A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Mindenre van példa, és az ellenkezőjére is. Másik updose cikk: ez is egy updosing-link Annyi bizonyos, hogy sajna én se pont 7 g-ot használok, aminek egyszerű oka van. Szimpla szűrőt használok, mert csak én iszom kávét a családban. Annak pedig eléggé szerencsétlen tölcsér formája van, amit semmilyen tamperral se lehet normálisan tömöríteni. De ha több őrleményt teszek bele, akkor nincs probléma. Nem tudom, mennyi lehet, amit felhasználok, de hogy a mérőkanálnál több, az holt biztos. Jóval több. Majd egyszer lemérem, jó pontos tizedgrammps mérleggel.
De én már mielőtt olvastam volna ezeket, rájöttem, h. nálam jobb az eredmény színültig töltve; csak akkor még azt hittem, ez vmi illegális hülye újonc-praktika. Biztos vagyok benne, h. nálam ettől nem alakul ki "channeling" -- azt zaccvizsgálat nélkül is észre lehetni venni a túl gyors átfolyásról és vizes ízről. (Amúgy előfordul néha, ha elrontom a zömítést a széleknél.) Viszont simán el tudom hinni, h. ez nem minden fej-szűrő párossal műxik, a Gaggiákról pl. határozottan azt szokták állítani, h. ott jó sok helyet kell hagyni a KV szintje fölött.
És természetesen az ellenkezőjét is állítják, tehát: baromira megtömni, hogy erősen nyomja a rózsa a pakkot... http://www.coffeeco.com.au/articles/tweaks.html
Mejegyzem, tegnapelőtt olvastam egy szakcikket. Azt írja, hogy a kávépárna teteje semmiképp ne érintkezzen a shower screen-nel, ne nyomja azt a shower screen, hanem legyen egy kis távolság, rés közöttük. Így a víz a pumpa elindításakor rányomul a párnára, s annak letömörített felületén egyenletesen eloszolva egyenletes nyomás alakul ki a kávépárna TELJES, SÉRTETLEN FELÜLETÉN, s ez a tökéletes kivonatolás feltétele. Ha viszont a shower screen csavarja, vagy más része nyomja a kávépárnát, akkor kialakul a nagyon nem kívánatos chaneling jelensége. Ha megtalálom a helyet, akkor belinkelem.
Az 1 személyes szűrőbe kb. 10 grammot, tehát a zacc tetején utólag nem csak a csavar lenyomata látszik, mint ajánlani szokták, hanem az egész rózsáé. Így összepréselődik a KVpogácsa, és ettől egyesek szerint extra olajok szabadulnak ki belőle, mint az olajbogyó-préselésnél.
Utólag én is megtudtam, h. a szűrő szándékos túltömése, amit csinálok, "the Sabados distribution method" néven fut a fórumokon, egy George S. nevű Sidney-be szakadt fickó, egykori kávéháztulajdonos és az ausztrál nemtudommilyen kávésegyesület elnöke után. Szép karriert csinált ezen a területen, pl. benn szokott lenni a WBC zsűrijében -- ennek ellenére a módszer nagyon vitatott, bár a TV-sorozatból ismert Paul Bassett állítólag ezzel a módszerrel nyert WBC-t, első ausztrálként (Boston, 2003).
Az biztos. Megjegyzem a Cimbalihoz is csak egy műanyagot adtak. Igazi élvezet viszont egy szép, nehéz fejű, csillogó, rózsafa nyelű tamperrel dolgozni. Nem drága, nem luxus. Figyelni kell, hogy a megfelelő méretűt vegye meg az ember. Legyen ugyanakkora átmérőjű, mint a műanyag, amit eredetileg adtak.
...sza meg!!! Igen, azt hittem, hogy csak a honlapjuk olyan hervatag, és a boltban majd térdig járok a jóságban...:-(( Nade: "kit anya szült, az mind csalódik végül" - mondta anno a tragikus sorsú költő...
...erről, ugye megest egy építő jellegű ötlet jut eszembe (vagy ezredszer...): KELLLL egy új, rendes, minőségi tamper is - mer' ez a Gaggiához mellékelt műanyag (a másik műanyag távozott a Saecóval)... hmmm..., szóval nem a műfaj királya :-)))
Egy másik Staub tamp cikk írója javasolja lefőzés utánra: "examine the spent coffee in the basket after brewing looking for "worm holes" which is a sure sign of channeling where the water found a weak spot in the coffee pack."
A lenti link alatti cikk írója is épp így volt ezzel: "I swear, I did not know of the "Staub tamp" method before I developed the following technique myself - but I heard about Staub's theories very quickly after I started talking about it to people"
Köszönöm, kipróbálom - ezt eddig nem ismertem, és lehet benne valami, mert valamelyik nap, amikor kvfőzés után levettem a kart, láttam a szűrő szélén a zaccba lefutni egy kis lyukacskát...! Hááát, ez bizony utólagos pontlevonás...
Mer' mindig tanul az ember - oszt mégis hülyén hal meg... :-))
Sajnos nem, attól tartok -- senkinek sincs annyi ideje, h. minden érdekeset lefordítson a hatalmas internetről. Talán majd a fordítóprogramok segítenek a jövőben, bár ahhoz még nagyon sokat kell fejlődniük.
Amikor én kezdtem a netezést, már nem is annyira korán ('97) még szinte teljesen lehetetlen volt, h. valaki hatékonyan használja a PC-t, pláne az internetet angoltudás nélkül. Azóta egy alacsony szinten már lehetővé vált, de akik erre vannak korlátozva, azok nem is veszik észre, h. *nagyságrendekkel* több információhoz és jobb szoftverekhez is juthatnának. Végül is szerintem alapvetően káros a magyarnak ez a korlátozott használhatósága a szám.-tech.-ban, mert nem motiválja az embereket többé, hogy megtanuljanak angolul! Pedig két év alatt el lehet jutni arra a szintra, ami az olvasáshoz elég.
Sajnos ez óhatatlanul nagyképűen fog hangzani (bocsánat), de gyakran, ha éretlen kamaszoktól hemzsegő fórumra találok, visszasírom a korai éveket, amikor a nélkülözhetetlen angoltudás még jelentett egy műveltségi szűrőt. Sokkal békésebb és színvonalasabb volt akkoriban a fórumélet. (Tudom, minden vénember ilyesmiket mond...)
Bocs, most látom, egy korábbi kérdésedre nem válaszoltam. Staub tamping: egyet középre, majd egyet-egyet a szűrő pereméhez szorítva a tampert "észak-dél-kelet-nyugat" irányba, végül a szokásos polishing. (Szemben a szokásos tamping-kocogtatás-tamping-polishing módszerrel, itt nincs kocogtatás, helyette van a négy plusz tampelés a széleken lévő tömítetlenség kiküszöbölésére. Ehhez 1 mm-rel kisebb tamper kell, mint a szűrő átmérője.) Itt egy link, a No knock tamping rész írja le (fölötte pedig a hagyományos kocogtatós módszer) http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/10-08-2006
A régi, hűséges társ nagy megbecsülésnek örvend: barátom irodájában szolgál tovább. Titkárnő kedden kapott egy félórás gyorstalpalót+ 1 zacsi nekem sajnos, nem megfelelő (DUUURVÁRA őrölt), 250 g-os Pellini Oro kávét - oszt ma telefonáltak, hogy igenigenigen, EZ kicsit más, mint amit eddig a szomszéd cég ótomatájából (az a "leves, tea, forró csoki, f@skávé) ittak! :-)))
Hát készülök is rá, de elég skót vagyok hozzá, h. ne nagyon siessek -- úgy érzem, egy jól működő gépnek illik ledolgoznia legalább 3 évet, h. ne legyen bűnös pazarlás lecserélni. (De ne aggódj, csöppet sem fogja bántani az önérzetemet, ha már mindenkinek klasszabb gépe lesz az enyémnél és nem írogatok be ezért pikírt kis megjegyzéseket, legfőképp arra nem, aki meghív, h. megcsodálhassam a szerzeményét :)) Ha már 1959 óta gyártják az Europiccolát nagyjából változatlan formában, csak nem tűnik még el a piacról további pár év alatt.
Alighanem az lehetek, bár nem tudom, hogy váltam azzá, ha már a DeLonghim kevesebb, mint felébe került a Topik Öntudatos Szellemi Proletárjának a gépéhez képest :)
Ezt a részt én sem értettem, de nem meglepő, ez már mérnököknek való részlet. Lehet, h. tud a lassú forgásról, de az magában nem jó, csak ha elég nagy "torque" (nyomaték?) is jár hozzá?
Mindenesetre a hosszúkás és a teljesen gömbölyű szemcsék különböző viselkedését a vízzel szemben még én is el tudom képzelni, az teljesen logikusan hangzik.
"... the conicals ... do not have powerful enough motors to do a high torque, low speed grind." Nem tudom, tudatában volt-e a hozzászóló a CG-n, hogy pl. az Iberital conical, és mindössze 600-as fordulaton megy.
Ez mán naggyon szofisztikált... Igen: ha valaki (vakteszten, persze, a lefőzést követően) úgy 5-ből 4-szer megmondja, hogy a kedvenc kávéját az A. espresso esetében flat burr, a B. esetben conocal rendszerű darálóval aprított őrleményből készítették (és az előbbi tényleg finomabb, aromagazdagabb volt) -, az igen, annak érdemes olyant venni!
Azért kíváncsi lennék rá, hogy ízleléssel tudnék e különbséget tenni két azonos árkategóriájú, de különböző rendszerű (flat burr- conical) daráló között, ha mindkettő rendesen be van állítva. Valószínűleg nem, de azért kipróbálnám :)
Fordítva: flat burr, de űberszuper :) Persze csak azonos kategóriába tartozókat lehet összehasonlítani -- mert a kérdés is úgy szokott fölmerülni, h. két nagyjából azonos árú darálóból melyiket vegyem? Ilyenkor majdnek mindenki egyet szokott érteni, hogy a kúposat.
Egy törzsvendég így magyarázta meg a CG-n:
"For espresso, conical burrs produce a better grind than flat burrs of equal quality. At least they do when I've had comparison shots. Conicals produce elongated grinds that pack better and have more uniform extraction. A super high quality flat burr would produce a grind of roundish particles so uniform as to make it unsuitable for espresso, since they wouldn't pack tight enough to slow the flow. So conical shots have less of an overextracted harsh edge.
There's two provisos: One can compensate on flat burs by dumping the first second of flow, since this part contains most of the overextracted tastes The comparison is between equal quality grinders. Commercial quality conical grinders are very expensive (1K +) and beyond the reach of most hobbiests. If one compares a small commercial flat burr like the Rocky or Mazzer Mini with a domestic conical like the Solis or Lux/Isomac/Innova burr set, there is no advantage to the conicals since they do not have powerful enough motors to do a high torque, low speed grind."
Útba esett (nagyjából ;) így benéztem a Rezső téri új boltba. (Nem az elegancia csúcsa, egy kulcsmásoló helyiségéből nyíló szuterén-szobácska.) Ha ti is azt hiszitek, h. még nem fejezték be a honlapot és ezért van összesen 2 kép a tamperválasztéknál, akkor tévedtek -- összesen azt a két modellt árulják, 1-1 méretben. A rugósat nem vizsgálgattam (SZVSZ rossz ötlet), a normális az 58 mm-es kosarakhoz való 57+töredék mm.
Tényleg, meg tudná vki magyarázni, miért olyan nehéz feladat mérnöki szempontból egy daráló fokozatmentes állíthatósága? Ha egyszer az én (elektromosokhoz képest) olcsócska kézi darálómon meg lehetett csinálni, miért nem olyan az összes jobbféle gépi is?
Talán amiatt van, hogy az Iberital "conical" a Rancilio pedig "flat burr" rendszerű daráló. Lehet hogy a kúposnál könnyebb megoldani a dolgot, bár ez csak feltételezés, mert nem vagyok gépész. Amúgy láttam olyan barkács megoldást is, amivel a Rockyt átalakítják fokozatmentessé :)
(Az is érdekes, ahogy olvasgattam, a neten két "tábor" van (conical vs. flat burr) és természetesen két álláspont is, hogy melyik a jobb megoldás :)
Korrekt leírás. Egyet azonban nem vett észre a felhasználó. Leírja, hogy a végtelenített finomságbeállító tárcsával - ha egy másik kávé miatt elállította - nem tud pontosan ugyanoda visszaállni, mert nincs rajta jelzés, se számozott fokozatok. Nos, ez igaz, de: amikor a tárcsát elcsavarod, akkor az egész tartály forog, a tartályon pedig fel vannak rajzolva egy skála fokozatai. Ez, ha nem is olyan korrekt, nem kattan be, mint pl. 4-es és 5-ös fokozat tenné ha a tárcsa lépcsős lenne, mégis, szükség esetén használható. (Megjegyzem, én soha nem használtam, úgyis rendszeresen finoman állítgatok, ahogy változnak a körülmények.)
Igen. Amikor felveszi a párát, akkor úgy látszik, tapadósabb, masszívabb lesz a kávépárna a tamperolás után. Ezért a "nedvesebb" kávé picit durvább őrlést kíván. (Legalábbis ezzel magyarázom azt a tapasztalatomat, hogy a friss, dobozból éppen kivett kávé finomabb őrlést, s kb. két nap után icipicit durvább őrlést kíván meg, azonos tamper nyomással). Lehet hogy nem a pára az ok, de erre gondolok.
Az nagyon igaz, hogy felbecsülhetetlen jó tulajdonsága az Iberitalnak a végtelenül finom szabályozhatóság. Mikor új doboz kávét bontok, ami olyankor még "dobozszáraz" akkor csavarok hármat a beállító tárcsán (egy csavarás kb. 1/3 fordulat). Két nap múlva a környezet páratartalmát felveszi az őrlemény,s ilyenkor vissza kell tekerni a három fordulatot. Ez a művelet rendkívül kis mértékben változtat csak az őrlés finomságán, mégis fontos, ha pontosan tartani akarom a 25-27 mp-et, ugyanolyan tamperelés mellett (14-18 kg). Tehát ez a finom, apró szabályozás egy teljes fordulat a tárcsán! Itt nincs olyan probléma, hogy "a 4-es fokozat kicsit durva, sz 5-ös pedig kicsit túl finom"
"Egy karos gep pl 200e korul kezdodik, ha stilusban passzos daralot is szeretnek az mar egyutt min. 300 es akkor meg nem biztos, hogy jo kavet is csinalnak."
Á, annál azért olcsóbb. A Gaggia Achille legutóbb 140-vmennyi volt a MM-ban, az Europiccola még olcsóbb vmivel (itteni kiskerben még nem láttam, Bécsben 480 euró). A stílusban passzoló daráló sem föltétlenül jelent egy vagyont -- pl. ezen a képen igazán összeillenek a törökkel, nem?
"Az zavaróbb, hogy degradálóan kezelik egyesek azt, ha valakinek nincs darálója, vagy nem ilyen vagy olyan márkás a gépe, mert ez ugye 1részt sznobság, másrészt erősen leírja az embert, aki mondta. Szerencsére ebből ezen a fórumon talán nincs is... vagy nem sok."
Nem mindegy, h, nincs vagy nem sok, tényleg találkoztál már Te akár csak eggyel is? Mert én nem, pedig emlékeznék. (A CG-n akadnak néha.)
"Az MD40 biztosan sokkal komolyabb gép, mint pl. az Iberital."
Talán nem is olyan biztos, azok alapján, amit az állíthatóságáról olvastunk... Aki csak kevés KVt főz naponta, annál a finom állíthatóságnak sokkal nagyobb a jelentősége, mint az alkatrészek tartósságának.
Tényleg, meg tudná vki magyarázni, miért olyan nehéz feladat mérnöki szempontból egy daráló fokozatmentes állíthatósága? Ha egyszer az én (elektromosokhoz képest) olcsócska kézi darálómon meg lehetett csinálni, miért nem olyan az összes jobbféle gépi is?
Az 5447 hsz-ben bemásoltam egy képet az Illy site-járól. No szerintem az én kávém se néz ki rosszabbul - talán csak az üvegpoharam primitív egy kicsit.
Hát tényleg off. Egyébként nem vagyok márkahívő, több márkával kerültem közeli kapcsolatba, mindegyiket másért szerettem. No de egy ON: Tegnap elővettem a mélyhűtőből egy nyáron beletett kellemes, nem drága, de igen szép és finom kávét, és ma lefőztem az első adagot. Vizespohárba csorgattam, le is fotóztam, megpróbálom ide másolni: A tipikus tigrismintát is lefotóztam a felszínén:
Háát...én nem merem hűtőben tárolni. Doboznyitás előtt felesleges, doboznyitás után meg bepárásodik a hűtőben. Nem a hűtő levegőjétől, hanem a dobozba belebújt levegő páratartalma csapódik le hűtéskor. (Hűtő helyett hosszú idejű tárolásra a mélyhűtőt használtam már, azzal nem volt baj. De ha egyszer kivettem a mélyhűtőből, visszatenni már nem szabad.)
Miért baromság? Egy prosumer Canon redőnyzára 30-50000 expozíciót, egy félprofi Canoné 150000 expozíciót, egy félprofi Olympusé szintén 150000 expozíciót bír ki átlagosan. A professzionális gépek titániuam redőnyzárai lényegesen tovább nyúzhatók, az 1 millió kattintás eléggé valószínű egy Nikonnál. A Nikon váza is kőkeményen van megcsinálva, ütik-vágják a fotósok, mégse lehet kinyírni őket. Ára többszöröse egy Ricohénak, Minoltáénak. A Minolták finom szerkezetek voltak, de nem a meghibásodásmentes üzem volt az erősségük. Amtőr célra bármelyik megfelel, de ha az amatőr például erdőben hasaló természetfotós, akkor jól teszi, ha a Nikon felé kacsingat. Egyébként viszont kidobott pénz.
A gúnyolódásodat ignorálom, ez téged minősít, ez viszont így fatális baromság:
Kicsit utána nézve a dolgoknak, kiderült, hogy a Minolta gyakran meghibásodik, mert anyag helyett reklámra költik a pénzt, a Nikon pedig elsősorban azért olyan drága, mert profiknak szánják és 1 millió kattintásig garantálják a működését.
Persze, kell egy daráló. Nekem van - de ha megbontom a szemes kávés csomagot vagy dobozt nyitok, annak is elszáll az illata! Még ha daráláskor fel is szabadulnak új aromák, nem lesz olyan, mint a frissen bontott. Volt pl. Pellini Oro szemes kávém. Megbontáskor fenséges, fűszeres, őrjítő illata volt. Ez a kávén is érződött. De egy hét műlva ebből szinte semmi se maradt.
Igen, igen, de az MD40-ről rengeteg tulajdonos rengeteg jót ír, és ez már mégse lehet véletlen. Igaz, ezek mind szerencsésebb pontján élnek e sárgolyónak.
Kitűnő autó az Opel Astra is - legalábbis nekem - a régi Suzuki Swift után, de nyilván nem a három német mezőnyében játszik... Azért, mert neked túl sok, nem biztos, hogy értelmetlen.
