A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
amíg nem megfelelő az őrlemény finomsága, addig nem lesz jó az eredmény. A bolti darált azért elég ritkán jó szemcseméretű. Legyen (minél) friss(ebb)en pörkölt a kávé, jó az őrlemény (az Ibi állítása nagyon finom, simán többször 360 fokot is kell időnként tekerni rajta), tamperból 58-as, kb. 14kg erővel, aztán hadd szóljon.
Ha gyors a lefolyás, vedd finomabbra az őrleményt, ha lassú, durvábbra. Először érd el, hogy kb. 25-30 mp alatt jöjjön le 25-30 ml ital. Ha ez megvan, akkor jövet a hőmérséklet, de az egy másik fejezet...
Egy kis segítséget/tanácsot szeretnék kérni. Sok utánaolvasás után vettünk otthonra egy Gaggia New Baby kávéfőzőgépet és mellé egy Iberital Challenge darálót. A párom ajándéka volt, jelenleg a gépek kipróbálása/beüzemelése zajlik. Viszonylag kezdő e téren, gondolom az normális, hogy nem elsőre sikerül tökéletes kávét főzni, de szeretném, ha minél hamarabb sikerélménye lenne. Próbáltunk mindenre odafigyelni - kávé mennyisége, tamperolás erőssége stb. de egyelőre nagyon gyorsan folyik le a kávé és így elég híg lesz. A darálóval még egy időbe telik gondolom mire a megfelelő őrlési erősséget megtaláljuk, de próbáltunk alapból már darált kávét használni (Tchibo speciális válogatásából African Blue) és így is már 8-10 mp alatt lefolyik. Jelenleg a kávéfőzőhöz adott tampert használjuk, de beszerzés alatt van egy rendes fém tamper. Valóban ennyit számítana a nyomás, az nem volt elegendő és majd a masszívabbal jobb lesz? Vagy esetleg van más trükk/fontos dolog amire még figyelnünk kellene? Amúgy a kávéfőzőhöz kb 55mm-es tampert adtak, egy picit laza benne, ha jól olvastam a gaggia-khoz mind 58 mm-eset ajánlanak, lehet hogy ez is gond egyelőre ?!
Általában 3-3 db normál, sliccelt fejű csavar tartja a késeket. Erősen ajánlott méretpontos csavarhúzóval kísérletezni, mert ha elnyalod a csavarfejeket, akkor...akkor jön a szívás.
Üdv mindenkinek! Egy kis segítségre lenne szükségem. Vettem egy öreg Aristarco darálót. Úgy néz ki a késeket mindenképpen cserélni kell viszont meg sem mozdulnak a csavarok. Vagy a csavarhúzó hajlik el vagy a csavarok feje sarkalódik le. Most áznak egy kis csavarlazítóban. Hogyan szoktátok az ennyire begyógyult csavarokat kiszedni? A másik dolog pedig az adagoló. Én nem tudom ki találta ezt ki oda de a két alsó csavarja teljesen hozzáférhetetlen. Valaki ismeri esetleg ezeket a modelleket?
De igen Szabi német import a kütyü. Összeraktam a szelepet és meg se nyikkan. Nem kattog nem csinál semmit, szerintem tuti az halt meg benne. De megnézetem egy villanyász barátommal.
mazzer superjollyt használok La Pavoni Europiccolaval immár vagy hat éve legnagyobb megelégedésemre. Ennyi idő alatt kiismertem őket, újdonságot mar nem nagyon tudnak mutatni.
Nem mondható rossznak az őrlő, viszont hétvégén szereztem kölcsön egy kézi kávé őrlőt. Ütött a dolog! a Superjollyval összevetve nem kicsit, nagyon markánsan több, jobb, intenzívebb lett az eredmény. Olyan aromák jelentek meg vagy emelkedtek ki, amiket eddig nem nagyon vagy halványan ismertem fel ebben a kávéban, átrendeződtek az ízek.
Nem mondom h ilyet fogok használni minden nap, és tekerni reggel hatkor 5 percig egy adaghoz, de időnként egy delux főzetért érdemes beszerezni.
Gyerekkoromban engem mégis a "rézf.szú" és nem az "alu-f.szú" bagollyal riogattak. Igazából én is csak azért raktam be itt lent egy, valszeg erősen elhanyagolt Ranci rézbojleréről készült fotót, mert az azért nekem is feltűnt, vagy úgy látszik, hogy a még bizonytalan szavazóbázist képező potenciális rézbojler fogyasztók marketing célú meggyőzése mintha csak és kizárólag a Gaggia alubojlerek (az elhanyagolt Gaggiák!!) boncolás utáni fotóinak terjesztésével tűnne lehetségesnek.
Amúgy a citrom nem bántja a rezet, vagy fordítva? :-)
Persze a rézbojlereken is ugyanúgy látszik ha elhanyagolják! De annyi előny (is) van ezekben, hogy nem keletkeznek a bojler falában bemaródások, illetve kráterek, (vízkőmentesítés után) mint az alumíniumnál!
Már biztos vagyok benne hogy nem kattan. A mágnes adta meg magát vagy a szelep is? Megbízható olcsó alkatrészeket honnan tudok beszerezni? Valakinek bontott esetleg?
Nálam volt kb. egy hétig rendben volt, de egyszer csak gondolt egyet és nem adott többé vizet. Megnéztem de szerintem nem kattan.Akkor ez lehet a gond? Vagy esetleg szedjem szét megint?
Bocsi a tudatlanságomért most tanulom a szakmát :)
Ma került a gép vissza hozzám mert visszavittem az eladójához mivel nem működött és én pedig nem nagyon értek hozzá.Azt ígérte megcsinálja de nem foglalkozott vele semmit így arra az elhatározásra jutottam belevágok és magam próbálom meg orvosolni. Ezért kérdezgetek újra. Ja most már tudom ezt is akkor hogy az a 3 járatú szelep. :) Igen azt már szétszedtem és szépen kipucoltam de sajnos még így is semmi. Köszi a segítséget mert nagyon jól jön!
Bocs! Most olvasom, hogy a bojler csavarokkal küzdesz, Szerintem, a betört csavart csak a spéci csavarkihajtóval lehet kivenni. Azzal meg többnyire csak egy szaki tud megküzdeni.ködsz.
Ha hozzáférsz, kéne egy bevágást reszelni az imbiszre, így sima csavarhúzóval is lehet próbálkozni. Na meg csavarlazító sprayt ráfújni, ha az nincs, talán olaj is megteszi.
Sziasztok! Probalom szetcsavarozni a boilert a narancs Gaggiaban de a 3 imbuszcsavar meg sem mozdul, pedig gorbul mar az imbuszkulcs. Mit kell tenni ilyenkor?
OK, így logikus is, de ugye az ipari gaggiák, iparszerű üzemeltetésre lettek tervezve?, reggel a KVházakban bekapcsolták/ják ezeket a gépeket, este pedig ki, és közben folyamatosan készítik velük a KV-kat. Mindezek egy kis otthoni gépben szerintem azért nem annyira mérhetőek, illetve lényegesek, nem?? Viszont baromi jól néznek ki (lásd a lenti GB-d fejéről készült fotókat), talán inkább a tartósság érzetét sugallják, és így akár még értéknövelő tényezők is lehetnek egy otthoni Gaggiánál.
A réz vízterítőt, azt az ipari gépekhez gyártják! De mivel ugyanazzal a méretekkel rendelkeznek az otthoni
kisgépek is, így a főbb alkatrészek ugyanúgy passzolnak eszekhez is! Pld. vízterítőblokk, felsőszűrő, szűrőkosár., szűrőtartókar, kartömítés. Ezek ipari Gaggia főzőfejek, E90, TS.
Még tavalyról maradt kofimentes, asszem full arabika. Kissé világosabb árnyalat, nekem alapból savas ízvilág. Ehhez hasonló típusú KV-kat lehet nyomatni minden classic-us beltartalmú Gaggiával, így a Tebével is :-) a dizájn, a burkolat pedig egyéni ízlés kérdése. :))
A Gaggiához melyik cég gyártja a pótalkatrészeket, úgy értem, hogy pl. kartömítést, karokat, vízterítő blokkot, kapcsoló panelt, stb.? Csak az jutott most eszembe, hogy pl. miért nem réz vízterítővel árulták korábban alapból a régi GC/GB...stb. gépeket?
Sajnos sokan elfelejtik vagy nem is tudják, hogy le kell szedni a felsőszűrőt meg vízterítőt is néha takarításnál.
Nemrég egy kollega gépe járt nálam akinek azért nem volt erre lehetősége mert kicsit meg volt gyógyítva a felsőszűrő tartó csavar feje, alatta persze a várt horror.
A nyugalom megzavarására alkalmas képsorok következnek! :D
Szerencsére menthető volt minden(na jó nem minden. :D kapott tőlem egy ipari felsőszűrőt mert a gyárit nem voltam hajlandó megtakarítani :D), de meg kellett szenvedni vele:
Szóval pucolásra fel, ha menthetetlen akkor pedig a kuka szívesen átveszi megőrzésre. :D
Köszi, ezekből rendelni fogok a gyantapatron, és a gyanta mellé. Vízterítő nem kell, mert van egy pár hónapot használt Baby-m (vészhelyzetekre), amiről lecserélhetem ha nem lesz jó a régi a vízkőtelenítés után.
Valahol azt olvastam hogy a réz vízterítő jobban melegszik mint az alu, így a PID-et kell esetleg más hőfokra állítani ha réz a vízterítő. Mi igaz ebből?
Pár hete volt zoknee kollégánál PID tuningon. Ő írta hogy miket tisztított, vízkőtlenített ki, de a bojlerre nem volt idő miattam, kellett vissza a gép karácsonyra. Így a teljes átnézés fölösleges, de a bojler engem is aggaszt. Lehet hogy ki kellene cserélni az egészet egy rézre. Mennyibe kerülhet ez a csere?
A vízterelő kitartóan serceg a vízkőoldóban, kíváncsi leszek mi marad belőle. Az első képen látszik hogy a kartömítés csereérett. Be tudnátok linkelni hogy melyiket rendeljem az expoli-tól? Illetve akkor már egy kobb felsőszűrőt is rendelnék, melyik legyen?
"Valóban amióta nálam volt nem volt leszedve (de még a felsőszűrő sem :-( ), kb 6 éve vettem SiD-től. A háztartási vízkőoldő viszont szépen dolgozik rajta, így szerintem cserélni nem kell. Majd rakok fel képeket összeszerelés előtt...."
Na, ne!!! Itt van az "alu para" mint pánikbetegség forrása és magyarázata! :-)
Ezt a videot épp ma találtam meg én is. Sajnos a műszaki tehetségem a villanykörte kicseréléséig terjed, így én biztos nem állok neki. Citromsavazva viszont rendszeresen volt a gép. Ha valaki bevállalja (természetesen a megfelelő összeget szívesen kifizetem) a bojler átnézését, szükség esetén cseréjét, annak elpostázom.
Valóban amióta nálam volt nem volt leszedve (de még a felsőszűrő sem :-( ), kb 6 éve vettem SiD-től. A háztartási vízkőoldő viszont szépen dolgozik rajta, így szerintem cserélni nem kell. Majd rakok fel képeket összeszerelés előtt.
ez azért elég ronda!! Mint egy ásatási emlék a Kárpát-medencéből a Honfoglalás előttről. Avar kori őseink használtak pont ilyen vízterítő blokkot. Vidd be a Nemzeti Múzeumba, becsültesd fel, de a gépbe már ne ezt rakd vissza. :))
Lejöööötttt!!!! A vízterítő, és a középső ujjam felső részéről a bőr is, de megérte :-). Egy vastag imbuszkulcsot sikerült nekifeszíteni, amit jól meg tudtam fogni, de amikor engedett akkor lehúztam a bőrt az ujjamról.
A képek alapján nem vagyok rá büszke, de látszik hogy a vízkő volt a ludas. Az áztatás amiről írtam megtette hatását, az látszik a vízterítőn:
Viszont a főzőfej (is) nagyon csúnya:
Állíthatom fejre, és menjen tovább a vízkőoldó?
Utolsó kérdés: milyen kartömítést ajánlotok. Expolis jó lenne, onnan úgyis rendelek most gyantapatront, és gyantát.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, és a biztatást :-)
A csavar sajnos rövid, majd szerzek valahonnan hosszabbat, ha nem jön le komoly erőszaknak engedve sem. A felette lévő alkatrész amihez hozzágyógyult (gondolom a bojler alja) nem sérülhet meg a " műtét" közben?
Necces, hosszabb jobb lenne...Amikor betekered, és érzed, hogy nehezen megy (feltámaszkodik), üsd meg a csavarfejet, az megindíthatja az összerohadt kramáncot!
Ma azzal próbálkoztam, hogy a fejére állítottam, és jófajta "sistergős" vízkőoldóval megkínáltam peremig. Sistergett is szépen, egyszer cseréltem is frissre, akkor megint beindult a vízkőoldás, de a vízterítő maradt a helyén. Úgy gondoltam hogy esetleg a vízkő építette egybe. Folytassam esetleg ezt ameddig oldódik a vízkő?
