Hello, en sem ertek egyet. A lanyom 20" cube bringajan a lancvalto marokvaltos volt es konnyen kezelte. Most agyvaltos, en nem erzek eroben elterest, valtani tud vele jol. Szerintem kezdonek jobb tekergetni mint ket kart nyomkodni.
Az mas kerdes, hogy en nem tudnam megszokni, de gyerekbringara sztem jobb.
Hát, szerintük hozzá ne nyúljunk, ez a kis Merida úgy jó, ahogy van. A fék, a váz meg a többi tényleg, de ettől még váltani nem tud a gyerek:)
Viszont: visszakaptam a saját bicajomat. Nagyon faintosan néz ki, gyönyörűen vált, a 44-es nagytányér érezhetően gyorsabb, mint a 42-es volt, de a legfelső hátsó fogaskeréknél "darál" a hátsó váltó. Nekem úgy tűnik, hogy túl előre van a legfelső fokozatnál. 2006-os Deore hátsó váltó, elvileg tudja a 34-est is, ha egy kicsit hátrébb lenne, nem lenne hülye hangja. Sebaj, feljöttem így is, 8. fokozaton, de többek közt ezért is szerettem volna kilencesíteni, mert itt a környéken van pár durva emelkedő... Tudom, vigyem vissza. Mitől lehet ez amúgy? Túl rövid a lánc, nem jól van beállítva? (amúgy pontosan fut, a fogaskerékkel egy sorban)
A hajtókar viszont tényleg nagyon állat, nagyon közvetlen. Talán mintha gyorsabb is lenne a bicaj, de ezt már lehet, hogy bemagyarázom, lehet, hogy csak én nyomtam jobban, hogy visszakaptam a "lábamat".
A régi egy hüverlykujjas SIS, az tényleg intuitív volt, de a Rapidfire egyáltalán nem! Akinek nincs hozzá külön érzéke, az nagyon sokáig el tudja hibázni, saját magam is rengeteget mellényúltam felnőttként. Komolyan, még az alsócsöves fajtát is jobban szeretem.
Láncostor helyett régi láncot a nagyobb fogak méretére összeszigszalagoztam, patentfogóval ellentartok. Eddig lejöttek, ha szakad, csere. Olvastam, hogy laposvasból is jó, egyszer megpróbálom.
Köszi a választ, így már érthető. Nos, nekem a 2 Kelly's bringán kazettás, az 1 Gepidán menetes a racsni, illetve ebbe sima tengely van, nem gyorszáras. :)
Láncostor nélkül, ha egy sima régi lánccal tartok ellen a kazettás racsni leszedésénél, az is elég? Tehát meg lehet vele tartani a racsnit? Csak azért, mert a 2-3000Ft-os láncostor árát akkor másra is el tudnám költeni. De ha azt mondod hogy akkora erő kell oda hogy egy sima lánccal esélytelen, akkor megveszem az ostort is, az ebike.hu-ról állítottam össze egy szerszámcsomagot magamnak, otthoni szerelgetéshez. Ezeket venném:
- kónuszkulcs 2db-os MARWI: 2540ft
-shimano racsni leszedője XLC: 1700ft
- láncbontó NONAME: 1037ft (ez minden lánchoz jó amik gyakrabban előfordulnak bringán???)
Annak idején dolgoztam olyan helyen, ahol Dahon bicikliket árultunk, azokkal bátran be mernék vállalni bármilyen városi közlekedést, de az olcsóbb szegmensről nincs tapasztalatom. Ez viszont már annyira olcsó, hogy 30 ezer forintért én kb. semennyi bizalmat nem helyeznék belé.
Viszonylag olcsó, de mennyire megbízható a polymobil? 85 kg + 5-10 kg csomag lenne a terhelés aszfaltozott "magyar" minőségű utakon napi többszöri osszecsukás-kinyitással.
Mennyire használhatók az ilyen kiskerekű, összecsukható bicajok vagy csak szenvedés velük a tekerés mondjuk egy régi 26"-os többsebességes, de váltás nélkül használt bicikli után?
Adott esetben az ilyen összecsukható kerékpárok összecsukott állapotban poggyászként szállíthatók vonaton, illetve metrón, villamoson, buszon?
Nem tudom, a nagyobbik lányomnak (8,5 éves) egy régebbi Scott-ja van, szintén markolatváltóval és imádja. Tehát a kicsinek is az a menő. Nem tudnám meggyőzni, hogy de ez az izé ez sokkal jobb, de ha mégis, akkor meg a nagyobbiknak kéne vennem tök feleslegesen egy pár Rapidfire-t:)
Én személy szerint szerintem már nem bírnék átszokni sem rá, de ők odavannak érte. Ahogy azt is könnyebben megtanulják, hogy merre kell csavarni. A Rapidfire-nél elsővel fel, hátsóval le, a másik oldalon (majd ha lesz) meg fordítva, na, ez még anyám fejébe sem megy bele:) A markolatváltó valahogy hamarabb reflex-szerűvé válik szerintem.
De igaza van kocsinak, kiszedtem az egyik bovdentartó szemből a bovdentartót, és olyan könnyű tekerni, mint az álom. Hátsó váltó rugója lesz túl erős:/ (tudom-tudom, gyerekbicaj, de azért ez egy új korában kb. 90 rugós bicaj volt, aluvázzal meg mindennel. Egy nyavalyás Acerát vagy Aliviot rátehettek volna, úgyis csak egy váltó van rajta. Sebaj, ez van, megoldjuk. Egyébként nekem nagyon probléma, mint a gyereknek, ő minden nap avval jön nekem, hogy "ugye ma megyünk bicajozni?")
Úgy vettem, hogy bementem Zircre megkérdezni, hogy mennyi időn belül tudnák összelapátolni a bicajomat, aminek szétesett a váltókarja, a fogaskerekei elkoptak, a középcsapágy kotyog, a fékbetétek elkoptak, de egyébként nagyon faja kis bringa. Felvilágosítottak róla (amit én is tudok), hogy most van a legnagyobb szezon. Tudom (ezért sem Veszprémbe vittem be, mert két hét alatt szerintem esélytelen lett volna, hogy ránézzenek). De hát most esett szét. Sóhaj, majd mondták, hogy egy hét.
Ezután egy cuki kis telós, aluvázas, váltós bicajra pillantottam, hogy jaj, de szép. Az eladó közölte, hogy ez használt. Juj, hozzuk be a gyerekeket. Gyerekek be. Gyerek rá a bicajra, menjen egy kört. Bicaj kell. OK, foglaló, mert bár tök újnak néz ki, ez egy használt bicaj, kevesebb, mint féláron. Szóval abszolút impulzusvásárlás volt. Na, ezek után szerintem elég nagy pofátlanság lett volna elkezdeni belealkudni egy Acerát, hogy cseréljük azért ki azt a hátsó váltót egy kicsit jobbra:)
Egy probléma lehet amúgy a jobb váltókkal: hosszabb a kanaluk. Már ez a Tourney is majdnem a felniig leér. Mindegy, ma elhozom az én bicajomat, kifizetem (pénteken adtam le, sok lécci-léccivel), és felvetem ezt az új hátsó váltó problémát. Vagy megvizsgáljuk az én régi STX-RC-met, annak még nem olyan hosszú a kanala, és újonnan nagyságrendekkel jobb váltó volt, mint ez. Csak az már régen volt, kb. 12.000 km-rel ezelőtt.
Először is, milyen biciklit sikerült elhasználnod? Mit jelent nálad a kemény használat? Milyen magas vagy, és ehhez hány kg?
"Olyanokra gondolok pl., hogy ha kerék, akkor min.: termék neve
,ha hajtókar, akkor minimum: termék neve"
Sajnos nincs olyan, hogy megnyomod a piros gombot, és kiköpi neked a tutit. Azt sem tudjuk, mennyit tudsz, vagy vagy hajlandó az egészre áldozni.
"A Gepidáknál is láttam azt, hogy adott egy nagyon jó váz, de csak ilyen "2000 Ft-os" dolgokat dobáltak rá."
Ez máshol is így van. És ha belegondolsz, ebből a sok 2000-es alkatrészből jön össze az a 150-200ezres végösszeg. Arról meg nem tehetünk, hogy a boltban nem lehet OEM áron vásárolni, ÁFA nélkül. :)
Lehetne a bowden is, de egyrészt nem egy új bringán másrészt ha az szorulna, akkor lefelé lenne problémás a váltás, de akkor sem az, hogy nehéz. Csak a váltó maradt.
Ami most van rajta, azt nem ismerem, amiket pedig használok, azokat fölösleges lenne ilyen bringára ajánlani, ezért nem adtam tippet.
Én tennék rá egy acerát, de csak azért, mert amik alatta vannak, azoknak már a nevét sem ismerem :D
Vagy inkább bemennék vele oda ahol vettem és elmondanám, hogy mi a gond és adjanak valamit amit könnyebb húzni.
Bár nem vagyok valami nagy szakértő, de szerintem egy Alivio szintű bicaj már elég lenne neked. Csak ne az legyen, hogy a hátsó váltó Alivio, a többi cucc meg valami gagyibb, mert ezt nagyon szeretik eljátszani.
Amúgy nincs valami bicajbolt, akikben megbízol? Lehet, hogy ők jobban ismernek téged is, és a felhasználói szokásaidat is, biztos jobban tudnának személyre szóló tanácsot adni. Másrészt (biztos nem leszek népszerű:), de ott simán megteheti az ember, hogy rámutat egy bicajra, hogy ez jó lenne, mert szimpi a váz, a fék, meg a kerekek, de kérek rá másik első váltót meg váltókart, meg valami jobb nyerget... Ugyanezt egy áruházi bicajnál nem lehet megtenni.
A másik, amire nem árt figyelni, ha néha elviszed terepre, az a súly. Egy csomó bicajt teleraknak aránylag jó alkatrészekkel, de lesz vagy 15 kiló a végére, mert a váz meg a sok kiegészítő meg olyan.
Ja, a sok negatív ítélettel meg nem feltétlenül kell foglalkozni. Ha valaki olyan bicajt vesz, ami nem neki való, akkor lehet a bicaj más felhasználási módra tökéletes, mégis le fogja húzni. Nekem Magellan Crux-om van, imádom, de erről is írtak már fehéret-feketét.
Tudja valaki mit csinálnak a 6-os bevezető mellett a Duna parton? És legfőképpen meddig tart még? Télen azt hittem befejezik tavaszra, de már egy egész várost építettek föl oda. Hosszútávúnak tűnik a dolog.
Nem, úgy ugyanolyan könnyű, mint lefelé. Hm. Másik hátsó váltó?
Lent belinkeltem amúgy a bicajt is, amit kapott a kisasszony. Mit cseréljünk mire? Fontos lenne, hogy mindent tudjon használni, a beetetés időszaka zajlik, és egyenlőre remekül haladunk. Amilyen kis kényelmes, azért tegnapelőtt eljött velünk egy laza 20 km-t.
Én hátrahúznám kézzel a váltót (vagy kiakasztanám a próba idejére a bowdent a vázból), hogy a váltókarnak ne kelljen a váltó rugója ellen dolgoznia és kipróbálnám, hogy úgy is nehéz-e felfelé váltani.
Mindig fogsz találni olyan véleményt, ami egy biciklit lehúz, azzal ne foglalkozz, nagyon különbözőek a felhasználói igények. Általában az is elmondható, hogy a kész bicajok olcsóbbak, mintha magad építenéd (új) alkatrészekből.
Az általad írt felhasználási módhoz egyáltalán nem "követelmény" a teleszkóp, aszfalton, jó minőségű túraúton (az egyébként mit jelent nálad?) nyugodtan használható a merev villa, ezzel tömeget és pénzt is spórolhatsz, illetve a karbantartása is minimálisra csökkent.
Mindezekkel együtt pl. a Frajti által belinkelt második bringa kifejezetten jónak tűnik első ránézésre.
Bovdenek tiszta újak (ahogy a bicaj is szinte), bovdenvezetés nem túl bonyolult. Sima Torney váltója van. Az lehet még a ludas? Vagy egy cseppet ferde régi STX-RC-m, rakjuk fel a gyerekbicajra?:)
Nem kell mindent elhinni, amit a tesztekben olvasol. Ahány ember, annyi igény, annyi felhasználás. A 100-150 eFt-os kategóriában minden további nélkül kapsz olyan komplett új bringát, amely a hétköznapi igényeidet kiszolgálja. Az alkatrészenkénti összerakás mindenképpen drágább, belemegy a saját munkád, időd (vagy plusz szervizköltség), és mg szívhatsz a kompatibilitási problémákkal is. Ha nem vagy megszállott bicikliszerelő (nem erre következtetek írásod alapján), akkor semmiképpen sem javaslom.
Kétféle racsnirögzítés létezik, a menetes és a kazettás. Menetesnél a racsnit rácsavarozzák az agyra, ezt racsnileszedővel tudod levenni (meg jó nagy erővel, mert a tekeréskor ráfeszül a menetre). Kazettásnál az agyra van erősítve egy rotor, amelynek a külső felülete bordás, erre megy rá a lánckeréksor. Ezt a kazettaleszedővel tudod leszedni, és ehhez kell a láncostor is, mert ellen kell tudni tartani.
A hátsó tengely törése alapján feltételezem, hogy neked menetes agyad van (7 fokozatú?), ez esetben racsnileszedőre van szükség, és nem kell a kazettaleszedő és láncostor se.
