Ez elég furcsa, hogy egy kis ccm-s robogóba is ilyen "bika" akksi kell, de valóban ennyi a gyári előírás. (Egy 9 Ah-s akku amúgy 500-600 ccm-s gépekben is simán teszi a dolgát. ;) Az 50-es Libertymbe is 9 Ah-s kell...)
Szóval általános tapasztalat, hogy a Yuasa 4-5 évet simán kibír, persze ha a töltés stb. rendben. Rákeresnék az árakra, ha nem túl nagy a diffi az olcsóbbak és a Yuasa között, utóbbit venném. Ha szűk a büdzsé, akkor beérném valami olcsóbbal is, nem bonyolítanám túl a dolgokat.
Közeledik a tavasz, lassan ideje gondoskodnom a Liberty 125 4T robogóm új akkumulátoráról. A régi alig bírta végig a tavalyi szezont. Állítólag 12V 9Ah-s kell bele. Hagyományos kivitelben ezt találtam:
Köszönöm a válaszokat, közben kutakodtam és valószinüleg futármotor lehetet(mondjuk attól még nembiztos hogy rossz).Annyi kérdésem lenne még hogy mit jelent RST, más a felszereltsége vagy valami ilyesmi?
Ez valószínűleg egy postásmotor volt, azokon hátul volt egy bazinagy doboz, elöl is volt kosár. A fényezés meg részletkérdés. Tudtommal nem jött ki "gyári bikolor" verzió.
Tavaszra akarok venni egy robogót és a Liberty is a látómezőmbe került.2005-6-os modelleket néztem.Nyilván a legtöbbet olaszból hozzák be, és rázzák gatyába, tehát ezzel tsztában vagyok.A kérdésem az lenne mi a külömbség a rövid és hosszú üléses modellek között, mert találtam egyet aminek rövid ülése van és két színe és a lényeg hogy elég jó árban van.Attól félek ez kint valami futármotor volt, meg hogy két szine van esetleg törve volt.Ha valaki otthonosan mozog a modeltörténetben és változatokban segíthetne.Előre is köszönöm.
Egy teljesen feltöltött akksinak azért bírnia kéne 3 indítást, még ha nem is tölt rendesen a generátor. Amúgy egyszerűen meg tudsz győződni arról, hogy van-e töltés: multiméterrel az akkusaruknál - járó motornál - kb. 14,4 V-ot kellene mérned. Ha ettől kevesebb (vagy több), akkor a fesszabályozó v. a generátor lehet a ludas.
Megmérheted pl. azt is, hogy egy teljes feltöltés után az akku mennyire tartja a feszültséget. Miután feltöltött, 12,6 V körül kellene hogy legyen a mért feszültség 1-2 óra elteltével. Ha ezt nem tartja, az akku kuka.
Nyáron cseréltem akkumulátort 125-ös liberty-hez. Viszont az elmúlt hetekben akár hányszor akartam használni vagy nem indult el vagy aksival a kézben jöttem haza, hogy feltöltsem. Mai napon a töltöről vettem le (töltő kijelzője azt jelezte teljesen feltöltötte...) ,de a harmadik elindulásnál már nem tudtam beindítani.
Mi lehet a baj, illetve , hogy tudnám detektálni? Aksival, vagy a generátorral lehet baj?
2T 70-es hengerrel vannak tapasztalatok, a 80-as henger is hasonló lehet.
Előny:
- jobb gyorsulás, rugalmasság
- esetleg nagyobb végsebesség (áttételfüggő is)
Hátrány:
- nagyobb fogyasztás (nekem egy 50 4T van, 2,5-3 litert eszik, szerintem a nagyobb hengerrel, hozzáigazított karbival benyelné a 4-et simán. Annyit meg egy 500-as motor eszik...)
- ha tényleg ki akarod használni a 80-as henger lehetőségeit, akkor kell hozzá még megfelelő variátor, görgők, kuplung, karbi... nem egy hálás meló összeválogatni ezeket. Persze ha van stex meg idő, akkor no problem.
Összességében én nem szórakoznék vele, ha gyorsabb motor kell, inkább vegyél egy 125-öst. A "B125"-tel már pár óra után vezethetők B kat. jogsival is.
Sziasztok!
Piaggio Liberty 50 4T-re ha 80cm3-es hengert tetetnék kb.mennyivel lenne gyorsabb? A gyorsulása jobb lenne? Hosszútávon egy ilyen henger csere mennyire befolyásolná a motor élettertamát? Kérem aki tud válaszával segítsen. Köszi..
Igen de ez 2T rajz és az olajtartály szintjét jelzi! Ilyen a 4T-be nincs. A 125 4T rajzon "Oil pressure switch" néven van, de az én mocimból ez hiányzik (lehet hogy az összes 50 4T-ből!).
Ma szétbontottam a műszerfalat és meglepetésre az "olajoskanna" lámpához nem megy vezeték a stekkerbe! Ezek szerint csak dísz az a lámpa! Nem egy profi megoldás! :(
Passzolom. Ezek szerint a későbbiekén van, a 2006 (?) előttieken nincs. Vagy pl. ezen sincs bekötve. Egyébként ha ráadod a gyújtást, szerintem világítania kéne (már ha be van kötve), és indítás után kialudnia.
Csak szétszedéssel lehet egyértelműen megnézni, hogy milyen állapotban van. Ha már lehet hallani a vez. lánc csörgését, azt jelenti, hogy csereérett. Amíg nincs ilyen zaj, addig én hagynám.