Lenne még egy homeopátiás ötletem :-) ...semmi feszegetés, semmi erőszakos behatolás, próbáld meg felgőzölni, megfelelő méretű hőálló üvegbe (esetleg befőttesbe, habár ez nem igazán állja a hőt) forróvizet és ezt a fej alá tenni, hátha a gőz kicsit meglazítja a trutyit. Akár megismételve is a műveletet. Csak ötlet. :-)
Kicsavarod a felsőszűrő-rögzítő csavart. Leveszed a felsőszűrőt. Egy, a felsőszűrő-rögzítő csavarral azonos átmérőjű, de annál legalább 5mm-rel hosszabb csavart tekersz be a vízterítőbe (az eredeti csavar helyére). Ahová betekered, az egy átmenő furat (ez látszik a videón), ahogy a csavar vége átér a vízterítő túlvégére, nehezebb lesz tekerni, mert feltámaszkodik a főzőfejnek a vízterítő mögötti részére. Tekered tovább - egy kis erőlködés, és a csavar lenyomja a helyéről a vízterítőt. Szerintem :)
Én ma egy fogót törtem bele: a két lukba, ahonnan a csavarok kijöttek belefogtam, és próbáltam először lehúzni, majd csavargatni. Ez utóbbit már nem bírta a fogó :-(
Biztos velem van a baj, de én úgy látom, hogy ennek az lesz az egyetlen következménye, hogy a felső szűrőből ki fog lógni a csavar, bele a tömörített kávéba.
De az a valószínűbb, hogy valamit nagyon félreértek :-)
Pedig jó ötlet! Közben kukáztam egy jól összerakott videót, azon látszik, miért működik Szabi tippje (a csajszi nem úgy szedi le, de látszik, hogy ha követed Szabi gondolatmenetét, a hosszabb csavar feltámaszkodik a vízterítő mögötti fejrészre - és győz a fizika)
Én a helyedben óvatosan elfektetném a gépet, vagy legalábbis vmilyen ferde szögbe dönteném.
Amúgy pedig ezt a malőrt csak a rendszeres vízterítő pucolással lehet kivédeni, megelőzni. OK, tudom, az ember utólag okos, de nekem is talán ha egyszer még a legelején szorult így be a blokk, azóta 2-3 hetente veszem le, pucolom ki és rakom vissza, minden gond nélkül.
Nem is értem, hogy a gyári új gépekhez miért nem volt alapfelszerelés a megfelelő csavarkulcs??
Akkor igazi kihívás, ha forró a gép :) Ha sikerült leszedni a régi fejtömítést, érdemes alaposan kitisztítani a fészkét, s az új tömítést leheletfinoman bekenni szilikonzsírral (a lefelé néző, tehát a szűrőperemmel érintkező felületét nem kell bekenni!), így könnyebben a helyére megy, és a használat során nem is ég bele a fészkébe, egyszerűbb lesz eltávolítani.
" le lehet-e cserélni a kartömítést valahogy a nélkül, hogy a vízterítőt le kelljen venni?'
nem tudod kivenni, csak ha leszeded a vízterítőt, mert a külső pereme ráfekszik a tömítésre!
így tudod leszedni, mint a képen! Középre egy hosszabb csavart kell betekerned, és az majd letoljaa vízterítőt a fejről! Ezt a megoldást csak GC. és Babyn lehet csak alkalmazni!!
Ha ezek után a kartömítést sem sikerül kivenned, akkor abba kétoldalt tekerj egy-egy facsavart, és
az a háromjáratú, ahogyan a vizet kiszippantja, és vele együtt a pogácsát is magával rántja!.."
..de ez elvileg igaz lenne akkor a rendes gyári szűrők esetében is, nem? Szerintem is inkább vmi olyasmi lehet az oka, hogy az LM szűrők esetében a KV nem teljesen "légmentesen záródik" a felsőszűrővel.
Illetve még egy olyan kérdés merült fel, hogy az új tömítést hasonló szenvedés felrakni, mint a régit levenni? Feltéve ha nem sikerül leszedni a vízterítőt.
Egyébként a fejtömítés annyira bele tud gyógyulni a vájatába, hogy nekem már sikerült beletörni egy ilyen kampós végű kínzóeszközt a "megacélosodott" fejtömítésbe...
Makacskodó vízterítő levétele: egy normál csavarhúzó végét szinte belenyomod a vízterítő palástjába, a csavarhúzó szárát feltámasztod a főzőfej peremére, és...és szenvedsz, nő a szókincsed, s ha szerencséd van, eccer csak lejön a nyomorult :)
Régebbi "kancsós" Classic-om van. Kartömítés csere érett, de sajnos a felső szűrő alatti vízterítő nem jön le ha kicsavarom a két tartó csavarját. Valószínűleg az évek alatt összefőtt a bojlerrel, vagy a vízkő építette egybe, én nem tudom, de nagyon makacsul ott van. A kérdésem az lenne, hogy le lehet-e cserélni a kartömítést valahogy a nélkül, hogy a vízterítőt le kelljen venni? Ha nem akkor mi lehet a megoldás?
Azért nálam tapad fel rendesen zacc a felsőszűrőre az LM használatakor. Most is ezt használtam, csak fotót most nem csináltam erről, de tényleg sok marad a felsőn.
Jó áron is kínáltad, + a fórum is segített egy kicsit talán, meg aztán ezeket a Gaggiákat továbbra sem kell olyan nagyon görcsösen, izomból reklámozni. :-)
Nekem van mindkettő (Classic és Tebe) és műszakilag ugyanazok, csak a Tebe egy design cucc. A kialakítása részben jobb, mint a Classicnak: masszívabb a kasztni így csendesebb, és könnyebben szerelhető (pl. 3 járatút ki lehet szerelni a kazán megbontása nélkül, és úgy általában jobban hozzá lehet férni mindenhez). Ugyanakkor kisebb a víztartálya, a csepptálca is kicsi és nagyobb hely kell neki egy kicsit a pulton.
A Leliten én is gondolkodtam, ha el tudnám mindkettőt adni, akkor esetleg jöhetne egy Gilda (nagyobb kazán, 58-as fej). Tetszik a Lelitben a réz kazán, a beépített PID (kicsi a helyem).
Ha itt baloldalon rákeresel a szóra, találsz erről a géptípusról is előzményt, még Sid is szerelt, javított ilyeneket. Van ennek egy, darálóval összeépített változata is, de biz isten, annak most nem ugrik be a neve. Amúgy nekem ez is tetszik (persze nem ebben a színben! :)) ).
Buborkes crema allitolag lehet a friss arabica jele is, embassyban is tapasztalom. Igazabol probalkoztam 90-95 fokig, alul savanyu felul egett, a kepen levo94 fok volt, alatta tul eros vokt a dohos iz. Probalkoztam csopogosre venni, gyorsra venni, igazabol ez volt a legjobb eredmeny. Erdekes ez a ketszinu krema, vegig ilyen volt, de eloben inkabb olyan mintha a tigriscsikok gyulnenek ossze.
Teljesen ismeretlen számomra ez a típus. Ez az ár elég erősnek tűnik, hacsak nem valami kuriózumról van szó... Ennyiért szokták az újabb PID-es Gaggiákat hirdetni.
Viszont szerintem a színével nincs baj. Csak érdemes lenne venni kell hozzá egy ilyet, beépített 220-as csatlakozóval:
Ezt ma, épp utánad tették fel a jófogásra - tudom, hogy nem Badhun fórumtárs hirdeti ezt a Tebét, tehát bátran összehasonlíthatom a Te gépeddel és pláne az áraddal :-) -, nos, ezek után el lehet gondolkodni azon, melyik gép az igazán jóáras. Ez a Tebe vajon élőben is ilyen színű?? :-)
Ha tartalék gépben gondolkodnék, inkább megtartanám a GC-t. Remélem, a Lelit it lesz olyan megbízható, mint a Gaggia, akkor pedig fölösleges lenne ilyesféle megoldás. Brikkám is van egyébként, tehát az akut vészhelyzetekre :) fel vagyok azért készülve.
Tényleg jól néz ki (és most a megőrzött jó állapotára gondolok elsősorban) a GC-d, szerintem aki kezdőgép vásárlásban gondolkodik, annak bőven nagyon megérné, pláne ennyi tartozékkal.
Csak mellesleg kérdezem, hogy vmilyen tartalékgépet nem veszel a Lelit mellé? Természetesen vmilyen olcsóbb használtra gondolok.
Az LM-ben nekem is speciális állagú (KV-sár lehet erre a megfelelő szakkifejezés?) cucc maradt mindig csapolás után. Viszont a végeredmény ettől függetlenül jó volt.
És ezennel elnézést kérek mindenkitől, akit valamilyen formában érzékenyen érintett, netán megsértett, megbántott a GC hirdetésem! :)))
Látom, az LM szűrőt te is használtad, nekem az tűnt fel, hogy ebben a KV-zacc tényleg zacc és nem pogácsa, használhatok én bármilyen KV-t, tömöríthetek bármilyen erővel. A kész KV-val lényegében nincs bajom, csak a Gaggia szűrőből frankón egyben kiesik a pogácsa, míg az LM-ből kanalaznom kell a lefolyóba. Csak nálam?
Ahhoz, hogy megbánjam, előbb el kell adnom... :) (Az első motorommal egyébként így jártam, azt utóbb vissza is vásároltam.)
Csapolás Lelittel (a képek minőségéért elnézést kérek a fórumtársaktól, a rajta szereplő gépektől és kiegészítőktől, valamint úgy általában az egész Internettől):
A csapolás tárgya pedig a csészékhez stílusosan passzoló San Giusto Cafe Bar.
(Ahogy az utóbbi egy-két húzás sikerült, asszem, hamarosan kipróbálom majd a géphez mellékelt arabikákat is.)
Érdekes, amit írsz, mert az 50-50 igazából nekem sem jött be - igaz, hogy dunai uszadékfát is nagyon régen kóstoltam már, tehát ez utóbbinak az íze már kikopott a számból :)) - de ez a mostani KV-juk nekem nagyon ízlik. Biztos, hogy a friss bontás, a viszonylag friss pörkölés, az évek óta kiválóan teljesítő Gaggia :)) is belejátszik ebbe. Ez kizárólag a saját privát véleményem, de itt Pesten mostanában nem tudok ehhez a céghez hasonlóan megbízható, és az én ízvilágomat eltaláló KV-kat pörkölő céget. Jó, most kicsit hazabeszélek, de ennyi még elmegy szerintem. :-)
A crema színe/textúrája alapján talán az optimálisnál magasabb lehetett a vízhőfok (picit buborékos a crema), és/vagy nem teljesen homogén az őrlemény (a sötétebb, égettes szigetek a cremán)...?
Nekem az elso, porkolde 50-50. Szerencsere elfogyott, biztos en tehetek rola, de sehogy nem sikerult belule kiuzni a dohos-dios izt ami szagban is jelen van a csomagolasban, es robisoknal homerseklet emelessel el szokott tunni. Bar ki tudja mire gondolt a kolto (porkolo), lehet igy jo?:) Ha neha sikerult is, akkor a dunai uszadekfa izevel voltam elegedetlen :)
...na, ezt nem kellett volna... Egy zsírúj GC volt az első rendes kvgépem, amit aztán minden különösebb - józan ésszel semmiképpen nem indokolható - ok nélkül eladtam. Azóta volt jónéhány szeretnivaló utódja, de mindig megfájdul a szívem, ha látok egy szép GC-t :(
A gép anno újonnan SID közvetítésével, aki akkor átnézte és beállította került hozzám olasz ipmortból. Adom hozzá a gyári nyomásfokozós egy- és kétszemélyes, valamint POD-os szűrőjét, a gyári műanyag tampert és az adagolókanalat. Ezen túl pedig vakszűrőt, egy normál kétszemélyes, illetve LM egyszemélyes szűrőt a megfelelő méretű tamperekkel.
Ezt az írást ugyan (eddig) nem olvastam a történetről, de azért errefelé ez a sztori eléggé benne van a köztudatban...
És akkor én is befejezem az offolást erre az évre (a körülményeket tekintve ez nem nagy ígéret :) ) és mindenkinek Boldog, Lelitben Gazdag Új évet Kívánok!
/Természetesen csak vicc, a mai napon asszem, ez még ide is belefér... persze, ha jövőre eltűnsz innen a fórumról, élhetünk a gyanúval, hogy a feleséged mégis olvasta... :D/
"A hozzászokás miatt csökken az esélye, hogy az asszony (sikeresen) mérgezzen arzénnal. :)"'
Na na, csak óvatosan, mert egyrészt ő is olvashatja :)), másrészt a magyar kriminalisztikában van már ennek szakirodalma, megtörtént eset előzménye talán épp arról a vidékről. :))
Amúgy pedig szerintem sokunkatnéhányunkat engem :) már a Tecnosystem érdekelne sokkal inkább..., az, hogy Károly után még mi újat találhatnak majd ezekben a gépekben? :-)
Látom, Te is egyre súlyosabb kvkór-tüneteket mutatsz :), így érdemes lenne beruházni (párezer Ft) egy tizedgramm-pontosságú dílermérleg ékszermérlegre.
Így értettem, kb. 2-3 teljes fordulatot tekertem rajta összesen. Szerintem azért kellett ennyit, mert a GC szűrőjébe több kávét daráltam (nem méregettem, de biztos, mert az időkapcsolón is állítani kellett), a Lelit dupláját viszont most pontosan 15 grammal töltöm. Úgy értem, annyira pontosan, amilyen pontosan a mérlegem mér (+-2gr) :).
