A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tudom, Te komolyan veszed a darálást, de próbáld meg a Five Start egy picit finomabbra darálni, még akkor is, ha tovább folyik le. Meglátod krémesebb is ízletesebb.
Förtelmes, de szerencsére uakkor híg is... A kép azért nem teljesen alkalmazható az esetre, a vegyihulladék+döglött macska zamatok helyett inkább a gumiabroncs+cipőtalp dominált :(
Más: ment itt a szpícs a pod-őrölt kávé használatról. Felmerült bennem, ESE pod kiváltására nincs valami hasonló, mint a Senseo-nál? Ott indokolt is a szűrő, figyelembe véve a Senseo kávék kis választékát. Bár ESE podra ez nem igaz, de egy jó podos gép így néha használható lenne sima őrölt kávéval is.
Én pedig megbontottam és kipróbáltam a Molinari Fivestars-t. Nagyon finom: nem olyan selymes, mint az Illy, hanem markánsabb, vagy inkább fűszeresebb a karaktere, de aromában majdnem olyan gazdag, és kellemes, babkávés, kellemesen kesernyés utóíze nagyon hosszantartó. Szép testes, olajos kávé, jól mutat a csészében. Koffeintartalmát határozottan magasabbnak érzem az Illyénél - ami nem csoda, mert az Illy közismerten alacsony koffeintartalmú - abból néha kettőt is megiszom, míg érzem a hatását. Mindent összevetve hozzám az Illy simulékonysága közelebb áll, de a Fivestars is komoly, finom portéka.
Jártam ma egy Duran szendvicsesnél, ahol legalább két éve nem -- akkoriban egy szerény Saeco fullautomatájuk volt. Most egy brutálisan gyönyörű Expobar terpeszkedik a helyén, alig fér a pultra; a CG-n is nagyon nagyra tartott márka, tényleg piszok jól néz ki.
Fekete Lavazzát még nem ittam, azaz nem cisnáltam belőle KVt. De a kék Excelsior őrlési finomságát hozza minden gond nélkül, bár akad benne 1-1 nagyobb szemcse, de összességében rendes espresso-ra (azaz elég finomra) van őrölve.
Valószínüleg finom, mivel reggel amég kézbe vettem a kajástányéromat, a szeletelt kenyér megtámadta a bögrébe elötte álló KV-t, nekidőlt. Szerencsére nem borította fel, csak egy kisebb adag crema került a kenyereszacskóra. ~ ; )))
Felbontottam egy Manuel koffeinmentes pod-ot, és a szűrőbe öntöttem tartalmát. Csúzligumi legyen a nevem, ha ez 7 gr! Olyan kevés volt, hogy gyakorlatilag le se tudtam tömöríteni, mert elbújt a szűrő szűkülő részében. Ki is folyt a lé 10 mp alatt. De mégis egészen finom volt. Még crema is volt rajta.
Siekrült ebből a fajtából két dobozzal (Marco Espresso) vásárolnom. MÉg van felbontott Segafredo kávém, de utána ezt fogom megkóstolni. A fekete Lavazza Espressohoz hasonló örlésfinomságú? Lavazza Espresso esetében szépen lehet tartani a 30 mp lefolyást.
Nos, hazatrappoltam a doboz Manuel egyadagos zacskós kávéval. Hát...ez is pod, alighanem. Még ugyan egy zacskót se bontottam fel, sőt a dobozt se nyitottam ki, de a fotó a doboz oldalán valami lapos, UFO alakú dolgot mutat, aminek egyik oldalán kilóg a nyelve. Hát jön majd a kisolló.
Nagyon köszönöm az infót! Ki fogom próbálni. Yeahhh - nos, az a kisérletezés oka, hogy nem árulnak zacskós, 1 adagos csomagokban kávét. Azaz van kivétel: épp most megyek le egy doboz Molinari koffeinmentes kávéért, amely dobozban 25 adag kávé van, kis aromatartó zacskókban. Ez remek megoldás, pláne a koffeimentes anyag esetében, amit nyilván nem iszunk állandóan, csak néha egy adagot. Ez nem pod - egyszerű kis zacsik, benne az őrölt kávé. (Hamarosan jelentkezek kisdobozos 5csillagért.)
Ez azért elég érdekes! Mindenki húzza a száját, hogy milyen drága a pod, most meg szétvágjátok? Ezek a nagyon trükkös megoldások sztem csak ebben az országban születnek
"Tehát tulajdonképpen ha fölvágom, nyerek egy adag kvázi friss, őrölt kávét, amit aztán ugyanúgy letömörítek, stb."
Így van! De elég finoman kell csak tömöríteni, az ESE podokban ált. nagyon apró szemcsés a KV -- ezzel kompenzálják, h. rendeltetésszerű használatban csak a papír összetartó ereje "tömöríti".
Egyébként (aki még nem vette volna észre :) hazajöttem a vakációból. (handras, ha már megszerezted azokat a babokat, amiket meg terveztünk osztani, most már mondhatod, mikor és hova menjek érte!
