A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
segítséget szeretnék kérni tőletek. Keresgettem a neten de nem találtam infót arról hol lehet egyszerű földi halandónak Manuel kávét-teát-forrócsokit beszereznie. Imertek ilyen boltot, vagy ezeket a dolgokat csak a kávézóknak tartogatják?
"Összességgében azt tudom mondani, hogy valószínűleg nem az eszpressók csúcsa az ami lejön ebből a rendszerből, de bőven az átlagos-jó minőségű eszpresszók felett van (sőt)."
Ha már akkor is követted a topikot, akkor tudhatod, h. amikor nyitották a mintaboltot, majdnem mindenki elzarándokolt oda egy kóstolóért és pontosan erre a megállapításra jutottunk mind -- persze szintén a ristrettónak nevezett termékükkel kapcsolatban. Szóval egyáltalán nem szégyen Nespressót használni.
Biztos, hogy a közepesnél lényegesen jobb kávékat fogsz vele készíteni. És a minőség állandó lesz, a művelet pedig egyszerű és gyors. - Ámbár én például szeretek pepecselni :)
Tegnap hirtelen felindulásból végül is vettem egy Nespresso gépet. Nem kell megijedni nem mondtam le az általatok javasolt szertatrtásos-olasz gépes vonalról, csak egyszerűen gyorsan kellett megoldást találni az otthoni reggeli kávéhiányra... Azt hiszem egy kicsit még figyelem a topicot, szívom felfele az információkat és későbbre halasztom az "örök élet" kávégép vásárlását. Egyébiránt mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget és a sok tanácsot!!! Nos, a Nespresso. 2-3 alkalommal már főztünk rajta kávét de ha megkérdezitek hogy az egészben mi az ami számomra a legnagyobb élmény, akkor azt kell hogy mondjam: a marketing! Jártam már sokfelé a világban, de én ilyent még nem láttam (idehaza meg pláne). Nagyon ki van találva az egész rendszer és végre a hazai képviselet métó módon képviseli az anyacéget. Elképesztő odafigyelés, segítőkészség, udvariasság az amit kap a vevő a boltban és a telefonos ügyfélszolgálatnál is. Néha én voltam zavarban. Minden termék hatalas gyönyörűen megtervezett csomagban, alig bírtam hazacipelni... A gép mellé kaptam egy 12 db-os fajtagyüjteményt (mindegyik kávéjukból 1-1 db-ot), egy nagyon szép eszpresszós pohárkészletet és egy olyan információs mappát, amely maga is egy tipográfiai-nyomdai remekmű. Lefűzős rendszerű, a későbbiekben további információkat is kapok majd postán, amit le lehet fűzni, stb. ("Nespresso Club"). Valaki felvetette, hogy "nekem nem elég hogy csak 12 féle kávéból választhatok". Minden tavasszal és ősszel kiad a cég egy-egy "különleges", "limited edition" keveréket amit nagy kampánnyal vezetnek be. Csak rövid ideig lehet ezeket kapni, ha minden igaz akkor a jövő héten Budapestre is megérkezik az ENSIBUKO, amely ugandai keverék. Hozzá a szép kis díszdoboz, külön erre a célra tervezett kávéscsésze, stb. Szóval marketingből: jeles, design-ból: jeles.
A gép amit vettem egy Essenza C100-as "piano black" színben. Egyszerű és szép. Nekem egy kicsit hangos.
Most tesztelgetem a fajtákat, de azt hiszem, hogy az én izlésemnek a Nespresso skálán a két legerősébb változat az ami leginkább megfelel: a "Ristretto" és az "Arpeggio". Ma reggel egy "Roma" nevű keveréket ittam az már határeset (valami brazil keverék).
Összességgében azt tudom mondani, hogy valószínűleg nem az eszpressók csúcsa az ami lejön ebből a rendszerből, de bőven az átlagos-jó minőségű eszpresszók felett van (sőt). Sajnos a hazai kávéházi körülmények között elvétve lehet ezt a minőséget megtalálni.
