Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2021.10.04 0 1 37712

az edényben a tér mindig a szívó oldal. De a nyomó oldali cső az bent vas általában.

Előzmény: [tamkov] (37709)
jurky Creative Commons License 2021.10.04 0 0 37711

Nem értek hozzá, de a CO2 800 °C alatt nem bomlik szét (normál légköri nyomáson):

https://chemistry.stackexchange.com/questions/19521/how-much-heat-is-needed-to-break-co2-down-to-co

Előzmény: [tamkov] (37710)
[tamkov] Creative Commons License 2021.10.04 0 0 37710

Köszönöm az infót, igen, nekem is ilyesmi a terv ;)
Külföldi oldalon láttam a co2-t, lehet először valami csődarabon kipróbálom, csak keresnem kell szilikon csövet a rákötéshez, az talán bírja a meleget.

Előzmény: pumpili (37708)
[tamkov] Creative Commons License 2021.10.04 0 0 37709

Nincs a közelben kényes dolog, de a burkolat szerintem el is viszi a hő nagy részét, sőt azt hiszem ennél a fajta kompresszornál a cső csak a burkolatba van forrasztva mert a kompresszor körüli tér a nyomó oldal.

Előzmény: refse2 (37707)
pumpili Creative Commons License 2021.10.04 0 1 37708

Régen besegítettem klímásoknak csöveket forrasztgatni, akkor lánghegesztőt és ipari ezüstöt használtunk. Azzal nagyon könnyű volt megforrasztani, mintha ónoztam volna és sosem engedett. Nitrogénnel volt feltöltve, amivel utána nyomáspróbáztuk, majd vákuumpumpával lett víztelenítve és ment bele a megfelelő gáz. Úgy emlékszem azért kellett a nitrogén, mert az megkötötte a vizet, ami aztán a vákuumpumpa olajában kicsapódott. Ezt azért ne vedd készpénznek, én csak forrasztottam, utána meg lestem, hogy mit csinálnak a mesterek :)

Szóval, lehet, hogy jó a co2 is bele védelemnek.

Előzmény: [tamkov] (37706)
refse2 Creative Commons License 2021.10.04 0 1 37707

Nem ismerem a klíma felépítését, de a nagy hőbevitel nem károsítja a kompresszor alkatrészeit. 

A forrasztáshoz jól fel kell melegíteni, a réz meg jó hővezető.

Szimering, tömítés nincs a közelben?

Előzmény: [tamkov] (37706)
[tamkov] Creative Commons License 2021.10.03 0 0 37706

Klíma rendszerben nagy nyomások vannak, sajnos nem elég a lágyforrasztás. Vettem forrasztót ami a leírás szerint elég hozzá (Providus Gasex). Használok majd a linkelt csavaros kötéseket is, de most pl. a klímakompresszor kimeneti csonkja sérült, azt is csak forrasztással tudom cserélni.
Ahogy olvasom belső védőgáz nélkül reve képződik, ami nem tesz jót a kompresszornak.

Víz és fűtés rézcsöveket forrasztottam már sokat, de keményforasztást még nem próbáltam, így semmi gyakorlatom nincs benne :(
Csak egy újabb hobbi ez a dolog, semmi komoly :)

Előzmény: zoppermagnio (37705)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.10.03 0 1 37705

szia 

írhatnál bővebben még pár adatot. a következők miatt: a keményforrasztáshoz alapesetben nem kell védőgáz. neked van már valamilyen eszközöd amit használni szeretnél hozzá, vagy valamilyen gyakorlatod? vagy csak ezért berendezést szeretnél venni. Megjegyzem, hogy ezüsttel is lehet keményforrasztani rezet, és azt sokszor könyebb beszerezni, hiszen kapsz a Conrad-ban is. és száz más helyen is. darabra.

másrészről: Biztos vagy abban, hogy a lágyforrasztás nem elegendő? Semmi konkrét adatom nincs, de mégse gondolom hogy az kevés lenne. Sokkal könnyeb dolgod lenne vele.  

harmadszor: mit akarsz forrasztani? A csövek csatlakoztatása rendszerint egy igen gyakori bevett dolog. Ha két csövet akarsz csatlakoztatni, biztos találsz "hideg" eljárást hozzá. A link az amazonon van, de aliexpersszen vagy akár magyar csőszerelő oldalon is biztosan találsz hasonlót. link. csupán azért írom hogy egy dolog miatt nem érdemes apparátust venni, amivel még gyakorlatlan is vagy.

Előzmény: [tamkov] (37701)
refse2 Creative Commons License 2021.10.03 0 1 37704

Lánghegesztéshez nem értek.

A linkelt pálca foszfor-réz.

Magyarországon is lehet hasonlót kapni Rothenberger s96 ha jól emlékszem.

Ez használható awival is.

Rézhez még használható az ipari ezüst pálca.

Előzmény: [tamkov] (37703)
[tamkov] Creative Commons License 2021.10.03 0 0 37703

Lánggal szeretnék lágy vörösréz csövet. (Klímához való cső)
Aliról vettem valami pálcát azzal szeretném kipróbálni (Link), de arra is elfogadok javaslatot ;)

Előzmény: Törölt nick (37702)
Törölt nick Creative Commons License 2021.10.03 0 0 37702

Mivel? Awival cusi pálca? 800c plusz borax és speckó pálca is müködik.

Sárga vagy vörös? Aszem refse2 probálkozott meg törölt nick attila is.

Előzmény: [tamkov] (37701)
[tamkov] Creative Commons License 2021.10.03 0 0 37701

Sziasztok!
Rézcsövet szeretnék keményforrasztani. Úgy látom nitrogént használnak öblítőgáznak, sajnos nekem nincs. Kis eldobható palack még beleférne, de nagyon drága hozzá a reduktor. Külföldi fórumokon láttam hogy használnak co2-t is, tényleg használható?

zoppermagnio Creative Commons License 2021.10.01 0 0 37700

Szikraforgácsolást speciel élőben láttam, üzemben, tehát nem az.

Láttam egy videót a "huzalosról", persze már nem találom. Azt hittem hogy porbeles hegesztővel produkálta mit a gyökfaragás videón láttunk, de lehet hogy csak egy plazmavágó volt.  kár ragozni, pontosan tudom hogy sokszor nem tudom társítani az egyszeri talasztalatot a tényekkel, még nagyon sok az újdonság.

Előzmény: jurky (37699)
jurky Creative Commons License 2021.09.30 0 0 37699

Szerintem szikraforgácsolásra gondol.

Előzmény: MrJones512 (37698)
MrJones512 Creative Commons License 2021.09.30 0 0 37698

"még csak huzalossal láttam ilyet"

Nna, AZT meg még én nem láttam! :)

Olyat már csináltunk, hogy nagy amperral és kis huzalsebességgel inkább olvasztottuk kifelé a vasat (egy lyukat kellett hirtelen megnagyobbítani egy függőlegesen álló lemezen, hogy beférjen egy csap) és működött is! De hogyismondjamcsak... kissé kókány volt a dolog.

Előzmény: zoppermagnio (37694)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.30 0 1 37697

csak azért írtam, hogy nincs haszna, mert méretéhez képest nem volt nagy a penetráció. Lehet hogy a srácok nem értettek hozzá de csak szétfolyt az acél a hegesztendő anyag felszínén. 

Előzmény: halaloszto (37692)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.24 0 0 37696

akkor más volt a világ, az ember érte a legkevesebbet. Ugyanez volt a sovietunioban is, a munkásokat vagy belehajszolták a veszélyes munkába vagy el sem mondták nekik a veszélyeket (rádium lányok). Nekem a felelőtlenség már rég nem "menő" vagy "férfias", nem esek hanyatt tőle. A fickónak is van arca rendesen. Megnéztem pár videóját, 90% süket duma, 10% hegesztés. Az egyetlen pozitívum amit ki tudtam nyerni, hogy becsületes munkából él meg, és azért azt becsülöm bárkiben.

Előzmény: Törölt nick (37695)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.23 0 0 37695

Érdemes megnézni a képeket, amit a fickó mutogat  (szerintem nem sokan vannak akik bevállalnák).

zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.23 0 0 37694

akkor ezt tisztáztuk... még csak huzalossal láttam ilyet, nem tudtam hogy ugyanaz

Előzmény: MrJones512 (37693)
MrJones512 Creative Commons License 2021.09.23 0 0 37693

""plazmavágás" MMA géppel és egy speciális elektródafogóval."

Gyökfaragásnak hívják.

Előzmény: zoppermagnio (37691)
halaloszto Creative Commons License 2021.09.23 0 0 37692

1000 amperes bevonatos elektróda. csodálkoznék ha bármi haszna lenne

Az vicces, hogy egy dízel generátor kellett hozzá, mert a műhely betápja nem tud annyit, ami ehhez kell.

Elmondják, hogy vaskohóban használják javítani azokat a nagy acél fazekakat, amikben a salakot szokás hurcolni tonnaszám.

Előzmény: zoppermagnio (37691)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.23 0 0 37691

Korábban láttam két érdekességet a két csatornában amiket lejjebb szúrtam be.

"plazmavágás" MMA géppel és egy speciális elektródafogóval. Air Arc Gouging = Ív vésés levegővel. Ahogy a tag elmondja, a gép csak egy "power source" egy sima hegesztőgép. A pálca réz bevonatos szén rúd.

link itt

1000 amperes bevonatos elektróda. csodálkoznék ha bármi haszna lenne, de mégis érdekes. Már csak az áramforrás is amit hozzá kellett keríteni.

link itt

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.15 0 0 37690

Tetszett a tag kutyája.

Tetszett a forgó mig pisztolya.Foroghatott a huzalon,és hogy vihette átt a 140A-ert ?

Tetszett a zéger gyűrűhorony beszúró feje,vajon hogy kapta az előtolást sugárirányba forgás közben.

Tetszett a laza illesztésű tengely,és ez mégsem remegett,és szép felületet csinált,kivéve a furat él letörésekor.

Tetszett a 6db csavar félig felhegesztése,és ez acélöntésre,és mig-el ,és kibirta a munkafolyamatot.

Tetszett a prés.

Előzmény: zoppermagnio (37689)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.15 0 1 37689

(ha érdekel) nézz rá erre a két channel-re. Mindkét srác azzal foglalkozik hogy ezeket a kopó alkatrészeket javíta, visszaesztergálja, felrakó hegesztéssel hízlalja, méretre esztergálja. Sokszor úgy viszik hozzájuk az alkatrészt, hogy 50-50 javítható-e. Számomra nagyon szimpatikus ez a hozzáállás, nem pazarolják (cégek) az erőforrásokat. Egyik sem "gyorsan, holnapra kell" módon dolgozik, hanem rászánja az időt. Elképesztő hogy az ausztrál is milyen méretpontosságot produkál a raklapra állított tonnás munkadarabokon

https://www.youtube.com/watch?v=R__Ge13fgpQ&ab_channel=CuttingEdgeEngineeringAustralia

https://www.youtube.com/watch?v=FLYdhfgF6Pg&ab_channel=Abom79

Előzmény: Törölt nick (37687)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37688

Skkor gondolom kupolná a seggét a fönök azt  menekülne az okoskodással

Előzmény: Törölt nick (37685)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37687

Ezt müködik susmák cégnél. Normális cég ezt selejtezi. Amit takaritanak max az egyenes. És elég jó koptató a beton.

Dolgoztam a Perivel volt is bőven pénz otthagyva.

Földmunka gépenél müködik a dolog.

Előzmény: zoppermagnio (37686)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37686

Mindenki maga dönti el mit vállal, ez nyilvánvaló.

Jobb helyeken ha egy termelő gép kopó alkatrésze meghibásodik akkor az az eljárás, hogy azonnal vesznek egy újat. A régit pedig elküldik javítóba. A megjavított régit elrakják és ha meghibásodik az ami épp a gépben van, akkor berakják a javítottat és ismét vesznek egy újat, majd elküldik javítani a bennlévőt. Ha a bennlévő megint elromlik és nem javítható már, eldobják, ha javítható megjavítják. Berakják az újat (amit régebben vettek, tehát olcsóbb volt) és megjavított(ak) pedig marad(nak) tartalékban. Ezzel a módszerrel nulla állásidőt lehet elérni, és mindig két tartalék van. Ha az egyik tartalék rosszul lett javítva akkor visszaküldik garanciális javításra és van mégegy tartalék. És van idő megrendelni és leszállítani az újat, illetve kivárni a javítási időt. Maximális kihasználtság, és nincsenek elpazarolva az alkatrészek.

Előzmény: Törölt nick (37679)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37685

Valójában nem tulaj,csak egy végtelenül kriminális soffőr. Ugyanakkor régről ismerjük egymást,és a régi cégnél is kekeckedett,okoskodott,és egy jó adag irigység volt az agyában. Jó szakember,egy csomó rossz tulajdonsággal. Ő maga javitja a mixerét,pumpáját,(ezek cég járművek)van műhelykocsija is. De amikor rájön a hápli,vagyis a munkaundoritisz,akkor rajtam tölti a bosszúját,rajtam élvezkedik. Másodszor akart bevinni a futrinkába,de ez sem sikerült neki. A mobilomban letiltom a számát,aztán hivogasson..... !!! Ahol együtt dolgoztunk,a régi fönökkel is kikezdett,úgyhogy erre szokták mondani,hogy nagy az isten állatkertje. 16évet dolgozott ennél a régi cégnél,de az okoskodásával,mások iránti áskálódásával saját maga alatt vágta URI helyét !!!!

Elnézést az off-ért,muszáj voltam megirni,mert igy érthetőbb a történetem.

Előzmény: d_feco (37683)
MrJones512 Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37684

Mondjuk, a legnagyobb poén az lett volna, hogy utánanéz annak az alkatrésznek, oszt' a bóti árának bő másfélszereséért bevállalni a melót.

Aztán ha kifizették, akkor kirendelni, oszt' a kezébe nyomni: neszebazmeg, ez olyan, mint az új!

d_feco Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37683

Nem a hegesztésre tettem utalást, hanem az egész hóbelevanc (beton+cső) melengetésére. Ott nem csak a beton károsodik, hanem a cső anyaga is kedvezőtlen tulajdonságokkal gazdagodhat.

Szerintem valld meg becsületesen a tulajnak, hogy nem értesz hozzá (ha igen, akkor sem). Jobb, mint az a litánia, ami úgy kezdődik, hogy: Tisztelt bíróság!

Előzmény: Törölt nick (37682)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37682

Mezőgazdasági gépek javitását töb esetben hegesztettem ( acélöntvény) saválló bevonatos elektródával. A legtöb esetben előmelegités ellenére is a saválló varrat középen végig repedt. Ebbe a varratba 4- es korongal belevágtam,úgy hogy mindkét oldal varratából javarész megmaradt. Nos ennek újbóli gyökvarrata már egészbe maradt. Innéttől már a töltő varratok tartottak,vagyis a króm,nikkel tartalmú elektröda hő zsugorodást viselte.

A jelen munka varrata kb 600mm hossz lett volna. Itt a hőelvonás orjási,és gyors. Pont ezért bizonytalan. Ha a gyök megreped,a hiba ottvan,ennyi.

Előzmény: d_feco (37681)
d_feco Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37681

Azt se feledd el, hogy az acél tulajdonságai is változnak a hőkezelés hatására (lsd.: megeresztés vagy valami ilyesmi).

Előzmény: zoppermagnio (37678)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 1 37680

Az hogy mennyi az nem a te problémád. Ha valami történik miután megcsináltad rádmutat a faszkalap. Ha nem tud betont vinni és kötbérezik majd te kifizeted mert nem jól csináltad esetleg baleset? Ilyen esetekben hamar megy a mutogatás. Vegye meg az újat.

Előzmény: Törölt nick (37677)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37679

Köszönöm mások tanácsait,inkáb passzoltam a munkát. Nem azért mert betojtam,én küzködtem életemben eleget,mostmár küzködjön más is. Egyébként nem véletlen,hogy akár 100km- ről is munkát hozna akárki is.

A minősités ,vagy ennek száma a nagy úr. Persze,ha valakit fejbe vág a kirobbanó vasdarab,ez a szám még nem mentesit senkit a csukdától.

Köszönöm az irásod,én is első izben melegitésre gondoltam. A beton egy hetes,tehát viz van benne.

Ha disuval a legnagyob puskával hevitettem volna akár bordópirosra,a vizből hidrogén lessz,vagyis robbanó elegy.

Néhány durranás után kalapálás,és igy továb....... De mindezt még gyakorlatban nem csináltam.

A hosszabitott vésőfelyen már túlvannak,a beton a kanyarban van.

Az ablak kivágása is bizonytalan,mert azonos fémvágó korong esetén is beszorul az új,de a kővágó biztos beszorul,mert a vasba besül. Vagyis az abkak kivágása közel dupla vágáshosszt igényelne,emellett az iv illeszkedő sikjai kimozdulnak,ugyanakkor a továbvágott korongréseket is visszakéne gyökölni.......

És a legrázósab az,hogy ha kicsi az ablak,hozzák vissza...........vájál még ki,mert a véső lecsúszik a srég betonfelületről.......

Ezek a gépek óránként 15ropit keresnek,akkor legyen a tulajnak alkatrészre is zs- jeeeeeeeee  !

Előzmény: zoppermagnio (37678)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37678

A beton úgy benne van a csőben, hogy egy ablakon keresztül nem lehet kivésni. És kockáztatod, hogy deformálódik a cső ami azt jelenti, hogy nehezebb visszahegeszteni, illetve nem illik vissza majd a helyére.

Sajnos nem sok anyag van ami a betont oldja és ami igen, az az acélt is, ezért ez a megoldás sem jön szóba.

- Ha szét akarják vágni, akkor inkább hosszában a külső és belső ív mentén, mert akkor biztos kijön a beton és könyebb hegeszteni.

- nekem inkább az az ötletem, hogy fel kell hevíteni az egészet. Az acélok viselkedését nem ismerem, de a betonét igen. 300°C on a szerkezeti kristályvíz elkezdi szétrepeszteni a betont belülről, a szilárdsága csökken, majd morzsolódik. A legjobb lenne ezen a hőterhelésen tartani pár órát. Utána lehűteni és megkalapálni a csövet kívülről. Az acél rugalmassága engedné hogy a beton tovább morzsolódjon. Akár fagyasztani is lehet, mert az acél összehúdása nagy erőt fejt ki a betonra. Utána megint fel lehet hevíteni, mert azzal az acél tágul, de 500°C-ig a beton nem. ez kilazítja a dugót. Lehet vésni a cső száján keresztül. (egy hosszú betonacélt kihegyezel, ráhegesztesz egy sds tokmányt és befogod a vésőgépbe) A folyamatot lehet ismételni. Melegítéssel-hűtéssel minden kalapálás nélkül meg lehet szabadulni a betontól, csak elég türelmesnek kell lenni.

Előzmény: Törölt nick (37673)
Törölt nick Creative Commons License 2021.09.14 0 0 37677

Közvetlen a szivó- nyomó 200mm- es munkahengerek kimenete,úgyemlékszem ,hogy medvefejnek hivják,végülis ez egy kb negyed kört mozgó szelep ennek kimenetétől 25- 30m- ig nyomja a betont. Úgyhogy van terhelés bőven.

Hallgatok rátok,passzolom a melót.

Ja........milliós nagyságrendű ennek az új ára.......

Előzmény: Törölt nick (37675)
MrJones512 Creative Commons License 2021.09.13 0 0 37676

Ahol bele tudnak fúrni a betonba, ott fúrjanak bele, aztán rakják bele egy alkatrészmosóba, töltsék fel ecettel (ha saválló, akkor töményebb cucc is lehet), oszt' rohaggyonmeg.

Idővel ki fogja oldani belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.13 0 0 37675

Hát szar az a cég aki nem tud ilyet venni. Hol van az a cső? a pumpa utáni könyök? minél messzebb a pumpátol annál könyebb dolgod van. A végén gumicsőben tolja az anyagot. De az hogy szétvésik még repedhet is.

De szokták hegeszteni plusz pántolják.

refse2 Creative Commons License 2021.09.13 0 0 37674

A helyedben én is menekülnék ettől a munkától.

Ilyen kényes alkatrésznél ismerni kell a pontos anyag összetételt, és ehhez kell választani hegesztőanyagot.

Ide egy minősített awi hegesztő kell, akinek ilyen csőre, anyagra, vastagságra érvényes minősítése van, és a varrata mellé beüti a számát is.

De még a kivágás is problémás a belekötött beton miatt.

Én első körben egy hegesztőmérnök véleményét kérném. 

Törölt nick Creative Commons License 2021.09.13 0 0 37673

Tanácsra lenne szükségem.:

Adott egy 2D-s acélöntésű 180mm-es furatú csőív. Ez betonpumpa egyik fő alkatrésze.

A gép munka közben meghibásodott,és nem tudták kitakaritani a betontól.

Ez többek közt ebbe az ivbe is bekötött.

A falvastagság kb 15mm lehet,még nem vágtam bele.

Ablakot akarnak kivágatni,mondjuk 200x100mm-est,ezen keresztül akarják kivésni.

Kérdésem : Vajon hegeszthető e,és bírni fogja e a 150-200bár nyomást ?

Melyik bevont elektróda lehet a leg megfelelőb ?Az én első tanácsom a méh telep volt,vagyis curikkolok a bizonytalanság miatt. A felelősségről meg nem is beszélve,mert ha a folt kiszakad,és pofán csapja a gépkezelőt...................nos érdekes dolgok ezek !!??

JOE 6013 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 37672

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (37671)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.31 0 0 37671

A fehér temperöntvényre azt irják,hogy acél.

Ha mindenkép hegeszteni akarod,próbáld meg saválló bevont elektródával,pl sas2 jelzésűvel.Melegitsd elő,ésha egy heft nem reped el,nagy esély van rá,hogy mellete sem fog eltörni lassú hülést követően sem

A fekete temperöntvény lemezes szerkezetű.

Én az öntvényeket keményforrasztom,sárgaréz,oxigén-disu,vagy pb gázzal.

De awi móddal is lehet .: https://www.castolin.com/product/castotig-45703-w-tig-rods Ez webforditós változat .: https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=hu&u=https://www.castolin.com/product/castotig-45703-w-tig-rods Argon gáz kell hozzá.

Sok esetben kipufogó leőmlő csonkot,de még teherautó öntvény csonkját is kemény forrasztottam,és működött,tehát nem repedt el. Az awi forrasztás még számomra is új,elég drága a castolin,egy szál kb 500ft.

Előzmény: JOE 6013 (37670)
JOE 6013 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 37670

Temper öntvény cső. Nem fogta össze, pedig  szép volt a varrat és törés után is tömör volt belül. Lágy elektróda tapasztalatom alapján. De a 46.16-ra nem panaszkodom szénacélnál.

Előzmény: Törölt nick (37669)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.31 0 0 37669

Mi tört el? 

Előzmény: JOE 6013 (37668)
JOE 6013 Creative Commons License 2021.08.31 0 0 37668

Egy jó öntvény elektródát javasoljatok már nekem!
Az Esab Ni-CI (2,5mm) nem jött be.

méray Creative Commons License 2021.08.29 0 1 37667

Köszönöm a segítséget! 🙂👍

Előzmény: MrJones512 (37665)
méray Creative Commons License 2021.08.29 0 0 37666

Szia!

Köszönöm a segítséget! 🙂👍

Ez egy burkolat (saját tervezésű-készítésű), aminél sikerült elrontanom a furatokat a külső peremén, de mivel festeni akarom, így nem lényeges, mert behegesztem, tisztára feloldalazom és jöhet a festés.

A középső furatoknak nincs nagy jelentősége, mert a motor a túloldalról szívja be a levegőt és onnan juttatja el a hengerhez a levegőt a hűtéséhez, csak szerintem így jobban néz ki, mint egy üres felület, ha lett volna több időm, átmenő hornyokat martam volna bele.

Üdv méray! 

Előzmény: gss (37664)
MrJones512 Creative Commons License 2021.08.29 0 1 37665

Semmi akadályát sem látom.

