A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hála az előttem szólók tapasztalatainak,kész vagyok a beállítással. Eddig azt hittem a jó espressohoz 3 dolog kell:Minőségi Kávé,Jó minőségű és lágy víz,Jó kévéfőző gép. Tévedtem,ha nincs megfelelő daráló az egész nem olyan mégsem, mint amit szeretnél.
Én nagyon meg vagyok vele elégedve. Fél éve használom. Nagyon pontosan, finoman beállítható, és egyenletes az őrlemény. Kis kávémennyiség valóban bennmarad a torokban, de ez mokkáskanállal akár ki is nyerhető egészen könnyen - ha valakit zavar. Expolygonnál vettem, de a barista szakboltban ezerrel olcsóbbért láttam - ráadásul az a város közepén van (majdnem) a Nagyvárad tértől két percre, és nem a világ végén. Egyúttal kb. 8 féle tamperből is válogathatsz náluk - de teljesen korrekt az Expolygon is, főleg azoknak ajánlott, akik Budapest határánál laknak vagy dolgoznak, Pestszentlőrincen. :)
Szerintem van egy kis jelentősége. A domború felszín miatt, a tamper testére merőlegesen ható nyomóerőnek keletkezik egy félgömbnyi irányban (180 fokos térszögben) kifelé ható komponense is. Így a nyomás hatására nem csak a szűrő alja felé, hanem a oldala felé is terelődik a kávé. Ezzel segíti, hogy a középén magas kupac szétterüljön és a kosár egyenletesebben teljen, tömörödjön.
Természetesen ne legyen túl domború, mert akkor középen egy kráter lesz. Szerintem a domborulat magassága, középen nem nagyobb mint 0.5-1.0 mm.
Köszönöm a válaszokat,közben visszaolvastam a témába vágó hozzászólásokat,ugyhogy most értem haza a géppel.Vettem egy csomag Jacobs Meridot,remélem egy kg elég lesz a beállításhoz. Nekiállok,a tapasztalatokat megosztom veletek.
És az Iberitalnak (is) köszönhetően éppen úgy, ahogy kell. Vannak itt nálam sokkal tapasztaltabb Iberital-tulajok, emlékeim szerint mindegyikük elégedett a géppel - én nemkülönben. Masszív felépítésű jószág, fokozatmentesen állítható őrlési finomsággal, értékarányos áron - meg kell venni, mert ennyiért alig akad vetélytársa.
jaja:)) tehát nem sík, hanem domború. Szóval ennek van jelentősége? Csináltatnék én is egy szépetés nem tudom, hogy ez a sík kontra domború játszik e mint porbléma.
Megyek megkérdezem a kollegáimat. Biztosan kihullik a hajuk a tamper aljának problémájától... hehe
1db szívfájdalmam van vele amit korábban már kiveséztünk, hogy az 1személyes kosár 1/3nak megfelelő mennyiség mindíg bennemarad, tehát a következő adagnál ez kerül a kosárba, ha pedig pár óra eltelik két főzés között, akkor az ....(na nem katasztrófa). Vagy! Minden adag után kiűríted, ami csontra kidarálást, döntögetést, hátának erős ütögetését jelenti.
Előnye: rendkívül finom állíthatóság. ( Bazi sokat kell tekergetni - és nem könnyű - azt a kis tekerőjét, hogy már érezhető legyen a változás) A presszó kávé és a forrázott kávé közötti különbséget végigtekerve garantált az ujjperc görcs.
Egyébként nagyon jópofa villanyos felszereléseket gyártanak mostanában a törökök. Főleg a második tetszik, mert továbbra is érezheti az ember a kapcsolatot a módszer ősi gyökereivel (ami erősen belejátszik a török KV hangulatába) és a tisztíthatósága is meggyőzőbb, bár az elektromos dzsezva nyilván jobban illik egy modern irodai környezetbe:
namost 95+-2fokos VÍZ folyik át az igazi espresson, és nem gőz. A citrom meg nem ízesítés volt, hanem arab világban, de már európában is egyre inkább ismert, széles spektrumu emésztési problémákat megoldó gyógyhatásu készítmény a TörökKV, és bele egy egyiptomi kiscitrom, vagy itthon kapható Lime (méretfüggően fél-egész) leve.
Hogy miért nem tudom, de megfogja a hasmenést, csökkenti a hányingert (feltéve, ha letudtad nyelni), és esküdöznek rá, hogy másnapos gyomorra is jó. Valami fertőtlenítő hatása tuti van.
Eredetileg főleg etióp meg jemeni KVból, de azt mondják, mára a török-arab világban uaz a brazil Santos jellemző, ami az eszpresszó-keverékeknek is nagy hányadát adja -- kiszámíthatóbb, egyenletesebb évjáratokkal, mint az etióp. (Jemeni zöldkávéhoz pedig már nem is könnyű hozzájutni az ország zavaros állapotai miatt.) A délszlávok a brazil Minast kedvelik erre a célra, ami szerintem is nagyon finom tud lenni, valahogy nagyon sima, megnyugtató íz; ráadásul ez egy Arabica Robusta-áron, mert eszpresszóhoz alkalmatlan, úgy elkészítve "orvosságszagú" mellékíze lesz. (Ezt nem akartam elhinni és egyszer kipróbáltam, alig győztem kiszellőztatni a konyhát utána :))
Én úgy csinálom, ha van rá lehetőség, h. 2/3 Minashoz keverek 1/3 élesebb ízű cuccot, lehetőleg fr. pörköltet -- az etióp Malongo kiváló erre a célra, de tkp. nem rossz az Omnia sem (bár azzal persze pár szem Robusta is jut bele).
ja, es az arab kave alatt nem a coffee arabicat ertem, hanem az arabok altal favorizalt keszitmenyeket. A legjobb "arab" kave (mint irtam) brazil :))))))))))))) Ugyanis braziliaban kimondottan az arabicat termelik. A robusta nyugatafrikaban termesztett, foleg az idojaras miatt alltak ra erre a tipusra.
En nem kedvelem az arab vilagban hasznalatos fuszerezett kavekat. talan a legborzasztobb volt a baberlevellel izesitett, de ittam mar mas hasonlo elmebetegseget is. A kave magaban megallja a helyet, nem illik semmivel sem kutyulni, neha meg cukorral sem. Az is kepes egyes kavek zamatat megolni.
Érdeklődöm az Iberital kávédarálót használók tapasztalatairól. Most szándékozom beszerezni egyet az Expolygontól,mennék is érte,ha ajánlják a használói. Köszönöm.