Keresés

Részletes keresés

xanto Creative Commons License 2006.09.03 0 0 4772

A "Nagy Titok" az nem más, mint:

  • egy jó adag elméleti tudást szerezni (kávéból)
  • tudni, hogy mit szeretnék kapni és milyen kávézási stílust szertnék követni, ( mert mi főleg az olasz stílust tárgyaljuk, de ez nem jelenti azt, hogy akik éppen a német, török, francia vagy éppen a bécsi kávézási szokásokat és ízeket kedvelik, azok nem méltóak barátságunkra. Hiszen a savankás borok között is van jó bor és az édesek között is. Attól még mind a kettő jó a maga nemében).
  • A követendő stílushoz legmegfelelőbb, lehetőleg legjobb kellékeket beszerezni, amivel már fél sikert érthetünk el és pesze a lehetőségekhez mérten a legjobb minőségű kávét, kávékat használni. (ez ügyben a törökkávé kedvelők jelentős előnyhöz jutottak)

Mindezek után a siker, biztos nem marad el és elmondhatjuk, hogy mi mindent megtettünk a perfekt eredmény érdekében.

A többi, már tapasztalat, mint pl. az őrléstechnika (párás idő, száraz idő), tömörítés, kávékhoz viszonyított vízhőfok és még sorolhatnám.

Jó kávézást!

Előzmény: Törölt nick (4769)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 4771
OFF
És továbbra is van 4 doboz eladó Illy-m, 250 gramonként 1700 Ft-ért, valamint 2 db. kilós zacsi Segafredó, ahogy azt alább már írtam. 06 70 3189799
ON
Mindenkinek aromás, szép reggelt!
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.03 0 0 4770
Ahogy mondod. A Nagy Titok a kávé szeretete. Ha szereted, mindent összehangolsz, hogy megközelítsd a Coffee Nirvanat. (Tárolás, darálás finomsága és egyenletessége, tömörítés, főzés hőfoka, nyomása, ideje, csésze hőfoka). És ha a kávézó tulajdonosa szereti a kávét, és neki a kávégurmann kuncsaft fontos, ő is így tesz. Ezután a finom eltérések - ez vagy az a márka az olaszok közül, itt is óriási különbségek vannak - a hab a tortán.
Előzmény: Törölt nick (4769)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4768
A csodakávékról annyit, hogy az olasz határt átlépve bárhol olyan kávét ihatunk, aminek idehaza nincs párja (néhány kivételtől eltekintve): 25 ml, a csésze alján kolloid halmazállapotban megülő aromahabot. Nomármost az olaszok se ellenségeik a pénztárcájuknak. és a legtöbb helyen bizony a legelterjedtebb, "legközönségesebb", nagyipari módszerrel gyártott és terjesztett olasz kávéból főznek, márkát itt ne említsünk. És ezek a főzetek is frenetikusak.

Nyilván nagyon ismerik, mondhatni vérükben van a készítés módja.
A gépek (darálók, főzők) a hazai kávézókban is többnyire megfelelőek. Az eredmények mégis siralmasak.
yeahhh Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4767

Xanto: keményeket szólsz, de igazad van - szerintem...!!! Ahogy az egyszeri ember is mondja: f...nggal nem lehet tojást festeni! úgy 8-10 éve magam is roppant elégedett voltam a kifogástalan állapotú kotyogó/Omnia páros által szolgáltatott kávéval...aztán - nálam cizelláltabb lelkületű, KVínyenceknek köszönhetően!!! - rájöttem, hogy van élet ezen túl is....:-)) Az a fejezet akkor véget ért.

 

Olyan kávékról beszélsz, melyektől menten lerosálom az inamat! Régebben én is említettem a Vescovit (Nicaragua Matagalpa), a New Yorkot, meg a Roent - mert egy, a kávézást "NEM középiskolás fokon" (in memoriam J.A.) művelő, jó ismerősöm révén e háromhoz is volt szerencsém -, ESZMÉLETLEN mindegyik! A Molinarit szerencsére a topictársak közül egyre többen ismerik, a véleményemet ez ügyben is leírtam...:-)) Tetszik, vagy sem, a középkategóriás kávék NEM érnek fel erre a szintre, semmiféle vajákossággal sem. Ugye, kis pénz, kis foci... ez van, ebben a műfajban is!!!

