Nagyon durvával (elméletileg pont az az ajánlott) 4 perc, kotyogós-finomságúval 3, eszpresszóval 2 és fél.
Abban a kávézóban két márkát használtak, Segát és Pavan-t, egy-egy eszpresszót rendeltünk. Szerencsére a Pavan finom volt...
Nyomásfokozó: a Krups-ban duplafenekű szűrőkosarak vannak, felül sok lyuk, alul egy lyuk. Jó kávéból megfelelő tömörítéssel nagyon jó crema lesz. Habos akkor volt nálam, mikor gyatrább kávé esetén nem lehetett a megfelelő tömörséget előállítani, és túl gyorsan folyt ki.
Nem tudom, de szerintem eleg belenezni a szurotartoba es latszik, hogy van-e ott valami. Nalam szep habos lesz tole a kave teteje, amitol nem latszik a crema. A jo crema olyan, hogy egy kaveskanalnyi cukor nehany masodpercig megall a tetejen, ezen a habon nem all meg. A tobbi modellt nem ismerem, de gondolom hasonlo az elv. Nalam ez egy konnyen kiveheto gumi szelep.
Hát, ha látnátok most milyen KV-t használok a Krups-ban, elsírnátok magatokat. Mintha mozsárba lett volna kicsit megcsapkodva, szóval életem talán 1ik legdurvább örlése. Ennek ellenére jól tömörítve szép crema képződik rajta. Az más kérdés, hogy ízre, aromára az alatta lévő KV leginkább egy hosszuKV és egy filteres KV között van érzésre.
Szóval a Sega KVjából is lehet érdemi állagu KVt főzni, csak alaposabban kell megtömni a tamperral. Amolyan... minnél durvább a KV, annál inkább taposni kell elvet követve a crema meglesz. Az íz és aromavilága már más kérdés.
Az már nem biztos, h. a cég hibája. (De hogy a zacskókban hullámzó minőséget lehet találni, az igen, szóval mindenképpen monnyanakle.) Itt a Várfok u.-ban van egy Sega-használó kávézó, az "Alkoholos filc" -- na, ott két nő váltja egymást a gépnél és az alacsony fekete nagyon jót főz, hosszan tartó csokoládés utóízzel, a magas szőke viszont pontosan uabból a KVból és fölszereléssel olyan moslékot, h. nagy erőfeszítést igényel egyáltalán lenyelni, nem hogy még jó képet is vágni hozzá...
Mi pár hónapja Sega poddal jártunk úgy, hogy majdnem visszaköptük a kávét, olyan szörnyű íze volt. Az a bizonyos égett gumiíz, amit többen emlegettek már itt, ment is a kukába az egész. A nyaralás során adtunk még egy esélyt a márkának egy kávézóban, mivel azt olvastam, a bár vonalban erősebbek, hát az sem volt sokkal jobb... :(
Én is így gondolom, de ezek után mit gondoljak mikor odanyúlok egy csomag Segafredohoz? Selejt vagy nem selejt? Valamelyest enyhített volna a helyzeten ha az email-emre válaszoltak volna és elnézést kértek volna a kellemetlenségért, de immáron 1 hete egy büdös karaktert sem voltak képesek átbüffenteni. No mindegy, Lavazza Oro-ba fojtottam bánatom.
Ezzel az a baj, h. legelső próbálkozásra a világ legjobb gépével sem tudnál jó KVt főzni, de nemcsak te, hanem egy profi barista sem -- a gépeket mindig ki kell tapasztalni, kísérletezni a paraméterekkel és egy több hetes tanulási folyamat után jelentheted ki (jó esetben), hogy most már tisztában vagy a képességeivel.
Láthattad annak a bor-szaklapnak (gyanúm szerint a fő profiljukban is elég kutyaütők lehetnek) a szánalmas teszt-próbálkozását, amihez a saját felkért szakértőik is szemlátomást csak vonakodva adták a nevüket -- egyáltalán nem derült ki belőle, melyik gép mire képes és lepontozták a közismerten csúcsszuper Butterflyt csak azért, mert nekik estek és próbálgatások nélkül egyszerűen főztek mindegyikkel egy pár eszpresszót előredarált Illyből.
A Pavoni Europiccolának ezt írják az amerikai haszn. utasításában (jellemző módon sokkal szájbarágósabb, mint az Európának szánt): "The art of making good, consistent espresso is just that, an art. With the la Pavoni espresso machine there is a bit of initial training and "getting to know your machine" ritual that the first time user should be aware of." Ennek az összes gép utasításában szerepelnie kellene.
"Én mondtam, hogy olasz gépben kéne gondolkodni, nade azok kb. +30%-al többe kerülnek."
