A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Gaggia Classicról szinte csak visszalépni lehet. Melyik évjárat? A Delonghi lesz a gyenge láncszem, nem tudok használható őrlőjéről. Ha azt az 1000 eurót egy frankó őrlőre költöd (Mazzer, Fiorenzato), révbe is értél.
A kések méretének egyezősége nem jelent semmit. Pl. Mazzer 151A és 151F kések: átmérő stimmel, a kialakítás pedig merőben más, és az ízprofil is. Korábban láttam már képet a két említett késről, még csak a bevonatuk (kérgesítés) sem egyezett. Önmagában ez az eljárás tud eltéréseket okozni. A szemre egyezőség is megtévesztő lehet, itt 1-1 fokok, századmilliméterek a rádiuszokban nagy különbségeket tudnak okozni. Az sem mindegy, milyen a test kiképzése, hogyan érkeznek a késre a babok. Csapágyazás, stb...a minőség a részletekben rejlik.
Én ezért vagyok bizalmatlan a mai napig a kínai másolatokkal, mert nincs mögöttük R&D, vagy jól sikerül, vagy nem. Ha van mögötte, akkor meg már nem olcsóbb. Pár hónapja gondolkodtam, hogy kipróbálok egy 1Zpresso őrlőt, aztán elkezdtem felktuatni a változatokat. Végül elengedtem, mert annyi verzió van, hogy az volt az érzésem, maga a gyártó sem tudja, melyik a jó, valamelyik majd csak betalál.
Jelenleg nálam is a Simplicity lenne a végállomás, de egyelőre nagyon jól elvagyok a Phoenix-szel is. Szerencsére a Simplicityre nem a Classic mágneses megoldása került. Ha visszajönne a Traveler, akkor azon nem is gondolkoznék, mi legyen, de egyelőre nincs róla hír. Kézi őrlőnél szerintem pont annyira előny, hogy mennyi vas van benne és milyen nehéz, mint egy mobiltelefonnál.
Mi a gondod GC-vel, ha megkérdezhetem? Csak mert ha olaszos espressora kell, és nem gőzölsz vele, az alu bojler sem okozhat problémát. Viszont javíts ki ha tévednék, de a Delonghi nem gyárt espresso képes őrlőket. A minimum ami kéne neked az egy Graef CM702-es őrlő. 1000 Euro-s alappal viszont jelentősen tágabbak a lehetőségeid mint gondolnád, akár újonnan vásárolt felszerelés esetén is. Ne kapkodd el!
Gaggia Classic van most, DeLonghi örlővel. Ja, az fontos, hogy presszó a cél, tejes dolgok nem érdekelmek. A házi körülmények közötti legjobb elérhető eszpresszót akarom, kb 1000 euro alatt. Olyat, mint toszkánában bárhol ittam 1 euroért...
A Phoenixre értettem, hogy nehezebb volt tekerni, bár ebben is ua. a kés van. Nem tudom mi okozza ezt a különbséget illetve a feltapadt őrleményt sem tudom mitől van. Illetve tudom, sztatikus feltöltődés okozza, csak azt nem tudom egyiknél miért jobban és a másiknál miért kevésbé?! Egyébként valóban robosztus darab tetszik is minden megoldása, de attól kivagyok, hogy darálás után 1-2 percig csak söprögetem a kés környékét, meg a őrlemény tartót is.
Helló, nekem volt ilyenem. Nemtudom mihez képest kellene viszonyítani. Mi van, volt előtte? Daráló egy lelit, iberital, ascaso, meg a többiek van benne.
Nincs haromjartau szelep, vagyis ami nálam volt 2 drb nem volt benne. Talán a legujabbakban van. Egyepkent nem nehéz beleaplikalni. 57 és karral r, picit hátrányból indulsz. És nincs bizbasz műanyag benne.
Megnéztem, a Simplicity és a JE Plus is ugyanakkora kést tartalmaznak. Nem értem, hogyan csinálod, hogy az egyikkel hosszabb ideig tart neked az őrlés. A kések kiképzésében sem találtam szemre akkora különbséget. Érdekes lenne tudni, hogy a feltapadást mi okozza és hogy más kézi őrlőkön (pl. Comandante) is előfordul-e ilyen. Talán a bevonat? A Je Plus-on valami DLC bevonat van. A JE Plus egyébként volt a kezemben tavasszal a kávénapon. Nem semmi robusztus egy darab, már a súlya is tiszteletet parancsol. Az a fajta mágnesesen rögzített őrleménytartó a Kinu-nál csak az M47 Classic-on van. A Simplicity alját egy piros szilikon gyűrű tartja a helyén.