 

A hazai "profi" gasztronómiai viszonyokról: nehezen tolerálom, hogy sok, amúgy kifogástalan vendéglátóipari alapegységben (vendéglő, étterem :-))   ) a gasztronómiai költemények megkoronázása HELYETT olyan, az étlapon kávénak nevezett, ám nehezen/egyáltalán nem iható fekete izét szervíroznak, hogy azzal az összes előző műsorszámot kilövik :-(((  (Nekem - és gondolom, ezzel itt nem vagyok egyedül!!! - a kávé LENNE az étkezés MÉLTÓÓÓÓ lezárása...)

 

Szóval: igazad van - a Mazzer/Elektra pároshoz meg gratula!!! Mit mondjak: nincs rossz ízlésed - szerintem...!!! 

Előzmény: xanto (4765)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4766
Mennyire vagy megelégedve a Mazzer darálóval? ha jól tévedek, eléggé magas fordulatszámon őrölnek.
Az Elektrák már szemre is csodásak. Valóságos műremek minden példány. Biztos a belbecs is korrelál a külcsínnel.
Bécsi kávébeszerzéssel kapcsolatos gond: ha nem mész kéthetente, eltöprenghetsz, hogyan tárold. Tényleg: hogyan tárolod a KV-t? (Nem a dobozosra gondolok, hanem a zacsisokra)
Előzmény: xanto (4760)
xanto Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4765
A bécsi árak 25-35 € /kg között mozognak. (Kilós, szemes)
Előzmény: kapucziner (4762)
xanto Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4764

Természetesen az előző, a magyar gasztronomiához fűzött negatív megjegyzéseimet az kell, hogy kövesse. Tisztelet a kivételnek és hogy igen is vannak helyek és emberek, ahol és akik profimódon végzik a vállalt dolgukat. Sajnos nincsenek elegen!!!!!!!!!!! Pedig tényleg nem kellene sok hozzá. Egy kicsivel több odafigyelés, érdeklődés és persze a "főnök" részéről is profizmus és ennek elvárása a személyzettől is.

Egyszer tartottam egy előadást egy a nevét nem megnevezett vendéglátó iskolában az igazgató felkérésére, ahhol a tanárok is beültek, mert halvány lila gőzük nem volt a kávé témáról, de ezt ők oktatták. Nem azt mondom, hogy gyönyörü mintákat öntsenek a cappuccino tetejére, de legalább az alapokat és egy kicsivel többet várnék el egy "kávéfőzőtől" és ha őszinte akarok lenni a kávékedvelőtől is, akik saját forrásból próbálják a kávé "tudományát" elsajátítani. El kell fogadni, hogy ennek a témának több évszázados múltja van és hipp-hopp nem lehet eredményeket elérni, még akkor sem, ha ez "csak" egy otthoni espresso elkészítése.

Előzmény: Törölt nick (4763)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4763
"látod ez a kávéfőfőgép és itt kell ezt a gombot megnyomni".
Pontosan így van. Egy fesztivál helyszínén remek kávékat ittunk. Megkérdeztem a srácot, milyen kávéból főz. Dallmayr volt. Egy évvel később ugyanott, ugyanabból a kávéból, de már sajnos full automatából egy szőke hölgy híg löttyöket csurgatott.. Kértem, hogy ne legyen hosszú, elég, ha félig ereszti a csészét. "Így adja ki a gép" - mondta. "No de be lehet azt állítani rövidebbre is" - így én, mire ő közölte, hogy a főnök állította be, ez így jó.
Csak annyit kellett volna tennie, hogy kiveszi a csészét, amikor 3 cl benne van már. És ezt nem rosszindulatból nem tette, hanem azért, mert meg volt győződve arról, hogy a gép okosabb nálam és nála. A gépnek igaza kell, hogy legyen.
Ennek tükrében hazai baristákról ne nagyon beszéljünk - tisztelet a kivételnek.
Előzmény: xanto (4758)
kapucziner Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4762

Egyébként nincs közöttünk vita a csomagolt pörkölt termékre nincs vám, de amikor

megérkezik a zöld kávé a pörkölőbe vagy a zöld kávé importőrököz akkor kell

vámot fizetni.