De csak, ha a kapható 1 méret pont jó a kérdezőnek :)
Ha nem, akkor meg lebeszélném az építésről, mert még több lesz, amit rákölt. Inkább a használtpiacon érdemes körbenézni, 80-100 körül már akad rendes, jó állapotú trekking. + fogyaatékosok, hozzá nem értők is írhatnak véleményt, így végülis ne higyj mindenkinek. :)
Igen, én voltam. Topikos sárga széldzseki volt rajtam. Méltósággal viselem, hogy sokan elmennek mellettem, elmerengve a régi szép napokon, amikor ez nem volt így.
Vettünk ugye kisebbik lányomnak egy kis 20 collos Meridát. Nagyon szereti, nagyon frankó, nagyon hamar megtanult V-fékkel fékezni, egy dolog nem megy neki: a felfelé váltás. Megyünk-megyünk, jön egy domb vagy egy buca, megállunk, váltok, megyünk tovább. Kipróbáltam, tényleg elég nehéz vele váltani. Most egy ilyesmi: http://ebike.hu/termekek/valtas/valtokar/markolat-shimanohoz/11488_shimano-revoshift-08-sl-rs35-markolat-valtokar/ van neki, módfelett zavarja az is, hogy nehezen látszanak a fokozatok. (hiába mondom neki, hogy igazából tökmindegy, hogy hányas fokozaton van, csak kényelmes legyen és jól haladjon, 6,5 évest elég nehéz meggyőzni ilyenekről:) Állítólag a Sram-mal jóval könnyebb váltani.
Mivel szétgyilkoltam anyám biciklijét és már nem engedi, hogy azzal menjek kell vennem egyet.
Eddig azt hittem, hogy 70-80e. fityingért nagyon jókat lehet kapni, tehát gőzöm sem volt az árakról.
Aztán tájékozódtam a net segítségével + mindig elolvastam a fogyasztói véleményeketa fórumokon.
Ez a párosítás eléggé lesúlytó volt. Főleg így, hogy minimálbért keresek :)
Bizony még a 200-250e. Ft-os gépekhez is voltak írva elkeserítő dolgok.
A 100-150e. Ft-os Trekking kategóriát nézegettem főképp és sokszor futottam olyan véleményekbe, hogy " Eltelt 1,5 év és csak a váz maradt meg. Egyszerűbb lett volna a vázat megvenni és a többiből egy sokkal komolyabbat építeni". És még hasonlók...
Ezért kacérkodom egy kerékpár darabonkénti összerakásával.
Arra gondoltam, hogy beszerzek egy Gepida vázat, vagy más örök garanciásat. ( 20 körül láttam...)
Küllőt talán inkább nem fűznék, abból komplettet vennék.
Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek az egyes alkatrészekből mi az amit már érdemes megvenni ?
Tehát hajtás, kerék,váltó,stb...
Azt pl olvastam, hogy ha első teló, akkor 40 alatt nem igazán érdemes nézegetni...
Árat azért nem írtam, hogy ne az alapján írjatok véleményt :) , hanem a tényleges tapasztalatok alapján.
Egyébként ahogy fentebb írtam főleg trekking-ben gondolkodtam, mert nekem fontos a kényelem, és bár vigyáznék a gépre, relative intenzív használatnak lenne kitéve.
Ez kb. havi 400-500 km tekerést jelent aszfalton és jobb minőségű túrautakon ( semmi DH :) ) . Tehát munkábajárás+ túrázgatás .
Nekem ugye eltört a hátsó tengelyem a montiba, vettem egy sima tengelyt 700 Ft-ért + golyókat hozzá, veszek kónuszkulcsot, más mi kell ehhez? Meg veszek még racsnileszedőt, ehhez mindenképp kell az a "láncostor"? Ilyet nem szedtem még le, de szeretném magam szerelni a bringáim. :)
Össze akarok állítani magamnak egy szerszámkészletet, mert meguntam hogy mindig kva nagy összegekkel húztak le a szervizbe mindenért... majd megmutatom miket válogattam össze, most annyi kérdésem lenne, hogy a kazetta leszedő az a monoblokk leszedőt jelenti?? Mert monoblokk leszedőm van, meg cseréltem is már monoblokkot, de a kazetta nevű az nemtom mi. Hasonlít a monoblokk leszedőre az biztos.
Egyik nap észrevettem, hogy a sisakom pereménél van pár repedés kezdemény. A sisak kb. 2 éves és sérülés nem érte. Ez normális lehet? Vagy az UV ilyen hamar rongálja?
DH: Sejtettem. Tanult kollégáink szerint viszont azért nem tudok bringázni, mert az hátsó tárcsám kicsit elszíneződött a bringán (Répáshuta, 15+%-os lejtő a faluban gyerekekkel és kutyákkal súlyosbítva), simán csak ereszteni kell neki, nem fékezni. ;)
Viszont a koszolódásban igazad van, tény hogy az ásványit én is rendszeresen cserélem a motor kuplungjában (ugyanaz az magura olaj kell bele, mint a bringás magura fékekbe), mert különben hamar kopna a tömítés/munkahenger. Szóval akkor legyen 2-3 évente ajánlott a csere, így megfelel? :)
bár Kivi szerint fölösleges, de szerintem az ásványit is érdemes ellenőrizni időnként, mert vizet nem, de koszt felszedhet és az nem tesz jót a szimmeringeknek.
u.i.
ha még nem forrt fel féked bringán, akkor lassú vagy. :D
a légtelenítést pont azért találták ki, mert az ilyen vékony csövekben a buborék nem megy semerre sem magától. főfékhenger (kar) dugattyúja alá esetleg bemehet fejreállításnál, de ez induláskor még kipumpálható. viszont ha fejenállva nyomod meg a kart, akkor bizony eltolod a buborékot a csőbe, ami ott fog maradni.
az olaj meg nem folyhat ki, mivel ez egy zárt rendszer. ha folyik, az már régen rossz.
Veled futhattam össze? 9:30-kor indultam és Szada-Mogyoród között az M3 felhajtó körül láttam egy KT2.0 topikkabátos úriembert szolíd őszes bajusszal. :) Vélhetően nem voltam feltűnő jelenség, kék sisak, fekete-kék decathlonos mez és rövidujjú láthatósági mellény + ivózsák. Egy fekete 29-es Canyon Yellowstone-on tekertem.
Jó kis tekerés volt, bár a szél nem hiányzott, de 1 héttel ezelőtt amikor bejártam a pályát még sokkal durvább volt a bő 10 fokos hőmérséklet különbség miatt. A szél akkor sem volt gyengébb.
Az ásványi olaj nem hajlamos vizesedésre. Asszem a Magura fékolaj pl. ilyen. A DOT számmal jelölt fékfolyadékok hajlamosak felvenni a levegő páratartalmából a vizet, ha ilyen megy a Shimano-ba akkor elvileg cserélendő bizonyos időközönként, de szerintem az jópár év. Bringán ritka az akkora igénybevétel (vagy én nem csinálom elég jól :) ), hogy esélye legyen szétforrnia magát a folyadéknak és motoron pl. akkor is fokozatosan puhul fel, van idő megállni, hagyni lehűlni. Ha motoron még komoly igénybevétel esetén is elég 1-2 évente, cserélni, autón meg talán 5-10 év lehet az amikor már érdemes megnézetni, akkor bringán elvileg örök élet +1 nap. Ha nagyon érdekel szervízekben szokott lenni olyan kütyü amivel meg tudják nézni a víztartalmát - 3% felett szoktak cserét javasolni. A tároláshoz én is csak azt tudom mondani amit a tanult kollégák: ha nem húzogatod a kart ilyen helyzetben, akkor nem lehet nagy baja. Amikor autóval vízszintesen szállítod, az sem jobb és attól sem levegősödik fel.
Még mindig nem késő cserélni egy olyan cipőre, aminek talpán magasak a bütykök. Abban tényleg lehet sétálni, ebben nem. 1-2 hónap használat után gyalázatosan fog kinézni.
Gondolkodtam, de szerintem túl öreg már ez a váz. Nálam öt év, az előző két tulajnál meg ki tudja, mennyi, milyen úton, hány km.
Az alu elég fáradékony, ha hajlítgatják és az a kb. 15 km, amit hazafelé el kellett viselnie alattam elgyengíthette a többi részt. Azt hiszem, a szerelős topicban fogok érdeklődni, ha lemérek mindent, hogy milyen új vázat érdemes beszereznem. Gondolom, számít a hajtómű, a villanyak és nem tudom, mi még.
Telefonnal csinaltam a kepet es toltam fel, lattam a fenyes foltot, de most jobban megnezve rendes monitoron latom hogyan vakit a fenyvisszavero matrica.
Regebben is csinaltam egy tesztet, kijott, hogy a matrica sokkal jobb a prizmanal. A visszavert feny is tobb es szelesebb szogben mukodik.
Azota egy kamionos boltban vettem az ebikehoz kepest kb. 1/3 ad aron es meg jobb is. Csak ajanlani tudom.
Feher es sarga darabok vannak a telon elol.
Visszaterve a lenyegre, ko:sz. Eddig meg nem volt gondom vele soha, de mindig elkerultem, hogy fejjel lefele legyen par masodpercnel tovabb. Ellenben korabban azt olvastam, nem szabad fejjel felfele forditani.
Vizszintesen tarolva rosszabb lenne a helykihasznalas, es az erosen lejtett felsocso miatt a sima tartovilla sem johet szoba mint tartoallvany. Szoval maceras lenne maskepp. Hacsak plafon kampokat nem szerzek be, az mondjuk meg jarhato ut, de egyenlore felteszem ide.
Az nem zavar, ha indjulasnal kicsit pumpalni kell, csak kesobb ne essen vissza a fekhatas. Egyebkent a cso hajlasa miatt a feknyeregig nem tudna elmenni buborek, csak kb. felutig, ahol a vizmertek bal vege van. Ha esetleg kifolyna olaj, azt meglatom. Gondolom nem olyan illekony, hogy eltunjon nyom nelkul.
Apropo, tenyleg, milyen olaj kell ebbe? Venni kell shimano fekolajat vagy lehet cserelni valami autosboltban kaphato olajra?
Jol gondolom, hogy ezt nem kell cserelni idovel, mint a fekfolyadekot, ami vizesedik? Az olaj gondolom nem vizesedik, nem kell par evente cserelni, jol gondolom?
azt nézd meg, hogy a kerék a vázban hogyan áll. a középtengelynél, meg a nyereg alatt a támvillánál. ha nincs mindkét helyen középen, akkor vagy a kerék, vagy a váz deformálódott.
Köszönöm a választ.
Láttam hogy a pedal felőli vege nem egyenes hanem formás
En a cipo felőli részen gondoltam de a stopli csúszkálására nem is gondoltam
Elég higgadt ember vagyok, de ez nagyon fel tudja baszni az agyamat. Megkérdezted, hogy szerintünk le lehet-e szedni a stopliból 1-2mm-t. Többen is mondtuk neked, hogy nem, nem lehet, mert nem fog megfelelően működni. Erre közlöd, hogy akkor te mégis megpróbálod a vékonyítást, mert szerinted az úgy jó lesz. Akkor meg mi a fasznak kérdezted meg, ha úgysem hallgatsz a jó tanácsra?
Ez nem egy 100-as szög, aminek ha kilóg a hegye a gerendából, akkor le kell vágni oszt csókolom. A stoplinak azért annyi a vastagsága amennyi, mert ilyenre van megtervezve a pedál is. Nem 1-2mm-rel vékonyabbra, mert az lötyögni fog benne, nem fog megfelelően illeszkedni, és veszélyes lesz, mert bármikor kiakadhat akaratod ellenére is.
Egyébként ha egy ilyen stoplit megnézel, akkor láthatod, hogy mind a pedál felőli oldala, mind a cipő felőli oldala speciális kialakítású. Ha a pedál felőli oldalból leszedsz 2mm-t, akkor eltűnik az a perem amivel eddig szintben volt a spéci kétfuratos alátét és a csavar feje. De attól még az alátétre és a csavarra szükség lesz, tehát ezek nem kerülnek beljebb, ugyanúgy ezeken fogsz taposni.
Ha a cipő felőli oldalból csiszolsz, akkor meg azokat a kis tüskéket fogod eltüntetni, amik arra szolgálnak hogy a stopli megkapaszkodjon a cipő talpában. Amikor elfordítod a lábad hogy kilépj a pedálból, akkor a stopli ezektől nem fog elfordulni.
A kerék arrébb menni a tengelyen nem tud. Először azt nézd meg, hogy nem kotyog-e az agy. Egy 5 éves bringán már előfordulhat némi kotyogás, és ha épp abba az irányba billen a kerék, akkor súrolja a sárvédőt.
A váz csúszópapucsos? Ha igen, akkor biztos vagyok benne, hogy az egyik oldalon elmozdul a papucsban. Ezt könnyű orvosolni, te is jól próbáltad, de valószínű nem húztad meg eléggé az anyákat (vagy az anya alól hiányzik az alátét) azért ment vissza.
