A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát készülök is rá, de elég skót vagyok hozzá, h. ne nagyon siessek -- úgy érzem, egy jól működő gépnek illik ledolgoznia legalább 3 évet, h. ne legyen bűnös pazarlás lecserélni. (De ne aggódj, csöppet sem fogja bántani az önérzetemet, ha már mindenkinek klasszabb gépe lesz az enyémnél és nem írogatok be ezért pikírt kis megjegyzéseket, legfőképp arra nem, aki meghív, h. megcsodálhassam a szerzeményét :)) Ha már 1959 óta gyártják az Europiccolát nagyjából változatlan formában, csak nem tűnik még el a piacról további pár év alatt.
Alighanem az lehetek, bár nem tudom, hogy váltam azzá, ha már a DeLonghim kevesebb, mint felébe került a Topik Öntudatos Szellemi Proletárjának a gépéhez képest :)
Ezt a részt én sem értettem, de nem meglepő, ez már mérnököknek való részlet. Lehet, h. tud a lassú forgásról, de az magában nem jó, csak ha elég nagy "torque" (nyomaték?) is jár hozzá?
Mindenesetre a hosszúkás és a teljesen gömbölyű szemcsék különböző viselkedését a vízzel szemben még én is el tudom képzelni, az teljesen logikusan hangzik.
"... the conicals ... do not have powerful enough motors to do a high torque, low speed grind." Nem tudom, tudatában volt-e a hozzászóló a CG-n, hogy pl. az Iberital conical, és mindössze 600-as fordulaton megy.
Ez mán naggyon szofisztikált... Igen: ha valaki (vakteszten, persze, a lefőzést követően) úgy 5-ből 4-szer megmondja, hogy a kedvenc kávéját az A. espresso esetében flat burr, a B. esetben conocal rendszerű darálóval aprított őrleményből készítették (és az előbbi tényleg finomabb, aromagazdagabb volt) -, az igen, annak érdemes olyant venni!
Azért kíváncsi lennék rá, hogy ízleléssel tudnék e különbséget tenni két azonos árkategóriájú, de különböző rendszerű (flat burr- conical) daráló között, ha mindkettő rendesen be van állítva. Valószínűleg nem, de azért kipróbálnám :)
Fordítva: flat burr, de űberszuper :) Persze csak azonos kategóriába tartozókat lehet összehasonlítani -- mert a kérdés is úgy szokott fölmerülni, h. két nagyjából azonos árú darálóból melyiket vegyem? Ilyenkor majdnek mindenki egyet szokott érteni, hogy a kúposat.
Egy törzsvendég így magyarázta meg a CG-n:
"For espresso, conical burrs produce a better grind than flat burrs of equal quality. At least they do when I've had comparison shots. Conicals produce elongated grinds that pack better and have more uniform extraction. A super high quality flat burr would produce a grind of roundish particles so uniform as to make it unsuitable for espresso, since they wouldn't pack tight enough to slow the flow. So conical shots have less of an overextracted harsh edge.
There's two provisos: One can compensate on flat burs by dumping the first second of flow, since this part contains most of the overextracted tastes The comparison is between equal quality grinders. Commercial quality conical grinders are very expensive (1K +) and beyond the reach of most hobbiests. If one compares a small commercial flat burr like the Rocky or Mazzer Mini with a domestic conical like the Solis or Lux/Isomac/Innova burr set, there is no advantage to the conicals since they do not have powerful enough motors to do a high torque, low speed grind."
Útba esett (nagyjából ;) így benéztem a Rezső téri új boltba. (Nem az elegancia csúcsa, egy kulcsmásoló helyiségéből nyíló szuterén-szobácska.) Ha ti is azt hiszitek, h. még nem fejezték be a honlapot és ezért van összesen 2 kép a tamperválasztéknál, akkor tévedtek -- összesen azt a két modellt árulják, 1-1 méretben. A rugósat nem vizsgálgattam (SZVSZ rossz ötlet), a normális az 58 mm-es kosarakhoz való 57+töredék mm.
