A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van hazai forgalmazója -- Abesszinia KFT., Székesfehérvár. De Bpesten csak egy kávézót tudok, ahol azt mérik (II. Medve utca), néha jól, néha meg rosszul elkészítve. (Azok közé a helyek közé tartozik, ahol csak pultosok v. eladók dolgoznak, barista nincs és a gépet + darálót csak a forgalmazó szervizese állítja be néha.) És egy csemegésboltot ismerünk, ahol néhány fajtáját meg lehet venni -- Aranyhomok a Barók B. úton, de nem nagyon érdemes ott pénzt költeni, a lehető legrosszabbul tárolják a KVt, a bolt legfényesebb-legmelegebb-legpárásabb pontján.
Az Abessziniánál pedig egyáltalán nem érdemes más beszerzési lehetőséget firtatni e-mailben; próbáltam, nem válaszolnak.
Megnézné valaki a www.manuel.it-t? Nekem csak a cégtörténetet hajlandó megjeleníteni, halk zeneszó mellett, az összes többi menüpont (köztük a Products) csak kövérebb lesz, ha kiválasztom, de tartalom nem jön.
Ez azt jelenti, hogy Goppion itthon egyáltalán nem kapható? Hogy írom a fajtáit a kinti lapról, sok ígéretes kávé található közöttük.
Beírom, amit írsz a podról és a darálóról, de azért, valljuk be, ez csak fél érv, mert -- persze, az elfogyasztott kávé mennyiségétôl is függ --, egy Iberital árát azért szerintem gyorsabban legurítod a torkodon, mintsem a kávéfôzô végelgyengülésben elpusztulna...
Fura, mert ha Krupssal főzök duplát, az elég érdekesen tud kinézni. Széle tigrincscsíkos világos-sötétbarna, van benne egy vastag sötétbarna sáv a két kifolyó alatti résznél, és a két kifolyó között, a bögre közepén egy fehéres nagybuborékos tajtékcsíkszerüség is van alkalmanként.
Ez meg amit tudnak: "Közel 20 fajta frissen pörkölt kávé 10 országból (koffeinmentes kávé is), 12 fajta különleges teakeverék, Krémes forró csoki-variációk (hagyományos és fehér csokiból is!), Jeges kávé."
Az E.S.E POD (Easy Serving Espresso) fajlagosan ugyan drágább, mint a szemes kávé, ám ezt valamelyest kompenzálja az, hogy nincs szükség egy minőségi, ezért drága daráló beszerzésére.
A jobb kávék közé beférhet még a Goppion Caffe is - hátránya, hogy nem egyszerű a beszerzése :-(
Ne vicceljetek már velem! Egyszerűen nem hiszem el, hogy ha KÉTSZER 30 ml HELYETT KÉTSZER 60 millilitert csapoltok, akkor nem fehéredik ki a hab! ILYEN EGYSZERŰEN NEM LÉTEZIK 2x7g KÁVÉNÁL! Vagy létezik?
Ha belekotyoghatok, bocs, de lepődj meg nyugodtan. Már amennyiben számít, hogy nálam Krups-on szokott ennél jobb vizuális élményt nyújtani a kávé. A fényképen látható tényleg nagy buborékos, de talán ez kávéfüggő is lehet... Vagy a fény esett épp rosszul... Vagy nemtom :)
És vegyük fel... a ... Pest Budai .... nemtudom, a nevét, bazihosszu... Budaörsi Tesco területén a vásárlótérben. Saját babKV kínálat, forró csoki és variációi és teák igen széles kínálata.
"...egy adag kávé, amelyet darabonként, külön-külön aromatartó, védőgázas csomagolásba zárnak, garantálva ezzel a frissességet egészen a kibontásáig és megfőzéséig. "
Sajnos van olyan gyártó, akinek podjai nincsenek egyesével csomagolva, csak 18-20asával.
Hoppá, itt van hiba: "Ha mindez megfelelően megtörtént, akkor a nagynyomású víz körülbelül 2030 másodpercig kerül érintkezésbe a forró vízzel, és ezalatt az idő alatt 2535 ml mennyiségű eszpresszókávé folyik a csészébe (amelyet a kávé túl gyors lehűlésének elkerülése érdekében 60 fokra elő kell melegíteni)."
Árul, de főzni Illyt főznek. Elég jó hely lenne, ha a dohányzó részt elkülönítenék (vagy, aprócska lévén, tiltanák a dohányzást); most, sajnos, rendszeresen vágni leheta füstöt.
Furcsák ezek a Saeco Magic-ek, pontosabban nagyon sok múlhat náluk apró beállításosokon (amihez a tulajok nagy része nyilván hozzá sem nyúl). Sokfelé használnak ilyeneket az útvonalamon, nem főprofilú kávézókban (pék, éjjel-nappali, cukrászda), iszom is a terméküket időnként, és némelyik olyan jó, mintha rendes barista adta volna nívós félautomata gépből; mémelyik meg olyan pocsék, mintha pénzbedobós automatából kaptam volna egy áruházben... Még a babok sem magyarázzák; tudok olyan helyeket, ahol uazt a zacskós Omniát öntik bele, és az egyik a legjobb Omnia, amit valaha kaptam, a másik meg teljesen ihatatlan.
Nem tudom, meg, persze, minden ízlés kérdése. Nekem például nem ízlik egy Kenya AA, mert nagyon kesernyésnek tartom, de egy ilyet Hausbrandtól például ennek ellenére jobb kávénak tartok, mint egy hozzám közelebb esô ízvilágú Segafredot.
A Lavazzához nehéz hozzászólnom, annak ellenére, hogy azzal a kérdéssel robbantam be közétek, hogy hol kapni stabilan Lavazzát. Ugyanis soha nem egyedül fôztem, hanem Semiramisszal keverve. Ma már persze sírva fakadnék, ha valaki visszakényszerítene hozzá...
Ennyire azért nem szólnám le,kicsit úgy néz ki mintha gyorsabban jött volna le a kívánatosnál.Hogy ez most tömörítési,vagy őrlési hiba,nem tudni,de nem valószínű,hogy a Saeco hibája. Ne legyél mán ilyen gonoszkodó.NNaa.
Igy másképp hangzik,de azért az un.prémiumok között is van olyan aminél sokkal jobban ízlik a teljesség igénye nélkül pld.egy Lavazza Gran Crema, Super Crema vagy a Segától az Espresso Casa,Emozioni.
Bocsánat, de ez a crema nem néz ki igazán jól... A sötétebb rész OK (bár ebben a méretben nem lehet megfigyelni, tigriscsíkok vannak-e benne), de a harmada olyan azokkal az óriás-buborékokjal, mintha beleköptek volna, vagy -- hízelgőbb hasonlattal -- mintha egy Brikkából jött volna ki, nem eszpresszóból.
Nekem az a véleményem,hogy a Lavazzát ,Segát,méltánytalan lenne kihagyni. Hogy a HI-FI példáját hozzam fel,szerintem olyan mintha a minőségi zenehallgatás ezközei közül kihagynánk pld.a Harman-Kardont, Yamahát,Onkyot. De lehet,hogy Én tévedek.
Félrebeszélek. Nem az van, hogy nem foglalkozunk velük, hanem az, hogy igen. Csak aztán valóban nincs róluk egy szó sem. De nem gondolnám, hogy be kell ôket keverni a prémiumok közé, hanem elôbb, külön tárgyalni, mint középosztályt.
Csakhogy melyiket közülük? Akkor kellenének pontos változatnevek, hogy melyiket tartjuk mércét megütônek, és melyiket lécet leverônek.
Na ja, tudtam, hogy eljön a pillanat, lassan szavazásra kell majd feltenni a kérdést... :-)))
Most, ha jobban megnézed, valamelyik korábbi oldalon kifejezetten az van, hogy a boltokban kapható olasz kávékkal (Illy, Lavazza, Segafredo, szigorúan ábécésorrendben) nem foglalkozunk, csak egy minôségi kategóriával feljebb.
Azt ne nézd, mert szerdán nem csökkent, pedig 2-5forint benne volt a trendben... most viszont 5-7forintos emelkedés van a trendben, ki is mentem Savoya Auchanbe, megitatni a lovakat, 247,8ért kapoott 98ast
Azért - néhány kivételtől eltekintve - nem vagyunk napi kapcsolatban, szóval ilyen stratégiai dolgokról nem esik szó. Reménykedni lehet - nézd a benzin árát :-)
Ez nagy általánosságban tényleg igaz, de a Rezső téri boltra pont NEM. Azért hoztam fel őket példának, az alább említett két barista mellett az eladóhölgy is otthon van a szakmában.
Az importőrök? Az egyik M betűs kedvencről ugye, nem nyilatkozom...:-), de pl. a Manuel hazai forgalmazójával már többször volt dolgom, és mindig abszolút korrekt, profi hozzáállást tapasztaltam a részéről, a Saecónál, meg az Expolygonnál nemkülönben. A multiknál fellelhető, eladónak látszó zombikról meg tényleg nincs mit mondani :-)
Barista: maradjunk annyiban... aki közülök nemzetközi hírnek örvend, azt elismerem, mert valszin érdemes. Kevés van ilyen. Aki annak vallja magát, itthon tanult valami tanfolyamot, s él valami KVzóban... annál brutális a szórás. Ha érdekli, szívvel lélekkel csinálja, utánnanéz, jó szakember lehet. Ha csak mert muszáj volt... akkor 12==1tucat kókler csak, akinél sanszosan mi itt jópáran többet tudunk, csak kevésbé ebből élünk.
Igaz ugyan,még nem beszéltem sok kávéforgalmazóval,csak egy kettővel,meg egy két helyen ahol forgalmaznak,számomra"nem meglepően"nem nagyon értették a dolgukat. Sajna ez jellemző a kereskedelemre nálunk. Bemész egy szaküzletbe és félig képzett emberekkel talákozol,akik ne adj isten még hülyeségeket is mondanak. Persze nem mondom,hogy mindenhol,de ritka ahol tényleg hozzáértő emberrel találkozol.
Barista: meglepődnél, ha elbeszélgetnél akár egy kávéforgalmazóval is, mennyi olyan belső információ birtokában van, amiről te nem tudsz. Én nem nézném le a helyedben a szakembereket...
Nem nézem le őket, csak realista vagyok. Szerinted egy bárista szakembernek mennyi ideig kell iskolába járnia, hogy szakember legyen és mit tanul? Ilyen iskolákba olyanok mennek, akik 3-as, vagy rosszabb tanulók voltak az iskolában, ezt ne feledd el, amikor az oktatási idő kihasználtsáégát számolgatod. Szerintem van itt néhány olyan ember, akik önszorgalomból, merő hobbiból már rég tanult annyit a témában, amennyit egy kávéfőző szakember tud.
Azokat a belső információkat meg elmondják egy óra alatt, a másodikban már csak ismétli önmagát. Persze ettől még rettenetesen jó fejek és kedves emberek, vaamint biztosan képesek két tamperolás közben fejenállva 20x megforgatni a mérőkanalat egykézzel, mint a mixerek, de hát ez egy ilyen szakma.
Tudom, hogy ez nagyon rosszul hangzik, de nem hiszek a csodákban.
Huh, kicsit nem olvasok, és mik vannak itten: kukoricatörés, zsíroskenyér, zöldhagyma? :)))
Ellenszavazat: részemről a KV minősége az első. És ha ezt még ráadásul kevés munkával sikerül elérni, hát így jártam, nagyon nem bánkódok. De te tudod...
Brita (és nem Britta, még pejoratíve sem) szűrő már lerágott csont, és nem is akarom felhozni, csak egy gondolat a tisztelt tanárúrnak: gondolj csak bele, hogy mekkora víznyomás megy át egy hálózatra(ba) kötött és mekkora a simán gravitációs átfolyó rendszerű Britán?! Na ugye? Ha néhány légbuborék miatt lelassul az átfolyás, az szvsz nem olyan hatalmas konstrukciós-elb.szós-összeesküvős probléma. És nálam talán egyszer-kétszer volt ilyen, de lehet, hogy csak a beavatáskor nem ráztam ki belőle rendesen a kis partizán bugyborékokat...
Barista: meglepődnél, ha elbeszélgetnél akár egy kávéforgalmazóval is, mennyi olyan belső információ birtokában van, amiről te nem tudsz. Én nem nézném le a helyedben a szakembereket...
Nekem karba őrlős. Az adagolótartályossal az a probléma,hogy több adagot ledarál,és nem lehet szabályozni mennyit,valamint azt sem,hogy egy húzásra mennyi őrleményt engedjen ki.
Ha elviseled felül a reklámot, akkor ingyen van. Ha nem akarsz reklámot, akkor valami évi 4-5000 forint. Ennyit, gondolom, majd nyugodtan összedobhatunk késôbb...
Ha gondolod, csinálok mindjárt egyet, bár nem tudom, mennyire fontos. Elvégre nem URL, hanem Google alapján fognak ránktalálni.
Odáig rendben is van, de jelenleg a weboldal el van zárva a keresôk elôl. Ha kialakul, és azt mondjuk, hogy oké, akkor pár héten belül ott lesz a Gugliban, ha valaki eszpresszóra, kávéra, ilyesmire keres rá. Vagyis, remélhetôleg, sokkal nagyobb nyilvánosságot kap, mint ahányan itt topiklakók vagyunk (már feltettem a webstatisztikai csomagot is rá, ha majd élesben megy, pontosan lehet majd figyelni a látogatottságot).
Tehát, reményeink szerint, ez nagyobb nyilvánosság lesz, mint amit topikon belüli osztogatással kezelni lehet...
Apropó, mondjátok, mert egy barátomnak kellene tudnia éppen most: tehát, ha kijött a fagyasztóból, akkor zacskóban pihen fél napot, vagy nem?
Az oldalad kiegészítésére az espresso, az olaszok szerint:
Italian espresso coffee is created according to very precise parameters:
1. We use 6.5-7 gr. of coffee expertly roasted and then grinded to the right size. 2. The coffee must be grinded and immediately pressed into the filter (with the suitable small press) using a force of 15-20 kg. 3. The water should have a pressure of around 9 atmospheres and a temperature between 88° and 92° C. 4. The ideal contact time between the hot water and the ground coffee runs from 20 to 30 seconds; the coffee obtained has a volume between 25 and 35 cc. 5. Finally, a white porcelain cup is used, that should always be hot (60° C) and dry.
OK, már a múltkor is megértettem a gondolatmenetedet :-). Szerintem erre is jó (lenne) ez a fórum, hogy "szétdobnánk" egymás között a felfedezésre váró kávékat...nem? Más is küzd ilyen problémával, ölég sok olyan márkát tudnék mondani, ahol 1 kg a legkisebb szemeskávé-csomag :-((
Másik megoldásként az is felmerült bennem, hogy nem csomagolom ki, hanem belegyömöszkölöm a szûrôbe, és úgy fôzöm meg. De amikor a Gaggia reklámozott kettôs funkciójú szûrôtartójáról beszéltetek, vagy az említett Kenwood használati utasításának hasonló állításáról, akkor az volt a gyakorlati vélemény, hogy ez sem jó megoldás (azért holnap egy podot feláldozok ilyen módon).
De, amint írtam, nekem pusztán annyi a célom az egész forszírozásával -- ha megy; ha nem megy, leteszek róla --, hogy kóstolási lehetôsége legyen az embernek. Készséggel elismerem, hogy a pod az pod, a hagyományos eszpresszógép az hagyományos eszpresszógép, nem jutna eszembe keresztbe használni ôket rendszeresen, pusztán azt tartanám ügyes trükknek, ha egy olyasvalaki, mint aki én voltam három héttel ezelôtt, aki még nem tudta, hogy a potenciálisan húsz-harmincféle prémiumkávéból melyiket szeresse, végigkóstolhasson egy jó párat otthon is. Mert, persze, el lehet járni két hétig mindennap a Rezsô térre, és mindennap egy másik fajta kávét meginni, de azért, lássuk be, ez sem az a kifejezetten komfortos megoldás.
Biztos nem tudnak többet, mint mi, belátom, elnézést az okvetetlenkedésért.
Egyébként hegedülni is nagyon egyszerű. Beszorítja az ember a hangszert a vállgödrébe, oszt nekiesik a lószőrrel - ennyi. Menuhin se' csinálta másképp, megnézheti bárki...
az átlagnál többet tudunk a kávézásről, de a profik azé' jobbak :-) ) a POD-ről, mert az ilyen "...mennyire megbízható ez a filterbe csomagolt zsákbamacskás kiszerelés..." nem feltétlenül igaz.
Bocs yeahhh, de mennyivel tudnak a baristák többet, mint mondjuk H_G? Szerintem semmivel. Több alkalmuk van gyakorlatozni, különféle gépeken dolgozni és ez ad egy magabiztosságot, komoly gyakorlati tapasztalatot. Ám elméletben lehet, hogy még szerényebb is a tudásuk. Persze nagyon jó ötlet elbeszélgetni velük, mert ha véletlenül mégis többet tudnak, akkor a tudáskiegyenlítést azonnal végre kell hajtani! :-)
A pod az az én szememben egy alacsonyabb szintje a kávézásnak, még akkor is, ha esetleg az a kávé ízre finomabb, vagy elegánsabb, praktikusabb. Ezek a szempontok számomra nem fontosak, mert az önmegvalósítás, a challenge, a kreativitás messze lekörözi az én szememben a tökéletes ízélményt. És mi az, hogy tökéletes? Ezt csak az tudja, aki egy egész napos kukoricatörés után megken egy szelet zsíroskenyeret, kimegy a kertbe és felhúz a földből két-három zöldhagymát, a nadrágjába, vagy melegítőjében megtörli, vagy lehántja a külső héját és elkezdi habzsolni ezt a pod-osnak semmiképpen nem nevezhető stílusban összeállított fenséges kaját! Ehhez képest a pod-stílus az lenne, ha a kukoricatörés után megfürödnénk, felvennénk a frakkot és helikopterünkkel landolnánk a Gundel udvarán, majd elfogyasztanánk egy mások által nagy műgonddal öszeálított, mirelitből készült műkaját.
Szerintem meg a POD lényege, hogy a kávé megfelelő finomságúra őrölve + a kellő erővel összepréselve kerül a spéci papírba. Kibontva felborul ez a kényes egyensúly, és - DJG esetében is - NEM POD-ra kitalált gépen, s - ahogy DJG is említette - az adott gép tamperolási erejével zömítve kerül főzésre a KV.
Még valami: múltkor nem véletlenül ajánlottam Profnak, hogy kérdezzen meg egy-két VALÓDI szakembert (szerintem mi nem vagyunk azok, az átlagnál többet tudunk a kávézásről, de a profik azé' jobbak :-) ) a POD-ről, mert az ilyen "...mennyire megbízható ez a filterbe csomagolt zsákbamacskás kiszerelés..." nem feltétlenül igaz. Amúgy is egyre többen jártok/járunk a Rezső térre, ott van két komoly barista - Kocsis Gergely, Senkáriuk András -, nosza rajta, beszélgessün el velük erről (is)! Én vállalom...
A pod mindenképpen finomabbra van ôrölve, mint amit a szokásos eszpresszóhoz szoktunk darálni (akár különálló, akár egybeépített darálóval). Gondolom, a külön szûrôpapírréteg miatt, de nem vagyok biztos ebben az okban, abban viszont igen, hogy a finomság ténye elhangzott már itt.
A benyomásom is az volt, hogy finomabb, de nincs közvetlen összehasonlítási alapom, mert nincs különálló darálóm. Akinek van, megteheti, hogy egy fehér lapra kiteszi egymás mellé a két darálmányt.
Az egész podcincálásnak alapvetôen az lenne a célja, hogy így lehet sokféle kávét kipróbálni otthon. Ez az egyetlen lehetôség ugyanis arra, hogy egy-két-pár adagnyi mennyiséget vegyél, tehát egyszerre sokféle kávéból kis adagot. Minden más esetben ugyebár minimum negyed kiló az, amit vehetsz, már amelyik kávét árulják ekkora kiszerelésben. Amíg negyedkilónként kipróbálsz, mondjuk, húszféle kávét, addig igen sok idô telik el, és lehet, hogy közben némelyik nem is fog tetszeni, de ihatod, amíg el nem fogy.
De szerintem mennie kell, ha kellô erôt lehet szembeszegezni a kávéval.
Bocsáss meg, de ez a téma annyira elszórtan van tárgyalva, hogy már nem tudom követni. Kérlek, pár mondatban foglald már össze, hogy mire is megy ki a játék. Valahol elvesztettem a fonalat és most csak annyi jutott eszembe a legutóbbi beírásokról, hogy ha egy kávé jól van őrölve, akkor az akármivel is megtamperolható annyira, amennyire a kávé lefőzéséhez kell. Ha ez nem megy, akkor túl durva a kávé. Az espresso finomság az azt jelenti, hogy a hüvelykujjad és a mutatóujjad között dörzsölgetve a szemcse határozottan érződik (tehát, nem lisztes), de nagyon kicsi a szemcseméret.
Akinek van azonos nevű kávéból normálisan eszpresszóra darált és pod-os is, az könnyen össze tudná hasonlítani a darálási finomságot is és azt is, hogy mennyire megbízható ez a filterbe csomagolt zsákbamacskás kiszerelés.
Nem, aligha ez lesz a jó gép a teszteléshez. A mûanyag tamperizé 50 mm-es, de a szûrô nem hengeres, kicsit szûkül, úgyhogy egy rendes tamper (mellesleg, a mûanyagizé is) fennakadna az oldalán. Lehet, hogy ezért nem sikerült jól tömöríteni, nem azért, mert nem nyomtam eléggé.
Nincs valakinél kéznél felesleges pod, amit kipróbálhatna nem podnak, hanem kávénak? Ha megy a dolog, beírnám a weboldalba, mint kávékóstolási lehetôséget.
Túlvagyok az elsô erkölcstelen és bûnös podcincáláson. Az automata fôzôben nem lenne jó, mert a saját darálásához mérten tamperol, tehát elôvettem a félretett és kicsit már meg is sértôdött szûrôtartóst. A dolog elvileg ígéretes, de nincs igazi tamper kéznél, csak az ahhoz adott mûanyag izé. Én próbáltam mindenféleképpen nyomni és taposni, de egy kicsit híg lett a kávé (a zacc is túl könnyen kijött a végén a szûrôbôl, természetesen). Crema ránézésre szép volt, de elég vékony, a cukrot sem tartotta meg. A kávé ízét (Manuel Sublime) azért persze lehetett érezni, de nem sikerült úgy, hogy mással büszkén megitathattam volna.
Valamék nap elmegyek egy tamperért (remélem, a Rezsô téren van belepasszoló, és nem kell méretre csinálni, ez már csak tartalékgép; mit is mondtatok, mennyi a szabvány, 58, vagy az a szûrôtartó bajonettje?), és akkor megismétlem a kísérletet. De szerintem mennie kell, ha kellô erôt lehet szembeszegezni a kávéval.
Jó ötletnek tartom! 7650-ben én is hasonlót írtamírtam:
"... az jutott eszembe, hogy miért ne nőhetnénk ki mi magunkat egy kávé és kávéfőző gép tesztelő társasággá! Szerintem, ha ambicionáljuk, meg tudjuk csinálni! Vegyük elő a kapcsolatokat, keressünk újakat és érveljünk azzal, hogy milyen hozzáértő társaság jött össze itt a fórumon. Egy kis irodalmazás után készítünk egy szakszerű tesztelési eljárást, protokollt, amit megmutatunk cégeknek és kérünk gépeket, kávékat. .... Sőt, még egy on-line Index Kávé Mahgazin-ná is kinőhetjük magunkat és nem kell a nulláról indulni,mert betagozódhatunk az Index-be. Mit szóltok????....."
Az Index-et azért írtam, mert hát itt a fórum, de a kavehazak.hu kooperálás is jó ötlet, mert nekik viszont biztosan jó kapcsolataik vannak.