Azért kíváncsiskodtam daráló-ügyben, mert ha ugyanazt az őrlőt használod a Lelithez, mint a Gaggiához, akkor furcsállom, hogy sokkal finomabb őrleménnyel lett OK a Lelit. Ideális esetben (ha mindkét kvgép OPV-je 9-10 bar közé van állítva) nem lehetne ekkora különbség. Persze, az Ibike is csalóka, hiszen 2-3 x 360 fokos tekerés az őrlésfinomság-állítón soknak tűnik...
Az összehasonlítást nem vállalom. Szaktudásban és elhivatottságban is kevés vagyok hozzá, nem lenne releváns a véleményem. Viszont ahogy az AVX-es fórumot olvasgatom, néhány hozzáértőbb fórumtársnak lehet, hogy feldobnak majd próbára egy-egy gépet. Kíváncsi lennék, mire jutnak...
Arzénveszély sincs már, ugye? :-) Az a vidék Békés és környéke régen "híres" volt erről, de ezt gondolom Te is tudod.
Más: tesztelni nem, de amúgy ha jók lesznek a laboreredmények (mármint a piacra dobni szándékolt gépeké), jövő tavasszal, lehet belevágok egy gépcserébe. ...de ez még csak abszolút a jövő zenéje. Simi kezében /szó szerint! :))/ az erő! :)
Csapvizet forralok (nálunk Békéscsabán elég lágy a víz), aztán mikor kihűlt, vízkőszűrővel (duplán) átszűröm. Ez eddig jól bevált, soha nem volt vízkő-gondom a GC-vel.
Viszont a neten terjedő/terjesztett, teljesen megalapozott álhírekkel :) ellentétben sem téged, sem engem, sem mást nem tiltottak ki idén erről a fórumról - és még csak fenyegetést sem kaptunk privátban, habár ez utóbbit nem tudom, meg is kell néznem az email fiókomat - csak azért, mert a Lelitet leírtuk itt. :-)
Gondolom, ennyivel is jobb érzéssel futsz neki 2016-nak, hiszen ehhez a Te hozzájárulásod elvitathatatlan! :)
Amúgy meg ez számomra a hihetetlen kategória: annak a kattant elkötelezett kisebbségnek, aki képes 100+ ezer forintokat kiadni egy kávéfőzőért, nyilván nem mellékes szempont a gép műszaki tartalma. Ehhez képest komoly kutatómunkát jelent feltúrni a megfelelő információkat.
Lelit tapasztalat: ma már jönnek rajta a szép csapolások, de érdekes módon egészen sokat kellett hozzá állítani a darálón. Jóval finomabb őrleménnyel sikerült belőni a lefolyást.
Látom, teljesen véletlenül :) informatívabb lett a magyar Lelit-oldal: javították a hibás linket, s végre beírták a 3 utas szelepet, meg az OPV-t. Nincs mese: hasznos fórum a Kávéológia :D
A kisebb lelitekben asszem nem ilyen van, hanem a muanyag jellegu ami a gaggia babykben is, de lehet rosszul emlekszek, avx lelit topikban vissza lehet nezni, simi szetszedte valamelyik lelitet, kepek is vannak.
en mondjuk arra lennek kivancsi, hogy a 2,5x akkora rez bojler hoz e valami elonyt, jo lenne valami teszt tobbfele kaveval. A GC mellett mindig fel van hozva, hogy SID megmerte 1-2 fokot csokken a viz csapolasnal, megbhogy jol kitalalt konstrukcio, ugyanakkor megis a nagyobb rezbojleresekre mondjuk, hogy "sokkal jobb", en meg sose tudom mi az igazsag...:)
Érdekes (furcsa) ez a sötétben tapogatózás... Az OPV-re nem találtam a Lelitnél utalást, de ebben a többi gyártó is hasonlóan "szemérmes", ritka, hogy egyértelműen szerepel a műszaki leírásokban.
Ha ez a cikk nem téved, akkor viszont ennek ellenére OPV-s a Lelit:
"Tipp: ha a kávéfőzőnk víztartályába 2 cső fut be, akkor szinte biztosan van valamilyen biztonsági szelep a gépezetben (viszont ennyiből még nem tudható, hogy állítható-e)."
Lelit vs. GC: megnéztem a hazai Lelit-oldalt, hát...pl. a Te gépednél hibás a beszúrt link, szűkszavúbbak a műszaki adatok, mint a gyártói site-on (ott szerepel, hogy van a gépben 3 utas szelep, a magyar oldalon ez hiányzik).
Ugyanakkor sehol sem szerepel, hogy van-e a gépedben OPV...ha nincs, akkor szvsz ennyi pénzért - PID ide, vagy oda - tudásban, és ár-érték arányban is veri egy szép, ellenőrzött állapotú, PID-es GC.
Ahogy nézem, még a dualboileres csúcs-Lelitben (ennek legalább már 58-as a szűrőmérete...) sincs OPV, pedig ennyi pénzért akár lehetne is:
főleg azzal a tudattal, hogy Neki van a birtokában a szent grál, a catler naked kar, ami után annyian vágyakoznak. legalább feltöltene róla egy kisfilmet a youtubera...
az említett info tőlem származott a másik förumon, mert a barista hungarynál volt lelit és catler egyaránt, de csak catler kar ( ...) , és c-ről L-re jó volt. azt pedig nem gondolta senki, hogy ez L-C irányba semmit sem jelent.
de remélem, találok egy ügyes kezű szakit, aki leszedi a felesleget a rocket karról :-)
legfeljebb én is oda jutok, hogy egyikre sem lesz jó.
de ha mégis, akkor elkezdem forgalmazni internacionálisan...
Nem találtam én sem, csodálkoztam is mikor múltkor egy fórumon szóba került hogy xy E61 naked karja jó rá, de be is igazolódott hogy tévedés, csak nem tudtam szólni, mert nem vagyok beregelve oda.
Én megpróbáltam átalakítani egy naked kart, egy napig köszörülgettem a tesómnál, néha hazahozva és rápróbálva. Fáradozásaimat természetesen eredmény követte.........az ominózus kar most már egyik gépre se jó. :-)
Amúgy tényleg bosszantó hogy a Catler karjai meg jók az E61-re. A "titok" nyitja többek között a két "fül", ami szélesebb az E61 esetén, így a Catlerre esély nélkül húzható fel, ellenben a Catler keskenyebb "fülei" gond nélkül felrakhatóak az E61 fejre és rá is húzhatóak. Ezen kívül amúgy egyéb méretbeli problémák/különbségek is akadnak, pl a fülek vastagsága és maga a kar nyelének és a szűrőtartónak a találkozása is máshogy van poziciónálva a két gépnél, de minden úgy, hogy az egyik irányba gond nélkül "csereszabatos" legyen, a másik variációval viszont semmi se stimmeljen. Az enyém amúgy már jó lenne, csak kicsit vissza kellene vastagítani a füleket. De már felrakható a catlerre. Na majd jövőre. :-)
Eszembe nem jutott volna hozzászólni a témához, de mivel rákérdeztek, válaszoltam, ebből eldönti az olvtárs, hogy neki fontos, vagy nem. Én azt hittem, hogy baromira fontos a szabvány, aztán vettem egy 49mm-es szűrővel szerelt gépet, hozzá meg 30k+-ért naked kart :) és ezidáig egy percig nem bántam meg. Szóval mindenki döntse el maga. Mondták már barátok, hogy elmebajban szenvedek, de tévednek. Nem szenvedek, élvezem minden percét :D
Ez egy hétköznapi átlagos KV fogyasztót nem hinném, hogy érdekelne, az persze lehet, hogy zavaró annak, aki megszokta az 58-a méretet a variálható szűrőkkel, aztán kiad 100 rugót egy másik gépért, és ott áll egy adott, 57-es méretű portafilterrel a konyha küszöbén.
"A kérdés számomra, hogy vajh' a 2011-es Gaggiával szemben mit tudhat a Lelit..."
Szerintem semmi extrát, azonban ezek a "rohadt", használt, de átnézett, felújított régi Gaggiák - legyenek azok akár 2011-es, akár régebbi évjáratok - mégis nagyon zavaróak lehetnek bizonyos cégek számára. Egyáltalán mi a francnak vannak más KV-s fórumok, netes használt piaci hirdetési oldalak, miért nem csak és kizárólag új KV-gépekről lehetne véleményt írni? Persze csak jót és lehetőleg csak minél kevesebb típusról. :))
Nem, nem a 2015-ös Gaggia / 2015-ös Lelit összevetésére gondolok (az új Gaggia úgy tűnik messze nem olyan, mint a korábbiak). A kérdés számomra, hogy vajh' a 2011-es Gaggiával szemben mit tudhat a Lelit... De csak a valóban egzakt szempontok érdekelnének: ilyenbojler / olyanbojler, pumpa, mittudoménmi paraméterek (ezen a szinten nem értek hozzá).
Az első tapasztalatok: a Lelit baromi gyorsan harcra kész. A PID nagyon megkönnyíti a "rákészülést". Eddig stopperrel lőttük be hőfokot és mivel 90%-ban egy fajta kávét (San Giusto Bar-t) ittunk, ez elég jól is működött. Probléma inkább akkor jelentkezett, ha váltottunk másra, vagy ha nem hűlt ki a gép és tippelgetni kellett a felfűtési időt. Nem tudom, más PID rendszerekhez képest ez hogy néz ki, de a Lelitnél érdemes megvárni, amíg stabilizálódik a hőfok. Gyorsan felmegy akár 110-120 fokra is, de a csapolással azért érdemes várni még pár percet. Összességében viszont így is kb. 10 perc alatt elkészül.
Amiben egyelőre macerásabb a Lelit: kisebb a szűrőkosara, így pontosabban kell belőni az őrlemény mennyiségét. Tudom, az igazi gurmék mindig mérik, de én egy kicsit sem vagyok gurmé, így eddig az Iberital időzítőjére bíztam a dolgot. Keresgéltem nagyobb űrtartalmú 57mm-es szűrőkosarat és egy csészés LM-et is, de eddig nem jártam sikerrel. (Tipp?)
(A cégről, tényleg csak zárójelben, nehogy félrevigye a témát: tegnap délelőtt 11-kor találtam ki, hogy veszek egy ilyen gépet és ma 10 óra körül már itt is volt. A rendelés előtt telefonon is segítőkészek voltak.)
Hello Mylord3! Én nem mondtam,hogy rossz üzletet csinált,mindössze a saját véleményemet írtam ki magamból itt. A 'nevezett céget'én nem ismerem,nem tudom kiről avagy kikről van szó,én csak a gépet néztem és a GC cserét PID vezérlős Lelitre tényre hagyatkoztam. Nem volt szándékomban itt messzemenő következtetésekkel sokkolni a nagyérdeműt,egy szimpla észrevétel,saját vélemény volt részemről. Én nem dicsőítem a Gaggiákat,de otthon és a nyaralóban is kiválóan szolgál, plusz a családban is van unokatestvérnél,és beváltakk tökéletesen. Kávétársi üdvözlettel : Gábor!
"Azért ezzel együtt kíváncsi lennék, műszaki tartalomban melyik-mit tud a másikkal szemben... Ahogy utánaolvasgattam, sokan elégedettek ezzel (és többféle másik típusú) Lelittel. De ha valaki tud egzakt összevetést a műszaki tartalommal kapcsolatban, annak nagyon örülnék!"
Ugye most az "új gép-új gép" ár/érték versenyére, összehasonlítására gondolsz? Mert a céges mantra is mintha erről szólna, továbbá ez az összehasonlítás mintha már meg is történt volna, habár ezzel kapcsolatban is lenne nekem azért némi fenntartásom. E tekintetben objektíve a Gaggia még mindig előnyben van, és ezt az előnyt csak az idő dolgozhatja majd le a másik gép javára. Felteszem, mindkét típust - ha elromlanak - könnyen és olcsón (akár házilag is) lehet javítani, fix az alkatrész ellátásuk, pl. itt Pesten is simán és gyorsan találunk mindkettőhöz szakszervizt/szakit, egyszerre akár többet is. Mindkét gép ugyanolyan jól néz ki, mindkettőnek eltalált a dizájnja, letisztult, egyszerű, mégis elegáns formák, igaz, ez utóbbi megítélése eléggé szubjektív, sőt csak az!
Szerintem inkább majd neked kellene leírni a tapasztalataidat az új géppel kapcsolatban, amely tapasztalatok csakis a rendszeres használat alapján gyűlhetnek össze.
Tehát nem csak szegedi illetőségű Lelitet lehet beszerezni itthon. :)
Azért ezzel együtt kíváncsi lennék, műszaki tartalomban melyik-mit tud a másikkal szemben... Ahogy utánaolvasgattam, sokan elégedettek ezzel (és többféle másik típusú) Lelittel. De ha valaki tud egzakt összevetést a műszaki tartalommal kapcsolatban, annak nagyon örülnék! A márka-téma viszont nem érdekel. Minőségre szívesebben költöm a pénzem, mint logóra.
És visszatérve az alapkérdésre :): a GC szerintetek mennyit érhet így 4 évesen?