A többi megállapításoddal is egyetértek, hogy sokkal érdemesebb kíváló minőségű

kávét venni, mert egy adagra vetítve nem is olyan nagy az árkülönbség.

Mit jelentenek Bécsben ezek a nem olcsó árak, ha nem titok?

 

Előzmény: xanto (4760)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4761
Uraim. ha valakit érdekel, van 4 doboz bontatlan szemes Illy kávém (Ausztriából hoztam két hete) 1700 Ft /doboz. (250 gr/doboz)
Ezenkívül van szintén szemes Segafredo kilós zacskóban, 1700 Ft/kiló, 2 zacskóval van belőle.

xanto Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4760

Hidd el, biztos forrásból tudom a hazánkba érkező (mondjuk Olaszországból)csomagolt kávéra nincs vám, ugyanis EU termék.

Többfajta kávégéppel is próbálkoztam már és jelenleg egy Elektra gépem van hozzá egy Mazzer darálóval. Kedvenc kávéim közé tartoznak: (ez nem fontossági ill. minőségi sorrend) Vescovi, New York, Molinari, Roen. Ezeket külföldön veszem, mert itthon a Molinarin kívűl nem lehet kapni. Bécsben van egy üzlet ott találtam rá ezekre a kávékra ill. Olaszországban. Ezek mind kis cégek és profi kisüzemi kávét produkálnak. Nem olcsó, de extra csúcs kávék (nekem)

Előzmény: kapucziner (4759)
kapucziner Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4759

Egy dologban tévedsz továbbra is van vám a kávén, azt a zöld kávé importálója

fizeti.

Egy picit részletesebben írhatnál a tuti kávégépedről, a darálóról, és melyik

kávét tartod tutinak

 

Előzmény: xanto (4758)
xanto Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4758
Hát igen a pörkölők és a kereskedők már régen rájöttek, mi kell ahhoz, hogy eladható legyen a gyengébb cucc is. Csomagolás, marketing, reklám. A nép meg megy és vesz meg mindent. Csak egy apró példa. M.ország eu-s tagsága előtt a xy kávé ára monjuk 3500,-Ft volt, amit behozatali vám és jövedékiadó is terhelt. Erre jött mág az áfa a kereskedő haszna, szállítás stb. Tehát a csomagban lévő kávé értéke mondjuk 1000,-FT volt. Az eu-s csatlakoz után ez a bizonyos xy kávé pontossan ugyan annyiba kerül ill. csak került , mint korábban, habár sem vám sem pedig jövedékiadó nem terheli már. Hatalmas kasza! Tudnék márkákat mondani ill. írni, de ezt érthető okból nem teszem. Minden estre azt tudom, hogy népiesen szólva sz.ból nem lehet várat építeni és ha belegondolunk ez mi meg is isszuk és nem csak használjuk vagy nézzük. Mérgezzük magunkat mindenféle förmedvényekkel, csak azért, mert akciós vagy egy kicsit ólcsóbb. Az pedig, hogy a gasztronómiában a lehető legnagyobb mértékben vernek át minket azt hiszem ez nem ujság. Még a legjobb kávékból is valami rettenetet főznek le a frissensűlt "baristák", akiknek alpvetően fogalmuk sincs mi az hogy kávé. Nem egyszer tapasztaltam, hogy neves éttermekben, szállodákban, ha kérek egy ristrettot a pincér azt gondolja és nem beszélni magyar. Gőze nincs miről beszélek. Az olaszoknál ez nem így megy, hogy "látod ez a kávéfőfőgép és itt kell ezt a gombot megnyomni". Ott ez majdhogynem egy szakma, mint egy szakács vagy pincér. Ezért inkább vettem magamnak egy tuti kávégépet + tuti darálót + tuti kávékat és élvezem minden percét a sűrün, vékonyan csordogáló kávénak. Tudom ezért ki kell fizetni egy x összeget, de ha jó, kényelmes és még biztonságos autóval szeretnénk utazni, midezt hosszú éveken át, akkor bizony ez nem ócsó. Hát a jó és igényes kávézás sem, de a korábba említett 50-60,-Ft/ csésze nem kibírhatatlan. A többi kidobott pénz és még rossz is.
Előzmény: Törölt nick (4757)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4755
Biztosan így van, ha Te mondod.
Előzmény: xanto (4754)
xanto Creative Commons License 2006.09.02 0 0 4754