Azt még a gép-összeállításra értette. :-) Feltehettem volna a gőzölőcső helyére a cappuccino készítő fejet, akkor egy kicsivel szofisztikusabbnak látszana! :-) Ja és a habon úszkáló cukorszemek azok nádcukorból vannak, amit a tanácsaitok alapján szereztem be. Utólag is köszönet érte, mert igazán harmonizál a kávé ízével, sokkal jobban mint az egyszerű barna répacukor. Javaslom kipróbálásra mindenkinek!
Nem Kenwood, hanem Rowenta Adagio. És igen, itatgatom ki a koszt a csepptálcából. NEM venném meg még egyszer. Ellenben a tisztességes tamper hatalmas változást jelentett...
Egyébbiránt üdv az új topic társaknak, legyenek üdlövöldözve! (Kissé read only módban voltam mostanság.)
Az új oldal határozottan tetszik! Tényleg jó lenne, ha csokorban felkerülnének kávé/gép/daráló/kávézó kritikák, talán lenne rá kereslet. Nem tudom milyen ötlet, de lehet, hogy érdemes lenne megkeresni a kavehazak.hu oldalt is, elvileg témába vág. Az ő kvzó kritikáik elsődlegesen nem az espresso minőségéről szólnak, és meglehetősen ritkásak a "szakmai" cikkek is,talán lehetne találni valamilyen módot a kooperálásra.
Ha küldesz e-mail címet, elküldöm Neked azt a leírást az Iberital-ról, amit a cégtől kaptam. Amolyan szórólapféleség, de ez a legrészletesebb, ami elérhető.
Ilyen kávét készít, csak alapból, minden különösebb variálás nélkül.
Kicsit hosszabban engedtem a vizet a szokásosnál, mert mi általában 50-60 ml-t szoktunk készíteni a 7-8g kávéból. Ennek ellenére azért talán jól látható a 30ml-es krém minősége és az is, hogy még 60 ml-nél sem fehéredik ki teljesen a folyadék színe és a hab sem válik teljesen lazává. Vegyétek figyelembe, hogy két csészében Illy van, kettőben Lavazza Oro és egyikőjük sem a dús habról híres!
Szeretném még bemutatni a cukor oldódását és a keverés utáni állapotot:
A mélyfagyasztós tárolást is fel akarom tenni a weboldalra, mint utolsó mentsvárat. Egy dolog nem tiszta: kivétel után zacskóban marad, amíg meg nem szárad, vagy szabadon (de akkor megy az aromája), esetleg üvegbe zárva, vagy mi az eljárás?
Egyszer rátaláltam a Solis daráló forgalmazójára a neten...még bemutató darabot is szok' hirdetni, 18khuf magasságban...majd Yeahhh kartács belinkeli :)
Illeni nem illik, meg kopirájt, meg izé, de annyit emlegettem, hogy a Georgia mennyivel szebb, hogy ha valakit csak a hiánya tartaná vissza, akkor http://eszpresszo.uw.hu/georgia.zip . Közönséges TTF fontok, nem harapnak, de akinek eddig nem volt, nézze meg például csak a fôcímet, hogy micsoda ég és föld a különbség.
Most már bûntudatom van, de ezt már meg nem állom, mert muszáj ideszúrnom: huszonegynehány éves, több területre kiterjedô számítástechnikai tapasztalataim alapján az a szilárd meggyôzôdésem, hogy a mai számítástechnika közel tíz-tizenöt évvel tartana elôbbre, ha nem lett volna Microsoft, vagy csak egy maradt volna a sok kisebb cég között. De a megvitatására tényleg találjunk másik fórumot, ha valaki akarja (van másik fórum itt az Indexen, és ott is közzétettem már párszor...).
Hogy maradjunk a témánál. Solis. Csak tipikusan ide a fórumra meg a Vaterára és hasonlókra mutató magyar linkeket találtam. Valami beszerzési lehetôség? Az is Rezsô tér?
Maradjunk annyiban, hogy elején egy jó elképzelés volt, amit az MS csinált. Csak a megvalósításába elején a gyermek első botladozási kerültek, majd annak javítása helyett fejlesztettek... és aztán mikor már elértek egy szintet, elkezdett a pénz és az USA diktálni. Ez meg sok embernek nem tetszett, s mire összeálltak, s találtak tőkeerős támogatást is.. addigra ez lett.
1 dolog van, amit elég későn láttak be a NEM MS vonalas fejlesztők.. az pedig az, hogy a szgépet használók elenyésző hányada az, aki érti, tudja, programozza, és jelentős bázis csak leül, bekapcsolja, s azt akarja működjön, szép legyen, és a végletekig EGYSZERÜ. MS ezt nagyon jól látta, és elég korán ráállt erre a vonalra.
Még 10 éve is elég húzós feladat tudott lenni egy Linux installációja, az pedig az első lépés ahhoz, hogy elterjedjen. Mivel ha feltenni sem 1xü, akkor nem teszik fel. Ugy meg nehéz a térnyerés. Nade ebből ennyi elég mára, a sör és popcorn nyert ~ : D
Hja, Tesco, KVzó, hölgy kicsit fáradtan szórakozott volt. de jófej. És nemtudom mi történt, mert friss Mexiko Francia BAB volt kirakva, abból kértem Espresso machiattot, és most olyan átmenet volt a Mexiko és a Kenya között... pedig szemem elött vette ki a babot, őrölte, stb.. Arisztokrata forrócsokim meg sima lett, de még az is nagyon meghatározóan finom élmény volt ~ : )
Viszont nemtudom meddig fog menni, mivel elején 3 hölgy volt, most meg már 1 ideje csak 1 van, és szórakozottan lasssan, de élvezettel dolgozik. Viszont sokan nem várják ki, amég az 1-2 adag eztazt megcsinálja, amit rendeltek, s csak azt kviive veszi fel a köv. rendelést.. Meglátásom szerint KVzók 1/3-1/2-ét vesztik el azzal, hogy egyedül dolgozik.
Bocs, de most butaságot írtál. IE a legzsörnyübb, mind programozói szemmel, mint bárhogy. Csak mivel az volt a legelterjedtebb, igy elkezdték nem HTML szabványra fejleszteni az oldalakat, hanem IE kompatibilisre.
Elképzelhető, mert nem vagyok tanult programozó, csak amolyan műkedvelő. Amikor szükség van valamire, akkor megcsinálom. Volt, hogy kellett egy kis pénz, akkor elvállaltam egy-két dolgot és azt igyekeztem rendesen megcsinálni. Utálom, ha egy honlap mizizik, villog, meg szórakozik velem, szerintem a web nem erre való. Igyekszem olyan honlapokat készíteni, amelynél a főoldalról minden elérhető. Példaként nézzétek már meg a www.kdvkovizig.hu és a www.3etech.hu honlapokat, érdekelne a véleményetek. A vizig-eset már ők gondozzák és egy kicsit szétberhelték, az nem az én bűnöm (gyenge minőségű képek, stb.)
A magam részéről, én kevésbé vagyok harcias a mikroszofttal kapcsolatban. Úgy hozta a sors, hogy 1975-től kezdődően, tehát jóval a PC feltalálása előttről használom a számítógépeket és a hálózatok kialakulását is végigszenvedtem. Itthon is volt mindig gépem, Commodore, Spectrum, XT, AT és nem játékra használtam őket. Nagyon tudom értékelni amit a B. Gates-Simonyi K. csinált, függetlenül attól, hogy van bőven kritizálni való is. Nyilvánvaló, hogy nem egy kellemes dolog, hogy az usa nemzetbiztonsági emberei ki s be járkálnak a világban található PC-ken ha azokon Windows van, de hát ezt is meg lehet érteni valahol... :-) Az is kétségtelen, hogy olykor nagyobb a szavuk az MS marketingeseinek, mint a programozóknak, de hát a legjobb tesztelők a felhasználók maguk. :-)
Azért lássuk be, jó sok időbe telt, mire a lelkes amatőrök végre össze tudták szedni annyira magukat, hogy felépítettek egy közel hasonlóan jól használható szoftver rendszert, amit az MS jóvoltából már kb. 25 éve eredményesen használunk... :-)
Hja, még 1 mondat, asszem gprinz vett valami Kenwood gépet, vagy milyent (visszakereshető) és legnagyobb megdöbbenésemre közölte, hogy a csepptálca nem kiszedhető. Szóval ha pucolni akarja, akkor rács le, s szivaccsal kiitatni, kitörölgetni.
Vannak ilyen dolgok. És nagyon sokat tud dobni a dolgon az, hogy neked mennyire tetszik, mennyire kézreálló. Vakon feltudom ajánlani, hogy XP4020as Krupsot megmutatom IRL, főzök belőle KVt, és ugy alaposan átnézheted, ha esetleg szóbajöhet számodra.
Én ugy vettem/kaptam, hogy a céghez volt egy 25e-es keret, amiből kellett főző. Akkor ebbe a keretbe ez (XP4000/XP4020, akcióssan MM-ben) fért bele, meg Dé Longhi, amiből akkor nem néztem ki, hogy jó KVt tud adni, mivel bennem az él, hogy a gagyivonal közepe, teteje termékei vannak. (Elnézést, remélem nem bántok meg vele senkit, mivel nem célom.) Illetve párezer ráköltéssel egy Saeco fért volna még bele, az 1ik alapgépük, ami nekem nem tetszett kinézetre. Megvettem XP4020at, lévén cégé lesz 4barosnál tuti jobb, azt kiderül. Megvette asszony pénteken, hazahozta, mondom teszteljük, ne hétfőn égjek be cégnél, hogy nem megy... Kiboncolás, örülés neki, tesztelgetés, és másnap elmentünk még1-ért, mert ez már ittmaradt a konyhában, s az "újat", teszteltem, hogy megy, csomagoltam s vittem be 7főn a céghez. És mint a mesékben, boldogan éltek, amég... nem próbáltam vele a POD-ot. Mert az a vonala nem erős, igaz tamperelve, meg odafigyelve egy átlagos espressot PODból is tudok már vele csinálni.
(Ez sajnos igaz szinte az összes őröltKVs gépre, hogy POD-ból csak akkor életképes, ha valami teljes kiegészítőszett van, a sima szűrőcsere nem elég ahhoz, hogy PODból is jó legyen.)
Asszem, az Ascaso Arc vezet, a Szamila honlapja szerint 78 000 Ft+ÁFA (kérdés, mennyire naprakész - lehet, hogy drágább...). De jó a tipp (én is szeressem :-))) ), egyszerű, de naccerű a cucc!
A saját eddigi tapasztalatom/50 éves vagyok/, Az un.érlelt döntések rossz eredményt hoztak. Ha vannak összehasonlítások,vélemények,gyorsan mérlegelek döntök azonnal,ebben megérzések is segítenek/lehet, erre sokan felhördülnek/ És azonnal megveszem,mert ilyen vagyok,nekem azonnal kell,frászt kapok ha valamit rendelni kell,addig megyek még meg nem kapom.Ilyenkor már az sem érdekel,ha drágább. Őszintén mondom,nagyon kevés dolog van amit később megbántam,ezek többsége az érleltek közé tartozik. De hát mindenki más.
Nos segítek. Vedd meg az darálót. Maradjunk Iber vonalon, mert ugy néz ki, annak a legjobb az ár/érték aránya atudása és szinte minden. Ez 35-40e között van. ~ : ) Innét a KVfőződ már egyből eléggé necces, ha a keret rá 70e. Tamper vonalat hagyd. A Főzökhöz szinte mindhez adnak egy mérőkanál+tamper combót. Nem jó, de használható szinte mind. Ingyé... Aztán ha összeértél vele, addigra tudni fogod, hogy milyen tampert szeretnél, s hogy ahhoz a géphez-e vagy elötte gépcsere.
Nos, a bor néha adakozóbb, engem pl gyakran áld magas gyomorsavszinttel. De megtalálgattam a számomra jó savat kevésbé termelő borokat, melyek íz és illatvilágukkal kiegészítik a látványukat, s finomak, de árban is megfizethetőek számomra. ~ : D
Ja, én már nem is olvasom azt a topicot :)
Azért örülök, hogy segítettem és! engedd meg, hogy javasoljak még 2 gépet megtekintésre.
1. EW-ben AEG gran crema(?), tiszta fém, cca. 35e
2. Madaras, Rowenta új gépe, tiszta fém, 30 alatt és nagyon csinos!
(haver azzal szívatta a sznob népet, hogy vett egy riedel-t és mindenki szeme láttára abból sörözött :) Egy nagy átb...ás, de olyan jó tudni, hogy ilyenünk van...szvsz.
Na, olyasmi volt a De Longhi, amit itt mondtak, akkor az már csak húsz. Biztos jobban jársz a Kenwooddal. Az Iberitalról 35 rémlik, a tümper (milyen magánhangzó nem volt még?) 4.
A Gaggia meg a többi fôzô durván négyszer annyiba kerül, mint ez. És most mondok egy provokatív mondatot (jó lesz tesztelni, mert ha nem lesz nagy a felhördülés, beírom az oldalba is): nem fôz négyszer olyan jó kávét.
Helyben vagy, 35 000 az IBERITAL,a Rezső téren állítólag 1-2 ezerrel kevesebb,attól függ hozzád melyik van közelebb,az Expolygon a 18.ker.-ben van. A Kenwood,24 990 ha tetszik jól jársz vele,tamper 4000 ez össz:64 000 bőven fájdalomküszöb alatt. Expolygon előny,ha a Kenwoodot választod a tampert méretre készítik. 52 mm a szűrő.
Egyébiránt, mint írtam, vetem ám Riedelt (és még fogok is). Sznobizmus ide vagy oda, piszkosul jó, egyszerűen összehasonlíthatatlan a sima vizespohárhoz vagy akár egy ikeás 300 forintos pohárhoz képest.
A 7750-ben leírtam a komfortzónákat: 30 ezer forint körüle nagyon kényelmes, afölött azért már meggyőzőnek kell lennie. Az Iberital darálóra még nem írtatok árat, ha mondjuk 30 ezer forinttal számolom, plusz 30 a gép, aztán tümper, ezazamaz és 70 körül vagyok. Per pillanat ez a fájdalomküszöb. Ahogy számoltam, ez financiálisan is nagyjából megéri: egy év alatt tudok annyit játszani vele, mintha egy kávézóban ügyködnék minden nap (pláne, hogy még ott sem feltétlenül garantált az állandó minőség).
Eccerü. Végy egy vacum fóliázó masinát,vannak hozzá tasakok,ha megállapodsz egy bizonyos fajta KV mellett vehetsz 1 kg.-ost szétdobod 4 felé vákumozod lehegeszted. Igy csinálom évek óta.
Talán bunkónak fogsz tartani, kedves Prof., de a helyedben várnék a vásárlással...nagyon tanácstalan ilyenkor az ember, ráadásul a kedves olvtársak is tömnek infóval, ülepedjen le a dolog, aztán hozz egy jó döntést!
Vegyél addig 1-2 üveg bort és néhány riedel poharat, amit a sznob és kevésbé sznob hozzászólók ajánlanak a topicomban :)
A bor bölcsességet ad, állítólag..
Hát ha megengedheted magadnak a G. Babyt darálóval együtt, belevághatsz nyugodtan, nem járhatsz nagyon pórul! Ha nem, akkor először nézd ki (sőt, tényleg megveheted) a megfelelő darálót, utána a maradékért nézz gépet -- könnyebb olcsón jó "főzőt" kapni, mint használható darálót.
Nem tudom, mennyi a New Baby (nem figyeltem...), de ha nagyjából egy szinten van az Acasco Arc-kal, akkor magam részéről az utóbbit választanám. Igazán jókat írtak róla a CG-n, ráadásul magad is megkóstolhatsz egy próba-főzetet belőle (a Szamilánál az Ázsia Centerben), ami sajnos nem minden gépnél lehetséges vásárlás előtt.
A DeLonghiról egyébként azt hiszem, az eszpresszóban meglepően jó ugyan, gőzölésben viszont nem annyira, hogy rá lehetne bízni egy család v. vendégég ellátását cappuccinóval -- de lehet, h. csak én nem próbálkoztam a gőzöléssel eleget, ui. a magam részéről nem teszek tejet eszpresszóba, csak a dugattyús kávéba. (De miközben előkészülök az eszpresszóhoz, fölhajtok néhány csésze tejet tisztán -- így nem provokálom a gyomorsavat, mégsem tompítom el a KV ízét.)
Amikor írtam a hozzászólást, akkor néztem az oldalt és feltűnt, hogy valahogy az accesories az mégsem az, hanem csomagok. Tehát ilyen csomagban ez van, örülj neki. A másikban meg más. Ja, hogy neked nem ilyen kell? Vess magadra...
Az alapkérdés mindenesetre maradt: hogy csináljunk vákuumot a kávénak?
Jól látod a lényeget. A POD-os dolog számomra arra jó,hogy betérni olyan helyre ahol POD-os gép van,és megkóstolni külömböző fajtát,amelyik ízlik abból venni szemest. Változatlan véleményem viszont,hogy a POD-ba kevernek mást is a KV-hoz. Ezt meglehetősen lehet érezni mikor ugyanabból a fajtából iszol POD-ost és szemes-frissen őröltből készültet.Nagy a különbség.Tisztán érezni a POD-ban levő adalékot.
Akkor a DJG-féle kibontós--tömörítős eljárás bejöhet pl. próbálgatáshoz? Tudom -- pontosabban feltételezem az elmondottakból --, hogy az eredmény nem 100%-osan ugyanaz, mint egy frissen őrölt, jól tümpelt lefőzés esetén.
Nagyon nyomják a használatiban is a podos főzést, de mellőzni fogom.
Van, de mikor elkezdték reklámozni, itthon azt mondták, az sem biztos, hogy kapható lesz... aztán allig 1 évvel később megjelent itthon is, de csak kész összeállításban. Külön nem kapható mind a mai napig itthon, pedig vennék. Csak van már egy Braun 5550 BC-HC szettem, igy nem szeretnék egy eggyel kisebb "motort" is venni csak mert azzal csomagolták 1be. Ugyanugy az 1el kisebb "motorhoz" volt egy BC szett és egy csecsemőcsomag is összecsomagoltan, akciócza, mikor az én szettem vettük. Gondolkodtunk, jólenne egy olyan csecsemőszett majd külön, ha oda jutunk, hogy baba is lesz. Azt sem kapni külön... Lehet érdemes lenne kinézni osztrákiába vagy németekhez, mert minket eléggé egy kalap alatt kezelnek a lenygyel-cseh-szlovák-román-bulgár-ukrán-szerb-horvát vonallal, amolyan mostohagyerekként. (közép-kelet europai régio ugye...)
És neked mi az álláspontod az engem most jellemző pánikszerű nem tudom milyen gépet vegyek helyzetről? Most, ahogy látod, a Kenwood van első hely környékén, utána a Gaggia New Baby. A kettő nem egy árkategória...
Tőled egyelőre csak annyit olvastam válasz gyanánt, hogy az MM-ben vannak más masinák is, továbbá ez utóbbi a DeLonghiról.
Igen próbáltam, több féle márkát,és mindig kiábrándító volt. Pedig kifejezetten alkalmas szüröje van,de gyorsan átszalad a víz ugyhogy pocsék az eredmény. Ráadásul a kar felhelyezésekor az elfordítás mértékének megfelelöen tömörít is. Az iható KV-t csak a podok kibontása és átdarálása adta.Eddi mindegyik gépemmel ez volt az eredmény. Eddig csak egy helyen ittam finom espressot kapszulás rendszerből,az Apácai Csere János utcában van egy éjjel-nappali csemege,ott van Lavazza gép mindig finom espressot ittam.De az a gép csak kapszulást tud.
Bocs, de most butaságot írtál. IE a legzsörnyübb, mind programozói szemmel, mint bárhogy. Csak mivel az volt a legelterjedtebb, igy elkezdték nem HTML szabványra fejleszteni az oldalakat, hanem IE kompatibilisre. Tekintettel, hogy ezzel egész addig nem is van gond, amég olyannal nem ütközik a dolog, mint a szabványban fixen rögzítettek. Onnét áll a bál. Kritikus a dinamikus méretezés kezelése, melyre az IE egyéni elveket alkalmazna... és teljesen mást az HTML szabvány. Sok programozó feladta már azt, hogy 1 forráskódot tökéletessé tegyen a 3-4 elterjedt böngészőre, s legenerálta a forráskódot egy elágazás után IE-re és HTML/CSS szabvány-ra.
Kicsit olyan az IE, mint ha valaki azt mondaná, hogy Ő metrikus mértékegységeket használ, a szavbány szerint, de a liter számára 9,67 deciliter, és a méter 107,5 centiméter.
6 év honosításban eltöltött idő alatt volt "szerencsém" megismerni ezen anomáliák javarészét.
A legmegrázóbb élmény az volt, mikor a sokáig a pártatlanságáról híres Oracle is azt mondta, elég ha IE alatt jól néznek ki a dolgai, mert a sok (buta) amerikai ugyis azt használja.
"Ez a 32000 forint azonnali vásárlásra csábító volt"
Még csak nem is annyi, mert a DeLonghi alapmodellje, a BAR12 csak 20 ezer (19 990 :) Nagyon műanyagos a külseje (két kézzel kell kezelni, mert könnyű is), ennek ellenére jó -- belül megegyezik a következő kategóriával, és ennyi pénzért nem adnak hozzá crema-fokozót (ami javít a pocsék kávén, de elrontja az igazán jót), hanem normális hagyományos szűrőt és -tartót. Közhely, de egy ilyen olcsó géppel és egy elég jó saját darálóval sokkal jobban jársz, mintha a presszógépre költenéd mind az 50-60 ezret! Annyiért nem drámaian jobb gépet lehet kapni, miközben a daráló hiánya szinte lehetetlenné teszi a kielégító otthon kávézást.
Az automatikus frissítés cirka egy hónapja majdhogynem rádkényszeríti a letöltését. Ha nem úgy állítod be a gépedet, hogy szóljon, mit akar frissíteni, hanem rábízod, hogy végezze el automatikusan (ahogy a felhasználóknál általában lenni szokott), akkor kérdés nélkül már meg kellett kapnia mindenkinek.
Ahogy mondani szokás, az op. rendszer frissítése sokkal fontosabb dolog annál, mint sem, hogy a microszoftra bízza az ember! :-) Nálam ki van kapcsolva az automatizmus, de látom, hogy már mutogatja a pajzát Bill Gates itt alul a tálcán. :-)
Bocs, nekem IE 6.0 van, ami az XP SP2-vel jár. Ennyire különböző lenne? Szerintem a "népnek" ilyenje van.
Az automatikus frissítés cirka egy hónapja majdhogynem rádkényszeríti a letöltését. Ha nem úgy állítod be a gépedet, hogy szóljon, mit akar frissíteni, hanem rábízod, hogy végezze el automatikusan (ahogy a felhasználóknál általában lenni szokott), akkor kérdés nélkül már meg kellett kapnia mindenkinek.
Az rendben, hogy a táblázat 100%, de honnan tudja, hogy egy oszlop mennyit sajátítson ki ebből?
Hosszú sora van annak, ha érdekel, a HTML-specifikációban keresd. Bonyolult, de hatékony algoritmus.
Mivel az IE 7 ilyeténképpen felkerült a nem-opcionális, hanem az automatikus frissítés által letölteni kényszerített javítások közé, szerintem ez az a speciális eset, amikor az IE 6-tal nem érdemes foglalkoznunk akkor, ha az ô speciális kiszolgálása más böngészôket csúnya megjelenítésre késztetne. Ha az emberek szabad döntése lenne a frissítés, akkor nem ezt mondanám, de így igen.
Rendben, akkor ha nyugi lesz, frissítem a win xp-met.
Alighanem ez a töménytelen mennyiségû CSS-inkompatibilitás közül az egyik, amit az IE 7-re végre kijavítottak (nem én mondom, egyszer valahogy odakeveredtem az IE 7 beta fórumára, ahol a hozzászólások 80-85 százaléka azon rimánkodott a fejlesztôknek, hogy az isten szerelmére, ott van évek óta a CSS, szabvány meg minden, tegyék már meg, hogy követik az elôírásait).