Tapasztalatom szerint minimálisan lehet segíteni az aromavesztésen a különféle tárolási módokkal. Valamit azért segít egy vákumdoboz, de lehet, hogy csak odaképzeltem a különbséget... Az igazán nagy különbség azonban a darálástól számított pár perccel később lefőzött kávé, és az előre megdarált között, kivéve talán a védőgázos (pl. Illy) kávékat a bontáskor. Régebben mint ha olvastam is volna valahol egy alapos összehasonlítást, és itt a fórumon is szó volt róla, hogy az igazi gondot tényleg az O2 jelenti, mégpedig olyan alacsony %-tól, hogy nem is lehet (házi tárolóeszközben - kavefozo kedvéért) kellő vákumot előállítani.
Már megint ugyan oda lyukadunk ki: kell egy rendes daráló, és mellőzni kell (kellene...) a darált kávét. Legalább tudom, hogy mire (is) kuporgatok.
Hú dehogy, nagyonis tudtok hozzátenni!! "De mit tudunk itt mi még hozzátenni egy 180eFt-os masinához?" Nem feltétlenül a masinához, hanem ahhoz, hogy hogyan kell optimálisan használni. Ebben a kérdésben én itt hihetetlenül sokat tanultam, hasznos linkeket találtam eddig is.
Szerintem sokat, mert önmagában a príma eszköz kevés - hiába szorítok a vállgödrömbe egy Stradivarit, s kezdem fűrészelni a lószőrrel, ettől még nem leszek Menuhin...
Nem gondoltam zacskóra, mert azt tapasztaltam, hogy ha egy eredeti, kifejezetten minőségi kávészacskót bontok meg, felét felhasználom, majd a lehető legerősebben visszagyűröm, gumikkal leszorítom, nylonzacskókba belegönygölöm, azt ragasztószalaggal körberagasztom - akkor se lesz már olyan, mint a frissen bontott. Ha egyszer az a fránya oxigén belevette magát...talán mégiscsak a vákumos szerkezet az igazi. Vagy mindig csak 12,5 dekát megvenni a Moriknál, Semiramisnál.
namost, ha már ennyi sületlenséget hoztatok össze, akkor miért nem viaszosbelsejü KVszacskó, amiből a KV feletti levegőt kiszorítod, s visszahajtogatva szigeteled, hogy ne férjen bele az oxigén?
Mintha valamely horvátfanatikus topictársunk hasonlóan cselekedne... S bekell látni, jó megoldásnak tűnik.
Viccen kívül: ez a fórum egyaránt hasznos mindenkinek, aki az olasz típusú kávét szereti. Ez nem pénzkérdés. Adagolás, kiegyenlítés, tömörítés, kiömlés ideje, hőfoka, Arabica/Robuszta, darálóval vagy nélküle, tárolás, stb. stb. olcsó és drága gépeknél egyaránt fontos témák. És természetes, hogy egymásnak tanácsokat adunk, tapasztalatot cserélünk minden kategóriában: ki-ki abban, amilyen gépe éppen van, vagy volt, vagy lesz. Egy 25000 forintos pumpás gépnél pontosan ugyanazok a kérdések merülnek fel, mint egy 150000 forintosnál!
Alábbi polémiát olvasva szörnyű bevallani valóm van! Én elkövettem egy 123000 forintos kávéfőző megvételét. Az vitt bele ebbe, hogy akciós volt, mert eredetilag 160000 Ft volt az ára. Sőt, külhonban még több, 180000 magyar pénznek megfelelő külföldi peták. Ez egy Cimbali, és azt is bevallom, hogy még mindig nem bántam meg. Újra ezt venném meg, csak most nem lenne rá pénzem. Akkor éppen volt, ezért rágerjedtem.
...nna, helyben vagyunk: ez a múltkori MTA-vonal folytatása...
Jópofa dolog ez a 100 000 Ft-os háziszabály - bár engem nem irritál (s ahogy észreveszem, általában másokat sem...), ha a topiktársak míves gépek vásárlásán studíroznak.
Ja, fontos lenne tudni, hogy kávéfronton mihez tartsuk magunkat? Merido Mocca, meg Alvo RaDa belefér a KVfórumos megszorító csomagba?
...s ne feledd, hogy egy 100 000 Ft-os gép is erős kompromisszum - egy Faema E61 bizony, 4680 aeróba kerül a sógoréknál... No, majd karácsonyra, a BlueRay-írós laptop mellé...
Van akinek 100e a fizetese, van akinek a sokszorosa, az utobbinak nyilvan mas szintuek a problemai, az nem irhat a forumba? Egy karos gep pl 200e korul kezdodik, ha stilusban passzos daralot is szeretnek az mar egyutt min. 300 es akkor meg nem biztos, hogy jo kavet is csinalnak.
Elzavarom a lengyel szakacsot, szerzek egy olaszt, az talan tud kavet fozni. Plazmatevem meg nincs, hivok egy sztriptizt ha unatkozom.
Maradjunk annyiban, hogy alapvetően az normális embert nem illene, hogy zavarjon, hogy melyik topictárs hány tiz/százezret költ a KVzási hóbortjára. Ha futja, vegye, végül is ő fog vele élni.
Avagy, ha nekem lenne miből, nagyjából 6-700e körül lenne a KVzós szettem. Mert amik tetszettek pumpás gépek, azok 250e felett indultak. Stílusban hozzáillő daráló, miegymás simán feltornázná odáig az árat. Ezt hívják álomnak, esetleg elérendő célnak. És van a jelen, amit mostani lehetőségeim és igényeim szerint megvettem, és használok. Ez viszont nemegész 25-30e pénz volt eddig. ha hozzáveszem az off pirítómat, akkor is 40e alatt. És érzem, ha lehetőségem meglesz, akkor szépen lépkedek tovább azon a lépcsőn, amin eljutottam a 3e forintos kotyesztól a 25e forintos pumpás gépig. (abból kiindulva, hogy KVkban is egyre magasabb szintre lépek, ami még mindig egy full alapszint egy geek számára, de hétköznapi kisembernek már az ennyit KVért nembiztos, hogy kiadok kategória...)
Szóval, ha nem lenne ennyi negatív vélemény, már lenne egy darálóm is, ugyanabból a szériából. Mert azt már most érzem, hogy egy daráló kell. (idő kérdése, s lesz is... kérdés, hogy milyen. Krups Expert nem jáccik a darálási finomsága miatt elvileg, de teccik. Iberital Challenge nem rossz, s nagyon jó a híre is... de jelen helyzetemben ennyit nem adok ki darálóért még...)
Az zavaróbb, hogy degradálóan kezelik egyesek azt, ha valakinek nincs darálója, vagy nem ilyen vagy olyan márkás a gépe, mert ez ugye 1részt sznobság, másrészt erősen leírja az embert, aki mondta. Szerencsére ebből ezen a fórumon talán nincs is... vagy nem sok.
szóval csak azért, mert valaki megteheti, s megveszi egy drága KVszett gépeit, s ezen örömét megosztja velünk, esetleg tanácsot kér... nem kéne ilyen szinten rátámadni.
Azt hiszem, a félig üres dobozban lévő levegőbe távoznak az illóolajok. Ezért azt próbáltam meg, hogy a megbontott finom kávéból egy adagot felhasználtam, a maradékra pedig rátöltöttem csurig egy otthon lévő gyengébb minőségú kávét. Nem igazán vált be ez se, főleg azért, mert később nem emlékeztem, hol van a rossz/jó KV határa a dobozban.. Talán üveggolyókkal lehetne feltölteni a doboz alját, és arra csurig rátölteni a KV-t?
"Nyilván a friss darálás az igazi," Igaz, de ha van 1 jó darálód, akkor is: ha már megbontottál egy pl. 250 grammos dobozt, akkor az elkezdi veszíteni aromáit. Akkor is, ha a dobozban marad, akkor is, ha a daráló lezárt tartályában van. Persze annyire nem vész el az aroma, mint az előre őrölt kávénál, azért az őrlés pillanatában mégiscsak felszabadul sok finomság. de már nem annyira, mint a dobozbontáskor.
Az MD40 biztosan sokkal komolyabb gép, mint pl. az Iberital. Hogy otthoni használata során a feltehetően professzionálisabb anyaghasználat, robusztusabb felépítés stb. megtérül-e valaha, az más kérdés. Az őrlés minősége nemigen lehet jobb, mint az Iberitalé. De tény, hogy pl. Amerikában az MD40-ből sokkal, sokkal több van az otthonokban is. Két szélsőséges lehetőség (egyáltalán nincs, ill. csak mákdaráló szintű őrlőm van/a legprofibb őrlőm van) között sokan megtalálhatják a számításukat a választék skálájának közbülső lehetőségeinél. Ilyen lehet(ne, ha itthon lenne) az a gép, ami kb. 16-18000 Ft-ért igen jónak néz ki (korábbi hsz-om és link alább), vagy az Iberital Challenge 36000-ért, stb.
A Braumnak van vákumos dobozszettje vákumpumpával.. alig 30e környékén lehet kapni botmixerrel együtt csomagban. Külön még nem hívtam fel őket, mibe fájna.
Baristás műsorban azt mondták, a darált KV-t ne tegyük hűtőbe, max hűvös helyre (15-20 fok környékét értett alatta). Gondolom lehet kézipumpás vákumos dobozt is szerezni, legalábbis ugyanazon filmbe ugyanazon barista egy ilyen dobozba tárolta az őrölt KV-t (nem értem miért, mivel általában egy profi KVdarálóval mutatkozott). Valami olyasmi rémlik, hogy kimondottan az őrölt és a bab-KV tárolásáról szólt az a rész....
Viccelsz, vagy komolyan gondolod a sértegetést? Ha előbbi ok, ha a második, akkor talán alaposabban olavasd el a 5486-ot, és láthatod, hogy nem a sznobéria vezérelte T. Topiktársat, csak tájékozódott.
Hogy milyen gondjaitok vannak... Én közvetlenül a "kukába" teszem a zaccot. ok, mondjuk nálam a konyha elég kicsi, mindhatni ketten elférünk benne, de dolgozni max 1 ember tud. ~ : ))))
A tegnap említett Casa Del Caffe (Miscella 1882 Espresso) még így - ugye, "Ő" sem ideális őrlési finomságú, s minden erőlködés ellenére 15-18 másodperc alatt lefő - is figyelemre méltó kávé: hosszan tartó, "ragaszkodó", markáns, férfiasan kesernyés íz.
Persze. (Momentán nálam épp nem jön be a link (hála neked, externet, kitől november végén megszabadulok), de azt hiszem, ugyanott találtam én is a cikket. Minden esetre kb. 16000 Ft-ért mégiscsak sokaknak jól jöhet - persze nem itthon árulják, sajnos.
Az egész más szintje a dicséretnek, mint amit a komoly masinák kapnak, a tapasztaltabb felhasználóktól!
"The Capresso machine is a great grinder for drip, and that's why I own three of them. ... It can grind for espresso, but the results are very inconsistent due to the large number of fines (dust) in the grind. Most importantly, espresso can only be achieved on one or two settings, with a variation in pour time of 12 seconds or more between settings. (...)
Now then -- the Rocky. The difference is astounding. This is a serious machine with commercial grade components, high grind consistency, and terrific adjustability for espresso, with a five second difference between steps. The results in the cup? Fewer sink shots, more depth and richness to the shots, and the ability to vary grind for best results. There is no comparison between Rocky class machines and the Capresso -- no comparison whatsoever.
On to the Mini E -- what a sublime piece of equipment! Fantastic ergonomics, and built to last a lifetime. Incredibly consistent grind with the ability to tweak and twank the shot to infinity due to its stepless design. The results in the cup? No sink shots. Much improved flavor and intensity to the shots. All the bean subtleties are present. This grinder is sublime."
Ez a forgalmazó gyanúm szerint kissé hülyének nézi a vásárlóit...
Sajnos van benne valami, pláne azután hogy hülyének nézett, hogy nem kell nekem 18+áfáért a rozsdamentes zacctároló. Csak egy ok van amiért itthon (náluk) veszem, az a magyar garancia. Egyébként minden rábeszélés ellenére az adagoló nélküli Rocky mellett döntöttem, már meg is rendeltem őket. Tegnap este elkezdtem filozofálni: ha nem Rocky akkor MD40... akkor inkább Mazzer Mini... ahhoz pedig Silviánál komolyabb gép való és egyből 400 körül jártam, annyit pedig egyszerűen nem akarok kávéfőzőre költeni. Ezekkel az adagolós darálókkal az a bajom, hogy ott marad benne x adag őrölt kávé, amit egy nap alatt főznék csak el, nekem pedig nem nagyüzemre kell, hanem napi 3-4 főzéshez.
(mondjuk az is érdekes, hogy december-januárra ígérik...)
Ez a forgalmazó gyanúm szerint kissé hülyének nézi a vásárlóit... Pedig akár öngól is lehetne az ilyen ravaszkodásból, egy vérmesebb természet (pl. én) ezek után magának a Silviának is erősen fontolgatná az alternatíváit.
Nekem meg természetesen túl finom őrlésű lett a Forte, pedig szemre jónak tűnt. A kétadagos főzést kerek perec megtagadta a Krups, egyadagosként azért sikerült kávét előállítani :)
Igen, sajnos a jó daráló nem olcsó. Én is vettem egy mély lélegzetet, mielőtt megvettem - de nagyon örülök, hogy így tettem. Annyit mondhatok, ez a daráló (legalábbis az enyém) nagyon jól megfelel otthoni használatra. Tudom, nem olcsó - de neked van egy kiváló kávéfőződ, delikátesz kávékat használsz - nem hagyhatsz egy lyukat a láncon, mert akkor az egész felszerelésnek nincs értelme. Hogy ne csak a jót mondjam: annyi kifogásom van, hogy őrlés után mindig marad egy kis mennyiségű őrölt kávé a kiöntő nyílásban. Ezt talán ki lehet piszkálni egy kiskanállal, de én ezzel nem bibelődök. (Konzumális körülmények között, mikor percenként kell darálni, ennek semmi jelentősége nincs, de napi 2-3 kávé esetében jobb lenne, ha a friss őrlemény egy kicsi része se lenne néhány órával korábbi. Ha a kiömlőnyílás alul lenne és nem oldalt, az megoldaná e kis anomáliát). Viszont a végtelenül finom, fokozatmentes beállítás és a mennyiségszabályzó gomb igazán jó dolog.
Kösz. Akárhogy is nézem, ez az MD40 inkább kávézókba/éttermekbe való mint az otthoni konyhába. Csak tudod, ha már ennyi pénzt rászánok a cuccra, nem akarom elcseszni. (ciki lenne itt árulni a fórumon: emberek, az évszázad darálója akciós áron :))))
A Silvia/Rocky megrendelése előtt állok. A hazai forgalmazó az MD40-et ajánlja inkább, mondván hogy azt könnyebb beállítani. Az egy dolog hogy 20 ezerrel drágább mint a Rocky, de ráadásul egy monstrum is a másikhoz képest. Valahol azt olvastam, hogy a Rocky motorja és a darálója megegyezik az MD40-el, akkor pedig túl nagy minőségi különbség nem lehet elvileg közte. Ha tényleg jobb minőséget darál az MD40, akkor azt a 20-at kifizetem érte pluszba, de ha nem, akkor nem szívesen nézegetném azt a batár darálót a konyhaasztalon. Valami tapasztalata van valakinek ez említett gépekkel, esetleg hallomásból, vagy egy jó cikk a neten?
Elméletben mindezt tudtam/tudo, vsak gondoltam, feltalálhatom a csőbe a lyukat :-) Már a Saecónál is látszott, hogy daráló nélkül nem gömbölyű, most meg...NNNaggyon!
Expolygonnál még nyáron jártam - asszem, akkoriban tán én kezdtem fényezni az Iberitalt... (3874. hsz) ;-)) Mondjuk, azóta sem találtam jobb ár/értékarányú darálót...
Legjobb döntés! Egészen más, amikor magad állítod be a valóban ideális őrlési finomságot, mint amikor készre darált kávékhoz próbálod igazítani a tömörítést. A tömörítés nem arra szolgál, hogy a nem megfelelő őrleményt ellensúlyozza. Akkor működik jól, ha az őrlemény is ideális. Lehet ugyan próbálkozni (durva őrlemény+több lépcsős tömörítés izomból, avagy túl finom őrlemény+enyhe simogatás), de a teljesen biztos és szép, ízletes eredményt a megfelelő őrlemény+14-18 kg tömörítés adja. Vedd meg. Megerősítésként elmondom, hogy számtalan, kifejezetten kávéfőzőgépekről szóló írás végső rezüméje ez: először legyen egy remek darálód, azután jön csak a kávéfőzőgép. (Nálam fordítva volt, de a jó daráló nélkül csak kínlódtam). Ha Iberital, akkor a potméteres változatot (adagoló nélküli) ajánlom. Ha belövöd egyszer a mennyiséget, játék vele a munka. Mert egy újabb fontos változó: a kávé megfelelő mennyisége is fix lesz.
Derengett, hogy nemrég írogattad a d.e. (daráló előtti), illetve a d.u. időszámításod keserű, majd édes tapasztalatait - hát mosmá' nagyon úgy érzem, hogy igazat szóltál...! Felszívom magam, oszt elmegyek Iberitalni! :-)) (még karácsony előtt...)
Kimbo nem jó - legalábbis nekem, mert nem elég finom őrlésű :-(((
A másik még elmegy, de ettől függetlenül már tele a hebrákom - csak magamra vagyok mérges, hogy sorra veszem az őrölt kávékat, és nagyjából 90 százalékuk nem megfelelő őrlési finomságú...nincs mese: darálót köll venni, vagy kizárólag minőségi POD-dal etetni...
amugy nem hiszem, hogy a kenwood betétet ki fogják neked bontani. Ha jólrémlik, ezek a betétek 1esével csomagolva vannak, külső levegőtől elzártan. ~ : (
Köszönöm, nem számít, elfér a többi mellett...:-))
kávéklub: igazából annyit mondtam, hogy "a többi kérdést emilben" - mert van néhány kételyem és kérdésem a témával kapcsolatban (hasonló, mint a topiktársaknak), de nem akarom e helyen folytatni a vitát, mert több jelből is úgy vélem, hogy elmérgesedne... ezt nem akarom...
Bocs, ez a cukor kérdés úgy hülyeség, ahogy van. Én viccnek szántam, de ha már reagáltál rá, hát legyen: írd azt nyugodtan, hogy x fogyasztás felett ingyen cukor. Nem vagyunk gyerekek, biztos vagyok benne, hogy jópáran jól ismerjük az üzleti élet egyszerű szabályait. Tehát ha neked megéri, adsz ingyen cukrot, de ne hablatyolj a tárgyaláson szanaszét szóródó cukorról.
A termékedet/szolgáltatásodat egyáltalán nem minősítettem, sőt! Lavazza kávézóban nagyon jót ittam már, és ha visszaolvasnál (amit nem teszel, hiszen neked csak a reklám a lényeg, nem a fórumélet), 250 g-os inBlu-ról is nyilatkoztam már elismerően. Csak megemlítettem, hogy kár a nagy mellényért, a kapszulás Lavazza is _egy a sok közül_.
De nem szándékozom veled többet vitatkozni, mert -szigorúan az én véleményem szerint- veled nem érdemes.
Ps.: a koffeinmenetes kávé élettani hatásainak légyszíves nézz utána az orvosi szakirodalomban, meg fogsz lepődni.