Befoltozod az egyik oldalról, aztán a másikról - nagy amperral - feltöltöd. Sajt.

Előzmény: méray (37662)
gss Creative Commons License 2021.08.29 0 1 37664

Nem nagy,inkább kicsi.(ha a süllyesztett furakokra gondolsz)

De simán teli lehet rakni.

A túloldalra egy nagy tömör réz vagy bronz tömböt tennék hegesztéskor és a co gázterelő átmérőjétől kicsit nagyobb kört karcolnék a luk köré hogy a hegesztéskor be tudjam célozni a közepét, aránylag nagy amperrel.

Mi ez? Nagy fordulattal nem lesz pörgetve ugye!?

mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.08.29 0 0 37663

Lehet.

méray Creative Commons License 2021.08.29 0 0 37662

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni!

A képeken látható 2 átmenő furatot (az egyik 5,2 mm, a másik 6,3 mm) fel lehet tölteni co-val vagy ahhoz nagy a furatok mérete?

Utána tisztára oldalaznám esztergán.

Segítségeteket előre is köszönöm! 

kunberci Creative Commons License 2021.08.27 0 0 37661
Előzmény: Gabci75 (37660)
Gabci75 Creative Commons License 2021.08.27 0 0 37660

sziasztok,

segítséget szeretnék tőletek kérni a döntéshozatalhoz, kombinált hegesztőgépet szeretnék otthonra

nagyjából ezt a 2 gépet szemeltem ki:

BLM PRO Smart MIGTIGM 1900 Synergic (~130k)

vagy

ALFAWELD MIG-MMA 185PA Synergic inverteres hegesztőgép ( most ~126k, ezt valóban ~180k körül árulják, ha nem akciós?)

használ valaki közületek ilyen gépet,

szóval BLM vagy Alfaweld, mik a tapasztalatok megbízhatóság, szervíz háttér, alkatrész ellátottság 

Köszi

GyG

Törölt nick Creative Commons License 2021.08.23 0 0 37659

Inverteres, ugyan ez trafósba olyan 80kg.

Előzmény: jeepy (37658)
jeepy Creative Commons License 2021.08.23 0 0 37658

Sziasztok!

Segítsetek lécci!

A képen látható hegesztő trafós vagy inverteres?

Köszönöm!

joe357 Creative Commons License 2021.08.04 0 0 37657

Köszi szépen. Király videó.

Előzmény: VFRBelo (37656)
VFRBelo Creative Commons License 2021.07.27 0 1 37656

Itt talán még érthetőbben adják elő (sok ilyen videó van fent):

https://www.youtube.com/watch?v=eHOhB7QkxJU

Előzmény: joe357 (37639)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.26 0 0 37655

Csak humorizálni próbáltam. :)

Dee egyébként tényleg... ilyen 10%-os BMI-nek gyakorlatilag nem sok értelmét látom: 1 perc hegesztés után 9 perc "kávészünet" csak arra jó, hogy valahogy mégis meghegeszthesse az ember a 6-os táblalemezt is.
Mármint egyszer-kétszer esetleg, mert ha egy hónapig ezt kell csinálnia, akkor vagy becsődöl, vagy idegbajt kap, vagy szétégeti a cuccot.

Előzmény: Törölt nick (37654)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37654

Ezzel arra céloztam hogy barkácsban nem szokta elérni a határt nálam legalábbis... nem maxra volt használva.

Persze vannak hibásak meg majd megoldom fogd meg a sörömet :D

Mindegy ha nem ocsóóó 20 e ft max és nem kellene akkor nem foglalkozom vele. Vettem azt ahogy lett megint inverteres el is adtam..

Előzmény: MrJones512 (37653)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37653

"barkácsba az se sokat kapcsolt le."

Igen, épp az szokott lenni a baj. (Mármint, hogy nem kapcsol le - pedig kéne!) :)

Előzmény: Törölt nick (37652)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37652

Ami nekem volt wolf mig 135 A barkácsba az se sokat kapcsolt le.

135A 10%

Előzmény: MrJones512 (37650)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37651

Mmm nyisd ki néz bele áram nélkül!

Nálam rengeteg probléma volt lelazultak belül a csatlakozók.

Nem adott le elég ampert.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=150656717&t=9222005

Az enyém olasz volt de szinte az öszes használt trafósnak van valami nyüge.

A többit meg irták a többiek.

Előzmény: Tamás432 (37644)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37650

4. Rossz huzalátmérő: a CEMIG 140T 0.6-0.8 mm huzalátmérőig használható.

5. Egyenirányítóhiba: a CEMIG 140T 140A-nál mindössze 12%-os BMI-vel rendelkezik, és 120A-nál is csak 20%-ossal. Vagyis hobbigépről lévén szó, nem túl nehéz kinyírni.

Felhasználói kézikönyv: https://www.scribd.com/document/506946229/HF-21761-MIG-welders-Manual-by-Unitra

Előzmény: MrJones512 (37648)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37649

Szerintem újból helyezd üzemen kivülre.

De mivel trafósnak látom,vidd el a rezet a méhbe,és az árához tegyél egy keveset,és vegyél legaláb 200A- os mig inwertert. Ezek töbnyire mma,és awi módot is produkálják.

Az ilyen régi vackokra kár időt pazolni.......

MrJones512 Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37648

"Arra gyanakszom, hogy nem kap elég ampert hogy beolvadjon rendesen. Ti mit gondoltok?"

Ugyanerre. Ilyen ocsmányságot tudtommal két esetben csinál hegesztőgép:

1. Testzárlat (cunder a gázterelőben, illetve a gázterelő szigetelésének átégése, vagy a gázterelő előtti szigetelőgyűrű elveszítése).

2. fáziskiesés.

3. Hibás beállítás.

Nnomost, a 2. eset nem játszik, mert ez egy egyfázisú gép. A 3.-at meg gondolom te is kipróbáltad.

Szerintem ellenőrizd le a munkakábelt zárlatra.

zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37647

könnyen megtudhatod mennyi áram halad át a vezetéken ha ráteszel egy lakatfogót használat közben. Én ellenőrizném azt is, hogy milyen vastagak a vezetékek. A pisztolytól a villanyóráig. Illetve a csatlakozások tisztaságát is. Kicsi az esély, de lehet ilyen gond is. Sosem tudni, hogy aki problémát ír le, milyen mértékben ismeri a gép működését.

Tamás432 Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37646

A képek között fémtiszta lemez is látható próbálva volt.

d_feco Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37645

Ha ilyen vadarabokon próbálgatod, akkor ne furcsálkodjál. Először tisztítsd meg fémtisztára a varrandó felületet (és a testkábel csipeszének a környékét) és utána próbáld meg még egyszer. Ezt a dolgot én pálcással szoptam be...

Tamás432 Creative Commons License 2021.07.25 0 0 37644

Sziasztok. Segítségért szeretnék hozzátok fordulni. Nos adott egy Cemig 140t co2 hegesztő gép. Sokat volt üzemen kívül, nem sokat tudok az előéletéről. Próbálgattam de nem képes folyamatos varratot készíteni. Gyárilag fix bekötésű munkakábellel rendelkezett de mivel ez tönkrement ezért kapott egy euro csatlakozót cserélhető munkakábellel. De a probléma sajnos ugyanúgy fennáll.

Szóval összegezve: a gázellátással most már nincs gond megkapja a megfelelő mennyiséget, viszont a huzal így is elpattan néha. Arra gyanakszom, hogy nem kap elég ampert hogy beolvadjon rendesen. Ti mit gondoltok? Köszi a segítséget előre is

Törölt nick Creative Commons License 2021.07.24 0 0 37643

A bázikus elektródát próbáltam tavaj. Ez 400mm hosszú volt,és 60mm hosszú varratokat csináltam. Tetszett,mert érintés nélkül gyújtott. Kb 1.5 óra folyamatos munka után viszont az ivgyújtás hosszab időt kért,és szokatlan illatot éreztem,igy befejeztem a melót. Bizonytalanság lett úrrá rajtam,igy töbször nem próbálkoztam.

Az ac,dc gép nem hibásodott,mert ez óta több alu varratot is csináltam.

Elgondolkodtam,mert könnyen kehet,hogy a fogómhoz negativ áram jött. Awi állásnál a dc szerintem forditott polaritással hegeszt. A bázikus elektróda meg úgy emlékszem pozitiv fogóskábelt kér. Lehetett e ez ivgyújtási hiba,de miért csak másfél óra múlva vettem észre változást?

Előzmény: MrJones512 (37642)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.23 0 0 37642

"Szerinted károsodhat a hf gyújtás rendszer,ha awi dc módnál bevont elektródát használok?"

Önmagától a gyújtástól biztosan nem - elvégre maga a cucc arra van kitalálva, hogy szikrákat húzzon két fém közt. Hogy az egyik fém most épp nem wolfram, hanem szintén vas, az az nem számíthat.

A gyújtás időtartama azonban már lehet tényező: ha rövid időközökben "sokáig" szikráztatod (mittudomén: pár másodper szünetek után 10-20 mp-es gyújtogatás), akkor esetleg lehet gikszer, ha az elektronikát nem különösebben méretezték túl (kínaiaknál megeshet az ilyesmi).

De mindent összevetve: SZERINTEM ha nem pöttyözgetsz rozsdás vasakon fertályórák hosszat, akkor nem lehet gond.

Előzmény: Törölt nick (37640)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.23 0 0 37641

Szerintem az az awi,és mma dc árama azonos karakterisztika,de ez gépfüggő is lehet........

Előzmény: MrJones512 (37638)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.23 0 0 37640

Szerinted károsodhat a hf gyújtás rendszer,ha awi dc módnál bevont elektródát használok?

Az én gépemnél van mód elektródafogó kábelt csatlakoztani. Igy a fogóra fogattam mikrókapcsolót,és a bázikus,fox- cellt érintés nélkül szépen gyújtja. Csak félek,ha huzamosan használom,hogy kárt tesz a gépbe.........

Előzmény: MrJones512 (37638)
joe357 Creative Commons License 2021.07.22 0 0 37639

Köszönöm szépen. Valszeg lassú vagyok és sok hőt viszek be azért nem szines a rozsdamentes varratom. Tegnap előtt egy t kötésben sikerült szépre de utána megint elfőztem. Valszeg a hozaganyagom is túl vastag 

Előzmény: VFRBelo (37635)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.21 0 0 37638

"Láttam egy videót amin awi-ra kötötte a pálcát és hf gyújtással gyújtotta meg. Csak teszek egy kapcsolót a csipeszre és nincs többet gond az újragyújtással."

Na, ezt anno heccből én is kipróbáltam, de a végeredményt tekintve nem volt különb, mint egy jól működő inverter hot-startja.

És persze jó minőségű (és legfőképpen: száraz!) pálcával, előkészített felülettel meg főleg nem kell ilyet moddolni.

Előzmény: zoppermagnio (37636)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.21 0 1 37637

Igen a pálcában az a jó.

Én ellene voltam a fogyosnak mikor kiprobáltam egy porbeles gépet mert szar volt de miután vettem egy jót hát igen. Azért van a második 3 az 1 ben gépem.

Ő dolga. Én háztájiba használtam traktor felszereléseken/kasza talp, kultivátor kapa/, kerités, szerszámok javitása. Mozgatható ól vázát is vele hegesztettem. Robi 151 esnek javitottam a vázát, a tankját. Kapott plusz kipufogó toldatot. Utánfutó magasitót. Ezt mind porbelessel.

Szomszéd a keverőgép puttonyát javitotta vele, kipufogót a másik meg keritéshez vitte.

Volt hozzá gáz meg rendes huzal is, de annyit nem hegesztettem vele. Legjobb évben ment el vele 6kg porbeles meg 3 kg sima. A mostani meg azért van csak mert ha kell valamit hegeszteni ne tátogjak :D van 5 kg porbelesem hozzá.

Számomra fogyós ok, awi olyan mint a forrasztás pálcával meg kurva béna vagyok már.

Előzmény: zoppermagnio (37636)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.21 0 0 37636

a sétáltatás inkább csövekhez működik, meg hosszú varratokhoz, de igazad van, lágyvashoz használhatok kis kerámiát és akkor talán rövid szakaszokat is tudok vele hegeszteni. Meg gyarkorolni kell nyilván. Most a bátyámnak készítek egy kerti pavilont, ott lesz jópár méter varrat amin lehet gyarkorolni. Bár lehet inkább a pálcásat tanulom meg rajta.

Láttam egy videót amin awi-ra kötötte a pálcát és hf gyújtással gyújtotta meg. Csak teszek egy kapcsolót a csipeszre és nincs többet gond az újragyújtással.

@ívhegesztő1977 tényleg nagyon szépen dolgozik. A böhler pálca is igéretes.

A pálcásban-ban az a jó, hogy egyszerű mint a faék és sokkal olcsóbb. tarthatsz 10-20 féle pálcát és könnyen cserélgeted. Még nem szembesültem ilyen problémával mert csak bútor jellegű dolgokat készítettem, de eszközök javításánál elvileg figyelni kell, hogy milyen igénybevételt kap a varrat, pl dinamikus terhelést. A vidéki barátomnak a rotációs kapája törött el, nem biztos hogy az alap pálca jó hozzá mert megint eltörik. erősítésnek pedig nem igazán van hely.

Előzmény: Törölt nick (37633)
VFRBelo Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37635

Kissé elkésve, magyarázó anyag a témához.

A videó alatt angol felirat van, át lehet állítani automatikus fordításra, talán akkor is érthető valamelyest.

https://www.youtube.com/watch?v=u1k_SmGiWig

Kár, hogy a gyök oldali argon védőgáz alkalmazásra nem utalt ennél a videónál.

Előzmény: joe357 (37602)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37634

Mit szokott hegeszteni? 1-5mm ig jó a porbeles, könnyebb használni.

https://zakanyszerszamhaz.hu/fogyoelektrodas-vedogazas-co-hegesztok/hyundai-mig-161-fogyoelektrodas-vedogazas-inverteres-hegeszto-p101005062

Késöbb meg tudja tuningolni. de pl pálcával is müködik.

Előzmény: Törölt nick (37633)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37633

Háát,  foghatod a pálcát is kesztyüben. 

Awiba tudod használni a sétáltatást? nekem koppintos gyújtású volt a liftest nem probáltam, ott meg a hozanyaggal könnyü gyújtani.

A pálcával meg gyakorolni kell. pár centis varratok egyenletes sebesség.

https://forum.index.hu/Article/showResultList?o=&aq_text=&aq_cre=&user_id=1372099&topic_id=9222005&forum_id=1&aq_ext=1&t=9222005&na_start=60&na_step=30&aq_target=resl

Na olyan varrataid nem lesznek :D mint neki.

1mm lemezt tudsz forditott polaritással is hegeszteni. A pálca lesz a forrobb..

Előzmény: zoppermagnio (37632)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37632

azért szenvedek vele, mert nem nagyon bénán tudok pozíciót hegeszteni. Hozaganyag nélkül még megy, de ha adagolni is kell akkor már nem.

illetve szeretném a havert megtanítani mert neki az az ideális a tanyán, de ahhoz nekem is kicsit tudnom kell.

Plusz nem baj ha két technikát is tudok.

1.6-os pálcát láttam, ESAB-ot, valami félelmetesen magas áron. a panelectrode már nem gyártja. ezt a kettőt tudom, hogy megbízható. 

Előzmény: Törölt nick (37628)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37631

a 40A/mm az AWI-ból jön és azt jelenti, hogy minden acél mm-hez 40 amper áramerő kell. 1mm 40A, 2mm 80A. persze ez csak ökölszabály. De ha te is azt mondod, hogy 80A 2.5-ös pálca, 2mm-es zártszelvény, akkor áll a szabály.

Előzmény: MrJones512 (37630)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37630

"A 40A/mm itt is áll?"

Szerintem sok. Nálunk a 2.5-ös ESAB pálca (asszem 46.11-es, a hivatalos áramértéke 70-90 A) 80-nál húz optimális varratot. De mivel ilyenkor a 2-es falú zártszelvényt már könnyedén el-, illetve átégeti, így ezeknél olyan 70 A körül hegesztünk. (Pozíciótól függően +-5A.)

A 2,5*40=100A már a gyári értékéhez képest is sok lenne.

Előzmény: zoppermagnio (37627)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.20 -1 0 37629

Vagy mig,0.8- sa huzal,40- 50A az 1- es lemezhez.

Előzmény: Törölt nick (37628)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37628

65 A 2,5 mm est...

1 mm lemezhez 1,6 pálcát szerezz és tekerd le az ampert.

De ha van awid mit szenvedsz vele?

Előzmény: zoppermagnio (37627)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.20 0 0 37627

Kedves Urak

Ha MMA-val szeretnék hegeszteni lágyvasat, hogyan kell számolni az áramerőt és a pálcavastagságot az anyagvastagság függvényében? eddig csak pálcavastagság-áramerő összefüggéseket találtam leginkább az ESAB oldalán. A 40A/mm itt is áll?

Van értelme próbálkozni 1mm-es lemez hegesztésével, vagy ahhoz akkora gyarkolat kell?

Törölt nick Creative Commons License 2021.07.19 0 0 37626

Kössz a táblázatod,mentettem......

Előzmény: Mnagy (37623)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37625

szia

ha még csak most keresed az elektródát, talán még nem tudod, hogy a váltóáramhoz máshogy kell kialakítani a hegyet. A relatíve vastag elektródát (elvezesse a hőt) hegyezed (kicsit hegyesebbre mint egyenáramnál ahol minél tompább a hegy, annál mélyebb a behatolás), és a végét visszaköszörülöd tompára. Ezzel a gömbösödést a modern gépekkel akár teljesen el tudod kerülni.

Előzmény: Isti betyár (37616)
jamesz64 Creative Commons License 2021.07.18 0 2 37624

Sziasztok!

Ezt most találtam.

Mnagy Creative Commons License 2021.07.18 0 2 37623

Előzmény: Isti betyár (37621)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37622

A wolfram szine,ha jól emlékszem piros,én 2.4mm- est használnék szénacélhoz,de az aranyszinű is jó.

Előzmény: Isti betyár (37621)
Isti betyár Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37621

Márne, Attila13LIX köszönöm a válaszokat.

Még egy kérdés, hogy sima bolti 2-3 mm-es zártszelvényhez /acél/ milyen vastagságú és színű kellene.

Előzmény: márne (37617)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37620

A legfelső varrat hozaganyagos,és matt szürkés szinű.

A gáz 8L, áram 65A.

Az alatta levő varratok hozag nélküliek,azonos gàz,és áram,felület sárgás szinárnyalatos,és fényes.

A wolfram szennyeződésnek nincs jelentősége,mert koppintós ivgyújtással csináltam.

A gázlencse 7- es.

Anyag felülete nyers,vagyis nem csiszoltam.

Anyag összetételnek sincs jelentősége,eltérő erősséggel vonzza a mágnes.

Előzmény: joe357 (37606)
márne Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37619

Az a 15 liter/perc nagyon sok. Vedd le 8-10-re (de talán még lejjebb is). Nem tudom, hogy elő szoktad-e csiszolni a munkadarabot. Ezt mindig tedd meg hegesztés előtt! 10-20 milliméter távolságig a hegesztés helyétől. Flex koronggal fémtisztára. Szerintem vagy itt volt a hiba vagy hegesztés közben nagyon távol tartod az elektróda hegyét és levegő jut az ömledékhez. Ha egyszer beleért az elektóda hegye az ömledékbe, állj le és hegyezd újra az elektródát.

Előzmény: joe357 (37605)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37618

Zöldvégű,de aranyszinű is lehet,állitólag ez utóbbi minden fémhez jó.

Légyszi javitsatok ki,ha hibás adatot irtam.

márne Creative Commons License 2021.07.18 0 1 37617

Zöld, ötvözet nélküli wolfram.

Isti betyár Creative Commons License 2021.07.18 0 0 37616

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani volframelektróda típust/színt alumínium hegesztéshez?

Mg és sziliciumos is. 1-2 mm vastagságban.

zoppermagnio Creative Commons License 2021.07.17 0 0 37615

szia 

talán nem későn, szeretnék én is hozzászólni.

Saját tapasztalat...

Természetesen a bevitt hő az alap, ezt a kollégákkal kitárgyaltátok. Az az egyet tenném hozzá, hogy a hegesztés közben az anyag melegszik, és lehet hogy ugyanazzal az amperral is szürkül, mert már meleg anyagon folytatod a hegesztést.

azonban a varrat teteje beszürkülhet más okból is. Az egyik ok, hogy a védőgázad nem eléggé 'sűrű'. ezt több dolog okozhatja. egyrészről ha nem megfelelő a liter/perc. másrészről pedig nem megfelelő a kerámia mérete. 5-ös alatt én nem javasolnám. harmadrészről pedig hogy a klasszikus kerámia nem képes megfelelően takakarni a varratot, ezt gázlencsére váltással lehet orvosolni.

A kérdés számomra is részben talány, mert egyenlőre csak 5-8-as gázlencsévet tudok fényes varratot produkálni, semmi mással. sem a nagyobb, sem a kisebb sem a hagyományosnak bármelyike. Tiszta röhely, de hiába váltok 12-esre és nyomom neki ezerrel a gázt, nem lesz jobb ugyanazzal a technikával.

Előzmény: joe357 (37613)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.16 0 0 37614

Próbálj hozaganyag nélküli varratot húzni,esetemben a saválló anyag szinárnyalatos,és fényes lett.

Keress olyan összetételűt,amit nem fog a mágnes.

Előzmény: joe357 (37613)
joe357 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37613

Köszönöm nektek a segítséget. Nem bosszankodok rajta tovább hogy nem sikerül, mert úgy tűnik ez ilyen lesz. Megtévesztők a műsorok amiben mindent is awiznak és csillognak a varratok.

Nagyon köszi

Előzmény: Törölt nick (37612)
Törölt nick Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37612

A te varrataid is jók,főleg balról a 2. , 3. ,4.

Amit a google- ből másoltál szerintem nem saválló anyag,szerintem tisztitották.

Előzmény: joe357 (37606)
refse2 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37611

A pácpaszta leszedi azt is.

Előzmény: joe357 (37610)
joe357 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37610

Sajnos az én rozsdamentes próbálkozásaim nem ilyen szépek mint a linkelt képeiden. Oxidos lesz a felülete mert valszeg túlhevül. 

Előzmény: refse2 (37609)
refse2 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37609

Közben kezembe került az awi pisztoly és kipróbáltam rozsdamente lemezt.

1mm vtg, 30-40 amper:

Közvetlenül hegesztés után majd rozsdamentes drótkefézés után.

A rozsdamentes varratokat pácpasztával szokták tisztítani, "fényesíteni":

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139874174&t=9127251

Előzmény: joe357 (37608)
joe357 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37608

Helló

Köszi a választ. Akkor lehet nincs is baj ezzel a varratképpel? Mert amiket eddig láttam azok kb ilyenek voltak mint ez a googliból túrt képen. Ilyen felületre gondoltam. Van hogy a varrat elején sikerül is.

Az enyém full matt szürke.

Előzmény: refse2 (37607)
refse2 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37607

Az én varrataim is ijenek szoktak lenni.

De mitől legyen fényes?

Ez a vas színe.

Fényesebb csak akkor lesz, ha a felülete simább (csiszolt,polírozott), de az ömledék dermedésekor apró barázdák keletkeznek. Ez nem fog csillogni.

joe357 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37606

joe357 Creative Commons License 2021.07.15 0 0 37605

Helló

Több áram beállítással próbálkoztam, 8-as kerámiám van most legnagyobb, lencsével 1.6 lila wolfram tűhegyes 1.2-es sg2 pálcával. Szürke nem fényes. Próbáltam hosszú és rövid wolfram kinyúlással is. Gáz 15l/percen volt. Ha lemegyek 40A-re olyan lassan alakul ki a hegfürdő hogy elmelegszik tuti. 100A jó beolvadás haladósan lehet adagolni a hozaganyagot de felizzik a 4mm-es vas amin játszok. 70A körül jól kezelhető de akkor is szürke. Valamit nagyon rosszul csinálok. 