Ettôl függetlenül csak két ok tud rávenni, hogy elindítsam: az egyik ti vagytok :-)), a másik az APEH az ostoba eBev rendszerével, amelyik például folyó hó 20-án mûködött Operával, folyó hó 22-án pedig már éppen nem...
Szóval, ezen akkor nem fogok tudni segíteni. A text-wrap és a word-wrap alapbeállítása (nem a böngészôírók, hanem a szabvány) szerint normal, én ennek ellenére biztonságból betettem s stílusba, tulajdonképpen feleslegesen. Azért nem szívesen adok százalékokat az oszlopoknak, mert így minden böngészô ki tudja alakítani a mostani és a késôbb változó tartalomnak megfelelôen (mellesleg, mindhárom böngészô most pontosan ugyanazoknál a szavaknál tör).
Mivel az IE 7 ilyeténképpen felkerült a nem-opcionális, hanem az automatikus frissítés által letölteni kényszerített javítások közé, szerintem ez az a speciális eset, amikor az IE 6-tal nem érdemes foglalkoznunk akkor, ha az ô speciális kiszolgálása más böngészôket csúnya megjelenítésre késztetne. Ha az emberek szabad döntése lenne a frissítés, akkor nem ezt mondanám, de így igen.
A Gaggia podja, pontosabban szerintem inkább kapszulája a Caffitaly. Egyébiránt érdemes megnézni a kávéfőzés egyszerűségéről szóló kis interaktív flash animációt, a végén pedig a feliratot a lenyűgözően kinéző espressoval... Nos, a Mammut-béli élményem kötődött ilyen kinézetű löttyhöz.
az én gépemen levô IE 7 pontosan ugyanúgy tördeli a táblázatot, mint a másik két böngészô
Bocs, nekem IE 6.0 van, ami az XP SP2-vel jár. Ennyire különböző lenne? Szerintem a "népnek" ilyenje van. Az rendben, hogy a táblázat 100%, de honnan tudja, hogy egy oszlop mennyit sajátítson ki ebből?
Azon morfondíroztam, hogy nálunk kulturáltabb országokban létezik olyan, hogy vákuumdoboz. Sőt, a Braunnak van olyan kézimixere, amelyiknek van vákuumfeltétje (laza 35000 forint az alapszett). Van borhoz is olyan dugó, amivel vákuum szíjható az üvegbe (pár ezer forint a szett, 2 dugó, dugóhúzó meg a szivattyú). Valami ilyesmit kellene keresni a kávé tárolására. Paul Bassettnek van a sajátmárkás termékei között. No, ilyet kellene találni.
Pár éve egy volt osztálytársam felhívott, hogy szeretne házi mozit. Mondom okaj, bemész, ilyen erősítő, ilyen hangfal, ilyen kábel, ennyi pénzt vigyél.
Nagyon messze nem a legjobb, sosem volt az, de tényleg ne kezdjünk bele itt. Viszont beraktam egy amúgy felesleges, de alapvetôen ártatlan "width: 100%" kitételt a stíluslapba, és úttörôbecsületszavamra, az én gépemen levô IE 7 pontosan ugyanúgy tördeli a táblázatot, mint a másik két böngészô, és nem lóg ki oldalra, és nem kell scrollozni 1024x768-ban sem. Szóval, ha te másképp látod, akkor itt valami árulás van. Esetleg még ha valaki közbecsilingelne, aki szintén IE 7-et használ...
Nos, nekem a POD-dal alapvetően az a bajom, hogy nagyon szűk körben van behatásom a végeredményre. Végigkóstolok x mennyiségűt és nem jön egy sem olyanra, amilyet szeretnék. Akkor?
Ellenben kipróbálok x mennyiségű kávét, és ha nem jön be egyik sem, akkor elkezdek kísérletezni pl. a tamperolással, az őrléssel, esetleg kávék kevergetésével, hogy elérjem azt, ami nekem a legjobb eredményt adja.
DJG olvtárs ötlete a podok bontogatásáról és kipróbálásáról nem rossz, sőt, ahogy nézem, a cumpika által most forszírozott kenwood is megeszi a podokat... Hogy aztán hogyan, az más kérdés.
IE 7 hibája. Opera és Firefox töri a táblázat celláiban a szöveget, hogy kitöltse pontosan faltól falig. IE nem. Hasonlóképpen az IE hibája, hogy a fôcímnek függôlegesen középen kellene megjelennie a felsô sávban, de nem teszi. A másik kettô ezt is hibátlanul mutatja. Általában véve is igaz, hogy az IE adja a legtöbb problémát, szerencsére ma már csak 60-65% körüli a piaci részesedése, és tartósan és megbízhatóan csökken... :-)
Na, ha jól látom, alig másztunk ki a víztisztító cseberből és máris belecsöppentünk az anti-microszoft vederbe. :-)
Megnéztem a forráskódot és azt kell mondjam, hogy bizony az IE-nek van igaza, mert a táblázat oszlopai nincsenek méretezve és a sortördelés sincs engedélyezve. Ilyen formában a többi kispajtás olyat csinál, amit a programozó nem engedélyezett számukra. Sajnos valóban az van, hogy a különféle böngészők default értékei nem egyeznek meg, ezért ha univerzálisat akar az ember csinálni, mindent paraméterezni kell, ami elég macerás. Ebből a szempontból talán a Netscape volt a legszörnyűbb, amelynek html szerkesztője még a saját böngészőjével sem volt kompatibilis.
A scroll rendben megy, de a táblázat továbbra is elnyúlik. Szerintem próbálj meg az oszlopoknak is relatív szélességet adni, a táblázatot 100%-nak véve (ha ezt lehet így) és a sortördelést engedélyezni.
Amúgy az IE-t nem lehet megkerülni, de nem is nagyon kell, mert az a legjobb még ma is a sok hibája ellenére.
A POD-os gépeket alapból utálod? Pedig a "fajtiszta" - CSAK POD-ból főz - gépek, JÓ POD-dal bika jó kávét készítenek ám! Most ne az átlaggépeken ("univerzális", POD-hoz is marhajó szűrőbetét és társai) leizzadt POD-os kávékról mondott véleményekre gondolj...
Nézd meg a honlapon is,ez nem a legjobb kép,a valóságban nagyon jól néz ki. A teteje csészemelegítös,persze semmit sem ér.Jelenleg 2 db originál doboz van az emlitett helyen.Tegnap láttam.
No, ez így ebben a formában pontosításra szorul, amennyiben az árcédulán szereplő szám sok esetben számít, viszont mindig ár/érték aráynyban vásárolok. OFF példa: nekem valahogy derogál, így nem is fizetek ki 6000 forintot egy alsónadrágért, 300 ezer forintot egy tollért vagy 700 ezer forintot egy zuhanyfülke ajtóért (homokfújt üveglap, nem ilyen csilivili zuhanykabin).
Ellenben nem sokat gondolkodom azon, hogy ha valamit komolyan akarok és ki is használom, akkor az mennyibe kerül. OFF példa ismét: a bicajos órám mindenestül bolti áron 140 ezer forint. Ennyiért más hat bicajt vesz az egész családnak. Ez kellett, pontosan azt tudja, amire szükségem van és tökéletesen elégedett vagyok vele.
Nem tudom, hogy a minőségi kávézás mennyire lesz szerves része eztán az életemnek (ahogy a párhuzamosan ledező sommelier-vénám sem), ezért tudom, hogy most erre 30-40 ezer forintot gond nélkül rászánok, mert ha bebukom, ott egye meg a fene. Viszont egy 150 ezres gép árát azért kicsit kellemetlen lenyelni, ha 2 hónap után felrakom a szekrény tetejére.
Capuccino?
Rendelj egy Mukka Express-t a netről (12-15e) és minden megoldva! Emiatt kár MÁS gépet venned és a barátaid is bész@rnak majd, garantáltan :)
Majdnem egy éve használom,stabil espressot készít,először a formája fogott meg annyira kilóg az átlagos dizájnból,aztán az ára, a Szigetszentmiklósi Auchanban 24 990 Ft. Egyébként máshol 45-50 ezer Ft. Az első gépem egy GAGGIA volt /tipusára nem emlékszem/10 évig szolgált aztán a szivattyúja kilehelte lelkét. anno Olaszországban vettem,akkor még nálunk nem nagyon volt pumpás gép, ami volt az horror áron.
Pár éve egy volt osztálytársam felhívott, hogy szeretne házi mozit. Mondom okaj, bemész, ilyen erősítő, ilyen hangfal, ilyen kábel, ennyi pénzt vigyél. Hüledezve hallgatta, hogy ő 40 ezer forintért akar venni Kenwood egy dobozos szettet áruhitelbe. Mondom vegyél, de szar lesz. Vett. Szar lett. Vett mást. Az is szar volt. 8 hónap múlva megvette azt, amit én mondtam neki, az jó lett, és legjobb tudomásom szerint azóta még ugyanannyit elköltött rá... Slippery slope, ahogy a jenkik mondják.
Hátö... Gőz ide vagy oda, mindenesetre kedvesebb ismerőseim (és vendégeim) közül általában a többség nem espressot, hanem capuccinot iszik, ahhoz meg ugye a tejhab dukál. És nem habverővel.
Másfelől... Asszem nem ez fog dönteni (már a gőzölés funkció milyensége).
A Kurps nálam az ennyit nem adok érte kategóriának indult, de meggyőzött. Az Iberital is, de még nem veszemmeg... aztán a mi lesz később.. nemtudom de felfelé lépek, azt már tudom.
Az szerencsés, akinek nem számít az árcédula :)
Szvsz mindenképp ki kell jelölni egy felső határt, már ami az árat illeti...én úgy voltam vele, hogy ha más csoda nem lészen, tavasszal veszek egy kis isomac-ot.
Meg, tán érdemes itt is tanulni és később venni egy jobb gépet.
Ugyanakkor, én kicsit kakukktojás vagyok itt: nem üldözöm életem eszpresszóját, nem veszek hatezerért egy kg kávét és nem öntöm ki, hagyom ott, ha sovány a crema :)
Nem hifizek, élvezem a zenét...azért majd összespórolok egy Iberital-ra, nehogy megszóljatok ;)
A tamperról most nem beszélnék, így is elég provokatív vagyok, de kell egy ördög a templomba...
te, nagyon sok nevesebb gépnél is a gőz vagy jön, vagy nem jön. Fura dolog, mert nálunk ~ 6hónapja nem volt használva a gőzölés funkciója. És vagyunk itt még páran ezzel igy. Ha van is rá igény, vagy idő, vagy akarat hiányában elsorvad.
Krups XP4000 vagy XP4020 (egyébként: tudja valai a különbséget, mert én nem láttam). Elvileg ugyanaz a kettő kicsit más előlappal. Nekem egyedül a nem szabályozható gőz nem tetszik rajta (vagyis vagy jön vagy nem, olyan nincs, hogy kicsit jön -- legalábbis úgy tűnik).
Vagy egy Saeco...
Morfondírozok nagyon, elnézést, ha az agyatokra megyek!
Egyéb - megélhetést szolgáló - elfoglaltságaim néhány napig távoltartottak a Fórum látogatásától. Gratulálok az önálló site ötletéhez, el is látogattam a kisérleti oldalra.
Nagyon gutiroznám, ha lenne egy, a bárhol elfogyasztott kávékat minősítő menűpont is á la Wittmann-fiuk, csak kicsit jobbindulatúbban és rövidebben, ahol a kávézó hangulatát, civilizáltságát is jelezni lehetne.
Pl.az egyik , már a lapon is említett kóstolóhely, amit volt szerencsém tán három hete meglátogatni, nem uptodate információ. Nagyon nem alkalmas arra, hogy egy baráti kávézás keretéül szolgáljon. Pláne nem alkalmas egy akármilyen üzletfél leültetésére. Noch dazu a márkanévként használt kávét sem lehet már ott megvásárolni, legfeljebb a kedves bartender szivességből megrendeli , és aztán vissza lehet érte menni a következő héten. Szóval nem gromek (Copyright: Danny Kay)
Ja, és a podos készülékekrôl is kellene egy fejezet. Arról nekem ugyanis kevés fogalmam van, Senseót láttam már, de az a saját podját fôzi, Gaggiáról ugye azt mondtátok, hogy a szûrôtartóját a gyártó kétfunkciósnak hirdeti, de valójában humbug. Milyen podos gépek vannak még, milyen kategória, satöbbi?
A Készülékek oldalt frissítettem, érdekelne, hogy ez a megközelítés mennyire vállalható a társaságnak, meg, persze, hogy mit hagytam ki vagy írtam rosszul.
Kértem árat a Gaggiákról, szerintem hétfőn megkapom, bár akkor ígyis-úgyis bemegyek a bótba és meglesem a Baby-t is. Meg ami még van.
Szeretem a puritánul egyszerű dolgokat (meg hely sincs olyan sok.
Ez a 32000 forint azonnali vásárlásra csábító volt, normális körülmények között szerintem 50-60 ezer forint az, amit fogcsikorgatás nélkül kiadok egy berendezésért, 80 körül már erősen rezeg a léc, ahhoz NAGYON meg kell győznie. Plusz ugye daráló, miazmás. Rágódok rajta, addig is járom a kávézókat. :-)
Talán a legjobb az lenne, ha mindenki leírná, hogy milyen gépet használ, illetve milyenekkel volt már közeli kapcsolatban, mik az előnyei, mi az ami nem tetszik neki rajta, így első kézből származó infókat adnánk tovább, nem külföldi fórumok véleményeit kopiznánk ide. Egyébként a "milyen gépet vegyek" dologban elég nehéz tanácsot adni anélkül, hogy az árat ne limitálnánk.
Yeahhh hozzászólása szerintem megadta a választ. Akikrôl én beszéltem, ennek a felébe kerülnek. Pusztán financiális döntésrôl lesz tehát szó, az a Gaggia Evo csak a tintasugaras nyomtatók módjára került a választékba, "olcsón adjuk, leverjük majd a kávén" alapon. Én személy szerint csak azt tudom javasolni, hogy ha nincs erre a célra most 80-100 ezred, akkor vegyél harmincöt környékén egy De Longhit vagy hasonlót, plusz egy tampert, mert amit adnak hozzá, az viccnek is rossz. Amúgy is kellene darálón is gondolkodnod, az is van még egyszer ennyi (de azt halogathatod, ha darált kávét veszel, csak sokkal nehezebb megôrizni a frissességét). A nagy kávék ezen a fôzôn is nagy kávék maradnak, és ha menthetetlenül megfog a dolog, akkor lesz még neked Gaggiád késôbb, ne félj... Te is fogsz többet szánni rá, meg a 35 ezres fôzô sem lesz örökéletû...
Üdv, Gábor
PS: De a többiektôl is várnék reakciókat az ilyen jellegû javaslataimra, mert éppen ezt az oldalt írom a weboldalra, és a közösség kialakult véleményét szeretném ott is tolmácsolni.
Hát ez bizony, kicsit szubjektív, valahol ízlés kérdése is (tetszik-e az adott gép). Nagyon nem akarom eldobni az agyamat (árban), ezért mondjuk:
1./ Rancilio Silvia (bruttó ára 100 000 Ft fölött jár, s róla VenResunak van tapasztalata)
2./ Ascaso Arc (a Fun sem rossz, de durván drágább)
3./ Gaggia Baby, vagy Classic (utóbbi drágább - olyan bő 80 000 Ft -, de inox, amúgy tökugyanaz, mint a Baby)
Direkt olyanokat írtam, melyeknek van hazai importőre, ha ez nem elsődleges, nézegesd a www.tasteit.at oldalt, ott belefuthatsz méltányos ajánlatokba+a választék sem rossz. Ezen kívül persze, számtalan jó kávés oldal van - ám a sógorok nagy előnye, hogy lazán átugorhatsz hozzájuk.
Alapvetôen az a kérdés, hogy ragaszkodsz-e a Gaggiához. Ilyet, amit akarsz, nemrég küldtem nyugdíjba (illetve küldtem másodlagos szolgálatra a telekre) a De Longhitól, de kapsz Krups, Saeco és számos egyéb kivitelben. Nem olyan elegáns, mint egy Gaggia, bár a szépség relatív, van olyan Gaggia, aminél szebb, de van olyan, amelyiknél kevésbé elegáns. Nem örök darab, hároméves szolgálata alatt egyszer már volt benne pumpacsere (rád bízom annak kitalálását, hogy garanciaidôben vagy azon túl, nem hiszem, hogy melléfognál). Legfeljebb egy tampert kell mellé venned a Rezsô téren.
Viszont ha anyagilag elérhetô közelségben áll egymás mellett egy ilyen és egy Gaggia, akkor a válasz nyilvánvaló. A többiek mindjárt megmondják a valót, de szerintem azonos árkategóriában a Gaggia sem tartósabb, ez az árhoz igazított mérnöki tervezés átka.
A kérdés tehát az, hogy milyen a hasonló képességû Gaggiák ára per pillanat? Ki tud erre válaszolni neked?
Momentán a Kóstoló oldal, a baloldali menü bal margója és a gördítôsávok nekem egyformának tûnnek mindhárom böngészôben (IE 6 már nincs, azzal nem tudom megnézni). Ránéznél most, hogy mit tapasztalsz?
Az eljárás általában az, hogy elindulok az elérhető (mármint: beszerezhető) legjobbtól lefelé, és ahol már nem veri le sem az ár, sem a minőségi szint a lécet, akkor vásárolok. Általában az árcédula az utolsó, amit megnézek.
Melyik a legjobb? (Konkrétan: pofon egyszerű espressogép, semmi pod, semmi kapszula, semmi csészemelegítő, csak egy normális gőzölő, szokásos hőmérséklet, szokásos nyomás.) És a második/harmadik stb. legjobb?
Csak a túróba ne hagyd az egészet, az lenne a legrosszabb opció... :-)
Ha a második kerületben bolyongsz, ugorj már be a Manuel caféhoz (Henger u 2/b, bejárat kétfelôl, ha mész a Margit körútról a Tölgyfa utcán a híd felé, keresztbe megy a Fekete Sas utca, lámpás keresztezôdés. Ha a lámpánál nézelôdsz, pont jobbra szembe van a bejárat, mellette egy Print and Go nevû digitális nyomda. Ott keress valahol parkolóhelyet (el ne feledd a cetlit, annyi az ellenôr a kerületben, hogy egy eszpresszónyi idô alatt garantáltan zacsekot kapsz), és kóstold meg például a Manuel Sublime-ot. Nekem az volt a legelsô, amikor eltaláltam ide a topikba, és mellbevágó élmény volt a Semiramis és Lavazza után. Aztán végül nem ez lett a kedvencem, de akkor is az.
Akkor majd új energiákkal töltôdsz fel, és nem akarod hagyni a túróba az egészet csak azért sem...
Kézzel írom a HTML-t és CSS-t, semmilyen WYSIWYG-programot nem használok soha webtervezéshez. Alapvetô végzettségem szerint programozó vagyok, ez soha nem volt probléma számomra, ugyanolyan gyorsan haladok, mint más valami programban egerészve.
1200x1600 a munkagépem, de itt fut mellettem az asztalon a notebook, 1024x768, egyszerre három böngészôben ugyanaz az oldal (én Operában dolgozom és amúgy is azt használom, de Firefox és IE7 a másik kettô).
Operában semmi bajt nem tapasztalok a gördítôsávval, te, gondolom, másban nézed, mindjárt végiglapozom a notebookon megint az oldalakat, hogy utánanézzek. A gyanúm az lehet, hogy a baloldali menü mérete most egy fix, de elég magas értékre van állítva átmenetileg, majd még megnézem, mint tehetek, ami böngészôfüggetlenül megy. Sajnos, a "height: 100%" nem megy, széltében elfogadják a böngészôk, és kiltöltik a teret, függôlegesen nem.
A menüsáv tényleges mérete késôbb fog kialakulni, majd ha VénResu csinál újabb képet, és azt beleágyazom a háttérbe, hogy abból bukkanjon elô olyan háromnegyed-átlátszó módon (most legalábbis valami ilyenre gondolok, majd ha konkrét lesz, kiderül hogy milyen, meg hogy ti mit szóltok hozzá), és annak a szélessége fog diktálni, nyilván keskenyebb lesz a mostaninál (ezért is említettem, hogy a csésze nyele ide éppen nem kellene, de most nem akarok csak ezért gorombán balról belevágni a képbe).
A Kóstoló fejezetben, a fenti felbontás mellett szélességében nem fér el az oldal, oldalra kell scrollozni.
IE 7 hibája. Opera és Firefox töri a táblázat celláiban a szöveget, hogy kitöltse pontosan faltól falig. IE nem. Hasonlóképpen az IE hibája, hogy a fôcímnek függôlegesen középen kellene megjelennie a felsô sávban, de nem teszi. A másik kettô ezt is hibátlanul mutatja. Általában véve is igaz, hogy az IE adja a legtöbb problémát, szerencsére ma már csak 60-65% körüli a piaci részesedése, és tartósan és megbízhatóan csökken... :-) De addig nem nyugszom, amíg nem lesz egyforma mindenhol (örülnék, ha Macrôl is jönne visszajelzés, nekem nincs).
Másokat szoktam leckéztetni ebbôl HTML-topikokban :-))), csak a képek vannak pixelben, betûtípus és egyéb fix méretek kizárólag pontban (ettôl lesz felbontásfüggetlen), és ami lehet, százalékban. Szigorúan tartom magam a saját elveimhez... :-)))
Gaggia fronton van előrelépés, amennyiben a gép fizikailag kb. a felépítményben, a külcsínben és a fűtőegységben azonos, a lényeg, a szűrőtartó gépen lévő ellenbajonettje és annak a kifolyója különböző a két berendezésen (szimpla őrölt kávés Evo és Caffitaly Evo). A kapszulás változat gépen lévő áteresztője egy kifúró tüske, azon két kivezető, a babkávés változatnál ezzel ellentétben egy teles átmérőjű ritkásan lyuggatott szűrő. Mindkét változaton máshol vannak a tömítések, más formájúak is. Szóval én amondó vagyok, hogy az a +4 ezer forint bizony jóval több, vagyis nem fedezi a szükséges (és kétségesen megvalósítható) átalakításokat.
A gépek egyébként hozták a taljánoktól elvárható műszaki minőséget. Furcsa lesz a párhuzam, mégis találó: amikor még bőszen foglalkozta éles fegyverekkel, akkor is megdöbbentett az olasz Beretta és modjuk egy német (Sig Sauer) kidolgozási minőségét összehasonlítva milyen megdöbbentő különbség van az utóbbiak javára. És akkor még nem is kézi finomhangolt, hanem tömeggyártott cuccokról van szó.
Bemegyek hétfőn a József körútra (elvileg most ők az importőr), és megnézem a Baby-t is, mert ami azt illeti, az Evo így való életben nagyon nem tett rám jó benyomást (konkrétan: nem tetszik).
Sajnos az a benyomásom, hogy a maximalizmusom ismét győzni fog, és vagy horror áron fogok venni valamit (a legjobbat), vagy hagyom a túróba az egészet.
Kévéélmény ismét
Tegnap Caffe Alibi, ingyen macchiato. Nagyon pozitív élmény, kb. az átellene a két héttel ezelőtti Mammut-beli förmedvénynek. Legközelebb kipróbálom az espressojukat is, az tisztán alighanem többet fog mutatni.
Ja, scrollbar. Semmi sehol nincsen letiltva, valami a böngészôddel lehet, melyik oldalról lenne szó például?
Például a kezdő oldal, vagy víz, darálók, fajták oldalakon nem jön elő a scrollbar, pedig 1024x768-as felbontásban nem látszik a szöveg alja. Nem tudom mivel szerkeszted, de a Front Page Editorban az oldalakon mindig be kell állítani, hogy a scroll mindig be, mindig ki, vagy szükség esetén jelenjen meg.
A Kóstoló fejezetben, a fenti felbontás mellett szélességében nem fér el az oldal, oldalra kell scrollozni.
