Keresés

Részletes keresés

Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5295
visszakerestem azóta,mostmár tisztább..
Előzmény: Emen (5294)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5294

A kavehazak.hu-t elolvastam,öszintén szólva én abból indulok ki,hogy Budapest(és Mo.)milyen kávé-,kávéházi kulturával rendelkezett kicsit többet vártam az oldaltól.Jó,hogy van, meg hiánypotló,semmi bajom vele,de pl szerintem a fórum részénél ez a topic sokkal minöségibb.

Ezért kérdeztem itt)

Tudom hol van Tampere.Speciel a kávézáshoz kapcsolódó szakszavakat nem ismerem...

:)

Előzmény: yeahhh (5293)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5293

"beletette a (talán ez a tampere?)..."

Konkrétan Finnországban van Tampere...;-)  Komolyan: itt is sok jó tippet, okosságot találsz, meg sok más oldal is foglalkozik a témával, pl: www.kavehazak.hu

Előzmény: Emen (5292)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5292

Bocs,nem nagyon vágom ezt még..

mi a kávétamper,ristretto,stb.

Egyszer láttam egy barista müsort,gondolom ez lehet a lényeg:a srác a ledarált kávét beletette a (talán ez a tampere?)....-be,lefözte,(azt nem tudom,hogy milyen viszonyban van a bar méret,vagy hogy a hö,vagy mit tudom én a kávé minöségével),lefözte,lefolyt,mondta hogy épp ez mi(akár egymás után több más-más féle kávét is letud fözni?)

Amit lényeges mozdulatként értékeltem,hogy mikor megtömte a "kávétartót"..akkor többször erösen odaütögette a pulthoz,gondolom tömöritett..

kb ennyi a tudásom,és lusta vagyok visszaolvasni)ugyhogy ha valaki kioktatna...:)

Előzmény: Zsolti2003 (5284)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5291
Hát...Péntek délelőtt, Carlos Kávéház (Szabadság tér), az alapanyag nem rossz (Caffé Perté), ittam már jó kávét belőle - de nem itt: az espresso jellegtelen, és LANGYOS volt :-((((
Előzmény: gprinz (5289)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5290
...pedig azt hittem, Te nyomtad, saját gépen...Valami rendes darabnak néz ki a cucc.
Előzmény: gprinz (5288)
gprinz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5289
Még valami. Itt a forgalmazók közvetlenül ügyködtek. A legtöbb brand kávézóban is ők állítják be a gépet, darálót, mindent, a személyzet pedig csak nyomja a gombot. Úgy tűnik önfenntartó a folyamat. Esetleg ördögi kör?
Előzmény: Zsolti2003 (5284)
gprinz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5288
Sajna nem home made, de elolvadnék a gyönyörtől, ha ezt az orrom előtt látnám bármikor.
Előzmény: Törölt nick (5287)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5287
Hát ennek a két kávénak aztán van habja! Vagy a habnak van kávéja?
Előzmény: gprinz (5282)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5286
Ez a gáz nálam is. Otthon olyan jó kávékat főzök - már amikor igazán sikerül - hogy alig van kávézó, ahol kielégít a lé.
Előzmény: Zsolti2003 (5284)
gprinz Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5285
Úgy tűnik, ez az átlagos szakmai színvonal itthon. Ezek után végképp kritikusan érdemes szemlélni az olyan, korábban általam linkelt tesztet, ahol a cégképviselők értékelnek... Még szerencse, hogy van néhány kávézó, ahol kellően kávé b...zi űzi az ipart.
Előzmény: Zsolti2003 (5284)
Zsolti2003 Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5284

Október 13-án meglátogattam a Hoventa kiállítást.

Elsőként a Manuel Caffé standjánál kostoltam meg a kávét. A barista fiú épp egy kapucsinó tejhabjának tetejét mintázta művészien. Úgy láttam, ezen a standon ez a díszített kávé a menő. Én egy ristrettót kértem. A kávétamperrel épp, hogy megnyomta a kávét a szűrőtartóban. Nem mértem az időt, de a kávé elég hamar lejött. Gyenge cremája volt. Íze elfogadható volt. Meg tudta mondani, melyik kávéből készítette a kávémat.