Előzmény: joe357 (37604)
joe357 Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37604

Helló.

Köszönöm a választ, holnap meg is próbálom bevetni a tanácsaid. Tök jó lenne szép fényes varratokat kreálni. Köszönöm, írok mi lett.

Előzmény: MrJones512 (37603)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37603

Túl sok a bevitt hő.

Értsd ezt úgy, hogy túl lassan varrsz - sokáig tartod olvadékban egy helyen az anyagot -, vagy túl kevés ampert állítottál be és kénytelen vagy sokáig egy helyen tartózkodni, mert nem akar olvadni az istennek se.

Ugyanez a "túl-sok-hő"/lassú-hegesztés effekt akkor is játszhat, ha messze tartod az elektródát az anyagtól (3-5 mm javallt). Esetleg le van gömbölyödve az elektróda vége, ezért nem összpontosítja jól az energiát. Ilyenkor értelemszerűen vagy odakúr az ember az ampernak, vagy lassít -> mindkettő sokáig tartó hevülést okoz.

A másik alternatíva ennek az ellenkezője: túl gyorsan mozogsz, ezért még forró az anyag, amikor kikerül a gázvédelem alól. Nagyobb átmérőjű porcelán+gázlencse, vagy lassabb mozgás.

Előzmény: joe357 (37602)
joe357 Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37602

Helló

A segítségeteket szeretném kérni awi témában. Pár hónapja vettem egy ipotools tc200acdc gépet. Minden rendben is van vele. Szépen lehet alut is hegeszteni vele. Plazmavágója is tökéletes. A kérdésem DC normál szénacélnál miért lesz a varratom felülete matt szürke? Valahol láttam ilyen kérdést már de nem találom, sorry ha dupla. Normál hegesztőbolti 100% argont használok. Akármeddig is megyek fel a gázzal 20L/percnél is ugyanolyan mint 6L/percnél. Szürke és matt, nem fényes.

Ugyanez a szitu rozsdamentes anyagnál is(természetesen rozsdamentes hozaganyaggal), szürke és matt, csak ahol befejezem és a gáz utánármlással hűtöm ott lesz picit fényesebb. Gondolom gyagyára melegítem az anyagot, ezt még érteném is. De a normál szénacél pl zártszelvényt TIG SG2 pálcával hegesztve nem értem miért nem fényes. Ha gyorsítok ha lassítok ugyanaz. Kerámiákat is próbálgattam 4-6-8mm, elektróda lila E3-as 1,6 2,4 3,2mm minddel ugyanaz az eredmény. Hozaganyag nélkül is. Gázlencsével is próbálkoztam ugyanaz.  Csak hobbi nem szakmám. Köszi a segítségeteket előre is.

márne Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37601

Szia!

Szerintem ezen a gépen csak az áramerősséget tudod állítani. A gép meg automatikusan hozzáállítja a feszültséget. A leírás meg egy általános használati utasítás nem feltétlen ehhez a géphez.

Előzmény: trlpx (37520)
márne Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37600

Az I meg a T lehet az áramerősség és az idő. És még talán valamelyik gombbal lehet állítani a két ütem-négy ütemet.

Előzmény: Isti betyár (37591)
márne Creative Commons License 2021.07.14 0 0 37599

Szia!

Rossz a számozásod!

A bal alsó az 1-es és onnan haladjunk jobbra.

1. Áramfelfutás (idejét állítod) 2. Hegesztőáram (alatta ideje) 3. Impulzusáramnál a kisebbik áramerősség (alatta ideje) 4. Áramlefutás ideje. A kapcsolók közül valamelyikkel kapcsolod az impulzusáramot. Ha nincs bekapcsolva gondolom csak az I2-vel állíthatod az áramerősséget, ilyenkor az I3-mal nem változik semmi a hegesztés alatt.

refse2 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 37598
Előzmény: Balazska2000 (37597)
Balazska2000 Creative Commons License 2021.07.07 0 0 37597

Sziasztok, ki milyen hegesztőgépet ajánl otthoni barkácsolásra?

Leginkább zártszelvényeket hegesztenék vele, esetleg kisebb/nagyobb lemezeket.

Maximum kb 35-40 ezer forintom lenne rá, illetve inverteres legyen a gép. Láttam arukereson az iweldet 29 és 37 ezerért (IWELD Gorilla Microforce 120 VRD és IWELD Gorilla Pocketpower 170)

Esetleg milyen márkák után nézelődjek még szét? Ilyen Flinke és társait nem szeretnék venni, nem a legjobbakat olvastam róla.

Köszi mindenkinek előre is, remélem találok egy megfelelő darabot :)

UgyanPityu Creative Commons License 2021.07.04 0 0 37596

Tegnap próbáltam egy párszor, beragdt a pálca azért kezdtem el keresgélni a beállításokat, de aztán hot-start változtatásával megoldottam.

Előzmény: MrJones512 (37595)
MrJones512 Creative Commons License 2021.07.04 0 0 37595

Mert valószínűleg nem kapcsolható - mindig be van kapcsolva -, és a LED csak akkor gyullad ki, amikor működésbe is lép.

Csinálj vele egy telivér rövidzárlatot, oszt' ha kigyullad rá az a LED, akkor minden oké.

Előzmény: UgyanPityu (37594)
UgyanPityu Creative Commons License 2021.07.03 0 0 37594

Sziasztok,

Iweld Goirilla 170 VRD-n van Anti Stick led, de nem igazán tudtam bekapcsolni, a menü gombbal csak az áramerősség, arc-force hot start és vrd  funkciókat sikerült elérnem. Mit csinálok rosszul?

A kéziköny elég szűkszavú, semmit nem ír jóla.

refse2 Creative Commons License 2021.07.02 0 0 37593

Csak találgatni tudok:

Az 1. az a fő hegesztő áram

a 2. az impulzus hegesztésnél a völgy áram

A 3. az áram felfutási idő

A 4.-5. nem tudom, talán az impulzus aránya, ideje.

A 6. az áram lefutási idő

Ha rákeresel a pontos típusra nem találsz jobb képet?

Törölt nick Creative Commons License 2021.07.02 0 0 37592

Hegesztés gépvásárlás fórum.

Rilon is van jasic is.

https://gepszerszam.hu/termekek/ipari-felhasznalasu-gepek-quicksilver-c104.html 

Ez?

Előzmény: Roland7095 (37590)
Isti betyár Creative Commons License 2021.07.02 0 0 37591

Sziasztok!

Le tudná valaki írni, hogy mit állít ez a 6 potméter?

Tippre:

1. Talán csúcsáram

2. Bázisáram

6. +T idő awi pisztoly elengedése után

Plusz van még két kapcsoló is. Vajon mik?

Roland7095 Creative Commons License 2021.07.01 0 0 37590

Sziasztok. Szeretnék venni egy bevontelemtródás hegesztőt és az iweld superforce 220 lt-re gondoltam.

Véleményt tudnátok mondani róla, érdemes beszerezni? Otthoni javításra, kicsi maszekra, mezőgazdasági gépek karbantartására kellene de lehessen vele folyamatosan 3.2-es elektródával dolgozni. Mostani ára 70 ezer ft körüli.

köszi

mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.07.01 0 0 37589

Nőgyógyászati vizsgálószék? 

Előzmény: zoppermagnio (37587)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.07.01 0 0 37588

Szuper lesz, de azert ne felejts el gyakran felallni, szunetet tartani. Nekunk eloiras volt a mittomenmar milyen szabvany szerinti ergonomikus szek az otthoni irodaban, de nem szeretek ugyanabban a helyzetben ulni egesz nap. Az jott be ha naponta nehany orara atvaltottam a hokedlire :)

Előzmény: zoppermagnio (37587)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.06.30 0 3 37587

Sziasztok

Egy új projektemet szeretném megmutatni nektek. Zero Gravity Workstation. Létező fogalom, de iszonyatosan drága. Ezért építettem egyet magamnak. Illetve még nincsen készen, de már használom. Én már kb 6 éve homeoffice-ban dolgozom, és az időm nagyrészét a gép előtt töltöm+ a szabadidőm egy részét is, ezért akartam maximalizálni a kényelmet. A végeredmény nagyon jó lett, Pár dolgon még kell dolgozni, de egyébként nagyon kényelmes.

Kiinudlási szempontok voltak:

- Alapfelszereltség: szék, 1 monitor, 1 billentyűzet, 1 egér, 1 tablet, 1 kisasztal, 1 usb hub, 5.1-es hangfalszett.

- minél jobban lehessen hangolni és beállítani a funkcióit (pozíciókat), hogy maximálisan ergonomikus legyen.

- A test minél nagyobb felülete legyen alátámasztva. nemcsak fej-törzs-lábak, hanem kar, alkar, csukló, stb.

- Modulokra szétszedhető legyen, de maga egy egyész legyen.

- bőviíthető legyen új funciókkal: tárolók, asztalok, további képernyők, stb

- Széket még nem akartam megépíteni, ezért egy meglévő nyugággyal és a majdani székkel is kompatibilis legyen.

- a robotkarokat nem akartam megépíteni, ezért az ergotron-nal kompatibilsra kellett építeni.

Még az egér és billentyűzeten kell dolgozni, meg a hátsó hangfalakon és mélynyomó helyén. Jelenleg a szék két pozícióban használható, a képen az ülő, és hátradöntve majdnem vízszintes fekvő pozícióban. Illetve állva is lehet használni.

végeredmény:

alap szerkezet

kapcsolatok amik jól sikerültek...

és vannak amik nem sikerültek...

zoppermagnio Creative Commons License 2021.06.12 0 0 37586

Én mindig nézem (azon ritka esetek hogy én tudnám elvégezni és mestert hívok, akkor legalább tanulok és tartom a számat)  Ha láthatóan zavarja akkor hátrább lépek és karba tett kézzel bámulom. Szakmai ártalom. kicsit élvezem is hogy izzad, mert nyilván bizonytalan abban amit csinál. :)

Előzmény: Zsiga938 (37585)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.06.12 0 0 37585

OFF 

Nálam volt már hűtőgép szerelő aki azt mondta, hogy úgy nem tud dolgozni ha nézem. Pedig meg sem szólaltam csak kíváncsi voltam. 😊

Előzmény: zoppermagnio (37584)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.06.11 0 2 37584

"ha nézel" +1000Ft

simán megéri! vannak akik csak akkor tudnak minőséget produkálni ha mögöttük állok. Plusz gyorsabban készen van, mert kevesebb a cigiszünet.

Előzmény: MrJones512 (37583)
MrJones512 Creative Commons License 2021.06.10 0 0 37583

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.09 0 0 37582

Tedd be a hobbiba  gépvásárlásba is .

Nekem 90 ért vitték a szinergikust miget tokkal vonoval  huzal reduktor stb. (140volt) és alkudni akartak.

Én olyan 40-60 közé sacolom. De oszd meg face csoportokban stb hátha megveszik.

Jófogáson láttam hogy hirdeted mert rákerestem a tipusra.

Előzmény: kismotoros1974 (37581)
kismotoros1974 Creative Commons License 2021.06.09 0 0 37581

Üdv a csoportnak.

Szeretnék egy olyan kérdést fel tenni : Be áraznátok mi lehet a reális eladási ára a kombinált gépemnek?

Tudom vigyem a MÉH telepre meg minden! De azért egy parkside-nél csak többet ér.

Egy Rotenbach CT 520 típusú hegesztő , plazmavágó gép ről lenne szó, Az összes tartozékával(munkakábelek és AWI hoz kapcsoló pedál),plazmához nyomáscsökkentő és víztelenítő.

Tisztában vagyok vele hogy nem 100 ezreket ér.

Tavaly itt a csoportban kaptam egy kis segítséget mivel sajnos hibás volt mikor vettem és egy hegesztő gép szerelő úriember gatyába rázta. Azóta a plazmavágó részével 2x vágtam 2-3mm es lemezeket.

És kb nem használom már fél éve.

Így úgy döntöttem inkább eladom ne porosodjon a szekrény alján.

Köszönöm előre is a segítséget.

jamesz64 Creative Commons License 2021.05.29 0 0 37580

Amúgy a palackjainkat már kezdik elkobozni.

Előzmény: gss (37578)
jamesz64 Creative Commons License 2021.05.29 0 0 37579

Ja!  Főleg ha a kizárólagos jogot pénztároslörinc kapja meg. Akkor minket fejbe is lőnek.

Előzmény: gss (37578)
gss Creative Commons License 2021.05.29 0 1 37578

Nekem úgy rémlik ipari gáz otthoni tárolásához és a közúti szállításához is komoly engedélyek kellenek hivatalosan.

Ha egyszer lesz nemzethy porbeles huzalgyár kishazánkban akkor majd számíthatunk büntetésre-elkobzásra a co palackunk miatt. 

Előzmény: jamesz64 (37577)
jamesz64 Creative Commons License 2021.05.29 0 0 37577

Erre nem gondoltam , hogy ebben a fene nagy demokráciában az ipari gázátfejtés legális, sőt támogatott.

Előzmény: refse2 (37575)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.28 0 1 37576

Sima 250báros hidraulika acélbetétes gumicsőből csináltam. A tömlővégcső legaláb 40mm hossz,legyen,és cuppanósan passzoljon a gumicső furatába. Én 2-2db saválló awab bilincsel szoritottam a végeket. De szerintem minden városban létezik traktoros bolt,vagy hidraulikás műhely. Itt olyan tömlővéget sajtolnak,amilyet viszel.

Az én argonpalackom 150báros,de már ez a nyomásérték az első átfejtéstől csökken. 70-80bár még sosem csinált szivárgást a bilincses rögzitéseimen. (Én oxigént nem fejtek)

Előzmény: zoppermagnio (37573)
refse2 Creative Commons License 2021.05.28 0 0 37575

Lehet kapni borsos áron: 

http://bolthely.hu/hegesztestechnika/id/02915-OXIGEN--CO2--ARGON--HELIUM--NITROGEN-GAZOKHOZ-ATFEJTO-TOMLO-400BAR-1-5fm-

Linkeltem már neki az Ebay-ről is olcsóbbat, de még mindig keresi...

Előzmény: jamesz64 (37574)
jamesz64 Creative Commons License 2021.05.28 0 0 37574

Szia!

Szerintem ilyesmit nem-igen engednek "közforgalomba", nem hiszem, hogy vásárolható lenne. Én is magamnak csináltam.

Előzmény: zoppermagnio (37573)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.28 0 0 37573

sziasztok

átfejtő csövet keresek argonhoz, de nem igazán találok. valakinek van forrása? minél rövidebb jó lenne, G1/2, 150bar

https://www.nipo.cz/vysokotlaka-hydraulicka-hadice-600bar-1m-g1-2-P2800/#top

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.26 0 0 37572

Igen,jól irod.

Egyébként ez a gép csak annyiban külömbözik a kb 5,8 éves migektől,hogy van 35 tárhelye.

Ezt hasonlithatod egy sim kártyához,ez utóbbi 500 férőhelyes.

A gép töb funkcióját ide lehet menteni. Pl. Ha manuális mig s2t- vel akarom használni,elmentem az 1,es szám alá. Ha syinmig módnál elmentem az adott beállitást a 2szám alá,ezek áramerősségeit is mentem ,például 5 félét,mid felirom egy papirra. Ha tudom,hogy milyen beállitást kiván a munkám,egy gombnyomás,és potival a mentett számra tekerek,leokézom,és dolgozhatok. Ugyanez a mód a régi inwerteremnél filc jel volt a potikon. 

Előzmény: Zsiga938 (37571)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 37571

Hat vegul is hulyeseget kerdeztem, nyilvan azert nem lehet huzalatmerot meg gazt allitani mert az a programok parameterezesehez kell. Manualis mod meg hat ugye manualis.

Előzmény: Törölt nick (37570)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.26 0 0 37570

Manuális módban a huzalátmérő ledje nem világit,tehát állitani sem lehet.

Mig 2T módnál a zöld pontok állithatók,a sárga pontok 2st állásnál állithatók. Ez utóbbi állitásnál nincs ivgyújtási hiba,2T esetén igen,mint ahogy a filmen látod. A jelenség érdekes,mert a hiba pillanatában a huzal sem jön. Ugyanakkor csináltam a film végén huzaltolás kattintásokat,ez működik.

Az érdekesség,hogy az stfd mindkét állásnál állitható. 2t esetén ezt 6- ra állitottam,és aznap hibátlanná vált. Másnapra viszont előjött,igaz ritkábban. Megpróbálom 10- esen mit csinál.

Migsyn módnál állitható a huzalátmérő. Ez esetben a gázteszt rövid megnyomásával lehet a V,on,magyarul az A,en állitani,módositani. Ez esetben az A poti tekerése mindkét ledkijelzőt módositja,vagyis a synergia működik.

A  gáz elő,és utóáramlás mindkét esetben állitható

Előzmény: Zsiga938 (37569)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.05.26 0 0 37569

Neztem a videodat, ez hogy van, hogy manualis modban nem kell/lehet a huzalatmerot es a gazt allitani? Vagy rosszul lattam?

Előzmény: Törölt nick (37568)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.26 0 0 37568

Igazad van,túltettem magam azon a tényen,hogy a gép kontakt hibás.

Kár azzal a tudattal élni,hogy bármikor,bármelyik része ugyanigy járhat a gépnek.

Kár azzal a tudattal élni,hogy a gyártó tudta,hogy mit ad el. Lehet,hogy kevesebbért adták,de a mi ( magyar) kereskedőink sem értenek a géphez,ők a zsebjeik hizlalásában utaznak.........

Előzmény: refse2 (37567)
refse2 Creative Commons License 2021.05.25 0 0 37567

Nem értettem, miért ragaszkodsz a manuális módhoz, mikor a synmig-nél is tudsz finomhangolni.

Előzmény: Törölt nick (37566)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.25 0 0 37566

Sajnos vaklármát csináltam. Ma filmre akartam venni,sajnos 2t - nél megjelent a hiba.

Ez a gép olyan mint a hunok. Hun jó,hun nemjó.

Üsse kő,s2t- nél működik a manuális mig. Egyébként synmig- nél is lehet módositani a volt,ot,úgyhogy végülis a gép hegeszt............

Megérzésem szerint a gyártó is tudta saját hibáját,ezért adta profi gépét barkács áron......! Szerintem.

Előzmény: refse2 (37563)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.24 0 0 37565

Szerintem a bevont elektróda gyújtása érintéstől fog ivet. Az 50v feletti gyújtófeszültség meg a salakon keresztül is begyújt. Nomeg az inwerter egyenáramának köszönhetően.

A te géped is hasonlit az enyémhez,nézz bele a táblázatomba,hátha találsz olyat,amit még élőben nem tapasztaltál.

http://www.iweld.hu/index.php?p=termekreszlet&id=6297

A fotó alatt van a használati utasitás linkje.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.24 0 0 37564

Mivel táblázatot csináltam a beállitásokról,tudom,hogy megvétel utáni beállitásom 3- as on állt.

Mivel vaktában,vagy tudatlanul csavargattam,ez az érték 1.5- re került. Ez sűrűb ivgyújtás hibát eredmenyezett. Ez után küldtem el szervizbe. Az ő beállitásuk helyben hagyta az stfd 1.5 állását.

Falubeli haverom is megvette a 235- öst. Tegnapelőtt járt nálam,és a hiba nála is kisértetiesen ugyanaz.

Tegnap is olvasgattam a kezelési utasitást. Kutakodtam az ivgyújtással kapcsolatban.

A videót ismét feltöltöttem.

Majd figyeld meg,eszembe sem jutott a bal potit megnyomni. Ez alatt van az stfd,meg anyagvastagság,meg úgyemlékszem az A kijelzése. Állitottam 6- ra az stfd- t. Ez óta sima mig,2t módnál,vagyis nanuális állitási móddal egyszer sem fordult elő a hibás ivkezdés.

Egyébként a haver is úgyjárt mint én. Nemtudta,hogy mekkora tudású gépet vett.....

Egyébként ő is a manuális állitás hive.

Egyik nap próbáltam a synmigP módot. Nagyon szép varratot művelt.

https://youtu.be/58DnJwDE7fo

refse2 Creative Commons License 2021.05.24 0 0 37563

Én nem gondolom hogy köze lenne hozzá.

Ez kb. olyan, mintha a bevont elektródát, lassan vagy gyorsan közelíted a munkadarabhoz.

De ha ettől megjavult a gép akkor örülök neki.

Nekem 2.0 állásban van.

Előzmény: Törölt nick (37562)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.24 0 0 37562

Stfd.

Ez huzal sebessége ivgyújtás előt.

Ez esetemben a 0-15- ig étrék 1- es állásánál volt. Az iweld235 mig manuális st állásnál ezért fogott hiányosan ivet.

Vagyis ezt 6- ra állitottam,és a gép hibátlanul működik.

Csak azért irtam le,mert gondolom,hogy mások is nehezen értelmezik a kezdlési utasitást.........

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.23 0 0 37561

A co2 hőfokfüggő,vagyis,ha valaki kirakja a napra,70-80bár is lehet. Ezek csapján ezért van biztonsági hasadótárcsa.

Úgy tudom,hogy ez a tárcsa 150bár körül teszi a dolgát. Ezért nyilvánvaló,hogy egy 200báros corgonból ilyen csapos palackba nem töltenek. Lehet,de csak kb 130bár ig.

Előzmény: itya (37559)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.21 0 1 37560

Ma egy másik telepen becserélték a 200 bar-os argon palackomat. (most nyílt a sóskúti telep, szerdán volt az első szállításuk) nagyon drága volt, de ma délutánra tényleg kellett. 2021 januárban volt nyomáspróbázva, teljesen újnak néz ki és kb 220-225 bar volt benne. szobahőmérsékleten. Ezt a palackot nyugodtan megtarthatom magamnak átfejteni, csatolnék fotót de a palack már a külső helyszínen van ahol a hegesztési feladat vár rám holnap.

itya Creative Commons License 2021.05.21 0 0 37559

Ja.

Csak nem kicsit veszélyesebb és kevesebb palack alkalmas erre.

Co 50bár corgon 200  vagy 150

(még mielőtt vki ezen felbuzdulva hozzáfog)

Előzmény: Törölt nick (37557)
Khan Noonein Sing Creative Commons License 2021.05.21 0 0 37558

Hát ja! A 82 kiló bizony elhagyja magát.

Előzmény: Törölt nick (37557)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.21 0 0 37557

Az ár optimális. Az önsúly nem. A corgon viszont házilag egyszerű kiseb palackba átfejteni.

Előzmény: Khan Noonein Sing (37556)
Khan Noonein Sing Creative Commons License 2021.05.20 0 0 37556

Ma palackcsere volt. C18 11m3  210bar  35ezer 

Maszek gázcseretelep Linde palackok. Se számla, se személyi, se aláírás.

A palackon lévő vonalkódot egy műszerrel leolvasták.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 37555

A másik fotó.

Előzmény: Törölt nick (37554)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 37554

Gondoltam,hogy irok még némi fantasztikumot,hogy napunk nevetség érzettel teljen.

A mig pisztoly vége kb 45fokban hajlitott.

Eme törésen a huzal görbül,meghozzá folyamatában.

Az egyik fotón,a huzalvezető kitekerve,vagyis latszik,hogy eltér az egyenes tengelyvonaltól.

Vagyis ennek rugalmassága az áramáttadó 2tizeddel nagyogy furatának egy pontjára ráfeszül enyhe rugalmassága által. Kiváncsiság miatt befűrészeltem az áramáttadót,de mielőtt belegázolt volna a fog  a furat aljába,óvatosan vágtam. Igy nagyitóval szerencsém volt látni az 1.2- es furat alján levő felület hibákat. Fűrészlappal ezeket simára forgácsoltam,egy röviditett 6- os anyával visszatekertem a helyére. Ragyogóan hegesztett.

Egyik map viszont kb 130A- rral dolgoztam,és a pisztolyvég szagát kezdtem érezni,vagyis túlhevült.

De az is lehet,hogy a fűrésznyom résén telehullott fémszemcsével.........