Röviden ennyi. Szóval tetszik, jó és szép meg minden, de úgy is látom hogy a vége egy ECM Botticelli vagy egy Elektra lesz....
Igen. Az ízlik-nem ízlik stb. kérdések, de főleg a finomabbak: ízlik-jobban ízlik - ezek nem igazán racionális, nem igazán mérhető és egy minőségen fölül szinte megmagyarázhatatlan dolgok. Hogy kinek mi ízlik, abban valószínűleg benne van az ízlelő teljes fizikai felépítése, főleg emésztőszerveinek milyensége, és előélete, íz-emlékei. És mégis oktatható, tehát valahogy bizonyára megfogható: a bor megítélése, a kávéé is, vagy kölnivizek, parfűmök illatának megítélése, megkomponálása...igazi titkok. Nagy tudorok azok a mesterek, akik egy-egy kávécégnél összeállítják a keveréket. Mert ha az úgy működne, hogy van egy arány különböző területekről beszállított kávékból, s az állandó, akkor egyszerű volna a dolog. De az időjárás, a talaj, stb. állandóan változik, így a beszállított zöldkávék sohase ugyanolyanok. Így a mesterek újra és újra megpróbálják a kialakított, íz-emlékeikben rögzített minőséget pontosan megismételni a keveréssel. Nagy tudomány lehet.
Addig is még megveszem az eszpresszó gépemet, meg főként utazáshoz, gondoltam hogy be kéne szerezni valami jó, kis méretű, kotyogó-szerű masinát, úgyhogy vettem egy Brikkát. Hát... ilyen egyszerű szerkezetből ilyen jó kávét még nem ittam. Ajánlani tudom mindenkinek, aki egy hordozható kis méretű és jó kávéfőzőre vágyik.
Nekem pl. az Illy kesernyésebb és talán egy kicsit savanyú is. De ez persze izlés dolga. A napokban felbontottam egy üveg exelent bort és a kellő előkészületek ill decantálás után (a bor már korosabb volt) iszogattunk belőle. Ismertem a bort és rajtam kívűl igazi borgourmanoknak is borzasztóan ízlik, de a vendégem fintorgott. Később kiderült, hogy a félédes bort szereti. Hát így működnek ezek az ízlelőbimbók.
Ahogy kibontottam a fémdobozból és betöltöttem, először nagyon gyorsan jött le (10 mp). Gondolom azért, mert a korábban az őrlőben lévő kávé már felvette a környezet páráját, a frissen bontott pedig még a "gyári", tökéletes klímát hozta magával. Úgyhogy utánnaállítottam, és másodszorra már 33 mp volt az eredmény. No, ezt már meg is ittam, és a következő főzéskor (tegnap késődélután) hangyányit enyhébb tömörítéssel már éppen 30 mp volt, akárcsak ma reggel is, a kifolyás ideje. Olajos, nagyon szép színű kávé, mintha habja icipicit sötétebb lenne az Illynél, amelyik kb. rozsdásbarna, enyhén vöröses beütéssel, emez pedig igazi középbarna. Nagyon is finom kávé, fűszeres, karakteres, mindenkinek melegen ajánlom - sőt hidegen is, mint jegeskávé :) - . Az más kérdés, hogy ebben a kategóriában az én ízlésem az Illyhez közelebb áll talán. De a változatosság gyönyörködtet, néha váltogatni érdemes.
Tudom, Te komolyan veszed a darálást, de próbáld meg a Five Start egy picit finomabbra darálni, még akkor is, ha tovább folyik le. Meglátod krémesebb is ízletesebb.
Förtelmes, de szerencsére uakkor híg is... A kép azért nem teljesen alkalmazható az esetre, a vegyihulladék+döglött macska zamatok helyett inkább a gumiabroncs+cipőtalp dominált :(
Más: ment itt a szpícs a pod-őrölt kávé használatról. Felmerült bennem, ESE pod kiváltására nincs valami hasonló, mint a Senseo-nál? Ott indokolt is a szűrő, figyelembe véve a Senseo kávék kis választékát. Bár ESE podra ez nem igaz, de egy jó podos gép így néha használható lenne sima őrölt kávéval is.