Ha vmelyiktek esetleg Bol városában járna -- ami végül is előfordulhat, lévén Közép-Dalmácia egyik legnépszerűbb fürdőhelye -- annak azt ajánlom, eszpresszóért a "Loža" kávéházba menjen! Remek kilátás a kikötőre, aranyos pincérnő és ezen az egyetlen helyen nem Lavazza a KV; egyébként nagyon megszállta a márka az egész várost. (A közértekben is monokultúra van, szinte kizárólag a Franck 3-4 féle vákuumtégláját kapni -- ami nem rossz, de hova lettek a hagyományos márkáik? Egyetlen helyen láttam Minast.) A Ložában egy Procaffé (.it) nevű eléggé érdes-férfias keveréket mérnek, ami végig nagyon ismerősnek tűnt, de nem ugrott be, honnan; most jöttem rá a honlapról, h. alkalmasint az itten Testarossa néven forgalmazottal azonos!
Török KVt egyedül a Vidova Gora hegycsúcson lévő menedékház-félében sikerült szereznem, és az is kicsit összecsapott volt -- jó ízű, de beroskadt habbal.
~ 30gramos forgalomba nem hozható termékmintákként szokott lenni, de leginkább mokka finomságura őrölt. Legutóbb Edusho-ból a zöld volt igy akciósban osztották...
Értem! (Azt hiszem...) Tehát tulajdonképpen ha fölvágom, nyerek egy adag kvázi friss, őrölt kávét, amit aztán ugyanúgy letömörítek, stb. Ez is érdekel, mert így a változatosság (ami, mint tudjuk, gyönyörködtet) biztosítható. Mindig is arra gondoltam, miért nem árulnak egy adagos, frissességét megőrző kicsomagolású kávékat. Lehetne egész készlet, mint pl. teáknál létezik is ilyen doboz (Twinings), melyben sokféle (filteres) tea van.
az a tapasztalatunk elég sokunknak, hogy POD-ból igazán jó, érdemi KV-t leginkább POD-os géppel tudsz csak főzni. Nekem is hiába van a Krups-hoz POD-os szűrőbetétem, még ha meg is taposom benne a POD-ot, valahogy nem lesz olyan, mint mikor POD-os géppel főztem le. ~ : (
A pod dolog azért érdekel, mert noha kiváló kávékat szerzek be, de szeretem a változatosságot is. Viszont ha egyszer egy 250 gramos adagot felbontottam, nem akarok újat is bontani, mert elszáll az aromája. De egy-egy pod-ot a változatosság kedvéért igencsak megeresztenék!
Megpróbálom a szűrőt pontosan eredeti méretében feltölteni ide:
Természetesen csak a képre ráklikkelve jön ki (reményeim szerint) az eredeti méret, 1024 pixel széles monitoron. 7 cm a szűrő átmérője. No, ebbe lehet E.S.E. podot tenni?
Apropó: meg tudnátok mondani, hogy az előző hozzászólásomban lévő kép szűrőtartójába belepasszol véletlenül az E.S.E pod? Próbáltam a neten az E.S.E. szabvány után keresni, de a pontos méretek leírását sehol se találtam. Gondolom, a papírt le kellene venni a podról és ha a mérete OK, akkor talán működne a dolog.
Hoppá, ezt tényleg ismerem. Legalábbis volt egy Saeco Magic Comfort Plusz gépem, és meglepetésemre még az üres víz is tejszerűen, "krémesen" jött ki belőle. Más: a Cimbali szűrőtartója: (Ráklikkelve nagyobb a kép.) Érdemes megfigyelni: ez egy kifejezetten otthoni használatra konstruált kávéfőző (Cimbali Domus), de ez apró, ámde fontos részletekre itt is ügyelt a gyártó: amint felmelegszik a víz, már a szűrő is meleg. Ezért aztán jó nagy, (és hőt nem vezető) kart tettek rá, akkorát, mint a profi gépeken van. Ez nem melegszik fel akkor se, ha a szűrő meleg. (Másrészt igen jól be lehet csavarni a helyére.) Kis dolgok összességéből áll össze a nagyság.
A crema-fokozó másik neve, úgy már nyilván ismered -- a kész eszpresszót átpréseli még vmi szűk járatokon, h. fölhabosodjon és akkor is legyen rajta egy cremának látszó réteg, ha igazi nem lenne. Nagyon rossz és egyre terjedő ötlet (eredetileg a Saecótól), nivellálja az eszpresszó minőségét; ami alapból pocsék lenne, az is megüti az éppen-elfogadható szintet, és ami egyébként igazán jó lenne, az is.
Igaz, de úgy tapasztaltam, hogy az empty shot után már nincs elég ideje fölmelegedni a csészének, mert rögvest töltöm is be az igazit, ezért inkább eleve bevágom a csészét hideg vízzel töltve a mikróba az összes műveletet megelőzve. Ott fél perc alatt jól fölmelegszik, addigra épp jön is a kávé kifele. (Mostanában meg nincs is empty shot, mert ez a Cimbali mikor felmelegszik, a szűrőterót is felmelegíti! Úgyhogy amikor a lámpa felgyullad, meleg a kávé teljes útja! Apróság, de nem semmi.))
Miért is rakod a csészét mikróba? Az "empty shot" úgy zajlik, h. helyére teszed a szűrőtartót és meleg vizet engedsz a csészébe. (Én még a gőzölőcsőben maradt kis forróvíz-mennyiséget is beleengedem előbb.) Ha tisztességes vastag falú a csésze, ettől elég meleg marad addig, amíg meg nem érkezik a KV.