Előzmény: refse2 (37551)
illetlenke Creative Commons License 2021.05.19 0 3 37553

Link a fejlécben.

Előzmény: Garashan (37543)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 0 0 37552

Megértelek........nevetségérzetűen fogalmaztál,pedig a huzalról leváló szemcséket tisztitom,közvetlen az áramáttadó előtt. Ja......egyik társunk ezekről a szemcsékről még videót is másolt a fórumba.

Egyébként már létezik olyan huzal,amiről nem válnak le fémmaradványok,szemcsék,de ennek komoj ára van.

A fuvókatartóban van kb 8mm hosszú légtér..........hümm......

Előzmény: refse2 (37551)
refse2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37551

Megtaláltam a megoldást!

Faggyúval bekent azbeszt zsinórral odakötöm a porcelánt.

Így esélye sem lesz leesni :))))

Előzmény: Mnagy (37546)
refse2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37550

A huzal vezető csere még hátravan.

Előzmény: Törölt nick (37548)
refse2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37549

Nem tudom. Talán nem is ehhez a pisztolyhoz való az áram átadó.

Rejtély nekem ez a pisztoly.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37548

A huzalvezetőspirált gondolom,hogy teflonra cserélted,csak elfelejtetted irni........ ?

A múltkor (csak jut eszembe,mert látom a fotódon) 30mm hosszú azbeszt zsinórt raktam az áramáttadó tartó légterébe.

Stabilab,életartób lett ennek érintkezési funkciója,tehát az áramáttadót ezidáig nem cseréltem,nem tisztitottam.

Előzmény: refse2 (37544)
Mnagy Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37547

Amit adapternek írtál, az tarja benn a porcelánt, ennek a hiányára gondoltam az előző megjegyzésemmel.

Mnagy Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37546

A porcelán most mitől nem esik ki?

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37545

Mig alu hegeszéshez 15L- er  argont igényel. Én tolom a pisztolyt. Ez esetben még enyhéb a kormosodàs,esetemben ez csak a varrat job oldalán erőseb.

Egyébként jó lett a mastroweld,cseréltek komplett kezelőpanelt,igy a lefagyás megszűnt.

Az alut az iweld235 ragyogóan sercinti.

refse2 Creative Commons License 2021.05.18 0 1 37544

A mig pisztoly nem hibás, de megtréfált tegnap.

Az "öreg" gépre átraktam az alu huzalt, és áramátadót is cseréltem.

Elkezdem a hegesztést, de az alu varrat helyett, csak fekete korom és mély kráter képződött.

Olyan jelenség volt mikor corgon gázzal próbáltam alu varratot készíteni.

Egyszerűen nem értettem, a másik gépen (kramer) előző nap ugyanazzal a gázzal(argon 4.6) és ugyanazzal a huzallal simán ment.

Tudtam hogy a géppel nem lehet baj, a pisztolyvégen megmértem 10 lit/perc átfolyás volt.

Már a hajam téptem, mire rájöttem mitől van.

A pisztolyon lévő áramátadót alus áramátadóra cseréltem, amit kaptam a géppel együtt.

A pisztolyon olyan áramátadó volt eredetileg ami egy adapter szerűség és bele lehet rakni a 15-ös pisztolyoknál használt áramátadókat, na ezt cseréltem le a világos színű alusra.

Igen ám, de ez rövidebb volt mint a másik.

Az adapteres változat a gázterelőtől kilóg pár millimétert, az alus meg 7-8 millit visszább van a gázterelő végétől.

Miután visszaszereltem a hosszabbat, már tisztábbak lettek a varratok.

Nem tudtam hogy ilyen apróságra is figyelni kell.

Előzmény: Törölt nick (37542)
Garashan Creative Commons License 2021.05.18 0 1 37543

Javaslom, hogy az ilyen off jellegű dolgokat vigyük át egy új fórumba: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9247409

Ez az általam olvasott hobbiasztalos fórumnál is jól működik, így kevésbé van a fő téma összeszemetelve minden oda nem illővel.

Előzmény: Törölt nick (37541)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37542

Én az autógyártók helyében 1000ccm feletti motorú autókat nem gyártanék.

Nekem ezres suzukim van,még mindig odaértem,és haza is. Az éves átlagfogyasztása 5L .

Megérzésem szerint keveseb idegbeteg lenne közútjainkon,és az ózonlyuk sem létezne.

Maserátisti drága palackjához ennyit mondanék. Vagy a hegesztőgépek túl olcsók,vagy a palackok túl drágák.

Szerintem a kettő nem áll egyensúlyban.

Refse2 - nek üzenem,ha csak a mig pisztoly hibás,ezt lehet darabokban is vásárolni. A pisztolyvég menete szabvány,10x1- es menet.

Előzmény: Törölt nick (37541)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37541

Ha Attila is szemetelhet... lesz ebben hegesztés is

Furgonnak emelt a hasmagasága plusz nem is lopják le a cuccot róla, pick upok meg elég drágák, /viszik áfrikábáá/, de a teherautók szinte mindegyike szét van ütve meg hegesztésre szorul az én ársávomban.

2,4tdci 3,5 t jumbo "12köbméter tán" tranyó vihet még 2250kg vontatmányt vagy ha sima bd van 750kg ot, az kb mindenre elég. Persze plusz matricás pályán a futó.. hurrá /3X pályamatrica ár a sima kocsihoz/

Vagy terepjáró/suv és futó. Crv egyes vagy a kettes széria, rav 4 es ezeket a nők is szeretik. Én legalábbis olyan kocsikat veszek amit vezet az asszony.

https://www.hasznaltauto.hu/kishaszonjarmu/kia/k2500/kia_k2500_2_5_d-17051179 ilyen is volt.. hátul nem volt a legjobb de 6 an elfértünk benne.

Gondolj bele milyen oldalmagasitót tudnál rá hegeszteni, meg játszatsz a felépitményel.. Anno az enyém oldalt kapott két szarvat  amik kivehetőek voltak /hogy ne csuszon oldalra le az anyag/ a 6m hosszú faanyagot gond nélkül vitte. fuu 13 éve nem voltam az fővárosi autópiacon de oda mentem mindig körülnézni mi az ami érdekel mert nagy a választék.

Előzmény: Garashan (37539)
refse2 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37540

Köszönöm a segítséget, ezek szerint 36-os kopóanyagokat kell vennem.

Garashan Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37539

OFF:

Előző autóm egy GOLF 3-as volt, 1,4 benzin+gáz lazán megette a 10-11 litert. A mostani egy Mitsubishi Grandis 2,4 benzin+gáz. Ez is 10-11 litert eszik.
Igazság szerint nem is a 6,5 literes benzin fogyasztása zavar, hanem két dolog: a kedves párom nem szereti vezetni, mert hosszú és hatalmas a forduló köre, így nem jó vele parkolni kis helyekre. Az esetek 99%-ban így én fuvarozom őt. Ami jobban bosszant, hogy sokat járok vele föld úton és oda-oda verődik az alja, mert iszonyat alacsony.
Van pár zöldterület karbantartásom, így a tavasszal bekerülnek a fűnyírós cuccok, ősszel kikerülnek, a fűnyírókat pedig utánfutóval hurcolom. De így is egész nyáron koszos a kocsi belülről. Ezt váltanám ki egy munkás autóval, valami platóssal vagy platós terepjáró féleséggel és egy kisebb városival.
Noh de off vége.

Előzmény: Törölt nick (37537)
trlpx Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37538

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (37526)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37537

off: mit akarsz "6,5" alatti fogyasztásnál jobbat? 1,2-1,4 A corsa ment 5,5 től 7,5l ig. 1,8-2,0 vegyes 7,5-12l. 2,4 benzin 7,5-14l. 4,7 16l+.

Dizelek 1,5 dc 1,6 hdi 1,9 tdi 5-9l. 2,4 tdci 9-12l. most van egy 2crd 6-8 literrel 2 cdi 5,5-8l meg egy 2,5 td de ez se fog 10 alatt elmenni.

Volt ami elment 6 literrel 1,6 benzin meg volt 1,4 es ami 10 et evett.

Lehet nekem nehéz a lábam de ilyen 5 liter alatti csodafogyasztásoknál mindig szívtam. Carina e 93 mas 1,6 benzin 98 assal 5,5 vegyesben na azzal nem kellet szopni egyedül.

Előzmény: Garashan (37536)
Garashan Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37536

Off:

Azért a 18 l/100 km az nem semmi kategória. Az én kocsim normál tempónál eszik 10 litert, autópálya tempónál 11 litert, de azt is gázból. Tegnap kb. 600 km-t mentem, egyszer 250 Ft/l áron, egyszer 260 Ft/l áron vettem a gázt. Felénk most olyan 440 a 95-ös benzin, azzal számolva és a 11 literes gáz fogyasztással és a 260 Ft-os gáz árral, olyan mintha 6,5 literrel járnék benzinből. Néha még ezt is sokallom.
Nagyon fontolgatom, hogy kellene egy kis fogyasztású személyautó, ami nem kell, hogy túl nagy legyen. Hátha azt a kedves párom is szeretné vezetni. Valamint mellé kellene egy magas hasmagasságú kocsi, valami platós terepjáró féleség, akkor nem kellene utánfutót hurcibálnom és nem kopogna az alja a földutakon...

Előzmény: maseratisti (37529)
Black Dragon Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37535

Építs a hőkioldó közelébe egy alkalmas ventilátort, és nem fog idő előtt leoldani.  

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37497)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37534

Miért ne tarthatnál?  Ha a boltban mindenféle engedély nélkül árulják akkor igen.

Előzmény: kunberci (37532)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.18 0 1 37533

Nekem a 4.7 városban evett 18 at nem pályán ott elgurult 10 el.. milyen kocsi ez?

kunberci Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37532

Na ez az inaktivitási díj a marha drága. Úgy tudom, hogy a Messer is számol ilyen díjat, nem csak a SOL. Mi szerencsés helyzetben vagyunk. Viszonylag közel van Siófok, és ott mindennemű bérleti szerződés nélkül cserélik a palackokat. 

Tényleg magánemberként tarthatnál otthon corgon, vagy argon palackot, vagy csak CO-2-öt? 

zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37531

http://honex.rs/wp-content/uploads/pdf/polikablovi/TBI_360.pdf

nem tudok semmit a MIG-ről, de ezt találtam

Előzmény: refse2 (37521)
maseratisti Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37530

Nem, amióta eladtam az awi gépet, (és a hegesztés csak hobbi amire most nem is érek rá) nagyon ritkán kell az argon.

1 db c18-ban gondolkodom a közeljövőben. Van is itthon saját üres palackom, első körben ez lesz kicseréltetve valahol.

Előzmény: Mnagy (37517)
maseratisti Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37529

450 km, 18 l/100km 100-as benzin.(jó, nyilván meg tudnám oldani egy ismerőssel is másik autóval de az is lenne minimum a fele) Ja, és nekem erre elmegy egy nap...)SOl: amennyiben fél évente cserélek akkor gondolom nem számláznak inaktivitás miatt.65.000/ palack/ fél év gondolom ( a mellett hogy évi 8000 ft/palack bérleti díjat eleve kifizeted)elérhetőségeket kitakartam: Egyébként szerintem Siófokon is fel fognak menni az árak, mert felment itt is a kínai szabványú palack rendesen: https://hegesztestechnika.net/gazpalackokEnnek fényében a SOL-tól a 86000 Ft bruttó áron a jogszerűen a tulajdonodba kerülő (szerződéssel, számlával) palack nem is olyan drága.Másik opció a messeres 150 baros palackra cserélés (ami magasabb) mert ott csak a töltet ára (első körben ez lesz ha lesz nekik cserepalackjuk helyben)

Előzmény: kunberci (37522)
pumpili Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37528

A Binzel MB Grip 36 KD pisztolyom hasonló hozzá és úgy nézem, hogy a kopó alkatrészek is megegyeznek.

(M)Ákos Creative Commons License 2021.05.18 0 0 37527

TBI 360-ra keresve dobálja a gugli a kék színűeket.

Ha a basic-et is hozzáírom, akkor jönnek a pirosak.

Pl: https://www.emag.ro/pistolet-mig-mag-tbi-basic-360-3m-euroconector-114p3a1030/pd/D18192BBM/

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37526

Úgy úgy, te adod a huzalt meg a feszt ampert ő adja. 

Előzmény: trlpx (37525)
trlpx Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37525

Végiglépkedtem a menüt, akkor ezek szerint MIG módban csak a feszültségértéket és az előtolást tudom állítani az áramerősséget pedig ő adja hozzá. Fordítva nem tudom hogy lehetne.

Előzmény: Törölt nick (37523)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37524

"így kiszámláztak volna inaktivitási díjat 65000 Ft/palack."

Erről tudsz mondani többet? Ez most mennyi időre 65000/palack? Hányszor kell cserélni palackot 1 évben, hogy ilyen díjat ne számítsanak fel?

Előzmény: maseratisti (37505)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37523

Potit nyomkodod befele akkor okéz. Szinergikus gép egy valamit állitasz és hozzá állitja a többit. Elsöre bonyolultnak tünik de nem az. Mint az egér gombja szépen kattintasz a potival. Nézd végig.

Előzmény: trlpx (37520)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37522

OFF:

40 ezer benzire? Az nem semmi. Nekem Siófok oda-vissza 100 km. 5 liter benzinnel megvan, ami 2000 Ft. 40-ből el tudnék autózni 2000 km-t. Pedig ketten a tesóval vagyunk annyi kiló, mint 4 japán, plusz a palackok. Kis szuzukim van, és nem nyomom annyira.

Előzmény: maseratisti (37516)
refse2 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37521

Tudna valaki segíteni?

A géphez kapott pisztolyt kellene beazonosítani.

Eddig 15-ös pisztolyaim voltak de ilyet még nem láttam.

trlpx Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37520

Egy tekerős, ilyen:

A menüben pont ennyi beállítási lehetőség van mint amennyi ebben a hozzászólásban levő fotón látható.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139859804&t=9127251

Ha esetleg van itt a topikban valaki aki használt ilyen gépet és van vele tapasztalata megköszönném ha adna pár tippet a beállításokat illetően. :) Előre is köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (37513)
refse2 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37519

Nekem nincs co palackom. Ilyen gondom nincs.

Előzmény: Törölt nick (37518)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37518

Láttam az átfejtő csöved. Igy egy gondolat az átfejtést illetően (co2)

Ha a fejreállitott palackból áttfolyik x mennyiség co2,ezt továbtölteni dugattyús szivattyúval csinálják. Ez a szivattyú olajmentes,vagy lehet olajos kenésű ?

Előzmény: refse2 (37502)
Mnagy Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37517

Viszont kell intézned két palackot !?

Előzmény: maseratisti (37516)
maseratisti Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37516

Nem biztos :-) nekem az 40.000 oda-vissza :-) és az elfüstölt benzin az tényleg kidobott pénz..

Előzmény: kunberci (37508)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37515

Én csináltattam barátommal palackmenet átalakítót is, G 1/2-ről W 21,8-ra, hogy a Messer-es corgonra jó legyen a CO reduktor is. Múltkor kérdeztem Siófokon 3 ezer volt darabja. Ebben az esetben jó W 21,8-as átfejtő cső is. Mondjuk én nem kísérletezek ilyen átfejtéssel.

Előzmény: zoppermagnio (37514)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37514

nekem g1/2 minden. palack és reduktor. átfejtőnek is azt veszek. azért mertem szólni a kollégának mert a belinkelt nem az volt.

Előzmény: kunberci (37510)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37513

3 tekerős? Egyik a Volt másik az amper(huzaltolás) mig módban.

Előzmény: trlpx (37511)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37512

Ezt benéztem. Az átfejtő cső menete volt W 21,8-as, amit linkeltek. Amennyiben ilyen menetű átfejtőt vásárolsz, akkor meg palackmenet átalakító kell hozzá még 2 db. 

Előzmény: kunberci (37510)
trlpx Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37511

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem volna hogy Iweld Pocketmig 205 LT Digital gépen csak a munkafeszültséget tudom állítani? Az áramerősséget külön nem lehet?

A használati útmutatója elég zagyvás, de említi hogy be lehet állítani:

A másik észrevétel hogy az előre beállított feszültségértéktől teljesen eltérő értékeket mutat a gép munka közben ill. egy pillanatig a hegesztés után, ez alapból ilyen?

Köszi előre is!

Üdv.

egy lelkes kezdő :)

kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37510

Azért a G 1/2 palackmenetre nem tenném fel a W 21,8-as menetű reduktort. Tartalék corgon palackomnál is valaki így tett. Én meg idehaza vághattam rá menetet, mert elbaszta a palackmenetet. Még szerencse, hogy volt idehaza félcolos metszőm.

Előzmény: zoppermagnio (37509)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37509

megint tanultam valamit... köszönöm

Előzmény: kunberci (37506)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37508

Nem mész le Siófokra palackot venni, meg ide 2-3 évente egy cserére? A legolcsóbban fogsz kijönni. 

Előzmény: maseratisti (37505)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37507

Így gondolom én is.  Mert azt hogy a központi telep hogyan fogja megkapni arra a kollégának semmi ráhatása nincs.

Előzmény: Törölt nick (37503)
kunberci Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37506

Palackszelepen rajta van a menet típusa. Esetleg egy nagyító kellhet. Én már csak azzal látom.

Előzmény: zoppermagnio (37504)
maseratisti Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37505

Palackos történethez.

Én is most jártam pár napja egy messer telepen becseréltetni a 4.3 m3-es 200 bar-os c18-as air liquide palackomat egy telire, de ott is csak 150 barosat tudtak volna adni helyette, de készleten pillanatnyilag nemvolt. (kb 30cm-vel magasabb palack) Ezen még gondolkozok...

Illetve a SOL bérpalackjaimat is leadtam múlt héten egy SOL-os telepen, mert mivel szinte csak évente, két évente cserélem, így kiszámláztak volna inaktivitási díjat 65000 Ft/palack... hát akkor inkább leadom határidő előtt még ha nem üres is. (félig volt az argon és a c18 is)

Sol egyébként ad el palackot 86.000 Ft egy tele c18 (4,3 m3) ezen is elgondolkozom, mert mindenhol drága lett ez a méret. (60-80 közt megy)

Most így nincs itthon semmilyen műszaki gázom, marad a porbeles ha közben kell valamit csinálni.

Majd megírom milyen palack lett, hol, mennyiért

Előzmény: zoppermagnio (37500)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37504

köszönöm, be fogok újitani. Amíg a nagyot probléma nélkül cserélik :)

én úgy tudom a palackjaimon G1/2 van msz szerint, nem W 21,8 x 1/14 van EN/DIN szerin. a nyomáscsökkentőimet is azzal vettem és nem lötyögnek.

Előzmény: refse2 (37502)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37503

Ha "bontatlan" nem ugathatnak de ha bontot söt még valaki kicsit meg is nyitotta a palackot kedveségből akkor lehet.

Előzmény: Paco155 (37501)
refse2 Creative Commons License 2021.05.17 0 1 37502
Paco155 Creative Commons License 2021.05.17 0 0 37501

"A történeten buktam egy út benzinpénzt, de nyerten egy élményt."

Mármint eddig úgy tudod hogy ennyit buktál. De a 'központ' még ítélhet úgy, hogy te kevesebb gázt vittél vissza.

zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.17 0 3 37500

Voltam a telepen, vegyes érzelmekkel a szívemben.

Az ügyintéző ragaszkodott ahhoz, hogy az hogy "A szállítólevél kiállításának napjával, ill a palack vevő általi átvételével bétleti jogviszony jön létre. (...) bérelt állomány módosulását elismerem                                           0            db" majd mögötte listázva a palack típusa amit kiadtak nem minősül bérleti jogviszonynak, és én tulajdonképpen csak cseréltem a palackot. Meg hogy 'ez kötelező szöveg'. jogászok kaparászhatnak rajta, de én nem akarok ilyen feliratot a számlámon. Úgy gondolom egy betétdíjas terméknél elég a töltet kiszámlázása, de biztos nem vagyok elég alapos.

Illetve az ügyintéző nem értette, hogy az én saját tulajdonú 200bar-os tip-top palackom helyett 150bar-ra tesztelt másfél év nyomáspróbás rozsdás palackot ad az engem miért károsít.

Illetve nem értette, hogy a telefonba azt mondta a kérdésre "van-e 2,1m3-es?", hogy "van" pedig 'nincs' akkor miért hazudott. "neki ilyen packja volt azért adott ilyet". vártam már, hogy az mondja "ilyen nem is létezik" de szerencsére ez nem hangzott el.

A kolléga még kiemelte, hogy a 2,1m3 az töltet és nem palackméret, miért mondom hogy kisebb a palack amikor ugyanakkora. Ebben részben igaza van, de az gondolom mivel a 150bar-so palackba nem megy bele a 2,1m3, csak 1,6m3 tehát mégicsak 'kisebb' palackot kaptam.

Mindenesetre visszaadták a palackomat és a központ bevizsgálja, hogy nem kevesebb gáz van-e abban a palackban amin fenn van a messer hivatalos védjegye ugyanazzal az azonosító kóddal amivel kiadták nekem. Mert a telep két saját fotójának összehasonlítására nincs jogosultsága. Az meg hogyan merem képzelni, hogy egy közönséges mérleg, vagy (sic) nyomásmérő legyen egy gáztelepen. Ha nincs összeesküvés akkor visszakapom a pénzemet.

A telepi munkatársak értetlenkedve, dérrel-durral de tették a dolgukat. mindenki döntse el, hogyan ítéli meg a telepet ezek után. (takarodó utca)

A történeten buktam egy út benzinpénzt, de nyerten egy élményt.

Előzmény: zoppermagnio (37487)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37499

Miután a réz drága valahol spórólni kell. Én is szétégettem a 250A kábelt 100A ron kb../140 e res gép/ Egy normális kábel hol indul pl. min1500 ft métere és még nincs meg a csatlakozók se.

A piacos csodák 300A ral meg mindent adnak hozzá na ott se kell csodát várni, de amúgy használhatóak.

Ezek majdnem örök élet+1nap de akkor se kéne.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37496)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37498

Ha nem 5mm a kábel ,és nem álcázott a réz,akkor tőben nemfog kiégni. Szándékosan mm- er méretet irtam . A 8mm- nél kezdődik,de én 10mm,vagyis 50mm2- es rézkábelokkal hegesztek. És nem 1.5m,hanem 8- 8m hosszúakkal.

Épp a napokban próbáltam az alu- réz  25mm2- est. Igaz ez már 2m,de a harmadik 3.2 elektródától igencsak hajlékonnyá vált az ugyancsak hamis gumi,vagy gumi- műanyag vegyesfelvágott.......!

Egyébként az egy fázisú inwerter épp úgy olvasztja a 3.2- est,mint a 3fázisú gép.

Nem ócsárolni akartam a trafód,nekem évtizedekig 65kg os trafóm volt........

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37496)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37497

Remélem azért a 3,2 est is fogja vinni ha muszáj.... jövő héten próba. ( nincs most itthon olyan pálcám ) két és felest a 100 as Hetra is vitte... egy darabig :-) ...aztán leoldott.

Előzmény: C20NE (37494)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37496

A sújt  illetően, teljesen igazad van . Sok ismerősömnek van inverteres, ki is próbáltam párat náluk. De mindenki panaszkodik hogy szét ég a kábel tőben ! :-) vékony szarok.....  persze gondolom, ez csak az olcsó kategóriáknál van így .   gondolkodtam rajta hogy veszek, de nem vitt rá a lélek :-) 50 körül vannak a jobbak...nekem nem ér annyit a súlya .... Ez alatt van kerék..oda húzom ahová akarom . Van nekem egy régi Einhell is... 220/380 as kivitelű. Nincs a házban 380 nekem bekötve... 220 al meg nem annyira fickós. De használható azért . ( tartalék hegesztő :-) 

Előzmény: Törölt nick (37495)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37495

Nem vagyok oda a trafós gépekért. Inverterest jobb használni. Persze én is veszek ha rá vagyok szorulva de nem mindegy hogy 27 kg vagy 10kg cibálok a világvégére.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37493)
C20NE Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37494

Apunak 160-as Hetrája van, abban van hőkioldó, szerintem ebben is. 2,5-es pálcát vinni fogja.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37489)
MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37493

Te ilyen vasas bontó ember vagy ? :-) Én inkább építek.....   Volt egy 100 az Hetrám, azzal is boldogultam itthon . De a hármas pálcát nem vitte, csak a két és felest. Ha ez viszi,akkor használható... nagyon is megfelel.  Amúgy 14000 ft volt .