Bár a "Kávéklub" honlap szerint: "Lavazza zacskós cukor: kedvezményezetteknek ingyen"...
Kedves kávéklub, akkor hogy is van ez?
Szeretnék yeahhh topiktársunk védelmére kelni, kedves kávéklub, még ha valószínűleg nem is szorul rá... Ő régi fórumozó itt, és szerintem egyáltalán nem volt oly sértő a reagálása a kezdő beírásodra, hogy te így válaszolj rá. Bárhogy is nézzük, neked kellene egyelőre kicsit meghúznod itt magad. Ugyan a szabályzat ellenére ("Nem használhatja Fórumunkat reklámtevékenység folytatására, kivéve, ha erre írásos engedéllyel endelkezik az Index.hu Rt-től.") toleráljuk a szolíd reklámot, de ennek akkor -szerintem- minimális alázattal kellene párosulnia. Vagy nem jól gondolom?
Amit kínálsz, valószínűleg jó termék, én még nem próbáltam, de ha alkalom lesz, szívesen megkóstolom. De a tiétekhez hasonló vállalkozás azért van ám még jópár másik... Említhetem például a (bocs, reklám lesz :) ) Varko Caffé Kft. ESE pod megoldását is, melyet megelégedéssel használunk az irodában. Nem utolsó szempontként jóval kedvezőbb áron, utólagos fizetéssel.
A "legegyeszerűbb" és "legfinomabb" jelzőkkel pedig én csínján bánnék, többszázmilliós büntiket is osztogat manapság a GVH az ilyen bizonyítatlan állításokért :)))
Idő szerint 0707ben járna le. De valahogy durvábbnak tűnik. Mind1, elfogy aztán jön a Tchibo, megnézem mit tud. Aztán ha beválik, akkor lehet marad egy ideig az, vagy a Sega espresso casa-ja, mivel elég kellemes italokat készítettem abból is, számomra bőven jó áron. s néha vállalkozó szellemként be-bepróbálok 1-1 még számomra nem ismert fajtát melléjük. Csak félő, hogy ez azzal fog járni, hogy egyre magasabbra kerül a minimumKV mind árban, mind színvonalban. Utóbbit nem is bánnám, de még sajnos árérzékeny vagyok kicsit.
"Csak mi adunk - a termékeket kivéve - mindent ingyen, házhoz visszük már a havi minimum 100 terméket is, adunk ingyen olasz cukrot, és sorolhatnám, de már elolvastad."
Az ebédszállítóm havi étlap-újságjában már régóta reklámoznak hasonló szolgáltatást. Saeco gépet adnak, ha tőlük rendelsz hozzá Segafredo ESE-podokat.
Az Excelsior mindhárom változatánál nagyon sokat számít, mennyire friss szállítmányt fogsz ki, nem őrzik jól a frissességet a vákuumban sem, a hengeres kék pedig még annál is kevésbé. A ráírt min.-megőrzési dátum szokás szerint egyáltalán nem tájékoztat, teljesen irreális hosszúságot tűntetnek föl... A vörös SZVSZ túlnyomó részt uaz, mint a kék, csak fölhígítva olcsóbb fajtákkal, némi Robustával és Santos v. hasonló alap Arabicával. Új korában egyáltalán nem rossz.
Jó, a többi kérdést majd emilben. Egy észrevétel: a fórumos adatlapodon a webcímedre kattintva a központi Fórum-oldal nyílik meg...:-(( ... valami nem OK...
A hazai importőr - hosszú szünet után már vagy egy éve egy budaörsi cég - szerint Tesco, Auchan, Media Markt lehet a Brita betét fellelési helye. MM-ben szoktam venni, tényleg mindig van.
...áááh, neeem, csak precíz ...:-))) Mondom ezt azért is, mert hasonlóképpen kalibrálom a rendszert: 1gramm pontosságú Soehnle digitális mérlegen lemérem a 7 gramm kávét (pont egy adagolókanálnyi, no, persze, szigorúan a karimáig, nem púpozva!!!), meg így mértem ki a lecsorgó kávé mennyiségét is (nem véletlenül írtam, hogy 32 ml, TÉNYLEG annyi!).
A lefőzési idő? Most éppen POD-dal nyomom, egy friss, reggeli eredmény: éppen 25 másodperc, pumpaindulástól mérve...:-)))
A szarkazmussal egyetértek, de ha a az oldaladhoz kapcsolódó két hozzászólásomat marakodásnak minősíted, olvasd el még egyszer, figyelmesebben...
Tény, hogy először - több próbálkozásom ellenére - nem működött az oldal, s tény, hogy jóval később igen - ezt jeleztem is. Hogy technikailag - kapszula/kapszula - és árban (90 Ft/kapszula - 90 Ft/kapszula) megegyezik a Nespresso az Általad javasolttal, az is tény. (Ezeket az árakat ismerem, a nagyfogyasztókra vonatkozókat nem.) Ennél több nem volt az írásomban, a 90 Ft/espresso árnívó megítélése mindenkinek a maga dolga - nem ijedek meg tőle, mert jómagam sem Tuskógazdaságos kávéból főzöm az éltető nedűt...:-) A Nespressóval alapvetően semmi bajom nem volt és nincs is - ha utánaolvasol a fórumban, ez kítűnik korábbi hozzászólásaimból -, ezért remélem, nem változik meg a hozzáállásom az Általatok forgalmazott termék kipróbálása után sem.
Én a kar elfordításától (gomb lenyomása) számolom. ~ 3-5 mpnél kezd el folyni a nedű, mivel először átáztatja a KVt. S általában duplá-t főzök, igy a 2személyes szűrővel számolva 30 mp környéke, mire lefolyik a 2adag (vagy 1 dupla). Szermre ~ espresso, illetve dupla espresso mennyiség.
Azt hiszem e két recept arról a fórumról el is vette a kedvem a Nespresso-tól: ""Hot-iced Vanilla Coffee with Caramel Flavoured Milk Froth"
Elkészítési idő: 4 perc Nehézségi szint: Átlagos 1 teáskanál= Nespresso-s kiskanál Egy pohárhoz kell: - 2 Volluto kapszula - 1 gombóc vanília fagyi - 3 teáskanál tejhab - 2 teáskanál karamell szirup - 1 teáskanál csokidara (receptben eredetileg "chocolate chips")
Készítsd el a tejhabot, add hozzá a karamell szirupot és tedd egy kicsit félre. készítsd el a kávétegy nagy pohárban és öntsd bele egy hideg pohárba. Add hozzá a gombóc vanília fagyit és gyorsan takard le a tejhabbal. csokidarávíl díszítheted.
Aztán itt egy jóval egyszerűbb:
Készíts az Aeroccinóval latté-t. Öntsd át egy pohárba. Főzzél RÁ egy cosi-t. Szórd meg fahéjjal. Fontos: előbb a tej és aztán a kávé!!!! Eredmény: Csíkos lesz a kávé, üvegpohárban látványos:)"
Kell ehhez maga a finom, olajos, aromákban gazdag espresso??
Rosszul számoltam: "Mindenesetre nálam a kifolyástól kezdve kb. 27-28 mp vált be - ami nevezhető a pumpa elindításától számított 25 mp-nek is." Nem 25, hanem 30.
Arra gondolok, hogy a néhány mp késés a pumpa beindulása és a kávé kicsorgásának kezdete között azért lehet, mert a 9 bar nyomás ezenközben épül föl. Elindul tehát a pumpa, a víz nekiütközik a tömör kávépárnának, ezután fokozódik a nyomás, majd elérve a 9 bart megindul a lé. De hogy az aranyszabályként sok helyen leírt 25 - 30 mp mikortól számít... Mindenesetre nálam a kifolyástól kezdve kb. 27-28 mp vált be - ami nevezhető a pumpa elindításától számított 25 mp-nek is. Azért kiváncsi volnék arra, ki hogyan kezeli ezt a kérdést, illetve hogy kinél hány mp az ideális, és honnan mérve az időt. Az más kérdés, hogy sohase az idő alapján állítom le a gépet, hanem a 30 ml kifolyáskor - csak közben mindíg mérem a másodperceket is, hátha igazítani kell a kávéőrlő beállításán. Nota bene a tamperolást is kimérem néha - konyhamérleggel :). Lehet, hogy kényszeres vagyok? :))
Ahogy nézem, nem. S gondolom nincs olyan szerencséd, hogy jó legyen bele a Brita betétje.
Én is filóztam tegnap kicsit... aztán ma hirtelen ötlet által vezértelten vettem egy Brita-t.
Viszont ami finoman szólva is nagyon lehangoló volt, az az, hogy a brita leírását olvasgatva minden nyelvnél 1-2 helyi, adott országbeli cím, hogy ki forgalmazza, kinél lehet érdekélődni, miegymás... a magyar résznél meg egy cím, egy contact nem sok, annyi sincs. ~ : (((((((((
I have a Brita. Auchanba volt 3500 ért 3liter össztérfogatu Brita 1 betéttel + ajándék tejhabosító kézikészülék. Megvettem. Van a tetején ilyen kalendárszerüség is. Pótbetét is lett volna 3990-ért, de erre a hónapra elég lesz a kancsó is kiadásilag.
~ : )))))))))))))
handras: nemsokára küldök levelet. Szétszedtem a központot....
OK, már elérhető az oldal. Ahogy nézem, ez bizony - árban is! - ugyanaz, mint az itt már többször említett, mi több, saját fórummal is rendelkező Nespresso.
Közben lefőztem 1 adag gourmet vanilia mogyoróst... savanyu, egyben keserü, s a zacskós cappuccinoporokhoz hasonló ízvilág. Broáfka... Mindez elég vegyes őrlésü KVból, ami átlagát tekintve is nagyon durva őrlés espressonak. lehet megpróbálom 1x még filteresként lefőzni... de sok reményt nem pazarlok rá, hogy ez valamikor is ízleni fog nekem.
Amit kérdezek, némileg hülyeség, hiszen a kávé minőségét úgyis érzékszervileg állapítjuk meg, és a metódust is ehhez a tapsztaláshoz igazítjuk. Mégis elbizonytalanodtam kicsit a lefőzés idejét illetőleg. Mindig arra törekszem, hogy 25-30 mp alatt folyjon ki a lé. Ezt az első csepp megjelenésétől mértem - már amikor egyáltalán mértem, persze. (Leginkább a 27 mp-es kávék ízlenek). De a home-barista.com-on most azt olvastam, hogy az időt pumpa elindulásától kell mérni - márpedig a pumpa elindulása után még 2-3 mp-ig nem indul el a KV. Addig tart ugyanis, hogy a víz átrágja magát a tömör kávé párnán. (Mellesleg ehhez az olvasmányhoz a Staub tamping módszer után keresve jutottam el - ami viszont érdekes és hasznos, és jobbnak tűnik, mint a kopogtatás, amit egyébként soha nem csináltam, de baristák gyakran alkalmazzák. 57 mm-es tamperemmel magam eddig is éltem e módszerrel, csak nem következetesen, és nem tudtam, hogy neve is van neki.) Tehát a kérdésem: ti mikortól méritek az időt: az első csepp megjelenésétől, vagy rögtön, amint beindul a pumpa?
Hááát, ez utóbbi gondolatmenetedet nem fogtam, de lehet, hogy túl késő van már :))
Nekem volt a víztartályba becsavarható szűrő is. Természetesen alul szívja be a vizet, ami felmegy az oszlop tetejére a szűrőrétegen át, majd onnan le. Nekem úgy tűnt, minimálisan visszábbfogta a pumpa teljesítményét, ami persze akár logikus is lehet, mert plusz munkája lett. Ami miatt botorság ezzel a szűrővel foglalkozni, az az ára. Ugyanazért az árért kapsz pl. Britát, amivel egyéb célokra is van szűrt víz: teához, vasalóhoz, növényeknek, pohárba inni :)
Az Univerzál szűrője tapasztalataim szerint nem annyira hatásos. Kenwod szűrőt a Corák árulnak. Igaz, be kell előre szerezni tartalékot. Tapasztalataim szerint sem a Cora, sem a Média Márk nem annyira rugalmasak. Kifogy egy tartozék, néha hónapok telnek el, amíg ismét kapható. De nem kapnak szívbajt, ha többet nem is árusítják. Csak a vásárló kap agybajt. Nekik az a fontos, hogy a polcokon levő termékeket megvegyék. Hogy a vevőt megtartsák, mondjuk a náluk kapható termékekhez folyamatosan tartsanak tartozékokat, arra a szintre még nem értek el. Lehet, az egyes osztályokat vezető főnökök nem értek meg rá? Ez még titok.
Néztem, de a környéken nem láttam kenwood szűrőt. Ott sem, ahol a betétek, porzsákok, miegymás van.. Igy meg nem merek belvágni (amugy is ennyit nem szánnék rá, lévén naponta, 2naponta használnám csak) ~ : (
Brita-t hol tudok venni, olcsón? ~ : (
Másik, amin elgondolkodtam, hogy a Krupsomba egy álló szűrő menne a lefolyószelep fölé. Namost a vízszint csökken... ezek a vízszűrők meg általában átfolyó rendszerrel működnek, azaz felül be a csapvíz, alul ki a szűrt víz. Namost ha viszont alul nyitott a szűrő, s a pumpa kellene, hogy átszívja a vizet alulról fel a szűrőn át, majd onnét le a szűrőn át a gépbe, az nem fogja meg? ~: ((((
Gaggia vs. Saeco: a Baby D nem terít olyan vastag, már-már habos cremát, mint a (nomen est omen :-) ) Gran Crema - de MINDIG van, és tömörebb a "szőnyeg".
Ma reggel én is jártam a Corában (Törökbálint), láttam a Kenwood kancsót - de azért nem említettem, mert szűrőbetétet viszont nem leltem, csak Universal márkájút (még Britát sem). Lehet, hogy a Kenwoodba jó az Universal (a Britába passzol, bár szerintem nem olyan jó az általa nyert víz), de ez nem derült ki a doboz szövegéből...nem is értem!
Ami meglepett, hogy semmi infót nem találtam rajta, hogy milyen szűrőbetét megy bele.
Gondolom Kenwood... Ezt a kancsót a MediaMarkt-ban én is láttam, amúgy elég csini, de hogy a Kenwood-tól vízszűrőt venni...? Szerintem ott kapható a külön betét is hozzá.
Nyomom, de egyelőre csak mértékkel, mert a gépkönyv szerint nem kell két lábbal taposni. A 20-30 másodperc közötti idő így is reális - a Saecónál csak 1-2 finom őrlésűnél tudtam megközelíteni, és csak a 2 személyes szűrő/2 adag kávé összeállításban (1 személyes szűrő az ismertetett okok miatt nem volt...)
Na nem is a lehet-e kapni vagy sem a gond... épp most számolom, a kocsira ebben a hónapban amennyit költöttem... még1 ilyen hónap, s abból a pénzből lenne nekem is egy ilyen "dög"öm.
És hazaérve a corából, átfuttatam egy adag vizkőoldót a gépen. Ha jólértem, összetételét nézve foszforsav, nem citromsav... átfutott, lement utánna 2tartály öblítés is.. holnap reggel meg megnézem mit főz igy.
Vettem fekete-piros Tschibo-t, kerek 500 pénz volt. Meg vettem 2x 50 gr Gourmet Coffee ízesített KV-t. Asszony nagyon akarta, ugydöntöttem 50 gr-ért 210 pénz még elmegy, vettem. (Irish cream, és Vaníliás mogyorsót, sajnos fahájjascsokisból nem volt)
Azt persze már csak itthon vettem észre, hogy a fehér ragasztott cimke alatti felirat szerint filteresbe ajánlják lefőzni... mind1, megnézzük mit kapok eredményül. "Termékünket filterkávéként készítse el. A tasak tartalma kb. 8-10 adag kávé (1 adag 1,5 dl) elkészítéséhez elegendő.
Meg azt is, hogy a guszta csomagolás, meg nagynévnek tűnő külcsín kizárólagos gyártója: DR MORIK KFT Debrecen... ~ : ( Remélem nem kell nagyívben kidobnom...
És a Corában ez a wízszűrő van 7e-ért: http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B0009QXYRQ/ciaouk-21/ref=nosim
Kenwood WF990 Ami meglepett, hogy semmi infót nem találtam rajta, hogy milyen szűrőbetét megy bele. ~ : ( Meg ahogy néztem, a magyar internetes áruházakban nem divat a wízszűrők forgalmazása ~ : (
Vagy 2 éve hasonlóképpen jártam az Excelsiorral: kóstoltam a Corában, ízlett, vettem is. Itthon aztán nem folytatódtak a pozitív benyomások - NEM ízlett!!! -, mennie kellett a háztól, azóta kerülöm...
Ma el akartam zúgni a Casa Del Cafféért, de nem sikerült.
Úgy tűnik, a Baby D nem volt kidobott pénz :-)) Olyan, mint egy gőzmozdony: a leírás szerint bekapcsoláskor fel kell tenni a szűrőtartót + az aktuális szűrőt, s úgy 10 perc múlva üzemkész a szerkezet. Igaz, hogy addigra átforrósodik rendesen, de még ráadok egy kis időt - és aztán NAGYON JÓ kávét készít. A Cinque Stelle, meg az Espresso is új ízeket produkál vele, testesebb, markánsabb/harmonikusabb espresso a végeredmény (olyan 32 ml-re van belőve a Baby D "agya")
A gőzölést még nem próbáltam ki, de majd most, a hosszú hétvégén :-)
Na túl a feléredésen és pár kellemes franciasajttal és olivával, sonkával kiadósított pirítóson.. a reggeli megkoronázásaként elfogyott 1 espresso az excelsior rouge-ból is.. rá kell ébrednem... valahogy elmarad a Blue-tól, és valszin kétszervett KV volt... először és utoljára. ~ : ( Viszont felbuzdulva véleményeteken, s asszony által közölt 500 HUF/250gr-os Tschibo Fekete-vörös KVáron... elmegyek ma a Corába, s veszek 1 adagot kipróbálni. Sajna elötte az Excelsiort kikell még forgatni (~ 1 hét)...
A piros vákuumost én is szerettem volna már régóta, talán majd azt is be fogják hozni. A megszűnt zöld dobozosokról nem beszéltél a forgalamzóval? Nekem van még egy, de utána? Ez a Casa del Caffé viszont igazán érdekel engem is...
Amúgy ezt írja a Vergnano a kezdőlapon a hírekben:
BLACK, ELEGANT AND REFINED
The classic green packaging of Vergnano Arabica changes over to the elegance of black.
A termékeknél a mokkás őrlésű leírásában pedig:
There are two different types of Vergnano Arabica, Moka (home espresso coffee-maker) and Espresso, a finer ground coffee for espresso machines while the courser ground coffee is ideal for traditional Moka and Filter consumption.
De lehet, hogy csak véletlenül felejtettéka szövegben :)
És hogyan muzsikál az új hangszer? Híreket várunk, korrekt összehasonlítást a Saeco-val :DD
Igen, igen, a piros vákuumosra gondoltam, mert - az olasz honlap szerint - az eszpresszó őrlésű...nna, az nincs nekik! Ráadásul, ahogy mondod, eltűnt a piros tetős/zöld dobozos arabica...