Bocs, de ezzel a véleményeddel nem igazán értek egyet, még úgy sem, hogy én is alapból Gaggia-mániás vagyok. Nézd meg, hogy csak ezen a fórumon a Gaggiának mekkora "szakirodalma" gyűlt össze, és mekkora a másik gépnek (típusnak). Ennek szerintem csak az lehet az indoka, hogy a Gaggia jóval régebben van jelen a hazai KV-gép piacon, mint pl. a Lelit, vagy bármelyik olyan típus, amelyikbe korábban a Lelit belsejét szerelték. Önmagában csak azért a Gaggiát favorizálni, mert egy régi, alapvetően bevált otthoni típus volt és még ma is az, szemben minden más újabb gépekkel, amelyekről még - -értelemszerűen - nem gyűlt össze annyi tapasztalat, nem biztos, hogy jó és célravezető. Az pedig, hogy a nevezett cég milyen marketinget folytat?? ...de erről már írtam, nem ismétlem magamat, szal, pusztán ezért érzelmi alapokról élből lehúzni ezt a márkát??! Nekem sem fog fog kelleni a Lelit én sem fogom erre lecserélni a mostani Gaggiámat, de nem azért, mert Szegedről elvből nem vennék semmit. Az továbbra is saját véleményem, hogy a cég képviselőjének - ha a fejébe vette, hogy bármi áron, de letöri a KV-s fórumokon a Gaggiák népszerűségét - erre csak akkor lenne esélye, ha nyíltan fórumozna és nyíltan, észérvekkel ezeken a fórumokon igyekezne meggyőzni bennünket az általa forgalmazott vagy forgalmazni kívánt gépek tökéletességéről, versenyképességéről. Nemcsak ő használja/használná reklámfelületnek ezeket a fórumokat, ami engem speciel nem is zavarna. Az ő és feltehetően létező udvartartásának a gerillaakciói azonban csak az ellenkező hatást váltják ki.
Szal a lényeg: a fórumtárs korántsem biztos, hogy rossz üzletet csinált, pláne úgy nem, ha azt azért mindannyian tudjuk, hogy egy gép (őrlő) vásárlásnál x 1000 egyéb más motiváló tényező lehet, egyénenként változóan!
Én biztosan nem cseréltem volna le a GC-t egy Lelitre,helyette a GC kapott volna egy PID vezérlőt. Itt a fórumon ahogy olvastam két szakember is vállalja,profin megcsinálta volna. Nekünk a családban több Gaggia is van,és bizonyítottak. Nekem a Lelit kissé márka idegen,a Gaggia gépek már bizonyítottak hosszú évek alatt európában, és a tengeren túl is. Boldog új évet minden kávészeretőnek!!!!!!!!!!!! Gábor
de arra persze nem tud az a sok ember válaszolni, hogy melyik tipus karja lehet jó a catlerbe.... a neten addig jutottam, hogy ez a kérdés bejárja egész európát, felbukkan itt-ott, de válasz nincs rá.
a lelité nem jó, a rokcketé szintén nem. a catleré jó a másik kettőbe persze.
most van egy rocket naked karom, egy esztergályos le tudja nagyolni, hogy jó legyen a mérete?? nem értek ilyesmihez egyáltalán.
Egy új tömítés valószínüleg kell majd az összerakáshoz. És érdemes szétszedni teljesen, pl 3járatú. Nálam a pumpa sem működött, de az is szétszedhető. Egy alapos tisztítással olyan volt, mint az új.
Ha beválik, megválok a Gaggia Classicomtól (elsősorban a PID miatt várok a Lelittől többet, de talán a réz bojlernek is van valami jelentősége...?) és az iránt érdeklődöm most tőletek, hogy mennyit érhet használtan a GC? 2011-es gép, anno újonnan olasz importból, SID közvetítésével került hozzám. Napi használatban volt azóta is, annyi "tuning" történt rajta, hogy azt a csövet, ahol a kávékészítés után a fölösleges vizet leeresztette (nem tudom, hogy hívják :), de ez szokott hosszában elrepedni), erősebbre cseréltem. Doboza megvan, egyébként meg persze nem ütöttem-vertem (karbantartás is volt), így kb. olyan lehet, mint egy átlagos 4 éves GC. A kartömítés lassan csereérett, de más hibájáról nem tudok.
3 gép mellett (GB, Turmix, Aroma, ugye?)..., és mi van az AMA-val?? :))
Amúgy azért nem teljesen ugyanaz a két gépház. De erről a linkről a fehér ütve-fúró KV-gép még szebb, mint a videóról, szerintem. :-) A tied milyen színű, és hol lőtted?
Ha nem felejtem el és megtalálom a neten, hozok ide én is egy fotót egy ős Gaggia Classic szerű gépről.
Ebben a 21. századi szétkínaizált világunkban egyelőre kevesen tudják még, hogy mit is jelentenek azok az értékek otthoni KV-gépekben, amikről itt írsz. :-)
Én is Saecora tippeltem elsőre, mint alapgépre, főként azért, mert a portafiltere nagyon hajaz a régi nyomifoki mentes Saeco karokra.
Tamperolni kell a KV-t hozzá, ugye? Gondolom, a gépi tampert te sem használod? :?-) ...és milyen a KV-ja?
Mert van egy ilyen is a kínálatban, de nem tudom melyik mellett maradjak. Kipróbáltam ez is jól működik de ahogy visszaolvastam a Ranciliot írjátok favoritnak. Németből származnak a gépek.
Húha, Szabi! Ezzel a névvel eddig én csak falat fúrtam. :)) Frankó kis retró gépnek tűnik, habár a szűrőkarjáról talán lehet következtetni, hogy mi is lehet az alapgép. Csak nem Németből van? :-) Viszont a youtube-os videón szereplő srác(?) pedantériájától majd' behaltam! Törölget ám 1000-rel! :))
Az enyém már a karácsonyt Siminél töltötte, megy bele egy opv..., továbbá a mobilom csengőhangján (Lord: Vándor) fog jelezni, ha a gép eléri a megfelelő üzemi hőfokot és indulhat a csapolás, automatikus tamper-nyomás mérő, és éjszakára led világítás is lesz benne. :))
Simi viszont abszolút jófej srác, a korrektségét pedig már nem is tudom dicsérni..., tisztára egy SiD! :-) Csak javasolni tudom mindenkinek, akinek gép szereléshez szakira van szüksége itt, a faluban. :))
Vízköves lehet a kazán, és egy vízkődarabka került a mágnesszelepbe! Ezt kellene kitisztítani, első nekifutásnak! Sósavat azt ne, inkább citromsav kell a vízkőoldáshoz!! 1 evőkanál egy liter vízben
feloldva. Vagy a kék flakonos tescos vízkőoldó, az mehet töményen bele! Vakszűrőd van a géphez?
A 3 járatú is el lehet dugulva (a jobbik eset), vagy hibás a mágnestekercs, szét kell szedni teljesen mindent alaposan megtisztítani, aztán lehet használni.
Lásd itt lent a gőzcsappal! Aztán ott van még próbaként a teszkós kékflakonos varázsital (háztartási vízkőoldó, kék flakon, egy liter, asszem még mindig 299 Ft.) Oldja a trutyit, ha netán csak az a gond a gépeidnél.
Vasaroltam ebay-en ket db Gaggia baby-t, narancsszinu , ontottvashazas. Ma levettem a burkolatot, kitakaritottam. Mivel kivulrol szep allapotban vannak nem szedtem szet a kazant. Fut, zorog a szivattyu, viszont a vizet nem szivja fel egyik sem. Mit javasoltok?
Sziasztok! Új vagyok a témában ezért szeretnék segítséget kérni. Találtam használtan egy Ranciliot, még a legelső széria ha jól látom. A gondom az vele, hogy egy ideig működöt szépen de most nem ad vizet csak a gőzcsövön. Sósavazás, vízkőoldás megoldja a gondot, vagy mi lehet a gond?
Laci, brevilleusa oldalon is 79 dollar ha jol latom, raadasul outnof stock. Gondolom a magyar kepviselet aki lehet vagy 1,5 ember, ugyse tud mit mondani az arazasra, es nem is vagy vele beljebb. Talan probalj keresni valami masik kart ami kompatibilis ra es olcsobb.
Nem tudom, a Catler hol méri az ő 89 fokát, de az E61-es fejeknél a fejhőmérő tulajdonképpen nem közvetlenül a vízhőmérsékletet méri. hanem az ahhoz közeli fém hőmérsékletét. Legalábbis az én gépemben biztosan ott van a "Closure plug" helyén, de nem közvetlenül a vízbe ér, mert a hőmérő érzékelőjét simán kiköpné a nyomás, ha közvetlenül a nyomott víz útjába lenne kötve.
Tehát valahol mellette mérjük a fémet.
Amikor a fej már "hőstabil", akkor a fejhőmérő által mutatott érték jó eséllyel megegyezik a fej felé áramló víz hőmérsékletével.
Egy hőtérkép szerint maga a fej 4-5 fokkal hűvösebb, mint a mérési pont (?)
De ez még mindig nem mondja pontosan, hány fokos a víz, ami a pogácsát éri.
Paljoc, az igaz hogy ezek foleg sotetebb porkelesu blendek voltak, robival. Bar most volt egy nagyon vilagos 10% robis, 96 fokon lett jo, de a tartomany ott is szuk volt.
vilagos porkolesu SO-nal tagabb lehet ez a homerseklet tartomany?
na, speciel ez engem is foglalkoztat egy ideje....
ha már catler, akkor azt sem értem, miért nem él a catler magyar emil címe, és amikor még elérhető is volt, miért nem kaptam választ a kérdésemre?
van valakinek ötlete, hogyan lehet megkerülni a 30 ezres naked karnak a megvételét, főleg, hogy meg sem tudom kérdezni a cég magyar képviselőjét, hogy mi az oka annak, hogy 4x-es árat kérnek egy ugyanolyan cuccért, amit a rocket 8-ért ad, a lelit meg 7-ért.
Kérdés, hogy a 97 és a 89 fok hogyan viszonyul egymáshoz.
Mert a fejhőmérő 97 foka az a pogácsánál kb -5 fok, tehát valahol 92 körül.
A több kilós fej pár másodperc alatt, amíg a csapoláskor a fejhőmérő felszalad 100-ig, szvsz semmit nem vesz át ebből, marad 92 fok körül (max pár tized fokkal fog felfelé mászni)
Nagyjából, lényegében ugyanezt írtam én is tegnap egy más összefüggésben. A megfelelően beállított opv (+ még egy rakás feltétel teljesülése :) ) elengedhetetlen az eszpresszóképes KV-hoz. Eszpresszót csak eszpresszóra kitalált géppel (kizárólag régi Gaggiával! :D :D), podot csak kizárólag podos géppel, kotyogós KV-t kotyogóssal...stb. Tehát szerintem csak óvatosan az olyan gépek marketingjével, amely szerint egyszerre több funkcióval is lehet otthon használni, úgy mint: podhoz is jó, de könnyen átalakítható rendes, karos eszpresszó KV-hoz is, plusz a Class FM-et is be lehet hozni rajta. :-)
Ma volt nálam egy fórumtárs és főztem neki 2 kávét. Egymás mellett a La Scala Butterfly és a Catler. Előbbi órák óta üzemelt, 97 fokon állt a fejhőmérő, Catlert az érkezéskor kapcsoltam be és megvártuk míg bemelegszik a PID-en beállított 89 fokra.
A Butteren húztam egy kb. két hete pörizett Apricot Illusiont úgy, hogy nem hűtőcsapoltam semmit, fel is ugrott 100 fok fölé a hőfok, de érdekes módon a crema egyáltalán nem volt égett, szinte meglepően világos volt, ízre is teljesen ok az ital. Ezután készült egy az épp bemelegedett Catlerrel /89fok/ és szinte tökugyanolyan volt. Na ilyenkor mi van???:-)
És ezt nem először tapasztalom az E61 gépnél, hogy fejhőmérő szerint szénné égett kellene lennie a kofinak, aztán mégsem az...?!
Es mit tapasztaltal a kevesebb lyukas expolyssal? Nekem is van, kiprobaltam, az teritett a legrosszabbul. Konkretan kozepen 2-3 helyen folyt a viz es annyi.
Mondjuk annyi tunt fel, hogy a IMS is ha takaritas utan kerul vissza, hajlamos ilyenre, mintha kellene nekik, hogy 1-2 kavet lefozz, es a kavezsiron jobban szetcsuszik a viz :)
Még mindig sokkal drágább, mint amit valójában ér. Ha szép fémházban érkezik, akkor szerintem ennek a Saeco technológiának olyan 60-70 ezerig lenne jogos emelkednie max., ahol a DeLonghi EC sorozat ezzel összemérhető gépei vannak.
Mondjuk en a PID ota nem hiszek a szorfolesben. Meg a legszarabb robusztas cucc is max 2 fokos tartomanyban jo, pedig nem vagyok egy nagy inyenc. Ezt aki eltalalja hutocsapolassal meg szamolgatassal, az eleg fasza gyerek :) Vagy nagyon raer. A 9 barra allitas kapcsan nem ereztem ekkora kulonbseget.