Hello. Kattanásom, hogy vegyek egy La Pavonit. Első körben egy Domus Bar jött szembe, szerelem első látásra. Hülyeség? Akinek van ilyennel tapasztalata, tudná javasolni?
Nekem volt Kinu M47 Phoenix-em, de fogtam a kezembe és próbálgattam Kinu M47 Travelert és vágytam rá. El is adtam a Phoenixet. Sajnos a Traveler gyártása közben megszűnt, a Simplicity áll hozzá legközelebb minőségben.
Most van egy 1Z Presso Je-Plus-om és továbbra is a Simplicity-re vágyom. Könnyebb ugyan tekerni a Je-Plus-t, de cserébe tovább tart vele egy adagot ledarálni és minden kávénál rettentően odatapad az őrlemény mindenhová. A Kinunál csak a sötétebb pörkölés tapadt oda. Szóval én most az 1Z Presso-t is el fogom adni és veszek egy Simplicity-t szerintem... ízben is talán jobb volt a Kinu!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki megtisztelte a kérdésemet a válaszával.
1, Igen, a daráló fontos kérdés ezt már látom/olvasom. Nem döntöttem el semmit, mert bőven van időm, és inkább mások tapasztalatára támaszkodok. Nem zárkózom el a kézi daráló elől, főleg ha jobb végeredményt ad. Sőt, nekem teszik, hogy a kávét amit iszunk én darálom le. (Benne van egy kicsit a munkám) Melyik kézi daráló számít jobbnak, ami hozza a nagyobb, ipari motoros darálók szintjét? Egy Kinu M47 Phoenix vagy Simplicity? Esetleg 1Z Presso JE-Plus? (Mondjuk ezek már húzósabb árúak, de ha ténylegesen jobb az őrlemény minősége akkor megfontolandó.
2, A kávéfőző sincs eldöntve. Nézegettem én is sokat az AVX DB1-es gépét. Persze nem mondok vele újat, hiszen mindenki tudja, hogy a kínai Corrima cég CRM 3007G tipusú gépe felszitázva. http://www.corrima.com/ProductShow_en.asp?ID=804
Persze ezzel nem a minőségére célzok, mert a Corrima cégnek elképesztő milyen kávéfőző kínálata van. Az AVX TB1 gépét is ők gyártják.
Kicsit az a bizonytalanság tart vissza, hogy még igazán nem próbálta senki. Milyen csatlakozásokat használtak, milyen a csövezése, milyen a vízterítése, mennyire stabil a bajonettzár, mennyire van belőve a PID.. A leírás nagyon csábító... Nincs kizárva, hogy a végén ez a gép lesz.
(Nézegettem/olvasgattam kíváncsiságból E61-es gépek után is, mert gyönyörűek, de elégé megoszlanak a vélemények. Nehéz eltalálni a fejhőmérsékletet, sokszor vissza kell hűteni, hosszú felfűtési idő, ez kicsit elvette a kedvem.. Pedig használtan egy Mara vagy egy Eroica még éppen beférhetne. De nem hiszem, hogy ez a kezdők gépe, pláne nem napi 3 duplához :) )
Még valami. Annyit írtam csak, hogy az őrlő "sokat számít", de az nem kifejezés., valójában leírhatatlan a különbség. A kis kúpos őrlők tisztességes munkát végeznek, de ha egyszer beruházol egy komolyabb őrlőbe, hirtelen rájössz arra, hogy miért írják rá a zacskóra a különféle ízjegyeket. Hogy te is érzed őket, csak egy jó őrlő kellett hozzá. Édes lesz a kávéd és megjelennek addig előtted rejtett ízek. A 250-es büdzséd elég tág ahhoz, hogy egy igazán komoly őrlő is beleférjen. (Pláne ha 150-ért sikerül megcsípned még most a DB1-et.) Használtan 100 körül már nagyon jókat lehet megcsípni, de ha nem irtózol a kézimunkától és nem sajnálod az időt sem a kézzel őrlésre, akkor válogathatsz a legjobb kézi őrlők között is. Nekem nincs velük tapasztalatom, sosem volt kézi őrlőm és alkalmam sem volt rá, hogy kipróbáljam, de ha hinni lehet azoknak akik használnak ilyeneket, az ő leírásaik szerint sokszor lekörözik ízben a hatalmas ipari őrlőket is.