Piros/arany? Eddig ugye zöld dobozban volt arany tetővel a mokkás, piros tetővel a presszós őrlés. Ha most megnézed a Vergnano honlapját, ezek eltűntek, és mokkásként egy fekete doboz/ezüst tető van. Úgy tűnik, megszüntették a presszós őrlést, de hogy miért? Illetve a koffeinmentes továbbra is presszós (de ez nem játszik), és van még a piros vákuumcsomagos, de azt meg nem szoktak rendelni, mert csak a fémdobozosokkal foglalkoznak.
Szóval én sem tudom, hogyan tovább, esetleg ezt a két Casa del Caffé-t meg lehetne próbálni, ezek presszósak. Vagy daráló...
Ha megadja nekünk a kukája pontos címét, attól kezdve bármikor dobhatja a Babyt (előzetes időpont-egyeztetéssel persze :)
Pontos címről jut eszembe, tegnap este leolvastam a Botteca házszámát: Bécsi út 60. Most nem volt a kirakatukban Doge, de volt egy másik számomra ismeretlen olasz KV, szintén fémhengeres kivitel, "Casa del caffé".
Ahogy emléxem, bizony, párszor elmulasztottam ezt a műveletet, s ebből lettek a gondok...Félreértés ne essék: nem a Saecót hibáztatom/hibáztattam a galibákért - bár tény, hogy a profi, kétkazános masinákkal az igazi a gőzölés (rapid steam)
Ja, igen, Marcafét már vettem volna régebben (valahol a Vár oldalában, tán a Varkóéknál), de akkor éppen nem volt nekik őrölt. A Mokambónak utánanézek, a Doge is érdekel...meg a Lucaffé!
...a lustaság! Tényleg szeretem a Macchiatót, ezért kezdetben a Saecóval tejhabosítottam is vadul, de macerás volt tisztogatni a fúvókát a belekövesedett tejmaradéktól, stbstb., ezért leszoktam róla. Az új vitézzel azért lehet, hogy újból megpróbálkozom a dologgal, bár gondolkoztam egy külön tejhabosító beszerzésén is (miként digiteye tette).
A POD-dal is elvan a Gaggia: olyan volt itthon (Molinari Oro), amitől a Saeco meghőkölt - hát a Baby D nem. Még szép, különben ment volna a kukába... :-DD
"Mokambo, Marcafé még nem volt - vannak tapasztalataid? Ja, és hol lehet kapni őket?"
Nem, ezek azok, amiknek csak honlapjuk van az ügynök tel.-számával -- az olaszkave.lap.hu-ról elérhetők -- de még sosem próbáltam fölhívni, pedig akár jók is lehetnek.
Mokambóból, ha igaz, minden létezik, darált is; Marcaféból csak pod és szemes. Ez utóbbinak viszont van bemutató kávéháza, a tantien.hu -- ami előtt egyébként gyakran elmegyek, de sosem volt kedvem bemenni, furcsa hely vmi harcművész-iskolával kombinálva.
Ha esetleg ott jársz, akkor már kimehetsz a Bécsi útra is, ahol a Botteca borüzletben árulják a Café del Doge nevű bíztató márkát, abból láttam ott őröltes hengert. Kóstolni azt se kóstoltam (csak munkaidőben vannak nyitva) és persze a frissessége kétséges, vagy nem is kétséges...
Ez volt az, de mivel itt nagyon kicsi a fénykép, beteszek róla egy nagyobb képet, csak azon bordázott kupakkal látható. CBA-ban vettük, az előzőleg próbáltat pedig a teszkóban találtuk, az is valamelyik ismert tejszínhab/tejszín gyártó cég terméke volt. Egy harmadikat is láttam már Metróban, azt még nem ismerem.
Sajnos hozzánk nem érkezett, vagy legelső nap délután 6ra, mire odaértem elkapkodták. ~: ( Helye ottvolt, a készülékek sehol. Asszonykám tegnap is nézte... akkor sem volt. Ma még benézek hazafelé, mert hétvégén (asszem vasárnap) és csütörtökön van szállítás náluk, hátha a mai fuvarral jön az áru.
Hogy milyen lehet ennyiért? Sanszosan dísztárgy, de pont az ár az, ami miatt ha amugy kinézetre nem kukás azt mondja az ember, hogy ennyit megér egy kipróbálásra. Ha meg mégsem jön be, max feltesszük a polca a nyaralóban dísznek.
Valamivel olcsóbb az Univerzál vízlágyító kancsó, aminek a betétje a leírás szerint 120 liter vízra van méretezve. Véleményem szerint, nem annyira hatékony, ami a teakészítésnél meg is látszik.
Bár szinte mindig natúr isszuk az eszpresszót, kíváncsiságból vettünk egy flakon tejhabot. Nem volt rossz, de azért az E betűknek volt egy icipici utóíze benne...
Most viszont egy másik fajtát vett a feleségem, ez Friesland gyártmány, és teljesen mellékízmentes. Így ez bejött, és néha jó belőle nyomni egy kicsit a kávé tetejére, a la Espresso Macchiato...
Saecóból kétfélét is vettem régebben, jó átlagos volt mindkettő. Musettit ittam kint a Pólusban, az egyik (de melyik?) ízlett, csak ...va macerás oda kimenni, ezért hanyagoltam őket. Mokambo, Marcafé még nem volt - vannak tapasztalataid? Ja, és hol lehet kapni őket?
Na, ez a csőlátás: ezek szerint csak azőröl kávék jutnak el a tudatomig, mer' a Kimbót még sosem vettem észre :-) Valami új és jó (no, meg őrölt) kávéra vadászok...
"Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott."
Még ha nem változott volna, de több elektronikát adtak hozzá, ami pedig nem az erősségük az olaszoknak...
Hát látni mindig látom a Kimbót, ha Saturnban járok, de csak kilósak vannak, tehát megkóstolni csak a szokott feltételekkel tudnám, azaz ha akadna a csomagra még két jelentkező. Nagy múltú márkának látszik, csak menetközben nevet váltott -- talán mások, akik szintén brazil KVt árulnak, sérelmezték a "Café do Brasil" márkanevet?
Ott a Saturnban egész közel jár a Baby a 100-hoz, szóval ügyesen vásároltál!
...nnnaszóval: voltak és vannak is ötleteim, hogy milyen KVfőzőt kellene venni, de, ugye, az anyagiak :-(( A Gaggiákkal mindig is szimpatizáltam - mondjuk, nem mindegyik tetszik, de ez éppen igen :-)) Persze, most jelent meg nekik az új dizájnos széria, de az egyrészt biztos drágább lesz, ha lesz, másrészt, ahogy néztem, a belbecs igazán nem változott. A Baby D-ben az volt a szimpatikus, hogy programozható, mennyit főzzön le (1, illetve 2 személyre) - ennyi automatizálás még jól is esik :-)
Méretes, nehéz egyed, merugye "group and filter holder: chromed brass", és ebben semmi füllentés nincs! Olyan hőstabilitása van, hogy na! Adtak hozzá 1 és 2 személyes szűrőt (az 1 személyes a gyári szöveg szerint POD-hoz is jó...), mérőkanalat, meg egy fekete, műanyag (le lesz cserélve :-)) ) tampert. Reggel lefőztem 3 adag kávét - a Pellini Oro sajna, nem elég finom őrlésű neki, de a Molinari Espressóval olyan 25 másodperc alatt végzett. Szép, vékony, folyamatos kávé-ér, meseszép cremával (ami nem olyan habos/vastag, mint a Saecóval volt :-) ). Na ja, elkelne már egy jó daráló es...!
A kísérletek folytatódnak, kipróbálom POD-dal is, hátha jobban boldogul, mint az elődje.
matti70: anyagiakról ne essék szó :-), de viszonylag messze volt a 100-tól :-)) Nekem eddig a gyári őrlésű kávék közül a Molinarik voltak megfelelők, meg a zöld dobozos/piros tetős Vergnano, és a Manuel Sublime - a többit sajnos, hipp-hopp átslagolta a Saeco. A Gaggiával még csak a fenti tapasztalatokkal rendelkezem.
Szerintem nem kellett volna kivenni a "túlnyomásos műanyagot".Első próbálkozásra sokat segített volna, még akkor is, ha műcremát csinál.Én is használom a mai napig, bár szeretném kipróbálni análkül is. Az elején szerintem mindenképpen nagy segítség az olyan kezdőknek mint mi. Mindenképpen ad valamennyi önbizalmat mégha kis "segítséggel"is készül a habos kávéd. Habár ittam jó kávézókba gyatrább minőségű kávét is, és ott biztos nem használtak "túlnyomásos műanyagot".
A mienk a kijelzős Fjord modell, belinkeltem volna, de a honlapjukon már csak a Maxtra szűrős modellek találhatók meg. Kicsit le vagyunk mi itt Mo-n maradva, itt nem is lehet még Maxtra betétet kapni :(
_MrB_:
Az egyéb márkákat én is néztem, de mivel nem vagy alig voltak olcsóbbak, maradtam a közkeletű Británál. Ebbe legalább teszkóban/madaras teszkóban is kapni betétet, olcsóbban.
Nem használtam, egyszer Emozioni-t vettünk kényszerűségből, de az nagyon durva volt. Az eddig próbáltak közül nekem a Molinari volt a legfinomabb őrlésű, így valószínűsítem, hogy a Segánál is finomabb lehet. Mármint az őrlése is, mert az íze egész biztosan :)
A kancsó ára kiviteltől függ, mi egy egész jót vettünk kb. 6-ért egy db. betéttel, az alap talán 4 eFt. A szűrőbetét ára olyan 1200-1300 Ft/hó, de az ajánlott (és a kis kijelzője által visszaszámolt) 4 hétre mi általában lustaságból kb. még egyet ráteszünk :)
Amúgy pont a vízkövesedés is számít abban, mekkora nyomást tud produkálni a kávéfőző.
Már egy ideje olvasgatom a topikot, kár hogy hamarabb nem leltem rá. Nekem is XP4020-asom van :) Tavaly év végén vettem a saturnban.
Mondjuk, ha hamarabb lelek a topikra lehet olasz márkát veszek :)
Kaptam hozzá egy darálót is, de a kezdeti bénázás óta nem használom.
Az illyvel párszor eltömítettem már a gépet, volt is nagy priccolás a konyhában...Tiszta fóbiám lett miatta a kezdetekben... a bekapcsolás után 3 lépés hátra aztán fülelés, na most mi lesz... :)) Ezért hát gyorsan vettem játszószernek Omniát, és megnyugtattam magam, meg az asszonypajtást is, hogy azért tök jó gépet vettünk.
Azóta autodidakta módon rájöttem mely kávét mennyire kell megtunkolni. Egy tömítés cserém már volt, de én voltam a ludas, mert megsértettem a gumiperemet. (Jó lassan jött meg a gyűrű....)
Az említett brita vizszűrő mennyibe kerül? (Egy ideig én is ásványvizet használtam. Szentkirályit. de a Vera is fincsi :))
Igen, sajnos a Molinari kávéi idetartoznak. Azért sajnos, mert egyébként tényleg nagyon jók. És vicces, hogy a podjaikkal viszont teljesen jól elvagyok, igaz az egy adag egyszerre.
A nagyon finom őrléssel az a baj, hogy főleg a két adag kávé még ha csak alig tamperolod is, a víznyomás miatt úgy tömörödik, hogy már önmagában jó nagy nyomást tud előállítani. Ehhez hozzájön a dupla fenekű szűrőkosár, és az már sok is a 15 báros pumpának. Esetleg a tömítésnél jön ki ilyenkor :)
Én bizony találkoztam már túl finom előredarálttal (írtam is akkor), Hausbrandt márkájúval (a Grissiniben árulták). De amúgy sem ízlett, pedig ez nagy presztízsű márka -- és a neve ellenére olasz is.
gyárilag csomagolt daráltba tudsz olyant, ami "túl finom" darálás lenne? Mondjuk megfelelő erőszakkal tömtem már meg ugy Omniával, hogy sok időbe telt neki, mire átáztatta... egész pontosan áztatás, elkezdte nyomni, pumpa mélyült, halkult, majd egyenletes nyomással nemment. vártam vele, aztán 1x csak átfolyt.... ~ : (
De átlag KVval még nem volt olyan gondom, hogy annyira finom, hogy nem fő át.
A tamper-erő vs. finomság témában teljesen egyetértek veled az eddig tapasztaltak alapján.
Annyival egészíteném ki, amire az őrölt Illy pont jó példa, hogy a finomság is kávéfüggő dolog. Az Illy szerintem kicsit durvább több másik presszós őrlésűnél, mégis jó. Ahogy én látom, a kávé "testessége", talán olajossága befolyásolja még az átfolyást.
Na ja, a DeLonghi filozófiája szemlátomást az, h. semmit nem csinál automatikusan, és ez SZVSZ jó -- több változó van, amibe a felhasználó belenyúlhat. Ez persze hosszabb tanulással jár, nekem is épp csak hogy ihatók voltak az első próbálkozásaim :) Viszont ahogy belejöttem, még ettől a kis részlettől itt, meg attól ott egyre jobb lett ahhoz képest, amit már a készülékből kihozható maximumnak hittem.
(És ha egyszer upgrade-re adom a fejemet, ezek után már késznek érzem magam lelkileg, hogy megküzdjek az Europiccola hírhedt szeszélyességével. Ott van csak igazán szükség, ha a beszámolóknak hinni lehet, jól kidolgozott munkamódszerre és sűrűn elmormolt ráolvasásokra! :)
Nem dicsekvésképp mondom, de nagyon jó gépem van. Mégis: amíg előre megőrölt kávéval használtam, alig-alig tudtam vele elfogadható minőséget produkálni. Általában nem eléggé finomra vannak őrölve a bolti kávék. (Talán az Illy kivételével.) Azonnal megugrott, és stabil maradt a mionőség, amikor vásároltam egy igényes darálót. Csak szemes kávét használok, frissen őrölve a beállítható legmegfelelőbb finomságúra. A tamperelés se minden: 40 kg erővel, több lépésben belegyúrva a valójában nem eléggé finomk őrleményt nem ugyanazt az eredményt adja, mint 13 kg erővel tamperelve a kellő finomságút. Még ha a 25 mp kifolyást sikerül is elérned. Épp az a megfelelő KV készítés titka, hogy: 13-16 kg erejű tamperelés + megfelelő őrlemény = 25-30 mp kifolyás. És nem: 30-40 kg erejú tamperelés + durva őrlemény = 25-30 mp kifolyás. Nem ugyanaz a két egyenlet eredménye! Még ha matematikailag úgy is tűnik.
A komolyabb gépekben eleve vízlágyító van. Ugyanakkor a desztillált víz természetesen nem alkalmas, hiszen mikor KV-t iszunk, tulajdonképpen vizet iszunk. S legyen a víz maga finom. Nekem a VERA forrásvíz vált be. A vízkövesedést előidéző ásványokból igen kevés van benne, viszont vannak benne más ásványok, melyek az ízét kellemessé teszik, ugyanakkor nem keményítik. Ezenkívül persze a kávéfőző gépemben is van vízlágyító.
Na ilyen érzésem szerencsére (kopp-kopp) még nem volt a Krups-szal :)
Az első kávétól kezdve egyenletesen jó a minőség, ami persze a beletett őrleménytől és egy kis tapasztalattól javult az idők során.
Mr. B. és Zsolti is leírta a pozitív véleményét a Krupsról, becsületből egy kicsit én is melléjük állok most, még ha nem is szeretem a "mindenki a maga lovát dicséri" fílinget. Persze elvakult dicséretről szó sincs, annak idején én is megírtam a készülékről a tapasztalt negatívumot is. De tény, hogy lassan egy éve nap mint nap, ahogy a másik két (van még más is?) Krups XP4020 tujal írta, megelégedéssel használom én is, és nagggyon finom kávékat készít nekünk. Én 10 perc bemelegítést alkalmazok, ez már elég idő neki, főzés előtt egy "empty shot"-tal, ami a csészét is átmelegíti. Amúgy a tetején lévő csészemelegítő átmelegszik ennyi idő alatt, így hosszabb üzemnél az is elég a csészéknek. Most pl. Vergnano őrölt kávéval gyönyörűen hozza a 20-25 másodpercet a 40 ml-re, és az előáztatást automatikusan csinálja. Pangó régi víz, légtelenítés, stb. nincs ennél a gépnél a thermoblock miatt, és én amúgy a 10 perc + empty shot + normális tamperoláson kívül nem szoktam mást csinálni (szárazra törlés, csavarás, fújás, ráolvasás :) )
Egy dolog van: a nyomásfokozós szűrő miatt a túl finomra őrölt kávéval nem birkózik meg, vagy csak egy adaggal egyszerre. De próbálok majd szerezni hozzá normál szűrőkosarat. Mi poddal is sokat használjuk, kicsit kevésbé krémes kávé lesz, de sok kávézót még ez is lealáz :)
Ja igen, a gép 8,2 kg, szemben a 3 kilóval...
Brita:
a mi KVfőzőnk is levízkövesedett 2 hónap alatt a csapvíztől. Akkor vízkőtelenítettük, azóta Britával használjuk 9 hónapja, és még nem kellett vízkőteleníteni. Amúgy a bármelyik abcben kapható, sárga hengeres műanyagdobozú Haas citromsav teljesen jó hozzá, a gyáriak is legnagyobbrészt citromsavból állnak.
Szerintem sem. Nem tudom, mennyire lágy a Brita-víz így mg/literben, de azért nem desztillált. Teánál drámai az íz-különbség, KVnál kisebb, de az drámai volt, h. mennyivel gyorsabban vízkövesedett szűretlen csapvízzel használva.
Ez nem mond ellent annak amit írtam (tapasztaltam), de az biztos hogy sem a túl kemény, sem a túl lágy víz nem jó a kávéhoz (szerintem). A tea az más ügy, ott valóban a lágy víz hozza ki legjobban az ízét.
Azóta hogy a víz téma előkerült, elég sok vizet kipróbáltam és én személy szerint úgy találtam, hogy a lágy víz nem jó a kávéhoz (ellentétben a teával), valahogy olyan érzésem van, mintha azokat az ízeket is kimosná belőle amit nem kéne. Nekem a legjobb eredményt egy kissé kemény (500-600mg/l ásványi anyag tartalmú) víz adta, de azok sem egyformák. Jelenleg kávéfőzéshez egy "ave" nevezetű vizet használok, de még nem hagytam abba a kísérletezést.
nemtudom, de emlékeim szerint a kék excelsior finomabbra volt őrölve, mint a rosso. Most rosso-t iszogatom, de a Sega E.C. után kimondottan durva örlemény. ~ : (
bverzio: "Nem nagyon találtam olyan főzési tippet a fórumokon -a használati ut.-on túl -amivel javítani lehetne a minőséget, ha valaki tud ilyet ossza meg velem."
Elvileg találhattál volna, sok szó esett róla, amikor handras vette a magáét, csak hát a fórum keresője nehezen birkózik meg ekkora kihívással :/
Először is hagyd rendesen bemelegedni a készüléket használat előtt, tényleg kell legalább fél óra (de inkább 40 perc), amit -- akármit mond a kézikönyv -- nem helyettesít egy adag víz átengedése az üres szűrőtartón! De azért arra is szükség lesz, mielőtt tényleg KVt is tennél bele, különben a fej és a szűrőtartó hideg fémje elszívja a meleget a csapolás idején, márpedig a jó KV-ban a megfelelő hőmérséklet abszolút meghatározó! A csésze melegítésére is hasznos ez az "empty shot"; magát a szűrőt akár ki is hagyhatod belőle (én úgy szoktam és a karon kívül tömöm meg, az a vékony acél nem szív el túl sok hőt), de ha az is benne volt, gondosan töröld szárazra, mielőtt az őrleményt beletennéd.