Van egy 5 éves Mongoose crossway 250 bringám. Kb 1 hónapja elkezdett súrolni a hátsó sárhányó. Látható, hogy a pedálhoz közelebbi résznél nagyon közel van a műanyag sárhányó, tehát ez súrol. Olyan, mintha a kerék eltolódott volna balra, mert a jobb oldalon nagyobb a hézag, a balon meg súrol. A sárhányón nem tudok állítani, tehát a kérdésem, hogy a kereket hogyan lehet eltolni jobbr? Próbáltam simán kicsit billenteni a kereket a külső anyák lazításával és kicsit billentve újra meghúzásával, de egy út alatt visszaállt a súrlódó állapotba, szóval a tengelyen kéne gondolom arrébb vinni a kereket, de hogyan? (Kónuszanya illetve rögzítőanyákkal lehet játszani, vagy az csak a csapágyat fixálja?)
biztos hogy zavarná. ha pár tizedet megkopik, már az is zavarja. ha mászkálni akarsz benne, akkor miért nem veszel olyan cipőt ami alkalmas a mászkálásra?
Az unokahúgomnak első kerékpárt szeretnénk vásárolni (169 cm), trekkinget, városban csatangoláshoz, néha minimál terep, tatai tó körül, ilyesmi. A Scwhinn Landlidert nézegettem, de most beleakadtam ebbe a kerékpárba és rokonszenves lett: http://bolha.testbike.hu/hirdetes.php?clid=215994 Szerintetek melyiket érdemesebb?
Sok jó alkatrésze van, pl. a 105-ös szett. Szeretnék csak vázat cserélni, de még nem tudom, hogy melyik része mivel kompatibilis.
Nemo, nagyon szépet írtál. Egy ilyen hülye fémdarab eléggé az emberhez tud kötődni és volt egy pici gombóc a torkomban, mikor otthon előadtam, hogy Szúnyog éltet véget ért.
DhPage: csak annyit módosítanék, hogy ő vitt el engem sok helyre.
Köszönjük a kérdést, élünk, virulunk, továbbra is az egyik legnagyobb taglétszámú (hegyi)bringás egyesület vagyunk.
Ez a platform nem jött be, mint kommunikációs felület, saját facebook oldalunk, honlapunk is van, de leginkább levelezőlistán tartjuk egymással a kapcsolatot.
Requiescat in pace, övezze emlékét kegyelet... Munkás élet után kíméletes vég - legyen ez osztályrésze ez akármelyikünk biciklijének, ha már meg kell lenni.
A Tisza-tóhoz indultam. Galyatetőn át akartam tekerni, de Fót után elkezdett alattam imbolyogni a bringa. A kép alapján szerencse, hogy nem valamelyik rázósabb mátrai kanyarban.
Próbáltam stoppolni, hogy legalább Újpestig bejussak, de nem volt szerencsém. A Régi Fóti úton 14 - 16-tal becsorogtam. Nem is gondoltam, hogy az végig, lazán lejt. Az út is elég sima volt, de így is félelmetes volt lenéznem a hátsó tengely felé, mert ritmusosan nyiladozott úgy 2 mm-nyire. Féltem, hogy eltörik a túloldal is, de kibírta.
Most kereshetek új vázat. Ennek a réginek majdnem öt éve vagyok gazdája és előttem még ketten nyúzták. Igazán jól bírta.
Betolni még csak lehet viszonylag könnyen, meg előre rögzíteni a jobb oldali kónuszt, de nekem a kipucolás lenne nehéz a racsni belső csövén keresztül. Ezért gondoltam, hogy valami sebészeti tamponnal meg érfogóval operálhattál. :)
sok éve már nincs ez a móka, de tényleg nem vettem le a racsnit emiatt sosem. nem emlékszem a részletekre, de szépen kipucol, bezsíroz, és a zsírba beültetgeti a golyókat. aztán bele a tengely kónuszostól. vagy betettem a tengelyt és beszórtam a golyókat, utánna a kónusz. kezdek szenilis lenni, mert tényleg nem emlékszem.
Gondolom, ilyesmi. De ha már évek óta nem volt lecsavarva, akkor ajánlok egy méteres erőkart hozzá. Legalább is nekem csak egy böhöm nagy kulccsal szokott sikerülni. Próbáltam satuval, de majdnem letörtem az asztalról. :)
Ja mellesleg ez egy 2002-ben újan vásárolt Gepida gyári tengelye volt... akkor még a minőség szó jelentett valamit. :) De már értem miért állt ferdén egy ideje a hátsó kerék... egyik fékpofához mindig tök közel volt a kerék, be kellett ahhoz tennem még vagy 2 alátétet... valószínű akkor ferde volt a tengely.
Köszi a segítséget, megvettem a tengelyt és a csapágygolyókat, valóban még egy ezres sem volt. :)
A racsnit milyen célszerszámmal tudom leszedni, linkelne valaki egy képet? Pl monoblokk kiszedő célszerszámom van, meg pedállehúzóm is, úgyhogy haladok-haladok... :D
amíg menetes hátsóagyam volt évente cseréltem a tengelyt. vagy mert eltört, vagy preventíve mert már görbe volt. racsnit csak akkor szedtem le ha cseréltem.
Nem kell. A fogaskoszorút (racsnit) le kell szerelni, hogy a tengelyt ki tudd cserélni, kónuszokat rögzíteni. Ehhez kell célszerszám. Kb. a szerszám áráért szerintem megcsinálja egy szerviz.
Valószínű elreccsent a hátsó tengelyem. Egyet reccsent egy kanyarba (még jó hogy lassan mentem), aztán most oldalra lehet mozgatni vagy 3 centit... A csapágygolyók kissé ki is látszanak az egyik felén.
SZÓVAL vennék 26"-os hátsó kereket, jó lenne ha 7 fogaskerekes racsni is lenne rajta (21 sebességes a bringa). Minél olcsóbb annál jobb, csak melóba járós a bringa. Valakinek lenne? Vagy van valaki aki bont bringákat?
Én ezt a tilosba hajtás módszerével szoktam megoldani. :-) Ezentúl legalább rövidebb távon kell csinálni.
Van egy legális B verzió is, a Külső Szilágyi úton átmész Alag felé, ott a táblával kerékpárútként megjelölt, járdának is alig alkalmas járdán elmész egy darabon, és máris Dunakeszin vagy.
Megtört a jég - az eddigi legnagyobb előrelépés a BringaZóna történetében. Tömérdek egyeztető tárgyalás után a Közút Zrt. eltávolította a Merci táblákat Vác déli része és a Dunakeszi kerékpár út kezdete között. Reményeink szerint országos szinten is elindul egy előremutató, korszerű gondolkodásmód a kerékpáros közlekedésben.
Természetesen a szentendrei tiltásról sem feledkeztünk meg, és bízunk benne, hogy hamarosan ott is pozitív eredményekről számolhatunk be.
Az Alpokban, Pireneusokban, Andalúziában, stb készített sok hegyi bringás videó után úgy alakult, hogy az utóbbi 5 év legszebb részeiből (nagy többségiben) készítettem egy spinningre is alkalmas videót; spinning trénertől kapott zenékre. (a videó angol címe ne tévesszen meg ! :) ) A videóban sok szép táj látható az Alpokból, Pirenesokból, Andalúziából, így van benne a Costa del Sol-ról is, de az Alpokból Rajna part, nizzai tengerpart is. Néhány kiemelt emelkedő: Mont Ventoux, Passo di Gavia, Bonette, Galibier, de akad olyan, ahol még kevesen videóztak (pl. Dürrboden), a Pireneusokból pl: Col de la Core, Peyresourde, Ordesa Nemzeti Park, Andalúziából pl Pico Veleta (3394 m). Bringás kihívások is bekerültek, úgy mint: Monte Grappa challenge (261 km + 7241 m), Ötztaler radmarathon (228 km + 5500 m), Valtellina Extreme brevet (345 km + 8998 m). Jó szórakozást hozzá ! :)
bocsi a késői reagálásért, kicsit elfoglalt voltam.
Köszönöm a reagálóknak, megpróbálok válaszolni is.
Jómagam végül nem műttettem meg a porckorongsérvemet, tornázok, nyújtok, denevérpadozok, masszőrhöz járok. Sokat javult, négy hónap eltelt, de még nem teljesen fájdalommentes, a mindennapokban már jó, sportolni még nem nagyon sportolok az előbbieken kívül.
sinci01, én utánaolvasás után, és utánakérdezősködés után is inkább azt szűrtem le, hogy hiába esik nagyobb terhelés a gerincre egyenesebb ülésnél, normál biciklizéskor (=közlekedés, nem montizás a köveseken), ha nem nagyon szar úton mész, akkor függőlegeshez közelebbi testtartásnál, de helyes deréktartásnál a bicikli által valamelyest azért már tompított rezgések/ütögetések kevésbé ártanak a sérvnek illetve az egész gerincnek, mint ha előre dőlsz, mert ekkor a homorú alsó háti szakasz is kiegyenesedik vagy kifejezetten domború lesz - és a sérv oka legfőképpen ez. Bár igaz, hogy az előre dőléssel terhelés lekerül róla.
Én most hogy próbálgattam tekerni, kifejezetten azt éreztem, hogy az eddigi sportosabb beállítás egyértelműen kényelmetlenebb, mint kiegyenesedve, ha csak 3-3 ujjbegyemet teszem rá a kormányra - vagyis feljebb vagyok vagy 10 cm-rel -, akkor sokkal jobban esik a derekamnak is, lábamnak is.
A 25-ös gumit mindenképpen kipróbálom, eddig 6-8 bárra fújt 23-asokkal jártam, ami nem volt kényelmes, de hát ugye azelőtt ez kevéssé számított. Most persze érzem a nem kifjezetten jótékony hatását...
Ráadásul, ha munkába újra bringával járnék, az bizony napi 2x20km lenne, ezen nem lehet rövidíteni. Legfeljebb nem járnék minden nap bringával...
kukucs33 nekem pont a zsibbadás múlt már el, pedig azt mondták az fog utoljára, csak remélem, hogy ami visszamaradt, az nem lesz tartós mellékhatás... De én is a kényelmesebb pozíciót érzem most jobbnak.
SzeZo, nem, a két lábra állással nincs igazán baj, kiválóan adaptálódtunk a napi járkáláshoz, futáshoz, ez az S alakú gerinc szinte ehhez van kitalálva,a fölegyenesedve matatáshoz. Amivel nem számolt az evolúció, az a napi 8 óra munkahelyen ülés, 1-2óra autóban/kerékpáron/bkv-n ülés, és otthon pihenésképpen még 1-2-3 óra asztalnál meg TV előtt ülés. Ezen nem segít az sem, ha valaki aktívnak számít, és heti 10-12 órát sportol. Sok mindent ellensúlyoz ez, de pont a vázrendszerre gyakorolt negatív hatásokat kevéssé. Pláne, ha valakinek lúdtalpa, elbillent csípője, és gerincferülése van, ami kb. 90%-ra igaz, legfeljebb enyhébb mértékben, és nem annyira látható. Persze, ebből nem következik, hogy 90%-unk sérvet kap előbb-utóbb, én nem kicsit terheltem túl magam, de az esély szinte mindenkinék ott játszik.
Bár nem vagyok szakember, ezt a tekergetős dolgot is próbáltam, utánakerestem/olvastam/érdeklődtem. A helyzet az, hogy akinek ez működik, annak nagy valószínűség szerint nem "klasszikus" sérve van, hanem a kismillió egyéb gerincproblémák valamelyik másika, legvalószínűbben valamilyen kisizületi deformitás. Ha jelentősebben enyhülnek a problémák csontkovácstól, akkor az nemigen sérv, hiába nagyon hasonlóak maguk a tünetek (az idegi érintettség miatt). Vagy, csak nagyon kicsi az a kiboltosulás...
Egyelőre akkor nem keresgélek még más bringa után. A nyerget lejjebb döntöttem kicsit (= csipő jobban előre billen, mint egy ékpárnán, és jobban homorodik a derék), ezt is több helyen ajánlották. Talán egy meredekebb stucni, egyenes helyett emelt kormányt még kipróbálok, annyi belefér. Esetleg tényleg puhább nyereg, most az is vékony, sportos (és teljesen sose volt kényelmes, de azért megvoltam vele). Aztán meglátom. Sietni már nem fogok annyira. Munkába tekeréskor sem...
Érdekes, hogy teljesen nem volt előzmény nélküli a dolog, az én testtartásom is nagyon rossz, fájdogált is néha a hátam-derekam hosszabb tekerések után (bár kinek nem?) az elmúlt években, viszont tavaly egy versenyre készülvén sokkal többet tekertem országútin, könyöklővel is, mint eddig, és attól féltem a legjobban, hogy a derekam nem fogja majd bírni - de bírta, egyáltalán nem fájt a több hónapos edzések alatt, és a versenyen sem. Az után, jópár hónappal ugrott elő porckorongom, ettől teljesen függetlenül. Szóval önmagában a kerékpározás nem gond, de akinek vannak súlyosbító tényezői, az biztos, hogy sokkal veszélyeztetettebb...
Hosszútávon nem egészséges használni hűtés nélkül. Ez fokozottan igaz, ha eleve trehányul szerelték össze a lámpát. A képeken egy SolarStorm dupla ledes lámpa látható, amit hővezetőpaszta nélkül dobtak össze. Rövid használat után az egyik (a fényszűrőn keresztülkészült képen jobb oldalt látható) led fénye csökkent, majd szépen ki is nyiffant.