Hát igen, elkapott a gépszíj:) Egyébként ezt el lehet indítani az általad említett mikrokapcsoló nélkül is, azaz, ha nincs fent a tartály a helyén + külön start és stop gombja van (RR55-ös típus)
Néhány dolog számodra: - A Victoriának is a tetején van az érzékelője, de ettől az még egy nagyon jó kis gép. A listádról én azt választanám, de elég ritkán fordul elő használtan. - Ha sokat akarsz gőzölni és nekem úgy tűnik, hogy iden, akkor esetleg az AVX DB1 után érdemes érdeklődnöd. Külön dedikált gőzbojlere van, egy komolyan kis thermocoil. A bojlere 550 ml-es tudomáson szerint és van a gépben PID is, a víztérbe helyezett szondával. November elején érkeznek be a gépek és még senkinek nincs vele tapasztalata, de nagyon ígéretes darab, az ára meg remek szerintem. Ha azt veszed meg, akár tudsz egy komolyabb őrlőt is venni a gép mellé használtan, az pedig sokat számít.
Igen, ilyen, annyi különbséggel, hogy fekete + Brasilia felirat van rajta, de gondolom, ez ugyanaz mint a Catler vs. Sage. Végül elhoztam, ha a Catler nem válik be, akkor ez lesz, ha a Catler ok, akkor eladó darálóvá fog avanzsálni. Nem sok helyünk van a konyhapulton, sajnos:)
Fragolától a full-full rézbojlerés GC! Jómagam is egy ilyet használok már majd’ 2 éve. Emelett, ezzel párhuzamosan megfordult már nálam Rancilio Silvia is, de nem éreztem késztetést a váltásra, sőt!
Viszont a Lelit Fred lehet, hogy szűk keresztmetszet lesz ebben a kombóban!
Lassan 1 hónapja bújom a netet, cikkeket, hozzászólásokat és keresem a lehetőegeimhez mérten legjobb választást. Eddig Saeco full automata gépeket használtunk, de kritikán aluli, minősíthetetlen a legújabb 1 éves gépből kifolyó lötty.
Feleségemmel kávézunk, napi 2-3 adagot fejenként. Nem lenne baj, hogy szükség esetén fel tudjam gőzölni maximum 2 adaghoz a szükséges tejet. De én szívesen iszok tisztán, finom eszpresszót! (Közepesen sötét-sötét kávébabbal lenne leginkább használva)
Az otthoni-karos eszpresszókészítésben kezdő vagyok. A keret 250.000Ft.
Darálónak a Lelit Fred darálót néztem ki.
De a főzőben bajban vagyok. Ebben kérem a segítségeteket.
2, Lelit Glenda. (Itt zavar, hogy a pid érzékelője a bojler tetején van, valamint a POV nincs pontosan belőve és nem tud előáztatni)
3, Rancilio Silvia. (De ha ezt még Pideztetni, tuningolni kell kiesik a keretből. Alapból 199k most a Silvia.)
4, Várok egy használt Lelit Victoriára 200k körül..
Szóval itt teljesen elakadtam a rutintalanságom és tapasztalatlanságom miatt. Ezért szeretnék Tőletek segítését kérni, akik sokkal több gépet láttatok, használtatok. Melyiket választanátok ezek közül?
Őrlő téma pipa, lőttem egy Catler CG8030-at. Még nem volt alkalmam kipróbálni, mivel nem érkezett meg:) de remélem egyelőre beválik, amíg lesz keret vmi komolyabbra.
Évekig használtam én is Ascaso I Minit Steel-t, semmi bajom nem volt vele, kivéve, hogy hangos volt. Utána ugyanannyiért adtam el, mint amennyiért vettem újonnan.
akkor azt tudom róla mondani, hogy réges-régen jártam egy barista tanfolyamra, és ott ilyenek voltak. Ebből gondolom, hogy rossz nem lehet. Viszont van egy olyan tulajdonsága, hogy az őrleményadagoló tetejében van egy mikrokapcsoló, és ha az a fedél nincs a helyén, akkor nem lehet elindítani. Ez otthoni használatra kényelmetlenné teszi, de csak szerintem.