Üdv mindenkinek,

olvasgatom a topikot és megdöbbenve látom, hogy magukat kávékedvelő és élvező förumos Hőlgyek/Urak, micsoda rettenetes minőségű kávékból szeretnénék csúcs kávét készíteni. Ha tudnátok, hogy egyik-másik borzalmas kávékeverék miből van vszinleg elmenne a kedvetek tőle. De gondoljatok csak bele, 1500-2000 Ft ért/kg milyen kávé lehet az. Gyakorlatilag a csomagolás, szállítás, haszon az amit megfizet a gyanútlan vevő ebben az összegben. Akkor a zacskó tartalma mennyibe is kerül? hát olyan is. Olyan mint 200-500 Ft ért egy üveg bor. Azért mert úgy néz ki mint a kávé, messze nem az amiből valóban jó kávét lehet készíteni, még akkor sem ha  még több tükköt próbál valaki bevetni. Sajnálom, de ez a véleményem és a tapasztalatom.

 

Pl. 1. 1kg kávé 2000,- akkor 1 csésze kb. 14,-

     2. 1kg kávé 5000,- akkor 1 csésze kb. 35,-

     3. 1kg kávé 8000,- akkor 1 csésze kb. 56,-

 

Ha valaki tényleg szereti a jó kávét és minőséget szeretne kapni, annak sztem

56,- nem lehet sok, vagy tévedek?

 

további jó kávézást kívánok    

Zsolti2003 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 4753

Gondolkoztam, hogy veszek, mivel van még 3 db Omnia kávé csomagom. Csak nem tudom, hogy lehet a kávéízt illetve a fűszer illatot kitisztítani? A fűszerek miatt gondoltam rá. Igaz, mákot, diót darálva vesszük.

Előzmény: Törölt nick (4752)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.09.01 0 0 4751
Lavazza Espresso kávét bontottam (fémdobozos). Nekem ízlik.
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.01 0 0 4750
http://www.aromatico.de/pellini-kaffee-espresso-miscela-oro-1000g-bohnen-p-355.html

Fenti helyen rengeteg (szinte az összes) olasz kávéfajta tesztje található.

Ha tudtok hasonló linket, tegyétek fel.
_MrB_ Creative Commons License 2006.09.01 0 0 4749
Ha bazierősen tömöríted, és rendesen felmelegíted a gépet, elég finom tud lenni az Omnia Krupssal is. Viszont ha nem elég meleg a gép, eléggé savanykás lesz az Omniából főzött KV vele ~ : (

És azt a markáns kesernyés ízt felváltják valami finom, lágy ízek, amiket elötte nemigen lehetett érezni 4Barossal.
Előzmény: Zsolti2003 (4748)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.08.31 0 0 4748

Nem akartam estére új kávét bontani, mivel a felbontott Segafredo kifogyott. Omnia kávét főztem a Krups-szal, de nem ízlett. Korábban, mielőtt nem volt presszógépem, csak Omniát ittam. Igaz hosszú kávéként. Nagy ritkán autopressz kávéfőzőben főzve. Utóbbiban készítve nagyon ízlett.

Előzmény: _MrB_ (4744)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.31 0 0 4747
Én ugyancsak a Spektrum kávés músorából idéznék, talán akadnak, akiket ez meggyőz egy szükséges beruházásról:

"A főzés folyamata ellenőrizhetetlen addig, amíg a darálást nem kontrolláljuk. Ha nem jó az őrlemény, akkor semmi sem fog működni. Én azt mondom, inkább költsünk több pénzt a kávédarálóra, legyen egy jó darálónk, inkább mint egy fantasztikus presszógépünk és hozzá egy rossz darálónk."

Ezt egy kávéfőző és -darálógép muzeológus mondta el a műsorban. (Előtte bemutatott több XVIII. - XIX. századi kávéfőzőt és egy régi-régi francia darálót.)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.31 0 0 4746

Sziasztok!