Az OPV fontosabb, mint a PID. A megfelelő hőmérsékletet még elkaphatod jó időzítéssel, odafigyeléssel, szerencsével (bár persze a PID használata nagyságrenddel kényelmesebb), de a megfelelő nyomást adnia kell a gépnek, annak a rosszaságát nem pótolhatod semmi vuduval.
Szia Szabi! Korabban irtam itt a vergodesemrol karacsony elott, a GA 200 IM-et probaltam azota is fennvan, de csak annyi az elonye az en tapasztalatom alapjan, hogy kevesbe tomodik el mint a gyari, nalam nem terit jobban es nem tart vissza tobb zaccot a 3 utas fele. LM szimplat hasznalok 2013as GC-n. Mas lehet mast tapasztalt!
A 2015 teljesen mas, amit linkeltel mindketto az. Nincs benne OPV, nincs benne 3 utas szelep, nincs benne sulyos fozofej, nincs benne semmi a klasszikus Gaggia technologiabol, mert egy Saeco bojler es a hozza tartozo cuccok vannak benne.
50 ezerért max. használt jöhet szóba, de ez semmit nem vonna le az értékéből (az ár/értékből!), ha egy, szaki által átnézett, rendbe rakott gépet meg tudnál csípni. Gaggia Classic/Baby a javasolt géptípus. Lalit próbáld meg elérni privátban, szerintem érdemes lenne őt meginterjúvolnod. :-)
Üdv mindenkinek. Tanácsot szeretnék kérni kávéfőző vásárlás témában. A történet egyszerű. Régen is volt kávéfőzőm, de sima átfolyós. Aztán jött az ötlet, hogy nagynyomású kell. Elszaladtam és vettem hát. Aztán ahogy az kell szépen elmerültem a kávézás tengerében. Beszereztem kúpos őrlőt, rendelem a különleges kávékat a netről(kapucziner, kávébolt...). Viszont amire én azt hittem, hogy jó, arról mindenhol azt olvastam(fórumokon), hogy ne! A főzőről lenne szó. Anno hamar gyorsan egy Ilyen gépet vettem, később olvasgattam, hogy a görbített, nyomásfokozósat kerülni kell. Na most eljutottam oda, hogy lecserélném a gépet. Itt kérem a Ti segítségeteket. Milyet lenne érdemes vennem? Tudnátok e esetleg ajánlani? Használtat, vagy újat? Valami olcsóbb kategóriára gondolok. Max olyan 50 tájékán lenne jó? Igény igazából annyi, hogy jó eszpresszót tudjon, strapabíró legyen. Hangereje mindegy Nem zavar senkit. Napi 4-6 kávét fogyasztok, ha ez számít. Köszönöm előre is
"A vizterítő, felsőszűrő cseréjével alakították át már többen kapszulás Gaggiát is "rendes géppé..." Mint pl. az enyémet is Sid annak idején. De ő akkor azonmód be is lőtte a nyomást a karos eszpresszóhoz szükséges 9-11 barra.
Ugyanarra gondoltam én is, mint te, tehát, hogy maradva a régi jelszónál: podot csak podos géppel, de ha már átalakítjuk a fejet rendes KV-hoz, szerintem a nyomást is vmilyen módon korlátozni kellene.
Ha eleve podosnak vennénk - ha vennénk persze - a Tecnosystem gépét, ha átalakítható is lesz rendes KV-hoz, az vajon ugyanazt a minőséget fogja-e nyújtani a gyári nyomásos, mint egy nyomásilag rendesen "leszabályozott" Gaggia?? Ha viszont ebbe is belenyúlunk a Tecnosystem esetében, ugrik a garancia. (??) Ugyanott vagyunk, mint az új Gaggiák esetében, nem? Max az árral lehetne kalkulálni. Szerintem...
A vizterítő, felsőszűrő cseréjével alakították át már többen kapszulás Gaggiát is "rendes géppé. Bár podról olvastam valahol, hogy magasabb nyomáson üzemel. Szóval kíváncsi vagyok az eredményre.
Gondolom, hogy ennek bakelit a burkolata, ugye? Amúgy ezeknek a podos gépeknek nagyjából milyenek a tisztítási manőverei, mennyiben térnek el (mert azért el kell térniük) a hagyományos karos gépekétől? Felteszem, itt is van vízkőlerakodás, KV zsír/olaj/zacc le- és feltapadás...stb.
A Tecnosystem gépeket az atctrade úgy hirdeti (és most tényleg tekintsünk el a cégnek és udvartartásának amúgy nyomulós marketingjétől), hogy podosból karossá alakítható, oda-vissza. /Mondjuk, én speciel ezzel a dual megoldással - egyelőre persze látatlanban - kissé bizalmatlan vagyok./
Stimt! :)) Most nézem, hogy az én tegnapi hsz-eimet is megszórta rendesen..., szegény félhülye maki lehet valóban, ami leesett a fáról, és most bajban van. :))
Na, csak ennyit, szerintem is ugorjunk le a témáról!
...hogy egyértelmű legyek, mit vettem észre: érdemes megnézni itt jobb kézre az index fórum házi készítésű szobahőmérőjét, pontosabban azt, hogy milyen hsz-eket is képes itt vki "pontozni"??! :)) Nekem, amikor a fórumot olvasom, ez a jobb oldali mező szinte mindig kiesik a látómezőmből, nem is érdekel, de most vmiért odanéztem. Halálos, na...!:)
Off: Blaze, ha netán olvasod..., biz' isten, nem én voltam/vagyok az!! :D :D Én is csak most vettem észre, de ettől még jókat röhögök ezen az idiótán. :))
szerintem ez sem más mint a többi saeco. Menetközben tudod állítani, akkor nem akad meg, de szerintem a határérték se jó neked, így szét lehet szedni és elállítani pár fokkal a végértéket. Ez persze jobban terheli majd a gépet. Annyi h az állítás után kb a második kv lesz a beállításnak megfelelő. Mert szerintem ez is "elődarál".
végül egy saeco xsmall-t sikerült venni az irodába, de a legfinomabb fokozatban is csak átfolyik rajta a kávé, mit lehetne tenni? esetleg tudtok olyan kávéfajtát amit érdemes kipróbálni? a mostani valami frei arabica, gondolom ez sem segít a lefolyás gyorsaságának :D
Olyan összehasonlítási alap lehet ez szerintem, mint az, amikor egy-két KV-ból a milka, épp aktuális sláger csokoládéjának ízét vélik néhányan kiérezni abban a hiszemben és boldogásban, hogy az igazi csokoládék családjában a milka jelenti az alfát és egyben az ómegát is. :-)
Köszönöm! Az Esperiat már próbáltam, sokat vártam tőle, mert jókat olvastam róla, de úgy emlékszem, hogy ennek ellenére nem voltam elájulva, őszintén szólva egy kicsit csalódtam benne.
A Mami's kávékat is néztem, pl. ezek voltak, amikről írtam, hogy láttam már hsz-ben említve
és ők az egyik kiszemeltem, még nem kóstoltam. Meglátjuk. :-)
Keresek valami 'új' kávét, egyelőre a Kávébolt kínálatából. Többet is néztem (egyet-kettőt már próbáltam régebben), láttam némelyikről hsz-ben tett említést is, de pl. a Barbaro
kávéról nem nagyon találtam semmit.
Esetleg valakinek valami infója, tapasztalata erről/ezekről? Nero, Rosso.
Egy, két, három személyes kotyogó, Brikka és Quick Mill 0625 a célgép.
De szívesen olvasok ajánlást ennek a boltnak a kíválatából a nem csillagászati árú kávékból is.
Nagyon gyümölcsös/savas kávék kizárva. De unalmasat vagy szeneset se szeretnék.
Én már nagyon régen üzemeltem be és nem emlékszem, hogy mennyit tekertem vissza a koppanástól.Kínomban lefényképeztem neked, hogy most hol áll. :) A joker állás a csavartól nem messze van.Négyet kellett a finom irányba ugrasztani a mostani kávéhoz.
Nem nagyon van mit viszonyitani. A beallitas kave es kavegep fuggvenye. Szorulasig be kell tekerni, majd onnan kifele 10 kattanast, ha jol emlekszem. Az jo kiindulasi alap. A kavek nalam akar 4-5 kattanast is kepesek szorni. Nagyjabol ennyi.
Az adagolot erdemes leszedni, mert sok pango kv maradhat vissza a garatban, amihez csak igy fersz hozza normalisan. Babtartaly sem kell, a dupla boven elfer a nyilasban.
ha a sportpresszo szett elado kulon, az erdekelne, nagymamamnak volt es gyerekkoromban ezzel foztem a kavet kirandulason kis spirituszkockaval, de egy koltozesnel nyoma veszett a szettnek :(
"köszi, probalom (csak nyilvan pont akkora imbuszt nem talalok, eggyel nagyobb, mint az ikeas)"
Ugyanez volt a helyzet a régi New Baby Gaggiámmal, az ikeás kulcstól egy számmal nagyobb kellett hozzá. A mostanihoz persze nekem is jó a svéd bútor-bazár kulcsa, de azért vettem az OBI-ban egy komplett csomag imbuszt s-től xxxl-es méretig bezárólag, a biztonság kedvéért.
/Blaze, emléxel még rá, te sem akartad elhinni. :-)/
Eladó 6 darabos gyönyörű kézi daráló szettem, hozzá ajándékba egy szocialista korból származó "Sport Presso" kávé szett : ez is gyönyörű állapotban, gyári dobozában.
A darálók felújított, tisztított, nagyon szép állapotban vannak, a Zassenhaus és a PeDe DIENES nagyon keresett darabok, igen komoly áron szoktak elkelni az aukciós portálokon :
Az említett motor (a 30W-os) határon épp elbírja, tehát még nagyobb kell. Meglehetősen nagy erők vannak, mikor megszorult 1x, kicsavarta magát az egész gép a kezemből :))
eldugult a gaggia classicom :( nem jon belole a viz, a felsoszurot mar leszedtem, kipucoltam, de semmi, igy a vakszuros pucolas se segit, nem jut el addig a víz, csak halkan duruzsol a motor :( mihez kezdjek?
Ezen is gondolkodtam, de leven hogy szimplat iszok, ahol messzebb van a pogacsa, nalam inkabb az szamit ha uresen szepen terit, hogy ne pisiljen lyukat a pogacsa tetejebe mielott felepulne a nyomas.
mondjuk valszeg nincs ekkora szerepe az egesznek, mint amennyit irkalunk, dehat ha raer az ember akkor szoszmotol a hobbijaval:)
Nekem nincs semmi bajom a szűrőtartóval és a felső szűrővel.Még soha nem tömődött el, vagyis nem vettem észre.Igaz én szinte újkorától öblítem és törlöm csapolás után.
Azért úri jókedvemben lehet, hogy egyszer mégis lecserélem rézre a szűrőtartót. :)
A kések adatai teljesen megegyeznek, a képek lehet nem jók.
Tegnap kávét váltottam, négyet kellett finomítani az SM-en :) akkor jutott eszembe, hogy még azok a kések vannak benne amivel bő három éve megvettem. :)
Közös kávébeszerzést szervezhetünk, ha már viszonylag közel vagyunk egymáshoz.Majd hívlak ezügyben.
Ezek a videók egy kicsit becsapósak. Két szabad kifolyású rendszert látunk ahol a kisebb ellenálású szűrön egyenletesen terülve jön le a víz. Ahol már dupla szűrő is van ott a víz keresi a legkisebb ellenálású utat. Hol itt hol ott találja meg. A kávéfőzéskor persze a kávé főlött felépül a 9 baros nyomás ott az IMS, ha tetszik ha nem át kell, hogy engedje mindenütt a vizet, sokkal finomabb eloszlásban mint a gyári szűrő.
"En csereltem rez vizteritore, nagyon sok kulonbseget en nem latok....,"
Robot! Akkor, ha jól értem, a folyékony aluminiumot (Gaggia bojler), te kevered egy kis bordói lével. :))
Én maradtam a rendes gyári alu vízterítő blokknál (még vmikor tavasszal vettem a Bláthy utcában, igaz, én nem is rakattam PID-et a gépemre, nem is tervezem), mert az alumíniumot tisztán szeretem inni. :-)
Asszem, valamikor még én raktam ide egy "csodálatos" rézbojler belsőt, fotóilag..., volt olyan "szép", mint egy ápolatlan alu Gaggia-kazán. /Még mielőtt néhányan elélveznének attól a gyönyörtől, amit a konkurensként kínált csodagépek réz csoda-kazánjainak megbízhatóságáról és tuti egészségre ártalmatlanságától olvasni lehet netes fórumokon.../
Az altalad berakott kepen levo IMS szuro tokeletesen ugyanolyan, belso furatok szempontjabol is, mint amit en linkeltem az expolybol, amit vettem. Ha esetleg raklikkeltel, lathatod is. Nem tudom itt milyen kulonbsegre gondolsz? Esetleg leirhattad volna.
A rez vizterito modositassal a mellefolyas kapcsan lehet igazad van, de mivel masodszorra se arultad el ezt a hatalmas ipari titkot, hogy valojaban mit is kell csinalni, ezzel sem vagyok beljebb tapasztalatcseret tekintve.