Nincs olyan, hogy optimalizáljuk. Ha ez a szó megjelenik egy weboldalon, az azt jelenti, hogy a webszerkesztô valójában nem ért hozzá. Nálam alapelv, hogy minden böngészôn, minden felbontáson egyformán élvezhetô legyen.
Hát, azért ez nem egészen van így, mert például a grafikák nagyságának megválasztását mégis attól kell függővé tenni, hogy mennyi hely áll rendelkezésre. Legalább azt azért tisztázni kell, hogy minimum mekkora felbontás kell, hogy jól nézzen ki. Például, az 1200x1600-as felbontásban szerkesztve nyilván nem jött elő, hogy a szöveg hosszában, vagy a Kóstoló fejezet pedig oldalra nem fér el.
Szóval, ha nem veszitek ki a kezembôl a készítését :-)), akkor optimalizálva nem lesz, hanem jól fog mûködni.
Isten ments, óriási dolog, hogy elvállaltad a készítését! Csak kibicelünk egy kicsit. :-) Az optimalizálás szót nem jól használtam, de jelezni szerettem volna, hogy szerintem azért az emberek ma még inkább 1024x768-on nézegetik a web-oldalakat. Ehhez pedig az a kávésbögre és a széles menü sáv, gyakorlatias megfontolásból, lehetne egy picit kisebb.
Azt nagyon jó ötletnek tartom, ha azt tervezed, hogy az oldal méreteket és a táblázat méreteket Page-%-ban adod meg, mert akkor tényleg szépen alkalmazkodik a user felbontásához, de most még nem így van.
Nincs olyan, hogy optimalizáljuk. Ha ez a szó megjelenik egy weboldalon, az azt jelenti, hogy a webszerkesztô valójában nem ért hozzá. Nálam alapelv, hogy minden böngészôn, minden felbontáson egyformán élvezhetô legyen. Én például 1600x1200-ben nézem a világot, ez azért meglehetôsen ritka. Ugyanakkor ellenôrzöm másik gépen is, az irodai használatra szolgál, konvencionális felbontással. Meg háromféle böngészôvel. Szóval, ha nem veszitek ki a kezembôl a készítését :-)), akkor optimalizálva nem lesz, hanem jól fog mûködni.
Gratulálok a honlapkezdeményhez, hát ez igazán nagyszerű! A színek nekem tetszenek. 2 apró megjegyzés: el kellene dönteni, hogy mekkora felbontásra optimalizáljuk és akkor az lehetne standard. Ha a baloldali menüvel együtt nem fér fel egy oldal, akkor esetleg az lehetne felugró ablakban, de ebben nem vagyok biztos. A másik, hogy egyes oldalakon le van tiltva a scrollbar!
Alapvetően a kar azonosságának vagy differenciájának a kérdése csupán egyetlen változó, ezen kívül különbözhet a kifolyónyílás is (már a gépen lévő kieresztő) kialakítása, ami azonban már döntő lehet.
A megoldást az fogja jelenteni (és ezt bizony ide is meg fogom írni), hogy bemegyek az importőrhöz, és egymás mellé rakatom a két gépet, összehasonlítva őket. Ezt a jövő héten megteszem. Ha az eredmény pozitív, de legalábbis reményt keltő, akkor szaladok az EW-be a szettért. Ha icipici fenntartásom is van, akkor inkább a biztos felé megyek, adott esetben néhány tízezer forinttal magasabb árért.
Viszont ha már ott jártál, legalább tudod, hogy van. :-)
Épp most beszéltem egy régi barátommal, egykori gimnáziumi osztálytársammal. Ô nyers kávét vesz, maga állítja össze a keverékét, maga pörköli, Mazzer Minivel ôrli és Rancilio Silviával fôzi.
Ja, és félve jegyzem meg, nem akarok újabb nagy vitákat provokálni, de kifejezetten Kávémanónak ad igazat az ioncsere káros voltát illetôen. És ebben nem az az érdekes, hogy Ranciliója van, hanem az, hogy orvos...
Majd akkor visszatérünk rá, lesznek specifikus kéréseim háttér és egyebek szempontjából, hogy könnyebb legyen kiemelni a környezetébôl, meg -- bár biztos, hogy neked tetszik -- jó lenne a fogóját úgy fordítani, hogy a pohár eltakarja, mert ott a sarokban kicsit hülyén néz ki a pohár fogantyúja. De tényleg ráér...
A Borház még nem, de ami késik nem múlik :) A TH azért is kényelmes mert ott foglaltunk szállást, így nem kell senkinek áldozatot hozni, hogy ki viszi "haza" a többieket :)
Ha a jövő héten jó kedvem (meg időm) lesz, lencsevégre kapom én is a Gaggiát, és környékét - ma SZÉP és FINOM lett a reggeli espresso, csak nem volt kanalam előszedni a fényképezőgépet...
Hát az a Hubertus tál azzal a sok finom vadhússal, meg hozzá egy kis Frettner borocska... jajjj... Még két hét és úgy fogunk kinézni mint egy disznó :)
Bocs, de a héten végig Sopronban voltunk és nem volt időm egyáltalán topikolni. A legutóbbi mérésnél a nyomásmérő mutatója 10-11bar között rezgett, de a tömítéssel még gondjaim vannak, majd ha oké lesz, lefényképezem.
Ja... és köszi az étterem tippet (TH), tényleg baromi jól főznek és a soproni borocskák is finomak ;)
Nagyon tetszik!!!!! Nagyon jó eddig a szöveg,szimpatikus átfogó,korrekt.Azok is értik akiknek eddig téves,képzeteik voltak az espresso KV-ról,úgy közben szépen elmagyarázza. Szép munka. Szerintem a dizájnt még ráérünk véglegesen kialakítani,most elsősorban a tartalmi részek fontosak. Ha jól emlékszem VénResu területe a fotó biztosan lesz pár szép felvétele.
Amugy nem, mert H_G kézihajtányozik/hajtányozott, van aki sima őrlőkésessel teker stoperelve, volt aki tesztelte 1 hétig a Solis 166-ost, és voltunk páran, akik Krups XP Expert-et is megnéztük.
A' nem space, az bonyolultabb, az a linket tartalmazó és a linket nem tartalmazó felsorolási tételek megjelenítése közötti eltérés bizonyos böngészôkön, és ezen böngészôk viselkedése nem is egységes ebben a kérdésben. Igyekszem megoldást találni.
Nem, hiszen mondom én is, hogy vörösesbarna. Ilyennek akartam, vörösesbarnának. De ha a többség kávébarnára szavaz, átállítom.
Elsôsorban azért tettem bele egy kis vöröses árnyalatot, mert ugyanazt a színt használom a szövegközti linkekre is, és a fekete szövegbôl egy sötétbarna szöveg nem igazán ugrana ki. És mivel tipográfiával, grafikával foglalkozom, az egységes megjelenítésre törekszem, tehát kevésbé tartanám jónak három-négyféle színt használni, mást a keretnek, mást a linkeknek, és így tovább.
De nem a saját weboldalamat akarom megcsinálni, tehát semmit nem akarok rátok kényszeríteni. Szóljatok bele. A tartalmi kérdésekbe is, mert csak szedem össze innen a topikból és máshonnan a webrôl a dolgokat, még messze vagyok a ti szaktudásotoktól.
Egy kicsit vöröses, valóban. Nekem nyomdai grafikai munkákhoz kalibrált monitorom van, úgyhogy egészen biztosan olyan, amit én szerettem volna, de ez nem feltétlenül esik egybe azzal, ami nektek tetszene. Tessék csak kritizálni nyugodtan.
Én egy kicsit nem értek 1et... Bár önmagában a Tchibo nem jó espressohöz, az tény. De a Tchibo Espresso gusto mind őrlési finomságra, mind ízvilágban belefér az espresso keretei közé, sőt. Bár van egyfajta savanykás árnyalat, ami belengi amugy markáns ízét.
Változik, mert mi mással szórakozhatnék egy ilyen sötét, lehangoló péntek este? Amikor ugyanazt az oldalt kaptad vissza, az azért történt, mert a link teljesen üres volt. Most már ott vannak a linkek, de mögötte még sokhelyütt hiányzó oldalak, tehát 404-es hibát kapsz.
A K a lehetô leghatározottabban szándékosan lóg a képre, ha az egész ellen nincs kifogásotok, akkor szeretnék VenResutól majd egy másik képet kérni egy hasonlóan sikerült kávéról, majd a részleteket alkalomadtán megbeszéljük, de azt szeretném, ha az is ugyanebbôl a kávébarna háttérbôl emelkedne ki. Attól függôen, hogy az a kép végül hogy áll össze, még az is lehet, hogy a cím még inkább balra jön.
Mellesleg az elsôdlegesen beállított font a Georgia, de ugyebár a web nem kényszerítheti rá a fontválasztást a nézôre, viszont ha valakinek a gépén fenn van (azt hiszem, az MS Office telepíti, de a teljesen ingyenes Microsoft Reader biztosan), olyan a különbség közte és a másodiknak kényszerûségbôl megadott Times között, mint VenResu cremája és a Nescafé között... :-)) Ha lehet, nézzétek Georgiával...
Szerintem csak ennyi van kész, s a többire is az az oldal van linkelve, hogy ne dobjon hibát. Amit nem értek, hogy a Kávés felirata tetején direk lóg a csészés képre is?
...de nehezen esett le: ez az oldal már él(edezik)! Mondjuk, az első - kávéfőző - menüpontot kivéve a többiben nem lehet görgetni az oldalt, de gondolom, jön az upgrade ;-)
"A felülső részben található a víztartály és a kellő nyomást előállító szivattyú." Általában a víztartály hátul helyezkedik el, s felül lehet kivenni, vagy tölteni. Fent a fűtőegység, a pumpa a vezérlőegység van.
Nem rossz. Azért... megjegyzem, van itt cég képviseletében is nick, de dicsértessék azért, hogy ugy van jelen, hogy inkább magánember mintsem cég. Annak ellenére, hogy a T-mába vágó gépet, KVt keres valaki tudatosan, alkalmanként megemlíti, hogy hol mennyiért. Korrekt, és dicséretes.
Elnézésért esedezem, pontosan így és erre emlékeztem én is, csak az eddigi 100% arabicákkal való találkozásaimnak kedvezôen ellentmondott vala, és ezért kérdeztem rá.
A Bonomi Blu milyen összetételû? Egyáltalán nem találtam annyira másfajta ízvilágúnak, mint az Orót vagy az Espressót, sôt, még azt is mondanám, hogy kifejezetten édes volt, édesebb, mint a másik kettô. Vannak még tasakos cukraim, nem mértem le mérlegen, de feltételezem, hogy valóban a szokásos mennyiség volt ebben a tasakban is, tehát nem túlcukrozás miatt, de a végére szinte túl édesnek hatott.
Nos!
Az EW-s Evo kapszulás. Ellenben a kar tök ugyanaz, csak a kis dupla kifolyót és a két szűrőt kell megvenni hozzá.
35-ből így is dual gép lesz belőle :)
"Voltam ma Media Marktban, más ügyből kifolyólag, végigmentem a kávésoron. Egy-két Saeco volt abból a kategóriából, amit alap eszpresszófőzőnek lehet nevezni, egyébként csupa automata és/vagy podos/kapszulás berendezés."
Úgy sejtem, be kellett volna fordulnod és visszajönni a polc túloldalán is... A MM-ban bőven vannak félautomaták (bár nagy része persze olyan márka, amitől soha nem vennék ilyesmit, Hausertől a Solacig) és persze rengeteg "steam toy".
A Miramax-nál egy kedves Hölgy szokott kommunikálni, kissé határozatlanul állította, hogy ők is importőrök, nekem úgy tűnik - a tévedés jogát fenntartva - inkább alkatrészeket hoznak be, de vótak begréik is :)
Ezt meg a Da Marcora írta a Plus: "Az ön által keresett termék csak akció keretén belül volt kapható. Ez az akció nagy érdeklődéssel zajlott le, ezért elképzelhető, hogy idén ismét megtalálható lesz akcióink között, viszont erről pontosabb információt nem tudok Önnek nyújtani."
Köszönöm szépen, írtam nekik (én már csak ilyen grafomán vagyok). Sőt, írtam a Miramax Kft.-nek is, ami a gaggia.com szerint a képviselet. Meglátjuk.
Alexandrosz!
Esetleg annyit tégy még meg a kedvemért, hogy ránézel a doboz aljára/oldalára, hogy ki importálta! Köszönöm előre is!
Voltam ma Media Marktban, más ügyből kifolyólag, végigmentem a kávésoron. Egy-két Saeco volt abból a kategóriából, amit alap eszpresszófőzőnek lehet nevezni, egyébként csupa automata és/vagy podos/kapszulás berendezés. Horror árakon.
Az elemzős oldalt jó ötletnek tartom, elsősorban pl. a hozzám hasonló kezdő rajongók számára. Viszont annak sajnos meglehetősen kis esélye van hogy bárkitől is kirpóbálásra kapjunk berendezéseket. Kávét már esetleg. Sajnos keserű tapasztalat, hogy a legkevésbé sem hajlamosak a magyar kereskedők egy ilyen nagylelkű megoldásra, függetlenül attól, hogy nyerhetnek-e vele vagy sem.
Holnap reggel hivatalból mennem kell a decathlonba. Mivel így 100 méterre leszek tőle, megnézem és azonnal bevésem az eredményt!
Sajnos elcsúsztam időben, de holnap muszáj odamenni :)
Holnap jön a Bonomi, de kiismertem már magamat, tudom elôre, hogy a 100% arabicát kesernyésnek fogom találni, de rend a lelke mindennek. Az Espresso mindenképpen a listám élvonalában van, ahogy kinéz, két vagy három ilyen jellegû, összetételû kávét fogok váltogatni, hogy ne mindig pont ugyanaz legyen; úgyhogy számíthatsz rám is kuncsaftként. Kérdeztem régebben, de a nagy beindult vitában elsikkadt: ugye, negyedkilós szemesben is kaphatók?
Így van, Oro: 90-10%; Espresso: 80-20%. Hogy utóbbi jobban ízlik? Ez nem leszólás, hanem vélemény. Én jó ideig csak Orót, meg Five Start ittam, s nemigen tudtam volna megmondani, melyik ízlik jobban - aztán megkóstoltam az Espressót, és hosszú hetekig CSAK azt ittam, szóval nekem is nagy kedvencem.
Semmi gond, ezt én fel sem veszem! :-) Nyilvánvaló, hogy egy 6 eFt-os Saeco-t össze sem lehet hasonlítani egy 3-4 ezres Gaggiával és hasonló kispályásokkal... :-)
Molinari Orót is megpróbáltam, az Espresso egy fokkal jobban ízlik, hosszabb az utóíze, de nem ám leszóltam az aranyat, kiváló, csak, ugye, ha jól emlékszem, ebben a kevesebb a robusta, az Espressoban több?
A Rezsô téren a kislány megkérdezte, honnan hallottam róluk, mondtam, hogy a neten az Indexen van egy társaság, azt mondta, hogy igen, hallott valamit a dologról.
Még az is felmerült bennem,hogy közületek valaki érdekelt az Ex.....nél. Ami persze nem baj,sőt ha igy van elismerésem. Ügyes!! Ha szar a daráló,vagy bármi más,úgy is kiderül és a kutya sem néz többé feléjük.
A cégek profitálhatnak ebből.Már amelyik felismeri a lehetőséget. Amelyik meg nem az annyit is ér. A végég még majd sorban állnak,hogy teszteljük má az ő KV-jukat is. Meg kell kérdezni az Expolygont örülnek-e az itt indult plusz népszerűségnek? Mert azt is vélem,/hallottam/hogy más is megy ám hozzájuk az itt hallottak alapján,csak nem fórumozós fajta.Csak olvasgat aztán maga dönt.
Figyuzz: Én voltam oly botor, hogy mexóltam a Saecodat. Azaz, kifejtettem, hogy nekem nem tetszik designilag. Remélem nem gond, bár láthatóan maradandó nyomot hagytam vele benned. De hát ez olyan, mint a nő, az autó és még egy csomó dolog. Ahány ember, annyiféle szépségideállal, és az énbennem élő kép a szép KVfőzőről más vonalon van, mint a Saecod kinézete. Ezért nem venném, holott pozicionálását nézve 1 szinttel a Krups felett jár minimum. Szánom bánom, de ízlések és pofonok... ~ , )
Amit írtál, arról az jutott eszembe, hogy miért ne nőhetnénk ki mi magunkat egy kávé és kávéfőző gép tesztelő társasággá! Szerintem, ha ambicionáljuk, meg tudjuk csinálni! Vegyük elő a kapcsolatokat, keressünk újakat és érveljünk azzal, hogy milyen hozzáértő társaság jött össze itt a fórumon. Egy kis irodalmazás után készítünk egy szakszerű tesztelési eljárást, protokollt, amit megmutatunk cégeknek és kérünk gépeket, kávékat. Előre megegyezünk, hogy a bírálatban mennyire mehetünk el, hogy ne ijedjenek meg és ha máshol nem, a jövőbeni honlapunkon közzétesszük az eredményeket! Sőt, még egy on-line Index Kávé Mahgazin-ná is kinőhetjük magunkat és nem kell a nulláról indulni,mert betagozódhatunk az Index-be.
Mióta megmutatták, én is tudom, hogy ez a patronrázás bizony, embert próbáló, roppant veszélyes művelet, ügyetlen júzernek 20 másodpercig is eltarthat... Hallatlan!
Látod, látod, nem látod, vagy nem akarod látni a ényeget! Nem a felrázás művelete az izgalmas, hanem az, hogy miért kell felrázni. Elképzelhető, hogy ez egy egészen komoly hiányosság következménye lehet. De lehet, hogy nem. Csupán azt akartam vele mondani, hogy engem mindig érdekelnek ezek az ilyen apró kis mozzanatok is, mert megtanultam, hogy ezek felderítése, megmagyarázása vezethet el egész jelenségek, történések megmagyarázásához.
Olyan ez, mint a katasztrófafilmekben a gátnál egy piciny kis buzgár, a vulkán kitörés előtt egy kis kénszag a levegőben, vagy a házasságban az első lesúlytó szempillantás. :-)
De kedves yeahhh, én kezdetben egyáltalán nem mondtam semmi rosszat a brittáról, nézd meg a hozzászólásaimat. Csupán arról beszélgettünk, hogy jó-e nekünk az ioncserélés. Az első negatív dolgot akkor mondtam, amikor a tesztből kiderült, hogy a tesztben a legrosszabb volt, még a saját, nem kancsós változatánál is rosszabb és lényegében nem is tisztítja a vizet, csak ioncserél. Érted? Nem én fikázom, hanem önmagát gyalázza a készülék. Mit kellene tennem szerinted? Legyinteni egy olyan összeállításra, amelyet egy olyan országban tettek közzé, ahol azért beperelhető egy cég, mert a magárahagyott lakókocsi letért az útról és balesetet okozott, mert a kezelési útmutatóban nem volt benne, hogy menetközben a sofőr nem mehet hátra kávétfőzni??????
Én sem szoktam botrányt csinálni azért, mert folyton fikázzátok a Saeco-mat.
No, az egyik válasz meggyött, nevezetesen Expolygon Kft., Szilágyi László. Fogalmuk sincs, hogy működik-e, a kar (szűrőtartó) csak egy kérdés, nem mindegy, hogy a készülékházon milyen a kifolyó kialakítása, a tömítések és egyéb macerák. Sajnos marad a megtekintés... A másik fájó pont, hogy elmondása szerint ezekhez a készülékekhez nem tartanak semmilyen pótalkatrészt (incl. szűrőt és szűrőtartót sem, bár ez ügyben vannak fenntartásaim).
New Baby... Vagy sima Evolution... Ilyet látott valahol valaki? Gaggiától egyelőre nincs válasz (gyanítom, nem is lesz).
Kávéélmény
Aszongyahogy Mammut I, 2. emelet, a Széna tér felőli végiben panorámás (sirályos karfás bőrfotelben ülni fél méterre a padlótól plafonig ablaktól és ügyféllel tárgyalni). Nevét nem tudom, kiszolgálás kb. annyiból áll, hogy felveszik a rendelést, elkészítik és érte kell menj (Jááános, kész a kávé! -- A kopac űrnak kéc a kávéééja -- hol is hallottam?). Árak nem a béka segge alatt. Ügyfelem valami karamelles--tehjabos csodát kapott, én tesztből espressot kértem. Ő dícsérte, bár azt tudni kell, hogy három zakcsó cukrot zúdított bele, kóstolás nélkül. A cuccot műanyag/papír csészébe/pohárba szolgálják ki, minden édesítő/ízesítő szer a pult végében, önkiszolgáló rendszerben hozzáférhető. Én első kortyra bepróbálkoztam mezitláb, bár már a kávé állaga is afelé hajtott, hogy ezt ne kockáztassam: a crema kb. úgy nézett ki rajta, mint egy nyomokban mosogatószeres pohárba eresztett víz pereme: habos-habos, de inkább kiöntésre, semmint fogyasztásra sarkall). Szagra erősen odaégett (szenesedő) karamell uralkodik, eltaposva a kávé meglévő, nem túl meggyőző illatát. Ízre ugyanez, párosulva egy hovatovább maróan savas, hosszan (5-6 mp-ig) megmaradó ízzel. Két zacskó cukor sem segített rajta, csupán a keserű alapízt kompenzálta valamelyest (azt rég tapasztalom, hogy tea esetében csekély mennyiségű édesítőszer sokat tud dobni az összképen).
Kb. ennyi. Oda én nem megyek többet. :-)
Alibibe van ingyenmeghívásom, a párommal elszaladok valamelyik nap (úgyis mint pl. holnap).
Hmm érdekes... Néztem, és felkeltette érdeklődésemet. Inycsiklandó külcsín jellemezte, majd szemébe nézve elárulta nevét. Nem minden hátsó szándék nélkül, jobban szemügyre vettem, mire felfedte tartalmát. Incselkedtem vele, majd hazavittem. Szemezgettem, "kóstolgatták" szemeim, majd az elme intett, elég. A kéz hidegre tette, s a türelem dorombolva számolta a perceket. Leteltek. Remegve lassan bontottam le ruháját, s konstatáltam, a fehérnemü sem hoz szégyent a családjára. És lassan kibuggyantak domborulatai, levette mindenét, s kezem közt éreztem meztelen testét. Illata kellemes volt, és még mindig csodaszép a látvány. Majd haraptam, és furcsa kettősség járt át. Egyrészt édesen, krémesen olvadón juttatott gyönyörhöz... de mi leginkább vonzott benne, az a háttérbe szorult, forrt, szinte égett dühében, karamelizálódott. Ott volt, de önrombolása kihatott létére. Nem, nem egy éjszakás kaland lesz, kicsit hosszabb történet... de rövidtávu, nem megismétlődő románc csak, mi köztünk épül, még fel, majd le lassan, fogytával...
És hogy ki "Ő"?
Coffe Cream Finest Quality Chocolate Bellarom de luxe
200gr, 60% kávés csoki, 40% fehércsoki. Van benne kakaóvaj, kakaómassza, tehát krémesen lágyan olvadós. Van benne kávé (3%), de ízileg mint egy karamelizálódásig összeforralt közepes espresso rengeteg cukorral... ~ : ( Összességében egy érdekes kisérlet. A csoki dominál, igy fogyasztáskor a KV csak zavaróan van jelen pörkölt, karamelizált ízvilágával... aztán mikor az édes lekopott a szájból, lassan feltör a KV. Nem ugy, mint espresso után hosszan a szájban, de próbálkozik. Ha nem csak 3% lenne belőle, biztos sikeresebb lehetne.. csak nemtudom jó lenne-e ebből a fura KVízből mégtöbb a csokihoz. Utánna kellemesebb lecsengése lenne, az biztos.
A kevés kellemes kávés élmény egyike az Andante Borpatikában ért, tán novemberben: kértem egy espressót a pultnál, mire a báros hölgy bocsánatkérően közölte, hogy valami apró gond van a darálóval - de jön a szerviz és feltuningolja - ezért nem lesz tuti a kávé. Ezek után olyan finomat főzött, hogy lecsúsztam a székről - ha jól emlékszem, Lavazzából.
