A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Valamivel olcsóbb az Univerzál vízlágyító kancsó, aminek a betétje a leírás szerint 120 liter vízra van méretezve. Véleményem szerint, nem annyira hatékony, ami a teakészítésnél meg is látszik.
Bár szinte mindig natúr isszuk az eszpresszót, kíváncsiságból vettünk egy flakon tejhabot. Nem volt rossz, de azért az E betűknek volt egy icipici utóíze benne...
Most viszont egy másik fajtát vett a feleségem, ez Friesland gyártmány, és teljesen mellékízmentes. Így ez bejött, és néha jó belőle nyomni egy kicsit a kávé tetejére, a la Espresso Macchiato...
Saecóból kétfélét is vettem régebben, jó átlagos volt mindkettő. Musettit ittam kint a Pólusban, az egyik (de melyik?) ízlett, csak ...va macerás oda kimenni, ezért hanyagoltam őket. Mokambo, Marcafé még nem volt - vannak tapasztalataid? Ja, és hol lehet kapni őket?
Na, ez a csőlátás: ezek szerint csak azőröl kávék jutnak el a tudatomig, mer' a Kimbót még sosem vettem észre :-) Valami új és jó (no, meg őrölt) kávéra vadászok...
"Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott."
Még ha nem változott volna, de több elektronikát adtak hozzá, ami pedig nem az erősségük az olaszoknak...
Hát látni mindig látom a Kimbót, ha Saturnban járok, de csak kilósak vannak, tehát megkóstolni csak a szokott feltételekkel tudnám, azaz ha akadna a csomagra még két jelentkező. Nagy múltú márkának látszik, csak menetközben nevet váltott -- talán mások, akik szintén brazil KVt árulnak, sérelmezték a "Café do Brasil" márkanevet?
Ott a Saturnban egész közel jár a Baby a 100-hoz, szóval ügyesen vásároltál!
...nnnaszóval: voltak és vannak is ötleteim, hogy milyen KVfőzőt kellene venni, de, ugye, az anyagiak :-(( A Gaggiákkal mindig is szimpatizáltam - mondjuk, nem mindegyik tetszik, de ez éppen igen :-)) Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott. A Baby D-ben az volt a szimpatikus, hogy programozható, mennyit főzzön le (1, illetve 2 személyre) - ennyi automatizálás még jól is esik :-)
Méretes, nehéz egyed, merugye "group and filter holder: chromed brass", és ebben semmi füllentés nincs! Olyan hőstabilitása van, hogy na! Adtak hozzá 1 és 2 személyes szűrőt (az 1 személyes a gyári szöveg szerint POD-hoz is jó...), mérőkanalat, meg egy fekete, műanyag (le lesz cserélve :-)) ) tampert. Reggel lefőztem 3 adag kávét - a Pellini Oro sajna, nem elég finom őrlésű neki, de a Molinari Espressóval olyan 25 másodperc alatt végzett. Szép, vékony, folyamatos kávé-ér, meseszép cremával (ami nem olyan habos/vastag, mint a Saecóval volt :-) ). Na ja, elkelne már egy jó daráló es...!
A kísérletek folytatódnak, kipróbálom POD-dal is, hátha jobban boldogul, mint az elődje.
matti70: anyagiakról ne essék szó :-), de viszonylag messze volt a 100-tól :-)) Nekem eddig a gyári őrlésű kávék közül a Molinarik voltak megfelelők, meg a zöld dobozos/piros tetős Vergnano, és a Manuel Sublime - a többit sajnos, hipp-hopp átslagolta a Saeco. A Gaggiával még csak a fenti tapasztalatokkal rendelkezem.
Szerintem nem kellett volna kivenni a "túlnyomásos műanyagot".Első próbálkozásra sokat segített volna, még akkor is, ha műcremát csinál.Én is használom a mai napig, bár szeretném kipróbálni análkül is. Az elején szerintem mindenképpen nagy segítség az olyan kezdőknek mint mi. Mindenképpen ad valamennyi önbizalmat mégha kis "segítséggel"is készül a habos kávéd. Habár ittam jó kávézókba gyatrább minőségű kávét is, és ott biztos nem használtak "túlnyomásos műanyagot".
A mienk a kijelzős Fjord modell, belinkeltem volna, de a honlapjukon már csak a Maxtra szűrős modellek találhatók meg. Kicsit le vagyunk mi itt Mo-n maradva, itt nem is lehet még Maxtra betétet kapni :(
_MrB_:
Az egyéb márkákat én is néztem, de mivel nem vagy alig voltak olcsóbbak, maradtam a közkeletű Británál. Ebbe legalább teszkóban/madaras teszkóban is kapni betétet, olcsóbban.
Nem használtam, egyszer Emozioni-t vettünk kényszerűségből, de az nagyon durva volt. Az eddig próbáltak közül nekem a Molinari volt a legfinomabb őrlésű, így valószínűsítem, hogy a Segánál is finomabb lehet. Mármint az őrlése is, mert az íze egész biztosan :)
A kancsó ára kiviteltől függ, mi egy egész jót vettünk kb. 6-ért egy db. betéttel, az alap talán 4 eFt. A szűrőbetét ára olyan 1200-1300 Ft/hó, de az ajánlott (és a kis kijelzője által visszaszámolt) 4 hétre mi általában lustaságból kb. még egyet ráteszünk :)
Amúgy pont a vízkövesedés is számít abban, mekkora nyomást tud produkálni a kávéfőző.