A tiszta szurokrol: en pont hetekig probalgattam mindkettot, ugy lett ez a velemenyem. Kukkoltam hogyan teriti a vizet cseszemelegitesnel, mert idegesitett az eredetiben az eltomodes. Megneztem atlatszo poharba engedve, mennyi zaccot kuld vissza mindketto. Rajottem, hogyan lehet hosszan tisztan tartni a gyarit, 2x oblitek egybol csapolas utan, nehogy beszaradjon, aztan letorlom (elotte 4-5 naponta eltomodott). Neztem videokat hogy masnal is igy terit e az IMS. Aztan miutan a gyari 3-4 het utan se tomodott el rendesen oblitve, jobban teritette a vizet, es nem engedett vissza tobb zaccot, akkor levontam a szomoru (?) tanulsagot. Ez van, ezek tenyek nalam. Lehet nalam valami mashogy van, jobb szeriat fogtam ki gyaribol, mittomen, szivesen beszelgetek rola.
Nem tudom, annyira nem ereztem konkstruktivnak ezt amit irtal, hogy az enyem tuti szar, vagy nem gaggira valo, mert "te elegedett vagy". En leirtam mit es hogyan tapasztaltam, raktam melle videot, hogy mas is tapasztalt mar ilyet. Mindegy, valahogy tulteszem magam rajta, majd feszultseg levezetes gyanant radudalok valami bunkora aki betartja az 50et elottem :))
Abban persze igazad van, hogy valoszinuleg kesobb koszolodik el, mint a gyari, ha valakinek ez a lenyeg, es nem akar 2x oblitgetni fozes utan, akkor nagyon szuper.
A belső fele ahol a furatok vannak még sem egyforma, mint írtam a réz vízterítő egy minimális átalakítást igényel, és nem jön mellette a víz, és ez saját tapasztalat.
A videón 2 tiszta szűrő összehasonlítása látszik, az a baj hogy nincs video 3-4 nap egyforma használat után, mert ha lenne, lehet, más lenne a te véleményed is.
Ugyan ez az IMS, mint ami a kepen van, ezzel a felirattal, ebbol nincs masik fajta. Expolybol van, gondolom nem koreai hamisitvanyt arulnak :)
De amugy a videon is tisztan latszik a kulonbseg, es nem az enyem van a videon. Sajnos rosszabbul teriti a vizet, mint az eredeti (ha az tiszta:)). Neztem jopar videot rola, mert nem hittem el, de tobbnyire mindenhol nezett ki.
Ez amugy nem azt jelenti, hogy ez rosszul teriti, hanem azt hogy a gagyi lemez jobban, ami nekem meglepo volt. Persze mondjak, hogy a Gaggiaknak jo a vizteritese. Sot, meg a Gaggia Pure-ra is vettem IMS-t, arra valamelyik kisebb passzolt, tan 51es, es azon jol mukodott, de ott se jobban mint az eredeti.
A Gaggia 200as IMS teljesen hibátlan és jobb, mint a gyári, nem tudom te milyen IMS- kaptál, de az lehet nem gaggiára való, nekem ilyen van és maximálisan élégedett vagyok vele.
A réz vízterítő egy kis átalakítást igény el és nem jön mellette a víz.
Ezt a ket videot erdemes osszehasonlitani, az egyik a gyari gagyi lemez, a masik a 200as IMS, amiert annyira odavannak mas gepeknel:
Egyertelmuen latszik, hogy szebben terit a gyari gagyi. Az IMS nel raadasul ha megfigyeled, nem csak a lyukakon jon, hanem vagy 3 helyen a szele mellett is, nalam is ugyanilyen, akarmennyire felcsavarom. Ott pedig nem egyenesen jon lefele, hanem kicsit oldalra, igy megy a csesze melle amikor melegiteshez engedek bele vizet...
Igen, csereltem, de jo ra a gyari is. Amit linkeltel, annak nalam valamiert eleg rossz volt a vizteritese, szerintem a zaccot se szuri sokkal jobban, legalabbis szemre. Raadasul mar nem azt szallitjak ami a kepen van, hanem egy olyan verziot, aminek belul kevesebb nagy elvezeto lyuk van, a szelerol hianyzik egy sor korben, ilyen mint itt kozepen:
Ettol meg ki lehet probalni, hatha en vagyok bena, nem olyan draga.
Ezutan vettem IMS-t, ezt a fajtat, ennek ugyan jobb a vizeritese, minta fentinek, de ennek se az igazi, zacc is ugyanannyi visszajut, mint a gyarival:
Most pedig ezt fogom kiprobalni, a danettinel tudnak nekem rendelni a digoktol, mert amugy nem talaltam itthon, kintrol meg dragabb. Remelem ez legalabb a zaccot jobban megfogja.
Osszegezve a vizteritese nekem eddig a gyari GC felsoszuroe volt a legjobb, de az konnyen eltomodik (bar dupla oblitessel hetekig nem volt problema vele). A GA 35 WM meg kiderul januarban, majd beszamolok.
En tolok szivesen fotot, de pont a kedvenc Portofinom erdekel? :)
Ez viszont marha nagy, szoval, ha nem vagy eleg fanatikus az asszony siman kihajint vele egyutt! :))
Nalunk is volt harc, de maradt.
Visszakerdezhetek, hogy mennyit gondolsz erte?
/johet privibe is, de ez nekem sem volt olcso szoval nem biztos, hogy ezt adnam legszivesebbn, csak mar annyi jo gep van itt, hogy nem sok hely marad a pulton...../
En csereltem rez vizteritore, nagyon sok kulonbseget en nem latok, de biztos segit valamennyit a hostabilitasban, mivel alllitolag "tobben mondtak", hogy PID nelkul nem jo, mert egeti a kavet, tehat gondolom kevesbe hul le vele a viz csapolaskor.
Amit linkeltel expolys, azon 6 lyuk van, igy ha felrakod, az egyik lyukat le kell dugozni, mert pont folotte lesz a fozofejbol kilepo viz nyilasa, es atzuhan a viz azon a lyukon (bar nem sajat tapasztalat, asszem SiD irta regebben). Ha azt ledugozod, akkor viszont mar csak 5 lyukad lesz, igy akkor nyugodtan megveheted helyette a 4 lyukut, ami olcsobb is, en is ezt vettem:
Meretileg ugyanaz mint az aluminium. Szepen kidolgozott sulyos darab. Szabi32 javaslatara csereltem melle kartomitest is, mert o azt tapasztalta, hogy a gyarit hamar hazavagja a forrobb rez, ezert egy kemenyebb, ipari tomitest ajanlott:
Az expoly annyit irt vissza, hogy ugyanaz a ketto, en mindkettobol rendeltem, erzesre tenyleg ugyanaz, az egyikben 2es szam van, a masikban 4es, ami nem tudom mit jelent :)
Én sem értettem soha azokat a trendi idiótákat, akik 10 percet állnak sorba egy kávéért, de nincs 3 percük leülni meginni... Vagy esetleg állva a pultnál. Amikor friss, finom.
Fontosnak tartanám a papírpohár háttérbeszorulását, mert ha nincs is keresnivalója ebben a miliőben, a hatása mindenképp formálja kávézási szokásainkat, csak úgy mint a műanyagdoboz az étteremben. :-)
Nem is keresek olasz KV-t náluk, ezzel igazából nincs is bajom, amikor nyitottak, élveztem, hogy gyorsan alapvetően jó eszpresszót ihatok, többnyire melóból jövet, de most nekem is kiesik az Astoria. Amúgy pedig a kisbolt terjeszkedett a hátsó udvarba. A papírpoharat pedig vegye és vigye, aki szereti az iható cellulózt :-) Én is csak gondolatébresztőként jegyeztem meg a lentiekben. Max talán annyi, hogy ez is vmi idióta yenki szokás, hogy még az otthoni sz.rukat is becsomagoltatják az amcsik, elvitelre. :-) Ez annyira nem illik szerintem a mi európai KV-s kultúránkhoz, mint ahogy nekem eszembe sem jutna az éttermi maradékomat sem hazahozni..., de valszeg bennem van a hiba. :-)
Ezen a témán elfilozofálgattam már egy keveset, és egyszerűen nem tudok túllépni rajta, hogy az az ember aki úgy gondolja hogy csak Illy kávét főz mert a minőség fontos ismerik... de! náluk az espresso 30ml helyett inkább 40 legyen, mert a papírpoharasok azt jobban szeretik, és ezt is csak 6 grammból főzik, mert ezt ajánlották. Ezen a ponton azt gondolom, hogy annak a legjobb aki nem tudja milyen az íze. A paradokszon itt következik, mert szeretik, erre adjatok választ, ez hogyan működik?
A feketében tudtommal mindig is volt elvitelre kávé. Ennyire kicsi helyen másképp nem is lehet. Nekem igaz annyira kiesik a környék, van fél éve, hogy arra jártam. De olasz feketét a Feketében szerintem ne keress.
OK, nagyjából én is így sejtem, csak gondoltam, azért adok egy 20 centis távot, mint esélyt a papírpohárnak is, mint ahogy Monica is megkapta ezt annak idején az ovális irodában, amikor a fáma szerint, 20 centit 10 percig fejben tarthatott. :))
Nézz be esetleg a péhá értékre is (társ KV-fórum), ahogy most olvasgattam, a Gaggia épp a reneszánszát éli ott. :)) Alupara ide, rézbojler istenítése oda, úgy néz ki, hogy a régi, átnézett Gaggiák mítosza tovább él és virul. :-)
Más: 4 hónap után újra ittam egy KV-t ma délután a Feketében, full arabika volt ez is mint eddig mindig, jól is esett, de ismételten meg kellett állapítanom magamnak, hogy ez még mindig nem az én ízlésvilágom az eszpresszó világában. Még vmi diós ízt talán ki is éreztem a legvégén, de nekem akkor is savasak ezek az arabikák. Szinte biztos, hogy nem fogom ezután sem keresni a 100 % arabika szemes KV-kat, legyen inkább kevesebb a napi KV-adagom, de az robustás blend legyen! Viszont azt láttam, hogy a Feketében beindult a vidd el a KV-t üzlet is. Papírpohárban mérik az italt az igényes(!), otthon vagy melóhelyen KV-t fogyasztóknak. Egy apró kérdés azért csak motoszkált bennem, de nem kérdeztem meg: egy ilyen papírpohárban egy eszpresszót kb. milyen távolságra lehet elvinni úgy, hogy az eredeti, helyben fogyasztott KV minősége még ne sérüljön számottevően? /Én kb. egy olyan 20 centis távra tippelek... :-) /
A régebbi, ami nekem sok szempontból szimpatikusabb, az sn alapján 98as. Manuális. De igény esetén van az ismeretségi körömben egy újabb, mostani verzió is eladó, az timeres. Kép emailben a méret miatt telón nehéz...
Nem Karácsonyra lesz (bár örülnék neki, ha a Jézuska betenne egyet a fa alá..) saját kotyogósunk hullik lassan darabjaira, ezért keresünk valamit helyette. Köszönöm a segítséget, még biztos jelentkezek, ha meglesz a jelölt.
Sokkal konfortosabb, mint levenni a csészemelegítő tálcát, csavarhúzóval állítanom, ha kávét váltok.
Látom mennyi az annyi, picit hamarabb beáll stabilra a hőfok, s jól is mutat, na de nem vagyok képes elmenni, hogy befejezzem. /lehet csak lusta, de egy egész szálat sem akarok venni/
A K30-as is itt várja, hogy Varióvá alakítsam, már vagy 3 hónapja, s még nem nyúltam hozzá.
A rögösítést megoldottam egy marha egyszerű tuninggal, na meg nem is szórja a belsejét tele innentől, de a fokozatmentesítés várat magára...
Viszont nem kötöttem hálózatra, egy kis tartályból szívja magának a szobahőmérsékletű vizet, és a gőzbojler vizét lövöm pontosra így. Kisebb a hőkülönbség, ezáltal szerintem stabilabban hozok kávéhoz vizet, gőzhőz meg emelnem kell kicsit még a hőmérsékleten. /Bár nálunk espresso csúszik, szóval nem állítgatom..../
Ennél is várok kb. 15 percet, s egyszerűbben be tudom így lőni, mint a nyomáskapcsolóval.
Aaaah, Expolygon ... basszus. Úgy elba......ltázták a rendelésem, ahogy kell. Írtam nekik. Kiváncsi vagyok, tudják-e korrigálni. Nincs itt valaki a fórumon az Expolygontól véletlen?
Még mindig eladó, most már csak 40e személyes bpi átvétel esetén. Ha nem viszi senki egy szép állapotú Mazzer Super Jolly is eladó, 75 000 írt, kérésre küldök képet.
Jó lehet, csak azt azért egy kicsit javítani kell egy itteni szakival - ezt majd valszeg elmondják itt neked napközben -, és ha már szétszedi vmelyik mester, akkor érdemes átnézetni is. /Én is sokáig agyaltam azon, hogy veszek egy régebbi típusú, jóáras fémházas Gaggia Coffee-t, aztán opv-síttetem, de nekem háziorvosom most beintett a további gépvásárlásokat illetően :))/
Milyen összegben gondolkodsz? Ahogy itt lentebb is írták, az általad említett Gaggia Gran izét semmi esetre se vedd meg! Valszeg karácsonyra gondoltad a vásárlást, ahhoz talán már rövid az idő, de még mindig érdemesebb ezen a fórumon vagy akár a péhá értéken kívárni, amíg vmelyik fórumtárs kínál eladásra gépet vagy őrlőt. Vagy még ott van a KV korzó is, ott mintha épp az ottani főnök :-) kínált volna egy Gaggia Classicot.