Használj lehetőleg lágy vizet -- szűrt vagy ásványi anyagokban szegény palackos -- és föltétlenül eszpresszó finomságúra őrölt kávét! A boltokban vákuumcsomagolva találhatók még mindig durvábbak vmivel a kelleténél, ezért miután megtöltötted a szűrőt, megkocogtattad az egyenletes eloszlásért és a tetejét ujjal elsimítottad, jól nehezedj rá a tamperrel! (A gyári műanyagvacakot, amíg nem szerzel jobbat, csavarozd ki a helyéről! Ahhoz nagyon finom őrlemény kellene, h. elég legyen csak úgy odaérinteni egy beépített tamperhez, ahogy sok KVházban csinálják.) Végül egy csavaró mozdulattal -- ebbe már nem kell nagy erő -- simítsd el a KV felszínét teljesen simára, fényes- és egyenletesre! Fújd le a tetejéről a szabad szemeket, és simítsd meg a szűrő peremét, az teljesen tiszta kell h. legyen a jó záráshoz. A szupermarket-kínálatból a Segafredo Espresso Casa, a Tchibó Espresso Originale, az Excelsior Rosso mind elég finomak hétköznap reggelre, uakkor elég olcsók is ahhoz, h. kísérletezz velük.
Miután a gép bemelegedett, kiengedted a pangó régi vizet a gőzölőcsövön, megcsináltad az "empty shot"-ot és vártál egy kicsit, h. visszanyerje a hőmérsékletet, beilleszted a kart a helyére, és megnyomod a KV-gombot kb. 4 mp-re; amikor megjelenik a csészében 1-2 KVcsöpp, elzárod, vársz megint 4-5 mp-et (ez az előáztatás, sok gép automatikusan csinálja), utána mehet végig! Ideális körülmények között 24 mp kellene ahhoz, h. nagyon vékony "egérfarok" sugárban kifolyjon 3/6 cl eszpresszó, de jó daráló nélkül nem lehet olyan pontosan belőni.
A gőzgombbal tényleg lehet trükközni, szándékosan túlmelegíteni a vizet és számolni az időt, amíg visszahül pont az ideálisra (ez a "temp surfing"), de az már a haladó része a dolognak, gépenként és KV-fajtákként ki kell kísérletezni. Az én DeLonghim 40 perccel a bekapcsolás után (időzítős konnektorral csinálom) enélkül is elég jó KVt csinál, legfeljebb 1-2 fokkal hidegebbet az ideálisnál, amennyit még az ízén nem lehet érezni, csak a crema túl világos árnyalatából vehető észre.
Krups ilyen téren önző dög. Átszitázza saját árusításra pár ismert márka termékét (szűrőpatron, tisztitószerek) , s azt ajánlja, meg fenyeget, ha nem azzal, akkor károkozás esetén semmi felelősség. Alternativa meg semmi. Mondjuk a honlapon tisztításhoz alkoholos ecetet ajánlanak... fura... gondolom ez a szűrő pucolásához lehet jó. A kazánba nem mernék alkoholt tenni ~: DDD
Szerintem ez a legjobb a Gaggiakban. Megfogod a nyelet, es erzed, hogy ez anyagbol van, bekebeli jo bakelit es bronz, nem holmi urkutatasbol atvett huncutsag. Lehet vastamperrel, 150 kilos testsullyal is tomoriteni, nem fog neki fajni.
Közben rájöttem hogy valószínűleg nincs túl nagy játékutca ezeknél a 3 gombos félautomatáknál hacsak a gőzfejlesztő gombbal nem lehet valamit operálni.
Masszív darab, csak maga a (nem nyomásfokozós!) bronz szűrőtartó vagy fél kilós. Este jött a házhoz, ismerkedek vele, mindenesetre az első kísérlet sikerült! Folyt.köv., mer' eltököltem az időt vele, most futás...
A Saecóhoz a szervizben vettem vizkőoldót+általános tisztító tablettát - már nem emléxem, mennyibe került. A Corában, meg az MM/Fukar üzletekben is vannak ilyen spéci készítmények.
Milyen KVval próbáltad? S mennyire tömted meg a tamperrel?
Az őrlés finomsága és a tamperral annak függvényében megtaposás jót szokott tenni.
Ha klasszikus, mondjuk Omnia finomságura van őrölve a KV-d (mokka), akkor azt bizobny több lépésben (mondjuk 3 lépésben) kell beletenni a szűrőbe, s minden lépésnél erősen megtömni a tamperral. Ha espresso finomságu az örlés, még ott is érdemes 2 lépsében tömni, de ott már érdemes óvatosabban taposni, különben nem megy át rajta a víz ~ : ))
És kérdés: Esedékessé vált/válik a vízkőtelenítési hadművelet a Krupsomon. Mivel tegyem? A tőlük beszerezhető szer finoman szólva is drága. Hétvégén néztem Cora-ban (azaz asszonykám) valami vízbenoldódós 4adagos vízkőtelenítőt 1100 körülért. KVfőzőkhöz ajánlottan... az jó lehet? Tippeket várok, s konkrét márkákat, ötleteket. ~ : )))
Sikerült megvásárolni a Delonghi Ec300-ast. Követve a haszn.utasítást megfelelő előkészületek, és bemelegítés után elkészült az első kávé, hát mit mondjak a sírás kerülgetett. A szűrőtartóról itt is simán le lehet szedni a túlnyomásos műanyagot így e nélkül folytattam. 4-5 próbálkozás után ha nem is hugyozom össze magam tőle sikerült iható folyadékot produkálnia.
Nem nagyon találtam olyan főzési tippet a fórumokon -a használati ut.-on túl -amivel javítani lehetne a minőséget, ha valaki tud ilyet ossza meg velem.
+ Nem gáz-e ha a túlnyomásos problémát úgy oldom meg, hogy az egészet- a szűrő alatti összefolyó van egybeépítve a szeleppel - egyszerűen kiveszem?
Így van, magam is szétszedtem már néhányszor - alaposabban lehet tisztítani -, de éppen a szervizesek mondták, hogy hasonló házi "műtét" után kértek már tölük tanácsot, hogy melyik rugó/pöcök hova is való...:-), ezért ők nem javasolják a belepiszkálást. Nem fogadtam meg a tanácsot ;-)
A Saeco importőrénél lehet kapni - tuti, mert én már érdeklődtem, s ők mondták. Egyszemélyes szűrőjük is van - nekem is, de az ótomata karba nem jó: nem ér le a szűrőtartó alján, belül lévő gum tömítőgyűrűig, ezért a KV nem alul jön ki belőle, hanem orrán-száján :-(((( A szakvélemény szerint a normál karba helyezve nincs ilyen gond.
A márkaképviseletet már kérdeztem, de eddig nem válaszoltak. Mivel nem vagyok pesti, arra lennék kíváncsi, hogy célszerű lenne-e esetleg célszervízekben érdeklődni. Illetve érdekelne még, hogy létezik-e egyszemélyes szűrő is ehhez a típushoz.
Túlnyomásosból kapsz egyet a géppel (azért az, mert a kész KVt még átpréseli egy szűk járaton, amitől ál-crema keletkezik rajta), a baj az, h. a túlnyomás nélküli a hasznosabb. Valószínű, h. a BAR 12 típusét (az jó) minden további nélkül be lehet illeszteni a tiédbe is, de a delonghi.hu honlapon van is egy űrlap pótalkatrész-kérdések számára, mindjárt a márkaszervíz tel.-száma mellett -- vmelyik helyen a kettőből csak meg tudják válaszolni.
Azt tudom a CG-ről, h. az amerikaiak a "Solis non-pressurized portafilter"-t szokták megrendelni postán egy sor Saeco modellhez, tökéletesen beleillik (pl. az Armoniába biztosan).
A kézi daráló előnyeihez c. sorozatunkból: az előbb járt benn az irodában egy kolléganő, aki egyébként ritkán szokott, és meglátva a Bisettimet, fölsikkantott, h. "Jajj, de aranyos!" (Kitaláltátok, szőke, de amúgy nagyon okos lány.) Majd darált nekem egy adag KVt -- amit ő maga nem iszik -- szórakozásból :))
Nekem többször is, de akkor félreértődtem. Lényeg, ez a műanyag vacak 1részt bent a szűrőtartó aljában csatornát képez, ezzel a résszel semmi bajom nem volt, pedig volt precedens, hogy átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás. Tehát kapott rendesen. A gondom a másik végével van, a két műanyag "csöccsel" ami kilóg lefelé a karból, s 4 vékony szálban összemegy 3-4mm-rel a fémrész alatt 1 ponttá. Na ezt szoktam néha hozzányomni ehhez ahhoz, s mivel a 4 vékony műanyagdarab nem túl erős, szépen visszanyomódik a lyukba, s eltömi a kijáratot. Már gondolkodtam, mit lehetne vele tenni, pl ha leszedném ezt a kilógó részt róla (kés), akkor mennyire szórna a KV....
Az olasz típust ajánlom. Nekem volt Delonghim, teljesen jó kávékat főzött, amíg tönkre nem ment - az én hibámból: véletlenül gőzölő állásban felejtettem a fűtését, és elmentem hazulról.Szegényt így egész nap feszegette a gőz és sütögette a hő. Nagyon még így se romlott el, kicsit csöpög. A nyaralóban még szépen dolgozik. (Hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő, a mostani Cimbali-m mellé külön vettem egy Maver tejhabosítót, csak azt használom capuccinohoz. Igen szép habot gőzöl egyébként.)
A németek nem olyan kávét isznak, mint az olaszok és mi. Ha meg is próbálják a kávéfőzőt "olaszosan" megépíteni, az olyan, mintha a tehén próbálna ugatni. Persze akinek német gépe van, az addig fejleszti munkamódszerét, míg ő is eléggé finomat tud lefőzni. Drámai különbség talán nincs, de az olasz gépre szavazok.
A DeLonghik megérik az árukat, én legalábbis uolyan jó tapasztalatokat szereztem a sajátommal, mint _MrB_ a Krups-szal. Tejgőzölésben vagy a gép nem igazán jó, vagy én vagyok béna (nem gyakoroltam sokat, mert alapvetően tej nélkül iszom), de a sima eszpresszóról én is el merem mondani, h. szerencsés napokon veri a kávéházak legtöbbjében kapható minőséget. (Több szöszmötöléssel is csinálom, mint az ottani személyzet :) Mindenesetre az általad választott modellnek más a gőzölőkarja, lehet, h. nem csak szemre és tényleg javított design! A pumpa és a bojler, amik a legfontosabbak, valszeg ugyanazok.
Ha visszakersel, láthatod, h. dicséretek mellett panaszból is sokkal többet hallottunk a Krups márkára; igaz, több példány is van használatban.
Akármelyiket választod, a túlnyomásos szűrőtartó helyett próbálj simát rendelni pótalkatrészként! (A DeLonghihoz lehet, a Krupsról nem tudom -- vannak, akik házilag "elrontják" barkács-szerszámokkal.) A t. szt. gonosz találmány, ami elhiteti veled, h. jó crema-dús eszpresszót csapoltál akkor is, ha valójában silányat csináltál alkalmatlan őrleményből v. más hanyagság következtében. Ilyennel sokkal nehezebb fejleszteni a technikádat. Meg eleve, műanyag alkatrész egy rendes igénybevételnek meg forróságnak kitett helyen...
Nem tudom, az Általad említett két gép mennyibe kerül, de múltkor láttam az MM-ben Gaggiákat 50 E Ft körül, Saecót meg (Armonia) 40-50 E Ft magasságában vehetsz.
Én az elöbbiről tudok érdemben nyilatkozni, Krups XP 4020asom van, és szerintem kevés jobb KVt találok már igy is KVzókban, mint amit azzal le tudok főzni. (ez inkább a KVzókat minősíti)
Képes érdemi crema-val finom KV-t főzni akár az Omnia-ból is, de minőségibb KVkból minőségibb végtermék fő le benne. 1 dologban nem az igazi, de ahogy olvasgatom, szinte egyik gép sem, ami nem kimondottan POD-hoz készült. Az pedig a POD-ból való KVfőzés. Ugy, hogy tamperral belenyomkodom a POD-ot a PODszűrőbe, már so-so, de még mindig nem olyan, mint amit egy rendes csak POD-os géppel lehet főzni. Amolyan ha akarod, azt is főzhess, de érződik, hogy csak másodlagos cél volt a gép készítésekor a POD-dal való kompatibilitás.
Sziasztok!
Hozzáértő segítséget szeretnék a következő két gép közötti választáshoz:
Krups XP 4020 vs. Delonghi EC300
Hasonló árban vannak, persze csodát nem várok egyiktől sem, de
a négerhugy típusú kávékat már nagyon unom.
Köszi!
Nem mindig könnyű ám a kézi darálóknál az állítócsavart megtalálni! Vhol a tengely mentén kell lennie, de néha a felső végén van, néha a kar csatlakozása alatt, és olyan is van, h. alul. (Bár fadobozos-fiókosnál ez utóbbi nem valószínű, az a török típusú rézhengerekre jellemző.)
Házi pörkölésről Kapucziner olvtársunk tudna mesélni, de sajnos ritkán jár ellefelé mostanában...
Pörkösésről és otthonra szánt készülékekről alapos infót találsz itt: http://www.sweetmarias.com/ -- de persze az Amerikában kapható gépeket igen nehéz lehet beszerezni itthonról; a tanácsait pedig kritikávak érdemes kezelni, mert az amerikaiak (nem az átlag, hanem a lelkes eszpresszó-ínyencek is!) notóriusan túl világosra pörkölnek, már a francia pörkölést is túl sötétnek szokták tartani.
jó súlya van,de összvissz egy "kaffe" felirat van rajta:)))
se fokozat se semmi..valószinüleg ha letekernék vele egy adagot,az ahogy irod nagyon durva örlemény lenne,az meg gondolom nem a legjobb minöségü kávét jelenti.
megnéztem egy barista képzéssel foglalkozo magyar cég honlapját,jol képzettnek tünnek,oktatnak is,de igy teljesen hobbiból nem biztos,hogy költenék arra ennyi pénzt,hogy kiképeztessem magam:)maradok itt...
A holland KV olyan -- még mindig jobb a németnél, közelebb áll a svájci "café crémá"-hoz. A Senseo honlapja gondosan kerüli is az "eszpresszó" szót! Tudtommal a gép megengedi, h. két podot használj egy adag vízhez, úgy (és persze a "dark roast" podból) már biztatóbb lehet...
A Tchibo Espresso Originale-t már sokszor emlegettük itt, az a Sega E. Casa mellett a másik olcsó dejó keverék. Azért a felső kategóriával nem lehet összekeverni -- nem is az, h. vmelyik íz-komponense kellemetlen lenne (mint pl. az Omniánál a rettentő savasság), de kiegyensúlyozatlan az összhatás. Valszeg jó szakember keverte, de csak néhány előre megadott olcsó KV-fajtából gazdálkodhatott... Biztos van erre jó kifejezés, de ha le próbálnám rajzolni, a nyelvem és a szájüreg melyik részén érzek tőle ízeket, az igazén jó KVknál egy ellipszis jönne ki (azaz minden ízlelőbimbónak nyújtanak vmit), a Tchibónál viszont egyféle nagy fejű 8-as.
Kézi KVdarálóból mindenféle minőség létezik, de a boltokban láthatók 90%-a csak lakberendezési célra alkalmas. Új példányoknál persze sokat elárul az ár, de egy antikvár darabnál bizony magadnak kell kipróbálnod, alkalmas-e komoly munkára. Illetve már kézbe véve elég sokat meg lehet tudni a kiviteléről -- mennyire maszívak az alkatrészek, mennyire illeszkednek pontosan, ilyesmik. Egyszerű konstrukciók, de csak akkor működnek jól, ha precízen vannak elkészítve!
Nekem végül már van 2 használhatóm (a 4-ből), de a Bisetti, ami most itt van velem az irodában, inkább alkalmas a dugattyús főzőhöz és egyéb durva őrleményt igénylő eljárásokhoz, mert csak 5 finomsági fokozat közül lehet választani és az eszpresszóhoz kevés. (Bár az utolsó előtti fokozat, jól lenyomtatva, nagyjából megfelő, de igazából kellene még vmi e között és az utolsó -- ami persze a török finomság -- között.) Ez újonnan 13 ezer, de elsőre egy selejt példányt kaptam, amit ugyan szó nélkül, viszont hosszú hetek alatt cseréltek ki egy jóra. Ezalatt vesztettem el a türelmem és vettem meg a Peugeot-t (22 000, de én akciósan kaptam), ami végre fokozatmentesen állítható; ez nagyszerűen darál, bár még mindig van hibája, nehézkesen tisztítható.
A Zassenhaus céggel, ami a kézi darálók között a csúcsminőséget produkálta, újabban bajok vannak, állítólag már 2 éve teljesen kiszámíthatatlanul szállítanak; gyakorlatilag nem kapható újonnan, még magában Németországban sem. És ha befejeződik végre az átszervezés, akkor sem lesz jobb, mert annak a célja állítólag pont a gyártás Kínába telepítése :(
A nagy kávéházi kultúra (amiben ráadásul itt legalább két nagy, talán végzetes törés is bekövetkezett) sajnos egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, h. azokban a csodálatos KVházakban *jó* kávét isznak. Példa rá Bécs és egész Ausztria :)
A kavehazak.hu-t elolvastam,öszintén szólva én abból indulok ki,hogy Budapest(és Mo.)milyen kávé-,kávéházi kulturával rendelkezett kicsit többet vártam az oldaltól.Jó,hogy van, meg hiánypotló,semmi bajom vele,de pl szerintem a fórum részénél ez a topic sokkal minöségibb.
Ezért kérdeztem itt)
Tudom hol van Tampere.Speciel a kávézáshoz kapcsolódó szakszavakat nem ismerem...
Konkrétan Finnországban van Tampere...;-) Komolyan: itt is sok jó tippet, okosságot találsz, meg sok más oldal is foglalkozik a témával, pl: www.kavehazak.hu
Egyszer láttam egy barista müsort,gondolom ez lehet a lényeg:a srác a ledarált kávét beletette a (talán ez a tampere?)....-be,lefözte,(azt nem tudom,hogy milyen viszonyban van a bar méret,vagy hogy a hö,vagy mit tudom én a kávé minöségével),lefözte,lefolyt,mondta hogy épp ez mi(akár egymás után több más-más féle kávét is letud fözni?)