Én pedig megbontottam és kipróbáltam a Molinari Fivestars-t. Nagyon finom: nem olyan selymes, mint az Illy, hanem markánsabb, vagy inkább fűszeresebb a karaktere, de aromában majdnem olyan gazdag, és kellemes, babkávés, kellemesen kesernyés utóíze nagyon hosszantartó. Szép testes, olajos kávé, jól mutat a csészében. Koffeintartalmát határozottan magasabbnak érzem az Illyénél - ami nem csoda, mert az Illy közismerten alacsony koffeintartalmú - abból néha kettőt is megiszom, míg érzem a hatását. Mindent összevetve hozzám az Illy simulékonysága közelebb áll, de a Fivestars is komoly, finom portéka.
Jártam ma egy Duran szendvicsesnél, ahol legalább két éve nem -- akkoriban egy szerény Saeco fullautomatájuk volt. Most egy brutálisan gyönyörű Expobar terpeszkedik a helyén, alig fér a pultra; a CG-n is nagyon nagyra tartott márka, tényleg piszok jól néz ki.
Fekete Lavazzát még nem ittam, azaz nem cisnáltam belőle KVt. De a kék Excelsior őrlési finomságát hozza minden gond nélkül, bár akad benne 1-1 nagyobb szemcse, de összességében rendes espresso-ra (azaz elég finomra) van őrölve.
Valószínüleg finom, mivel reggel amég kézbe vettem a kajástányéromat, a szeletelt kenyér megtámadta a bögrébe elötte álló KV-t, nekidőlt. Szerencsére nem borította fel, csak egy kisebb adag crema került a kenyereszacskóra. ~ ; )))
Felbontottam egy Manuel koffeinmentes pod-ot, és a szűrőbe öntöttem tartalmát. Csúzligumi legyen a nevem, ha ez 7 gr! Olyan kevés volt, hogy gyakorlatilag le se tudtam tömöríteni, mert elbújt a szűrő szűkülő részében. Ki is folyt a lé 10 mp alatt. De mégis egészen finom volt. Még crema is volt rajta.
Siekrült ebből a fajtából két dobozzal (Marco Espresso) vásárolnom. MÉg van felbontott Segafredo kávém, de utána ezt fogom megkóstolni. A fekete Lavazza Espressohoz hasonló örlésfinomságú? Lavazza Espresso esetében szépen lehet tartani a 30 mp lefolyást.
Nos, hazatrappoltam a doboz Manuel egyadagos zacskós kávéval. Hát...ez is pod, alighanem. Még ugyan egy zacskót se bontottam fel, sőt a dobozt se nyitottam ki, de a fotó a doboz oldalán valami lapos, UFO alakú dolgot mutat, aminek egyik oldalán kilóg a nyelve. Hát jön majd a kisolló.
Nagyon köszönöm az infót! Ki fogom próbálni. Yeahhh - nos, az a kisérletezés oka, hogy nem árulnak zacskós, 1 adagos csomagokban kávét. Azaz van kivétel: épp most megyek le egy doboz Molinari koffeinmentes kávéért, amely dobozban 25 adag kávé van, kis aromatartó zacskókban. Ez remek megoldás, pláne a koffeimentes anyag esetében, amit nyilván nem iszunk állandóan, csak néha egy adagot. Ez nem pod - egyszerű kis zacsik, benne az őrölt kávé. (Hamarosan jelentkezek kisdobozos 5csillagért.)
Ez azért elég érdekes! Mindenki húzza a száját, hogy milyen drága a pod, most meg szétvágjátok? Ezek a nagyon trükkös megoldások sztem csak ebben az országban születnek
"Tehát tulajdonképpen ha fölvágom, nyerek egy adag kvázi friss, őrölt kávét, amit aztán ugyanúgy letömörítek, stb."
Így van! De elég finoman kell csak tömöríteni, az ESE podokban ált. nagyon apró szemcsés a KV -- ezzel kompenzálják, h. rendeltetésszerű használatban csak a papír összetartó ereje "tömöríti".