Az általad még említett további gépekért ahogy mondani szoktam, én bizony még le sem hajolnék, nemhogy megvegyem, bármilyen árat is kérnek értük. "Veszélyes hulladékok". :))
Ja itt a fórumon (is) vannak nagyon jó és megbízható szakik, akik átnézik és ha kell, javítják is a gépeket. Nem kell tehát feltétlenül a márkaszervizeket keresni egy esetleges használt főző, daráló vételekor.
Akkor már inkább egy használt Gaggia. Ha nem nagyon lepukkant simán felújítható. Itthon is szokott lenni elég gyakran (bár egyre ritkábban, most, hogy nem gyártják megfelelő minőségben)
Hát a Gran Style nem, az maga is "más márka", egy Saeco valójában.
De a (Philips-)Saecóknak még mindig több a létjogosultsága, mint a Zelmer meg Szarvasi izéknek. Eléggé kompromisszum, de Saecóből azért meg lehet venni az aktuális legsikerültebb modellt. (Egy ideje nem követem, melyik az.) A Krups meg új korában egész jó, de nagyon nem tartós.
Segítségeteket szeretnénk kérni. Presszókávé főzőt szeretnénk választani. Eddig kotyogósunk volt, úgyhogy nincs tapasztalatunk a témában. Természetesen már sok véleményt, hozzászólást elolvastunk, ami után arra jutottunk,hogy legjobb lenne egy használt régebbi gyártású Gaggiát venni. Külföldről be lehet vállalni a beszerzését, nincs benne nagy rizikó? Ha mégis itthon megvehető, új főzőt szeretnénk, akkor egy másik Gaggia (pl. Gran Style) is jobb, mint más márkák? Pl. amin még gondolkodunk az a Krups xp3440, Zelmer 13Z012 na és a Szarvasi cm4677. Vennénk hozzá kávéőrlőt is. Ha rááldozunk még egy kisebb összeget, akkor felújított, garanciás használt automata is bevállalható?
Van pl, a 200 g-os kiszerelésű Omnia reserve sorozat (ezüst csomagolású) abban is előfordul nem annyira öreg pörkölés. Ez talán az egyik, ha nem a legolcsóbb, de még iható kv (kis kiszerelésben)
De fontos nézni az eltarthatóság időpontját.
Kétféle időpont lehet feltüntetve. "gyártási" vagy "eltarthatósági" idő.
Ritka az a kávé, amelyiken mindkettő fenn van. Az üzletekben kapható, nagy cégek kávéira általában 2 évet írnak rá, de azért nem nagyon érdemes megvenni ma már (ha minőséget szeretnénk) azt a pörkölt szemes kávét, aminek az eltarthatósága úgy kezdődik, hogy 2016.
Ha 2017 második félév van rajta, akkor valószínűleg iható lesz.
A másik lehetőség a kis szériában dolgozó "kézműves" pörkölők kávéja. Interneten keress rá... Paljoc, Kávékalmár, nem tudom ki van még... no, ezekben nem nagyon csalódhatsz, kerüld el a nagyáruházak divatkávézóit.
Látok még olyan céget, kár több üzlettel, ami magát minőségi kávézónak hirdeti és nagyon szép kis hordókban ott van nyitva 10-20 kg pörkölt kávé.... brrrr szóval ezeket kerülni kell, mert a pörkölt kávét minimum légzárt csomagolásban, sőt egyirányú szeleppel ellátott csomagolásban illik tartani, mivel keményen oxidálódik, tehát romlik minden nappal, ha nem így tartják.
Aldiban nem kapsz semmi iható szemest, de a Tescóban van Kimbo és Pellini, azok nem rosszak. Nagy kiszerelés, de a sötétebb pörkölésű szemesek azért nem romlanak annyira gyorsan.
Adott egy Saeco Talea Ring Plus automata kávégép, amit karácsonyi ajándéknak szánok, a gép holnap érkezik meg, és ehhez szereznék vásárolni valami jó minőségű szemes kávét. A cél az lenne, hogy a kotyogós + gyári tégla őrlemények szintjét átlépje a kávé, illetve a Chibo, Bravos, Karaván stb. minőség felett legyen. Fontos lenne, hogy kis kiszerelésben is lehessen kapni (napi 2-4 adag kávé lesz lefőzve a géppel, tehát nem lenne jó, ha több kg kávé állna itt hónapokig a minőségromlás miatt), és hogy populáris helyeken beszerezhető legyen a jövőben is (gondolok itt Aldi, Tesco és társai) "emberi" áron, illetve ha netről kell rendelni, akkor ideérjen karácsonyig. Segítsetek valamerre elindulni egy ilyen téren teljesen fogalmatlan egyénnek :)
Értem - de mivel a járókámban is kombinátfogó volt, valami állandósult megoldáson fogok gondolkodni.
Ok, nagy meglepetés nem ért, már messzi képekről is gyanús volt, közelebbről pedig hivatalos, hogy amikor ezt a Bezzerát tervezték, akkor nem figyeltek oda és pont alkotói szabadságra küldték a forma- valamint ergonómiai tervezőket, kizárólag (szerencsére) a kávédaraláshoz értő, kék köpenyes Luigi zio maradt a tervezőasztal mellett és neki meg csak vonalzója és körzője volt ;-), aztán amikor visszajöttek a marketingesek is a szabadságról, akkor már a gyártósor végén potyogtak ki a pléhdobozok. Úgy érezték, hogy azzal menthetik kissé a dolgot, hogy a pléhdoboz hátuljára gyorsan ráragasztanak valami bezzerásat - sőt, a legkreatívabbnak az is eszébe jutott, hogy legyenek nagyvonalúak és adjanak a macchina mellé egy fémtálcát a szerteszóródó kávé felfogására, mi több, belepréselve ugyanazt a logót. Azért ez így "eccellente".
... szóval gondolkodom, hogy lehetne ezt megoldani, úgy, hogy csak odateszem a kart, sőt, el is engedem (!), ha már van benne időzítő.
Kicsit megnyugodtam :) Azért kértelek erre, mert az enyémen elég sok viszonylag nagy darab maradt a pogácsa tetején. Amíg a Lux teljes őrleménye átment a szitán (Luxal szitálni kellett), addig a HG-1 esetén elég sok maradt vissza, majd egyre kevesebb, ahogy egyre több kávé ment át rajta. Teszek fel holnap egy képet, hogy hol tartok most. A helyzet az elején rohamosan, majd szép lassan tovább javul. Mondjuk elég fura, hogy egy otthoni használatra szánt daráló normál használat mellett fél évig szar eredményt produkál. De legalább tudjuk :)
tessék... a Craig által írt alap espresso beállításhoz képest zéró állás felé (jobbra) kellett állítanom 90 fokot kb. ahhoz, hogy ne zubogjon át a pogácsán.
így kicsit sok is lett, de nincs itthon már olcsó kávém, és 60 gramm már a kukába landolt.
41 sec alatt folyt le 30 ml 7 sec előáztatással.
de az íze nem emlékeztet nyomokban sem a gardelli cignobianco kávéra...
Természetesen tudom, hogy nem cél a termelékenység, kíváncsi vagyok a végeredményre.
Pár motornál találtam a teljesítmény felvétel mellett névleges teljesítmény leadási adatot is, kb. 60-65%-a volt a teljesítmény felvételnek.
Amiért csalósak, hogy az adatok nem "egyenszilárdak", mert csak egy gépnél találtam külön adatot a motorfordulatra meg az őrlő fordulatra (tehát az áttételre) vonatkozóan is.
Pl. A Bezzera 005-nél 900-as fordulatot adnak meg, elvileg az őrlőre, amit majdnem valószínűtlennek tartok, mivel akkora áttételen át hajtják meg az őrlő tengelyét, hogyha igaz lenne, akkor a motornak közel 4 ezret kellene forognia...
Ezek a W számok annyiban megtévesztőek, hogy nem ismerjük az adott motor forgató nyomatékát... ami a soros motoroknál általában nagyobb, mint a rövidrezárt forgórészűeknél.
Én, mivel nálam nem szempont az idő és a termelékenység, áttételt használok, amivel sokszorosára nő a nyomaték.
Jelen motor 1400-at forog, ami áttétel után 120, és csak 25 W-os! de 2 Nm nyomatékú - ami épp kevésnek bizonyult :((
Van egy másik, rápróbálom, az 30 W-os, de csak 50-et forog, tehát a nyomatéka majd 3x lesz az előzőnek - meglátjuk.
Tapasztalatom alapján egy csendes, 100 W 80-120 ford/min áttételes motort tartanék ide jónak.
Ez teljesen jó megoldás - momentán nekem az írásvetítő fóliát (vagy más erre alkalmas anyagot) ugyanúgy be kellene szereznem, mint a fémvonalzót, sőt utóbbit kicsit könnyebb is, mert egy rendes szerszám szaküzlet gyakran útba esik.
Értem én, de kb. 500 ft egy ilyen rozsdamentes, 1 cm széles fémvonalzó. Alig vastagabb egy mérőszalagnál, simán hajlik. Majdnem olyan lesz, mintha gyárilag lenne ott, és örök élet.
Majd kitapasztalom. Most az első dolgom lesz egy ilyen rozsdamentes vonalzót "ráhajtani" arra a forgó részre, ami a kés állítás miatt forog. Akkor már fogom látni, hogy hol is tartok :-D
Lassíts, izomázad lesz :) holnap a fotót ne feledd, ha időd engedi. Ha 1 g-al kevesebbet raksz, nem ragad sehova. Az, hogy Bravosbol, vagy miből készül nem érdekes, csak espresso lefolyása legyen. Reggel leírom bővebben mire kell.
Otthonra szvsz az egyik legjobb választás (az értelmezhető méretű, ill. ár-érték arányú kategóriából) a Bezzera BB005. A tervek szerint hamarosan lecserélem egy ilyenre az Ascaso i-mini i2-t :)
Azok braille számok :) érdemes rákeresni a neten, kinyomtatni, hogy tudd értelmezni. Az elején 1/4 fordulatnál ne állíts kissebbet, mert különben soha nem állítod be, majd egy egész fokot (5 rovátka), és finomhangolásra is 2-3 rovátkányit állíts az elején. Nagyon aprók a fokozatok.
mlas45 - a tekerés nem nagy ügy. Ballal helyben tartani! Na oda kell némi erő. Nem sok, és inkább némyi gyakorlat, hogy mikor feszüljön az izom, de egy közepesen világos pörkölésű (francia) kávénál már azért oda kell figyelni. Sötét pörkölésű kávéknál szinte magától forog. Ennek oka elsősorban, hogy van egy durván 20 cm-es erőkar, így a nyomaték nagyon nagy. A motornál vsz kell valami áttétel, amivel ezt helyettesíted.
A kézi hajtánynál van egy erőkar, aminek azért lényeges szerepe van. A motornak meg nincs ilyen, illetve attól függ, milyen áttétellel van szerelve.
A kisebb szerkezeteknek van 100-130 wattos motorja, de azoknál kisebbek is az őrlőkések / tárcsák. A Bezzera 48 mm-es kúpos késpárjához 100 watt 900 fordulat/perc tartozik.
A Mazzer Kony 67 mm-es késpárjához már 450 watt feletti motor van. (420-500 ford)
Az egyik Macap 63 mm-es késéhez 350watt dukál.
K6 64 mm 240watt (1395 ford)
K10 68 mm 800 watt (325 ford)
La San Marco SM FK 650 wattos motorral 400-as fordulaton hajtja a darálót. Ennél nem látom a kést.
Ezek alapján 68 mm-hez nem nagyon raknék 400 wattnál kisebb motort. Ok, tudom, hogy ezek az adatok nem a motorok leadott teljesítményét, hanem az áramfelvételét mutatják, de azért többé-kevésbé az is arányos, illetve az sem pontosan tudható, melyik motor és hogyan van áttételezve. Az utolsó San Marconál írják, hogy a motor 1350-el forog, tehát ott van egy 1:3,375 áttétel.
semmi extra. ha le lenne rögzítve, akkor még könnyebb lenne, mert így azért ballal nyomni kell lefelé, és tartani erősen, de a tekerés nem vészes. egy erős kezdő lendület, és aztán egyenletesen megy.
holnap fotózok dupla szűrőset, amit kértél, ma szimplával nyomtam, és valamiért (nyilván a kisebb tömege miatt mindig felragad a felső szűrőre... ha ráindítok újra, csak akkor pottyan le....
sajnos ez Catler betegségnek tűnik.
másfelől sokkal finomabbra kellett állítanom a 450 fokos elforgatásnál, mert az ajánlott espresso beállításnál 10 sec alatt folyt le. kb 90 fokot kellett visszaállítani. de a kávé íze nagyon nem az igazi :-)
Áruljátok már el, mekkora erővel kell tekerni :)) - mert az én DIY grinderem lefullad, ha teletöltöm babbal, pedig olyan motor hajtja, amit kézzel nam tudtam lefogni. Nekem 2-3 szemenként kell adagolnom folyamatosan, pedig ebben csak 68mm kés van, nem 83.