Amit lényeges mozdulatként értékeltem,hogy mikor megtömte a "kávétartót"..akkor többször erösen odaütögette a pulthoz,gondolom tömöritett..
kb ennyi a tudásom,és lusta vagyok visszaolvasni)ugyhogy ha valaki kioktatna...:)
Hát...Péntek délelőtt, Carlos Kávéház (Szabadság tér), az alapanyag nem rossz (Caffé Perté), ittam már jó kávét belőle - de nem itt: az espresso jellegtelen, és LANGYOS volt :-((((
Még valami. Itt a forgalmazók közvetlenül ügyködtek. A legtöbb brand kávézóban is ők állítják be a gépet, darálót, mindent, a személyzet pedig csak nyomja a gombot. Úgy tűnik önfenntartó a folyamat. Esetleg ördögi kör?
Úgy tűnik, ez az átlagos szakmai színvonal itthon. Ezek után végképp kritikusan érdemes szemlélni az olyan, korábban általam linkelt tesztet, ahol a cégképviselők értékelnek... Még szerencse, hogy van néhány kávézó, ahol kellően kávé b...zi űzi az ipart.
Elsőként a Manuel Caffé standjánál kostoltam meg a kávét. A barista fiú épp egy kapucsinó tejhabjának tetejét mintázta művészien. Úgy láttam, ezen a standon ez a díszített kávé a menő. Én egy ristrettót kértem. A kávétamperrel épp, hogy megnyomta a kávét a szűrőtartóban. Nem mértem az időt, de a kávé elég hamar lejött. Gyenge cremája volt. Íze elfogadható volt. Meg tudta mondani, melyik kávéből készítette a kávémat.
A következő kávét a Lavazza standjánál kóstoltam meg. A kávét készítő hölgyek nem tudták megmondani, melyik kávéjukból főzik az eszpresszót. Még gyengébb crema, íze sem volt megkapó. Itt is ristrettót kértem. Mennyiségre az volt.
A harmadik kávét a Segafredó standjánál kóstoltam meg. Itt már csak eszpresszót kértem. Nekem az itt kapott kávé ízlett a legjobban. Itt is elég hamar elkészült. A tamprerrel óvatos simi volt. Itt sem volt túl sok crema.
Otthon a Krups kávéfőzőmmel véleményem szerint sokkal jobb kávét készítek, a crema réteg is tömörebb és vastagabb, pedig őrölt kávét vásárolok.
Többet vártam a profi cégektől.
A Lucaffé standjánál kis vitám támadt az ott levő hölggyel. Az egyik kávéfőzőgép mellett egy doboz tele volt kávépoddal. Kértem tőle egyet, hogy otthon kipróbálhassam, de nem adott. Kérésemet azzal utasította el, hogy nem tudom otthon lefőzni, mert ez csak az ő kávéfőzőjükkel lehet csak lefőzni, ami 19 báros.
Mást nem tudott szajkózni. Lehet, csak erre volt betanítva. Vélenyem szerint szarevő ez a cég. (Elnézést a kifejezésért. Négy kávét már nem mertem meginnni.)
Ezt a pörkölést nem tudom... valahol olvastam, hogy ha bénán van pörkölve akkor sok rákkeltő anyag lehet benne. Namost ha szakértelem nélkül nekiállok pörkölgetni akkor lehet rákot fog kelteni.
Ez csupán egy olvasmányélmény hatására jött belölem,amikor is a 1800-as évek második feléböl fennmaradt adatok szerint Pesten azon kávéházak örvendtek nagy hirnek ahol a kivételezett vendégek(illetve korábban a kimérés tulajdonosai)helyben ,frissen pörkölték a kávét és darálták a vendégeknek.
nagyjából annyit, hogy bár elvileg lehet kapni kisebb méretü pörkölőket, de 1részt 2x ugyanolyant nem fogsz tudni csinálni vele, másrészt tökéletest sem.
azt mondjuk nem tudom, hogy kapható-e nyers KVbab itthon, s milyen árban a pörkölthöz képest. Értsd: érdemes-e ilyenen gondolkodni, foglalkozni vele.
Van itthon egy kávédarálo kézieszköz,évek ota szemezek vele mert diszként figyel a polcon,ilyen kis kicsi,fa..szerintetek ha azzal nekiállok darálni(tekerni)akkor nyerek amolyan igazi frissen darált kávét?:)
Ha "Zassenhaus" felirat van rajta akkor biztosan, ha valami kínai vacak akkor inkább ne próbálkozz.
Épp most jöttünk törökbálinti bevásárlómultiból, ahol volt "szerencsém" megkóstolni Senseo-val főzött legerősebb KVt. Harmadát legyürtem, aztán kiöntöttem a többit. Valami elcseszett hosszuKVszerüséget ad, de nagyon nem az én világom. Közben a kiscsaj nagyon meggyőzően közölte egy érdeklődő párral, hogy: "Ebben is annyi koffein van, mint egy espressoban, csak több folyadékban, igy ez egészségesebb!" Na itt kezdtem meghalni, részben a senseo adta "élményektől", részben ettől a mondattól.
Volt még a multiban Tchibo-nak valami új espresso KVja kipróbálhatóban, de ezek után nem mertem abból is venni...
Magyar oldalukon még nincs róla infó, google pl ezt dobta: http://www.tchibo.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/EUR/TdTchDisplayProductInformation-Start?ProductSKU=0002021
Minek? Van saját méhészetünk, s saját méztermelésünk. Bár nem bioméhészet, a bevizsgálásokról mindig Bio elsőosztályu méz minősítéssel térnek vissza a mézmintáink. Ennyi nekem elég.
Nem pont a kávé mellé,csak irtam,hogy van..amugy nagy mézkedvelö vagyok és szvsz a kávét bármelyikkel érdemes kiprobálni.
A vaddohány nekem is bejött..
ha nem lenne off szivesen beirnám kitöl szerzem be én,profi bioméztermelö,kontrollált minöségben.
amugy én is somogyi vagyok:)
maradva ON topic..
ismertek kimondottan eredeti,itthon kapható hondurasi és ruandai kávét?
Más
Van itthon egy kávédarálo kézieszköz,évek ota szemezek vele mert diszként figyel a polcon,ilyen kis kicsi,fa..szerintetek ha azzal nekiállok darálni(tekerni)akkor nyerek amolyan igazi frissen darált kávét?:)
utolso kérdés:létezik olyan kávépörkölö ami otthoni használatra van kifejlesztve?
hááát, horvátoktól hoztak hegyiárnika vagy minek a mézét. Olyant itthon nem ettem még. Viszont édesdohánymézet igen, 1 éve hordtak a méhek, na van az a nagyon játékos ízü hazai fehérszőlő... teljesen olyan ízű a méz ~ : ))))
Viszont idén csunya vége lett dohányvirágzásnak. ~ 90kaptár méh (ennyi volt fent a kamionon, amivel vándoroltunk oda) elpusztult, mert 1 #&@##@& lepermetezte a környéket olyan szerrel, amit 5éve kitiltottak mindenhonnan az EUból ~ : ((((
pár részlet róla itt: http://www.falanx.hu/node/620/print
tudok adni 1 üveg harmatmézet kóstolni, s ha kell, van belőle lent még ~ 40 kiló, csak kezd kristályosodni.Akácból sajna csak egy kisüvegnyit tudok adni, gyanum szerint akác+hárs keveréke lehet. Abból nincs sok, mert anyagi okok miatt eladta apám nagytételben. ~ : (
Jó nektek, h. még válogathattok is a finom mézek között! Mi soha nem kapunk újabban igazi jó minőséget Magyaro.-n, csak csupa híg folyós vacakot -- azok a jó hónapok, amíg kitartanak a délszlávoktól hozott adagok, ott érdekes módon változatlanul finom az összes méz (még a nagy lelketlen Dalmed kombináté is, nem csak a kistermelői).
hmm a gesztenye nem éppen KV mellé való méz, kicsit fanyar, kesernyés. mondjuk mézharmat mézem van fent, az diós ízt ad a KVnak, lehet az Excelsior tökmagos, mogyorós ízével harmonizálna, jövhét elején tesztelni fogom.
Repcemézet kéne megkóstolnom 1x KVval. Érdekes lenne, de sajnos apáméknak idén nem volt repcemézük sok.
hát, bevallom, abban lakott a KV egy ideig, de nagy is, rosszul is zár. Most egy jóideje üres (cirka 2-3. hetes volt a Krups, mikor már csak kanáltattóként szolgált, mint most. elötte a plus-ban vett nemtudom milyen KV, egész iható volt. 200gramos, de ha főzök egy duplát, akkor pont belefér a kinyitott 250gramos KV maradéka. Igy az megmaradt. Bár most üres, tegnap kifogyott belőle a Sega, s ugydöjntöttem, ma inkább POD, mint Vörös Excelsiort kibontani.
az én kávézási szokásaim még gyerekcipösek.Ahogy irtam,kotyogó(különösebb technika nélkül:)),inkább a kávét probálom ugy kiválasztani hogy emelje az izléskulturámat(ja és mindig a legkisebb lángon fö,bár ennek lehet nincs jelentösége de nekem legalább jut idöm a "szertartásos"elökészületekre),én cukor helyett mézzel édesitem abbol van tizféle biomézem,mind egy termelötöl de különbözö gyüjtési helyekrölugyis mint akác Tolnából,gesztenye Somogyból,medvehagyma a Mecsekböl,stb és ezekkel probálom "cuccolni" a feketét..
általában két kávét iszok,az elsöt tisztán a kávé ize miatt(vagy igen-igen minimál édesitéssel),a második már variált,mézesen,vagy tejesen,vagy tejes-mézesen,habositva,stb..:))
Majd átolvasom a topicot,kiokosodok és beszerzek egy fasza kávéfözögépet és élvezettel képzem a magam izlés filologiáját(by Brillat-Savarin:))kávéfronton..:)
Megreggeliztem: Mollinari Java pod De Roccia csészéből, nádcukorból készült kockacukorral. ~ : )
5-10 perccel később leöblítettem egy csésze Earl Grey teával, melyben saját akácméz, s párszelet citrom adta a bónuszt ~ : )))) A Lady Grey kicsit könnyed lett volna a Java után ~ : )))
Közben rájöttem, irtam egy csomó jót a fekete Sega KVról, oszt mintha nem írtam volna, melyik fekete is a 3 közül.. Nos nem a multikban kapható Emozioni, hanem az Espresso Casa ~ : ) S ahogy nézem gondoltak a kotyogósokra is, mivel van Espresso Mokka is. ~ : )
Bizony, én is fokozatosan vesztettem el az instant és automata löttyök ivására való képességet -- eleinte egyes kiválasztott fajták még mentek, végül már azok sem... (Elég kellemetlen néha; pl. az anyósomnál csak instant van, így hiába a kóla, teljesen zombi üzemmódban kell kornyadoznom a vasárnapi ebédek után.)
A neszkávéval nem az volt eddig sem a legnagyobb baj, h. nem elég erős, hanem hogy amíg a legális módszerek vmelyikével készült KV egész ízskálát mutat, addig az instantban a több tucatnyi íz-árnyalatból megmaradt egyetlenegy, és az az egy jön mindvégig, vastagon és dögunalmasan.
De még mennyire... Hétvégén kóstoltam multiban 3in1 Kvizét... hááát, nagy erő kellett, hogy lenyeljem, pedig ez az újfajta Nescaffe erős... Sőt... egyre kevesebb helyen merek nyugodt szívvel KVzni ~ : (
A szokásos forrásra: CG "consumer reviews". Az Iberitalt (a régebbi Luxot, de a mechanizmus ugyanaz) átlagosan 8,2 pontra értékelték, a Rocky adagoló nélküli változatának 8,4 jött össze, miközben az ár több, mint másfélszerese.
és az nem túl kedvező -- a jó mechanizmust annyira gagyi műanyag borítja, h. szegény fickó már a dobozból töredezetten vette elő!
Azt se hinném, h. olcsóbb lesz az Iberitalnál. Ha közvetlenül a Pavonitól, DHL szállítással rendelnéd meg (igencsak pazarló módja lenne a vásárlásnak!) akkor a Semiramis 150 ezres szettje 641 euro lenne, a Jolly daráló külön 246, ezen az alapon itt 50 ezer fölött kell lennie külön, amennyiért már Rockyt is lehet kapni. (Nem mint ha az jobb lenne az Iberitalnál...)
Mellesleg ezt az Iberital Challenget nagyon jó darálónak tartom, s ezzel nem vagyok egyedül. Végtelenül finoman lehet szabályozni az őrlemény finomságát. Itt nincs olyan probléma, hogy "az ötös fokozat túl durva, a hatos túl finom". Ugyanis a legkisebb változtatáshoz is legalább fél - háromnegyed fordulatot kell csavarni a szabályozó kéréken, (ami 2-3 csavarintás, hiszen egy csavarásra kb. 1/4 fordulatot jelent), erősebb változtatáshoz 4-5 teljes egész fordulat szükséges. (10-14 csavarintás). És az a potméter, amivel a ledarált KV mennyiségét szabályozodm az is remek kis dolog. Úgy emlékszem nyáron ugyanennyiért vásároltam egyébként, (bruttyó 36 rongy), de ebben már nem vagyok biztos.
Iberital Challenge-ből két típus van. Abban áll a különbség, hogy az egyiken van egy potméter, ezzel be lehet állítani azt, hogy mennyi kávét őröljön meg egy gombnyomásra. Ez egy remek szolgáltatás, nekem ilyen van, nagyon tudom ajánlani. (A másik típus un. adagolós, azaz előre ledarál egy halom kávét, amit egy tartályban tárol, és a bárpultnál mindíg annyit adagolasz belőle, amennyi egy adag kávéhoz kell. Otthonra ezt nem ajánlom, mert az adagolóban levő kávé elveszti frissességét.)
Hasonlóan a Semiramis Csóka uccai kisüzleténél (pörkölő oldala), ott is üres a daráló, s ha nem az öreglány van bent, hanem az úr, akkor ő szerintem simán megcsinálja neked.
Finom kávé lehet. A problémád az, hogy a legtöbb helyen a kávéőrlő tele van töltve azzal a fajtával, amelyiket felszolgálják. Ugyanez a helyzet az otthonokban is. A Ráday utcai Sir Morik-nál viszont kiválaszthatod, hogy melyik kávéjukból kéred a kávédat. Tehát ott van üres daráló. Náluk próbálkoznék. Elmondamám, hogy kávéfun vagyok, hátha megteszik ezt - akár ki is fizetném az elkészítés árát. de nem ajánlanám fel, hogy ott hagyom a többit - ezt nem is fogadhatják el (ÁNTSZ, stb.)
Sajnos dán nyelven van leírás hozzá, a dán tudásom pedig eléggé korlátos, de annyit megértettem belőle, hogy ezen a helyen 1908 óta termesztenek kávét és az ültetvény 1450m-en fekszik, ez egyben a legmagasabban fekvő ültetvény Afrikában. Ezt a kávét 2005 novembere és 2006 februárja között szüretelték. Hogy milyen pörkölés azt nem tudom, de ezeket az AA kenyai fajtákat többnyire olasz módra pörkölik. A leírás szerint ez a legmagasabb minőségű kenyai arabica.
:-))) A kenyai Blixen-kávéfarmról van egy spéci 250g-os csomag, aromatartós szelepes zacskóban. Ez a Ngong-hegységben van, a könyv/film biztosan ismerős sokaknak. Nagyon kíváncsi lennék rá hogy milyen. Csak egy csésze kávé erejéig, a többit otthagynám...
Biztosan hülyeséget kérdezek, de van Budapesten olyan hely, ahol az általam vitt kávéból készítenek espresso-t? Persze ahol értenek is hozzá. Van egy állítólag nagyon jó szemes kávém, de nincs hozzá semmilyen gépem amivel otthon megcsinálhatnám...
Mindent el kell adni valahogy. Legjobb egy forradalmi újítás. Én pl. S felületű tamperrel állnék elő: a bal oldala domború, a jobb oldala homorú. Hogy (mondjuk) minden ízt kiszedjen az őrleményből: azt is, amit csak a homorú, s azt is, amit csak a domború tud. Esetleg a közepén lenne egy forint nagyságú lapos rész is...
Nálunk ilyen rugós csoda kapható, de ezzel szemben ambivalens vagyok. Ad egy pofont a kávénak, aztán a csavarás ("twist") csak a szűrő peremének megerőszakolásával kivitelezhető, mert arra fekszik fel a fölső tárcsa. Ráadásul a lényeg műanyag. 6400 Ft az ára. maradok a rózsafa nyelő fém tamperemnél. De az a másik, amelyik kilikkkel jelzi a 30 fontos nyomást, az nagyon tetszik nekem.
Viszont egy ilyet szívesen beszereznék - korábban már volt róla itt szó - ha kapható lenne valahol nálunk, és ha nem kerülne 74 dollárba :( http://www.kitchen-universe.com/detail.aspx?s=shopping&ID=1676
Állítólag változtatni fognak a jótállási jogszabályon. Sajnos a kávéfőző, mint kis háztartásigép, kiesett ebből és csak a polgári törvénykönyv szavatossági előírásai érvényesíthetők. Magyarul mehetsz a bíróságra, mert még a fogyasztóvédelem sem foglalkozik szavatossági ügyekkel.
Egyes jogászok szerint a magyar jótállási rendelet EU barát.
Ma elvittem a krups 7220-ast megint a szervizbe. Közölték velem, hogy felejtsem el az esetleges cserét, jogszabály szerint 30 napig javithatják, aztán, ha visszakapom, és egy nap mulva bedöglik, megint harminc napig javithatják, és ezt bármeddig tehetik. Ha szerencsém van, akkor a forgalmazo puszta jóindulatból talán majd valamikor kicseréli, de ez csak rajta mulik. Érdekes egy országban élünk.
Kösz, ha lesz rá időm átolvasom. Nagyon megkedveltem ezt a kis herkentyűt, most már kíváncsi vagyok hogy Silvia mit fog produkálni (a héten vagy a jövő héten megrendelem).
Kisebb láng, egy kicsit kevesebb kávé és az őrlés egy kicsit finomabb lett, de még mindig nem olyan finom mint a gyári darálásé. És a crema színe se lett olyan sötét mint eddig. Valószínűleg az első (kisebb láng) segíthetett rajta a legtöbbet.
Nekem volt már egy AEG C valahányas automatám.(nem emlékszem a számára)Még a Metroba vettük annakidején.Fél évet bírt.A ledarált kávét beleejtette a zacctartályba, nem főzte le. Azt mondták akkor, hogy szériahibás. Valószínű,hogy változtattak azóta rajta mert forgalomba van, de hallottam több helyen is hogy vannak vele gondok.Semmi bajom az AEG-el ,van tőle más gépem ,de kávéfőzőt nem vennék tőle.