Már egy ideje olvasgatom a topikot, kár hogy hamarabb nem leltem rá. Nekem is XP4020-asom van :) Tavaly év végén vettem a saturnban.
Mondjuk, ha hamarabb lelek a topikra lehet olasz márkát veszek :)
Kaptam hozzá egy darálót is, de a kezdeti bénázás óta nem használom.
Az illyvel párszor eltömítettem már a gépet, volt is nagy priccolás a konyhában...Tiszta fóbiám lett miatta a kezdetekben... a bekapcsolás után 3 lépés hátra aztán fülelés, na most mi lesz... :)) Ezért hát gyorsan vettem játszószernek Omniát, és megnyugtattam magam, meg az asszonypajtást is, hogy azért tök jó gépet vettünk.
Azóta autodidakta módon rájöttem mely kávét mennyire kell megtunkolni. Egy tömítés cserém már volt, de én voltam a ludas, mert megsértettem a gumiperemet. (Jó lassan jött meg a gyűrű....)
Az említett brita vizszűrő mennyibe kerül? (Egy ideig én is ásványvizet használtam. Szentkirályit. de a Vera is fincsi :))
Igen, sajnos a Molinari kávéi idetartoznak. Azért sajnos, mert egyébként tényleg nagyon jók. És vicces, hogy a podjaikkal viszont teljesen jól elvagyok, igaz az egy adag egyszerre.
A nagyon finom őrléssel az a baj, hogy főleg a két adag kávé még ha csak alig tamperolod is, a víznyomás miatt úgy tömörödik, hogy már önmagában jó nagy nyomást tud előállítani. Ehhez hozzájön a dupla fenekű szűrőkosár, és az már sok is a 15 báros pumpának. Esetleg a tömítésnél jön ki ilyenkor :)
Én bizony találkoztam már túl finom előredarálttal (írtam is akkor), Hausbrandt márkájúval (a Grissiniben árulták). De amúgy sem ízlett, pedig ez nagy presztízsű márka -- és a neve ellenére olasz is.
gyárilag csomagolt daráltba tudsz olyant, ami "túl finom" darálás lenne? Mondjuk megfelelő erőszakkal tömtem már meg ugy Omniával, hogy sok időbe telt neki, mire átáztatta... egész pontosan áztatás, elkezdte nyomni, pumpa mélyült, halkult, majd egyenletes nyomással nemment. vártam vele, aztán 1x csak átfolyt.... ~ : (
De átlag KVval még nem volt olyan gondom, hogy annyira finom, hogy nem fő át.
A tamper-erő vs. finomság témában teljesen egyetértek veled az eddig tapasztaltak alapján.
Annyival egészíteném ki, amire az őrölt Illy pont jó példa, hogy a finomság is kávéfüggő dolog. Az Illy szerintem kicsit durvább több másik presszós őrlésűnél, mégis jó. Ahogy én látom, a kávé "testessége", talán olajossága befolyásolja még az átfolyást.
Na ja, a DeLonghi filozófiája szemlátomást az, h. semmit nem csinál automatikusan, és ez SZVSZ jó -- több változó van, amibe a felhasználó belenyúlhat. Ez persze hosszabb tanulással jár, nekem is épp csak hogy ihatók voltak az első próbálkozásaim :) Viszont ahogy belejöttem, még ettől a kis részlettől itt, meg attól ott egyre jobb lett ahhoz képest, amit már a készülékből kihozható maximumnak hittem.
(És ha egyszer upgrade-re adom a fejemet, ezek után már késznek érzem magam lelkileg, hogy megküzdjek az Europiccola hírhedt szeszélyességével. Ott van csak igazán szükség, ha a beszámolóknak hinni lehet, jól kidolgozott munkamódszerre és sűrűn elmormolt ráolvasásokra! :)
Nem dicsekvésképp mondom, de nagyon jó gépem van. Mégis: amíg előre megőrölt kávéval használtam, alig-alig tudtam vele elfogadható minőséget produkálni. Általában nem eléggé finomra vannak őrölve a bolti kávék. (Talán az Illy kivételével.) Azonnal megugrott, és stabil maradt a mionőség, amikor vásároltam egy igényes darálót. Csak szemes kávét használok, frissen őrölve a beállítható legmegfelelőbb finomságúra. A tamperelés se minden: 40 kg erővel, több lépésben belegyúrva a valójában nem eléggé finomk őrleményt nem ugyanazt az eredményt adja, mint 13 kg erővel tamperelve a kellő finomságút. Még ha a 25 mp kifolyást sikerül is elérned. Épp az a megfelelő KV készítés titka, hogy: 13-16 kg erejű tamperelés + megfelelő őrlemény = 25-30 mp kifolyás. És nem: 30-40 kg erejú tamperelés + durva őrlemény = 25-30 mp kifolyás. Nem ugyanaz a két egyenlet eredménye! Még ha matematikailag úgy is tűnik.
A komolyabb gépekben eleve vízlágyító van. Ugyanakkor a desztillált víz természetesen nem alkalmas, hiszen mikor KV-t iszunk, tulajdonképpen vizet iszunk. S legyen a víz maga finom. Nekem a VERA forrásvíz vált be. A vízkövesedést előidéző ásványokból igen kevés van benne, viszont vannak benne más ásványok, melyek az ízét kellemessé teszik, ugyanakkor nem keményítik. Ezenkívül persze a kávéfőző gépemben is van vízlágyító.