A legtobb fem-bringat vagy ket-komponenses (polyurethane) anyaggal festik vagy raegetos poliethylane porral/festekkel. Ezek nem a legjobbak carbon-szalas feluletre. A legtobb ilyen bringa (es sok minden mas) acrylic, cold-set anyaggal van bevonva. Ezek az anyagok nem tudjak a carbon-szalas feluletet meglagyitani a jobb kotodeshez es ezert csak fizikai kotodes van a felulet es bevonat kozott. mivel mindket anyag "csokonyos" igy ha megfelelo behatas van, pl.: (torzulas, gyors homerseklet-valtozas, eles utes, stb), a festek eles , teljes vastagsagu retegben fog lepattanni.
Hasznalkak persze tobbfajta anyagot meg, de a top-line bringak szin-bevonat nelkul keszulnek, UV-vedo clear-coattal..
Itt húztuk meg magunkat néhány éve. Sátrazni készültünk, de az esti vihar bekergetett ebbe a kis hotelbe. Nem tudom, mennyire vagytok eleresztve, de osztrák viszonylatban elfogadható volt az árfekvése (a szoba árába korlátlan fogyasztású reggeli is tartozik).
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Siófokon műsorváltozás. Itt egy nappal korábban érkezik a telihÓd.
138. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2015. április 3. (péntek)
Időpont: 19:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Hát ez így elég nehezen behatárolható. Kettő még van most a látókörömben, de ezen a héten más volt a prioritás, ezt a Treket is azért tudtam megnézni, mert a csávó pont akkor ért pestre, amikor én a dokinál ültem, ami neki útbaesett :D
Ne m az enyém a bringa, venni készülök, de lebeszéltem magam róla. Nem tűnik vészesnek, de árához képest van pár festékleverődés, és ennyiből vehetek szebbet is. Megbékélek vele, hogy nem világos színű lesz :D
Nem vagyok szakértő, csak szintén karbon-bringa használó, ugyancsak lánc okozta festéksérüléssel (de nekem inkább a csapágyház és a láncvilla csatlakozásánál van a sérülés). Nekem "jobbára ártalmatlannak" tűnik. Olyan mint ha csak a legfelső festékréteg ugrott volna a láncledobáskor.
Szóval nekem mint laikusnak maximum a kék téglalappal megjelölt terület tűnik gyanúsnak. Lehetséges, hogy ott mélyebb árok van a váz anyagában vagy csak a kép csalóka? Szabad szemmel mit mutatott? Voltak mélyebb anyaghiányok a sérült részen, vagy mindenhol egyforma mélységűnek tűnt?
Ha varrásmentes alsót veszel alá, az is gyűrődni fog, bármit is csinálsz, és kidörzsöli a bőrödet. A betétes bringásgyata értelme elsősorban nem az, hogy párnáz, hanem hogy nem gyűrődik (a jobb minőségű), ezzel biztosítja a komfortot.
Találkozó: Batthyány tér Duna felőli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage
137. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2015. április 4. (szombat)
Időpont: 19:30
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Nem érdemes varrásmentes férfi alsónadrágot keresni. Bringásgatya alá nem veszünk alsót, pláne, ha az ülőbetéttel ellátott! Veszünk több nadrágot, hogy cserélni/mosni tudjuk, és higiénikus maradjon. Ha mindenáron azzal akarod tovább kínozni magad, akkor a különféle márkák (sielős) aláöltözetei között keresd. Én snowboardozáshoz használok adidast és HH-t, ott mindkettő nagyon kényelmes, de egyiket sem venném fel bringázáshoz.
Túrákhoz a sima dechatlonos legolcsóbb nadrágokat használom, plusz van egy Lidl-ös hosszú is. Viszont gondban vagyok, hogy alá mit vegyek. Sokáig nem tudtam, hogy miért fáj a seggem. Hol érdemes varrásmentes férfi alsónadrágot keresni?
A márkáját nem tudom mert csak ezt is mutatták amikor kerestem az asszonyéra de nagyon bejött. Olyan mintha valami vékony alumínium lenne bevonva átlátszó fóliával. 3.500 Ft volt a szett.
"Új áfa-szabályozás lép majd életbe a távértékesítésekkel kapcsolatban 2015. január 1-jével az Unióban. Ekkortól ugyanis a nem-adóalanyok, vagyis a magánszemélyek részére nyújtott rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatási, telekommunikációs, valamint az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások egész Európában a fogyasztás helye szerint (azaz a célországban) fognak adózni. Az elektronikus szolgáltatások alatt online boltok, webshopok, webportálok, mobilalkalmazás forgalmazók, e-könyv-értékesítők, távoktatók és más hasonló e-kereskedők szolgáltatásait kell érteni."
A közeljövőben tervezem egy ilyen bringa beszerzését: Merida Crossway 20-D. Melyik boltot ajánlanátok, ahol érdemes lenne megvenni? Esetleg nem tudtok véletlenül boltokat,ahol valamilyen akció keretében meg lehetne venni? Székesfehérvár és környéke jöhet szóba + Budapest. Ride Bike-nál van 10% törzsvásárlói kedvezmény. Esetleg nincs itt köztetek valaki, akinek van törzsvásárlói kártyája és tudna segíteni a vásárlásban? Segítségeteket előre is köszönöm! Üdv.!
Talán a 2. legolcsóbb lehetőség a "környéken" a bike24.com
Sajnos mióta Magyarországra magyar ÁFÁ-val szállítanak, már ez sem olyan tuti "biznic", mint a 19%-os német ÁFA (így 1200Ft-tal drágább). De még így is kijön az FC-M590 szállítási/kezelési/sikkasztási költséggelegyütt 23.000Ft-ból.
Sajnos ez ilyen, máshol Magyarországon ugyanez 24-32000Ft. Ez annyira jó ár, hogy tényleg megéri várni még egy hetet, hátha nem csak kamuznak.
Lehetőség szerint én is mindig olyan webshopban vásárlok, ahol van raktárinfó. Egy bringaboltra még csak rá lehet fogni, hogy esetleg számítástechnikai analfabéták, és nem képesek élesen tartani egy raktári nyilvántartást, de... jártam én már úgy, hogy egy számítógépes játékboltban vettem volna 8 db játékot (karácsonyra), és abból ha jól emlékszem 2 vagy 3 volt raktáron! Pedig már azt a nyolcat is úgy néztem ki, hogy olyanokból válogattam, ami "Raktáron" van. :/ Pedig nekik aztán nem lehet profilidegen a számítástechnika, simán csak hanyagok voltak.
Megrendeltem. Vártam. Felhívtam őket, mondták, hogy bocs, de mindenki ezt keresi, és most elfogyott, de már rendeltek után, és jövő hét elején jön valamikor. Nincs is evvel semmi baj, de akkor miért írták a honlapon, hogy "raktáron"? :( Kicsit morcos vagyok ezért a 2wheels-re.
Sebaj, addig futok, de nem esik jól. Főleg, hogy lefoglalóztunk a középső gyereknek egy nagyon frankó kis 20 collos kerekű Meridát, ilyesmit, csak tavalyi modellt, és használtat. Még szőrös a gumi, annyira használt:) http://www.berguson.hu/3873,merida-matts-j20-2015.html Na, most ők itt lesznek bicajjal, én meg bicaj nélkül, hát milyen élet ez?:)
Nem merülök el benne, én a kerékpáros fórumon belül gondoltam, mert itt tudják a népek, hogy mi kell egy kerékpáros világításhoz, amit egy általános elemlámpa nem elégít ki, meg azt is tudom, hogy kik azok, akiknek a hozzászólásaira érdemes figyelni, mert láthatóan értenek hozzá.
Lassan lehetne egy lámpa-elektronika topikot nyitni. Nem azért, mintha zavarnának ezek a hozzászólások, hanem mert annyi okosság halmozódott már fel, amiket utólag igen nehéz visszakeresni.
nem az árat kell nézni, hanem azt, hogy a cella negatív felén mi van. ha van védő, akkor nem a fém cella alja látszódik, hanem egy nyák lemez réz felülete.
u.i. megjött a balance töltő, dobozból kivéve kicsit csörög. na mondom, így nem dugjuk hálózatra, gyorsan szétszedtem. hát kiderült, hogy a tápegység hűtőbordájának rögzítőcsavarja elszabadult belül. szép szikra lett volna, ha így bedugom. :)
ááááá.... Tegnap rendeltem pont XXXFire 3000mah akksikat, amíg filózom az ajánlott Panasonic-on. Jó nagy hülyeséget csináltam, remélem még tudom törölni a rendelést.
De most már a Panasonic-ot sem merem megrendelni, mert nem tudom ki ver át és ki nem :)
Régen szép nagy beszámolóim keletkeztek erről a félórás tavaszi szösszenetről.
Most csak annyit, hogy a Tahi időfutam szélviszonyai sosem ideálisak, idén is csak félig jártunk jól.
Kifelé kicsit 36 km/ó alatt, visszafelé 40 felett lehetett döngetni.
Mivel egy idő után eljutunk oda, hogy az idő elhalad mellettünk, de a teljesítmény csak nem nő, ezért életpontokat vásároltam pénzért :), azaz az utóbbi három alkalommal már könyöklővel indultam. Ami egyébként egy kiemelkedően értelmes és meg nem bánt befektetés volt.
A testtartás szörnyű, lehet, hogy pár százezer forint befektetéssel egy igazi időfutam vázzal, kerékkel, sisakkal félpercet is nyerhetnék. A viccet félretéve, még van mit csiszolni a beállításokon, szerintem jócskán van még benne tartalék.
A neve nincs, olcsó cellák elég érdekesek. Nem csak, hogy nem vehető ki belőlük a feltüntetett kapacitásuk, de még amit leadnak, azt is megbízhatatlan és egyenetlen jelleggörbével. Ha a megengedett feszültségszint alá sütik őket, a töltés - kisütés ciklusuk nagymértékben csökken, és hamar kimúlnak. Mondjuk ez alól a márkás, nagy energiát leadni képes ipari, de védelem nélküli cellák sem képeznek kivételt.Tüzet inkább csak akkor okoznak a Li-ion cellák, ha nem megfelelően töltik őket. Megfelelő töltővel töltve a teljes ciklus alatt hidegek maradnak a cellák, de ha túltöltődés miatt felmelegszenek, bizony kigyulladhatnak, és komoly tüzet tudnak okozni.
Ott kezdődtek a bajok, hogy két lábra álltunk. Nem is tudom, miért, hiszen a bringázás nem igényli ezt a képességet:-).
Nálam 2007-ben kopogtatott a kéretlen vendég. Az egészségügy pörgése következtében jó két hónap után kerültem egy profhoz, aki már csak azt állapította meg, hogy kezdek kijönni "belőle".
Ez a kijövés nem fejeződött be és elég rossz volt reggelenként az ébredés. Aztán ajánlottak egy dokit, aki egy tízesért felfektetett egy kemény ágyra, tekergetett két roppanásnyit és három napig azt hittem, minden OK.
Sajnos egy bringaemelés terepen (jól meg volt pakolva) visszahozta a még el sem feledett nyavalyát. Utánozni kezdtem a tekergetős doki módszerét és tudtam, ha a kis roppanást érzem/hallom, akkor egy darabig megint jó lesz.
Azóta elég sokat bringáztam. Közben lett országútim is (23-as gumi, 9 Bar), így a montihoz képest kissé laposabb fogást is alkalmaztam. Soha nem tudtam összefüggésbe hozni a biciklizést és a kiújuló kisugárzást, pedig volt, hogy felborítottak és a hátamra, hátizsákomra estem. (Érdekes, hogy kajaknál nem mindegy, milyen hajóban ülök. A túrakajak pár óra alatt kikészít, a portyával tán napokig is evezhetnék. No, ilyen különbség a bicikliknél nincs.)
Ez kicsit hosszú lett. Talán neked sem kéne más bringafajták felé fordulnod. Esetleg a mostanit tehetnéd picit kényelmesebbé. Kívánom, hogy rövid időn belül juss te is olyan állapotba, hogy vidáman koptathasd az aszfaltot.
Én most szoptam be noname elemekkel, de úgy néz ki, visszakapom a zsét. Viszont az elemnagykertől vettem tavaly 3db LG ipari akkut, azok jók és le is adják a 2,6 Ah-t.
Noname cellákkal nem az a bajom, hogy esetleg kicsi a kapacitásuk (bár ha negyedét tudja a feliratnak, nyilván bosszantó), hanem a megbízhatatlanság és a szórás.
Konkrétan deréktáji porckorongsérv, többszörös, immár 7-8 éve. Műtét nem volt, csak fizioterápia és gyógytorna. A talpam egy része azóta is folyamatosan enyhén zsibbad, de amúgy más tünet nincs már. A gyógytornászom azt mondta, hogy bringázhatok, de ne hajoljak nagyon előre, illetve kerüljem a rázós utakat. Az aluvázas montira vettem egy rugós nyeregcsövet, de anélkül sem volt különösebben rossz, mondjuk én eleve nem szeretek nagyon előrehajolva tekerni. Emelkedőn felfelé néha érzem, hogy kezd görcsölni a derekam, olyankor inkább leszállok és tolom, de amúgy ugyanúgy tekerek mint korábban.
Én 1,5 éve túl vagyok egy porckorong sérv műtéten és jelenleg egy Merida Ride-al tekerek, napi 50-et. Nem mondom, hogy nem fáj a derekam, de hát mitől nem fáj, ha dolgozol? A dokim javaslatára vettem országútit, mivel azt mondta, hogy a városi gép semmiféleképpen nem jó, mert egyenesen ülsz rajta és a függőleges erőhatások a legrosszabbak a gerincsérvnek. Ha kicsit előrehajolva tekersz a karok és a csípő leveszi a terhelést a gerincről. Persze a nagyon hasalós pozíció sem jó. HA OUTI-t akarsz venni, keress Endurance vázgeometriát.
