A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Akkor tényleg jó az a Gaggia! Igazi jó kávéból még finomabbat tudsz majd főzni. (Ezzel nem akarom lebecsülni az általad említettet, de pl. Segafredo-ból az Extra Strong azt hiszem még finomabb. Azért csak hiszem, mert bár van belőle itthon, majd csak egy-két nap műlva bontom meg.) Most a Manuel Sublime-t iszogatom - hát az valami csudajó. 90% fölötti arabica, mégis igen komoly crema üli meg, zamata fenséges. BUÉK minden kávészopogatónak!
Továbbra is rendkívül elégedett vagyok a masinával! A szánalmas és mák aprítására használt daráló okozta őrleménnyel is "csodás" kávét készít, tegnap olyan méreg_olasz_eszpresszót hoztam össze, hogy a feleségem majdnem belehalt :)
Vastag crema, remek illat és szinte állandó, kiszámítható minőség...nekem ez a fontos, nem pedig 3 naponta egy remekmű :)
Kicsit meglepett, h. csak egy van -- képekről eddig mindig úgy tűnt, h. csak a régi Europiccolákon van egy kapcsoló, az újabbakon már elég régóta 2 részre van osztva és az egyik pirosan világít, a másik zölden. Lehet, h. ezen azért van csak zöld, mert eleve a Pro modell, nyomáskijelzővel? (És ezek szerint a piros fény a megfelelő gőznyomást jelezné a többin, de ez csak spekuláció.) Mindenesetre a burkolathoz nem igazítják ezeket, uolyanok a rézborításún, mint a krómozotton és a fekete alapún.
Közben itt 1részt osztozva beeex örömében, és megbotránkozva a kapcsolón (mellyel remélem nem rontottam beeex érzéseit), el is felejtettem, hogy tegnap bevásárlás közben megpihentünk a budaörsi Tesco-ban lévő KVzóban (ami bent a vásárlótérben van), és viszonylag pozitiv élménnyel távoztunk. Jópár féle KVjuk van, de kevés olasz pörkölésü. Első nekifutásra két espresso machiato-t próbáltunk, asszonykám francia (vagy bécsi?) Mexiko-t, én egy olasz Java-t. Ami meglepő volt, hogy a hölgyek szemmel láthatólag értettek ahhoz, amit csináltak. Az espresso machiato valóban az volt, amit kértünk. espresso egy foltnyi tejhabbal. A negatívum sajna az volt, hogy a Java már nem volt a helyzet magaslatán, elég halovány íze volt... Viszont asszonykám Mexikoja nagyon ottvolt a szeren. Csodás csészekészletek vannak, teakompozíciók, van csokival burkolt KV is, kicsit drágán, olyan félmaréknyi csokis KVszemért majd 600 pénz... (ok, a nekem tetsző csészeszett is 7e volt, 1 pár csésze, díszdobozban..) Az üzemeltető... na azt elfelejtettem, de valami első magyar kávétársaságos volt a csésze, amiben felszolgáltak... ~ : (
Minimum egy fémszinü billenőkapcsoló, vagy hasonló apróság. 1xüen nem értem, hogy kerül egy tiszta rézszín cuccosba egy zöld 20forintos műanyag kapcsoló ~ : (
Zsír új, elvileg garanciális, persze olaszban. Pillanatnyilag a gomb a legkisebb gondom vele. Pl. most is főztem egyet és nem jött a lé, hiába nyomtam le a kart. Csak negyedszerre. Kicsit szeszélyes a drága.
Szerintem mivel ugysemnagyon garanciális, meg ilyesmi, elkéne nézni valami villanyászboltba, s venni egy hozzávaló szín és miegymásvilágú kapcsolót, s betetetni ennek a helyére (max 1-2 ezerből meglenne, s mennyivel szebben nézne ki).
És a kávé: eddig 1 óra alatt vagy 10-et főztem, mind teljesen más lett. Van, hogy el kezd átfolyni a kv mielőtt még nyomnám a kart, van hogy egy gyüszünyi szurok lesz belelőle az utolsó pillanatban stb. Már mostz érzékelem, hogy minden számít. Az őrlés finomsága, mennyit teszek bele, mennyire tamperolom, stb.