Asszem az 1ik legalapvetőbb okot már tárgyaltuk, sőt.. Hőmérséklet. Amit elérni kell, tartani, és minnél kisebb szórással folyamatosan szolgáltatni. Észrevettem, hogy a Krups onnét, hogy rákapcsolom, hogy főzze a KVt, szinte folyamatosan melegít. Nade, hogy milyen algoritmus alapján, milyen szélső értékek között, ezt nem tudom. Azt igen, hogy Empty tömés főzés duplát (jó íz, illat, crema, ami sőtétebb, majd empty (szűrőöblítés) tömés dupla, itt az íz, illat jó, crema is, de világosabb. Valahogy a sötétebb crema mintha erősebb lenne, a világosabb meg lágyabb ízvilágilag. Holott a KV ugyanaz, víz is, a hőstabilitás és a tömés lehet a változó, amiből a tömésre ráfogom hogy ugyanolyan (jó vagy rossz, ki tudja...).
"...és a mittoménmi is 93 fokos vizet csinál, ráereszti a tizenöt bart..." Meglátjuk: VenResu majd leellenőrzi a gépét, kíváncsi vagyok, milyen értékeket mér.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=63363977&t=9014122 Mondtad mondtad... de csak egy ideig ~ ; )
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=63365132&t=9014122 "...DE a Botticellit télleg kihagytam, az lenne a harmadik "áldozat" :-)"
És már feni a fogát a leendő áldozatokra, igazi vadász ~ : D
Én is ezt teszem, csak visszafogottan, mert anyagi lehetőségeim korlátozzák álmodni merésem mértékét is ~ ; ) Fenemód sok dologban egyetértünk. Meglepő, de legalább nyugtat a tudat, hogy vagy nem vagyok annyira hüle, mint gondolják, vagy nem vagyok ezzel egyedül ~ ; )))
Ilynkor nekem már nem megy a KV, amúgy is ittam ma két és fél espressót. Kettőt reggel, itthon, a féladagot meg a Creol Caféban: crema nélküli, ízetlen, kissé hígra sikeredett volt, ezért ott is hagytam :-((
Pont ezért idéztem én is ide, mert valahol itt is pont ez a lényegi kérdés. Ha a De Longhi, Krups, a taivani Harmadik Dzsunka Balra, a Gaggia és a mittoménmi is 93 fokos vizet csinál, ráereszti a tizenöt bart a nem is vele darált, tamperolt kávéra, a víz valahogy keresztülverekszi magát, és kifolyik a kávé, akkor különbözô lesz a kávé ízre, kinézetre és illatra, vagy nem? Ha igen (gyanítom, hogy ez lesz a többség véleménye), akkor miért? Milyen mûszaki paraméter(ek)ben tér el ez a négy-öt készülék? Miért jobb a Gaggia vagy a mittoménmi?
Két válasz lehetséges. Az egyik, hogy fizikai, technikai, mérnöki, technológiai oka van (ez még nem jelenti azt, hogy tudjuk, mi az, hiszen nem vagyunk kávéfôzôgyártók), de joggal feltételezzük, hogy ilyesmi, és csak ilyesmi húzódhat meg a háttérben.
A másik válasz az, amit te is, Alexandrosz is elutasít, én is, és gondolom, mindannyian. Hogy a Gaggiának lelke van, hogy mert drágább, hogy mert balról jobbra csavarodik benne a rézdrót és piros a színe.
Teljes mértékben egyetértek Veled. Magam is igy jártam,elég tömény visszaolvasni minden hozzászólást,és összerakni pláne. Bár sok tanulsággal,szórakozással is jár. Valószínűleg az általad említett formában elkészített honlap nagy segítség lenne sokaknak,és persze,ha a fórumozás itteni hangulata is tetszik,akkor idejön beszélgetni.
Az NAGGYON jó volt, nemcsak akkoriban - ma is megállná a helyét! Kifordult szemekkel olvastam, imádtam, le volt vajazva a kedvenc újságosomnál, hogy tegyen el belőle :-) Aztán pár év múlva alábbhagyott a lelkesedésem, mer' - ahogy Alexandrosz is célzott rá - ölég sok lett a "balkézzel jobbra sodort/font, lilaeresrettenetes kábellel, meg pácolt lucfenyődeszkából ácsolt hangdobozzal, stbstb. jobban kijön a basszus, meg a magasabb tartományok 91,258 százaléka" stílusú agymenés. Pincében pihennek (nem az írók, az újságok :-) ), békesség nekik!
Nem gondolnám én sem, hogy rendszeresen frissülne, de egyszer összeállhatna, és tartalmával segíthetne másokat is. Mint ahogy rajtam is segítettetek ezalatt a két hét alatt, de ez sok, elszórt hozzászólásban történt, tehát ha valaki három hónap múlva jut ugyanoda, mint én, akkor már mit sem ér vele, Prof sem találta volna meg, ha nem hívom rá a figyelmét, hogy pontosan hol is kezdje a visszaolvasást.
Meccsoda poénok! Kár, hogy kora reggel óta nem ültem gépközelben: "...ez megint egy olyan kijelentés, amit az ember nem olvas szívesen." Akkor egyynnél többször ne olvasd el... Hihetetlen profizmussal tudod mellékvágányra futtatni a beszélgetéseket, mindezt bő lére eresztve. Nem értem például, hogy jön ide a civil szféra? Kicsit öncélúnak érzem ezt (is): "...még a diákjaimnak sem..."
Tanár Úr, eltért a tárgytól! Én soha nem mondtam, hogy a Brita a KHHHIRRÁLY - múltkor tán Cumpika említett valami qrvahatékony vízszűrési rendszert, arra csupán annyit mondtam, hogy drága (tehát egyetlen ellenérvem, hogy annyit momentán nem szánnék rá). Várok valami elfogadható árú alternatívára a Brita ellenében - de az nem OK, hogy lefikázod, oszt annyi... Epedve vártam, hogy az Általad használt cuccról megtudjak/tudjunk valami érdemit - azon kívül, hogy már nem kapható+összeolvadtak a cégek (?). Erre célozva mondtam ma reggel, hogy a róla készült fotód hiteles, mert az az egyetlen valódi részlet róla - hiszen az a tudományos igényű magyarázatod valamiért nem győz meg, hogy "...Én harmadik éve használok egy 7500 Ft-os víztisztítót, rászerelve a vízhálózatra és az tényleg szűr..."
Ez sem rossz (7594.hsz): "csak most meritek elárulni, hogy bizony, akadtak gondok, pl. a patron felrázásának szükségessége." Ja, eddig nem mertem, féltve titkoltam ezt a szégyent - mondjuk, a szomszéd azé' még nem tudja...Mióta megmutatták, én is tudom, hogy ez a patronrázás bizony, embert próbáló, roppant veszélyes művelet, ügyetlen júzernek 20 másodpercig is eltarthat... Hallatlan! A többiről ne is beszéljünk: kiönteni a kancsóból a vizet, majd levenni a tetejét, feltölteni - a kb. havonta esedékes szűrőcserébe meg még így, leírva is beleborzongok... :o))
Belátom, egy tökéletes ember tökéletes világába nem való ilyen szerkezet... Majd elmesélem az e fórumot nem olvasó, súlyosan elparasztvakított (értsd: Britát használó) ismerőseimnek is, milyen veszélyesen élnek... Tudom, hogy bejelentésem porig sújtja majd őket - bár szerintem akkor kerülnek igazán komatikus állapotba, ha közlöm velük, hogy az utolsó esély - melynek neve GET HT-20 - már nem kapható... Előre félek - mi lesz ebből???
Láttam én már egy sor ilyen kezdeményezést nálunk sokkal nagyobb létszámú topikokban, ahol bőven lett volna miről írni, ott sem jött össze soha. Mi meg *tényleg* kicsik vagyunk.
Ez a hozzászólásod,egy olyan "kicsik vagyuk mi"típus.
Nekem nem szimpatikus. Attól.hogy az internet határtalan,nem kell nekünk a világhoz szólni,másrész,sokan nem értenek idegen nyelvet olyan szinten,hogy az általad említett honlapokat értsék is. Lásd az itt meghonosodott szójárást,élcelődéseket,stb.nem hiszem,hogy egy magyarul aránylag érthetően beszélő más nemzetiségű ember tudna vele mit kezdeni.
Nincs nekünk annyi mondanivalónk a világ számára... Akinek mégis, az regisztráljon a CoffeeGeekre és ott az egész világgakl kommunikálhat. (Vannak regionális fórumok is -- a kelet-európai nem túl aktív, de pl. egy csoport koppenhágai rendszeresen az északi régióéban tárgyalja meg a helyi ügyeket.)
Nagyon jó a párhuzam! Egyetértve, sőt kicsit tán továbbmenve azt mondom, hogy mind a hifiben, mind pedig itt vannak olyanok, akiket nem maga a zene (kávézás és ami azzal jár) érdekel, hanem a kábelek és készülékek állandó cserélgetése, tuningolása, haveroknak való mutogatása. Szinte sosem hallottak még élőzenét, de lelkesen magyarázzák a többi lózung mellett a színpadot, a hangszerek egymástól való elkülönülését és életszerűségét :) Egész életükben keresik a nem létező audio nirvana-t...na igen, ők a HIFISTÁK.
Az utolsó bekezdésed juttatott eszembe régebbi dolgokat. Off topik lesz, de valahogy mégis ide kapcsolódik, nézzétek el nekem, vagy ugorjátok át az egészet.
Gyerekkoromban nagy érdeklôdéssel olvastam a HiFi Magazint (biztos van köztetek, aki kora és érdeklôdése folytán emlékszik rá). Még messze a rendszerváltás elôtt volt, nyugati HiFi-berendezésekhez itthon nem lehetett hozzájutni, kizárólag külföldrôl hozni az elvileg ötvendolláros utazási keretbôl. Ezért nem is voltunk piac a gyártóknak, oda se bagóztak ránk. Ez, meg a magazinnál összejött tényleg nagyon profi csapat egy olyan abszolút magasszintû kiadványt hozott létre negyedévente, ami ma elképzelhetetlen lenne a gyártók nyomása, a hirdetések elvesztésétôl való félelem és egyebek okán.
A kicsit fiatalabbaknak a Totalcart tudnám analógiaként említeni. Ôk az egyetlenek a mai autóújságírás piacán, akik mernek önmaguk lenni. Ha X gyártó autójáról az a véleményük, hogy drága, viszont szar, akkor ezt írják, mondják. Haragudjon meg rájuk, ha akar. Az összes többi "szaklapban" minden autó mindig kategóriájának kiválósága, úttartása fenomenális, fogyasztása kielégítô, és a többi, és a többi, mert különben a következô lapszámban már nem lenne hirdetés, és a többi, és a többi.
Így lehetett a HiFi Magazin is pártatlan, sôt, ami engem különösen megfogott (és itt kanyarodok vissza Kávémanóhoz), egy ilyen félig objektív, félig szubjektív területen meg tudta tartani a kellô középutat. Mûszaki emberek lévén komolyan bántak a mérhetô paraméterekkel, miden tesztelt készülékhez saját méréseket, grafikonokat, spektrogramfelvételeket közöltek (analógiaként, ugye, ezek lennének a kávéfôzôk tulajdonképpen technológiailag nagyon hasonló paraméterei, nyomás, satöbbi); utána viszont szubjektív vakteszteken hallgatták meg a készülékeket, hogy melyik hogy szól. És mindig kiderült, hogy a mérnök mérései nem jósolják meg elôre a hang minôségét. A mérések jók arra, persze, hogy a gagyit kisorozzák, a durva hibákat kimutassák, de amint minden paraméter belül volt a minôségi osztály meghúzta szûkebb határokon, a mérnöm már nem tudott mit mondani, csak a vájt fül (itteni analógiánk, természetesen, az íz és az illat).
És bizony, ott is megindultak a mérnöki fejjel nehezen érthetô, de füllel akkor is kimutatható jelenségek körüli tapogatózások. Miért jobb az egyik kábel, mint a másik? Sodrott vagy merev? Miért jó, ha ilyen alakú tüskelábra tesszük a hangfalat, a lemezjátszót meg amolyanra? Ott sem jutottak a rejtélyek végére, mert közben átalakult a világ, a HFM megszûnt. De a rejtélyek azért megvannak. Nincs kétség bennem sem, hogy a szubjektíve tapasztalható eltérés mögött ott van az objektív ok, de mi, most, ma még nem tudjuk kimutatni, kimérni, meghatározni. Bízok a tudomány és a szakértelem haladásában, tehát majd meg fogjuk. Csak addig nehéz elválasztani, mi az, amit tényleg nem tudunk, csak tudhatnánk, és mi az, amit nem, és csak ezoterikus (vagyis ostoba) álmagyarázatokat lehet rá szerkeszteni.
A legvégében, a honlapban bennelennék, konkrétan is, aktívan is, webszerkesztési tapasztalattal is. De csak akkor, ha informatív adatközlés a cél, nem Flash... Engesztelhetetlen követôje vagyok a klasszikus iskolának, a minden böngészôben, minden felbontáson, a lehetô legtöbb platformon élvezhetô, a lehetô legtöbb emberhez eljutó weboldalak készítésének... :-))
Most néztem, a www.kave.hu foglalt, de például a www.kaverol.hu nem. Nos?
Brita válasza az elhazsnált patronokra: "A használt (és visszahozott) szűrőpatronokat a budaörsi telephelyünkön gyűjtjük, és innen szállítjuk vissza Németországba. Ha ki szeretné hozni őket, (persze nem egyesével) a budaörsi Ipari Parkban talál meg bennünket. (az M1 Outlet Center ill. a Metro áruház közelében) Az idevezető útról a 23 444 266 telefonon érdeklődhet.
"tudományosan alátámasztott" kisebbségi véleményeidből már egy csomónak magad is rájöttél a helytelenségére azóta.
Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy ez megint egy olyan kijelentés, amit az ember nem olvas szívesen. Nagyon súlyos a tartalma, ezért a súlyáshoz hasonló komolyságúnak kellene lennie a kérdés, vagy megállapítás igazolásának is. Pl. kellene egy példát hozni és azon keresztül bebizonyítani, hogy én a hozzászólásomban visszaéltem a tudománnyal, vagy a szó súlyát használtam indokolatlanul érvelésre.
Biztosíthatlak, hogy ilyen nem történt! Az előfordul, hogy a vita hevében az ember nem vesz észre egy olyan hatást, körülményt, amely lényegesen megváltoztatja a következtetések, állítások tartalmát. Azonban az nem fordulhat elő, hogy tudatosan mást mondok, mint ami a tudomány által elfogadott, vagy olyasmit állítok, amiről nem vagyok 100%-ig meggyőződve. Soha nem hezitálok beismerni, ha nem tudok valamit, még a diákjaimnak sem. Inkább utána nézek a dolognak, de nem vállalom az ilyen jellegű melléfogásokat.
Ja, Kokó -- akinek az első kudarcnál megszakadt a karrierje örökre? Hát nem hiszem, h. bármire túl jó példa lenne, a veleszületett tehetség elpazarlásán kívül... De Te attól is elég messze vagy, h. a kávézás Kokójának vélhesd megad, hiszen a kezdetben hangoztatott "tudományosan alátámasztott" kisebbségi véleményeidből már egy csomónak magad is rájöttél a helytelenségére azóta.
Hát úgy tűnik ma Kokó is megkapja a magáét! :-) Nem hiszem, hogy így kellene róla beszélni, mert nem tehetségtelen volt, hanem meggondolatlan, amikor nem vigyázott eléggé a szinte már megnyert meccsen... A profi karrierjét későn kezdte és a vereség után már nem igazán lett volna támogatója az Universum-nál. Ettől még bőven tekinthetjük jó boxolónak.
Ami engem illet, nem a kávézás Kokójának tartottam magam - kávés ügyekben nem mernék annyira kategórikus kijelentéseket tenni, mint mondjuk Te :-) Vannak azonban területek, ahol eléggé otthonosan mozgok, ilyenkor egy kicsit zokon veszem, ha olyanok mondanak ellent, akikkel meg sem tudom vitatni a kérdést, a rendkívül eltérő ismeretek okán. Csak az áldott jó szívem az oka, hogy mégis belemegyek időnként olyan beszélgetésekbe, amelyek olykor nagyon hasonlítanak azokhoz a tipikus beszélgetésekhez, amikor pl. egy, a témát jól ismerő kutató akar meggyőzni egy ufo hívőt, vagy Egely hívőt a hiedelmeik ellenkezőjéről. Bocsánat, ne legyen ebből sértődés. Mit lehet kezdeni egy olyan vitában, ahol a partner a leírásban szereplő paraméterekkel operál, míg a szakember magáról a készülék felépítéséről és működési mechanizmusáról azonnal látja, hogy valami nincs rendben.
Ami a kávézással kapcsolatos kezdeti vehemenciámat és visszavonulásomat illeti, azért az nem annyira egyértelmű, hogy alapjaiban megváltozott volna minden. Csupán nem akartam feszíteni tovább a húrt, inkább meghunyászkodtam. Távolról sem akarok vitát kezdeményezni, de a múltkori szűrő ügy alapjaiban cáfol sok minden szentírást. És bizony én a mai napig sem látom felderítettnek, hogy a különféle kávégépek miért is adnának alapvetően jobb vagy rosszabb kávét, ha egyébként tudják a megkívánt specifikációkat. Aztán az is nagyon nyugtalanít, hogy állandóan márkákon lovagolunk, ahelyett, hogy működési mechanizmusokat hasonlítanánk össze, hisz' az itteni szellemi kapacitás ezt lehetővé tenné. Aztán az is foglalkoztat, hogy ha már ilyen jól összejöttünk, igazán csinálhatnánk egy topic honlapot, ahol összefoglalóan megjelenhetne a kipróbált kávékról alkotott eltérő vagy azonos vélemények, gépek, tamperok, vízszűrők :-), stb.
Gondoltam én is, de valami azt súgja, a Metrónál kedvezôbb árakba fogok belebotlani...
Bár kétségtelenül elegánsabb lenne a vendégeknek kávélogós tasakot kínálni fel, de most képzeld el azt a katasztrofális helyzetet, hogy a gépben éppen Molinari fôtt, és én Vergnanós cukortasakot teszek mellé. Szerintem a világ is összedûl menten...
Ja, Kokó -- akinek az első kudarcnál megszakadt a karrierje örökre? Hát nem hiszem, h. bármire túl jó példa lenne, a veleszületett tehetség elpazarlásán kívül... De Te attól is elég messze vagy, h. a kávézás Kokójának vélhesd megad, hiszen a kezdetben hangoztatott "tudományosan alátámasztott" kisebbségi véleményeidből már egy csomónak magad is rájöttél a helytelenségére azóta.
Szerintem amely cégek itt olasz KVkat forgalmaznak, azok nagy részénél ezekből a kiegészítőkből (tasakos cukor és kakaópor, pirinyó csoki, karamellszirup, emblémás falióra s más nélkülözhetetlenségek) is lehet rendelni. Fejből nem emlékszem, melyekél van, de ha végignézed a (zavaros és Flash-ben gazdag :) honlapjaikat az olaszkave.lap.hu-ról indulva, SZVSZ félórán belül találsz.
Igaz,de itt is lehetnek,és a tapasztalatom szerint az orvos a legritkább esetben mondja el.Hagyja a rákkeltő mesterséges szarokat használni. Az inzulinosoknak receptre lehet felírni a fruktózt,persze onnan nem kap sápot,mint a gyógyszereknél.
Gazdasszony be szok nézni :), de alacsonyan száll a technikai tudás :), én meg ahhoz nem értek. Szerintem a cukrok közül a fruktóznak van a leghatározottabb (nekem idegesítő) mellékíze. Élettani hatás: hát... :) Tudom, könnyebben lebontja a szervezet, de a nádcukornak valamivel alacsonyabb a kalóriatartalma, én maradok annál :).
Igaz,de minden cukornak van. Én úgy vettem észre,a gyümülcs cukor szól bele a legkevésbé az aromába.
A nádcukor is kiváló,sokak szerint az ize kiegészíti a KV aromáját.Én is szertem,de a gyümi cukor szinte azonnal oldódik,és az élettani hatása kedvezőbb a többi cukorénál. Egyébként negyed-fél mokkás kanállal iszom az espressot.
"nem szoktam hozzá, hogy kétségbe vonják a szavaimat" Pedig mintha én emlékeznék pár (tucat) ilyen esetre itt a fórumon :)
No de kérem, nagyon furcsa dolog ez az internet. Gondolom, ha mondjuk Kokó valamilyen nicken bejelentkezne a box fórumra, egy pillanat alatt kioktatnák arról, hogy hogyan is kell öklözni és mi fán terem az ökölvívás! És ha erősködne az igaza mellett, megpróbálnák kétségbe vonni a személyes hitelét, ha már tényszerűen nem tudnak mit tenni vele, mert mondjuk nem saját maga készített, hanem egy hivatalos fotós által készített képet mutat be a boxkesztyűjéről.
Ismerős ez a jelenség és mindig belefutok a csapdába. Vannak, akik számára nem annyira fontos az igazság, a tények, ezért belenyugszik, hogy ah nem megy, hát nem megy a megggyőzés és békésen visszavonul. Sajnos én nem ilyen vagyok, nyilván valami anyakomplexusom van. :-)
Én benne lennék, csak a szokásos kristálycukor, akármilyen eredetû is, sokkal durvább szemcséjû szokott lenni, mint ezek a kávécukrok. Az utóbbi tehát sokkal gyorsabban olvad, és ez az, amire vágyok.
Hol lehet beszerezni olyan tasakos, ötgrammos cukrokat, amelyeket a kávézókban adnak? Ôket nyilván ellátják a beszállítók, de én, magányos kisfogyasztó is kaphatok ilyeneket valahol? A logó rajta nem érdekel, de ezek így kimérve nagyon komfortosak, nagyon szép finomra vannak ôrölve, gyorsan olvadnak, nem úgy, mint a kristálycukor, ami, brrrr, szóba sem jöhet, akárhogy kavarom, nem olvad el teljesen még akkorra sem, amikorra a kávé már teljesen kihûlt.
Vagy butaság az egész, és kapni hasonló finomságú cukrot a közönséges ábécében is? Azért vagyok ilyen tudatlan, mert régebben mea maxima culpa édesítôszerrel ittam, és csdak mostanában döbbentem rá, hogy mennyire más tôle az íze a kávénak. Furcsa, mert nyersen megkóstolva teljesen cukorszerû az íze (nem szacharin).
Van még jó pár ilyen innen-onnan zsebrevágott kis cukroszsacskóm, mit egy gyûjtögetô pocoknak, de elôbb-utóbb kifogy, azért érdeklôdöm. A hasonlóképpen elfajzott lények közületek, mint én, akik cukorral isszák a kávét, miként cselekedtek?
"nem szoktam hozzá, hogy kétségbe vonják a szavaimat"
Pedig mintha én emlékeznék pár (tucat) ilyen esetre itt a fórumon :)
"bizony akadtak gondok, pl. a patron felrázásának szükségessége."
Nah, ennél nagyobb gondunk sose legyen...
"Számomra ez mást jelent, egy problémát, aminek meg kell keresni az okát! vajon mitől ragadnak úgy össze a szén-szemcsék, vagy a műgyanta golyóbisok, hogy még víz számára is átjárhatatlanná válik."
Ezen speciel már én is gondolkodtam; bár nem vagyok mérnök, szerintem legvalószínűbben nem a szemcsék ragadnak össze, hanem mikroszkopikus levegőbuborékok kerülnek közéjük, azok képezik a "dugót". Ha a "lelassult", felrázásra szoruló szűrőt ferdén vízbe merítem (ahogy az újakkal is meg kell tenni beavatásként), kiszabadul belőle néhány nagyobb buborék, uúgy, mint az újakból.