Szinte rangrejtve megy a Hoventa - a Hungexpo oldalán nem is szerepel (bár az ő területükön rendezik). A szervezők minden jel szerint (tévesen!) úgy gondolják, hogy a szakma tud róla, mások meg le vannak...maradva :-((
Hogy a fenébe lehet egy ilyen nem csak szakmaiakat érdeklő rendezvénysorozatot hétköznapra, 10-18ig, tehát full munkaidőbe leszervezni? főleg mikor minden kicsit is köznépet érdeklő rendezvényt már tudatosan (szerda)/csütörtök-vasárnapra szerveznek, hogy legyen 2-3 nap a cégeknek s legyen 1-2 nap a pórnépnek is. ~ : (((
Akit érdekel: holnaptól 3 napig Hoventa, a programok között mellesleg :-)) a 3. Magyar Barista Bajnokság szerepel - a kiállítók közöt tmeg sok kávés cég.
höhö, a Krups-nak lövése se lenne a jó Espressohoz? ~ : ))))
Szerintem a 4000-4020as szériája még jó. lehet nem kiemelkedő, de az ár érték aránya elmegy egy erős közepesnek. És eddig szerencsére még nem volt vele gondom. Azaz ma megtréfált. Asszony nem nyomta bele a víztartályt rendesen, s a szelepet nem nyitotta ki. Én meg csodálkoztam, nem jön belőle semmi... elsőre aszittem lekoccolta a szűrő alját, s a műanyag"csöcsök" összezáródtak, ilyenem már volt... de nem.. aztán mondom megnézem van-e víz benne, volt, de furán állt a tartály, akkor nézem pár mm-rel fentebb van, mint kéne. Helyére nyomtam, s megy ~ : DDD
Már rájöhettél volna: németet lehetőleg ne! Se amerikait, japánt, hollandot... Ahol nem tudják, milyen a jó eszpresszó, gépet sem igazán tudnak tervezni hozzá, bármilyen jók is legyenek egyébként porszívóban... Eszpresszómasinából elsősorban olaszt érdemes nézni, vagy olasz-közelit (svájci: Jura, spanyol: Acasco, portugál: Briel). De neked a Saeco Vienna pont jó lenne szerintem.
A Gaggia félautomatákban nagyon jó, de teljesen automatában nem kimondottan ajánlható -- a Titaniumról azt olvastam, h. igazából egy Solis gép "re-brandelve", szebb borítóval, de uakkor jóval drágábban...
Keress vissza, Achilléje már van egy alkalmilag topikolónak. (frank a nickje, ha jól emlékszem.) Röviden: tényleg jó, de vmi problémával nagyon nehezen talált hozzá szervízt.
Tudom sajnos. annak ellnére 10e környékén nincs érdemi megoldás. 30e környékéért írtatok már érdemit, annyim viszont nincs darálóra ~ : ( A másik dolog, amire vágyom s KVzós... az meg egy faintos POD-os gép lenne, de asszem olyanom max akkor, ha a Krups bedobta a törölközőt, s lesz miből ~ : (((
Lejjebb már többszoóör írtam a Krups darálójáról. Nem darál kellően finomra (legalábbis az én gépemhez), de legalább porosan teszi azt. A statikus elektromosságból eredően pedig a kv-tartályt lehetetlen tisztán tartani. Tehát érdemes meggondolni a beszerzést. Uff, szóltam.
Már hogyne lenne hazai forgalmazója! Legalábbis a hivatalos honlap szerint van: a Miramax Kft. Szerintetek EZ milyen gép lehet? Olyan jó is mint amilyennek kinéz?
Apósék lent, ma is szóltunk nekik, írják fel a cucc típusát, adatait. Otthon meg parkolópályán, mivel szüleim leégve nemkicsit, nekem meg hóvégéig fékcsere+műszakira felékészítés+műszakiztatás lesz a nagytételes kiadás. Ezen felül meg lehet beruházok mégiscsak egy Krups Expert darálóra 8380-ért talán megéri, de valszin várok ezzel még. Elöbb a fülcsulladásomat kellene letudnom ~ : ( Amugy nemtudom aszittem olyan 30-40ből megoldható amit terveztem, de ugytűnik nem... ~ : (
Azokat érdemes is nézni (erre utaltam tegnap), de új Gaggia ótomatát 100 rugóért nemigen lehet kapni :-(( Bosszantó, hogy nincs hazai forgalmazója a márkának - a Fukar, meg az MM ugye, nem az, ott csak szórványosan találkozni velük, s nem is az egész szortimenttel.
Azt valaki megirhatná még, hogy milyen automata kávéfözőt érdemes venni, ami legalább 2 évet tud müködni gond nélkül. Rohadt hosszu a forum, nem tudom nagyon visszaolvasni. Köszönöm.
OK, igy már tisztább a kép. Főzőegység---termoblokk---bojler... az a rész, amiben a hideg vízet fűtőszál segítségével forróvízzé/gőzzé melegíti. egy amolyan mini kazán-szerüség.
Ok, igazad van. Tehát, két ilyen gépet vettünk a családban tavaly karácsonykor, egyet én, egyet az unokatesom. Két hét mulva egyik sem gözölt többé, de ettöl még nem vittük szervizbe, annyira nem hiányzik. Az unokatesom gépe 600 kávéciklus alatt isten tudja hány uj vizszüröt kért, többször kellett vizköteleniteni, állandoan tisztitani a szoftver szerint. A mienk ez idö, és 800 kávé alatt egyszer sem irt ilyet. Mindkettönknek a legkeményeb vizre van állitva, és ugyanabban az utcában lakunk, tehát valoszinüleg ugyaolyan a viz. De a mi gépünk két hete elkezdte maga alá nyomni, meg a zacctartályba a kávét, elvittem szervizbe, gariban megcsinálták, 20 kávét föztünk vele, és most megint elkezdte mindenhova nyomni a kávét, csak a csészébe nem. A szerviz tölem 75 km-re van, oda vissza 150 ugye, elvinni, aztán értemenni már 300, meg kétszer fél nap. Amikor elöször voltam a szervizben, négy ilyent láttam összepakolva, javitásra várt, vagymár megjavitották(szolnok) A rokonom a gépét egyébként már nem nagyon használja, mert tele van a fasza az állandó 4000ft-os vizszüröcserékkel, meg az állandó tisztitással, stb. Szóval nem ajánlom.
Ja, most látom csak, hogy megelőztél, hát, igen, kicsit heterogén volt a mezőny :-) Na, az a Faema sose' kellene! ...de csak azért, mert sok helyet foglalna a konyhában!!!
Persze, régebben végigolvastam az összeset, de egyik sem győzött meg. Annál a tesztnél még a pontszámokat sem írták oda, csak a csillagozás játszott... Mondjuk, nálam egy ideje a Cinque Stelle benne van a Top3-ban, de úgy gondolom, nem csak az én véleményem, hogy nem egy kategória a Piazza d'Oro Intensóval... ;-)
Az Omnia pedig alig marad el a valóban kellemes keverékek mögött.... Nem értem, hogy miért a cégek képviselői a kóstolók, nem pedig gasztromókusok, esetleg egyszerű kvb....ik (gyk coffeegeek-ek), mint a boroknál. Legalább Nezvál Máté kezében volt a gép... Az is eléggé furcsa, hogy meglehetősen eltérő jellegű kv-kat küldenek egymással szembe, bécsi és az olasz vonalat egymással annyira lehet összehasonlítani, mint egy nagy vörös cuvee-t egy szemelt rizlinggel...
Valamivel tán jobb, mint a KVgép-tesztjük - de azért itt sem bírták volna helyezés szerint sorrendbe szedni a kávékat... Bosszantó elírások: Marriott helyett Mariott, Gresham helyett Grasham :-(((
A hazai importőr szerint CSAK a Rockyt szabad venni a Silviához :-)
Tény, hogy valóban jól mutatnak egymás mellett - végül is ez sem utolsó szempont, hiszen konyhadíszként is megállja a helyét a páros. Van hozzá egy talapzatként is szolgáló, kettős zaccfiók (az is inox), az olyan nettó 15 000 Ft körül van - na, azzal naonállat!!! Két éve, a Hoventán így, kompletten volt kiállítva.
Hát igen, a Rocky nettó 65e, de ez az adagolós. Igazából az érdekelne, hogy ezért a pénzért (~115e+65e) van e ennél garantáltan jobb kombináció, vagy nyugodtan belevághatok?
50-vmennyi a Rocky, ha jól emlékszem, és a CG-n többen elégedetlenek vele, mint a Lux-szal (persze drágább géppel szemben nagyobbak az elvárások is). Mindenesetre nagyon jól néznek ki a Silviával egymás mellett...
A Silvia alternatívájaként a Gaggia Clasicot szokták emlegetni, de az biztos, a Silviának nagyobb kultusza van -- bár nemrég azt olvastam egy hsz.-ban, h. a Silvia-tulajdonosok ált. nagyon hamar továbbfejlesztenek egy még jobb (HX vagy két bojleres) gépre, tipikusan még két évig sem tartják meg a masinát. (Nem tudom, igaz-e.)
A Silvia vitathatatlanul jó gép, kérdés, hogy a Rocky árban hogy viszonyul mondjuk, az itt többek által kedvelt Iberital Challenge darálóhoz (bruttó 36 000 Ft körül)... Ha sokkal drágább, nem biztos, hogy kötelező azt megvenni.
"... a mi intézetünkbe csakis summa cum laude minősítésű PhD-vel vesznek fel embereket, ami rögtön 2 nyelvvizsgát is jelent."
erre egy nagyon jó fricska az élettől, s megállja a helyét az az apró beszéd, amit egy sikeres ember tarott egy egyetemen (illene tudnom, de nem jut eszembe, ki volt). Önöket az egyetemen elbutították, egysíkuvá tették. Én, aki kiléptem, már X dolgot elértem, mert nem kötöttek az egyetemen tanultak. ~ : )
Most már értem, tényleg nálatok a legmagasabb a Nagyon Okos Ember/négyzetméter arány az országban. Ennél magasabb csak Japánban lehet, ami ugye egy kis szigetország (szegények állandóan egymás lábára is lépnek emiatt), és egyébként is kisebbek ott az emberek, így többen elférnek egységnyi területen.
De (bár én nem ismerem személyesen) a szomszédom ükanyjának a barátnőjének a fia találkozott valakivel, aki tanulmányai során Nagyon Okos Ember létére úgy döntött, mégsem atomfizikus lesz. Azt viszont nem tudom, sikerült-e valóra váltania az álmát, vagy bekebelezte őt is az atomfizikus társadalom...
Komolyra fordítva: szerintem senki sem kérdőjelezné meg, hogy tényleg komoly agykapacitással rendelkeznek az emlegetett emberek. Az más kérdés, hogy ez általában az élet nem minden területére igaz esetükben. De az a mondat amit leírtál, akkor is gyerekesen felvágós volt...
A "ki a hülye" jelentőségteljes kérdéséhez (vmivel még ez is kevésbé off, mint a porszívó): Bea66 emlékeimszerint nem mondta, hogy budapesti lenne. Felőlem lakhat az Észak-Alföldtől Dél-Dunántúlig bármerre, akkor sem logikus az otthoninál sokkal jobb eszpresszókat várnia, bármerre indul el Magyarországon belül.
"nos, olyant még nem hallottam, hogy POD és sima szűrőben őrölt KVval is jó legyen egy gép. sajnos ~ : ("
Úgy emlékszem, már a múltkor is írtam: én hallottam, bár nem ellenőriztem -- de akit igazán érdekel a kérdés, megteheti. (Előzetesen időpontot egyeztetve a Szamilával.) Az Acasco Arc-ot ilyen gépnek mondják, és drága ugyan, de nem vérlázítóan. Nem is olasz, de a spanyol (és portugál) eredet szintén jót jelent, ha eszpresszóról van szó, ezek tiszteletbeli olaszoknak tekinthetők.
A Gaggiák szemes kávéval jók csak, poddal nem, Káposzta már kipróbálta.
Az Aranyhomokban SZVSZ nem szabad KVt venni :( Drága üzlet létükre semmit nem értenek hozzá, a helyiség legmelegebb pontján tárolják.
Nem csak az őrlésen múlik, h. egy kávé jó-e kotyogó-félékben! (Bár igazi Bialettihez még sosem volt szerencsém...) Az enyhe, harmonikus összeállítások szerintem ezekben nem érvényesülnek, csak az eleve érdesebb-ördögibb ízkompozíciók! Azok bírják jól az ideálisnál pár fokkal melegebb hőmérsékletet.
Na várj, ha befogod a végét, nem szállít levegőt, de elkezd vákumot előállítani a csőben, mivel a szívóhatás, a propeller, motorfordulat állandó marad. A vákum miatt viszont egyre nagyobb erő fog hatni a propellerre....
Sokkal egyszerűbb. Ha befogom a végét, akkor nem szállít levegőt, kevesebb munkát végez, kisebb a felvett teljesítmény, csökken az áramfelvétel. (P=U*I, P csökken, U állandó, -> I csökken).
Igazad van, valamelyik közeli hozzátartozóm biztosan örülne neki. Ami zavar, hogy darált Illyt már próbáltam és nagyon ízlett. Pont azért vettem szemeset, mert a Brikka az eszpresszónál egy kicsit durvább őrleményt szereti igazán, de ezzel a kávéval egyelőre silány eredményt produkál. Na mindegy, lehet hogy kísérletezek még egy kicsit aztán megszabadulok tőle.
Ja, túl relatív - meg a topik nem is erről szól... szerintem...amúgy meg ki a f...szt érdekel, hogy ki hol dolgozik, meg mekkora az átlag intelligancia-hányados az irodájában? Ez mán ojjan OFF, mint ide Tokijó...
Az eléggé elmérgesedő vita meg úgy tűnik, ebben a felállásban parttalan és baromira értelmetlen... Érdekes: nekem tetszett H.G. bölcsessége - még nem hallottam, nem is rágtam be rá, mer' ugye "akinek nem inge..." Semmivel sem rosszabb, mint mondjuk a "hic transit gloria mundi", stbstb...
Van egy-két ismerősöm, akik nem olyan súlyosan kávéőrültek, mint én - ha nem igazán jön be valamelyik újdonság (azért ilyenkor sincs szó valami sértésszámba menő, vérgagyi kávéutánzatról, mint ahogy a Te Illyd sem az), átadom nekik... Múltkor egyikük kolléganője odavolt a gyönyörtől, hogy "deilyenjóténmégazéletbennemittam"! (Na, az éppen Danesi volt, csak nekem nem passzolt az őrlési finomsága :-(((
Túl relative dolog ez az ország legokosabb emberei rovat. Maradjunk annyiban, hogy az ezek iránt érdeklődő, és megfelelő kapcsolatokkal, ambicióval rendelkező emberek közül a legjobb csomagot összeszedők dolgoznak nálatok (holott ez nem igaz, mert azok már rég külföldön dolgoznak, nálatok pedig azok, akik vagy annyira mégsem voltak jók, vagy a hazaszeretet vakbuzgó mivolta miatt itthon maradtak).
akad nem 1 ember, aki a maga területén, vagy simán csak komplex gondolkodásban kenterbe verné majd az egész bagázst, csak éppen lehetősége, kapcsolatai nem voltak hozzá, vagy az élet teljesen más területén kamatoztatja mindezen tudását.
Lefordítva: ismerek olyan arcot, aki minimális idő alatt elolvasta (1x), megértette, és 100%osan visszaadta a teljes műszaki főiskolás fizikaanyagot. Ennek ellenére tesz rá nagyívben, mert vállalkozóként bizniszelget, fejleszt, s nem érdekli a tudomány ilyen téren.
A srácról mondta Dr. Kiss Endre (gondolom hallottál róla, japók eléggé tisztelik), hogy hatalmas jövő lenne elötte a kutatások terén, ha érdekelné. Nem érdekelte.
ON
Még mindig vallom, ha nem is vérprofik, de a gépet legalább 2 hete aktívan használó, azt megismerő emberekkel illett volna azokat a KVkat lefőzni.
De min nevettek? Valóban növekszik az áramfelvétel olyankor. Nagyon csodálkoznék, ha meg tudnál győzni az ellenkezőjéről...
Jajjj.... Ha valóban van egy kis közöd a természettudományokhoz, akkor gondold át még egyszer és gyere vissza "meakulpázni". Ez a kijelentésed most eléggé mellbevágott :(
Nem offtopic ez, de hogy finom legyek most "szét...sz az ideg". Néhány hete pont azt kédeztem itt, hogy tud-e valakiolyan olasz jó minőségű gépről amivel lehet POD-ot és KV-t is főzni.
Kösz, lehet hogy kipróbálom. Múlt héten a Semiramisban vettünk frissen pörkölt szemes guatemalait, az valami eszméletlenül finom volt, testes, intenzív csokoládés íz... hmmm.... (azért egy felbontott kávét elajándékozni egy kicsit gáz, nem?)
Jó a sztori, de azért remélem azt belátod, hogy a kettő nem azonos kategória. Az MTA egyik mérnökétől ekkora hülyeséget nem vártam.
A tiédhez hasonló legjobb sztori amit hallottam az volt, mikor valami hasonló kaliberű embör a tudatlan újoncoknak elmagyarázta, hogy miért is van három vezeték a konnektorban: az egyiken megy az áram , a másikon a feszültség, a harmadikon a koszinusz-fi :))))
Hogy egy kicsit ON is legyek, felbontottam egy szemes Illyt és frissen darálva átküldtem a Brikkán. Eddig óriási csalódás, talán a "semmilyen" a legjobb szó rá :(
No, akkor egy utsó OFF mára: seregben az egyik setéééét szaxi - mer' akadt néhány, de ő volt az abszolút fekete lyuk, ha 5-tel kisebb az IQ-ja, benne van a növényhatározóban - bejött a századparancsnoki irodába, amit serényen takarítottunk, vagy hárman. Kiszúrta, hogy az asztali rádió a portörlést követően kicsit arrébb került - s legott szólt is a maga utánozhatatlan - és általában értketetlen - beszédstílusában, hogy tegyük vissza, vazze, mer' így más ívben megyen belefele a rádijóhullám, oszt zavaros leszen a vétel... :-DDD Hááát...kiment, és mingyá' lefejeltük az asztal sarkát!!! Munkának annyi volt vagy 10 percre...
Ha már MTA szóba került, akkor én is OFF-olok egy kicsit :)
Kollégám apósa villamosmérnök az MTA-nál (mi ketten szintén, csak nem az MTA-nál). Egyszer nevetve mesélte az apósának, hogy valaki azt bizonygatta neki, hogy a porszívónak növekszik az áramfelvétele, ha befogják a szívócső végét. Mire az apósa holt komolyan közölte vele, hogy persze hogy növekszik, hiszen ilyenkor "erőlködik" a motorja. Azóta is ezen röhögünk, ha a porszívó szóba kerül. :)
Bocs az offtopicért :-))), néhány tipp KVgép-vásárlást fontolgatóknak (WestendCC, MediaMarkt, ma, 13 óra):
Gaggia Carezza - 49 990 Ft
Gaggia Evolution Espresso - 49 990 Ft (első kukkra, s a jellemzők alapján csak karosszériában van különbség a két bringa között)
Kenwood ES 460 - 32 990 Ft...!!! Jó, jó, tudom, hogy a Kenwood, hmmm... nem a kávéfőzőivel szerzett nevet magának, de ez a cucc, ennyiért nem tűnt rossz ajánlatnak: 1 és 2 adagos szűrő, POD-betét, fém szűrőtartó (a kifolyó is, bár valszeg olámínium az egész), csészemelegítő, rozsdamentes boiler, valami tejhabosító feltét+tartály (?), stb.
