A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A Saeco importőrénél lehet kapni - tuti, mert én már érdeklődtem, s ők mondták. Egyszemélyes szűrőjük is van - nekem is, de az ótomata karba nem jó: nem ér le a szűrőtartó alján, belül lévő gum tömítőgyűrűig, ezért a KV nem alul jön ki belőle, hanem orrán-száján :-(((( A szakvélemény szerint a normál karba helyezve nincs ilyen gond.
A márkaképviseletet már kérdeztem, de eddig nem válaszoltak. Mivel nem vagyok pesti, arra lennék kíváncsi, hogy célszerű lenne-e esetleg célszervízekben érdeklődni. Illetve érdekelne még, hogy létezik-e egyszemélyes szűrő is ehhez a típushoz.
Túlnyomásosból kapsz egyet a géppel (azért az, mert a kész KVt még átpréseli egy szűk járaton, amitől ál-crema keletkezik rajta), a baj az, h. a túlnyomás nélküli a hasznosabb. Valószínű, h. a BAR 12 típusét (az jó) minden további nélkül be lehet illeszteni a tiédbe is, de a delonghi.hu honlapon van is egy űrlap pótalkatrész-kérdések számára, mindjárt a márkaszervíz tel.-száma mellett -- vmelyik helyen a kettőből csak meg tudják válaszolni.
Azt tudom a CG-ről, h. az amerikaiak a "Solis non-pressurized portafilter"-t szokták megrendelni postán egy sor Saeco modellhez, tökéletesen beleillik (pl. az Armoniába biztosan).
A kézi daráló előnyeihez c. sorozatunkból: az előbb járt benn az irodában egy kolléganő, aki egyébként ritkán szokott, és meglátva a Bisettimet, fölsikkantott, h. "Jajj, de aranyos!" (Kitaláltátok, szőke, de amúgy nagyon okos lány.) Majd darált nekem egy adag KVt -- amit ő maga nem iszik -- szórakozásból :))
Nekem többször is, de akkor félreértődtem. Lényeg, ez a műanyag vacak 1részt bent a szűrőtartó aljában csatornát képez, ezzel a résszel semmi bajom nem volt, pedig volt precedens, hogy átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás. Tehát kapott rendesen. A gondom a másik végével van, a két műanyag "csöccsel" ami kilóg lefelé a karból, s 4 vékony szálban összemegy 3-4mm-rel a fémrész alatt 1 ponttá. Na ezt szoktam néha hozzányomni ehhez ahhoz, s mivel a 4 vékony műanyagdarab nem túl erős, szépen visszanyomódik a lyukba, s eltömi a kijáratot. Már gondolkodtam, mit lehetne vele tenni, pl ha leszedném ezt a kilógó részt róla (kés), akkor mennyire szórna a KV....
Az olasz típust ajánlom. Nekem volt Delonghim, teljesen jó kávékat főzött, amíg tönkre nem ment - az én hibámból: véletlenül gőzölő állásban felejtettem a fűtését, és elmentem hazulról.Szegényt így egész nap feszegette a gőz és sütögette a hő. Nagyon még így se romlott el, kicsit csöpög. A nyaralóban még szépen dolgozik. (Hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő, a mostani Cimbali-m mellé külön vettem egy Maver tejhabosítót, csak azt használom capuccinohoz. Igen szép habot gőzöl egyébként.)
A németek nem olyan kávét isznak, mint az olaszok és mi. Ha meg is próbálják a kávéfőzőt "olaszosan" megépíteni, az olyan, mintha a tehén próbálna ugatni. Persze akinek német gépe van, az addig fejleszti munkamódszerét, míg ő is eléggé finomat tud lefőzni. Drámai különbség talán nincs, de az olasz gépre szavazok.
A DeLonghik megérik az árukat, én legalábbis uolyan jó tapasztalatokat szereztem a sajátommal, mint _MrB_ a Krups-szal. Tejgőzölésben vagy a gép nem igazán jó, vagy én vagyok béna (nem gyakoroltam sokat, mert alapvetően tej nélkül iszom), de a sima eszpresszóról én is el merem mondani, h. szerencsés napokon veri a kávéházak legtöbbjében kapható minőséget. (Több szöszmötöléssel is csinálom, mint az ottani személyzet :) Mindenesetre az általad választott modellnek más a gőzölőkarja, lehet, h. nem csak szemre és tényleg javított design! A pumpa és a bojler, amik a legfontosabbak, valszeg ugyanazok.
Ha visszakersel, láthatod, h. dicséretek mellett panaszból is sokkal többet hallottunk a Krups márkára; igaz, több példány is van használatban.
Akármelyiket választod, a túlnyomásos szűrőtartó helyett próbálj simát rendelni pótalkatrészként! (A DeLonghihoz lehet, a Krupsról nem tudom -- vannak, akik házilag "elrontják" barkács-szerszámokkal.) A t. szt. gonosz találmány, ami elhiteti veled, h. jó crema-dús eszpresszót csapoltál akkor is, ha valójában silányat csináltál alkalmatlan őrleményből v. más hanyagság következtében. Ilyennel sokkal nehezebb fejleszteni a technikádat. Meg eleve, műanyag alkatrész egy rendes igénybevételnek meg forróságnak kitett helyen...
Nem tudom, az Általad említett két gép mennyibe kerül, de múltkor láttam az MM-ben Gaggiákat 50 E Ft körül, Saecót meg (Armonia) 40-50 E Ft magasságában vehetsz.
Én az elöbbiről tudok érdemben nyilatkozni, Krups XP 4020asom van, és szerintem kevés jobb KVt találok már igy is KVzókban, mint amit azzal le tudok főzni. (ez inkább a KVzókat minősíti)
Képes érdemi crema-val finom KV-t főzni akár az Omnia-ból is, de minőségibb KVkból minőségibb végtermék fő le benne. 1 dologban nem az igazi, de ahogy olvasgatom, szinte egyik gép sem, ami nem kimondottan POD-hoz készült. Az pedig a POD-ból való KVfőzés. Ugy, hogy tamperral belenyomkodom a POD-ot a PODszűrőbe, már so-so, de még mindig nem olyan, mint amit egy rendes csak POD-os géppel lehet főzni. Amolyan ha akarod, azt is főzhess, de érződik, hogy csak másodlagos cél volt a gép készítésekor a POD-dal való kompatibilitás.
Sziasztok!
Hozzáértő segítséget szeretnék a következő két gép közötti választáshoz:
Krups XP 4020 vs. Delonghi EC300
Hasonló árban vannak, persze csodát nem várok egyiktől sem, de
a négerhugy típusú kávékat már nagyon unom.
Köszi!
Nem mindig könnyű ám a kézi darálóknál az állítócsavart megtalálni! Vhol a tengely mentén kell lennie, de néha a felső végén van, néha a kar csatlakozása alatt, és olyan is van, h. alul. (Bár fadobozos-fiókosnál ez utóbbi nem valószínű, az a török típusú rézhengerekre jellemző.)