A 23-as gumi sem a legjobb választás (szerintem) az esetedben, mivel kevésbé ballonos, keményre fújva pedig ráz, ami szintén nem jó a sérvednek. Én is próbáltam a 23-at, de 100 km után eladtam és cseréltem 25-re, ami azóta tökéletes, mivel kicsit ballonosabb, és jobban csillapítja az úthibákat.
Hát egyenlőre ennyi, amit tudok mondani, és a saját tapasztalatom is benne van.
az iránt szeretnék érdeklődni, van-e olyan olvtárs, akit érintett már valamilyen porckorongsérv, kokrétan inkább derék-ágyéki szakaszon. Fél év után megpróbáltam bringázni, és bár jól esett, azért még fáj a lábam (kisugárzás), szóval nem tökéletes a dolog.
Egyrészt kérdezném, van-e valakinek ötlete mondjuk beállításra, vagy mire kellene figyelni meglévő, normál biciklinél. A meglévő bringáim mind eléggé sportosra vannak hangolva, a munkába járós is, a nyereg legalabb 10-15 cm-rel feljebb van, mint a kormány. Most, hogy kipróbáltam, kiegyenesedve sokkal jobban esett (szóval most két ujjal támaszkodtam csak a kormányra).
A másik kérdés, hogy ha beruháznék valami másba, akkor mi legyen az. Elvileg egy fekvőbringa jó lehetne, de egyfelől az ára ugye nem barátságos, másrészt a kiállításon próbálgattam, de nem volt annyira hű de jó (igaz, csak beleültem a kiállítottba, nem mentem vele). Valami trekking-city szerűre gondolnék, de aminek feljebb van a kormánya, az nagyon "city", a cross/fitness vonalon meg szintén nem feljebb van a nyereg, azok inkább szintén sportosabbra vannak tervezve. De azért én szeretnék haladni - most egy egyeneskormányos 10 kilós géppel járok melóba, 23-as gumikkal. Valami efféle lenne jó, akár agyváltós (olyat régóta szeretnék), de kényelmesebb geometriával. Van típusra valami ötletetek?
Ma három gyaloggal találkozhattam volna nemkívánatos módon. Egyikük agydugós fülhallgatóval élvezte a zenét és lépett elém, a másik kettő meg szimplán úgy gondolta, hogy nem hall motorzúgást, ezért nem is néz körül. Az utóbbiak közül egy matróna még rikácsolt is, pedig elég udvariasan figyelmeztettem, hogy óvja testi épségét.
Sokat elárul a biciklire pattanók tudásáról az a békási, IQ-bajnok nyanya is, amelyik satuzásra és élénk dudálásra késztetett egy autóst. A macisajt ellenére ment volna elsőbbségadás nélkül tovább. Az autós méltatlankodására bőszen mutogatott, hogy ott a zebra. Az tényleg ott volt, úgy 5 méterre tőle. Nekem is hőzöngött, mikor megpróbáltam elmagyarázni, hogy ott csak biciklit tolva van elsőbbsége.
Át kell állni nyári üzemre. Sokan pattantak ma bringára, figyelni kell rájuk, mert másként viselkednek, mint az egész télen tekerők. Lényegesen több az autó is - indul a telek-szezon. Megjelentek a motoros csapatok is, bár velük van a legkevesebb baj, leginkább a némelyikük borzalmas hangja zavar.
Nemrég kezdtem országútizni, viszont néha tekernék csapatban, ismert valami amatőrebb csoport, egyesület, akikkel lehetne menni, tapasztalat, építő kritika céljából.
Másik, mennyire jó a láncnak ha sokat megy keresztbe? Néha pont az az áttétel jó, ahol szemre is nagyon keresztbe megy, kerüljem ezt inkább?
A vajról nem szólnak, de azt írják, hogy átlátszó, vízbázisú, és mosással eltávolítható. Külön a savas esőről nem szólnak, de gondolom: közömbös(ít) :-)
Teljesen igazad van, ha neked eleg az akkor minden franko. Viszont egy ujbol kb. 2x annyi toltest tudsz kivenni. Az is igaz, lehet az meg mindig jobb mint a noname cella.
na ja, nekem is ilyenek voltak lámpához. csak szépen le kell tesztelgetni a cellákat egyenként. sok használható marad, miután a valóban rosszakat kiselejtezi az ember.
"Azt ne gondolja senki, hogy a levetett akkupack meg lampahoz jo lehet"
Jó, akkor ezentúl nem gondolom. De eddig ilyenekből bontott cellákat használtam gond nélkül rúdlámpákban. 3xAAA-hoz képest a tizenéves Pana cella is felüdülés, bár nyilván az sem él örökké.
UDV, bocs, ha mar elhangzott, en nem tudok lepest tartani a forummal.
Amit akartam : en is 18650 es akksikat hasznalok, tobbnyire nem a maggicshine klonban amit alig hasznalok, hanem egy egyszerubb, de nagy fenyereju 1 cellas rudlampaban. 18650et vettem 2x ebayrol, de a legjobbak nem onnan vannak, hanem egy uj, de soha nem hasznalt laptop akksibol amit par ezer forintert vettem ismerostol, mire vett csere akksit, lecserelte a laptopot es feleslegesse valt. Egesz mas minoseg, megvan a kapacitasa (modellezo toltovel toltom ami mutatja mennyi megy bele), jol tartja tarolas alatt stb. Azt ne gondolja senki, hogy a levetett akkupack meg lampahoz jo lehet, de az uj az nagyon jo - felteve persze hogy "akciosan" hozza lehet jutni, nyilvan ezert venni egy HP akkupackot az hulyeseg lenne.
Persze vedelem ezen nincs es a pont hegeszteseket is el kell dolgozni szepen. Ezzel nem akarok senkit sem arra buzditani, hogy vedelem nelkuli cellat hasznaljon!
Azt viszon ide megjegyeznem, szedtem szet "vedelemmel" rendelkezo ebay-es cellat, semmi vedelem nem volt benne. A vedelemben ne bizzatok. Nagyon kell vigyazni, nehogy csomagban, autoban stb. rovidre zarodjon mert tuzet okozhat.
A banggood.com-on is érdemes nézelődni, én onnan boltoltam a Samsung 18650-es 2600 mAh-s védett akksikat. Egy éve 6 dodó volt darabja. Egy fokkal gyorsabb, mint az ali, de ez teljesen random úgy vettem észre.
Köszi mindenkinek! A tartót megrendeltem, a többivel még küszködöm. Szépen összeválogattam az FT-n 2 gagyi, és 4 ajánlott akksit, aztán kiderült, hogy nem is tudnak ide szállítani (circular battery prohibited). Az Aliexpress-en engedné megvenni, de fogalmam sincs, hogy tényleg ideér-e.
Dehát, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
Sziasztok!
Hétvégén fényképeztem.
A Római part felől a vasúti összekötő hídra építettek egy feljárót. Na de amikor felértem a tetejére, ez a látvány fogadott engem meg pár kedves ismeretlen szintén a tavaszi[...] Bővebben!Tovább »
Üdv! Segítséget kérnék! A Runtastic Road Bike nevű programmal szoktam mérni a kerékpározásaimat, és amikor befejezem és az megjelenik a facebookon, akkor rákattintok a hivatkozásra az behozza a runtastic.com oldalt és a térkép amit készített az alkalmazás az nem jelenik meg! Mitől lehet ez?
Csak a tisztánlátás kedvéért: az általam említett likak a váz csöveiben voltak... ha jól emléxem, az egyik a ferdében, a másik a nyeregcsőben... és egyáltalán nem hasonlítottak egy fúró által fúrtra (amiket a villák agyhoz közeli végeinek a belső oldalain még beföstött állapotukban is tényleg lehet látni), mert teljesen szabálytalanok és nem is vágott pereműek voltak (inkább valami csepp formához hasonlítottak, kb 4-5 mm hosszal, és 2-3 mm derékkal). Persze, lehet vitatkozni azon, hogy ilyen nem lehetett, de az ismerősöm szerint ez a gyártási technológiából eredően teljesen szokványos volt akkoriban (kb 25 éve), és semmi probléma nem is volt vele, mert volt elég anyag a csövekben, amik az ilyen apróbb hibákat kompenzálhatták; hogy most mi a helyzet e téren, nem tudom. Engem a dolog csak azért lepett meg, mert azért egy Reynolds csöves "minőségi" bringában nem vártam ilyet.
Nincs meg. Szegény kb. 400.000 km-rel a motorjában egy elég komoly vizsgáról hazafelé menet elfüstölt az M7-esen hazafelé a férjem alatt. Rendes kocsi, hogy nem odafelé füstölt el, mert a vizsga kicsit drágább volt, mint maga a kocsi:) Amúgy nem sok baja volt motorikusan, leginkább csak mi: csöpögött belőle a hűtővíz, meg akartuk javíttatni, de a szerelő azt mondta, hogy na, ezt majd legközelebb, addig figyelgessük. Nem figyelgettük, mert sehol a környéken semmi vízszintes, meg hát ki is ment a fejünkből. A Mondeo az megy és kész. Na, megállt, és olyan hengerfejes lett, mint annak a rendje, ez meg nála már a GTK tipikus esete. Addigra már volt mellé egy 2005-ös Grand Scenic, úgyhogy szomorúan bár, de betoltuk, izé, húztuk a bontóba.
Viszont a kb. 10 éve a naptáramba felírt telefonszámodat is hiába hívogattam, nem vetted fel. Te voltál az első, akit meg kívántam szólítani eme érzékeny témakörben, hogy octalink vagy integrált, de ha nem, hát nem. (mondjuk a férjem telefonjáról hívtalak, és bár kicsi az esélye, hogy az én számomat még ismered, az meg kb. 100%, hogy az övét nem)
Igen, igazad van! Az írásom csak abban az esetben áll fen, ha már mindkét soros blokkon van egy - egy hibás cella. Az még hozzátartozik a dologhoz, hogy ezek az elektronikák inkább lefele védik a pakkot, mert kisütéskor annak rendje, és módja szerint lekapcsolnak ha alacsony a feszültség, viszont töltésnél már a 8,4V felső határ messze nem pontos. A hozzájuk mellékelt egyszerű töltő - elvben - konstans 8,4V szolgáltat, így ha ezt az értéket megközelíti a telep feszültség, a töltőáram csökken, majd az egyre csökkenő potenciálkülönbség hatására meg is szűnik. Ez jó is, rossz is, mert ha nem az elektronika limitál akkor bizony egy hibás töltő galibát okozhat. Ezt sajna onnét tudom, hogy a három lámpám közül az egyikhez mellékelt töltő magasabb (8,6V) feszültséget szolgáltat. Mikor ezzel töltöttem, mindig sokkal tovább tartott a folyamat, és minden esetben megfigyelhető volt az állapot jelző led hosszan tartó sárga színe, és igazából sosem lett a szokásos piros. Még szerencse, hogy csak egy pakkot töltöttem vele rendszeresen. Ez viszonylag hamar ki is múlt. Ajánlom mindenkinek, hogy mérje, vagy méresse ki a töltőjét, mert már 0,2V többlet fesz is elegendő a cellák korai halálához.
ez pont fordítva van. a legelőször feltöltődött cella szegmens miatt a védőáramkör lekapcsol, ekkor a töltő úgy érzi, hogy kész a töltés. viszont így a másik szegmens soha nem fog teljesen feltöltődni.
most már tényleg nagyon gondolkodom, hogy holnap kifizetem a hegesztést, aztán hagyom az egészet a francba. az összevásárolt új cuccokkal meg lesz valami. talán egyszer lesz kedvem fényképezgetni meg hirdetgetni.
jogos, ez már tényleg teljesen irracionális, de nem láttam olyan geometriájú vázat, ami tetszene, pedig lehet kapni már új, festett aluvázat kevesebbért, mint amennyiben ez a váz lesz (mondjuk lehet, hogy most is acélt vennék, nem vagyok benne biztos, hogy egy alu váz kibírta volna azt, ahányszor én ezt a bicajt "eldobtam"). ma hívtak, hogy kész a hegesztés (CO), állítólag szépen fel is van csiszolva...meglátom.
Mint írják is az olvtársak, abban a pakkban az a kis panel a védelem. Többféle létezik. Az én bedöglött pakkomban egy ilyen típusú volt. Ezek nem nívós cellákból vannak építve, így pótolhatod a hibásat bármilyennel.
Ezek a panelek a pakkot védik ugyan, de közös hátrányuk, hogy töltéskor nem balanszíroznak. Magyarán szólva, ha egy cella gyengébb (vagy már gyengélkedik) a vele sorban levő mindenképpen "túltöltést" szenved, mert a 8,4V töltési végfeszültségig megpróbálja felvenni a másik által már nem képes feszültséget. Ilyen védelem alá nem szabad komoly, és értékes cellákat tenni. A Li-ion cellák kényesek a túltöltésre, ezért is adják meg a komolyabb töltők végfeszültségét 4,2V (+ - 0,05V) értékben.
Akku cellákat ITT is érdemes nézegetni, mert igen korrekt a kínálat, és nem utolsó sorban kedvezőek az árak is.