Előzmény: Törölt nick (37492)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37492

130A ig amit bír. 3,2 mm kb a max. Nem tudom mennyiért vetted de nekem ingyen sem kéne. Na jó de bontanám és menne a méh be.

Előzmény: MTZ-FREDDY bá (37489)
masterflash Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37491

Sziasztok,

mennyit érhet ez a szett? A palackok már üresek.

MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37490

Ez a kép csak illusztráció... az enyém viharvertebb külsőleg, de majd lefestem eredeti színűre. Az enyém alatt vannak kerekek és húzó kar is ..

MTZ-FREDDY bá Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37489

Üdv mindenkinek ! Most vettem egy Hetra 130 S típusú hegesztőt...

Elég ritka kivitel. ( ma már ) Az lenne a kérdésem, max milyen vastag pálcát bír el  ? Ebben is van hőkioldó ?  Van itt ilyen valakinek ?

zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37488

nekem is van egy nagy palackom, de a külső helyszínre csak a kicsit tudom vinni. Illetve a kicsit használom ha rozsdamentesnek második védőgáz forrás kell.

újabb tanulság: mégis kell az átfejtő.

Előzmény: kunberci (37485)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37487

nyilván nem fogok vérengzeni, ez kicsit túlzás volt. de pipa vagyok nagyon. Már csak azért is mert van egy másik esetem a vasteleppel ahol szintén a sürgős megrendelésből két hét és három telefon után után derült ki hogy elfogyott az amit megrendeltem a webshopban. Egy 250000-res vastelepi megrendelés már nem olyan fontos hogy azonnal foglalkozzanak vele. Ezt a sztorit nem írom meg, mert az első két vásárlásom alkalmával nagyon rendesek voltak.

A messer telepnél pedig telefonba úgy kérdeztem, hogy: "szeretnék cserélni 2,1-es argon palackot". tehát benne volt a csere, méret és argon. Az mondta, hogy van és menjek. A palackméret admit adtam adott volt. És volt másik palackjuk is, csak nem voltam eléggé ébren hogy azt mondjam: az kell nekem.

tanulság: legyél észnél mert átvág a "márkakereskedő" is.

Legjobb tudtom nélkül ez a méret nem lett bérleti alany, ezért sem értem a dolgot. A helyi telepnek pedig volt csere palackja, direkt elmentem megnézni.

Nem akarom dagasztani a témát, hétfő délelelőtt kiderül mennyire állnak korrekten a kérdéshez. Minden megállapodást vissza lehet mondani, megvan erre a jogi formula. Károkozás a részemről nem történt, legfeljebb én kérhetném a két utam költségét rajtuk, de ahhoz tényleg bíróságra lenne szükség. Egyenlőre megelégszem ha visszaadják a palackomat és a pénzemet is.

Előzmény: refse2 (37486)
refse2 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37486

Talán a kis palackméret miatt nem volt cserepalackjuk.

Kis palackkal mindig gond lesz a cserével, nem mindenhol tartanak ilyen méretet, és relatív a legdrágább a töltet.

Ezért én nagy palackból töltöm a kis palackot.(ugyanazt a palackot kapom vissza:) És nem kell aláírni semmit:)

Talán ha páran összefognak és keresnek ilyen lehetőséget ............

Előzmény: kunberci (37485)
kunberci Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37485

Engem a másik oldala is érdekelne. Azt írta a fórumtárs, hogy a helyi Messer-es telep, és a palackfutár sem tudta cserélni a palackját. Most nem tudta, vagy később sem? A bérpalack mizéria miatt, vagy elfogyott az argon, mert hiánycikk? Mi van megint nem lehet kenyeret kapni a kenyérboltban? Milyen cseretelep az, ahol elfogy a gáz? Nagyon gáz cseretelep! 

Nekem nincsenek annyira sürgős hegesztések, de van tartalék palackom. Szóval pont az ilyen szívások elkerülése érdekében jó a tartalék palack szerintem.

Előzmény: refse2 (37483)
refse2 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37484

Berakhatnád az esetet a másik fórumba, nehogy más is belefusson hasonlóba.

(Tanulság: Ha már elkérik a személyidet, akkor nagy disznóság van készülőben!)

Előzmény: zoppermagnio (37481)
refse2 Creative Commons License 2021.05.16 0 0 37483

Asztaqrva! Ez nagyon durva!

Nem csoda hogy felment benned a pumpa.

Próbálj lehiggadni.

Holnap, balta helyett inkább ügyvédet (vagy politikust, újságírót)vigyél magaddal.

Még egy 50 ezer forintos palack miatt se kerülj börtönbe.

Fenyegesd őket fogyasztóvédelemmel, bírósággal. 

Előzmény: zoppermagnio (37481)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.15 0 0 37482

ja megszaladt a nulla.

Előzmény: halaloszto (37480)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.15 0 0 37481

Egy kedves esetet szeretnék megosztani veletek. Pénteken 14:00 körül történt.

A 2,1m3-es 200bar-os argon palackom kifogyott, sürgősen kellett volna de nem tudott (messert) cserélni a helyi telep és a palackfutár sem. Mivel épp székesfehérváron jártam, beszéltem a helyi hivatalos messer teleppel telefonon, hogy cserélik-e. megbeszéltük a (pénteki) napot és akkor mentem arra.

Igaz, hogy nem figyeltem eléggé, de mikor hazaértem akkor jöttem rá, hogy az történt a telepen:

- elvették a saját tulajdonú remek állapotú 200bar-os 2,1m3-es palackomat

- adtak helyette egy 150bar-os rozsdás hulladék palackot, amiben csak 1,6m3 van

- azt mondták 17600Ft, amit kifizettem kártyával

- bevették az összes személyes adatomat mert "kell a számlára"

- miután fizettem, odaddták a számlát amit aláírtam nekik

- a papíron az állt, hogy a bevett palackom bevételére 4500ft "cserepalack pótlékot" fizettem, 11000Ft-ot a gázért, 500Ft logisztikai pótlékot és 1000Ft-ot pedig valami "veszélyes áru kezelésért" (azért kerekítek mert a számlán nettó van)

- illetve a papíron az szerepel, hogy " a palack vevő általi átvételével bérleti jogviszony jön létre". nos, én a palackot a fizetés előtt átvettem.

tehát

- hazudtak a "cseréről" telefonon, és személyesen a magatartásukkal és hallgatásukkal

- írattak velem egy bérleti szerződést a tudtom nékül, amit aláírás előtt már kifizettem

- a jó palackomért egy hulladék palackot kaptam

- a palack űrtartalma jóval kevesebb mint amire számítottam.

- volt-nincs saját palackom

- jóval többet fizettem mint egy sima cseréért fizettem volna

Hétfő reggel megyek és szétcsapom a telepet. Nem látok a méregtől. nézzétek a híreket mert vér fog folyni. Következő bejegyzésem a börtönből lesz ha nem tudom visszacsinálni az "adásvételt"

halaloszto Creative Commons License 2021.05.15 0 0 37480

220ĺiter lesz az

Előzmény: Törölt nick (37478)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.12 0 0 37479

köszönöm mindenkinek a hozzászólást a zuhanyfüggöny rűdhoz. Mivel sürgőssé váltak a dolgok, iziben vettem hegesztőpasztát, lekentem, lemostam, lecsiszoltam fémmentes szivaccsal és ragyog mint a króm. Nem gondoltam volna hogy a cső nem veszít a fényezett állapotából. Már be van építve. A rozsdamentesség kérdésének még utánanézek, de ez a projekt sikeres volt.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.12 0 0 37478

Az eldobható 2,2literes argonban a töltett kb2200liter azt nincs a palack mindennel együtt 10kg, szerintem 6 kg volt de nem mértem.

Ahoz képest ez tank.

Előzmény: tigronca (37477)
tigronca Creative Commons License 2021.05.12 0 0 37477

Az ilyen túlméretezett munkahengerek 300bárt vigan produkálják,legalábbis szerintem.

Igen  sszerintem is , de ennek egy nyilvános fórumon nem adnék hangot.

Előzmény: Törölt nick (37476)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.12 0 0 37476

A sarokvarrat kb 350mm hossz.

Összesen 17 szál elektróda van benne. A győkbe 4 szál 2.5 fox-cel,a többi er23, 3.2-es.

Kicsit túl raktam az átmérőt,igy forgácsolás tiszta felületté alakult.

Ha netán ez lerobbanna,legfeljeb függőleges irányt vesz,nemhinném,hogy 40-60bár ezt megtenné.(co2)

Az ilyen túlméretezett munkahengerek 300bárt vigan produkálják,legalábbis szerintem.

Előzmény: tigronca (37475)
tigronca Creative Commons License 2021.05.11 0 1 37475

Egy tartály; min.  tartályfenékkel készül Ha egy kortó munkahenger  elficcen , max locsol egyet . A tied mit tesz ;robban!

Lehet 100-szor használod 101-edszerre elfárad a sarok varrrat.

Előzmény: Törölt nick (37474)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37474

Kotrógép hidraulika munkahenger . A fala 10mm az alja eredeti fenekelés. A teteje 20mm- es vaslemezből,a menet 3/4 col,kúpos. A furat 100mm,vagyis 3L. A 20kg töltetűt kiraktam a napra,igy felment 50bárig a nyomása. Igy 1.3kg- ot tudtam átfejteni. Ez kb 700L légnemű co2 .Kb másfél óra ,ha megállás nélkül hegesztenék. Légyszi javits ki,lehet,hogy 85óra!? 

A kis palack kb félnapi munka,és 3000ft volt a csap.

Igaz.....14kg,méhtelepi ára kb ezres.

Vagyis számoljunk 5ezret,mégsem 38000ft.........!

Előzmény: Törölt nick (37467)
gss Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37473

a rozsdamentes acél is egy acél

annak is van kritikus lehűlési sebessége

(ha jól rémlik amit szakmunkásban próbáltak tanítani)

gss Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37472

tűzoltó co palack abszolut használható

reduktor rámegy,ugyanaz a menete (legalábbis annál a két fajta palacknál amit én használok)

tűzoltásnál folyékony co jön ki,buvárcső van benne mint régen a szódás szifonba

emiatt fejjel lefelé kell használni,akkor légnemű állapotban jön ki a szénsav 

és a csapot óvatosan kell elzárni mert gyenge, nem arra van méretezve mint az ipari palack 

Előzmény: Törölt nick (37467)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37471

Amire válaszoltam, amiről egyáltalán a thread szól abban viszont van.  Evvan. 

Előzmény: MrJones512 (37470)
MrJones512 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37470

A hozzászólásodban (különösen az idézett mondatban) egy kumma szó nincs a rozsdamentes acélokról. Csak acélról.

Evvan.

Előzmény: Paco155 (37469)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37469

Aha. És az ugyebár megegyezik a rozsdamentessel amiről szó van. :P

Előzmény: MrJones512 (37468)
MrJones512 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37468

"Pl. az hogy levegőn történő hűlés nem elegendő az acél edzéséhez. "

Közönséges edzés

Az acélt edzési hőmérsékletre hevítjük, a hőntartási idő után a kritikus lehűtési sebességnél gyorsabban hűtjük. Attól függően, hogy az acél milyen közegben válik martenzitessé, vízedzésű, olajedzésű, légedzésű acélokról beszélünk. A nyugvó levegőn is edződő acélt önedző acélnak nevezzük.

(Forrás)

Előzmény: Paco155 (37463)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37467

Tűzoltó palack? Én azért nem veszek palackot mert nehéz és nekem nem műhelyem van hanem bodém, és nem hegesztek annyit.

Előzmény: Törölt nick (37466)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37466

Azért merészeltem a lenti ötleteim leirni,mert többen azért nem vesznek védőgázt,és reduktort a mig fogyóelektródás gépjükhöz,mert drágának vélik a fenti két tartozékot. Igazuk van,mert való igaz,hogy e két tétel kb a gép fele ára.

Én is aránytalannak vélem.....................!

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37465

Szerintem egyszerűb megvenni max 8ezerért egy lejárt nyomáspróbás 5m3,es oxigén pakackot. Ebbe vigan áttfejthető bármelyik hegesztőgáz. Gondoltam csak egy tartalék tárolásra,de létezik kicsi méret is hasonló palackokból. Szürke festéke meg gondolom,hogy mindenkinek van.

Előzmény: refse2 (37449)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37464

OK, köszönöm

Előzmény: Paco155 (37463)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37463

"Itt nem halmazállapotról hanem hőterhelésről beszélünk."

Na még egyszer.  Az acél megolvad. Persze, hogy megolvad hiszen meg akarod olvasztani. Innentől fogva az anyagszerkezete megváltozik. Az, hogy lehűléskor milyen anyagszerkezetet vesz fel az a hűlés sebességétől és a széntartalomtól (meg az egyéb ötvözők mennyiségétől) fog függni. 

"Tehát nem mindegy hogy milyen hőfokra melegíted, mennyi idő alatt, mennyi ideig marad azon a hőfokon és mennyi idő alatt hűl le."

Így igaz. Az első pont viszont biztos mert olyan hőmérsékletre kell melegítened ahol megolvad. Az pedig az ötvözőktől és a széntartalomtól függően biztosan 1200 fok felett lesz de lehet hogy 1536 fölött. Az hogy mennyi ideig marad olvadt állapotban az nem számít - akár egy másodpercet akár több órát, ha egyszer megolvadt akkor a kristályszerkezete felbomlott.  Az hogy hűlés közben melyik fázisban mennyi időt tölt az már számít - de te ezt nem tudod kontrollálni sehogy. 

"Ez az edzés alapelve. "

Nagyjából. Csak ehhez azért tartozna még némi tudásmorzsa. Pl. az hogy levegőn történő hűlés nem elegendő az acél edzéséhez. 

"Nyilván nem tudom hogy pontosan mennyi az amivel még nem fog megváltozni,"

Én viszont tudom.  Jóval, nagyon sokkal kevesebb mint amire gondolsz.  Olyan 200-400 fok közötti - te pedig felmelegíted 1200 fölé hiszen megolvasztod.

Javaslom a vas-szén állapotábra tanulmányozását, és az edzési és a megeresztési színhőmérséklet táblázatokra vetni egy pillantást. Meg ahogy rögtön az elején javasoltam úgy alapvetően átgondolni hogy mi történik egy kristályszerkezettel ha megolvad az anyag (segítek: a kristályszerkezet felbomlik)  

Előzmény: zoppermagnio (37462)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.11 0 0 37462

igazad van, lehet hogy nem volt jó a szóhasználat. Itt nem halmazállapotról hanem hőterhelésről beszélünk. Az acél anyagminősége megváltozik hőterheléssel. Tehát nem mindegy hogy milyen hőfokra melegíted, mennyi idő alatt, mennyi ideig marad azon a hőfokon és mennyi idő alatt hűl le. Ez az edzés alapelve. Nyilván nem tudom hogy pontosan mennyi az amivel még nem fog megváltozni, és nem tudom a különböző rozsdamentesek miben térnek el. De mindenhol azt hallom, hogy emiatt kell a rozsdamentes hegesztésénél a lehető legpontosabban megválasztani a hegesztési paramétereket, hogy a hőbevitel minél koncentráltabb és minél kevesebb legyen. Egy dologban nem vagyok biztos, hogy rozsdásodásról is, vagy csak az anyag egyéb fizikai paramétereiről van szó. Bakker, jó lenne egy tankönyv, ennek utána kell néznem.

Előzmény: Paco155 (37461)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.11 0 1 37461

"én úgy tudom, ha a hőbevitel nem éri el azt a pontot ahol az acél szerkezete alapvetően megváltozik akkor nem fog rozsdásodni. "

Ezt azért gondold át egy kicsit.  Segítségül: Ha az acél ömledékbe megy át azaz már folyik (ezt éred el hegesztésnél) akkor már régen elhagytad azt a pontot ahol a szerkezete megváltozik..... 

Előzmény: zoppermagnio (37455)
C20NE Creative Commons License 2021.05.11 0 1 37460

Szerintem a hegesztés után a kerekek el fognak vetemedni. Én csak megpróbálnám kifúrni.

Előzmény: Törölt nick (37451)
gss Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37459

https://www.hegesztobolt.hu/pacpaszta-rozsdamentes-anyaghoz-2300

de lehet hogy tényleg csak akkor kell ha szivárványos lesz a hegesztés és ezt awival el lehet kerülni

vagy "kizárt dolog mert nemtudom" :-)

MrJones512 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37458

"Adott egy kemény fogaskerék ami mellé szeretnék csavarozni egy lánckereket.
Annyira kemény a fogaskerék, hogy nem tudom megfúrni.
Hegesztés mennyire lehet hatásos? Vagy nem olvasztja meg a hegesztés se így nem lesz tartós?"

A fogaskerék valószínűleg betétben edzett acélból van. Csak a felső pár tizedmilliméteres rétege kemény a kopásállóság miatt. Ha ezt leköszörülöd róla, akkor simán fúrható.

Hegeszteni persze lehet (ő is csak egy közönséges acél alacsony, <0.2 % zéntartalommal), de a hegesztés közelében az edzésnek valószínűleg sanyi lesz.

refse2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37457

Lehet hogy ugyanarról a csiszolóról beszélünk, egy próbát talán megér.

refse2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37456

Én megpróbálnám vídiás kőzet fúróval(persze élesre köszörülve) megfúrni.

Egyszer láttam egy fogaskerék katalógusban hogy nem lehet ezeket hegeszteni.

Esetleg mig keményforrasztással, persze az sem mindegy mekkora nyomaték lesz a lánckeréken.

Előzmény: Törölt nick (37454)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37455

refse2

van fémmentes szivacsom amivel rézcsövek oxidrétegét szokták leszedni, de nem gondoltam rá hogy azzal bármi hatást érek el. ugyanarról a dologról beszélünk?

gss

én úgy tudom, ha a hőbevitel nem éri el azt a pontot ahol az acél szerkezete alapvetően megváltozik akkor nem fog rozsdásodni. Ezért nagyon fontos a rozsdamentesen a sebesség, áramerősség, és védőgáz. Ezt hívják "színvesztési tartomány"-nak. Eddig még nem sikerült magabiztosan megfejtenem hogy mit jelent és hogy mit kell látni, de a jelenlegi ismereteim szerint a szín fehérből indul, lesz szívárványszínű, majd sötétkék, lila és utána szürke, ami már a színvesztésti tartományt jelenti, mint amit ezen a képen is látsz (netről töltöttem). Tehát az élénk színek még OK. A matt felület megint más, az azt jelenti hogy a szén kiválik az acélból. Pl amikor nem gázlencsével hegesztesz. A fehér hegesztés azt jelenti hogy az eredeti acélhoz képest nulla a rozsdásodási potenciál eltérés, a szürke pedig azt hogy fekete acél minőségben vagy. Normál körülmények között a kék még nem rozsdásodik, savas környezetben lehet. Persze lehet hogy nincs igazam hiszen youtube-ról és internetről tanulok.

Azért írd le, hogy milyen pasztát javasolsz és utánaolvasok annak is, illetve ha hülyeséget írtam javíts ki.

Előzmény: refse2 (37450)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37454

Normállal ami van itthon :D Talán hss laposvasat viszi.

Inverterem, pálcám van. Minőségi fúrószáram nincs.

Előzmény: d_feco (37453)
d_feco Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37453

Laikusként...

Milyen fúrószárral akartad megfúrni? HSS? Kobalt ötvözet? WC? Mert az sem mindegy. Meg az sem, hogy mekkora fordulaton és milyen vastag fúrószárral kívántál dolgozni.

gss Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37452

én úgy tudom a hegesztés mellett igy rozsdásodni fog, ha nem kezeled le pácpasztával

Előzmény: zoppermagnio (37447)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37451

Sziasztok.

Adott egy kemény fogaskerék ami mellé szeretnék csavarozni egy lánckereket.
Annyira kemény a fogaskerék, hogy nem tudom megfúrni.
Hegesztés mennyire lehet hatásos? Vagy nem olvasztja meg a hegesztés se így nem lesz tartós?

refse2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37450

Azért kérdeztem az utólagos felület kezelést, mert létezik kézi csiszoló filc lap, amivel szépen szálra lehet húzni a felületet.

Előzmény: zoppermagnio (37447)
refse2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37449

Ez az ötlet, már az én fejemben is megfordult.

Én varrat nélküli cső két végének lehegesztésében gondolkodtam, és argon/corgon tárolására terveztem.

Max 10 bar nyomással, nagy palackból áttöltve a reduktor feltekerésével talán megoldható is lenne.

Örülök hogy másnak is eszébe jutott, de mérges is vagyok, hogy nem én készítettem elsőként :(

Előzmény: Törölt nick (37445)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37448

még pénzem is lenne szallagos fűrészre, de annyi rosszat hallok róluk hogy nem merek venni. A használt ipariak pedig horror áron vannak. Tulajdonképpen fűrészfogas körfűrészt akartam venni, azok nagyon királyok, de azoknak meg olyan gyorsan kopik a korongja én pedig sokat vágok rozsdamentest. 

Előzmény: Zsiga938 (37442)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37447

nem adtam hozzá hozaganyagot mert így is állati nehéz volt az elektródát tartani és fordítani, de jobban is szeretem így. Persze nem olyan erős, egyenlőre csak az elektróda vezetés kimaxolja a koncentrációmat ha nem tudok kényelmesen mellé ülni. A felülettel semmit nem csináltam, nincs polírozóm sem.

Előzmény: refse2 (37443)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37446

Előzmény: Törölt nick (37445)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37445

7végén készült,kotrógép munkahengerből.

Épp nemvolt közel 40 ropim,igy magam  csináltam saját részre. Igaz más nem tölti,én 1.3kg- co2- őt fejtettem átt.

3L- es,vagyis kiseb munkákhoz biztos job,mint a kb 50kg- osat cipelni.

Az alja gyári hegesztésű,felül 20mm- es lemezben a kúpos menet,a 10mm- es fal átthegesztése 17 szál 2.5,3.2- es elektródával.

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37444

Szép munka,gratula........

Előzmény: zoppermagnio (37439)
refse2 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37443

Jól látom? Ez hozaganyag nélküli hegesztés volt?

Hegesztés után tisztítottad a varrat környékét?

Zsiga938 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37442

Aha ezt a rajzolos dolgot probaltam en is, alatettem egy papirlapot es az alapjan mentem a flexxel. De az elso proba utan feladtam es vettem egy szalagos fureszt :P

Előzmény: zoppermagnio (37441)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37441

lol, simán szabadalmaztatható. Egy acéllemez éléhez képest mértem a szöget szögmérővel, felrajzoltam filccel a vonalat az acéllemezre, a vonalra fektettem a rudat, leszorítottam és a lemez éle mentén vágtam a csövet kis sarokcsiszolóval. néhány próba után már a két csővéget illesztve fél mm hézag volt a maximum eltérés. A vasasztalra is felszerkesztettem a rúd törését és ahhoz igazítottam a csövet, mert a vágott él nem volt elég pontos, hogy a rudak bezárt szögét kiadja.

Az első próbám az volt hogy először kivágtam a szöget zártszelvényből és azt húztam a csőre sablonnak, de nem vált be.

Előzmény: Zsiga938 (37440)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37440

Megosztod az uj vagasi technikat vagy szabadalmaztatni akarod? :)

zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.10 0 0 37439

Eddigi legnehezebb projektem... zuhanyfüggöny rudak 25x2mm-es rm csőből

egy szalagfűrész jól jött volna, de végül sikerült egy jó vágási technikát kitalálni

észrevételeket, javaslatokat, kritikát szívesen veszem!