Kis segítséget kérek: la Scala podos 05B(?) kapcsolási rajzára és robbantott képére lenne szükségem. Valami miatt semmit se találok. Gondolom, a modellszámot tudom rosszul. Mit rontok el?
Ha nem túl nagy kérés, akkor az első (vagy következő) már espressonak minősülő lefolyásnálfotózd le a pogácsát (kiütés előtt) és tégy fel róla egy képet. A tied már a Lynnweber logoval ellátott 2015-ös modell (arab számokkal a fokozatjelzésnél)?
egy kedves fórumtárs jóvoltából jutottam ma egy Bezzera 005 őrlőhöz. Egy éve Imat Lux-al kezdtem (2 hét után eladtam, nem tudtam együtt élni ezzel a szerkezettel), majd jött a Graeg 800, amit elégedetten használtam eddig.
Ma délelőtt egymás mellé tettem a két őrlőt, hát, ami a Bezzerából kijön, az nagyon más. Nem tudom jól leírni, más. hasonló szemcseméret ránézésre, de a tapintása is más. Valahogy azt érzem, ha megnéznénk egy sztereo mikroszkóppal, nem ugyanolyan lenne.
A Bezzera őrlemény homogénebbnek tűnik illetve nem nagyon van "csomósodás", a Graefből inkább nagy pelyhekben esik ki az őrlemény, a Bezerrából meg mint a por.
Az íze is másnak tűnik ugyanabból a kávéból, de ebbe most nem nagyon mennék bele, mert még csak egyet húztam a Bezzerával.
most raktam össze, szerintem az első őrlést, ami tapintásra szimpatikus lesz azonnal lefőzöm, nehogy már 10 kilót letoljak anélkül, hogy megkóstolnám :-)
2 kg? Jó volna, de az sajnos inkább 10 kg. A magyarországon kapható előfőzött rizsek sajnos túl kemények, így marad a kávé (bérörlés :) ). Craig szerint kávéból 20 lbs kell, qmi durván 10 kg. 6-7 kg-nál járok, és már egész jó, de az eleje borzalom volt (kis lux verte vadi új korában)
M.L. Gratula hozzá. Lassan, de nő a magyar klublétszám is. Tapasztalatokat pedig várjuk nagyon.
Szerintem vagy kicsit alacsony hőfok lehetett, vagy nem tudom. Nyáron ami kávéjuk volt, azért ha nem álmaim kávéja, de értékelhető volt. Ez most játék nélkül savanyú. Kicsit már-már savas. Kerestem benne, utóízben, illatban, mindenfelé gyümölcsöket, de nem találtam. Attól még lehettek benne, bevallom, koránt sem olyan szofisztikált érzékszervvel rendelkezem, mint itt sokan.
En a mai napig nem tudom feldolgozni ezt a gyumolcsos vonalat kaveban. Mar a daralasnal ami van illata, valahogy az is termeszetellenes nekem. Barack, aszalt szilva?! Kostolgatom, kostolgatom, de mindig megkonnyebbules visszaterni a csokisrobis vonalra.
Persze ez no offense, izles kerdese. Van aki meg a banant utalja, vagy a halat :)
Igazából én csak egyszer voltam a Tamp&Pull-ban, és az volt az első találkozásom az újhullámos kávéval. Az első benyomás persze az volt, hogy ez savanyú, nagyon savanyú. De még ott, annál a csésze eszpresszónál éreztem a számban szétrobbanó ezerféle ízt, ami meggyőzött, hogy jó lesz az, csak szokni kell. Amúgy sokat segített az új élmény feldolgozásában a barátságos barista sráccal való rövid beszélgetés.
Azóta már sokszor, sok ilyen kávét ittam, de egyik sem adta vissza azt az intenzív élményt, mint az első. Azóta sem tudom, hogy az valóban jobb volt, vagy csak az újdonsága varázsa miatt emlékszem így. Egyszer majd visszamegyek...
Ettől függetlenül nem vitatom, amit _MrB_ ír, mert ő itta azt, amiről ír, nem én. Lehetett éppen rossz is, nem tudom. Mindenesetre a hely nálam eddig 100%-os (1/1) :)
A homogén savanyú íz lófarát tud csodás lenni. Ha van benne gyümölcsös játékosság, piros bogyósok, vagy épp sárgabarack, az más. De ez csak savanyú volt. Nem kicsit.
casino mocca alemu ll-re van valakinek jó tippje, hogy hány fokon hány grammot főzzek? Vettem egy 200-asat és holnap jönnek vendégek. Nincs nagyon elég idő meg kávém arra, hogy kísérletezzek
Legutóbb még nyáron jártam ott, akkor vagy 3 leányzó sürgölődött néha 1-2 srác is... Érdekes módon, akkor hogy ilyen sokan voltak, asztalhoz kihozásról nem is lehetett álmodni.
Ma ebéd után beugrottam Váci úti Tamp&Pull-ba. 1 szem barista, kicsit lassú, de segond. 2 őrleményből egyiket jelző zacskót előttem tépi ki a darálóból, így valami magyar izé volt már csak. Szép nagy mimemnyi a rajztáblán, a falon, nézem van naked. Rendelek: Nékem egy naked. Srác: Sajnos nem tudok adni, még nem érkeztek meg a karok. hmm... akkor egy duble shot. Kapom. Mellé pohárban víz. Hát a langyos víz izé, kézmosáshoz lett volna ideális. Mind1. A dupla? Egy erősen savanyú, savas minek nevezzem. Még mindig nem sikerült a szívem helyére zárnom őket. Nem az én világom, vagy mifene. Srác próbált egyedül helyt állni a lehetőségeihez képest, és becsületére váljék, hogy asztalhoz vitte mindenkinek az italt, aki ott fogyasztotta, s nem sétálópapírvacakba kérte.
Hát, szerintem halk nem lesz. Bár sose hallottam ezt magában pörögni, csak az eredeti mechanikájával. Ott megy ugye lég sok minden van, feszülő görgök, szalag, stb.
Ezt persze majd ki kell próbálni beépítés előtt... viszont - ha már "házi barkácsolás" a feladat, annál olcsóbb nincs, ami már megvan és nem kell érte pénzt adni.
Ráadásul ez a "szett" tartalmaz motort, mechanikai meghajtás elemeit ("fogaskerekek, bordásszíj, mivel a motor nem az őrlő tengelyét hajtja közvetlenül) meg fordulatszám szabályzó elektronikát és kapcsolót. Ez így majd kiderül, mire lesz jó, de elméletben nézegetve sztem épp ez kell. (azt nem hinném, hogy végül hangosabb lenne mint a graef, ami most van, de még az is lehet.) Sőt, van belőle tartalék, mert két szalagcsiszoló pusztult ki már úgy, hogy szétdőlt a szalagot futtató mechanika, vagy a műanyag házat ette meg a félrecsúszott szalag - így éppen az "értékes" részekből van kettő.
Nem arra gondoltam, hogy az ereje kevés lenne*, de az önmagában nem elég. Nekem fontos volt, hogy halk legyen, ezért a kefés pörgős motorokat elvetettem.
*sőt inkább sok. Ha le van áttételezve, akkor az már rönkhasítóba is elég :)) ha meg pörög - akkor minek foglalkozni vele, olyat lehet venni készen olcsóbban :))
Egy ország, egy nemzet kultúrája, és most akkor maradjunk a KV-nál, (de beszélhetnénk persze a bor, sör, gasztronómia...stb. világáról) nem feltétlenül és nem kizárólag a minél jobb minőségű, vagy annak képzelt KV-król (sörökről, borokról, ételekről) az őrlemény finomságról, a 25 mp-es lefolyásokról, meg minden ilyen "körítésekről" szól, vagy az épp aktuális divathullámok majmolását jelenti, kellő sznobizmussal párosítva.
Ronin, épp jókor raktad ide ezt a cikket, érdemes elolvasni, és megpróbálni másoknak is megérteni belőle vmit, mielőtt a túrabakancsot a lábunkra húzzuk.
Azért a "szalagcsiszoló motort" nem biztos, hogy le kell nézni ;-)
A gaef 800 - ban valami 130 wattos (?) motor van papíron. A Mazzer S Jollyban 350 wattos.
A szalagcsiszoló motor 450 wattos és van egy lassító áttétel hozzá bordásszíjjal, amit szintén érdemes beépíteni.
Ez a miskulancia elég komoly ellenerő leküzdésére (mondjuk 15x7 cm felületű durva csiszolópapír és faanyag közötti súrlódás) van tervezve.
Tudom, az alapállásom nem áll elméletileg komolyan megalapozott lábakon, de /ha eljutok odáig a következő 100 évben ;-) / nem hiszem, hogy ez a motor lenne a gyenge pont.
Igen sikerült a javítás. Azt hiszem 13 e körül volt a két ténylegesen hibás alkatrész + persze az említett többletköltségek. De hát az tanulópénz, meg egyszeri beruházás.
Rendszeresen előjön megbízható szervízként a Bécsi úton található Kávéfőzőszervíz, szerintem azért itt sem árt az óvatosság.
Jó egy évvel ezelőtt egy lerobbant, 8 év körüli, a Jófogáson vett New Gaggia Babyt vittem el oda. A gép megvétele egyáltalán nem volt jó fogás - ráadásul sajnos a vásárlást én javasoltam barátomnak - pár hét használat után megadta magát, a korábbi szakszerűtlen javításnak hála szét sem lehetett szedni, két csavar úgy be volt ragasztva, hogy alig lehetett kirobbantani, a házon levő gyenge műanyag menet így persze tönkrement.
Ilyen, megbontott állapotban került a fent említett szervízbe, ahol a várható javítási költséget 35 ezer Ft-ra taksálták, a hiba - vagy hibák - természetéről felvilágosítást nem kaptam, csak annyit mondtak, hogy szét kell teljesen szedni, ami sok munka. Ennyi pénzért egyébként valami szépen csillogó Saecot is ajánlottak.
Végülis a háromjáratú szelep le volt égve, a "víztartály szelep alsó ház"-nak titulált alkatrész szét volt repedve és a gépet
vízkőtleníteni is kellett, mindenki döntse el, hogy erre sok-e a 35 ezer Ft. Mivel a "jó fogás" 40 ezer Ft-ba került, így ezt soknak találtam, ezért inkább házilag lett reparálva - ehhez szerencsére a Kávéológia régi nagy szaktekintélye is hasznos tanácsokat adott. Azért még egyéb költségek is felmerültek - legfőképp a manométer beszerzés - sőt a 9 bar nyomás beállítása közben eltört a gyenge műanyag OPV is, amit így szintén cserélni kellett, de ugyebár egy szakszervíz ezt elkerülhette volna. Cserébe viszont sikerült kicsit belelátni az egyre olcsóbb kivitelű Gaggiák belsejébe...
Még egy szót a vízkőtlenítésről. A tulajdonos kétszer forralt és kétszer szűrt csapvizet használt, ennek ellenére a bojler tele volt vízkővel, persze nem tudni, milyen állapotban volt vásárláskor. Viszont az általam itthon használt GC-t is ilyen vízzel itattam eddig, rendszeresen citromsavaztam, ennek ellenére nemrég láttam, hogy a felsőszűrő tartó és annak imbusz csavarjai is fehérek a vízkőtől, szóval a forralás nem elegendő, sajnos szét kell szedni. Másfél éve vettem az Ebayen, akkor itthon teljesen vízkőtlenítve lett.
A motort jól gondold meg! Az enyém már műxik, olyanra (is) tud darálni, mint a púder, de ha tele öntöm babbal, megfogja a motort :(( pár szemenként kell adagolni (ill. lassan önteni az adagot)
2-3x ekkora motor és még lassabb áttétel keresése folyamatban :(( a tengely, csapágyazás bírni fogja.
Az álló kést tartó henger egészben elfordul a tartójában, egy finom menet van az oldalán, csak a fotón ez nem láccik. Fent, ami szintén nincs a képen, a tengely furatába megy egy áttételes motor, 230V és 90-et fordul.
Ahogy haladok, majd írok róla, nagy reményeket fűzök hozzá, kompromisszum mentesre készül :)) - már ami a késvezetést illeti, a külcsíny nem érdekel.
"elfelejted megemlíteni a rézmérgezést mint ismert jelenséget"
Én nem ismertem, ezért rákerestem. Az egyik első találat ez itt. Oké, ez nem egy mai iromány, a címe is az, hogy "Évszázados tanácsok", mindenesetre gyógymódként azt írja, hogy hányja ki a beteg a mérgezést és "Utána adjunk neki erős feketekávét vagy teát." :)))
Lenne egy eladó szép állapotú Mazzer SJ, fekete manuális, a rugós változatú tamperrel szerleve, babtartállyal (persze ezek otthoni használatnál úgysem kellenek). Jó késekkel, fekete színben, az SN alapján talán 1998-as széria. Ha valakit érdekel fotózom neki.
Bar most ez a legkisebb bajom, mostanaban kezd konstans vizes lenni a pogacsa, es mintha hanyatlana a minoseg is. A vakszurozeskor ugy tunik a backflush resze is jol mukodik, szoval max a nyomas maszhatott el, vagy csak nincs szerencsem a kavekkal.