Szinte biztosan nem védettek. A védőáramkör véd. Igaz, az eleve lepárhuzamosított két-két cellára semmi ráhatása nincs egyedileg. Tehát ha az egyik rossz, rántja magával a párhuzamos társát.
4-et még bevállalnék 26 körül, de 40+ dollárt nem fizetnék érte, inkább kacsintgatnék a Trustfire felé, még ha nem is ennyire jó.
Egyébként így néz ki szétszedve, tényleg két akksi van párhuzamosan kötve, majd sorosan szintén két párhuzamosan kötött akksi. Kérdés, hogy szerintetek ezek védettek, vagy az a pici áramkör a 4 akksit együttesen védi? Amíg a Black Dragon által ajánlott kombó meg nem jön, lehet a rossz akksit védelem nélkülivel helyettesíteni?
Nem hiszem, hogy ilyen huncut lenne:) Akkor megveszem ezt a Deore-t, és keresek egy mókust, aki ráér beépíteni. Micsoda tipikus júzer lettem én, aki nem télen szerelteti újra a bicaját, hanem tavasszal, a legnagyobb hajrá idejében:) Eredetileg azt hittem, hogy ráér majd egy-két hetet vagy hónapot, amíg lemegy a nagy tavaszi szerelési láz, de a váltókarom (illetve annak hiánya) eldöntötte helyettem a dolgot.
Egyedül az olaszmenetes csapágyház (általában 70mm széles) lenne szívás, de nem hiszem, hogy a Magellan Crux-ban azt használták volna.
De az is megoldható, mert létezik olaszmenetes integrált Shimano középcsapágy is, csak ugye a gyári csomagban nem azt adják az említett Deore hajtóműhöz.
Igen, a középcsapágy helyett lehet újat venni, ha elkopna. Nálam 40.000km környékén cserélték a hasonló, de Deore XT középcsapágyat (bár én nem éreztem, hogy baj lenne vele, de már "kissé" kopottak voltak benne a csapágyak a szerelő szerint). Természetesen a lánctányérok is cserélhetőek külön-külön. Deore esetén még nem is annyira elvadultak a gyári alkatrészek árai: kb. 6-12-22€ az kis-közép-nagytányér ára.
Akkor még egy kérdés: tehát ha ennél a csapágy elkopik, akkor azt is lehet külön cserélni azért? Meg természetesen a fogaskerekeket is. Tehát egy jó 10 évre megint megoldom a hajtómű-problémát?:) Egyébként szimpi az ára.
A mostani is 175-ös. És ez mindenféle vázba belemegy? Nekem még az aluvázak előtti Magellan Crux vázam van. Meg kell mérnem a tengelytávot, vagy valami mást vagy nem?
Persze meg lehet csinálni szépre, le is lehet szinterezni, csak azt ne feledjük el, hogy erre majd ráülsz, és közlekedsz vele. Alaposan nézesd át egy bringaszerelővel, hogy érdemes-e javítani, festeni (olyannal, ki nem árul új vázat, mert akkor tuti azt mondja, nem. :D ).
Értem én az érzelmi kötődést, de azért a biztonság is fontos. A szoba falán is megmaradnak az érzelmek, nem kell kidobni. :)
Az integrált középcsapágyas megoldás sokkal jobb mint a négyszögtengely vagy az Octalink, és ez a hajtómű középcsapággyal együtt 18.000Ft! Kiszállítással 19.000. Szerintem ez elég kellemes ár és ha valamilyen hasonló színvonalat akarsz, mint az eredeti LX, akkor újonnan nem is nagyon van olyan termék, ami ezzel az árral versenyezhetne. Remélhetőleg a 175mm-es hajtókarhossz is megfelel, ehhez nézd meg, mekkora a mostani.
Lyuk-ügyben nem vagyok szakértő, de nem biztos, hogy a lyuk miatt aggódni kell. Lehet, hogy a homokfúvó csak azt glettanyagot szedte ki a csőből, amivel annak egy kis hibáját korrigálták. Nekem is volt olyan Reynolds cro-mo csöves bringám, amiből a romokfúvó szedte ki az agyagot pár helyen, apró lyukakat eredményezve. Szakértőbb ember mondta, hogy bizony régen ilyen volt a gyártási eljárás, és ettől a váz még nem lesz sokkal törékenyebb (pláne, ha nem vagy egy Gólem-ber).
Tegnapelőtt végleg felmondta a szolgálatot a kb. 15 éves, 8 sebességes STX-RC váltókarom. Nem nagy tragédia ez, úgyis el van kopva már a hátsó sor, a lánc és az első fogaskerekek közül az alsó és a középső is. MOst viszont masszív bicikli-elvonási tüneteim vannak, meg egy cr-mo vázas 3 sebességes parasztbiciklim:)
Elől egy régi, öt ágú LX van fent, meg egy szintén veterán XT, négyszögtengelyes középcsapágy. A középcsapágy még egész acélos, viszont a hajtókarnak az a része, ami a középcsapágyra ráfekszik, szintén nem az igazi. Azaz nem négyszög, inkább olyan nyolcszög alakja van. A hátsó váltóm STX-RC és szolidan el van görbülve.
Szóval van baja a rendszernek. A bicajt viszont nagyon szeretem, nem akarok újat venni, a kerekei, a váza, a féke tök jó. (fékbetétet kell majd cserélni, de az aprópénz). A hátsó agy régebbi LX, de már jó a kilences sorhoz, és nincs elkopva sem.
Kérdés a következő: vettem egy régi Deore váltókart (9-es), egy régebbi, 2006-os Deore hátsó váltót, meg egy HG50-es sort. Elől mi legyen? Octalink? Négyszög tengelyes? Integrált? Mi az előnye az egyiknek és mi a másiknak?
Köszi előre is! Ha van valakinek alig használt cucca, az is érdekel:)
hi-ten acél, és gőzöm nincs hogy fogja megoldani. egy kb. fél centis lyukat ütött a homok a cső alján, ahol a festék alatt nagyon rozsdás volt már a váz.
hát, ha garantálta volna az autófényező, hogy ilyen színű lesz, akkor bevállaltam volna, de nem ígérte meg. ez a porfestő jó fej, elnézegette velem a színeket egy fél órát, de szerintem sokra nem fogok menni vele, már látom magam előtt, hogy úgy fog kinézni a bicaj, mintha tortabevonóval leöntötték volna.
nem tudja valaki, a porfestéssel felvitt és ráégetett lakk nem megy tönkre UV hatására? a múltkor írta valaki, hogy az epoxypolyesteres anyagok nem ajánlottak bicajra, a porfestő ember meg nem tudta megmondani, hogy a lakk, amit használnak epoxys-e vagy sem (festetés után még lakkoztatni is akarok). még mindig nem tudom, hogy fogok ilyen eredményt elérni, de most már erős a gyanúm, hogy sehogy. :/
Nagymaros Város Önkormányzata 2014. decemberben a tulajdonában lévő kerékpárúton a Visegrádi utcától Zebegényig tartó szakaszon végzett építési munkát nem vette át és jelentős minőségi kifogásokkal élt. Az útszakaszt a beruházó ELMŰ Hálózati Kft. megbízásából dolgozó cég nem a tulajdonosi nyilatkozatnak megfelelően állította helyre, ezért az önkormányzat a beruházón keresztül is követelte a teljeskörű javítást. A viták elkerülése végett az ELMŰ független szakértőt bízott meg a tennivalók tisztázása végett, ennek az eredménye a napokban megszületett. A szakvélemény hosszasan taglalja a laikusok által is látható hibákat, és összegzésében rögzíti az önkormányzat által is elvárt tennivalókat: az aszfaltburkolat javítását új réteg készítésével a teljes területre kell elvégezni A kivitelezési javítási határidőkre vonatkozó tájékoztatás a napokban várható.
Nekem SolarStormom van, akkuval együtt, de ha összeállnánk, egy ilyen tartót négy normális akkuval vennék.
Van itthon pár ilyen lámpám, akkukkal együtt, de van akku, mi 3órát világít, és van, mi egyet. Egy pakk meg tök rossz volt, negyed óra után kikapcsolt, de küldtek is Kínából újat azonnal.
Oké nem állandóan éjjel megyek a bringával, de az a megnyugtató, ha a felszerelten kívül egy fullra töltöt ott lapul a hátizsákban.
Jó lenne tudni, hogy egy minőségi van az ember kezében(lámpájában).
Nekem vannak ilyen akku celláim. Védelem nélküliből, illetve védettből egyaránt van 4-4db. Nagyon ütős cellák. A tartó is jó, de sajna nem mindenben teljesíti a gyári specifikációt. Olvasd el a róla készült teszteket.
Amikor a Megyeri híd felé vezető kerékpárút-szakaszt átadták azújpesti laktanya előtt, az is hasonlóan szörnyű volt: már frissen is hepehupás, hát még most. És azóta se történt vele semmi.
Az én szettem 4 natúr cella és 2 soros-2 párhuzamos bekötéssel mennek egy védőáramkörre. Tiéd milyen?
De ha veszel két csúcs cellát, akkor talán nem is kell párhuzamosítani, simán sorba kötöd őket. Lehet, hogy így is hozza a régi négycellás kapacitását.
Ma reggeli morr: A közút-kerékpárút kereszteződésnél a kocsisor előzékenyen megáll átengedni a kerékpárosokat, a közúton nagy sebességgel érkező biciklis kolléga meg még lassítani se hajlandó, elsuhan a kocsik mellett.
Úgy rémlik, hogy én ajánlottam. De az is rémlik, hogy te akartál külön lámpát. Ez ma már elérhető 4000mAh védett pakkal és töltővel együtt ennek nagyjából a duplájáért.
Ilyet semmi szín alatt NE vegyél! Teljesen megbízhatatlan cellák - "természetesen" - védelem nélkül. Mértem ilyeneket, és nagy általánosságban elmondható, hogy a valós kapacitás a megadott érték 1/3 - a.
Dehogy van védelem. :) jó, ha tud 2Ah -át, na de ennyi pénzért ne variáljon az ember. :) Majd letesztelem, mert most jön hozzá a tartó. Egyébként 2 évet kibírnak minimum.
A töltő jó kérdés, én magamnak csináltam, így egy 4x1A -es Li Ion töltő kijött 2300 Huf -ból. De ha rákeresel, hogy 18650 ( az akku típusa), akkor majd szerezhetsz töltőt is. Egyszerűbb, ha onnan rendeled meg ezeket is, ahonnan a lámpát, és megkapod egy pakkban.
múltkor kipróbáltam egy 29-est, elég fura volt, de a 27,5-ösök viszont valahogy "emberléptékűbbnek" tűnnek már ránézésre is, mint a 26-osok. mostanában ha sokat nézelődök biciklisboltan, utána mindig kicsit gyerekbiciklinek érzem a saját 26-osomat. :))
Most jutottak el oda, hogy értelmes tömegű 29-es vázakat, villákat, de főleg felniket és gumikat tudnak csinálni. Annak nem sok értelme lett volna, ha a csúcs 29-esek 12 kilós tankok.
A 27.5 pedig abból ered, hogy a 29-es a nagy kerék miatt nem jó egy adott testmagasság (kb. 175cm) alatt. Viszont még a 27.5 is jobban gurul mint a 26-os.
Rendeltem egy lámpát, amit itt ajánlott a kolléga nem rég. Milyen akkut ajánlotok hozzá? Szeretnék venni valami nagyot, mert a hátsó világítás is arról menne (ez utóbbi egyedi), a tömeg sem számít olyan sokat, nem számoljuk a grammokat.
Nekem is volt ilyen lámpám, nekem furcsa mód nem a pöcök adta meg elsőnek magát, hanem az elemburkolat repült le rendszeresen, legtöbbször észrevettem és megtaláltam, de aztán volt, hogy nem, utána gumibelsőt húztam rá, egészen szépen passzol rá, alul vágtam nyílást a felfogatásnak.
Ha valaki ennyire elfáradt, akkor az valószínűleg unhatja is már a hídon vezető utat, és így annak a számára ez az út monoton, és mivel egyúttal korlátos is, tehát konvergens.
Ráadásul rosszul időzített, mert ma reggel már kiszedték az érintett darab korlátot és csak az útépítők deszkakorlátja állná útját, ha annyira elfáradt volna, hogy nem tudna már eltekerni az évtizedes felhajtóig.
Egyébként elég rövidlátó is lehet, ha alulról feltekintve nem látta, hogy mi vár rá.
annak, hogy montiknál 26"-ról átállnak a gyártók 27,5"-re és 29"-re inkább üzleti oka van, vagy most jöttek rá, hogy az ideális méret nagyobb 26"-nál? vagy eddig csak technikai okai voltak annak, hogy mindent a 26" uralt? (esetleg az is közrejátszik a váltásban, hogy egyre nő az átlagmagasság, a holland férfiaké már 184 cm :)))
Tényleg úgy áll a korlát, én is lefotóztam pár napja (a lap végén). És van is benne logika: nem akarják, hogy valaki felülről rásodródjon a kanyargós, de még korlát nélküli új felhajtóra, és lehemperegjen a meredek rézsűn. Érdemes volna előbb gondolkodnia annak, aki ezen elkezd hőzöngeni.