Eredetileg az volt, aztán kettéválasztották, a KFKI kapta a kutatási részt, gyakorlati vonalon, az MTA pedig az elméletet. S ez az, ami miatt manapság cop a magyar tudományos réteg, mivel nem tudomány s azalatt van az elmélet s gyakorlat, hanem gyakorlat, meg elmélet, oszt keresd meg benne a tudományt. ~: (
Multkor volt róla egy kellemes 1órás beszélgetés pár benne élő "szakértővel"... lehangoló volt a konzekvencia ~ : (
A KFKI is MTA-intézmény v. legalábbis eredetileg az volt -- bár ennek persze semmi köze ahhoz, h. akár ott, akár a Roosevelt téren jobb kávét isznak-e, mint a csatornatisztítóknál vagy a nyóckerületi kukkoldában... (A term.-tudományos kutatatás élvonalában kimondottan pocsék kávéjú országokat találunk, mint az USA és Japán.)
Mint tudjátok, az ország legokosabb, a világot legjobban ismerő, legműveltebb polgárai az én munkahelyemen dolgoznak.
Általában nem szólok hozzá azokhoz az irományokhoz, amikkel ugyan nem értek egyet, de nem direkt engem bántanak, ugye jobb a békesség...
Ez a nagyzolós mondat viszont csípi a szemem, valamiről lemaradhattam(?), mert én nem tudom. Vigyori nincs utána, tehát komoly lehet, pláne, hogy írtál már ultra-nagy vákuumról is.
Szóval mi is ez? NASA? Ja, az nem Mo. Akkor MTA? Vagy...? Bocs, ha már írtad, de kíváncsi vagyok, és végigfutva a beírásaidat nem találtam.
Egyelőre - és gondolom, még jó ideig - a "nagyfogyasztók" - vendéglátóhelyek, ide-oda kihelyezett gépek - adják az ilyen cégek forgalmának döntő hányadát, ezért nem nagyon foglalkoznak a kisker értékesítéssel. Másrészt nincs is mindent elsöprő igény a minőségi kávékra - ugye, a "normális" kávéfogyasztó általában a gazdaságos fajtákat vásárolja, negyed-ötödannyiért, mint itt a KÁVÉKAT a T. kollégák, vagy jómagam -, ezért a nem is nagyon erőltetik a kisker megjelenést. Ahol meg netán kapni, ott sem igazán értenek hozzá: volt már rá példa, hogy nagy nehezen ráakadtam egy izgalmas márkára valami kis boltban, s mikor a különböző típusokról, vagy őrlési finomságról kérdeztem, furcsán néztek rám :-))
Normál újságokban ezért még tényleg nemigen láttam kávés cégek hirdetését, szinte kizárólag a szakmai lapokban - pl: "A pincér" - reklámoznak. Ördögi kör...
itthon sok sok éven át a kotyogó és a nescaffe volt a menetrend. a normális Kvgépek, Kvk elterjedése erősen leszűkül az elmúlt 5-10 évre. Mondhatni, a KVzás itthon most kezd totyogni ~Ą: (
Ráteszek én is egy lapáttal.. 2 hét alatt megtanulod, hogy az általad hsznált víz + 1fajta KVból hogy lesz jó KV. Aztán jön az újabb Kvfajta, s újabb pár főzés kisérletezés... Aztán ha nem szűrt a vized, szolgáltató ugydönt, fertőtlenít kicsit jobban, s máris kezdheted előről...
Rosszindulatú feltételezések? Te miről beszélsz? Elmondtam - elmondtuk - fenntartásainkat az ilyen tesztekkel szemben... Ehhh, legyen szép éjszakád: IGEN, a SAECO karos gépek a LEGJOBBAK!!! Aki mást mond, az eretnek!!! Jóccakát!
Egyáltatlán nem értem, hogy megint olyan erővel mész neki másnak, ami érthetetlen. Többször is elhangzott, hogy azonos helyen, azonos kávéból, géppel, darálóval - urambocsá' - személyzettel drasztikusan eltérő minőségű kávékat lehet inni. Ennyi múlik a beállításokon, az pedig az emlegetett tesztből kiderült, hogy ezzel nem kifejezetten foglalkoztak. Pontosan ezért sokkal mérvadóbbak a CG megjelenő vélemények, illetve tesztek, mert az előbbiek sokszínűek és hosszútávú tapasztalatot tükröznek, az utóbbiak pedig minóciózus részletességükkel valóban igyekeznek minden lehetségeset kideríteni a gépekről, legyen az akár pozitív, akár negatív. Ezen túlmenően azt senki nem mondta, hogy pl az inkriminált drága csilli-villi géppel olyan könnyedséggel lehet dolgozni, mint egy nyomásfokozós, magasabb szinten automatizált géppel, csak azt, hogy a megfelelő körülmények biztosításával sokkal magasabb szintű eredményt lehet elérni. A teszt maga alapvetően a bortesztek mintájára készült, ami véleményem szerint ilyen masinák esetében nem igazán volt szerencsés. Ezzel a módszerrel esetleg kávékat lehet jól tesztelni - azonos, hibátlanul beállított gépen, a darálást az egyes kávékhoz igazítva, tapasztalt barista elkészítésében. A boroknál elégséges a megfelelő hőmérsékletű, és szükség esetén meglevegőztett bort megfelelő poharakba tölteni, és már készülhet is a valóban mérvadó vakteszt. Ismétlem azonban, hogy olyan gépeknél, ahol annyi minden múlik a beállításokon, ott ez nem, ezért teljesen jogos a teszt eredményének fenntartásokkal kezelése. Az, hogy az espresso minősége mennyire apró tényezőkön múlhat, mi sem igazolhatja jobban, mint a barista-vb versenymódszere, ami szerint a versenyzőnek 4-4-4 teljesen azonos minőségű espressot-cappucinot-signature drinket kell elkészíteniük, azaz igazolni, hogy mennyire konstans eredményt tudnak produkálni. Pedig ők a kávéfőző gépek Rolls Royce-aival dolgoznak...
Várj, te egy alapvető dolgot nem veszel észre, azaz alapvető hibát követsz el.
A topictársak nem a gépeket, hanem a tesztet minősítették, mert bár a végtermék vaktesztelésen esett át, a végterméket nem profik állították elő, nem olyanok, akik használják, kitapasztalták már a gépeket.
Onnét kezdve pedig igenis hatalmas jelentőséggel bír, hogy hogy készült a KV.
gondolj bele, a saját gépeden elsőre lefőzött KV, és utánna 1-2 hónappal lefőzött között mekkora eltérés van (nem POD-os/automata gép esetén hatalmas). ennek tükrében nézve a teszt POD-os gépeket összehasonlító része ad valami támaszpontot, feltételezve, hogy ugyanazon PODmárka PODjait főzték le,ugyanazon vízből. A karos gépek ilyettén tesztelése csak porhintés szerintem
(szakmádba vágóan: csináltatsz nem szakemberrel 5 varratot, 1 argon védőgázas, 1 CO2 védőgázas, 1 láng, 1 ív, és 1 védőporos ívhegesztővel, majd ezek alapján próbálod megítélni, melyik hegesztővel lehet adott két fémdarabot jobban összehegeszteni, valszin teljesen fals eredményre jutsz, mintha mind az egyes varratoka az adott hegesztőt régóta használó, azt ismerő szakemberekkel csináltatod, ugye?) ~ : (
"Kérlek írd meg, milyen típust vettél, mert vagyunk itt páran Saeco-sak és ha érdekel, el mondhatjuk a tapasztalatainkat. "
Via Veneto Combi Capuccinora esett a választásunk.Van egy több fokozatban állítható beépített darálója, ami úgy működik, hogy egy kis pöcökhöz hozzáérinted a kart és bele darálja a kávét a szűrőbe. A kávéfőzőrésze gondolom olyan mint atöbbi ilyen kategóriájú gépé és van hozzá egy tejhabosító készség.A lényeg a lényeg ,hogy nagyon örülök neki.Nincs ugyan tapasztalatom más ,magasabb színvonalú géphez, de vele maximálisan megvagyok elégedve.
Az elején volt ugyan egy kis gikszer vele, akkor kis híján sírva fakadtam.Az történt ugyanis, hogy miután haza hoztuk kicsomagoltuk, a használatijának megfelelően légteleníteni kellett.Pontról pontra haladtunk és nem történt semmi.Víz a tartályba gép bekapcs stb...Búgás, rázkódás de a gőzkieresztő csapon egy csepp víz sem. Valami oknál fogva nem tudta a vizet felszívni a tartályból. Egy idő után megsajnáltuk, kikapcsoltuk. A második próbálkozás úgy ért véget, hogy saját maga kapcsolta ki magát. Valószínű egy biztonsági rendszer lépett életbe. Ekkor már ott tartottunk, hogy vissza kell vinni a gépet. De ugye ott a kisördög, próbáljuk meg mégegyszer, és csodák csodája: sikerült. Azóta tökéletesen működik, többször elvégeztem ezt a műveletet, és semmi probléma nincs. Mindenesetre jó tudni, hogy létezik egy rendszer benne, ami megvédi a gépet a hasonló esetektől.
Sokat használjuk. Hárman vagyunk, van úgy, hogy napi háromszor iszunk, az 9 kávé, ebben van capuccino, megjegyzem szuperül működik a tejhabosítója is, és teának is szoktunk vizet kérni tőle. Hiba nélkül működik azóta is. Több kávét kipróbáltunk: szemeset, daráltat, eddig a Piaza d'oro volt a legfinomabb, megjegyzem nem volt módom még végigkóstolni a palettát.
A 3. bekezdés egy része kissé kétértelműre sikeredett, helyesen: "Éppen ezért az ötfős KVgép-mezőny legjobb eredménye 21,86 pont lett - ezt egy POD-os masina (87 000 Ft) produkálta :-))) - "
szerintem nem. Aki nyitott szemmel él itthon, az egy idő után hellyel közzel ugy megy be KVzóba, hogy talán ihatok egy elfogadható minőséget. Aztán, ha kivételesen (akad szerencsére ilyen) jobb lesz, mint az elfogadható, akkor öröm és csodálat. Ha meg nem, akkor egy válvonás, hogy 12 egy tucat, idesetöbbet.
Én Benzinkutakon rég nem ittam KVt, mivel elég érdekes italokat adtak KVnak... Párhete voltam Szombathelyen az 1ik MOL-nál munkaügyben, amég szereltük a szerelnivalót, bejött vagy 10 ember, ebből ~ 5-6 tankolt és fizetett, 4 közülük KVzott is, meg bejött vagy 4-5 ember, aki csak KV-t kért. Néztem, elég korrekt gép, daráló, utóbbi az adagolótartálynál és a betöltőnél is lezárva szallaggal. Namondom, itt vagy nagyon fogyott, vagy nem akarják, hogy más legyen. Segafredo KV volt a gépben a cimke szerint, a szervízkészlet is az volt. gondoltam mi bajom lehet, ha ennyien isszák, megkóstolom. Annak ellenére, hogy nem törölték ki rendesen a szűrőtartót, hogy szinte allig tömörítették a KVt a szűrőben, egy olyan espressot kaptam, hogy elgondlkodtam a még1-et kéreken. erős tartós crema a KV tetején, idő, mennyiség ideális. Fél"csomag" cukorral valami frenetikus ízorgia. Mivel nem volt tej, elvittem egy tejszint, de végülis nem öntöttem bele. Vétek lett volna.
Szóval nagyon kellemes csalódás volt, főleg azután, hogy láttam nem tiszta teljesen a szűrő.
"...Természetesen itt is akadtak, akik kétségbe vonták a tesztet (és ezzel együtt a tesztet végzők szakértelmét), arra hivatkozva, hogy biztosan nem értettek a kávéfőzéshez, akik csinálták, meg, hogy más-más ember főzhetett a különféle gépeken, de hát ez nyilvánvaló mellébeszélés."
Persze, nyilvánvaló... szerinted... Ugyanaz a hozzáállás, mint a POD-ok esetében: aki nem a Te véleményeden van, vagy kételkedik egy állításban, az ugye, nem is ide való...
Itt van az Általad előszeretettel emlegetett kávéteszt, lássuk: a szakértők sokféle szempont szerint értékeltek, 40 pont volt az adható maximum, de "...szakértőink 40 pontosnak csak a tökéletes espressót tartják, amire csak a bevezetőben említett gasztrogép lehet képes" - ez tiszta sor. Éppen ezért az ötfős KVgép-mezőny legjobb eredményét (21,86 pont) egy POD-os masina (87 000 Ft) produkálta :-))), második szintén egy POD-os gép lett (18,14 pont; 206 250 Ft), következett egy drága karos gép (18 pont; 250 000 Ft), egy másik drága karos (17,90 pont; 243 000 Ft), s a Saeco Magic (17,40 pont; 60 376 Ft).
(A teszt második része sajnos, nincs fent az újság honlapján - ha jól emlékszem, abban az automata gépeket vizsgálták, azok közül tényleg megüthet néhányat egy karos Saeco.)
NADE a fent idézett teszben az is szerepelt, hogy: "Tesztelőink... elmondták, hogy mennyi múlik a beállításokon, és szerintük az elkészített espressóknál jobbra is képesek a bemutatott gépek. A darálón is sok múlik...stbstb..."
Mindezek miatt úgy gondolom, hogy egy adott teszt végeredményét az Úr szavának, megfellebbezhetetlen hivatkozási alapnak tekinteni...hogy is mondjam... furcsa, bár az sem lehet rossz, ha csak ennyi kell a boldogsághoz...
...ja, csak úgy mondom, mert biztos elfelejtetted már: nekem is Saecóm van (Gran Crema), s annak idején, mikor elkezdtél írogatni ebbe a fórumba, s KVfőző vásárlás előtt álltál, én is megírtam a tapasztalataimat (meg azóta néhányszor)...de soha nem gondoltam, hogy jobb gép lenne, mint az ominózus tesztben szereplő, nehézsúlyú (és sokkal drágább) vetélytársak.
A karos Saecók valóban jó gépek - a maguk árkategóriájában. Ennyi, és nem több.
"Saeco, hmm? Tehát leszállítottad az igényszintet végül? Vagy rosszul emlékszem, h. eredetileg a felső kategóriában keresgéltél? Mindenesetre gratula hozzá!"
Volt már olyan és lesz is még a történelemben, hogy az ember nem azt kapja amit szeretett volna, ettől függetlenül tökéletesen meg vagyok elégve azzal amim van. Ráadásul pont miattatok választottam Saecot, mert sok jót hallottam róla.
"Tkp. miért is? Ha valaki, mondjuk, Rómában v. Milánóban jár, ott nem kap jó eszpresszót és ezért hatalmasat csalódik, azt megérteném, de a Dél-Alföldtől ugyan miért vártad, h. jobb lesz, mint otthon?"
Csalódásom oka a következő: Az utca túlsó oldaláról hírdeti a logó, hogy milyen kávét várhatsz, a nevezetes kávézóba. Ugyanez a logó a csészén, a cukron, feltétlezed a jó minőséget. A pulton egy ránézésre is gyönyörű csúcskategóriás gép, adagolós daráló. Tehát minden megvan (elképzelésed szerint),ahoz hogy elvárj egy magasabb (kávéházi) minőséget.És nem kapod meg! Nem hiszem,hogy egy jó kávéért Rómáig kéne utazni. Vagy mégis?
A soltvadkerti Korona Cukrászdát én is csak ajánlani tudom, aki arra jár, tegyen egy látogatást náluk. Már régóta messze földön híres a fagyijuk, de valóban óriási a süteményválaszték is. Nemrég mi is beültünk egy kávéra, sok (pesti) kávézóhoz képest viccesen olcsón nagyon finom kávét ittunk, maximális kiszolgálással.
Saeco, hmm? Tehát leszállítottad az igényszintet végül? Vagy rosszul emlékszem, h. eredetileg a felső kategóriában keresgéltél? Mindenesetre gratula hozzá!
"van annak szabálya ,hogy hogy illik sorba enni ,inni ezeket a dolgokat:süti,víz,kávé?"
SZVSZ úgy logikus, ha legelőször kortyolsz a vízből, a régebbről esetleg a szájban maradt idegen ízek lemosására. Utána úgy váltogathatod a hármat, ahogy legjobban esik, de a végére egy korty KV maradjon, mert a KV élményében nagy szerepe van az utóíznek.
"Elmondom Nektek: hatalmasat csalódtam."
Tkp. miért is? Ha valaki, mondjuk, Rómában v. Milánóban jár, ott nem kap jó eszpresszót és ezért hatalmasat csalódik, azt megérteném, de a Dél-Alföldtől ugyan miért vártad, h. jobb lesz, mint otthon?
A hétvégén a Délalföldre vezetett a jósorsom és az ilyen országolások nálunk mindig össze vannak kötve kévékóstolással, kávéházak látogatáséval.Izgatottan vártam, mivel alig egy hónapja vagyok boldog tulajdonosa egy karos saeco gépnek.Ugyhogy kávéfőzés terén,ebben a kategóriába abszolút kezdő vagyok.Elmondom Nektek: hatalmasat csalódtam.Dunaföldváron egy cukrázdában Segafredot ittunk.Jó volt, de semmi extra az itthonihoz képest.3 napig voltunk Mórahalmon, és ezidő alatt egy alkalommal se sikerült olyan kávét kapnunk amire azt mondtam volna hogy ez egy gyenge közepes.De sehol.A csúcs a kávézónak mondott helyiség a termálfürdő emeletén.Nem a felejthető kategória, rosszabb.Valamilyen automata gépen főzte a hölgy, az eredmény 1,5 dl hig lötty.Ne higyjétek hogy rosszmáju vagyok vagy túl nagyok az igényeim de nekem is volt automata gépem és tudom hogy azt is be lehet állítani és tud finomat főzni.Egyébként mindenhol nagy spéci gépek és az én itthoni saecom übereli mindet.Szegeden aztán sikerült finomat inni több kávézóba is,de a legjobb az Soltvadkerten volt!A főút mellett egy gyönyörű cukrázda,süti és fagyi hegyek, a pulton pedig egy igazi arisztokrata:egy gyönyörű cimballi gép.Udvarias pincér,minőségi kávé ,jéghideg víz,a tányérkán aprósütemény.5csillagos Erről jut eszembe: van annak szabálya ,hogy hogy illik sorba enni ,inni ezeket a dolgokat:süti,víz,kávé? Már csak az ízek végett?
"valószínűleg sok mai kávés vendéglátóhelyen kellene a bárosoknak leckéket vennie a Nespressógéptől." Így igaz, és ez a sivár magyar kávékultúra ékes bizonyítéka. Tegnap beültem egy nagyon elegáns étterem-kávézó teraszára a Váci utca mellékutcáján, (Nyári Pál u., Avocado étterem). Az Illy szép emblémája díszelgett ugyanis a portálon, s ez némi bizalmat keltett. A kihozott csésze tetején lévő eléggé szép minőségű tejhabban két kis barna folt mutatta az elkészítés módját: a tele csésze tejhabba belecsorgatták a gépből kifolyó kávét. Ennyit kávékultúránkról. Hogy milyen lett volna egy egyszerű csésze kávé, (nem capuccino), csak sejthetem. Lehet, hogy egy office automata is könnyen überelheti azt patronjaival.
...és a kiegyensúlyozottság okán idézzünk ugyan abból a cikkből egy másik részt is:
"Minden kényessége ellenére azonban beismerő vallomást is tett Cs. úr: valószínűleg sok mai kávés vendéglátóhelyen kellene a bárosoknak leckéket vennie a Nespressógéptől. A mai megnyilvánuló kávés ismeretekkel egybevetve a gép rendkívül pontos és az italok minőségre állandó."