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.07 -2 0 37438

Elolvastam a végén látható az alu szó.

Nem minden az amit más mond. A havi egy sör,vagy havi egy korty tömény még olyan mértéket nem haladt meg,hogy a zöldségtől félni kelljen..................... Az,hogy zöldség is van köztetek....................lehet,hogy gyakorlatban veteránabb,meg lehet,hogy töb évet dolgozott,mint néhány társunk..............................

Az én időmben az áramerősséget csavarhúzóval állitottam,vagyis a csokiban áttraktam a négy kivezetés egyikét. Ha meg finomitani kellett,a testkábel vége közé egy szál elektródát kötöttem sorba.

Ha már alap áram,meg csúcsáram. Mert ilyen potik is vannak a kinai csodákon.

Melyik az optimálisab,ha csúcs áram alacsonyab,vagy magasab az alapáramtól ?

Egy kisadag alkohol = szeb varrat,és ez nem jelenti azt,hogy a zöldség szivacsssssssssss !

Előzmény: halaloszto (37436)
Paco155 Creative Commons License 2021.05.04 0 0 37437

A legmagasabb alkoholtartalmú zöldség amit próbálsz :P

Előzmény: halaloszto (37436)
halaloszto Creative Commons License 2021.05.04 0 0 37436

Apám, legalább a video címét olvasd el.

Előzmény: Törölt nick (37435)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 37435

Kössz a válaszod.

Hasonlóra tippeltem.

Én alu hegesztéskor szoktam igy járni.

Előzmény: halaloszto (37434)
halaloszto Creative Commons License 2021.05.04 0 0 37434

Azt magyarázza, hogy ha túl hosszú az ív, akkor történik ez.

Előzmény: Törölt nick (37433)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.04 0 0 37433

Kettő perc,huszonöt másodpercnél miért csöppen el a hozaganyag,miért nem a hegfürdőbe,miért mellé,és ez kásás formának látszik.

https://youtu.be/Dnz_kkdBVQ8

[tamkov] Creative Commons License 2021.05.01 0 0 37432

Köszönöm neked is. Még nem álltam neki, mert nem sürgős a dolog, vannak fontosabb melók. Igen kicsit attól tartok hogy a sok hegesztésből pár nem sikerül, ezért gyakorolnom kell nem keveset, de úgyis rám fér :)

Ha úgy érzem reménytelen, akkor lehet tényleg önmetsző csavar lesz fakötésű alátéttel.

Előzmény: zoppermagnio (37430)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.01 0 0 37431

megint sikerült félreírnom pár dolgot, szóval 'kézzel rátekerés' és 'lamellás alátét'.

A hasasodásra figyelj, a kerítésoszlopok között mindig lehet (van) síkeltérés. ha előre lefúrsz vagy lerögzítesz egyenlő távolságú rögzítőpontokat akkor biztosan nem lesz jó. Olyan módszert válassz ahol egymás után hozod létre a rögzítési pontokat, folyamatosan figyelve a feszességre.

Előzmény: zoppermagnio (37430)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.05.01 0 0 37430

szia

lehet hogy késő, hisz már hétvége van, de én azt a vastagságú drótot amit már nem lehet hegeszteni azt mechanikusan szoktam rögzíteni. Már csak azért is mert ha 10 hegesztésből 1 nem sikerül akkor már elvitte a fene az egészet, megtoldani a drótot halál.

Ha van egy síkod ami párhuzamos a kerítéssel, akkor fogsz egy horganyzott opel csavart (tköm tudja mi a rendes neve) https://gipszkartondepo.hu/termek/onfuro-opel-csavar/ félig behajtod az acélba, rátekered a drótot, vagy ráakasztod a háló lukját és ráhúzod a csavart. Elég erős. Ha mégsem érzed erősnek, hosszabra hagyod a drótot és visszatekered a feszítőszálra Ha túl vastag a drót, akkor a kéttel rácsavarás nem megy, viszont csinos füleket hajthatsz belőle csőrös fogóval, és abba hajtod bele a csavart. Mivel a csavar ráfeszül a drótra, nem engedi kibomlani. . https://www.mastertrinity.hu/termek/csoros-fogo-kerek. Külön jópont, hogy nem kell lefesteni, de hegeszteni sem. Van olyan aki az opel csavar alá alátétet és lamellás anyát is tesz, hogy biztosan ne bomoljon, de szerintem ez felesleges. https://sheastern.en.made-in-china.com/product/PqgEaFZYOTRL/China-Serrated-Externally-Internally-Countersunk-Lock-Washers-DIN6798-A-DIN6798-J-DIN6798-V-.html

A dolog nem működik ha merőlegesek a síkok, akkor kell valami közvetítő felület, hegeszthetsz laposvasat ami már párhuzamos a kerítéssíkoddal, vagy hegeszthetsz anyacsavarokat amibe (mintha fülek lennének) visszahurkolod a kerítést, ez már fantázia kérdése.

A kerítésdrótnál mindig az a probléma hogy nem egyenletesen feszítenek a szálak, ezen segít a fenti módszer, de ha ponthegesztetted van akkor ezt kevésbé probléma, akkor inkább az, hogy hasasodik mert a rögzítések függőleges távolsága nem megfelelő. Ezért érdemes olyan megoldást keresni amit szerelés közben feszítesz, pl a második közül a laposvasas.

Előzmény: [tamkov] (37405)
Sony Black Creative Commons License 2021.04.29 0 0 37429

Köszönöm! Megy a mail! ;-)

Előzmény: pumpili (37428)
pumpili Creative Commons License 2021.04.29 0 0 37428

Dél-Pesten megpróbálhatom megcsinálni neked. Azért kérdeztem a vastagságot, mert a gépemen nincs impulzus funkció, ezért a vékony anyagokat nehézkes hegeszteni vele.

Az 1 mm menni fog. Ha érdekel keress meg e-mailben, a cím publikus.

Előzmény: Sony Black (37427)
Sony Black Creative Commons License 2021.04.29 0 0 37427

A hőcserélő mentes nyaka, ahol hozzá van hegesztve tuljadonképpen a menetvég a lemez anyaghoz. Ott lett egy lukacska :)

Hát hogy milyen vastag... A menetes rész kb 2,5mm, a lemez anyag talán 1mm lehet, de ez csak sacc.

Előzmény: pumpili (37426)
pumpili Creative Commons License 2021.04.29 0 0 37426

Milyen vastag anyagot kellene pöttyinteni?

Előzmény: Sony Black (37425)
Sony Black Creative Commons License 2021.04.29 0 0 37425
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.28 0 0 37424

Igen, ezt a hálót szeretném rávarázsolni. Ez van itthon, ráadásul nem akarom hogy kétszer ilyen nehéz legyen...

Úgy tűnik gyakorlás kérdése és úgy ahogy de sikerülni fog :)

Előzmény: itya (37422)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.28 -3 0 37423

Értem én,hogy villanymotor........ismered ezt a viccet?

Üdv.

Előzmény: itya (37422)
itya Creative Commons License 2021.04.28 0 2 37422

A kérdés nem az volt hogy létezik-e vastagabb drótháló!

Mi az ami miatt ez bonyolult..........?

Megérzésem szerint tisztába van vele hogy a vastagabbat könnyebb hegeszteni, de megérzésem szerint az az érzése hogy ő ebből a vékonyból akarja.

Előzmény: Törölt nick (37421)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.28 -2 0 37421

Létezik 50x50x4mm- es sikháló. Ez kényelmesen hegeszthető. 

Mi az ami miatt ez bonyolult..........?

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.28 0 1 37420

Átrakod mma ba ráraksz egy szelepes awi pisztolyt pult alól veszel egy kis argont és kész is a az awigéped. 

Én a hidkapoccsal csinálnám később bontható és gyorsabb.  Amig te vagdosod az 5mm laposacélt annyi idő alatt fel is szereled. 

Előzmény: [tamkov] (37419)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.28 0 0 37419

Saját részre két kis egyszerű "drótkapu" miatt nem akarok még egy gépet, palackot, anyagot venni.

(bár kipróbálnám az awi-t, csak nincs argon palackom, annyit meg nem akarok költeni rá)

Előzmény: Törölt nick (37416)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.28 0 0 37418

Megpróbálom :)

Valójában azért is jöttem a kérdésemmel, hogy lehetséges-e, érdemes-e próbálkoznom vele vagy van egyszerűbb módja.

Laposvasam 5x30-as van, azt szerintem nem kalapálnám formára.

Előzmény: Törölt nick (37415)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 -2 0 37417

Ime a gép,ha van rá igény,vagy munka,kereskedelemben kapható.

https://hu.banggood.com/ANDELI-TIG-250MPL-TIG-Welder-220V-Intelligent-TIG-Welding-Machine-COLD-or-PULSE-or-TIG-Welding-Cold-Welding-Spot-Welding-Tig-Inverter-p-1774622.html?cur_warehouse=CN&rmmds=buy

Mondjuk........................én biztos,hogy nem kerités mezőt gyártanék vele.

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 -2 0 37416

Ha mindenképp hegeszteni óhajtod......................ittvan a lehetőség. Ez brostűt összehegeszt.:

https://www.youtube.com/watch?v=AYgQjbFiZFA Hüm.

Ha horganyzott a dróthálód,kérdezz rá refse2 társunktól,ő kipróbálta a cusi huzalt.

Annyit én is tudok,hogy kis keresztmetszethet,és horganyzott lemezhez való,plussz amihez még jó lehet.

https://www.youtube.com/watch?v=lgIn7xydd5Q Csak tippelek,ha 0.8-as lemezhez jó,akkor 1.5mm-es dróthálóhoz is jó lehet.

Előzmény: [tamkov] (37412)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 0 0 37415

Hmm én az álványos ruhaszáritot is megpötyözöm pedig az nem vastag..

No Próbáld ki ha van c szoritod oda szoritod az anyagot és egy gyors pötyöt nyomsz de tényleg nagy árammal, próbadarabon. 10 perc alatt látni fogod megy e meg kell e a leszoritó. Laposacélból csinálhatod a leszoritót de én nem vagdosnák pluszba hanem formára kalapálnám nyomnám stb.

Előzmény: [tamkov] (37412)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 0 0 37414

Vazeee kezded megint... Feltekerem azt leszarom mert amig nem ég át addig jó. Gázelőfolyást is mert porbelessel dolgozom.  A vetélővel meg mit szeretnél? Ő hegeszti nem köti.

Előzmény: Törölt nick (37411)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.27 -2 0 37413

Aki keritést drótozott,biztos,hogy tudja,hogy mi ez......?

Ja....2db V betű van rajta.

[tamkov] Creative Commons License 2021.04.27 0 0 37412

Próbálgattam egy vas darabon, volt ami sikerült. Lehet gyakorlom, aztán megpróbálom újra. (Elkezdtem leszorítókat csinálni de elég macerás annyit :( )

Előzmény: Törölt nick (37410)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.26 0 0 37411

Mekkora amperra tippelsz ?

Kell e gázelőfolyás,ha igen mennyi ?

Csak kiváncsiságom hajt.

Kössz.....

Előzmény: Törölt nick (37410)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.26 0 0 37410

pontozd, tekerd fel az ampert 1mp azt szünet. Gázterelőt letámasztod többi menni fog. Mennyit hegesztettél? eddig?

Előzmény: [tamkov] (37409)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.26 0 0 37409

Először még magára a hegesztésre is rá kell éreznem :)

Sima vastelepi (olajos?) felületű. Most leszedtem, szinte mindegyik lepattant kisebb-nagyobb erővel a keretről, még a nagy pacák is. Megpróbálom először kis leszorító darabokkal rögzíteni

Előzmény: gss (37406)
Sony Black Creative Commons License 2021.04.26 0 0 37408

Kis segítség kellene nekem awi-s kollégától kilukadt egy rozsdamentes acél höcserelő. A luk tűszúrásnyi. Oda kellene egy pöttyintés. Budapest és vonzáskörzete lenne jó nekem főleg dél pest ha valaki van erre fele. Köszönöm a segítséget!

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.26 0 0 37407

Az átlós merevités nincs útban.

Egyébkénk van még kötési mód,csak drágáb,és munkaigényeseb. Ha a háló új,és horganyzott,a lágyforrasztás is működhet. Ettől drágáb a cusi. Ez utóbbit én még gyakorlatban nem próbáltam.

A háló megfeszitéséhez segitség kell mindkét esetben,a kötöződrótos fűzést lehet egyedül csinálni.

Előzmény: [tamkov] (37404)
gss Creative Commons License 2021.04.25 0 2 37406

Szerintem nem lehetetlen,csak rá kell érezni.

Ha rozsdás festékes akkor nem fog menni.

Hézag ne legyen lehetőleg, és a zártszelvényre menjen a hegsztő huzal, a drót ha lehet lejjebb legyen hogy az ömledék ráfollyon, esetleg a drót másik oldalát meg lehet támasztani egy réz tömbbel.

Kicsit vastagabb sodort huzalból gyártottam kandallórácsot egy ideig, eleinte kinlódtam, de amikor ráéreztem már ritkán engedte el.

Előzmény: [tamkov] (37399)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37405

Rögzítőkapocshoz túl vékony, puha a drót. Az egyik kapu szögvas, ott a csavarozás sem annyira célszerű, bár le lehet vágni ami kilóg. De a leszorítós jó ötletet: laposvas darabokból készítek lefogatókat ezekkel minden második 10 centis részt lefogatom és odapontozom. Esetleg még vágókoronggal húzok egy csíkot bele a drótnak hogy ne álljon el a leszorító a kerettől.

(bár esztétika másodlagos, csak egy kertkapu lesz)

Köszönöm ;)

Előzmény: Törölt nick (37403)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37404

Nem rossz ötlet, mintha láttam is volna hasonlót. Viszont van egy átlós merevítőm ami útban van ha ha a keret közepébe teszem. Ha ehhez nem is, még lehet szükség lesz rá valamikor, köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (37402)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37403

Csinálj rá leszoritót és azt pontozd oda. Úgy képzeld el mint a hilti szalagot.

A rögzitökapocs nem megoldás amúgy?https://www.arvai-kerites.hu/termek/dupla-hidrogzito-keriteselem-rogzito-kapocs/

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.25 -2 0 37402

Én dróthálót kötöző dróttal erősitettem.

A zártszelvény keretbe 8mm- es köracélból keretet csináltam. Ez 40mm- es távtartó 8- as köracélokkal kb 300mm távokkal behegesztettem a zárszelvény keretbe

Festést követően a dróthálót ezzel fogattam be.

A kötöző drótot feltekertem egy V kivágású lemezre,igy ez áttfért a háló rácsozásán,és a 8- as köracél,és zártszelvény közti résen.

Megérzésem szerint 1.5mm- es drótot nehézkes hegesztéssel megoldani.

Előzmény: [tamkov] (37401)
[tamkov] Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37401

60*100

Előzmény: Törölt nick (37400)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37400

A háló mekkora osztású?

[tamkov] Creative Commons License 2021.04.25 0 0 37399

Sziasztok!

Nem feltétlen hegesztés: Hogyan lehet egyszerűen ponthegesztett kerítéshálót (1,5mm) zártszelvényre rögzíteni? Hegeszteni (co2) nem sikerült jól :( Vagy a kerítésdrót olvad el vagy a zártszelvénybe nem olvad be, elengedi (igaz nem csiszoltam le sajnos).
Ami úgy ahogy sikerült, hogy elkezdtem a drót mellett hegeszteni, majd rámentem a drótra egy pillanatra. Lehetséges egyáltalán hegeszteni, próbálkozzak tovább vagy van valami jobb megoldás?

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.25 -1 0 37398

A fiatalok nem hegesztenek oxigén- disu aparáttal,igy hogy is tudnák a jelentését, a hegesztőpisztoly tisztitónak,vagy szurkálónak.

Mivel gúgyolódás érzetű néhány társunk irása,igy másolok ide egy linket.

Reklámban találtam,itt hegesztőtengelyeknek titulálták,vagyis túltettek rajtam isssssssss!

Nem akartam magyarázkodni,másoktól elnézést kérek.

https://sweetbuy.hu/termek/smart-rods/

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.23 0 1 37397

Az oxigénszurkálóval meg a pálcával :D

Előzmény: mukkelek (37396)
mukkelek Creative Commons License 2021.04.23 0 0 37396

értem, de hogy.... :-)

Előzmény: Törölt nick (37395)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.21 0 0 37395

Mindjárt jön hogy értem de hogy...

Előzmény: d_feco (37394)
d_feco Creative Commons License 2021.04.21 0 0 37394

De már belinkelték lentebb a kérdésedre a megfelelő videót. De tessék, ez már motor tekercselésére is alkalmas vastagságú alu 'rezesítése'. Nos, ezt mosd képzeld el még vékonyabb kivitelben. 

https://youtu.be/1Dl2XiW5TOs

Előzmény: Törölt nick (37393)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.21 -1 0 37393

Olyat már láttam,hogy rézgálic ( permetszer) oldatba mártott elektródafogó létezik,de ugyanúgy a minden második szavad számomra értelmetlen,igy nem reagálok rá.

A réz,és alu kapcsolatát úgy értettem,hogy ezek szemcseszerkezete hogy kapcsolódik. Ugyanis , még nem találkoztam olyan emberrel,aki ezt a két fémet forrasztja,vagy hegesztené össze. Csupán ezért tettem fel az értelmetlen kérdésem.

Előzmény: d_feco (37391)
Paco155 Creative Commons License 2021.04.21 0 2 37392

Csak az van.

Előzmény: d_feco (37391)
d_feco Creative Commons License 2021.04.21 0 3 37391

"...hogy kapcsolják össze a vörösrezet az aluval?"

Nagyon egyszerű a magyarázat. Az alumínium vezetéket belemártják diacetil-borkősavészter-monogliceridbe, ezután eloxálják dehidro-aszkorbinsav vizes oldatában, majd pedig rézhidroxi-klorid oldatban galvanizálják. Ezután glicin-hiráttal kezelik. Így a helyzet definici szignatúrájának a hebridálódása közben megszűnik az impertinens magatartása.

Egyéb visszatérő, értelmetlen kérdésed van még?

Előzmény: Törölt nick (37390)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.21 -2 0 37390

Itt a syinergikus funkció kihúzva,vagyis nincs. Ha mégis egy potival álitják a két funkciót,vagy a kezelő tudatlan,vagy téves a tájékoztatás.

http://www.iweld.hu/index.php?p=termekreszlet&id=6040

Ismerem a syinergia kezelését,valóban egy poti elég az adott keresztmetszet hegesztéshez. De ehhez a háttérbeállitásokra van mód. Többek közt a huzal sebességén is van mód állitani.

Egyik társunk irja a porbeles alu huzalt. Én nem láttam,de láttam hegesztőkábelt,ezek erei 0.2mm átmérőjűek,vörösrézből készültek,ezek megtöltve alaminiummal...........hümm.

Szóval megértem,hogy vörösréz cső,de ezt hogy töltik meg,és hogy kapcsolják össze a vörösrezet az aluval?

Ez itt a kérdés a porbeles aluhuzalt ismerő társunkhoz,és itya társunkhoz.

Lehet ócsárkodni.......megvan engedve.

Előzmény: C20NE (37382)
bohrer Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37389

AWI nál tudom hogy argon kell hozzá. Ezt a gépet a neve alapján gondoltam csak a porbelessel. 

Előzmény: Mnagy (37388)
Mnagy Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37388

Soha nem gondoltam volna, hogy ez a gépnév ilyen gondolatot ébreszt. Az aluhoz argon gáz, és alu huzal kell, a flux a porbelest jelenti ami acélhoz való. Ezt a két rövidítést vonták össze gépnévnek amit benéztél szerintem. Ezek plusz funkciók, lehetőségek az alap "Co2" mellé.

Előzmény: Törölt nick (37386)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37387

Én sem pedig érdekes lenne

Előzmény: Törölt nick (37386)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37386

Én nem láttam még porbeles huzalt alumíniumhoz, úgyhogy marad a már sokak által leírt opció...

Előzmény: bohrer (37385)
bohrer Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37385

Valaki próbált már ALU huzallal hegeszteni   Iweld  Gorilla Pocketmig 185 aluflux géppel? Ez porbeles aluhuzallal mehet a neve alapján? Nem hengerfej hegesztésre gondoltam nyilván. 

itya Creative Commons License 2021.04.20 0 1 37384

Lóval akarsz kártyázni.

Ilyen flancos értelmiségi generátorokat ez a félnótás nem ismer, csak a dimankót. 

:-)

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37383

Kár vele foglalkozni, pontosan tudja miről van szó, illetve hogyan működik.

(persze az is lehet, hogy tényleg felejt, vagy túl sok metil-alkohol került a házi párlatba, vagy őt az Index.hu ezért pénzeli. Kitudja 🤷‍♂️.)

C20NE Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37382

A MIG egy feszültséggenerátoros meghajtással működik (Az MMA áramgenerátoros) ezért az áram direktben nem állítható, az majd kialakul. Hogy mitől? Attól, hogy milyen intenzíven tolod az ömledékbe a drótot. Tehát drótsebességet állítod és ezzel az áramot is. Érted, egyetlen potival.

Előzmény: Törölt nick (37380)
Paco155 Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37381

"Értem,de a haverom miért állitja azt,hogy egy poti állifja mindkettőt." 

Azért mert tényleg egy potméter állítja

"Állitólag a haver nem tud külön áramerősséget,és külön huzalsebességet állitani."

Igazat mond, nem tud - lást feljebb

"Miért?"

Mert így működik a fizika

Előzmény: Törölt nick (37380)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37380

Értem,de a haverom miért állitja azt,hogy egy poti állifja mindkettőt. Meg azt is értem,hogy ez a gép nem synergikus,mégis ezt a látszatot kelti. Állitólag a haver nem tud külön áramerősséget,és külön huzalsebességet állitani.

Miért? A porbeles huzal szószerint hernyót csinál. Láttam a fotóját. Igaz,a második fotó már job,de rettentő csúnya,magas,kb 3mm,és beolvadás mértéke gyengének látszik.

Előzmény: C20NE (37377)
mukkelek Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37379

Hát én megvettem. Igaz 10 ezer forint volt, de kötött, keménytáblás, fényes papíron (lehet, hogy tartós, de csillog). Szerintem megéri ettől függetlenül a tartalom miatt.

Előzmény: pumpili (37363)
Paco155 Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37378

"Szerviz,vagy szakember utólagosan állithatóvá tudja e tenni?"  Nem.   Ők sem tudják megbaszni a fizikát.

Előzmény: Törölt nick (37374)
C20NE Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37377

Nem érted! Valójában az áram az ívfeszültségtől és a huzalsebességtől függ, csak az érthetőség kedvéért néha A-ben írják ki az értéket. Amikor Te áramnak látod amit állítasz az valójában huzalsebesség.

Előzmény: Törölt nick (37376)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37376

Ha már félig szynergikussá tették,ez miért fix,és nem módositható..? Nemigaz,hogy egyetlen poti földhöz vágná a gyártót!?

Corgon védőgáz helyre hozhat e némi hegesztőáram hiányt? Megérzésem szerint az esetleges hosszabitó hossz,vagy betáp áram gyengeség lehet a baj.

Előzmény: C20NE (37371)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37375

Ha nem 5 mm tert hegesztettél volna porbelessel tudnád hogy csak polaritásváltás kell a gépben a tömör huzalhoz képest. Semmi más.

A huzaltolással emeled az ampert is. 1m/10A 5 m/120A stb meg hozzá állitod a feszültséget. Ezzen most mit akarsz bütykölni?

Előzmény: Törölt nick (37374)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37374

Szerviz,vagy szakember utólagosan állithatóvá tudja e tenni?

Kössz a rövid válaszod.

Előzmény: Paco155 (37373)
Paco155 Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37373

"Állitása szerint porbeles huzal esetén egy poti állitja az A- ert,és huzalsebességet. Ez igaz?"  Igaz

"Vagy co2 védőgáz ,tömörhuzal esetén ez külön állitható?"  Nem

Előzmény: Törölt nick (37370)
Koli1994 Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37372

Igen, szuper. 

