A külügyminisztérium a román konzulok magyar rendőrségtől szerzett információira hivatkozva azt közölte, hogy a balesetet a romániai kisbusz okozta, amely nagy sebességgel előzött, és frontálisan ütközött egy teherautóval
Akkor mi még ne panaszkodjunk semmit a tegnap esti M3-as forgalomról, mikor hazafelé jövet Borsodból kifogtuk a Mezőkövesdi teljes pályazárat, így a régi 3-as felé volt a terelés Füzesabonyig, jól bedugulva a környék, de így is max 30-40 perccel volt lassabb az út, mert utána meg az M3-as szépen haladós volt végig, csak az irdatlan hosszú Gödöllői terelés volt cammogós, de szerencsére a szembe sávba átmenők, azaz mint mi is jártunk jól, ott 80-al lehetett haladni. Budapest meg este 9-kor álom volt, az M3-as bevezető, meg a Hungárián 70-80-al lehetett haladni, alig volt forgalom. Így összességében rosszabbra számítottam hazafelé Pünkösd után az M3-ason. Még annyit, hogy szombaton meg Borsodba mentünk, akkor meg reggel 7-es pesti indulással még alig volt forgalom az M3-ason.
Hibást mindig lehet találni. De valami oka csak van annak, hogy bizonyos útszakaszon olyan sokan hibáznak... De ez csak a véletlen műve, más (t.i. az út tervezőjének/építőjének/fenntartójának) a hibája/mulasztása kizárható....
-Én az általam gyakran használt utak személyesen megtapasztalt balesetveszélyes szakaszairól/pontjairól küldtem egy levelet a Közútkezelőnek. Válaszoltak, azonban minden pontra csak az volt a válasz, hogy a szabványoknak megfelel, ezért az autósok a hibásak...
Hát eléggé érdekes, bár gyér forgalomnál biztosan működik ez, főleg, ha tudsz róla és számítasz is rá. Mondjuk nem tudom, hogy az ember ott álldogálva a két útpálya között mikor veheti a bátorságot hozzá, hogy kikanyarodjon a belső sávba... Harminccal kanyarodva azért csak kell egy kis idő, amíg 130-ra felgyorsulsz...
Kesz eletveszely, semmilyen fizikai akadaly nem gatolja, hogy egy idiora, magat elfekezo jomadar, vagy mas okbol (akar onhibajan kivul) a jarmuve feletti uralmat elveszito egyen ne merolegesen vagodjon be a 110/130 kmph-val halado forgalomba.
Nekem szimpatikusabb a hazai kialakitas, akkor is, ha tobbe kerult.
Észt hatékonyság: Tallinban a finn zászló (középső) csúcsánál lévő sávot pont onnantól a kereszteződésig felújították éppen. Este 8-kor kitáblázták a lezárást, fél 9-kor elkezdték felmarni az aszfaltot, éjszaka 11-kor elkezdték aszfaltozni, reggelre már nyoma sem volt a terelésnek.
Az egész Baltikumban így oldják meg gazdaságosan a csomópontokat, nem mindenhol fárasztják magukat külön szintű csomópontokkal, főleg a kisebb forgalmú csomópontok ilyenek. Az A1-es pár éve még rosszabb volt, Vilnius és Kaunas között tele volt zebrákkal is, ezeket szerencsére már felszámolták. Az A2-en vannak dinamikus jelzőtáblák, ha éppen nincs senki a visszafordítóban, akkor 130-at engedélyez, egyébként 110-et.
Az A5-öt szerencsére már nekiláttak kibővíteni Kaunas és Marijampolé között (ott fordul ki a kalinyingrádi forgalom), még 2-3 év és ott is gondtalan lesz a suhanás. De addig sincs nagy gond, nem nagyon tartják már a korlátozást ott sem az útépítés mellett. Bezzeg amikor először arra jártam még 50 volt az 50... Lettország még tartja magát, de az észtek sem ragaszkodnak már a korlátozásokhoz sajnos.
Én tegnap jöttem le Kaunasból, észak felé még dübörögtek a kamionok, de szerencsére délre már nyugiban lehetett gurulni.
Itt éppen 110-es sebességkorlátozással, de volt hasonló 130-as sebességkorlát mellett is, csak utólag most nem találom.
Igaz, hogy péntek délután is nagyjából akkora volt a forgalom, mint az utcaképen látható. Ellentétben az egyetlen EU-n belül haladó tranzitúttal, ami a balti államokat az EU többi részével összeköti:
Tegnap Svájcban a Gotthard-alagútnál óriási torlódás alakult ki. A legrosszabb időpontban 28 km hosszú volt a sor, ekkor 6 óra alatt lehetett eljutni az alagútig, de 4 órát meghaladó volt a várakozás hajnaltól délutánig. Még tegnap este is több, mint egy órát kellett sorbaállni az alagút előtt.
Most, vasárnap délelőtt, 5 kilométer és egy fél óra.