90-ért már a DeLonghi automatájának (Magnifica) is meg lehet kapni az egyszerűbb változatát. A belső ilyenkor ált. uaz az egész sorozatban, csak az olcsóbbnak több műanyag van a borításában, a kijelzői LED-ek LCD helyett és hasonló nem lényegi dolgokban különbözik.
Na jó, az az akciós -- valszeg tényleg megázott, pörkölésnél elégetett, raktárban 20 évre ottfelejtett v. más hasonló okból silány minőségű szállítmány. A normál Espresso Casa nagyon is korrekt KV az árához képest.
Akkor most már csak a tejhabosítás miatt kell aggódnom, mert azt 1X próbáltam (hagyományos fej), de nem igazán kaptam kemény habot, bár akkor éppen 40 Cfok volt a konyhában és nem volt türelmem hozzá.
Azóta halogatom a dolgot, mivel a jól bevált külön felhergelt tejszínt (nem a mű spray) pakolom a tetejére. De volt már úgy is, hogy arra csurgattam közvetlenül a KV-t.
A jogos észrevételnél, arra céloztam, hogy az ilyen drága készülékeket jó lenne kipróbálni a vásárlás helyén, s csak utánna dönteni.
Na most erre egy MM vagy fukar nem igazán alkalmas, bár én azon picit meglepődtem, hogy a Saeco márkaboltban sem volt erre lehetőség.
Bár érdekes lenne, ha az összes modelljük ott állna "harcrakészen" és az ember végigpróbálva az összest, egy intenzív KVmérgezést követően választaná ki a tuti modellt.
Tényleg még 1 KV-val sem kínáltak meg, banyek:-))))))).
A technikai részletekkel pedig egyeltalán nem untatsz (legalább is engem nem), sőt így legalább megvilágosodnak bizonyos dolgok.
Azért aggodalmaskodom túl a dolgot, mivel eddig kotyogón kívül más készüléket nem kezeltem (még szarvasit sem) és ennél minden új.
Majd megkérdezem, hogy mit szeretne kezdeni a szarvasival.
Ezzel a nyomasszabajzoval az a baj, hogy hab lesz tole a kv tetejen es a habtol nem latszik, hogy van-e rendes crema, mennyi es milyen vastag. Nekem is adtak valami ilyesmi betetet a szurotartoba, a pince melyen pihen valahol.
Nem tudom, AEG mit fejlődött utóbbi pár évben, de anno OFF szerszámgépekből ON papíron volt itthon szervizhátterük, de azt jelentette, hogy bármi érdemibb alkatrészt 2-4 hetes átfutási idővel németektől rendeltek, raktáron szinte semmit nem tartottak, s olyan áron, amiért komplett új gépet vehettél. Ha ez azóta sem változott érdemit, akkor talán ez egy olyan pont, ami miatt lebeszélheted róla őket. Krupsnál ugytűnik BP-en van rendes szervízhátterük. (remélhetőleg AEG-nek is azóta már).
Esetleg érdemes körbekérdezni őket, melyik pótalkatrész mennyibe kerül, illetve megnézni caffegeeken melyikről mit nyilatkoznak.
A félreértések elkerülése végett, előző hozzászólásomban nem a szarvasi KVgépet szándékoztam ledegradálni, hanem abban bízom, hogy ezek a német csodák elérik azt aszintet és talán nem híg löttyöt készítenek.
Valszeg még a héten nekem kell kimondanom, hogy
AEG vagy Krups - Krups vagy AEG.
Szavazni a 06-91-1234567-es emeltdíjas számon lehet :-)))))).
Nálunk ilyen Ludimak Jolly podos gép van az irodában, de pl. még ennél is módosít a kávé ízén az, hogy melyik szűrő van rátéve a három közül. A tietek is valami hasonló gép lehet.
Az a baj, hogy a szarvasi erős, kesernyésebb KVt főz. S ha azt szokta meg, szerette meg, akkor furcsa lesz az ízvilágilag szélesebb spektrumu, kevésbé kesernyés, de kicsit talán gyengébb KV, amit egy automata gép főz le.
Hja, multkor írtam, mikor meglett a Krups, hogy ismeretlen olasz ESE POD-dal nem az igazi. Tegnap exkolleganőméknél ugyanaz a pod, csak ilyen kimondottan pod-ból főző géppel lefőzve sokkal teltebb, intenzívebb ízvilágú KVt adott, rendes crema-val.
ez olyan gép volt, hogy a podot beteszed egy szűrőbe, egy kart gép alján elfordítasz, ezzel felpréseled a podot a szűrővel és a szűrő alján lévő kifolyócsővel a fűtőblokk vízkifolyási részéhez. Ugyanugy valszin 15 baros, pumpás gép.
Ahhoz azért drága, hogy otthon derüljön ki: nem is ilyen "lovat" akartunk.