Köszönöm, szépen!

Koli

Előzmény: Adamo_sx (37369)
C20NE Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37371

Mivel a huzalsebesség konstans feszültség mellett arányos az árammal így simán elképzelhető. :-)

Előzmény: Törölt nick (37370)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37370

Szerintetek mit jelent ez a kifejezés.; hidegszivóssági tényező

Egyik ismerősömnek van iweld gorilla 205 aluflux gépje.

Állitása szerint porbeles huzal esetén egy poti állitja az A- ert,és huzalsebességet. Ez igaz?

Vagy co2 védőgáz ,tömörhuzal esetén ez külön állitható?

Adamo_sx Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37369

Előzmény: Adamo_sx (37368)
Adamo_sx Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37368

Erre gondolsz?

Előzmény: Koli1994 (37361)
pumpili Creative Commons License 2021.04.20 0 0 37367

Igen, az nCore-on is a 96-os kiadás van fent. Van egy olyan könyvem, hogy Dr Szunyogh László - Hegesztés és rokon technikák kézikönyv, 2007-es kiadás. Ez nem lenne jó? 

Előzmény: Koli1994 (37366)
Koli1994 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37366

És sajnos nem is jó, mert ez nem az átdolgozott kiadás. 1996-os. Elvileg van egy újabb - 2003-as - verzió az kellene. A Cokom Mérnökiroda Kft. a kiadója.

Előzmény: Koli1994 (37365)
Koli1994 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37365

Vagyis megvan ott is... Csak millió GIF-ből. Próbálkozok a letöltéssel, de eddig még nem indult el... Reménykedek!

Előzmény: Koli1994 (37364)
Koli1994 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37364

Sajnos csak eStone-om van. Ott nem találtam...

Előzmény: pumpili (37363)
pumpili Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37363

Mármint a zsebkönyvet.

Előzmény: pumpili (37362)
pumpili Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37362

Az nCore-on megtalálod.

Előzmény: Koli1994 (37361)
Koli1994 Creative Commons License 2021.04.19 0 0 37361

Sziasztok,

Egy hegesztési-terv feladathoz szükségem lenne Gáti József: Hegesztési zsebkönyv: 3.1.3. Komócsin: Védőgázas ívhegesztés 3.70 - 3.90 táblázatokra, hegesztési irányértékek kinyeréséhez.

Pontosabban elég lenne az a táblázat, amiben irányértékek vannak KL7C = P265S (ötvözetlen acélok egyszerű nyomástartó edényekhez) acélok sarokvarratainak hegesztéséhez PB helyzetben. A hegesztendő anyagok vastagsága 2 mm. Kellene a varratkeresztmetszet (mm2), huzalátmérő (mm), huzalelőtolási sebesség, hegesztési sebesség, áram, feszültség, sorok száma, stb...  

Ha valakinek megvan, befényképezné nekem?

Köszönöm,

Koli

champ1 Creative Commons License 2021.04.15 0 0 37360

köszi, holnap felhívom!

Előzmény: marcony (37359)
marcony Creative Commons License 2021.04.13 0 0 37359

Próbálkozz itt: Alucrom BT

Igen nagytudású hegesztő szakemberek.

1106 Budapest
Fehér út. 10.
Kapcsolat

Fábián Péter

Telefon:

+36 30 6869372

+36 20 9868655

Email: aluchrom@freemail.hu

Előzmény: champ1 (37354)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37358

Lehet itt is tudnának segíteni:

https://www.facebook.com/groups/610377769760116

Előzmény: champ1 (37356)
refse2 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37357

És nem tudnak ajánlani valakit?

Előzmény: champ1 (37356)
champ1 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37356

Nem foglalkoznak javítással

Előzmény: refse2 (37355)
refse2 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37355

Dunakeszin van a Hegesztés centrum.

Keress rá a neten, hegesztő gépeket árulnak, talán hegeszteni is tudnak.

Előzmény: champ1 (37354)
champ1 Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37354

Sziasztok,

Hátha szerencsém van egy javítással kapcsolatban.

Van egy szódás ballonom, aminek az alja kilyukadt. 

Rozsdamentes acél, kb 1 mm lemezvastagság és egy tűhegynyi lyuk az alján. Gödön lakom, és itt vagy a környéken keresek egy mestert, aki be tudja hegeszteni. Nagyon megköszönném bármi segítséget :-)

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.10 0 0 37353

Kipróbáltam a Mastroweld gépet.

Hiba nélkül dolgozik,vezérlő elektrónikát cseréltek benne.

Köszönöm a Mastroweld szerviz preciz munkáját.

Előzmény: Törölt nick (37352)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 -1 0 37352

A mastroweld esetén az történt,hogy ebből a tipusból kevés jött be az országba. Tudták,és nekem is elmondták az első szervizelésnél,hogy impulzusos állása nem az igazi a gépnek,ezért is adták jóval keveseb áron.

A fő hiba akkor jött létre,amikor a kezelőfelület lefagyott. Ekkor küldtem vissza másodjára. Állitólag raktak bele egy másik panelt. Erre tegnapi hivásomkor elmondta a szerelő,hogy a gép hibátlan. Én akartam ez helyett egy 400v,ost,de igy mivel a gép hibátlan,igy még ráfizetésem ellenére sem cserélik. Majd kiderül,hogy esetükben mit jelent a hibátlan szó.

Az új gépem ma megérkezett a szervizbe,a telefonhang elmondta,hogy állitási hiba miatt nemfogott ivet.

Na erre megint kiváncsi leszek,mert ha csak holnap kerül vissza,a szerviz állitásai mind elvész.

Pedig kértem,hogy ezeket papirra irják le.

Előzmény: NeomatiK (37350)
gss Creative Commons License 2021.04.08 0 1 37351

Pont a nyilvánosság ereje az amivel ezen lehetne változtatni.

Vélemény a google "helyek"-ben a kereskedőről, a konrét termékről az árukeresőn, és akár itt.

Már annak is van ereje ha youtube-ra video kerül fel az adott márkával a video címében. (tapasztalat)

Előzmény: Törölt nick (37349)
NeomatiK Creative Commons License 2021.04.08 0 0 37350

Én a helyedben rákérdeznék konkrétan a szervíztől, mielőtt visszaküldik. És nem fogadnám el, ha lebutított verziót küldenének! Álljon már meg a menet!

Előzmény: Törölt nick (37347)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.08 0 0 37349

Megérzésem szerint,nem csak az importőr a hibás,hanem akitől importálja,harmadrész meg aki eladja a terméküket.

Erre sajnos egy negyedmiliós második példám is van. Most nem irom ide a termék nevét,mert szerintem ők is itt olvasgatnak. Vagyis ha ócsárolom őket,jóesélyem lehetne arra,hogy igaz beveszik a két hetes új gépet,aztán nézegetik egy hétig,és visszaküldik. A legmegrázób , pedig az,hogy a kereskedőnek besegitettem kb 3 évtizede,sőt napjainkban is,és pont egy ilyen ügyféllel cirkuszolnak. Ja,a gépem indigós,mert a testvérét is még eladást megelőzően viszi szervizbeeeeeed! Vagyis lehet,hogy a kereskedő nem hibás. Az én javallatomra próbálta ki a második gépet. Hümmmm

Előzmény: refse2 (37348)
refse2 Creative Commons License 2021.04.07 0 1 37348

Akkor a Mastroweld szervizt se fogjuk ajánlani senkinek.

A garanciás gépet nem tudják megjavítani, inkább kiveszik belőle a hibás funkciót ???

Fogyasztóvédelmi szempontból erősen aggályos!

Ha bevisznek egy bevont elektródás invertert a szervizbe, akkor majd raknak bele trafót ? 

Előzmény: Törölt nick (37347)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.07 -4 0 37347

Ha igaz,a hétvégére hazaérkezik a Mastroweld mig duplainpulzusos gépem,megfosztva az inpulzustól. Vagyis cseréltek kezelőpanelt benne,ami régebi kiadásból származhat. Legalábbis ezt vettem ki a szerelő szavaiból. Igy állitólag nem fagy le, fe mig működik hibátlanul. Igy nem lehetséges a gép másikra cserélése.

Holnap viszik az új gépem szervizbe. Volt az üzletben egy ugyanilyen új tipus,a manuális hibás mig funkció annál is megvan,úgyhogy a boltos 2 gépet visz szervizbeeeeee!

Lehet...........könnyen lehet,hogy marhaság volt fél millát gépekre költenem,ma a régi trafóssal villogtam,ennek nincs párjaaaaaaa! Ilyen szinergia,olyan pulzálás,ilyen processzor,amolyan csili- vili,egy nagy kaki az egész.........

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.06 -3 1 37346

Nemtudom,hogy miért gondolom,de egy fórum akkor jó,ha peregnek a gondolatot,viták,ócsárkodások is érezhető.

Mostmár tudom,hogy sok fórumtárs miért nem szól.........

Szerencsésnek mondhatom magam,mert mostmár van Attila2 is,vagy ha nem ez a neve,bocsi.

Tehát létezik még hasonló ember mint én,ez engem vigasztal.

Csak a humor kedvéért irom.

Láttam disznó orrába rézdrótot harapófogóval megcsavarni.

Igaz.......itt ennek nemkellett áramot vezetnie,de kérdezem.

Ha én hasonlóan csavartam össze a kötéseim,és gyantás ónnal ezeket befutattam,hogy csinálhat ez tüzet?

Ja..........tudom,ha valaki a vezetékek végeit disznókarikázás módján ősszecsavarjaaaaaaa  !

Üdv az itya társunknak,örültem,hogy ittvagy.........

itya Creative Commons License 2021.04.06 0 1 37345

...meg a rádioaktív wolfram, vizes élelmiszeripari co, kondenzátoros egyenirányítás, pulzushegsztés, és freki nélkül halott az alumigmód...

De tuti lesz még bőven részünk hasonló agymenések megismerésében. 

Előzmény: d_feco (37344)
d_feco Creative Commons License 2021.04.06 0 3 37344

Meg az alumig mód...

Előzmény: Törölt nick (37343)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.06 0 3 37343

Nincs itt vita.

Attilától tudjuk a 3 fázis meg a pálca a király ne feled.

Előzmény: Garashan (37342)
Garashan Creative Commons License 2021.04.06 0 1 37342

Isten őriz, hogy veled akarjak vitatkozni.

A műhelyt újra fogom húzni, falon kívül a plafonon szerintem 6-os vezetékkel csőben. Ahol kell áram ott teszek leágazást róla lokális védelemmel. A leágazás keresztmetszete a dugalj/védelem függvénye lesz.

Lakás: abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egész alá van pincézve (a pince meg nem is igazi pince, mert domboldalban van a ház, így egyik fele kilóg a földből és a bejárat talajszintben van). Ahol kell ott csak átfúróm a födőmet és azt a kevés függőleges szakaszt majd bevésem a falba. Amúgy a teljes hálózat csövezve van lakáson belül, de anno arra nem gondoltak, hogy valaha kevés lesz a hálózat és majd bővíteni kell. Így csillagrendszerbe lett csövezve végig egy csővel. Azt meg hiába cserélném ki izmosabb vezetékre nem tennék rá combosabb kismegszakítót, mert a fali aljaztok nem tudnak 16A-nél többet átvinni, így nem biztosíthatók többre.

Az új dugaljak meg egyedül fognak csücsülni egy-egy kismegszakítón, így elvileg a későbbiekben nem lesz velük gond. Gond alatt most azt értve, hogy nem mehet egyszerre sok készülék. De mint lentebb írtam, ezzel azért megvárom a vízvezeték cserét, mert akkor amúgy is muszáj lesz csempét cserélni.

Visszatérve Attila13LIX-ra. Részemről azt csinál amit akar. Már több éve olvasom a fórumot, ismertem a régi nick nevét is. Az utóbbi pár hozzászólásának is többször neki kellett ugranom mire rájöttem, hogy ki, kivel, mikor és hol van. Nem tartom magam buta embernek, de sokszor nehéz értelmezni amit ír. Ez meg már csak hab a tortán, hogy sok esetben mond számomra elfogadhatatlan dolgokat. És teszi mindezt teljes magabiztossággal. Páran próbálták már felnyitni a szemét, nem túl sok sikerrel.

Előzmény: Törölt nick (37341)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.06 0 0 37341

de régen többet fogyasztottak. hütö kb 200W bojler 1200W tól felfele vizforraló meg ilyenek megint csak, ha azt nézed hogy van 2000W a rendszerben még/kompresszor/ ki is szedted.

Most a tv 120w szgép 100 w Ez két régi izzó. a hütő 200W/2 izzó/ mélyhütő megnem nézem 120w.  egy piritó 1200w hajszáritó 700

32 A kicsit jobb, de megbaszhatja ha szar a rendszer. Nővéremnél a falba van bevakolva a vezeték 6-7 éves 1,5mm es volt vita vele ki is égett..

Kurva cső behuzod azt jól van, nem gond a bővités. műhelybe az órától vinném legalább 2,5 feles de inkább 4 es vezetékkel. nem tétel egy beszart panelhoz képest.

Hát 95 töl nem volt luxus a szgép, 2000 évektől a klima. 

Előzmény: Garashan (37340)
Garashan Creative Commons License 2021.04.06 0 0 37340

Ezzel nem vitatkozok. De régen mennyi elektromos fogyasztó volt? Egy darab hűtőgép, egy vasaló, a tehetősebbeknél TV és még egy-két kisteljesítményű dolog.

Nálunk a ház szét van dobva 3 körre. Alsó szint északi oldal az L1, déli oldal az L2, manzárt (tetőtér) az L3. Északi oldalon van a jelentősebb terhelés, mert ott van a konyha és a fürdőszoba. A kedvesem előszeretettel szeret több fogyasztót is elindítani, mint amennyit a hálózat elbír. Így főleg télen járkálok le a pincébe visszanyomni a kismegszakítót. Csak a nagyobb teljesítményű gépek: mosógép, mosogatógép, szárítógép, elektromos sütő, mikró, vízforraló, kávéfőző. Ebből egyidejűleg max 2 mehet, mert 3 esetén ha egyszerre kezdenek el fűteni, akkor lemegy a kismegszakító.

A ház valamikor a '80-as évek legvégén épült, 2,5-es rézvezetékkel. B16-osnál nagyobb kismegszakítót nem fogok felrakni. Mivel lassan aktuális egy teljes vízcső csere, így akkor szépen leverem a csempét és a pincén keresztül húzok be új vezetékeket direktbe a nagyobb fogyasztókhoz szimmetrikusan terhelve a hálózatot.

Előzmény: Törölt nick (37339)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.06 0 0 37339

hát 1,5 öst régen mindenhová használták. Az egész ház villágitása 140W most, régen meg :D 100Wos izzó mindenhol.

"Nálunk" ugy csinálták az okosok hogy 32A ment az órába 16A a házba egy vezetéken. 1 16 os az órától vihető.

és az órán volt egy konnektor ami ugyan 16A os de nincs közte vezeték. külön biztositékkal. Na onnét ment az 2x30 méter hoszabitóval is gond nélkül a hegesztő.

16A/3680W na most nálunk okosmérő van: mélyhütő, hütő megy a mosógép, tv, szgép, kis villágitás 500W oszt elméletileg ezzek A+ os fogyasztók.

Ennyit régen egy reflektor megevett. Na akkor most 1000W ra rábaszunk egy hegesztőt azt csodálkozunk hogy nem megy

Előzmény: C20NE (37334)
zoppermagnio Creative Commons License 2021.04.06 0 0 37338

tilos teherviselő elektromos kötést forrasztani, mert hőhatásra kiolvad >> zárlat, tűz, stb

Előzmény: Törölt nick (37335)
Paco155 Creative Commons License 2021.04.06 0 3 37337

"hogy szerinte felejtenie kellene"

Ezzel egyet is értenék, ha ezt a fórumot felejtené el végre

Előzmény: itya (37336)
itya Creative Commons License 2021.04.06 0 3 37336

engedd el

lóval ne akarj kártyázni

attila már annyit tud hogy szerinte felejtenie kellene

Előzmény: Garashan (37332)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.06 -3 0 37335

Szeva.  Gyantás cint használtam. Ha tv,rádió,számitógép kütyüjeit is gyantás cinnel szerelik,gondolom,hogy az ezekhez használt vezetőket is lehet lágyforrasztani,és ezek is tartós biztonságos kötésre,áramvezetésre hivatottak.

A 13 fém közül középtájon van a cin.

https://www.greelane.com/hu/tudom%C3%A1ny-tech-math/tudom%C3%A1ny/the-most-conductive-element-606683

Igazad lehet,van aki savat használ tisztitáshoz.Létezik horgannyal higitot sósav. Magyarán a savat ez meggyengiti,ugyanakkor a fém ami belekerül folyékonnyá válik. Én már kb 30 éve is cinfürdőbe nyomtam a hegesztőkábeljaim végét. Eztkövetően vizzel megmostam,és a gumi- réz tövét szilikonspray- al megfújtam. A fotóm nem árulkodik réz oxidációról.

Egyedül dolgozom,vagyis egy fogyasztó működik.

A legnagyob a hegesztő,de az inwerternek elég max 3kw. Ha mások 1.5mm2- el ( alu) működtetik a 2kw- os vizbolylerüket,akkóóó miről beszélünk.

Előzmény: Garashan (37332)
C20NE Creative Commons License 2021.04.06 0 1 37334

2,5->16A

bocsánat elírtam

Előzmény: C20NE (37333)
C20NE Creative Commons License 2021.04.06 0 1 37333

A ma érvényben lévő ajánlás a 1,5->13A, 1,5->16A

Előzmény: Törölt nick (37331)
Garashan Creative Commons License 2021.04.05 0 1 37332

Már sokadjára ugrik el a hozzászólásom a telefonon szóval nem gépelem le megint az összes gondolatomat.

1. Nem úgy számolunk áramot, ahogy te gondolod. RLC áramkörök esetén minden mindenre hat és visszahat.

2. A 3kW 3f villanymotor kb 5,5-6 A áramot vesz fel a hálózatból. Ismeretlen tényező számomra a cos fí értéke, ezért csak kb az érték. Ezt az áramot is csak maximális teljesítmény esetén veszi fel. Indításkor felveheti ennek töbszörösét is, de erre találták ki a lágyindítókat vagy a csillag-delta kapcsolást. De úgy tűnik, higy a B16-os kismegszakítónak nem okoz gondot.

3. A vezeték keresztmetszet egy dolog. De tervezni kell még melegedésre és feszültség esésre is. Ha messze van az órától a garázsod, akkor hegegesztéskor simán eshet annyit a feszültséged, hogy az inverter annyit kompenzáljon áramfelvétellel, hogy a kismegszakító leoldjon.

4. Remélem, hogy a lágyforrasz folyasztószerét letakarítottad 20 éve, mert ha nem, akkor simán eloxidálhatta ennyi idő alatt a kötéseidet. Akkor viszont nő a vezeték ellenállása, növekszik az átfolyó áram, csökken a feszültség és vissza kanyarodtunk a 3. ponthoz.

+1: De a 2,5-es vezetékkel én nem szórakoznék. Kell az órától egy szakemberrel kihúzatni a műhelynek egy megfelelő vezetéket direktbe. Aminek a keresztmetszete tervezve van az órától való távolságra és az egy ideejűleg használt gépekre (pl. világítás, kompresszor, plazmavágó simán mehetnek egyszerre üzemszerűen is [esetleg mellé télen egy hősugárzó, ha nagyon fázik a munkás és nincs más fűtés])

Előzmény: Törölt nick (37330)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 0 1 37331

1,5mm² vezetéket 10A os biztivel védjük...

2,5mm² 16A ral.  Inkább a biztositék oldjon mint a vezeték égjen.

Óránál nincs konnektor? Én onnét használtam. Máshonnét elég szarul muzsikált.

Előzmény: Törölt nick (37330)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 -3 0 37330

Igaz....................a főépület hálózata réz,és 1.5mm2,de a garázs felé réz,2.5mm2-es,és gyantás lágyforrasztással csináltam kb 20éve. B16 van a tesómnál,vagyis akaratlanul,tudatlanul irtam a C16-ot,vagyis ilyen kéne neki is gondolom. Bár.....................érdekes mert a három fázisú gyorsvágója,meg a 3 fázisú hidraulikus rönkhasitója (3kw) egyszer sem csapta le !!!!

Tesóm iweld195-öse csak mások hálózatánál akadozott.

Az iweld235 papirján max 18-25A irtak.

Én 60-120A között hegesztek,ami kb 7-11A Uganez a háromfázisú gép esetén : 3-al.

Előzmény: Garashan (37328)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 -3 0 37329

Bocs,  B16 , eltévesztettem.

Megérzésem szerint soványka,vagy hibás,vagy egyéb gond is van,ugyanis a tesómnál ilyenek vannak,és a gépem nem működött........................

Előzmény: C20NE (37327)
Garashan Creative Commons License 2021.04.05 0 1 37328

Nem feltétlenül a légkábelre gondoltam.... Amiket eddig láttam légkábeleket azoknak megvolt a megfelelő keresztmetszete. Sokkal fontosabb az óra utáni állapota a hálózatnak.

Régen senki nem számolt ekkora fogyasztókkal, így nem is méretezték úgy a hálózatot, pluszban az alumínium vezetékek kötéseit illene ellenőrizni és szükség esetén meghúzni őket.

Az hogy testvérednél old a 16A-os kismegszakító még nem feltétlenül jelent hibát. Nem tudjuk, hogy mekkora árammal próbáltál hegeeszteni és azon a kismegszakítón keresztül még mi üzemelt.

Pl a 195-ös Aluflux használati útmutatójában benne volt, hogy ha az ember gyakran és egyszerre sokat hegeszt nagy árammal, akkor a schuko dugvillát és a betáp kábelt le kell cserélni. Nyilván nagyobb keresztmetszetű kábelre és 1P 32A dugvillára (vagy 5P 32A-esre de csak egy fázist bekötve).

De mint C20NE is írta a műhelyekbe a C karakterisztika az ajánlott.

Előzmény: Törölt nick (37326)
C20NE Creative Commons License 2021.04.05 0 1 37327

Lakásba, családiházba C-karakterisztikájú amit beraknak és ennek a legjobbak a paraméterei számodra.

Előzmény: Törölt nick (37326)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 -3 0 37326

Valójában azért kérdeztem,mert két azonos A számozás mellett az újab 16- os esetén ugyan a gép elindul,de ivfogás pillanatában leold. Ez a tesóm hálózata,amit kb 5 éve újjitottak.

Az első számadatom is 16A- ról szól,ezt a haveromnál próbáltam,az ő hálózata kb 20éves,és a gépem hegesztett,igaz csak 100A árammal próbáltam.

Az itthoni kismegszakitóim is jól működnek,tehát nem old le.

A gépem 4 mig funkciója közül a manuális állitásúnak van baja. Azthittem,hogy az én esetleges kontakt hibás hálózatomnak van baja,de a fentiek szerint ezzel nincs gond.

Meg ahogy te is javasoltad,újjittassam fel. Való igaz,kb 45 éves a légkábel bekötésem.

De,ha a C16- os autómatára cserélik,rosszab lessz mint eddig...........

Előzmény: Garashan (37325)
Garashan Creative Commons License 2021.04.05 0 1 37325

A régi Bakony Művest felejtsd el. Már nem tartozik a megbízhatóak közé a legtöbb darab. A kioldási áramuk és a karakterisztikájuk valószínűleg már nem olyan, amilyennek megálmodták anno.
Az idők folyamán vagy lomhább lett vagy gyorsabb. Ezt kísérletezés nélkül nehéz kideríteni. Gyárilag elméletben lassabbak voltak mint a B16 és magasabb átfolyó áramot is megengedtek.

De ahol még olyan van felszerelve, ott valószínűleg ráfér már az elektromos hálózatra is a felülvizsgálat és/vagy a felújítás. Ne kismegszakítót cserélj lassabbra/nagyobbra, hanem újítasd fel előtte az elektromos hálózatodat.