A következő kávét a Lavazza standjánál kóstoltam meg. A kávét készítő hölgyek nem tudták megmondani, melyik kávéjukból főzik az eszpresszót. Még gyengébb crema, íze sem volt megkapó. Itt is ristrettót kértem. Mennyiségre az volt.

A harmadik kávét a Segafredó standjánál kóstoltam meg. Itt már csak eszpresszót kértem. Nekem az itt kapott kávé ízlett a legjobban. Itt is elég hamar elkészült. A tamprerrel óvatos simi volt. Itt sem volt túl sok crema.

Otthon a Krups kávéfőzőmmel véleményem szerint sokkal jobb kávét készítek, a crema réteg is tömörebb és vastagabb, pedig őrölt kávét vásárolok.

Többet vártam a profi cégektől.

A Lucaffé standjánál kis vitám támadt az ott levő hölggyel. Az egyik kávéfőzőgép mellett egy doboz tele volt kávépoddal. Kértem tőle egyet, hogy otthon kipróbálhassam, de nem adott. Kérésemet azzal utasította el, hogy nem tudom otthon lefőzni, mert ez csak az ő kávéfőzőjükkel lehet csak lefőzni, ami 19 báros.

Mást nem tudott szajkózni. Lehet, csak erre volt betanítva. Vélenyem szerint szarevő ez a cég. (Elnézést a kifejezésért. Négy kávét már nem mertem meginnni.)

 

 

Zsolti2003 Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5283
A Tchibo Espresso-t nyugodtan megveheted. Nem rossz.
Előzmény: _MrB_ (5273)
gprinz Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5282
Crema
Káposzta Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5281
Ezt a pörkölést nem tudom... valahol olvastam, hogy ha bénán van pörkölve akkor sok rákkeltő anyag lehet benne. Namost ha szakértelem nélkül nekiállok pörkölgetni akkor lehet rákot fog kelteni.
Előzmény: _MrB_ (5279)
Emen Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5280

Ez csupán egy olvasmányélmény hatására jött belölem,amikor is a 1800-as évek második feléböl fennmaradt adatok szerint Pesten azon kávéházak örvendtek nagy hirnek ahol a kivételezett vendégek(illetve korábban a kimérés tulajdonosai)helyben ,frissen pörkölték a kávét és  darálták a vendégeknek.

Előzmény: _MrB_ (5279)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5279
nagyjából annyit, hogy bár elvileg lehet kapni kisebb méretü pörkölőket, de 1részt 2x ugyanolyant nem fogsz tudni csinálni vele, másrészt tökéletest sem.

azt mondjuk nem tudom, hogy kapható-e nyers KVbab itthon, s milyen árban a pörkölthöz képest. Értsd: érdemes-e ilyenen gondolkodni, foglalkozni vele.
Előzmény: Emen (5276)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5278

és a pörkölésröl mit tudsz?

 

Illetve, már pörköltem zöld kávét teflon lábasban, az elég finom lett.

Előzmény: Vén Resu (5277)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5277

ÁÁ,ez egy kis fa doboz,tetején egy kis fém kupolával,itt lehet a szemeket beszorni,alul kis kihuzható fiok.

 

A Zassenhaus kézi darálók pont ilyenek. Újonnan 40-80EUR között mozog az áruk, de régebbi darabokat is lehet találni elvétve.

 

és a pörkölésröl mit tudsz?

 

Semmit sajnos.

Előzmény: Emen (5276)
Emen Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5276

ÁÁ,ez egy kis fa doboz,tetején egy kis fém kupolával,itt lehet a szemeket beszorni,alul kis kihuzható fiok.

Ilyen kézmüvestermék féle..én évekig azt hittem disz,amolyan lakberendezési tárgy..de most megnéztem,korrekt kis eszköz..

mihelyt lesz szemeskávé itthon kiprobálom..

és a pörkölésröl mit tudsz?

Előzmény: Vén Resu (5275)
Vén Resu Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5275

Van itthon egy kávédarálo kézieszköz,évek ota szemezek vele mert diszként figyel a polcon,ilyen kis kicsi,fa..szerintetek ha azzal nekiállok darálni(tekerni)akkor nyerek amolyan igazi frissen darált kávét?:)

 

Ha "Zassenhaus" felirat van rajta akkor biztosan, ha valami kínai vacak akkor inkább ne próbálkozz.