Én meg azért is vagyok bajban, mert tölem várja valaki, hogy megmondjam a tutit:
venni vagy nem venni ez itt a kérdés.
Az AEG CP2200 és a Krups XP70X0 autómaták között vacilál az illető.
A MM-os 49e-es noname autómata KVgépről már sikerült lebeszélnem:-)
Én mondtam, hogy olasz gépben kéne gondolkodni, nade azok kb. +30%-al többe kerülnek. Végülis egy 10 éves szarvasi készülék lesz lecserélve azt a szintet ezek is hozzák, nem?
Ne vedd mérvadónak. Valami majdhogynem noname olasz KVt tudtam szerezni kisebb adagot (10-12 csomag) ~ 1 éve. Caffe Balduini vagy Belduini... 250 gramos, őrölt. Kinyitás után valami nemtudom, erős, de nem túl kellemes, klasszikus KVillattól igencsak messzeálló illat fogadott minden csomagnál. Cserébe valami frenetikus íze volt a KVnak, sűrű, krémes, 4barossal is képződött rajta crema... Szóval meglepő volt, cserébe olcsó és finom. ~ : )
Így igaz, még nincs eszpresszó gépem, így szarvasi minivel próbáltam. Ettől függetlenül már a csomag felnyitásánál kiáradó bűz kezdett gyanús lenni. Korábban valaki írta, hogy már megtörtént, hogy árvízben eláztatott kávét sóztak rá a kedves Kelet-európai vásárlókra. Valami ilyesmi lehet ez is.
Ha eljössz érte, adok egy bontatlan csomaggal (email-en leegyeztethetjük).
A Média Márk akciós újságjában láttam. A boltban egy kávéfőzőt ki lehetne próbálni? Hozzá tartozna az eladói kultúrához? Mert zsákbamacska is lehet. Ha meg löttyöt főz, akkor lenne jogi alap, hogy visszavegyék?
Én írtam egyszer, hogy vettem egy doboz kenyát, ami nem jött be nekünk. Épp most főztem le az utolsót a céges podos gépen, kislyukú szűrővel. Az eredmény kb. ugyanaz, mint otthon: ízre sem túl jó, és itt is gyorsan átszaladt, híg lötty lett :(
Új melóhelyen egy Hauser CE930-as van. Ahogy nézem, egy 4baros + 1 filteres kombinációja. Nemtudom mit lehet tőle várni, sanszosan marad a reggel otthon iszok KVt.
Sehol sincs? Mert nemrég mintha még láttam volna szemes Espresso Casa-t a Mozart Souvenirben, ahol persze semmi sem igazán olcsó a Váci u.-i butik-jelleg miatt -- de eddig az volt a tipikus, hogy ha ott éppen van, akkor a Cora/Tescoban is szokott lenni és ott már olcsón.
A Molinari forgalmazóhoz yeahhh-nak van kontaktja; Manuelt a 30/4104748 számon, Musettit az erika(pont)papp(kukac)szamila(pont)hu címen lehet hozatni. (Előbbit a Henger u.-i bemutató presszóban lehet átvenni; utóbbinál jobban jársz, ha Debrecenből föladják postán, mert az Ázsia center-beli mintabolt továbbra is csak ritkán és egészen lehetetlen időpontokban van nyitva.) De ezeknek az ára sokkal magasabb a Segánál...
Erről munkahelyemen, a Rádió 22-es stúdiójában kiakasztott tábla jut eszembe: "Stúdiónk OLCSÓN, JÓL és GYORSAN dolgozik. Ön ezek közül kettőt választhat!" De vicc nélkül, ha esetleg megadnál címeket vagy hazai linket, (ha van), azt megköszönném. A minőséget illetően: nem ragaszkodom ahhoz, hogy a fülem kettéálljon a gyönyörtől, nekem teljesen megfelelt a Segafredo is, amíg lehetett kapni ócsóér' (1400 és 1600 Ft/kilo között). Jelenleg viszont nincs, innen az érdelkődésem.
Így van, a "kis pénz, kis foci" elv itt is érvényesül. Jómagam a Vergnanót tenném még hozzá, illetve - egy kis egzotikum! - a Vescovi Nicaragua Matagalpára vadászok: tavaly volt hozzá szerencsém, és mély nyomokat hagyott ízlelőbimbóimban :-))
A múlt héten meg "New York" (100 % Arabica) KVt itattak velem - jól tették, mer' nnNNNagyon finom volt! Beszerzése folyamatban...
Olasz, finom és még olcsó is legyen? Ez kb. olyan, mint amit a megbízható, könnyű és olcsó bicikliről szoktak mondani a megfelelő fórumon: a 3 tulajdonságból kiválaszthatsz tetszés szerinti kettőt...
Olasz szemeskávét, ami finom (de nem olcsó) egyébként az itt állandóan emlegetett helyekről szerezhetsz: Molinari, Manuel, Musetti stb. képviseletek.