A Molinari Espressóval kezdtem, ahogy beszéltünk róla, és immár nyilvánvalónak tûnik, valóban az ilyen 20-30% robustás keverékeket szeretjük inkább. Kiváló kávé volt, a crema megtartotta egy ideig a cukrot, ahogy illik. Ugyanaz az alapvetô irány, mint a Vergnano piros vagy a Lucaffé piros, az utolsó kétségtelenül édesebb, kakaósabb. Vergnanot itthon még nem fôztem, csak a Rezsô téren ittam podból, az is tetszett, de a végleges próba nyilván az lesz, ha én magam csinálom. De azért szeretem a Lucaffé csokisabb ízét is, alighanem váltogatni fogom ezeket, és igyekszem mindig negyedkilósan beszerezni, hogy sûrûbben tehessem (macerás kipucolni a darálót két kávé között, azt meg nem akarom, hogy egyik összekeveredjen a másikkal, késôbb már talán nem lesz baj, most viszont kóstolni tisztán akarom mindegyiket). Nálad is van negyedkilós az Espressóból, ugye?
Beszámolok majd a többirôl is, ahogy sorra kerülnek.
Köszönöm, így sokkal jobb - legalább a kép hiteles...
Kedves yeahhh, kétségtelenül tévedésben voltam, mert nem szoktam hozzá, hogy kétségbe vonják a szavaimat. Igyekszem mindig a tudásom legjavát adni és mivel elég alaposan szoktam tájékozódni, ez általában elegendő szokott lenni, legfeljebb kiegészítik azok, akik jobban értenek egy bizonyos témához. De, hogy még az egészen egyszerű állításokat is megkérdőjelezzék, az nálam is kiveri a biztosítékot.
Most, hogy volt valaki, aki kétségbe merte vonni a szeretett Britta kancsó képességeit, csak most meritek elárulni, hogy bizony akadtak gondok, pl. a patron felrázásának szükségessége. Nos, a Ti megközelítésetek itt válik el az enyémtől. Mert Ti, mint használók elfogadjátok azt és csak egy kis gyakorlati trükknek tartjátok, hogy rázzuk fel haználat előtt, mint az orvosságot. Számomra ez mást jelent, egy problémát, aminek meg kell keresni az okát! vajon mitől ragadnak úgy össze a szén-szemcsék, vagy a műgyanta golyóbisok, hogy még víz számára is átjárhatatlanná válik. Csak talán nem azért, mert nincs is ezüst a szénszemcséken, ami pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy ne váljék az egész 1 nap alatt gomba és baktériumteleppé? Vagy a műgyanta felülete olyan lágy, hogy összeragad és így még a vízbe is képes beleoldódni?
Mindegy. Számomra tanulság, hogy ami valaki számára kedves, vagy ragaszkodik hozzá, azt ne bíráljam, mert abból jó nem sül ki, legyen az a kedvenc párt, vagy a kedvenc vízszűrő. További jó Brittázást kívánok, ha valaki úgy szeret a kávét, akkor az úgy jó!
Tavaly egyszer előfordult, hogy az új szűrőbetét a "beavatási szertartást" követő 5. alkalommal gyakorlatilag dugóként működött: nem ment át rajta a víz. Bevittem Budaörsre, az importőrhöz, ahol szó nélkül kicserélték - és a visszavitt darabbal megmutatták az Általatok többször említett, felrázós trükköt, amit addig nem ismertem. Működött a dolog, de azóta nem találkoztam ilyen renitens egyeddel.
A Brita és tartozékai dobozán nyoma sincs távol-keleti viszonyhoz. Bár gyanítom, hogy a Britának Magyarországon eladott termékét Németországba be sem engednék.
"olcsó, kis karbantartási igénnyel rendelkezik, könnyen és gyorsan installálható, és elismerten hatékony. Eddig nem találkoztam ilyennel."
NINCS IS ILYEN. Ami valóban, igazolhatóan hatékony az sem olcsó sem kis karbantartási igényű. A minőség sajna pénzbe kerül. Ahogy pld.az espresso masinák esetében is az általad írt kivánalmak vágyálom marad. Vagy veszel egy minőségi gépet,vagy szívsz az olcsóval.
"Én 3 éve használom úgy, hogy ivásra, főzésre csakis rajta keresztül veszünk vizet és sem zavarosodás, sem habzás, sem rossz aroma nem tapasztalható, míg a csapvíz minden kellemetlen mellékízét kiszedi."
Azért ezt megnéznémennyi idő után. Van egy fogadásom arra,hogy legalább 80-100 Mg/l -rel több az oldott anyag a szűrt vízben mint a szűrő előtt.THM /trihalogén-metán/pedig csak úgy tobzódik benne.
Akkor kijelenthető, hogy mindkettő semmi, mivel 1ik sincs az NFS-orgon található listán? (tudom, ne ilyen sarkosan) Mellesleg nem néztem meg, de valóban érdekelne egy olyan megoldás, mely olcsó, kis karbantartási igénnyel rendelkezik, könnyen és gyorsan installálható, és elismerten hatékony. Eddig nem találkoztam ilyennel. De nyitott vagyok az ötletekre.
Belátom én, mert miért ne tenném, csak kérek hozzá számokat, exaktul összehasonlítható adatokat. Azok meg nincsenek. ~ : ( Addig viszont marad egy nem túl jó teszt (de nemtudjuk milyen körülmények között készült vagy nem olvastam elég ideig esetleg nem töröm elég jól azt a nyelvet) és egy Anno X elemzése szerint jó volt. Nade, hogy az a friss szűrővel készült, vagy az Y idejét leélttel, s mit vizsgáltak alatta, azok az értékek hogy viszonyultak a brita nem túl jó értékeihez... erről nincs semmink...
Meddő vita? lehet. Részemről mára lezárva, holnapi koránkelés (KVfőző már betárazva) és mozgalmas nap miatt.
Egy kis segítség gyanánt bemásolom egy másik topicba írt hozzászólásomat,hogy ne kelljen annyit püfölnöm a billentyűket:
Jelenleg sokféle vízszűrő rendszer kapható a piacon és természetesen mindegyikről azt állítják, hogy jó teljesítményt nyújt. De honnan tudhatja a fogyasztó, hogy melyik állítás igaz? Léteznek-e egységes elismert szabványok a víztisztító rendszerekre vonatkozóan, amelyek lehetővé teszik a fogyasztóknak (akik természetesen nem értenek a vízkezeléshez), hogy összehasonlítsák egymással az egyes rendszerek teljesítményét?
Igen, léteznek, mégpedig az NSF International által történő hitelesítéshez szükséges szabványok.
Mit jelent az, hogy egy rendszert az NSF International hitelesít? Az NSF hitelesítés megadásához a víztisztító rendszert nem csak abból a szempontból vizsgálják, hogy képes-e a szennyeződéseket a vízből eltávolítani. További öt kritériumnak kell megfelelni: 1.) A szennyeződés eltávolítását ill. megfelelő csökkentését az NSF I-nek kell igazolnia saját laboratóriumukban végzett ellenőrzés alapján. 2.) A rendszer semmilyen káros anyagot nem bocsáthat a vízbe és szigorú extrakciós vizsgálaton kell átesnie a vízzel érintkező anyagok tekintetében. 3.) A rendszert szilárdan kell kialakítani, és úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen a vízvezeték-szerelési követelményeinek. 4.) A reklámoknak, a szakirodalomnak és feliratozásnak nem szabad hamis vagy félrevezető állításokat tartalmazniuk. 5.) Az anyagoknak és a gyártási folyamatoknak összhangban kell lenniük és éves vizsgálatokon kell megfelelniük. Több tucat víztisztító rendszerre vonatkozó nagyszámú állítás közül melyiknek higgyenek a vásárlók. Ha egy víztisztító rendszert a fent említett szabványok alapján hitelesít az NSF I, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgálatot olyan tárgyilagos, független, kívülálló szervezet végezte, amely az ivóvízkezelés vezető szakértőjeként ismert és elismert szerte a világon. Ennek eredményeként teljesen megbízhat abban, hogy az NSF I. által hitelesített teljesítmény-értékek pontosan tükrözik a termék valós teljesítményét.
NSF 60 évvel ezelőtt alapított NSF International független, objektív nonprofit vizsgáló és hitelesítő szervezet, amely globális teljesítmény-szabályokat dolgoz ki sokféle háztartási és ipari termékekhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben jelölte ki az NSF-t a világ Ivóvízbiztonsági és kezelési Együttműködési Központjává. Collaborative Centre for Drinking Water Safety and Treatment és az ANSI American Standarts Institute Amerikai Nemzeti Szabvány Intézet akreditációját is megkapta az ISO 9000 és a QS 9000 szabványok vonatkozásában.
Szóval meg kell nézni a www.nsf.org oldalán melyik víztisztító rendelkezik tanusítvánnyal és melyikkel,és nincs mese.
42. szabvány - Érzékszervi hatások Vízkezelő-rendszerek vizsgálata, az ivóvíz színét, szagát és átlátszóságát befolyásoló szennyezőanyagok mennyiségének csökkentésére való képességük szempontjából.
53. szabvány - Egészségügyi hatások Vízkezelő rendszerek vizsgálata az ivóvízben levő különböző szennyezőanyagok többek között az ólom, az azbeszt, az illó szerves vegyületek és a fertőtlenítőszerek melléktermékeinek mennyiségének csökkentésére, ill. eltávolítására való képességük szempontjából. Ezt sokkal nehezebb teljesíteni, mint a 42-est.
55.szabvány- Ultraibolya fénnyel végzett mikrobiológiai víztisztítás: Az 55-ös norma kizárólag az ultraibolya fényt használó rendszerekre alkalmazható. A tanúsítvány szerint a rendszer képes csökkenteni a városi ivóvízhálózat vizében normálisan előforduló mikroorganizmusok mennyiségét.
58. szabvány Szervetlen oldott szennyezőanyagok, az emberi szervezetre bizonyítottan toxikus, rákkeltő, /Arzén, Azbeszt, Bárium, Kadmium, Kloramin, Klór, Klorin, Réz, Cyst, (Giardia Crystosporidium), Entamoeba, Toxoplaema, Fluor, Króm (6), Ólom, Higany, MTBE (Metil-Tert Butyl Éter), PCB (Poliklórozott Bifenilek), Rádium (226/228), teljes oldott anyagok, Króm (3), Toxafém, illó szerves vegyületek (VOC), Nitrát, Nitrit/ eltávolítására, ill. csökkentésére való képesség.
Akinek van türelme érdeklődése,ért anglisul megnézheti az egyes szabványokhoz tartozó vizsgálati protokolok leírását is.
olyan szűrőt vázoltál elénk, ami minimum 1-2 osztállyal a Brita szűrési tulajdonságai felett jár.
Nem volt nehéz! A kancsós brittáról kimutatta az emlegetett teszt, hogy nem szűr semmit. Még a klórt is csak alig. Ez egyébként azt jelentheti, hogy még aktív szénből is csak IGEN KIS mennyiség van benne.
Mellétesszük a Britát, ami egy kisebb halom ezüsttel kezelt aktívszenet tartalmaz, és egy gyanta"tömböt"...
Mint említettem, a kancsós britta patronja egy gyerekjáték és nem szűrő. Ezt mutatja a teszt is. A műgyanta csak rontja a helyzetet, mert vegyszert visz a vízbe.
Namost a kettő közti méretbeli különbség nem indokolja a kettő közti használati időbeni eltérést. Nagyon nem.
Bocsánat, de ezt mire alapozod? A mikroszemcsés szén minősége, összfelülete egészen más is lehet. Nem is beszélve a hatalmas méretbeli különbségről. A tények pedig önmagukért beszélnek. Én 3 éve használom úgy, hogy ivásra, főzésre csakis rajta keresztül veszünk vizet és sem zavarosodás, sem habzás, sem rossz aroma nem tapasztalható, míg a csapvíz minden kellemetlen mellékízét kiszedi. A brittások meg csak veszik és veszik a patronjaikat...
Egyébként pedig a tanulság:
kevéas ember van, aki képes belátni azt, ha hibázik... Nyilvn ez valami pszichológiai furcsaság, amihez én nem értek.
Ugye milyen rossz, mikor szembejön veled az uccán önmagad? ~ ; ))))
Mellesleg bár betü szerintem nem beszéltél szuper-szűrésről, de szövegkörnyezet szerint kijelenthető, hogy egy olyan szűrőt vázoltál elénk, ami minimum 1-2 osztállyal a Brita szűrési tulajdonságai felett jár. Viszont az eddig megtudott dolgok alapján ez koránt sem biztos. Erre viszont számodra is meglepő módon a saját stílusodban reagáltunk.
De félre minden személyesnek vélt vonalat, tényként kijelenthető, hogy egy ~ 25 cm magas dologgal szűröd a vizet, mely tartalmaz egy részecskeszűrőt a nagyobb lebegő részecskék szűrésére (feltételezzük, hogy ez egy apró lyuku szűrőként felfogható hálószerüség is lehet)... és egy halom ezüsttel kezelt aktívszenet. Mellétesszük a Britát, ami egy kisebb halom ezüsttel kezelt aktívszenet tartalmaz, és egy gyanta"tömböt"... nem vagyok benne biztos, de lehet szűr lebegő részecskéket is valamilyen szinten. Namost a kettő közti méretbeli különbség nem indokolja a kettő közti használati időbeni eltérést. Nagyon nem. Árban tied talán kicsit olcsóbb, hasonló mennyiségü britát feltételezve, de ugye a britában van gyanta is... ami a tiedben nincs, ez meg értékét tekintve máris akár egyenlővé is teheti a kettőt. Az idő meg... Hiszem is meg nem is, lévén nem láttuk 1ik szűrő által szűrt víz elemzését sem, a szűrő teljes élettartamára lebontva....
Namost, akkor mink is van? - Neked egy 25cm-s műanyagtornyod, benne ezüstös aktívszénnel és valami szűrővel. - Nekünk ~ harmada akkora műanyagtornyunk, benne ezüstös aktívszénnel és gyantagömbökkel (itt nemtudom van-e szűrő, R-go fogjuk rá nincs.) - Mindkettőnek van ára, gyártó által megadott élettartalma, melyben a tied hatványozottan jobbnak tűnik, viszont ekkora eltérést nem indokol semmi. - Egyikről van egy úgy ahogy elvégzett teszt - Másik mögött nincs semmi érdemi, de legalábbis hozzáférhető teszt - Egyikről sem látunk élettartamra lebontott teszteket a szűrt vízről azonos szűretlen vízzel. - egyikről állítja a tulajdonosa, hogy jobb (szövegkörnyezetet is figyelve hatványozottan jobb), mint a másik. - másikról nem biztosak benne a tulajdonosaik, hogy annyival rosszabb, sőt akár, hogy rosszabb, mint az 1ik.
Nem hisz Téged itt senki semmi rossznak,meg ne sértődjél má nekem.
Szerencsére ezen a szent helyen csak élcelődni szoktunk,ahogy Te is,nem vesszük véresen komolyan a beszólásokat ellentétben más topicokkal,ahol tényleg egymás torkának ugranak. Tudom a következő hozzászólásod úgyis az lesz,hogy he-he-he. Na OK?
A Tejfalussy egyébként jó szándékú,csak zakkant kicsit/nagyon/ Sokmindenben igaza lehet,a többi már elszált agyi szülemény.
"Ilyen körülmények között az egyetlen biztonságos megoldás az ivóvíz desztillálási eljárással /és nem egyszerû felforralással, mely a legtöbb kémiai anyagot nem távolítja el/ való megtisztítása minden szennyezõtõl. Ez esetben házi ellenórzésünk már lényeges, legalább százszoros elektromosellenállás növekedést mutat."
Pld azt elfelejti megemlíteni,hogy a dessztillálás során az alacsonyabb forráspontú vegyületek a párlatban feldúsulnak,számos olyan anyag is lehet ami azeotrop vegyületet képez a vízzel,és a párlatban bennemarad a századik lepárlásnál is. Ilyen azeotropia a vízés az alkohol.Soha nem lehet lepárlással 100%-os alkoholt előállítani mert 4% víz mindig marad benne. El lehet képzelni egy bizonyos vegyület ha bennemarad 4% ban.
A kérdésemre még nem válaszoltál,milyen KV ízlik Neked?
Hogy mi korrekt, és mi nem? Höhöhö... "...Nem beszéltem semmiféle szuper-szűrésről..."
Dehogynem: "...Abszolut felesleges megvenni egy 4000 Ft-os valamit és költeni az újabb patronokra, ami alig csinál valamit. Én harmadik éve használok egy 7500 Ft-os víztisztítót, rászerelve a vízhálózatra és az tényleg szűr..."
Ezt írtad nemrég, erre kérdeztem rá - és nem jött semmi értékelhető infó. Mondjuk, a "kis pénz, kis foci" alapján sejteni lehetett, hogy 7500 Ft-ért nem lehet valami világrengető szűrőcsoda ez a Brita-verő :-DDD, s valljuk meg, hogy a neten fellelhető, gyakorlatilag NULLA info is ezt erősíti. De még ez sem volna baj - csak akkor mi a veres rettenetnek kell úgy felvezetni, hogy "az tényleg szűr..."?
Figyelj yeahhh, azt hiszem ezért a beírásodért elnézést kellene kérned!
Mert:
- az általad beidézett szövegben sehol nem szerepel a "szuper-szűrés" kifejezés, ennek ellenére az állítod, hogy dehogynem.
- a britta verést nem én állítom, hanem a korábban említett teszt alapján ki lehet mondani, hogy a britta kancsó még a klórnak is csak a 75%-át szűri ki és azon kívül semmi mást. Sajnálom, ez a tény. Fájdalmas lehet lelkileg, hogy abban a hitben voltál, hogy jó vásárt csináltál, miközben csak mérgezed magad az ioncsrélt vegyszerrel.
- Rendelkezésemre áll a Get leírása, de én most nem fogok nekiállni a régi irataimnak, hogy megkeressem, miközben már nem is kapható. A működés tényét pedig az ország egyik legjobban felszerelt vízminőségellenőrző laborjában igazolta az egyik közeli barátom és nekem ez bőven elég. Sajnálom, hogy Te csak a Britta ügynököknek hiszel. :-(
Ha lelebeg a fátyol szemed elől, olvass utánna: KV, Tea, viráglocsolás. Vizet évek óta itthon 1 fajtát iszom: Theodora csendes. Napi 1-2 litert minimum. Ez van, ezek tények.
De most komolyan, gyerekek! Ez a Tejfalussy-banda körülbelül azon a szellemi szinten áll, hogy nyugodtan kijelenthetnék, hogy a Volkswagen motorjaiba a gyár ciánkáli-fejlesztô berendezést épített be, hogy ezzel mérgezze meg a világot, és utána létrehozza romjain a Negyedik Birodalmat.
Most ezek után rátámadnál egy Kávéológia-topiklakóra, akinek történetesen Volkswagenje van, és azzal furikázik a városban, hogy íme, rábizonyíttatott?
Szegény Kávémanó szegény vízszûrôje a látókörébe került egy pár lunatikusnak, akik, hála a szólásszabadságnak és az internetnek, bemutathatják a világnak, hogy nem a négy kerekük nincs ki, de egyetlen sincs. Most miért kell ezért Kávémanót bántani? Inkább megígérem, hogy én is iszom Britás vizet, jó? Na, na, na, jó?
Na várj, az általad beírt termékről fellelhető összes infó közzététele nem korrekt, és nem fair? Bennem romlott el valami, vagy a világ értékrendje borult fel még dolgoztam? ~ : (((
Azt hiszem nem a világ értékrendje borult fel míg dolgoztál! Ugyanis egyáltalán nem az általam -kényszer hatására- beírt termékről fellelhető információk kerültek közzétételre, hanem a forgalmazókról fellelhető adatok jelentek meg és a kettő nem ugyan az - különös tekintettel arra, hogy előre bejelentettem, hogy a fiorgalmazással gond van.
Ne haragudj, de nem én vagyok az oka annak, hogy a Britta olyan, amilyen. És azért mert ragaszkodom a tényekhez és nem engedem megtéveszteni magam a reklámszövegektől, még nem kell keménykedni velem.
Megyek is olvasni, Te meg igyál egy pohár brittás vizet, hátha segít egy kis ioncserélés... :-)
Szép, és informatív kép :o) - ha jól látom, a Mr.B. által korábban már beszúrt oldalról való. Az "érdemi részek" már nem érhetők el, de roppant mélyenszántóak a termékek melletti felvezető szövegek: "...Táplálék kiegészítő programunk - út az egészséghez...stbstb". Csupa eredeti gondolat, sohasem olvastam még hasonlót :o)) - fény az éjszakában...:-(((
Hogy mi korrekt, és mi nem? Höhöhö... "...Nem beszéltem semmiféle szuper-szűrésről..."
Dehogynem: "...Abszolut felesleges megvenni egy 4000 Ft-os valamit és költeni az újabb patronokra, ami alig csinál valamit. Én harmadik éve használok egy 7500 Ft-os víztisztítót, rászerelve a vízhálózatra és az tényleg szűr..."
Ezt írtad nemrég, erre kérdeztem rá - és nem jött semmi értékelhető infó. Mondjuk, a "kis pénz, kis foci" alapján sejteni lehetett, hogy 7500 Ft-ért nem lehet valami világrengető szűrőcsoda ez a Brita-verő :-DDD, s valljuk meg, hogy a neten fellelhető, gyakorlatilag NULLA info is ezt erősíti. De még ez sem volna baj - csak akkor mi a veres rettenetnek kell úgy felvezetni, hogy "az tényleg szűr..."? A vetítés a moziba való, szerintem...
A baj az, hogy a google által adott találati oldalakat nézve tört le bennem a remény... Pedig örültem volna, ha egy valóban érdemi megoldást sikerült volna KVmanó topictársnak találnia, lévén rááldoztam volna annyit bőven. De a leírtak alapján valami nem kerek... nagyon nem kerek...
Kedves MrB, nagyon kérlek, ne izélj velem! Külön hangsúlyoztam, hogy ami nekem van az over és megpróbálom felderíteni a lehetőségeket - még időt is kértem rá. Gondolod, hogy mielőtt ezt írtam, nem néztem meg a net-et? Nekem is pont azokat az oldalakat dobta ki és pont azért nem akartam megadni a típust, mert az aquanet hülyeségeivel nem akartam semmiképpen közösséget vállalni. Különösen nem, hogy a pasi, az állítása szerint fizikus, bár ez a tartalomból nem igazán látszik...
Egyébként a készülék így néz ki (alul csatlakoztatható a vízvezetékre és a víz, kb. 20 cm-es tisztító oszlopon áthaladva felül jön ki):
Isten az égben! Ráhibáztál! Ez pont a Tejfalussy biznisze, kicsit továbbmész a linkeken, http://aquanet.fw.hu. Belépés csak erôs, nagyon erôs idegzetûeknek. És hagyjuk szegény Kávémanót, ezek itt valódi, igazi, hamisítatlan futóbolondok.
Szerintem itt ejtsük ezt a témát, térjünk vissza a Kávéhoz, kérem tisztelettel...
Na várj, az általad beírt termékről fellelhető összes infó közzététele nem korrekt, és nem fair? Bennem romlott el valami, vagy a világ értékrendje borult fel még dolgoztam? ~ : (((
Na Uraim, álljon meg a menet! Nem beszéltem semmiféle szuper-szűrésről, sőt, kifejezetten hangsúlyoztam, hogy a szűrőm ezüstözött felületű aktív szenen kívül mást nem tartalmaz. Van ugyan benne még két szűrő egység az úszó szennyeződések kiszűrésére, de az triviális!
Az egyetlen amit állítottam, hogy műgyantás ioncserélés teljességgel indokolatlan és a Britta esetében pedig a drágaság és a minimális szűrés okán közönséges parasztvakításról beszélhetünk.
Az "aquanet" linken beidézett szöveg teljességgel inkorrekt lépés, mert aki jól megnézi az oldalt, az azonnal látja, hogy valami megzakkant, agyament ember, vagy társaság tartja fenn.