Most megy a Spektrumon a Kávékóstoló, és volt egy adás amiben megmutatták hogy hogyan lehet kotyogós kávéfőzőben jó kávét készíteni:

A víz nem érhet a szelepig. A kávét le kell nyomkodni, de csak finoman. Felrakjuk a tűzre, és felhajtjuk a fedelét. Amikor a kávé kezd kifolyni, akkor kisebb lángra rakjuk, és pár másodperc után lezárjuk. A benne lévő nyomással már kifolyik a kávé és nem ég el. Finom aromák jönnek így elő. Egészen más ízek,  mintha kikotyogtatjuk.

Én régen az anyukámtól úgy tanultam kávét főzni, hogy miután már nem hallom hogy kotyog, akkor kész a kávé.

Most kipróbáltam a piros Segafredo Intermezzo-val, és meglepően aromás finom főzetet kaptam az előbbi módon.

handras Creative Commons License 2006.08.31 0 0 4745
Csak úgy leemelve a polcról, vagy ott is van külön shop?
Előzmény: Törölt nick (4737)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.31 0 0 4744
Vagy Omniát. Az elég jól érvényesül, lévén szinte arra lett csinálva, és ha jól olvasom, Omniát isznak belőle, aki meg arra rákap, annak kell egy kis idő, mire tudja érezni/élvezni más KVk ízét is. Tudom, személyes tapasztalat ~ : )
Előzmény: Törölt nick (4743)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4743
Olyan gépbe...Karaván KV-t, ha van még olyan!
Előzmény: kemorgo (4742)
kemorgo Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4742

Hi!

 

Sajnos meló van:(, ritkán tudok jönni, kissé hosszú a reakció időm. Amióta beírtam, hogy megérkezett, azóta akarok mailt írni, de valahogy nem jött össze.

 

Nagyon örülök, hogy ilyen flottul sikerült lebonyolítani, és hogy most kivételesen a K.P. a helyzet magaslatán állt. Van egy néhány sztorim. Ja bocs, ez itt off.

 

ON: jelentem a Sega. EC az irodai Dyras, vagy mittomén milyen nevű 2-4 baros szörnyűségen egyszerűen pocsék:(

 

Ember erősködött, hogy főzzek neki egy normális kávét, itt csak csökkentett Omnia fordul elő, különben a kollegák koffein mérgezést kapnának.

 

Nem mintha fel akartam volna dobni az irodát egy kis jó kávéval, jó lesz az otthon.:))))

Előzmény: Törölt nick (4738)
_MrB_ Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4741
Nos, otthon nincs késes darálóm. Van egy Braun botmixerem, amihez van kisdobozos őrlőkéses tartozék, azzal nyúztam 2x 7-10 mpig, de érdemi változás a KV örlési finomságán nem volt, csak kicsit intenzivebb aromavilága lett. Viszont annyival nem jobb, hogy érdemes legyen vele maszatolnom. Van még 1 bontatlan, meg a nemrég bontott 2/3ig lévő Omniám, azt lefőzöm reggelente 1-1 duplának, aztán ha elfogyott, vár még rám egy csomag Lavazza Crema e gusto. Aztán ha elfogyott, akkor jön a gondolkodás, hogyan tovább.
Előzmény: Törölt nick (4739)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4740
Mindenesetre 24 óra alatt szállították ki a csomagot Egerből Budapestre, és ugyanúgy Budapestről Egerbe.
Korábban (évekkel ezelőtt) szörnyű tapasztalatom volt a Magyar Postával.
A nevemre szóló, Gázművek-számlát, fmajd elszólításokk tömegét dobták be az utcánkban a szemben levő oldalon lévő elmegyógyintézet ládájába. Míg egyszercsak, 5 évvel később végrehajtási rendelkezésről kaptam levelet. No, ezt végre az én ládámba dobálták be, így azután gyorsan tudtam intézkedni.
De néhány héttel ezelőtt is elveszett egy levél, melyben számlák voltak, eléggé fontosak, a Magyar Rádióból küldtük egy Kft-nek. Budapestről Budapestre. Nem érkezett meg. Soha többé nem küldök számlát, csak tértivevényesen.
De ez a mai bravúr...az igen!
Előzmény: _MrB_ (4734)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.30 0 0 4738
kemorgo, elképesztő, de az én csomagom is megérkezett, sértetlen állapotban. Valamivel kevesebb, mint 24 óra alatt Egerből Budapestre. Köszönöm a gondos kettős csomagolást.
Előzmény: kemorgo (4731)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!