Lehet, hogy sokak véleményével megyek most szembe: nem láttam a Mediont, de ha nem olasz gyártmány, akkor nagyon meggondolnám, megvegyem-e. A kávéautomaták - ha nem a legjobb olasz típusok közül valók - épp azért igencsak közepes löttyöt termelnek, mert automaták - kevés paramétert tudsz rajtuk megfelelően beállítani. Vannak azért közöttük is jók, de hogy a Medion ilyen-e...nos, tényleg, van-e valakinek személyes tapasztalata ilyen szerkezettel?
Számomra ezek a fórumok nagyon hasznosak, sok-sok infót, főleg tapasztalatot szinte csak innen lehet összeszedni. Közben - az ember már csak ilyen - be-beugrik valami OFF, de ez nem baj.
Például számomra igen hasznos volt a kemény víz mibenvoltáról, és a megfelelő forrásvízről előbbi sorok írójától szerzett tudásom. Azóta is egy kevés kalciumot és magnéziumot tartalmazó, de finom forrásvízzel hajtom meg a gépemet!
Én például most kellemesen csalódtam: éppen Pellini kávét iszok/m, amit kényszerből vásároltam: ott, ahol voltam, épp azt lehetett babkávéban kapni. És nyugodtan mondhatom, sűrű, olajos, vastag, csészére gyűrűsen feltapadó habos, jó kis kávé. (Az Electroworld-ben vettem.) Nem volt se drága, se olcsó. 3000 pénz kilója.
De azért a Segafredo kilója 1600-ért mégiscsak jobban megérte, amikor lehetett kapni a Nemzeti Múzeummal szemköpszt. Most nem lehet.
Innen a kérdésem: babkávét (csak olasz jöhet szóba) hol tudtok finomat, nem drágát?
A topicravisszatérítési felszólalást megelőző néhány órácskában úgy negyven beírás történt, jókedvű, évődő csevegés, hellyel-közzel kávécentrikusan, néha ki-kitérve, majd vissza.
A figyelmeztetés óta eltelt több mint egy nap. Egyetlen beírás nélkül.
OFF
Hát akkor leher, hogy én egy fenemód affektáló, teát szürcsölgető, butuska idős hölgy vagyok, csak eddig nem vettem észre. Keménység? József Attila is használja (Harmad napja nem eszek / se sokat, se keveset), de kifejezetten céllal. Máskülönben szerintem nyelvgyilkolás és nem affektálás, a digiteye által említett, nemzetszaporító ige kivételével. Értem én, hogy két nyelvészeti megközelítés egyike csupán leírni kívánja a létező, beszélt nyelvet, de én előnyben részesítem a másikat, ami szerint vannak olyan hagyományok, amelyeket értéknek minősülnek, és így vigyázni kell rájuk. Az ikes ragozás ide tartozik.
ON
Azt hittem, azon belül is légmentesen. A Semiramis boltban láttam podokat légmentesen, de nem volt ráírva E.S.E., nem mertem megvenni. Nem tudom, illik-e a kávéfőző E.S.E. szűrőjébe?
A fekete Lavazza valóban savanykás, pedig ha jól emlékszem, arabica. A kék Crema e Gusto mintha robustára épülne, legalábbis a talján honlapon ezt véltem kiböngészni. Főleg alapnak ajánlják cappuccino, latte, jegeskávé stb. készítéséhez. Ami nem zárja ki, hogy remek espresso váljék belőle egy kiváló Saeco-ból kifolyólag.
A másik kávé neve (intenso) szintén a robusta jelenlétére utal.
Mellesleg a nagy arabica-divathullám ellenére (én is nagyon szeretem) megemlíteném, hogy az igazi olasz kávé nem mellőzi a belekevert robusta markáns temperamentumát. Úgy 70-30 arányban (arabica/robusta) például.
Bocsánat, lehet, hogy e kérdést az a 3 üveg dermesztően fagyos ser hozta föl bennem, amit a kánikula ellen ható gyógyitalként legurítottam, node majd a szép krémesen lefőtt SeggAlfrédó ristretto helyrepofoz engemet mentálisan.
No, azért a suk-sük ragozástól messze még a kies. Amúgy az ikesigék közül egy mindenképp olyan, mit egyes szám első személyben illik k betűvel illetni; és mennél többször, főként, ha nemzetünk fogyását fékezni akarjuk. Ennek ugyan a kávéfogyasztáshoz csak igen áttételesen van köze, de végülis minden mindennel összefügg, ahogy egy hídra szálló lepke is okozhat földrengést a Föld másik oldalán.
Ezért most az arcomba öntök 2,5 cl SeggAlfrédót, ha sikerül azt kellő olajos-krémes minőségben lefőznöm.