Próbából vettem tavaly munkába járós táskának a felső képen lévőből. Két héten belül visszavittem, mert szanaszét szakadt az a darab, amit elkezdtem használni a párból. Máskor is vettem hasonló olcsó darabot mindennapos nyúzásra, de azok legalább egy évet bírtak darabonként. Ennek viszont a teteje sem zárható rendesen, csak éppen hogy ráhajlik az alsó részre. A fényes változathoz még nem volt szerencsém - lehet, hogy az akár egy hónapot is kibír. :)
Egyébként ilyen nem kerékpárosnak szánt táskát használok munkahelyere régóta, és alig látszik rajta sérülés, teljesen megfelel a célnak télen-nyáron, esőben-hóban is, egy gumipókkal stabilizálva.
Túratáskához érdemes olyan csomagtartót használni, ami elég nagy felületen megtámasztja alul is a csomagot, hogy ne tudjon még terepen se berázkódni a küllők közé. A szomszéd topicban fel szokott merülni a túratáska, ott szerintem Vaude, Ortlieb márkákat ajánlottak.
Dehát, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
Sziasztok!
Hétvégén fényképeztem.
A Római part felől a vasúti összekötő hídra építettek egy feljárót. Na de amikor felértem a tetejére, ez a látvány fogadott engem meg pár kedves ismeretlen szintén a tavaszi[...] Bővebben!Tovább »
Volt egy átalvetős lowbudget kategóriás, fért bele rendesen, de nem volt elég merev, azaz ha hülyén pakoltam, benyomódott a sarka a küllők közé. Nehéz volt fel-le szerelni, ezért az odaérek lekapom megoldás sem működött, ki-be kellett pakolni mindig.
Mondjuk a felhasználási cél sem mindegy. Nekem laptop, papírok, esetleg váltóruha, meg a szokásos kramanc kell, munkába járok a bringával. Meg hogy gyorsan fel-le csattintható legyen, vízálló, és ha levettem a vállamra tudjam akasztani.
Namost ez ezt tudja.
Aztán vettem egy Basil Sport design commuter bag nevű táskát. És most jó.
A lánc hosszt hogyan kell meghatározni? 9 sebesség, sgs
1 sebességes rendszerhez tudtok ajánlani egy jó ár értékarányú láncot? Ne drágát, mert mindjárt kettőt kell vennem, mert a tandem első lánca lesz, és ott nagy a távolság.
Én azért jobb szeretem leszedegetni... pöcök helyett megfelelő egy laposfejű (esetleg még smirglivel tovább laposított:-)) csavart a tartóba behajtani annyira, hogy a kis konzolját a fej és a közte levő súrlódás tartsa ott. Még 1x se csúszott ki a helyéről, pedig már az első nagyobb lámpa és a hátsó villogó is így van feltéve, és már nem 1 kátyán mentem át vele :-)
Vettem ősszel egy Softshell kabátot a Sportsdirect-től. Gyakorlatilag egész télen ezt az egy kabátot használtam, hétköznap is. Kényelmes, pici, vékony, és piszok meleg. Oké, az nem ennyire kirívóan "bringás", fekete piros díszítéssel.
Olyasmi anyag, mint a vékony búvárruha, belül meg bolyhos, mint a polár.
Oké, én bírom a hideget, de mikor már minusz volt, egy hosszú aláöltözőt vettem alá, semmi mást. Nulla felett meg egy pólót. Most, hogy már "meleg" van, egy bringás mezt veszek alá, mert abban nem izzad be az ember háta sem(mindig van rajtam hátizsák).
Viszont ezek után elkezdtem reklámozni mindenkinek, hogy a világ legjobb ruhája, erre pár ismerős vett, és mind sokkal gagyibb, mint az enyém. Hidegek, átengedik a levegőt, satöbbi. Szóval nagy különbségek vannak, oda kell figyelni.
Én vettem egy softshellt a múltkor a lidl-ben, mert dombon lakom, és reggel lefelé lefagyok a bicikliről, amíg csak gurulni kell 35-tel. Addig jó, utána meg izzadok mint az állat. Le-föl öltözni meg nincs kedvem.
Persze ez csak 1-2 hónap az évből, szóval túl lehet élni.
Sajnos erre nem tudom a választ. Nincs softshell kabátom.
A táskát illetően: nekem szimpatikusabb ez az átvetős verzió. Vettem egyszer csomagtartóra kattinthatósat, de sajnos egy zötyögős szakaszon megadta magát a műanyag klamni. :(
Én ősszel vettem egy ilyen iNFini lámpát (a kis színesről van szó), meglepően erős fénye van, a bő 45 perces hazautat végigbírja, 15-20 km/h-s sebességig töksötétben is megvilágítja az utat. A gumi rögzítése sajnos nem néz ki tartósnak, de eddig nem hagytam el.
Pillanatragasztó a lámpa és a konzol közé, szig.-szalag a bilincs köré jó sok rétegben eléggé tolvajbiztos. Olyan sokáig tartana leszedni, hogy inkább keresnek egy másik bicajt a rosszéletűek.
A Cateye HL-EL 130/135 lámpáival nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy a rendszeres felteszem-leveszem használatot a lámpaház rögzítése nem bírja, a kis pöcök már több lámpám esetében egy év után letört, a legutolsót tixóval rögzítettem, azóta a bolt előtt sem tudom levenni, de még nem is lopták el. :-)
- varosi kozlekedeshez kellenne a lampa, ahol nincs mindenhol kozvilagitas. nem akarnak hogy elussenek, en is lassam az utat es a rendor se buntessen. ill. este hazafele erdöben.
Kína, tehát egyik példány ilyen, a másik esetleg olyan. Ezért biztonságosabb megoldás a Cateye hazai garanciával. De ezeknek a 8 dolláros dx-eseknek legalább olyan jó fényük van egy leddel is, és jól is szórják, nem túl széles vagy keskeny sugárban.
(A stroboszkóp módjuk nem közlekedésre alkalmas villogó, de szerintem úgyis hülyeség a villogó előre.)
Egy hasonló lámpám romlott el leejtés után egy nappal, de azóta se vettem bele új alaplapot, mert amit találtam, az kb. egy árban volt a teljes lámpával.
Az én hasonlóm még a jólcsengő MagicShine nevet viselte, de ahogy látom, az most már csak drágább modellekre jár, egyébként tökúgy néz ki.
Egyetlen hibája, hogy a konzolt a mellékelt csavarral nem lehet úgy meghúzni a kormányon, hogy tényleg tartson és ne bólogasson le a lámpa; de a körbetekerés szig.-szalaggal teljesen megoldja.
Amúgy érdekes, hogy a Vágóhíd utcai aluljárót (több helyen is!!!) lezártnak írják - szerintem amióta elkészült a vasúti rekonstrukció, egy fél napot se volt lezárva. :)))
Sokszor van úgy, hogy hozzáérek a nyomógombhoz (nem váltok üzemmódot) és erősebben/gyengébben világít, mintha kontakt hiba lenne. Kontakt-spray valahová segíthet ezen?
Ha nem érdekel feltétlenül a legjobb ár-érték (azért Kínából kell rendelni), a Cateye HL-EL 130/135 (rendes bicikliboltból) jó megoldás. Túlárazott, de nagyon megbízható.
Bringalampat szeretnek venni a mindennapokra. Egy LED-s LIDL-s Crivit van, jol vilagit, de par honap utan kontakthibas lett (megyek picit macskakovon es allandoan kikapcsol)
Tudtok ajanlani nekem LED-s bringalampat ami tartosan jol mukodik?
Nem jó linket néztél. Inkább ez és ez adhat reális képet.
De a bringaút hagyján, egy-két hónapja hasonló okokból valami nagy nemzeti gödör mellet átpréselődve jutok csak haza, és kb. egy évszázadot visszavettek a környező utak minőségéből.
Igazából nem a kerékpárútból omlott le, hanem a korlát alól ment ki a föld.
A rézsűt annak idején nem tömörítették megfelelően (feltételezés...), és a nagy esők következtében elég csúnya súvadás lett ott. De azt még ősszel megcsinálták.
A reklamkepek bizony nem mindig adjak vissza a valosagot. A legfenyesebb uj auto sem nez mar ki olyan "vadinak" par het utan. Es persze a fenykepezesi viszonyok is befolyasoljak a kepeket. Ha jol megnezed a fenykepeket, sokszor eszre lehet venni hogy ugy vannak beallitva a bringak a helyszinen hogy a legjobb fenyvisszaverest adjak a fenykephez. Ez azert szukseges mert a vazak a kis, hajlitott felulet miatt nem egy jol "mutato" idomok. Ugy meg nem lehet mindig tekerni az uton hogy pont jol verje vissza a fenyt.;)
Azt azert megertem hogy legalabb az elso napokban legyen nagyon "dogos".
A legujabb bringam egy hatizsak penzbe kerult de csak ritkan latszik a festeken hogy fenyes.
Egy jó szakembernek, megfelelő körülmények között ez nem kihívás.
A "sufnituning" műhelyekben,ahol a legolcsóbb anyagokat használják, nem fognak tudni neked olyan munkát produkálni, mint amilyeneket a fényképeiden látsz.
persze, hogy kötődöm hozzá, nem véletlenül álltam neki irracionális módon egy 15 éves rozsdás hi-ten acélra építeni az egészet, csak tartok tőle, hogy nem lesz olyan, mint szeretném, vagy sokkal többe fog kerülni, mint amire számítottam.
Én most egy Zaskart építek magamnak, mert erre csorgattam a nyálam 17 évesen.
Mellette van egy Bianchi NTH a garázsban, mit nyáron rendbe teszek, mert véletlen került hozzám, de beleszerettem. Egyik sem egy racionális döntés, mert: A: nem vagyok CC versenyző
B: minek két egyforma kategóriás monti, egy fenék alá
C: sok más helye lenne a rájuk fordított pénznek
D: pont nem érdekel, beleszerettem ebbe a két bringába, és megcsinálom őket. :)
A lényeg: ha szereted, és kötődsz hozzá, építsd meg, na csak egy darab használati tárgy, akkor keress jobbat, mit jobban fogsz szeretni.
már kezdem érezni, hogy ezt a biciklit most kellett volna "elengednem". ha nem tudom szépen megcsináltatni a vázat, akkor milyen "alapra" vásároltam össze a hajtóművet, fogaskoszorút, láncot, monoblokkot, hátsó kereket, első váltót, fékeket, sárvédőt, két pár gumit...? :/
Csak én érzem úgy, hogy a szinterezés egy más világ a fényezéstől?
Oké, autóból indulok ki, de a szinternek sok határa van. Fix színek, semmi kreativitás. Oké, olcsó. Az tény. Valójában az a kérdés, mire kell. Rohanni esőben sárban, munkába járni, A-ból B-be eljutni, lakatolni, vonatozni, láncolni? Tökéletes.
Nappaliban tárolni, reggeli kávé közben rámosolyogni, hegycsúcson mosolyogva megmarkolni? Csak a szép fényt.
hát az egész azzal kezdődött, hogy a középcsapágynál és a hátsó villánál elkezdett feldudorodni a festék, amit orvosolni szerettem volna egy újrafestéssel, szóval a praktikum felől indultam, de tudom, hogy utálnám, ha nem tetszene, úgyhogy fontos a kinézet is. márpedig azok a színek, amiket a porfestőműhelyben mutogattak, nem nagyon tetszettek, amik tetszenek, azok a neten talált "powder coated" felni- és autó képek, meg ezek a bringák (ezek is porfestettek gondolom), szóval nekem mindenképpen valami ilyesmi kellene, lehetőleg minél tartósabb kivitelben.
Amit kihagytam: minden attol fugg hogy mi a celod a festessel? Kimondottan "kinezet" vagy praktikussag. Mert ha sokat hasznalod a gepet akkor elkerulhetetlen hogy ne karcold ossze. Akkor pedig jol jon ha konnyen be tudod javitani.
Komplikalt bevonatok eseten gyakorlatilag az egesz bringat ujra kell csinalni ha fel akarod ujitani.
"Hivatalosan" a porfestesre nem szabadna festekanyagot felvinni, nem koser a szakmaban. Lakkozas amugy is csak akkor vedene ha "UV-ellenallo lakkrol van szo. De ahoz hogy egy ilyen lakk tartosan megmaradjon a "porfesteken", azt fel kell "erdesiteni finom csiszolopapirral (600-as minimum). Nem beszelve rola hogy az ilyen lakkhoz nem "illik" semmilyen adalekanyagot tenni mint pl mattito anyagot ami levenne a fenyet "selyemre".
akkor azt mondod, hogy még úgy sem lehet tartós eredményt elérni, hogy porfestés és utána lakkozás? hogy lehetne szépen megcsinálni? inkább autófényezőhöz vigyem?
Nem besargulnak azok az anyagok hanem "kretasodnak" vagyis a nap UV sugarai lebontjak a festek-gyanta szerves alkotoreszeit es kivalik a feluleten ami egyebkent lemoshato, de azzal persze a retegvastagsag csokken.
Lehet szep szatin vagy fel-fenyes feluleteket krealni, csak megtartani oket a gubanc. Barmilyen mennyisegu "dorzsoles" szepen "felfenyezi" a feluletet, es persze csak foltokban.
igen, asszem ez lesz az, köszi, már csak a ral kódját kell kinyomoznom. ma nézegettem egy porfestőműhelyben egy mintakészletet (nem teljes ral skála volt), de egyik szín sem tetszett igazán. illetve volt olyan antracit, ami tetszett volna, ha nem lett volna teljesen matt, de akkor ezek szerint ez úgy működik, hogy utólag még lakkoztatni is kell, és akkor kapom meg ezt az antracit- vagy gunmetal dolgot. ja, meg volt egy epoxypolyester festék, ami majdnem jó lett volna, de nem ajánlották bringára, mert az epoxypolyester nem kültéri festék, besárgul vagy UV hatására, vagy mi.