Tényleg, meg tudná vki magyarázni, miért olyan nehéz feladat mérnöki szempontból egy daráló fokozatmentes állíthatósága? Ha egyszer az én (elektromosokhoz képest) olcsócska kézi darálómon meg lehetett csinálni, miért nem olyan az összes jobbféle gépi is?
Talán amiatt van, hogy az Iberital "conical" a Rancilio pedig "flat burr" rendszerű daráló. Lehet hogy a kúposnál könnyebb megoldani a dolgot, bár ez csak feltételezés, mert nem vagyok gépész. Amúgy láttam olyan barkács megoldást is, amivel a Rockyt átalakítják fokozatmentessé :)
(Az is érdekes, ahogy olvasgattam, a neten két "tábor" van (conical vs. flat burr) és természetesen két álláspont is, hogy melyik a jobb megoldás :)
Korrekt leírás. Egyet azonban nem vett észre a felhasználó. Leírja, hogy a végtelenített finomságbeállító tárcsával - ha egy másik kávé miatt elállította - nem tud pontosan ugyanoda visszaállni, mert nincs rajta jelzés, se számozott fokozatok. Nos, ez igaz, de: amikor a tárcsát elcsavarod, akkor az egész tartály forog, a tartályon pedig fel vannak rajzolva egy skála fokozatai. Ez, ha nem is olyan korrekt, nem kattan be, mint pl. 4-es és 5-ös fokozat tenné ha a tárcsa lépcsős lenne, mégis, szükség esetén használható. (Megjegyzem, én soha nem használtam, úgyis rendszeresen finoman állítgatok, ahogy változnak a körülmények.)
Igen. Amikor felveszi a párát, akkor úgy látszik, tapadósabb, masszívabb lesz a kávépárna a tamperolás után. Ezért a "nedvesebb" kávé picit durvább őrlést kíván. (Legalábbis ezzel magyarázom azt a tapasztalatomat, hogy a friss, dobozból éppen kivett kávé finomabb őrlést, s kb. két nap után icipicit durvább őrlést kíván meg, azonos tamper nyomással). Lehet hogy nem a pára az ok, de erre gondolok.
Az nagyon igaz, hogy felbecsülhetetlen jó tulajdonsága az Iberitalnak a végtelenül finom szabályozhatóság. Mikor új doboz kávét bontok, ami olyankor még "dobozszáraz" akkor csavarok hármat a beállító tárcsán (egy csavarás kb. 1/3 fordulat). Két nap múlva a környezet páratartalmát felveszi az őrlemény,s ilyenkor vissza kell tekerni a három fordulatot. Ez a művelet rendkívül kis mértékben változtat csak az őrlés finomságán, mégis fontos, ha pontosan tartani akarom a 25-27 mp-et, ugyanolyan tamperelés mellett (14-18 kg). Tehát ez a finom, apró szabályozás egy teljes fordulat a tárcsán! Itt nincs olyan probléma, hogy "a 4-es fokozat kicsit durva, sz 5-ös pedig kicsit túl finom"
"Egy karos gep pl 200e korul kezdodik, ha stilusban passzos daralot is szeretnek az mar egyutt min. 300 es akkor meg nem biztos, hogy jo kavet is csinalnak."
Á, annál azért olcsóbb. A Gaggia Achille legutóbb 140-vmennyi volt a MM-ban, az Europiccola még olcsóbb vmivel (itteni kiskerben még nem láttam, Bécsben 480 euró). A stílusban passzoló daráló sem föltétlenül jelent egy vagyont -- pl. ezen a képen igazán összeillenek a törökkel, nem?
"Az zavaróbb, hogy degradálóan kezelik egyesek azt, ha valakinek nincs darálója, vagy nem ilyen vagy olyan márkás a gépe, mert ez ugye 1részt sznobság, másrészt erősen leírja az embert, aki mondta. Szerencsére ebből ezen a fórumon talán nincs is... vagy nem sok."
Nem mindegy, h, nincs vagy nem sok, tényleg találkoztál már Te akár csak eggyel is? Mert én nem, pedig emlékeznék. (A CG-n akadnak néha.)