Előzmény: Emen (5268)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5274
link levágódott:
http://images.tchibo.de/eCS/Store/de/images/kaffee/kaffee_2021_detail.jpg
Előzmény: _MrB_ (5273)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5273
Épp most jöttünk törökbálinti bevásárlómultiból, ahol volt "szerencsém" megkóstolni Senseo-val főzött legerősebb KVt. Harmadát legyürtem, aztán kiöntöttem a többit. Valami elcseszett hosszuKVszerüséget ad, de nagyon nem az én világom. Közben a kiscsaj nagyon meggyőzően közölte egy érdeklődő párral, hogy:
"Ebben is annyi koffein van, mint egy espressoban, csak több folyadékban, igy ez egészségesebb!"
Na itt kezdtem meghalni, részben a senseo adta "élményektől", részben ettől a mondattól.

Volt még a multiban Tchibo-nak valami új espresso KVja kipróbálhatóban, de ezek után nem mertem abból is venni...

Magyar oldalukon még nincs róla infó, google pl ezt dobta:
http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/TdTchDisplayProductInformation-Start?ProductSKU=0002021

_MrB_ Creative Commons License 2006.10.15 0 0 5272
Idén max mézharmatmézet tudok eladni nektek 800 HUF/kg.
Előzmény: Törölt nick (5271)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5270
Minek? Van saját méhészetünk, s saját méztermelésünk. Bár nem bioméhészet, a bevizsgálásokról mindig Bio elsőosztályu méz minősítéssel térnek vissza a mézmintáink.
Ennyi nekem elég.
Előzmény: Törölt nick (5269)
Emen Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5268

Nem pont a kávé mellé,csak irtam,hogy van..amugy nagy mézkedvelö vagyok és szvsz a kávét bármelyikkel érdemes kiprobálni.

A vaddohány nekem is bejött..

ha nem lenne off szivesen beirnám kitöl szerzem be én,profi bioméztermelö,kontrollált minöségben.

amugy én is somogyi vagyok:)

maradva ON topic..

ismertek kimondottan eredeti,itthon kapható hondurasi és ruandai kávét?

Más

Van itthon egy kávédarálo kézieszköz,évek ota szemezek vele mert diszként figyel a polcon,ilyen kis kicsi,fa..szerintetek ha azzal nekiállok darálni(tekerni)akkor nyerek amolyan igazi frissen darált kávét?:)

utolso kérdés:létezik olyan kávépörkölö ami otthoni használatra van kifejlesztve?

(sorry ha baromságok a kérdések,tanulni jöttem:))

Előzmény: _MrB_ (5263)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5267
hááát, horvátoktól hoztak hegyiárnika vagy minek a mézét. Olyant itthon nem ettem még.
Viszont édesdohánymézet igen, 1 éve hordtak a méhek, na van az a nagyon játékos ízü hazai fehérszőlő... teljesen olyan ízű a méz ~ : ))))

Viszont idén csunya vége lett dohányvirágzásnak. ~ 90kaptár méh (ennyi volt fent a kamionon, amivel vándoroltunk oda) elpusztult, mert 1 #&@##@& lepermetezte a környéket olyan szerrel, amit 5éve kitiltottak mindenhonnan az EUból ~ : ((((

pár részlet róla itt:
http://www.falanx.hu/node/620/print
Előzmény: H_G (5264)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5266
lent==somogyban
Előzmény: _MrB_ (5265)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5265
tudok adni 1 üveg harmatmézet kóstolni, s ha kell, van belőle lent még ~ 40 kiló, csak kezd kristályosodni.Akácból sajna csak egy kisüvegnyit tudok adni, gyanum szerint akác+hárs keveréke lehet. Abból nincs sok, mert anyagi okok miatt eladta apám nagytételben. ~ : (
Előzmény: H_G (5264)
H_G Creative Commons License 2006.10.14 0 0 5264
Jó nektek, h. még válogathattok is a finom mézek között! Mi soha nem kapunk újabban igazi jó minőséget Magyaro.-n, csak csupa híg folyós vacakot -- azok a jó hónapok, amíg kitartanak a délszlávoktól hozott adagok, ott érdekes módon változatlanul finom az összes méz (még a nagy lelketlen Dalmed kombináté is, nem csak a kistermelői).

Bocsánat, ez tkp. OFF volt...
Előzmény: _MrB_ (5263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!