Még valami olyan kéne, hogy indexeléskor a Muppet karja intsen a megfelelő irányba :) Erre per pillanat nincsen ötletem, hogyan lehetne megvalósítani olcsón.
Gondoltam egy bringát szörmékkel beragasztani. Előre a kormány elé pedig egy Muppet figura fejet tenni :D Hogy az unalmas szokványos külsőt feldobjam valahogy és a járókelők röhögjenek. nagyon gáz lenne? Szerintem vicces lenne. Mondjuk azt hinnék, hogy gyagyás vagyok :D
Gondoltam valami csicsát aplikálni a küllőkre, hogy csicsás legyen a bringa. Csinált már valamelyikőtök ilyet? Első körben a ragasztásra gondoltam, mint szóba jöhető rögzítés.
Tegnap megvásároltam a velo magazin aktuális számát, amiben karbon outi kerékpárokról írnak, és előtte van egy kis felvezető arról, hogy mennyiféle karbon van és mi jó, mi nem jó. Azért, ha egy egyszerű laikus ezt elolvassa, és elhisz minden szót, azért az nem kicsit durva. Értem én, hogy ez egy picit "reklám" magazin is, de mondjuk én, az egyszeri vevő, jobban értékelném,ha nem azt magyaráznák meg nekem, hogy a karbon szar valójában, de a karbon jó valójában, csak az olcsó karbon nem olyan jó, és érdemes 2-3 év után eladni. mivan? Tehát eleve 2-3 évet bír egy karbon, utána veszélyessé válik, amit én jófej mód eladok vkinek... Akárhonnan nézem ezek a dumák sántítanak. De alapvetően, ha már szakmai lapról van szó, írtak volna inkább a karbon és karbon közti különbségekről, monocoque meg a többiek, de sose tudom így meg, mi a jó, és mit bírnak, és mit nem bírnak, miközben 20-25 éves karbonbringák vannak a piacon.
sziasztok, le szeretném festetni a bicajomat ilyesmi színre. van valakinek ötlete, hogy ennek mi lehet a ral kódja? :) minek nevezik azokat a színeket, amik nem is mattok, nem is metálok, hanem ilyen lágyabb, selymes fényük van (az új szürke bicajok nagy része ilyesmi szerintem)?
Kösz, ezt jó tudni - és főleg megnyugtató a vázam jövője szempontjából.
Azt én is sejtettem, hogy maga a gyanta nem vesz fel vizet, ezért is nem aggódtam annyira a bringám sérülésénél, mivel csak a festék "ugrott" le láncledobáskor. Nálam egyébként esztétikailag se jelent sokat, hogy befestettem a sérült részt, mert csak egy picit lett szebb (nem akartam túl sokat rákenni, inkább csak kitöltöttem a festékkel az anyaghiányt, így a javítás szélei jól láthatóak).
Az tény, hogy az epoxi gyanta, nem nagyon szereti a vizet. Azonban ezt ne úgy képzeld el, hogy egy karbonkompozit tönkremegy, ha víz éri.
Sem a karbon szövet sem a gyanta a levegőből nem tudja felvenni a vizet.
Ahhoz hogy szilárdságából veszítsen, hetekre be kellene áztatni.
Ha jól emlékszem, Noénak volt egy Trek váza, amelytől lehántotta a lakkréteget és utána évekig használta.
Tavaly csináltam egy karbonlapot valamihez, de elrontottam, kikerűlt a kertbe, áztatta az eső hónapokig és semmi változást nem mutatott.
Hajókat is gyártanak üvegszövettel, ahol az üveg meg tud kötni valamennyi vizet, mégis használják.
Az a sérülés amit Frajti mutatott nem jelent semmit. A váz vígan használható,hiszen biztonságra is kell méretezni egy vázat, és ennyi a tartalékban nagyon bőven benne van.
Az hogy befestitek, esztétikailag többet jelent, mint szilárdság szempontjából.
Ez így felnagyítva még randább. Nagyon fekete már ez a sérülés, ráadásul ahogy nézem előre szélesedik. Milyen lehet ez előröl a felső ívben, ott harapja a legnagyobbat a lánc..
Remélem csak valami apró (nagyobbacska) felületi történet, mert amúgy minden tekintetben álombringám lenne... :) Az, hogy felületkezelem, az természetes, a kérdés valóban az, mennyi sérülés érte, és hogy mennyire ezáltal sérült-e a váz szerkezetileg.
Ennyire nem vagyok karbonspecialista, én csak használom.
De ha nem látsz benne sérült karbonszövetet/szálakat, akkor nincs nagy baj. A kép alapján úgy vélem, hogy ez maximum az alapozóig sérült, a szövetnek nincs baja. Ha jól emlékszem az ilyen karbonbringa építős "hogyan készült" videókra, akkor a monoblokk környékére amúgy is jut bőségesen a karbonszövet rétegekből, hogy meglegyen a kellő merevség azon a részen.
Az ott a semmi, a váz szélének tűnik, vagyis nem tudom pontosan milyen szögből lett lőve a fotó, így nehéz elképzelni, hogy az mi :D :(
Remélhetőleg élőben megnézve semmi aggodalomra okot adó történet nincs. HA a karbon sérült, akkor ez nem is javítható, mert kritikus helyen van, jól látom?
Ez egyáltalán karbon vagy "alaménium" (az utóbbit gyanítom) váz?
Kicsit eleve furcsának tartom ezt a képet, mi az a görbe "L" alakú ív (ennek alakja miatt gondolom, hogy ez egy fémbicikli) félúton a kistányér alsó pereme és a kopott rész között? Ott nem az alsó vázcsőnek kéne lennie mint ezen a képen:
Tavaly vettem egyet, otthon szerelgetésekhez elég jó. Ennyi pénzért pedig kitűnő vétel. Mondjuk ha komolyabban szerelnék, rászánnám azt a 30+ ezer forintot, amibe egy jó állvány kerül.
Igen, ennyire le tuja gyalulni. Sajnos kell egy negyed-fél pedálfordulat, mire észbe kap az ember, hogy mi történt. Addig meg hrrrrrrrrrrr... Mivel nálam a karbonba nem harapott bele, csak a festéket kapta le, kicsit bepacsmagoltam fehér javítófestékkel (sokkal szebb nem lett), így 10-15 méterről észre se venni a különbséget. De amúgy meg ott van a hajtókar mögött, ki látja?! :o)
Van egy Shimano hajtókar + lánctányér szettem a biciklin. 24-32-42
A 4 karon lévő furatok 60 mm-es körön vannak, a nagy tányéron pedig 104. Az létezhet, hogy a közepes és a kicsi a 60mm-es furatokhoz csatlakozik, a nagy pedig a közepeshez, úgy, hogy a két tányért összekötő csavarok a hajtóművédő műanyagban végződnek?
Első hónapjában Ferkónak is elkövettem egy ilyen baklövést. Fővám téri csarnokba vittem el kanadai barátnőt, oszlopnál már állnak, sebaj, odaférek még én is. Szépen körbetekertem, bedugtam a kulcsot, zár elfordít, kihúz, bemegy lángosozni. Aztán kijövünk, kötném ki a bringát, már csak ő van ott egyedül, és csak dugnám be a zárba a láncot, kinyílik és szétesik. A Bordon csak akkor fordítható el a kulcs, ha nincs bent teljesen a másik fele, vagy ha teljesen bent van. Hát ez semennyire se volt, de összeillesztve maradt. Hálát adtam a sorsnak, hogy amikor a másik bringát elvitte a tulaja, nem lökte meg se a zárat, se Ferkót, hogy elmozduljon a zár :)
Olvastam ezeket. Egyelőre ez van, mint mondtam ezzel vettük. Tervben van egy normális beszerzése, de erre idén már nem lesz keret. 1-2 napos túrákra nekünk sem kell első csomagtartó. Most kb 3-4 napi nyári cuccot tudunk vinni. Ettől hosszabb túrákat is szeretnénk, ahol még adott esetben két kicsi hálózsákot is kellene vinni, meg esetleg egy eldobható sátrat.
Most van sok elengedhetetlen fejlesztés is. Egyedül a gumi, fékek, kormányok, villa, és a hajtóművek maradnak. Ha lesz normális villa, akkor lesz tárcsafék is, gumit meg ősszel vettünk.
Milyen sisakot ajánlotok egész napos túrákra (12-18 óra)?
Nagyon fontos, hogy legyen benne pókháló, mert mostanában gyakran gyűjtök be bogarakat.
Viszonylag könnyű kellene, mert sokat használom egy hozamban.
Előny fekete vörös dizájn és az is, ha van ugyanilyen nőiben, de ezek nem annyira lényeges szempontok.
Jó lenne 20000 alatt maradni, de ha 25-ért van valami extrém könnyű, akkor belefér.
Mely márkákat érdemes nézni, milyen szempontok szerint válasszak?
Első villára milyen táskát, hogyan lehet feltenni? Teleszkópos az első villa. Tandemről van szó, szóval javítana a stabilitáson, ha nem minden hátulra lenne felpakolva. Ha cuccal tolom a biciklit, akkor ha hátul meg van rakva, akkor van amikor borulna.
még mondja valaki, hogy pesten lopják a bicikliket :)
mondjuk az enyém nem csilivili tolvajmágnes de akkor is:
tegnap otthagytam a belvárosban a bringát lelakatolatlanul, és így is ott várt szépen engem több órán keresztül, ahol hagytam. Az történt, hog amikor reggel épp nekikészülődtem a lakatolásnak,jött egy ismerős, és elkezdtünk valamiről beszélni. és közben, én szenilis vén hülye, megfeledkeztem a dologról, és és simán eloldalogtam az illetővel. Így történt. Ráadásul a legszélső bringatámaszhoz nem lakatoltam...
Most ilyen sz@r a bringám? vagy én ilyen ügyesen álcáztam? esetleg már közbiztonságban is jobban teljesítünk? mert mázlim nekem általában nem szokott lenni....
Én is sokáig így gondolkodtam. Aztán egyszer, amikor a sisakommal a kezemben kellett felszállni a buszra, akkor úgy döntöttem, a következő kerékpárt már megbízhatóbb U lakattal fogom lezárni. Egyetlen hátránya, hogy csak egyetlen kulacstartó fér fel a vázra miatta, de 40 kilométernél többet még nem kerékpároztam munka miatt, így az elegendő.
Én is nagyon hasonló módon használom a biciklit, nagyrészt megyek vele. De előfordul, hogy ott kell hagynom valahol (könyvtár, üzlet előtt).
Erre eddig tökéletesen bevált a lakat, amit linkeltem (nem mellesleg Frajti ajánlotta). Egy kb. 50ezret érő biciklit nyugodtan zárok le, és hagyom ott arra a pár percre míg elintézem amit kell.
Amit kinéztél kis túlzással arra elég, hogy a szél ne fújja el a bringát. :)
Én erre a célra a legprosztóbb spirállakatot használom. Arra tökéletes, hogy csak szerszámmal lehessen elvinni a gépet, viszont a elfér zsebben. Még nem lopták el semmimet (majd ha megtörténik, átértékelem a fentieket :)).
De amikor elszámolod magad, és be kell ugrani egy kis boltba 2-3 percre, akkor talán jobb ezt használni, mint semmit...vagy amikor megállsz harapni vmit egy kajázónál, akkor is jobb, mint ha csak letámasztanád a kerítéshez a bringát...
Én vásároltam egy ilyen példányt, súlyra jónak tűnik, illetve jobb, mint a semmi, a rögzítése is prakatikus, na meg az ára is barátságos a hasonló lakatokhoz képest.
Még a valamihez odalakatolt bringánál is sokszor leteszem az áttételt mókuskerék fokozatba, ha 20 lépésnél kicsit távolabb kell mennem, pedig mindig szem előtt tartom a jószágot. Még, ha elvágja is a lakatot, nem tud kilőni és elhúzni egy pillanat alatt.
Ezzel egyetértek. De az "egyszerűen a hátsó zsebbe hajtogatható" kitétel nyilván veterán ejtőernyősöknek szól. Meg vajon hányszor? :) Sok értelmét persze nem látom a derékra (?) csatolható koloncnak, mert még szárazon is elég nehéz.
"A Clark Ádám téri oldalon lévő jelenlegi gyalogos-kerékpáros járdát is kiszélesítik a gyalogosok és a kerékpárosok kényelmesebb és biztonságosabb közlekedése érdekében."
Ami gondolom azzal is jár, hogy le fogják zárni egy időre. A turistaszezon miatt egyébként is itt volt az ideje annak, hogy északi irányban is átálljak a Lánchíd utcára...
Ez jó hír, mert ma reggel vettem :-) meg még sokmindent. Olyan jókat szoktak itt mondani az emberek ezekre a Lidl-akciós cuccokra, hogy gondoltam, egy próbát megér.
Ahogy teccik mondani, ennyi kaloriabol csak a sarki boltba tudnek elmenni gyufaert, de meg ha vegig lejto, akkor is tobb kaloria kell csak az egyensuly tartashoz;