Egyébként, az ottani összehasonlítás nem a britta kancsót és a GET-et hasonlítja össze, hanem a Britta nagyobbik, hálózatra szerelhető egységét. Ez a készülékek méretéből is látszik. Ennek a hálózati Brittának pedig sokkal jobbak a szűrési paraméterei is.
A cég nem most szünt meg, hanem talán 1 éve, amikoris a termékek további forgalmazását átvette valami fittness diolgokkal foglalkozó cég és én azóta nem is kerestem őket.
Szóval, legyetek szívesek és legywetek korrektek, mert ez így nem fair!
A baj az, hogy a google által adott találati oldalakat nézve tört le bennem a remény... Pedig örültem volna, ha egy valóban érdemi megoldást sikerült volna KVmanó topictársnak találnia, lévén rááldoztam volna annyit bőven. De a leírtak alapján valami nem kerek... nagyon nem kerek...
Egyszer a neten összefutottam egy Tejfalussy Árpád nevû ember weboldalával, ô hosszasan elmagyarázza, hogy az embernek kizárólag desztillált vizet szabad fogyasztania, ennek az ellenkezôjét hangoztatók egy világméretû összeesküvés résztvevôi. A hosszas, politikai elemeket sem nélkülözô tárgyalás végére kiderül, hogy ja, és mellesleg ô is forgalmaz egy vízdesztilláló készüléket, amelynek utolérhetetlen elônye a piacon kapható összes többivel szemben, hogy nem robban.
Természetesen egyikôtök se gondolja, hogy ehhez a vitához szánom érvnek, elôre is elnézést kérek, de annyira megtetszett, különösen a nem robban kitétel, hogy lám, ennyire megragadt bennem; úgy gondoltam, muszáj megosztanom veletek... :-)))
Értesítem a volt GET-es munkatársakat és vásárlókat, akik HT-20-as asztali víztisztító készüléket használnak, a cserelehetőséget az alábbi címen megtehetik. Érdeklődni:" és itt egy 70es mobilszám található....
Ez meg idézve innét: http://www.freeweb.hu/aquanet/szoveg/varjas.htm
"Nézzük meg azért néhány, forgalomban lévõ ivóvíz-tisztító berendezés elõnyleírását:
1./BRITA /Water-filter-systems/
Az aktív szénbõl és ioncserélõ gyantából álló szûrõ megköti a klór 85%-át és a szerves szennyezõdéseket, valamint a karbonátkeménység 75%-át, fémeket, az ólom 90%-át, réz 95%-át, arzént, vasat, mangánt/, lindán /rovarirtószer/ 70%-át. Mivel a betét ezüstöt is tartalmaz, ez megakadályozza a baktériumok keletkezését. A szûrõ kapacitása a víz keménységétõl függõen 120-200 liter.
2./GET-40/HT 20 típusú ivóvíz utótisztító kisberendezés
A víztisztító berendezés kétlépcsõs szûrési rendszert tartalmaz. Az elsõ fokozat egy mikroszûrõ, amely a lebegõ anyagoktól mentesíti a vizet.. A mésodik fokozat kiváló minõségû ezüsttel impregnált aktív szén, mely igen nagy felülete révén megköti az oldott szerves szennyezodéseket. A készülék nem befolyásolja a kezelt víz nitrát, arzén, szervetlen anyag tartalmát és keménységét. Várható élettartama 20000 liter.
3./ Elixir Pi-víz
''Az ivóvizet többszörös szûréssel, majd a baktériumok elpusztítására UV sugárzással kezelik, végül energiával töltik fel.''
Megjegyezzük, hogy e készülékek mindegyikére jellemzõ, hogy a leírások tartalma szerint szelektív szûrõk, tehát jelentõs szennyezõket nem szûrnek ki a vízbõl. Ellenõrzõ mérések tanusága szerint, pl. a Pi-víz elektromos ellenállása nem különbözik annak a csapvíznek az elektromos ellenállásától melybõl készítették, mégis mint ''tökéletesen tiszta'' vizet árusítják. Csupán kis elektromosellenállás változást mérhetünk házi ellenõrzésünk során a másik két kezelt víz esetében is. Nehezen magyarázható meg a BRITTA és a GET készülékek hasonló méretû és összetételû szûrõbetétje élettartamában mutatkozó jelentõs különbség: 200 - 20000 liter is.
Ilyen körülmények között az egyetlen biztonságos megoldás az ivóvíz desztillálási eljárással /és nem egyszerû felforralással, mely a legtöbb kémiai anyagot nem távolítja el/ való megtisztítása minden szennyezõtõl. Ez esetben házi ellenórzésünk már lényeges, legalább százszoros elektromosellenállás növekedést mutat."
Ezt a csapást, borzasztó évkezdet...Pont ma derült ki a megszűnés, meg az összeolvadás? Osztozom fájdalmadban.
De régen, mikor még kapni lehetett, csak volt márkaneve, meg leírás a fantasztikus szűrőmechanizmusról? Vagy őrizni kell, mint az atomtitkot? Nem baj, csak mondj valamit - mert eddig még mindenhez volt tudományos igényű véleményed, ezért roppant módon csodálkoznék, ha az évek óta használt, tuti szűrőrendszerről hallgatnál. Szóval, ne csigázz tovább - öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!
Azt hittem, hogy ha egyszer nem kapható, akkor érdektelenné váltak a további kérdések. De tekintettel arra, hogy néha engem is érdekelnek a merőben elméleti kérdések is, íme a válasz :-)
- Nincs benne a citált összehasonlításban. Gondolom nem amerikai termék, vagy nem annyira elterjedt odakinn.
- A szűrés hatékonyságát az a srác ellenőrizte, aki korábban foglalkozott ezek forgalmazásával. A gyerek a VITUKI Vízminőségellenőrző laborjának munkatársa, ért a dologhoz. Ezért is vettük meg annak idején. 20m3 kapacitású és szerintem lassan ideje lecserélni.
Ellenben voltam ma a Rezső téren, boltot viszont (pontos cím híjján) nem találtam. Tom, béna vagyok (siettem, feltételeztem, mellélőttem). Induljunk ki a templommal pont szemben lévő fegyver/szerszámbolttól (RS Center, ha jól emlékszem). Hova tovább?
Taljánoktól nem gyött válasz, viszont a hazai cégtől sem (e-mailre). Holnap telefon.
Azért hallgatok nagyokat, mert kiderült, hogy ezt a típust már nem lehet kapni és a cég is összeolvadt egy másikkal.
Kérem, hogy adjatok egy kis időt és vállalom, hogy közben felderítem az itthoni kínálatot és megpróbálom kideríteni, hogy mit érdemes venni. Addig napoljuk el a kérdést.
Új, hármas csomagolású Brita szűrőpatront bontottam. Érdekes, javulhatott a minősége, mert nem kellett az első vízlefolyás után megrázni a patront. Szépen keresztül folyt rajta a víz.
Na figyelj, leírom tisztán és érthetően, de csak neked, csak itt, csak most, hogy ne CSAK értetlenked: Én azért használom a Britát, mert a csapvíz annyira klóros volt, hogy már élvezhetetlen még fogmosásnál is! Ennek a tünetnek a mexüntetésére tökéletesen alkalmas a Brita. Ennyi, mellékhatása, hogy sokkal kisebb mértékben vizkövesednek a dolgok (KVfőző, vízforraló) már csak extra ráadás volt.
Akkor most én leszek a Brita-ördög ügyvédje: nézted, hogy ezek nem kancsók? Az egyik kifejezetten csapra szerelhetô egység, nyilván nem folyhat át rajta olyan lassan a víz, mint a kancsón, tehát egészen biztosan más a szûrési mechanizmusa.
Többszörösen félreértettél,vszinüleg rosszul fogalmaztam.
"nem fikázzuk egymást,béke van"kijelentésemet nyugtázó jellegűnek szántam. A Brita és társai szűrőket pont Én elleneztem,csak annyit tettem hozzá,hogy a csapvíznél sokkal jobb.
Az utolsó mondatomat is nyugtázólag írtam. Na ezt is jól megfogalmaztam.
Látod ebben is igazad van. Éppen ezért csak olyan vízlágyító a megfelelő aminek a Gyantatartó oszop anyaga megfelel az Underwriters Laboratories élelmiszeripari minősítésének,a polimerikus gyanta pedig az US Public Health Inspection Agency és az FDA minősítésének,és min az NSF/ANSI 61,62 szabványának. Ezeknek egyébként a magyarországon forgalmazott vízlágyítók közül egyedül az ECOWATER Systems berendezései felelnek meg.
Persze, ne is vedd annak, nem ez a szándék! De szerintem nem kellene úgy feltüntetni a dolgokat, mintha háborús helyzet lenne és a csopból maga a halál folyna. Nem is beszélve arról, hogy mindezt úgy adod elő, mintha ezen a Britta kancsó tudna egyedül segíteni, miközben kiderül a korábban említett összehasonlító táblázatból, hogy alig van amit kiszűr, azt is csak részlegesen. Még azt a nyavajás klórt is csak 75%-ban szűri ki, miközben minden más ott felsorolt szűrő min. 95% fölött teszi. Sőt! Ezen kívül, egyedül az ólmot szűri ki, ami nem egy nagy kunszt.
Abszolut felesleges megvenni egy 4000 Ft-os valamit és költeni az újabb patronokra, ami alig csinál valamit. Én harmadik éve használok egy 7500 Ft-os víztisztítót, rászerelve a vízhálózatra és az tényleg szűr. Ha már a lelkiismeretemre is hatni akarsz, akkor hadd mondjam azt, hogy itt nem csak a béke fontos, de az is, hogy ne tévesszük meg egymást. Szentül meg vagyok győződve arról, hogy a Britta kancsó egy óriási átverés és ezen nem segít az, hogy akik megvették, azok körömszakadtáig állítják az ellenkezőjét.
Átnéztem a vízszűrők összehasonlítási táblázatát. Tökéletesen alátámasztja amit írtam az előző hozzászólásomban. A bRitta alig szűr a többihez képest, viszont a legdrágább az összes között 1 gallonra vonatkoztatva. Az éves drágaságot nem tudom hogyan számolták, de látszik, hogy abban is az előkelő 3. helyen van, miközben a káros anyagok csupán felét szűri ki pl. az Amway-hez viszonyítva. Annak drágasága nem mérvadó, mert ez a marketing stratégiájukkal függ össze.
Jártál már a pesti dunaparton,és átnéztél a túloldalra,hány helyen ömlika szennyvíz a Dunába? Parti szűrésű kutak,homok ágy stb.csak a lebegő anyagok egy részét tartja vissza, a víztisztítás M.o-n 64 mikronon történik aztán derítenek,aluminium szulfáttal a lebegő anyagokat kicsapatják üllepítés,mehet a klór /csupa emberbarát anyag/ A vízművek ellen a GVH már indított eljárást és el is marasztalták a fogyasztók megtévesztése miatt. Nevezetesen az Európa legjobb ivóvize van Bp.-n kijelentés miatt. Nem bizonyult igaznak,nem tudták alátámasztani. A nagy különbség ott van,hogy más országokban sem tisztább vagy szennyezettebb a víz.Csak ott megmondják.Tájékoztatják az embereket,a csapvíz nem ivásra való,lehet wc-t lehúzni mosogatni stb.fogyasztani ne tessék. Most itt sorolhatnám azokat a nyilvánosságra került súlyos szennyezéseket amitől emberek betegedtek meg,akut tünetekkel.Ésami nem okozott ilyen tünetet hány volt. A vízbe kerülő hormon és gyógyszerhatóanyagokat nem tudják a vízműveknél eltávolítani a vízből.Ezért inkább nem is vizsgálják,jó pár ezer vegyülettel együtt.
Nem hiszem,hogy ez "elragadott hév" Ezek tények.
Ásványok a vízből: nézzünk egy példát Ca.köztudottan rendkívül rossz a beépülése,még kelát kötésben is.A Bp-i víz 16-18 német keménységi fok,vagyis 160-180 mg/l CaO egyenértékű Ca,Mg tartalmaz.Az átlagos felnőtt szervezet napi szükséglete Calciumból 1000 Mg.10 dkg sajt 1200 mg-ot tartalmaz. Magnézium:napi szükséglet 300 mg. 10 dkg.rizs 1200 mg.-ot tartalmaz. Lehetne még sorolni,és akkor csak azt tételeztük fel,hogy a vízben levők beépülnek. Ami persze élettanilag nem igy van.
Szeretem ha valakivel értelmesen lehet eszmecserélni.Ebben a topicban ezt lehet, és ennek örül mindenki,nem fikázzuk egymást,béke van.
Igen, de annál már jóval több keresztüljött rajta, mint mondtam, tegnap sokat kísérleteztem vízzel is a kávé elôtt. Hosszabb periódusra gondoltam, de olyanról nincs szó a leírásban.
Nem tudom, esetleg nem azt érzed-e a Britával, mint én: ezüst ízt. Én ezt érzem az új betét használatba vétele után egy ideig (kicsit édeskés-kesernyés íz), de ez hamar csökken.
Hihetetlen milyen konzum-mazochisták vagytok! Van egy cég, amely megfelelő reklámkampányával és a termék tetszetős külsejével és parasztvakító próba-kampányával beédesgeti magát a köztudatba és még tanult értelmes embereket is megtévesztve ráveszi őket, hogy a józan észt félretéve imádják az egészségkárosító, de a legjobb esetben is pénzrabló terméküket. Ügyes, nagyon ügyes!
Mondok egy példát, hátha megértitek, miért is szentelek ekkora figyelmet a műgyantaellenességem propagálásának. A Béres cseppekkel nem tudtak betörni az amerikai piacra. Ennek oka az volt, hogy az a komplex vegyület, amelyet azért tettek a csöppekbe, hogy az ásványi anyagok nagyobb százaléka hasznosuljon (kötődést elősegítő komplex - lásd cumpika ezzel kapcsolatos tegnapi esszéjét), nos ez a komplex mint rákot okozó anyag volt nyilvántartva az USA-ban. Később ez a probléma megoldódott, de akkorra Tehát, lehet, hogy a szervezeted a B-csöppek miatt jobb erőnlétben lesz, csak éppen rákban meghal az illető. Lehet, hogy egy kicsivel jobb ízűnek tűnik a víz Brittával, de az a műgyanta mégiscsak műgyanta!
Akkor szépítenek a leírásban (engem könnyű becsapni kémiából), és valójában erre használják a többlet K-t? Azt határozottan állítják, h. többlet Na nincs. (Hacsak nem emlékszem határozottan rosszul.)
Az eredmény: belül, az alján - ahol a 2 kW-os fűtőszál hevíti - gyalázatosan elvízkövesedett. Vagy 2 hete tisztába tettem (kivízkőoldóztam), azóta Britát kap, és még mindig fémtaszta az alja...:-)
Nos, mi ebből a tanulság? Abszolute semmi! Ami az edény alján volt, most az éppen kefejlődő epekövedbe és vesekövedbe épült be! :-)
Nem tudom, esetleg nem azt érzed-e a Britával, mint én: ezüst ízt. Én ezt érzem az új betét használatba vétele után egy ideig (kicsit édeskés-kesernyés íz), de ez hamar csökken.
Kinek van erre szüksége? Nem vagyunk még elég betegek?nem kapunk elég mérget az élelmiszerekből,levegőből?
Bocsáss meg cumpika, de szerintem egy kicsit elragadott a hév. Sok igazság van abban amit írsz, de elfelejted megemlíteni, hogy azért komoly elővigyázatosságot tesznek pont az általad említettek kiküszöbölésére. Pl. Budapest előtt nem engedélyezik a szennyvíz Dunába ürítését és a partiszűrésű kutak környezetének kiépítése olyan, hogy a különböző ásványí szűrőrétegek már jelentősen megtisztítják a vizet, amit aztán még tovább kezelnek.
A budapesti víz egészen jó minőségű, a nitráttartalma is alacsony. A legnagyobb bajt az elöregedett csőhálózat okozza, amely gyakran eltörik és olyankor sok trutyi kerül a rendszerbe. Ezek és az ízrontó anyagok kiszűrésére egy három lépcsős rendszer általában kielégítő. Lebegő nagyszemcsés - lebegő kisszemcsés - klór, szerves molekula szennyeződések. Ezt elég jó hatásfokkal meg tudja oldani egy kb. 20 cm-es hosszúságú aktív szenet is tartalmazó készülék.
Az ásványi anyagokkal kapcsolatban: valóban vannak olyan molejulák, amelyek nehezebben tudnak beépülni az emberi szervezetbe, pl. vas, de nem mindegyiknél van így. Emiatt, nekem úgy tűnik, kicsit alábecsülöd a víz összetételének szerepét az ásványi anyagok bevitele tekintetében.
Az elsôre nem lesz szükség, megvagyok. A különbség nem volt olyan mellbevágó, mint tegnap, ez mindenesetre valamelyest megnyugtató, de megvolt. Kétszemélyes próba, kétszer két kávé (pedig én nem szoktam egyszerre, a másodikat kellô akaraterôvel nem is ittam végig, pedig a csábítás, hajjaj!). Mindkettônk véleménye egybevágó, de mondom, nem olyan elriasztó, mint a tegnapi (azt csak egyedül csináltam). Britával nem változott meg az ízek alapvetô karaktere, de jól érezhetôen gyengébb, mintha vizesebb lenne a kávé, hosszabb. Illatra is, ízre is halványabb, de valóban nem tér el annyira a csapvíztôl.
Nincs esetleg ennek a kancsónak, illetve a szûrôjének valamiféle "bemelegedési" periódusa, hogy csak valahány liter után éri el a stabil állapotát, vagy valami ilyesmi? Lehet, hogy csak ennek voltam az áldozata, és beáll valami egyensúly?
Igazad van. A normális vízlágyító az kationcserés,NaCl regenerálással.Élelmiszeriparban csak ez megengedett. A vizbe valóban Na kerül a Ca, Mg helyére,de ez egyáltalán nem probléma.1 l vízben kb.annyi mint két falat kenyérben.
Amit elsősorban hozzáad a vízhez az ioncsrélő, az közönséges H.
Várj, ezt kétlem. A hidrogénnel nem tudná helyettesíteni a fémes ionokat. Az nem elég, hogy a hidrogén ion pozitív töltésű, mert attól függetlenül, hogy "ionos állapotban" vannak az atomok és molekulák, a kémiai összetételnek meg kell maradnia. Tehát a vegyületekből csakis egy másik vegyület "keletkeztetésével" lehet kiszedni az Mg és Ca ionokat! Olyan pedig nincs, hohy hidrogén-szulfát.
Közel 1 éve állítottunk hadrendbe egy vízforraló kancsót, s eléggé el nem ítélhető módon csapvízzel itattuk. Az eredmény: belül, az alján - ahol a 2 kW-os fűtőszál hevíti - gyalázatosan elvízkövesedett. Vagy 2 hete tisztába tettem (kivízkőoldóztam), azóta Britát kap, és még mindig fémtaszta az alja...:-)
Persze, lehetsz a halottunk, nem probléma. Majd tisztítatlanul beleengedünk a Dunába :)
Viccen kívül, én semmi ízromlást nem észleltem a csapvízről Britára áttérve, sőt, egy kis javulást -- a teánál pedig jelentős javulást, ahogy másvalaki is írta már tegnap.
Én ezt mind megértem, és egyet is értek, és szerintem Kávémanó sem ez ellen emelt szót, hanem kizárólag az ioncsere ügyében (a klór, a nehézfémek, a növényvédôszer meg a többi nyilvánvalóan nem kívánatos).
A baj az, hogy az elsô próbálkozásom a Britával katasztrofálisan végzôdött számomra. Elsôre megpróbáltuk elviccelni, de tényleg ez a helyzet. A Lucaffé piros helyett, úgy éreztem, egy benzinkutas automatából kapok Tchibo nescafét (no, most elég szemléletes voltam? :-) ). Írtam, hogy már nem vagyok szénhidrátokkal, MacDonaldsszal és zsíros ételekkel teletömött egyed, feltételezem (bár bizonyítani nem tudom), hogy az ízérzékelésem rendben van (ráadásul az elmúlt két hétben sokat csiszoltam még rajta jobbnál jobb kávékkal).
A kérdésem pusztán annyi, hogy törvényszerû-e, hogy a Brita kezdetben mellbevág, és egy bizonyos kényszerû szenvedési periódus után hozza meg csak az eredményét, vagy pedig nekem van különleges pechem, vagy ha ennyire nem megy, hagyjam a fenébe a dolgot (jó, ezt te úgysem fogod válaszolni, csak sorolom az alternatívákat).
Most fogom mindjárt megfôzni a menetrend szerint érkezô kávét, ha túléltem, szólok, ha nem, megteszitek egy ilyen friss húsnak, hogy a topik saját halottjának tekint? :-)))
Természetesen az előbb említett anyagok benne lesznek a KV-ba is,és biztosan nem javítják az ízét,aromáját inkább károsítják. Nem véletlen,hogy sehol a világon kávéházban,vagy egyéb vendéglátó helyen kezeletlen csapvízből nem készítenek KV-t. Sőt nem használnak kockacukrot sem,mert a kötö anyag is beleszól a KV aromájába. Jó néhány minőségi kávéforgalmazó ezt megköveteli,azokon a helyeken ahol az általuk forgalmazott babból készítika KV-t.
"Igaz, a hiányzó ásványi anyagokat ők különféle formában pótolják."
Mik is azok az anyagok amiket pótolni kellene?
A víz nem az ásványi anyagok bevitelének a forrása!! Ami a vízben van nem épül be,kiürül,vagy lerakódik,kinél előbb, kinél később. De ha valaki mégis ragaszkodik ahhoz,hogy kell a vízből ásvány,mérlegelje azt is,hogy azokkal együt hormonokat,növényvédő-rovarirtó szereket,nehézfémeket,gyógyszer hatóanyagokat,patogén vírusokat, baktériumokat,szerves és szervetlen mérgező anyagokat is bevisz velük együtt. Arról nem is beszélve,hogy pld. hány országon keresztül folyik a Duna,hány kórház szennyvize kerül bele tisztítatlanul. A műtéti váladékokkal,a boncteremből a hulla mosására használt vízzel,a wc-ben véres váladékot hányó emberből ürülő anyagokkal együtt. A vegyi üzemekről,illegális szennyvíz bekötésekről még nem is szólva. Kinek van erre szüksége? Nem vagyunk még elég betegek?nem kapunk elég mérget az élelmiszerekből,levegőből?
Az aktiv szenes szűrők ezeknek az anyagoknak csak egy töredékét szűrik ki.
A tényleges felhasználási költséget számítva nem a legdrágább, de a drágák közé tartozik, és az egyik változat (egyébként ahogy nézem, egyik sem kancsó) elég sok mindent kiszûr, tehát szerintem ez teljesen esetleges táblázati sorrend, nem erôsorrend.
A tisztítási eljárásokról nem találtam semmit, mindenesetre érdekes az összehasonlítás végén kullogó két Brita... A többi termékről itthon nem leltem árat, az Amway-féle cucc biztosan van (honlapjukon megleltem), de árat nem találtam (persze, mi mást is várjon az ember egy mlm értékesítési rendszertől).
Módosítás: a weben is megvan, csak rosszul kerested (nem a Te hibád, tényleg zavaros a lapjaik struktúrája). Nem is olyan régen ide is kopiztam egy ioncserére vonatkozó részletek, az UK Brita honlap "consumer FAQ" részéből.
A BRITA Classic szűrőbetét csökkenti a víz ideiglenes keménységét, és más szennyező anyagokat, mint pl. klór - amelyek a csapvíz ízét kedvezőtlenül befolyásolják. Ezen kívül csökkenti a vízben az alumínium és bizonyos nehézfémek (mint pl. réz, ólom) ill. növényvédő szerek (mint diuron) tartalmát. A vízben található szerves szennyeződéseket is csökkenti. Az eredmény tisztább, átlátszóbb, jobb ízű víz, melyet hideg és meleg italokhoz, és ízletes ételek készítéséhez is lehet használni. A háztartási kisgépekbe is használható, mert csökkenti a vízkőképződést.
Ioncserérôl itt nincs szó. A fentiek tehát, ha jól értem, szerinted is helyes lépések, csak a Brita ehhez még ioncserét is hozzátesz, amelyrôl mind a weboldalon, mind a terméken található leírásban hallgat?
A Brita kivett valamit a vízbôl, valami frissességet, és lekerekítette, unalmasabbá tette.
Persze. A Ca és Mg ionokat kiszedte a vízből és telenyomta Na és K ionokkal, azaz nem csak szűrt, de ion-cserlt vizet kaptál. "Se íze, se bűze" típusú víz, hasonló ahhoz, amit az űrhajósok isznak fenn az űrállomásokon, ahol a pisijüket is hasonló eszközzel újrahasznosítják. Igaz, a hiányzó ásványi anyagokat ők különféle formában pótolják.
Sajnos nekem is csak 1 szavazatom van, de én azt arra teszem, hogy az ember ne használjon ion-cserélt vizet semmire. Vannak különféle, többfázisú vízszűrők, amelyek ezüst bevonatű aktív szénnel működnek, amelyek a legtöbb helyen kiváló, klór- és szerves eredetű szennyeződésektől mentes vizet tudnak produkálni. Semmi szükség arra, hogy még ioncserélő műgyantán is átvezessék azt, amit később megiszik az ember.
Elsőre nem tudtam hova tenni. Olyan semmilyen volt érzésre a KV tőle. Igy gyorsan csináltam egy teát is. Meggyőzött. Mondom akkor ha az jobb, a Kv is jobb kellene legyen, nézzük mit rontottam el eddig. Némi változtatás a tamperelésen, a használt KVn (finomabb gyári örlésüre áttérés), és azóta jó minden. Azaz, jobb, de tudom, hogy igazán jó csak az Iberital korszakkal lesz. ~ : )
1.Rosszak az érzékszerveid. 2.Csak el lettek rontva,ez esetben majd szépen hozzászoksz,hogy tulajdonképpen milyen is az igazi íze a KV-nak.
Igazán nem tudom, nem elviccelôdni akarom a dolgot. Azt hiszem, futólag említettem már, az elmúlt két évben leadtam harminc kilót. A szokásosnál erôsebb orvosi ösztökélésre kellett, mert akarni akartam korábban is, de nem ment. Mindegy, ezek a részletek nem ide valók, csak azért említem, mert ennek természetes velejárója volt, vagy hogy úgy fogalmazzak, másként nem is sikerülhetett volna, hogy sok salátát ettem, kevés szénhidrátot, és gyakorlatilag semmi kenyeret, csokoládét, mesterséges ízesítésû italokat, kólákat, hasonlókat, zsíros ételeket, tehát nem hiszem, hogy annyira az a tipikus McDonalds-rajongó lennék. (Azt nem mondom, hogy sosem jártam náluk, van, amikor ügyet intézvén hirtelen ez a legkézenfekvôbb opció, de valóban ritkán fordul elô).
Amit viszont a Britával érzek, vízzel és kávéval egyaránt (teát még nem próbáltam, tényleg majd holnap), az viszont nagyon is valóságos. Ha mástól is hallanám, hogy ilyen kezdeti tapasztalatai voltak, de kis kitartással kisütött a borult ég, az megint más lenne. De ehelyett tôletek azt hallottam, hogy azonnal és rögtön és sokkal jobb lesz, és a fordítottját tapasztaltam. Tanácstalan vagyok hát. Tudom, hogy nem nektek kell megoldani, végezetül az én dolgom az én bajom, eldöntöm majd a végén némi próbálkozás után, csak egyszerûen meglepett, hogy az eddig itt olvasott egyértelmûen Brita-párti hozzászólások után mennyire más a saját tapasztalatom.
Mondjuk mekibe rég nem járok.. azaz olyan 2évente 1x.. Burgerking már rosszabb, mivel közel is van, meg ízre is valahogy finomabb... de az sem az a mindeneste otteszek típus. Havi- kéthavi 1-1 alkalom... Garnéla pl kimondottan finom, s kevésbé "fűszerezhető" dolog volt ~ : )
Nem sajnos,hanem örvendetes az egyetértésed. Remélem egyre többen ismerik fel. Még a mekdonáldsznál is jobb példát hoztál fel. Érdekes ha az ember magának készít jóféle házi kálbászt eszébe sem jut a fokhagymán,paprikán,borson,és egyéb fűszereken kívül "ízfokozót"és egyéb nyalánkságot beletenni.
Küldtem egy üzenet a Brita.hu-n át a Britának, hogy ugyan árulják már el, hova tegyem az elhazsnált szűrőbetétet, ha szeretném, hogy szépen újrahasznosuljon.
Sajnos mélységesen egyet kell értsek veled ebben az ízfokozók, miegymások Tmában ~ : (
Tipikus páldája ezen kérdéskörnek a Málnaszörp vs málnából főzött szörp. Utóbbi íztelennek fog tűnni azok szemében akik rendszeresen isszák a Málnaszörp nevü műanyagot.
1.Rosszak az érzékszerveid. 2.Csak el lettek rontva,ez esetben majd szépen hozzászoksz,hogy tulajdonképpen milyen is az igazi íze a KV-nak.
Példa: A mekdonaldszos mocskot evőknek,nem ízlik az igazi élelmiszer. Idő kell,hogy rájöjjenek az igazi ízek sokkal jobbak. Az egészségről még nem is beszéltem. Az élelmiszervegyészek be tudnának számolni milyen anyagokkal hülyítik meg az érzékszerveket! Ráadásul titkoltan,ezek között/és ezzel kávémanó biztosan egyetért majd/ ugynevezett pszihoszomatikus anyagok is találhatók.
De, egyforma, csak az utóbbi oldal felhasználóbarátabb (szép magyarság, ohhh...). Nade: van bontott, szemes Oro, meg Espresso, ha gondolod, mindkettőből olyan 3-3 adagra valót bezacsizok, s valahol átadom.
Elôbb mindenesetre jön még a holnapi tesztelés családi körben, a kávéfajtában szerencsére egyetértünk, így ha a Brita hatásában is hasonló lesz a tapasztalatunk, az sokat erôsít (más nézôpontból: ront) a jelenlegi habozó álláspontomon.
Ezt nem vitattuk, azt viszont vallom jómagam is, hogy 1-2500ért 6-10féle KVt még Kvzókban sem biztos, hogy tudsz próbálni, nemhogy otthon. Arra meg bőven fejbeverős pénzkidobás a 125/250gram KV megvétele, hogy vagy fanyarogva idd, vagy kidobd, mert annyira nem jött be.
Még valami. Ugyanezt éreztem tulajdonképpen a csapvíz és a Brita összehasonlításakor is. A Brita kivett valamit a vízbôl, valami frissességet, és lekerekítette, unalmasabbá tette. Most nem arról akarnék vitázni, hogy amit kivett, az mennyire ártalmas, és amivel helyettesítette (ha igen), az mennyiben nem, de a vízen is ugyanazt éreztem kicsiben, amit utána a kávéval sokszorosan felerôsítve. Csak akkor még nem voltam ilyen biztos benne, és nem akartam mondani.
Ja, nálunk egyáltalán nem klóros a víz, ki nem állhatom a hypó szagát, ráismernék, ha az lenne (biztos van benne, természetesen, de nem annyi, hogy észrevenném).
Szóval, tényleg nem tudom. Hajlandó vagyok elfogadni a tudományos érveket, de mást mondanak az érzékszerveim. Ilyenkor mi van?
Ha jól számolom 1990 Ft 250 g KV az 8g.-vel számolva 31.25 adag tehát 2x annyi mint a 16 POD igy, uszkve 13000 Ft annyi adag KV mint amennyi 1 kg-ból készíthető.
Ahém, szóval nem egyforma a kétféle választék. Mivel végeredményben a szemes érdekel, a pod csak a kísérletezés eszköze lett volna, akkor marad a vakon beleugrás a negyedkilóba? Vagy fôznek valahol szeretett Budapestünkön Molinariból, ahova elmehetnék egyet inni?
Nem vagyok podos kolléga, szemeskávés kolléga vagyok. A podokkal azt az erkölcstelenséget tervezem elkövetni, amit lentebb már vázoltam: darált kávénak tekintem, és kipróbálom az ízüket. Ezért örültem, hogy egyesével beszerezhetem ôket ehhez a célhoz képest kedvezô áron, és negyed kiló babkávé áráért kétszer nyolcféle kávét próbálhatok ki.
Egészen furcsa. Hogy más az íze a kávénak, az teljesen világos, de ôszintén szólva, nem tudom, tetszik-e. Eddig a Lucaffé pirosnak ereje, karaktere volt, tartós utóíze volt (az az édes, kicsit kakaós, amit Beeex kartárs beszámolója szerint megunt), most sokkal csendesebb, erôtlenebb, unalmasabb lett. Ma már nyilván nem kísérletezek tovább újabb és újabb csészékkel, de holnap meg azután meglátjuk, azt is, hogy más kávék hogyan reagálnak. Az elmúlt napokban már elég stabilan megtalálni véltem a számomra helyes utat és kávét, és azokat is, amelyek kevésbé ízlenek, bár határozottan érzem bennük a minôséget, csak nem azt, hogy nekem szólnának. De ez most egy teljesen kiszámíthatatlan új tényezônek tûnik az egyenletben; még nem tudom, mihez kezdek vele.
Nálam a kettő asszem ~ 1 távolság (ha jólrémlik Budaörsön szinte 1más mellett vannak). S Mivel Auchanba is ha járok, fene sem érti, de a székesfehérváriba megyek... igy kicsit kiesik az MM.
Ráér? Még ugyanis mindegyik az aromazáró csomagolásban van, és az elkövetkezô napokban szándékozom ôket kettesével felnyitni, hogy családilag teszteljük ôket sorra.
Ha beírod a Gugliba, hogy coffee pod, majd az Images-t választod, látsz sok képet.
a negyed kilós Lucaffé áráért tizenhat podot hoztam haza.
Na ugye mondtam! Az még hibahatáron belül azonos ár. :-)
Azt akartam csak hangsúlyozni, hogy a pod-os kávé kb. 2x annyiba kerül, mint a normális. És akkor még nem is szórakozhatsz! Játékos kedvű kávé ínyencek csakis hagyományos gépet vesznek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kedvelnénk a podos kollegákat is! :-)
Piros: a piros színnek a kávék körében is van jelentése. Sok esetben a kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb ízű kávék színe a piros. Legalábbis én ezt tapasztaltam.
Szinte biztos voltam benne, hogy ez túl magas labda! :-)
Szóval én elsősorban a tamperek nyelének méretére lennék kiváncsi, mert szeretnék egyet csináltatni. A fejet rozsdamentes anyagból, a nyelét pedig vagy fából, vagy azt is rozsdamentesből.
Itt elfelejted azt említeni, hogy egy pod közel annyiba kerül, mint egy negyedkiló kávé.
Elnézést?????
Itt a mai vadászzsákmányom: Hausbrandt Costa Rica - Tarrazu = 135 Ft, H. Guatemala - Antiqua = 120 Ft, Bonomi = 70 Ft, H. Kenya = 145 Ft, Vergnano piros = 85 Ft, Manuel Ethiopia = 120 Ft, M. Guatemala = 120 Ft, M. Sublime = 85 Ft.
Mindegyikbôl kettôt vettem, így fizettem sage und schreibe 1760 forintot, áfástul.
A Lucaffé piros, amit jelenleg itthon iszom, 5999 forint volt kilós csomagban, a negyed kilós Lucaffé fekete, ami a polcon vár, 1990. Mindkettô Saturn ár, tehát van ennél jobb. De úgy durván, a negyed kilós Lucaffé áráért tizenhat podot hoztam haza.
"Egyfelől azért, mert a vendég szeresse azt, amit én, vagy menjen kávézóba."
Na végre ,valaki kimondta helyettem.
A vendégek nagy része nem igazi KV-s,a másik része meg tudja, hogy espresso mániás vagyok Ők megnyalják a láb ujjaikat is bármilyenből készítem.Persze nyilván olyan van itthon amit szeretek.Ha meg próbára volt de nekem nem ízlett akkor is ugyanez a helyzet.
Nálunk színileg tiszta, de szagilag is.. ha a frissen "csapolt" vizet, és a hypos flakonból kiöntött hypot kellene megkülönböztetni, szagra nehéz lenne ~ : (((
Ugyanezt szemes kávéval legfeljebb úgy tudod megtenni, hogy veszed sorba a negyed kilókat
Bocsáss meg, hogy egy kicsit vitatkozom veled. Nem komolyan, csak az árnyalás kedvéért. Itt elfelejted azt említeni, hogy egy pod közel annyiba kerül, mint egy negyedkiló kávé.
hátha egy vendég vagy egy családtag másfajta kávét szeret.
Bocs, de ezt az érvet ugyan sokat hallottam már, de rájöttem, hogy ez nem valós érv. Egyfelől azért, mert a vendég szeresse azt, amit én, vagy menjen kávézóba. Amúgy is van legalább 2-3 féle kávé mindig otthon. Nehogy már egy vendég miatt igyak mindig gyanús préselményeket. Másfelől pedig azért, mert a család is köteles azt szeretni amit én, vagy fordítva. Egyébként egy családon belül elvétve vannak csak ilyen jellegű gondok. És ismétlem újra magam: Amúgy is van legalább 2-3 féle kávé mindig otthon.
Azért nem hallottál csak, mert nem régóta olvasod a topikot, de volt már, aki nagyon szorgalmazta. Mindenesetre nem lenne könnyű elegendő árammal rendelkező helyszínt találni (mert nyilván mindenki KVfőzőjével érkezne, és mentőban távozna -- mármint a koffeinmérgezéstől, de esetleg lehet egy-két gázpsztollyal képenfújt eset is :)
Budaörsi tescoba hétvégén volt Classic 3 szűrős "csomag". 3999,- ért. Auchanba is szokott lenni, olyan 3800-4200 között. Viszont általában hamar fogy. Hja, Budaörsi Tescoba nem a szűrők, porzsákok környékén van a cucc, hanem ha a főbejáraton mész be, akkor azona nagy sorközön eltrappolsz a sportszerekig, s elötte jobbra vannak a hűtők. Na a Sportszerek és a Hűtök közt a "sarkon" a falnál lévő polcon vannak a kancsók is meg a betétek is.
Mondjuk a következőképpen tudom jellemezni: szocreál takarítónő szocreál, erősen rozsdásodó vas vödörjének aljából csöpögő enyhén hipós mosogatólé. Éppen nem üledékes, viszont annyi benne az oldott és kifolyás után kicsapódó gáz, hogy 2-3 perc kell, hogy teljesen átlátszó legyen.
Höhö, csak nem hyposzagu a víz? Nyugtasson a tudat, szeptember körül lesz 1 éve, hogy ennyire klóros. Elötte egész türhető volt (legalábbis szaga nem volt). ~ : (
Ma vettem a Váci úti Tescóban (az Árpád út elágazása elôtt), egy raklapon állnak valamelyik folyosó végén a konyharészlegen, árván, nem a polcokon. Egyetlen áruházi léhûtô sem tudott felvilágosítást adni, hogy hol találnék hozzá majd szûrôbetétet (egyet adnak hozzá, természetesen). Ez még a régi típusú Classic betét, nem az újabb, állítólag jobb, de minden bizonnyal drágább. A kancsó 3999 rhénusi magyar forintokba került, és volt még belôle jócskán. Csak a nagyobbik ûrméretû volt, én ugyan eredetileg a kisebbikre gondoltam, de végül is nem olyan nagy baj. Kevesebbet mindig lehet bele tölteni...
Mer' az most nagyon kellene, mert a páromnál kiritkán alulian ultraxar a csapvíz (XI. kerület Őrmező). Itton a XIII. kerületben (Újlipótváros) és kint nagymamámnál (XVI. kerület, Újmátyásföld) kifejezetten szeretem.
Képek alapján a Gaggia saját POD-ja inkább hasonlít egy homronkezelt Tejszinesdobozhoz, mint egy tamperolt KVtömbhöz. Szal keskenyebb, de magasabb. A Lavazza In Blue POD-jai is sokkal magasabbak, mint egy pl ESE POD, és keresztmetszetileg Rombusz alakuak. Tehát felül szélesebb, alul keskenyebb, s inkább magas mint széles "konzervek".
Ahogy tapogatom a tasakjában, kerek, keményre tömött filter. Olyasmi lehet, mintha egy adag kávét, miután betetted a szûrôtartóba és jól letamperoltad, ki tudnád venni a helyérôl és úgy, ahogy van, kis lapos henger képében, szorosan becsomagolnád. Avagy tévednék, szakemberhölgyek és -urak?
Tudom, többek közöt ezért nem vettem Senseot. Viszont azt láttam, hogy a kimondottan ESE PODra készített KVfőzőknél nincs lehetőséged hibázni. Még mondjuk a Krups POD-szűrőjével viszont túl nagy a holtjáték, igy ott valóban elmozdulhat, de anélkül is alámegy a víz, s hígabb lesz, mint kellene.. ~ : (
Apropó, félholtra ittam magamat vízzel összehasonlító vakteszt keretében, de jelentem, a Britás víznek tényleg más az íze. Majd jön holnap a teszt kávéval is.
A Senseo pod abszolút nem marad tömör, és a víz is alacsony nyomású hozzá; nem is ad eszpresszót, csak holland kávét -- a németnél ugyan jobb, de azért nem az igazi. Egy ESE poddal is lehet hibázni, félrecsúsztatni, (főleg nem teljesen POD-os géppel) hogy végül ócska híg lesz az eredmény. A kapszulás rendszernek az a szépsége, h. egyszerűen lehetetlen hibázni, még szándékosan se menne.
Csak mert álcázva van: Rezsô tér 8. alatt ránézésre egy Silca kulcs- és zárszaküzlet van, lemész a lépcsôn, és tovább a belsô terembe, ott vannak a kávék. Elôször igen meglepôdtem, amikor podok helyett nyerskulcsok lógtak a falon...
Az alu ugyan viszonylag puha fém, de azért egy KVbabnál csak keményebb... A legelitebb felszerelésgyártók, tesztoldalak, barista-versenyek stb. mind számításba veszik az alutampereket, nem ragaszkodnak az acélhoz -- de készülnek tömörítők tisztán keményfából is.
Ezt nem értem. A Senseo pl teljesen hasonló dolog, mitn az ESE pod. Azaz szerintem hasonlóan stabil forma és minőség. Ha jól csalódom, az ESE POD-oknak is igen szigoru előírásoknak kell megfelelniük.
a R. téren egy teljesen alu tamper rövidebb nyéllel
Kedves H_G mester, igazán nem szeretnék kötekedni, de az aluminium szerintem kenődik. Lehet persze, hogy valami keményebb alu ötvözet, pl. fredál, de szerintem a rozsdamentesre érdemes áldozni, ha már a műanyag nem jó. Az aluminium szerintem ide puha és kenődik.
Nem hiszem, h. jogdíj magyarázná, mert a Gaggia eleve benne van az ESE konzorciumban. De a Nespressóból kiindulva, a kapszulás rendszer jobban garantálhatja az eredeti célokat -- azaz nagyon tiszta és teljesen kiszámítható minőség. Az ESE ezt inkább csak megközelíti.
Már csak 1, azaz 2 dolgot nem értek: 1. miért nem ESE POD-ra csinálták (jogdíj?) 2. Krupsomhoz miért nem kapni spec ESE POD-os feltét? (ok, van ESE POD-os szűrő, de nem korrekt)
Én már korábban felvetettem az ötletet, hogy a podot az ember felnyitja, felhasználja belôle a kávét (megemlíttetett, hogy ezek igen finomra vannak ôrölve, tehát a tamperolásnál erre figyelni kell), és kész. Ugyan kaptam rá kezdetben csodálkozó kérdéseket, de senki nem röhögött körül jól láthatóan (talán csak magában), ha ez bárminek is fokmérôje.
Persze, én sem napi rutinnak szántam az ötletet, hanem a podok könnyû hozzáférhetôsége okán a sokféle kávé kipróbálása célszerû útjának. Aztán amikor a kávé már megvan, akkor magától értetôdôen szemes kávé, darálás, és a többi.
Én ezt végignéztem, jónak találtam, sőt. Egy apró bajom volt vele: a régi Baby-k voltak benne, nem az újak (amelyek közül az egyik bizony szimpla: New Baby). Mondjuk az kiderült, hogy az EVO tetején van csészemelegítő, és hogy lényegében ugyanazt tudja, mint a Baby (kicsit nekem kevésbé tetsző formában sokkal kedvezőbb áron).
Úgyhogy már csak az a kérdés, hogy lehet-e bügykölni vagy nem lehet bütykölni.
Rezső térre is bemegyek szerintem maholnap. Ha más nem, körbenézni.
Ez alapból igen jól hangzik, de a kisördög azért bennem van: és mi van, ha nem működik?
Annyit mondjuk még mindig meg tudok tenni, hogy a sima EVO használati utasításának első oldalát kiprintelem, elviszem majd magammal és ott helyben nekiesek egy kiállított darabnak. Mert ha az alapgép nem különbözik, ágya-vigye.
A biztonosság kedvéért megkérdeztem az taljánokat, bár ahogy a fajtájukat ismerem, nem lesz gyors a válasz.
Nézem közben a molinari.hu-n, ott viszont nincsenek ilyen nevûek, hanem az 5*, Arabica 100%, Oro, Espresso, Classico. Akkor hogy is van ez? Én nem értem...
A filteres tea nem komoly dolog, a pod azért annál jóval komolyabb. Ha véletlenül egy olyan gépre találnál, amivel ôrölt kávét is tudsz fôzni meg podot is (de valóban az elterjedt formátumot, nem valami saját szabványút, tehát nem valami félmegoldást, hanem egy valóban kétfunkciós gépet), azzal éppen azért járnál jól, amiért én most voltam a Rezsô téren. Vehetsz húszféle prémium kávéból-változatból egy-egy podot, darabját átlag száz forintért, és mindegyiket végigpróbálhatod.
Ugyanezt szemes kávéval legfeljebb úgy tudod megtenni, hogy veszed sorba a negyed kilókat (már amelyikból van negyed, és nem kell rögtön egy teljes kilót vásárolnod), és mire hosszú szakállad nô, már a végére is értél.
Aztán, ha a podokat végigjártad, kiköthetsz a kedvenc kávéfajtádnál, darálod és fôzöd, de még akkor is vehetsz néha tartaléknak másfajta podokat, hátha egy vendég vagy egy családtag másfajta kávét szeret.
Nekem nem sikerült igazán megkedvelnem :( Persze a gyári gagyihoz képest pozitív, h. nem hajladozós műanyag és normálisan meg lehet markolni, de szinte többször rontom el vele a tömörítést! Nagyon könnyen lesz ferde (nem vízszintes felszínű) a KV a szűrőben, és nem is sikerült még semmi taktikát kitalálnom, ami ezt biztosítaná.
Valamint felszerelkeztem sok jóféle poddal, kóstolási célzattal, de kávéidô lévén, ott is rögtön nekiestem egy Vergnano pirosnak. Jól állhat nekem a piros szín, hasonlóképpen tetszik, mint a Lucaffé piros, majd itthon is tesztelem, aztán még az is lehet, hogy ingázni fogok közöttük. Többféle Hausbrandt, eddig ismeretlen Manuelek, Bonomi vannak még a zsákmányban, de nagy szomorúságomra Molinarit nem tartanak. Yeahh, hol lehetne Molinarit kóstolni?
Ellenben, az előzőekben leírt móccerekkel kettős használatú gép hozható létre, relatíve jó áron.
És persze én átveszek kapszulát, csak hogy megkóstolhassam, ondjuk szaktanácsadási díj fejében :) Igaz, ez Yeahhh olvtársnak járna inkább, én csak megfigyelőnek vagyok jó.
Azt azért megsasolom, nincs-e véletlenül sima EVO is a svéd boltban.