Előzmény: Törölt nick (37324)
Törölt nick Creative Commons License 2021.04.05 -4 0 37324

Szerintetek melyik a fentmaradób kismegszakitó.;

No 22L

16/220/380

Vagy.;

G61

B16

mukkelek Creative Commons License 2021.04.01 0 0 37323
Előzmény: lrobertoB (37320)
refse2 Creative Commons License 2021.03.31 0 0 37322
Garashan Creative Commons License 2021.03.31 0 0 37321

A hátulján van egy csavar extra földelési pontnak. Az a 195-ös alufixnél pont szemben van a huzal előtoló szerkezettel. Már gondolkodtam, hogy kicsi 1 kg-os dobot azon keresztűl vezetek be, mert arra viszont az nem megy fel.

Ha neked megéri a 15 kg-os dob, akkor mint opció játszhat. Csak normális tartót kell a gép mögé csinálni, esetleg csapágyazva, hogy a huzal előtolót ne terhelje túl a megnövekedett tehetetlenség.

Másik opció, hogy egy leürült dobra egy esztergályossal áttekercselteted kilónként.

lrobertoB Creative Commons License 2021.03.31 0 0 37320

Mivel egy kis FCAW gépem van (Iweld Gorilla Microflux 131), ezért csak a védőgázas huzal működik. Próbáltam keresni google bácsival, de nem igazán jártam sikerrel...bár az esab hungary oldalán láttam, hogy létezik 15kg-os tekercsben....a gorillába 1 kg fér :)

Előzmény: Törölt nick (37319)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.31 -3 0 37319

Csinálj próbavarratot. Mondjuk én nemhasználok porbeles huzalt sima szénacélhoz sem.

Hogy létezik e saválló porbeles,nem tudom,keress rá a gógel bácsiban.

Tömör sg2 huzallal már hegesztettem saválló/ szénacél anyagot corgonnal.

Előzmény: lrobertoB (37316)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.31 -1 0 37318

Az előtolással nemlehet baj,mert ha sikertelen az ivgyújtás,kb 5mp múlva meg jólműködik. Semmi mást nem teszek,csak újból kapcsolom a pisztolykapcsalót. Különben próbáltam corgonnal,ez esdtben jóval ritkábban van sikertelen ivgyújtás. Synergikus módban nincs tünet co2 gáz esetén sem. Ezek rejtélyes dolgok,vagy inkáb úgymondom okos dolgok,hisz számitógép a vezérlés.

Előzmény: Zsiga938 (37317)
Zsiga938 Creative Commons License 2021.03.31 0 0 37317

Szerintem is beeges lesz vagy legalabbis megszorul a drot. Megy a motor minden esetben amikor nyomod a pisztolyt? Burnback "helyes ertek" nincs, nyilvan ha lenne, nem lenne allitasi lehetoseg. Ugy kell beallitani, hogy a hegesztes vegen, mindig kialljon a drot kb 1cm-t a duznibol. Ugye nem rantod el a pisztolyt a varrat vegen? 

Előzmény: Törölt nick (37314)
lrobertoB Creative Commons License 2021.03.30 0 0 37316

Sziasztok, 

hobbistaként kérdezem, hogy 2mm falvastagságú rozsdamentes csövet lehet porbeles huzallal hegeszteni?

Ha igen, miylen tipusúval? 

llacika32 Creative Commons License 2021.03.29 0 0 37315

Üdvözlök Mindenkit!

Tudtok ajánlani egy helyet, ahol darabra lehet venni ESAB 94.25 -ös elektródát?

Ahol eddig néztem, csak kilóhoz közeli kiszerelésben árulják.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.28 -3 0 37314

Másik munkakábelokkal is próbáltam. A tünet azonos.

Sima manuális mig esetén a háttér beállitások is minimálisak.van burn.van gáz elő,és utánáramlás,van ind,van stfd,és ennyi. A hiba,csak 2T esetén jelentkezik,2st esetén hibátlan.Ez utóbbi esetén sokkal több az állitási lehetőség.

A gép neve iweld pocketmig235. Ha netán a 2t mód beállitásai hibásak,jelezhetnéd,A burn -50,+50 állitás.Ez huzalvisszaégés funkciót jelent. Mi a jó számérték?

Előzmény: Törölt nick (37313)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.28 0 0 37313

pisztoly kapcsolod nem szar?

Előzmény: Törölt nick (37312)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.28 -2 0 37312

Szeva. Inwerterhez értessz e? Mig co2 gépről van szó. Szinergikus,és pulzáló módban nincs tünet. Manuális állitású mig módnál nemfog ivet,ilyenkor a huzal sem jön. A következő pisztolykapcsoláskor működik. Ez a tünet bizonytalan időközökben jelentkezik.

Előzmény: Dzsudimano (37308)
Dzsudimano Creative Commons License 2021.03.28 0 0 37311

Gratulálok akkor az utolsó volt a hiba amit írtam!Fő ,hogy megoldottad.A huzal kereszt metszet és a menetszám számít,hogy nem egyezik a huzal a trafón és a fojtón az nem gond!Jó munkát a megjavított géppel!

Előzmény: Hatospista (37309)
C20NE Creative Commons License 2021.03.28 0 0 37310

Ügyes vagy! Nem, nem lesz gond, az induktivitása számít.

Előzmény: Hatospista (37309)
Hatospista Creative Commons License 2021.03.27 0 1 37309

Sziasztok.Meg lett a hiba oka.Trafó szekunder oldal menetzárlatos.Trafót kiszedtem ,szekunder vezetéket letekertem róla.(3x6 mm es lapos papirral bevont alu vezeték) újratekerem 5mm átmérőjű vörösréz huzallal.Végigmentem rajta ,minden más ok.Köszi a segitséget. Még annyi kérdés hogy az egyenirányitás után van a fojtótrafó ,az is ugyanilyen 3x6 os aluval van tekerve.Nem lesz gond hogy a nagytrafót másmilyennel tekerem??

Dzsudimano Creative Commons License 2021.03.27 0 0 37308

Szia!Nem tudom mennyire értesz az elektronikához ,de ha kicsit igen akkor egy egyszerű kézi műszerrel kideríthető a hiba oka.Amit megtehetsz műszer nélkül is az a következő az egyenirányító dióda hídról leveszed az euro aljzatra menő vezetéket,ha megszünik a zúgás akkor valami zárlat ott lehet.Ha nem akkor vissza rakod és ezután leveszed a trafóról a dióda hídra menő egyik vezetéket ,bekapcsolod ha ezután nem zúg akkor a dióda híd zárlatos.Ez a legvalószínübb oka hibának.Lehet még trafó menetzárlat is ,de akkor nagyon melegedne és hamar elkezdene füstölni...

Előzmény: Hatospista (37306)
C20NE Creative Commons License 2021.03.27 0 0 37307

Zárlatos valami, valahol. Szedd szét a huzaltoló környékét, nincs-e huzaldarabka valahová beékelődve. Ha minden patyolat akkor irány a szerviz.

Előzmény: Hatospista (37306)
Hatospista Creative Commons License 2021.03.26 0 0 37306

Üdv a fórumozóknak.Segitség kellene.A gép egy Güde 172/6 egyfázisú co hegesztő.Ha bekapcsolom és elkezdenék hegeszteni vele,akkor nem tolja a huzalt, viszont a trafó meg hangosan búg.Ha kiveszem a hegesztőhuzalt és a nélkül inditom a munkakábel kapcsolóját,akkor is búg mint egy hegesztőtrafó aminek épp leragadt a pálcája.Mi lehet vele szerintetek a gond??

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.25 -3 0 37305

A 2T állásnál az ivfogás hiba úgynéz ki,hogy minimálisra csökkent. Napi 1-2 alkalom.

Az ind állitása -50, +50 számérték. Ezt én sima mig 2T állásnál +25-re állitottam,vagyis a folytás valószinű,hogy túl nagy volt. Jelenleg +2-őn van. Csak azért irtam,hátha más is igy jár.........

Előzmény: Törölt nick (37302)
mukkelek Creative Commons License 2021.03.25 0 0 37304

:-D

Előzmény: itya (37303)
itya Creative Commons License 2021.03.24 0 5 37303

-Haló szerviz!?

-Igen tessék!

-Vajon háttér állítási hiba e,vagy mi? 

-Nem. Zsíron előtér ültetési jóság-e vagy ti.

-Köszönöm viszhall.

-Viszhall.

Előzmény: Törölt nick (37302)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.24 -3 0 37302

Én a 160A- os gépem pont ezért adtam el. Egyik,nem szerette az 1- es huzalt,a másik , a 0.8- as 80- 90A felett marhán fröcskölt,vagyjs a 3-5  mm- es keresztmetszethez pont a 90- 100A kell. A 160- 180- as gépek szerintem lemezmunkára valók.

Én is próbáltam ma,volt kevéske munkám. Az első fotóm syn mig,a második manuális állitás. Midkettő kb 100A körüli,mégis a syn mód szebben csinálta. Tegnap csak próba varratokat csináltam migP- vel. 80A ra állitottam,lágyabb érzetű volt a hegfürdő,a lakatfogóm 50A mért,de valójában ettől erősebnek tünt. MigP állásnál lehet százalékos állitást csinálni , megpróbáltam ezt feljeb vittem. Egy heft után a gép minimálisan,de magától visszáb állitotta ezt. Ma reggel inditottam,és nem értelmezhető jeleket irt ki. Semmire sem reagált. Ujrainditást követően minden a helyére ált. Nos itt megfogadtam,hogy többé nem próbálok ezen semmit sem állitgatni.

Egyébként való igaz,migP módban szebb,és fröcskölésmdntes a varrat.

Még annyit a 200A os teljesitményű gépekről. A folyamatos terhelést 1mm- es huzallal könnyedén dolgoznak.

A 2T állásnál sajnos megvan az ivgyújtás hiba. Csakis s2T állásnál működik hiba nélkül. Ez miatt a szervizet,megfogom kérdezni,vajon háttér állitási hiba e,vagy mi? 

Előzmény: refse2 (37301)
refse2 Creative Commons License 2021.03.24 0 7 37301

Ma volt egy kis hegeszteni valóm.

Acélokat a Fixiflux 175 géppel szoktam csinálni, de a tompa illesztésű varratok púpos hernyók lettek, akárhová is tekertem a gépet.

Kiszedtem a gépből a huzalt, és átraktam a Kramerba.

Sima szinergikus módban egy fokkal szebbek lettek, de az igazi meglepetés az impulzusban volt.

Jóval laposabb és szebben összefolyt, simább felületű képet mutatott.

5mm vastag anyagokat hegesztettem 100A 25V értékkel.

Ez a szinergia beállításnál 3,2mm vastag anyaghoz való.

d_feco Creative Commons License 2021.03.24 0 4 37300

"Hol van a használati útmutató,te az állitod,hogy elvész."

Hiszen te linkelted be azt a nyüves használati útmutatót valahol lentebb! Abban még számomra is értelmezhető dolgokat írtak le, pedig én annyira vagyok csak hegesztő, mint űrhajós! Sőt, a linkelt videóban is elég világosan magyarázzák el a dolgokat - még ha csak szőrmentén is.

"A 3 pontos jeleidet is forditsd le."

He?

Nos, jó. Nem etetlek tovább.  Ez a nick is elrejtésre kerül.

Előzmény: Törölt nick (37299)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.24 -5 0 37299

Gondolod,hogy sokszor megkérdeztem volna töb formátumban is,ha válszt kapok!

Hol van a használati útmutató,te az állitod,hogy elvész.

Már arra is gondoltam,hogy fizetek valakinek,hátha a pénzért működik a segitőkézség.

A 3 pontos jeleidet is forditsd le. Külön megköszönöm,hogy az idegen szavad linkjét elküldted.

Én ehelyett egy magyar szót irtam volna,mert egyszerűb.

Örülj neki,hogy tettem fel kérdést,legaláb a topik elindult.

Kaptam rá választ,nem,de jót röhögtem a sötétüveg hiányos palyzsnak........

A topik neve hegesztés,és a végén stb,vagyis mindent elbir........

Vagyis abban voltam hibás a gépvásárlásos topikban,hogy zavartam a kereskedőket.

Bár aki targonca villát is odairt......mit .ondjak. Én nem reklamáltam......

Előzmény: d_feco (37297)
d_feco Creative Commons License 2021.03.24 0 0 37298

Jaj. Elsikkadt. Sok hónap távlatából szeretném megköszönni a cserépkályhával kapcsolatos tanácsokat. A vége az lett, hogy ~60 fokban lemetéltem egy csavart és odataknyoltam a szinte síkba csiszolt haverjához (három kezes  mutatvány volt, mert a testkábellel nem boldogultam könnyedén). Egy helyen elrepedt a csempe a hegesztéstől, valószínűleg azt nem erre az igénybevételre tervezték...

Bár már nem tudom, hogy ki volt az ötletgazda, de szeretném meg egyszer megköszönni neki.

d_feco Creative Commons License 2021.03.24 0 0 37297

Nézd, nálam nagyon meg kell küzdeni azért, hogy egy-egy hozzászólást '-' jellel illessek. Neked sikerült ezt eléned.

Folyamatosan sírsz-rísz hogy így szar a gép használatija, úgy szar a gép használatija. Jelenleg ezzel floodolod a topikokat, a használható információ meg közben elvész. Olvasd el a használati utasítást, nyomtasd ki vagy írd le, s értelmezd a leírtakat.

Előzmény: Törölt nick (37294)
itya Creative Commons License 2021.03.24 0 4 37296

"Mindenki huje csak én vagyok a hellikópteeer"-mondta a ló aki kártyázni tanul.

A konzekvencia meg az amit nem tud levonni akármennyien minősítik. 

Előzmény: refse2 (37291)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.24 -6 0 37295

Nagyon tetszett,mostmár egyértelmű,te nem értelmiségi vagy........

Előzmény: refse2 (37293)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.24 -7 0 37294

Mint ahogy én nem vagyok troll,te igy lehetsz félig értelmiség. Bocsi nem akartam beletaposni a lelkedbe.

A troll egyik jelentése a sok közül . ; ismétli önmagát. Könyörgöm.......milyen egyszerű tanács lett volna a sinergiával kapcsolatos kérdéseim.......; kapcsold be ezt a menüt,állits megfelelő anyagvastagságot,és hegessz. Ugye érdekes,de még a használati utasitás sem ir ilyet. A részletekbe nem mentem bele,miszerint csatlakoztass védőgázt,vegyél fel védőmaszkot,tegyél fel palyzsot..,vegyél fel védőruházatot.

Ha már a palyzsnál tartok. Nem ez volt a lenti tünetem hibája. A szinergia állitásaiba belenyúltam,persze hogy ez gáz,nagy gáz. A használati hibaelháritási utasitásában nem tájékoztatnak..........hé ökörborjú,a migP,meg szinergia arról szól,hogy mi minden beállitást elvégdztünk,jó munkát mivánunk neked.

refse2 Creative Commons License 2021.03.24 0 4 37293

Nem minden pajzs jó mig hegesztéshez.

Időnként át kell vizsgálni, hogy meg van-e minden rajta.

https://www.youtube.com/watch?v=1uKyCavu8zQ

Előzmény: Törölt nick (37290)
refse2 Creative Commons License 2021.03.24 0 5 37292

Mindenkitől elnézést kérek a betűtévesztésér!

Nem vagyok titkárnő.

refse2 Creative Commons License 2021.03.24 0 5 37291

"szó szerint nem látok mást mint füstöt,meg fényt"

Aszt hiszem tudom mi a baly.

Nem vettél fel heggesztőpalyzsot!

Ijjen mikor az "értelmiség" heggeszteni tanul!!!

Előzmény: Törölt nick (37290)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.23 -6 0 37290

Ez a topik is megállt,tehát nem az én esetleges trollkodásom az ok !!

Refse2,Mnagy , lenne kérdésem a migP funkciót illetően. Ha 80-100A - on hegeszt,szó szerint nem látok mást mint füstöt,meg fényt,igaz képződik némi varrat. Le vettem 50A-rra,na itt már barátib minden,a hangja rebegő,olyan érzet,mintha MMA-nál durván megynyújtanám az ivet. Nem látom a huzal végét a kráter közelében. Ez igy normális,ha nem,mi a teendő ?Mindkét védőgáz alkalmas migP funkcióhoz?

Ide másolok egy linket. Az én migP állásom miért nem igy működik ?

https://www.youtube.com/watch?v=X_j_-zlRM4U

A vélhetően boltos,aki miggel hegeszt,ugye nem is ördöngősség !?

Tudom,megértem,sok gépet el kell adniuk,hogy értelme legyen az üzletnek.

Ha tekergeti,mutogatja a belső beállitásokat,olyan nagy dolog lett volna elmondani,hogy melyik funkció miben változtat a varraton !!?? Teszem fel a kérdést................emberek miért csinálnak félmunkát !!!???Ja..................egy boltos mind tudja ezt,mi,mit jelent ? Én kétlem.

Igaz............Maserátisti társunk elmondta,hogy hegesztőmérnök a céges dolgozóitól megköveteli a teknia adottságait. Tehát én ebből azt vettem ki,hogy a hegesztő szakinak kötelessége a gépet úgy állitani,ahogy a mérnőke előirja !!?? Nos ez nekem furi !

Ez itt a társunk véleménye : "Azért van olyan rengeteg állítási lehetőség, mert ha valaki cégben, ténylegesen munkára használja a gépet, és az elvégzendő feladathoz a céges hegesztőmérnök konkrét paraméterek ír a WPS lapra akkor a melósnak azokat a paramétereket KELL beállítania a feladat elvégzéséhez."

Mondjuk,elgondolkodtam,hogy mi lehet a külömbség a cégbeni,és az ithoni munkavégzés közt !? Hüm.

Egyébként a 235 ragyogóan dolgozik sima mig,és mig syn móddal is.

Alu hegesztést még nem próbáltam,hála az égnek van más melóm. Nem tudom,hogy miért,de olyan érzésem van ezzel a hegesztővel,hogy élvezi a munkáját,olyan könnyedén csinálja.

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.20 0 0 37289
Előzmény: mukkelek (37288)
mukkelek Creative Commons License 2021.03.20 0 0 37288

IWELD GORILLA POCKETMIG 225 Synergic ilyen van valakinek?

mukkelek Creative Commons License 2021.03.14 0 0 37287

Hát, annyit tudok mondani kezdésnek, hogy tönkre menni nem fog, hogy mennyire fog működni az más kérdés.

Előzmény: oguretz (37285)
pumpili Creative Commons License 2021.03.14 0 0 37286

Igazad van, én nem olvastam el a kommenteket, a képről meg sima 200-as dobtartónak tűnt. Ezek szerint gond nélkül mehet rá a kistekercs porbeles vagy akár az alu is.

Előzmény: mukkelek (37284)
oguretz Creative Commons License 2021.03.14 0 0 37285

Üdvözlet mesterek! Fura kérdés, de hátha lesz belőle még kivitelezés is... Adott egy iWeld Monkey 1660 inverter. Van rajta egy szelepes AWI kábel, meg egy jó palack argon is mellé. Az ívgyújtás nehézségeit sikerült uralni, a megszakítása viszont sose jó. Legalábbis rozsdamenteshez ilyen "van is, meg nem is" megoldás most. Nem akarok költekezni, de a kifutólemeznél azért picit élhetőbb megoldásra gondoltam: alkotok egy gyönyörűséges pedált hozzá, és lesz egy nagyszerű kis cucc, ami tényleg sokoldalúan használható. A bökkenő: nem tudom, hogy meg lehet-e oldani egyáltalán, és ha igen, hogyan, hogy kivezetnék a potijáról egy általam beépített (n áramkörös) kapcsolóra, ami ha "pedál" állásba váltom, akkor beállíthatok (saját tekerőjével vagy a pedáléval, mindegy lehet) egy kellemes mozgástartományt a pedálra?

A gyári poti mindhárom lába be van kötve úgy, hogy az egyik széle testre megy, a másik kettő meg IC lábakra. Ezt mennyire tudnám én helyettesíteni elvben két potméterrel úgy, hogy tkp van egy maximalizáló, meg a pedál? (ami ha két egyforma érték, akkor mindegy is melyik melyik) Próbált valaki ilyet? Lehetnek veszélyei? Szállhat el az elektronika attól, ha valahogy nem azok az ellenállásérték-arányok mutatkoznak IC lábak és test közt, mint gyári felállásban? Itt ugye inkább az van, hogy nagyobb ellenállás lesz a virtuális csúszkánk két oldalán, de szélső értékeknél meg lehet, hogy nagyon elszalad a kettő aránya...

mukkelek Creative Commons License 2021.03.14 0 0 37284

Kössz! A csávó írta végül is alul kommentbe a videó alatt: "Szia igen rátettem .müködik.az hogy valójában így kell e nem tudom de levettem mindent a tengelyről ès úgy felment az 1 kg OS porbeles majd vissza tettem a lapolt kis műanyag alatètet majd a rugót és a menetes műanyag anyát .így meglehet feszíteni annyira amennyire kell.ki is próbáltam teljesen jól megy ."

Előzmény: pumpili (37283)
pumpili Creative Commons License 2021.03.14 0 0 37283

Itt a videón úgy látom, hogy csak az 5 kilós dob megy rá:

https://youtu.be/FrfRn6RnvyM?t=192

Viszont Refse2 fórumtárs tervei alapján készíthető hozzá egy adapter a 100-as tekercsekhez is:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149919136&t=9222005

Én is így oldottam meg a a Jasic-on és jól működik.

Előzmény: mukkelek (37282)
mukkelek Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37282

Ahha értem. Még az jó kérdés, jhogy pl. az 1kg-os guriga jó-e rá. Na majd megkérdem őket.

Előzmény: pumpili (37278)
mukkelek Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37281

Igen, csak azt megtanultam, hogy (jó sokat rendelünk, nem ilyesféle dolgokat RS, Farnell stb.), hogy a képnek nem szabad hinni. Namost ott az iweldnél 0.8-0,9-et ír, de a képen meg 1.0 van. Amúgy egyszerű, megkérdeztem őket mailban.

Előzmény: Törölt nick (37279)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37280
Előzmény: mukkelek (37277)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37279

Itt 0.8-0.9-et írnak.

Előzmény: mukkelek (37277)
pumpili Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37278

1-es sima görgővel is gond nélkül hegesztek 0.9-es porbelessel. Szóval, nem lesz gond vele.

Előzmény: mukkelek (37274)
mukkelek Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37277

Igen, jó sok, csak a görgőt az egyik oldalon 0.8-0.9-nek írja, az iweldnél és máshol is 0.8-1.0mm-nek. Mondjuk így is logikus. Akkor aztán adhat vele 0.9-es huzalt. Amiből amúgy van választék. De szerintem ez 0.8-1 lesz.

Előzmény: sándor67 (37275)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37276

0.8 as viszi.

sándor67 Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37275

Létezik 0.9 es porbeles huzal is.

mukkelek Creative Commons License 2021.03.13 0 0 37274

Heló! Van valakinek ilyen, gépe: GORILLA POCKETMIG 205 ALUFLUX

Nézegetem, adnak hozzá 0.9mm porbeles huzalt ajándékba. Az iweld oldalán van hozzá pl. 0.8-1mm recézett továbbító görgő porbeleshez. Ez ok. Ugyanerre a görgőre (cikkszám ugyanaz) az oldalon, ahol a gép is van, 0.8-0.9-et írnak. Mondjuk a fényképén ott virít az 1.0

Namostakkor gondolom ez így nem stimmel. Vagy 0.8-as vagy 1-es dróttal jó, de akkor miért ad hozzá 0.9-est. De ugyanez a helyzet ennek a gépnek a kisebb nagyobb verzióinál, ahogy látom. Gondolom a 0.9 vékony lesz az 1-es továbbító görgőhöz...

ámúlok Creative Commons License 2021.03.12 0 0 37273

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólást!

De ez a gép egy fos!!!! Bármilyen beállítással (haszn utasítást is figyelembe véve is) rugdosott elégette a huzalt 3 Cm darabokra(vissza is vittem)

Maradok a pálcás gorilla inverteres 190 es típusnál csodálatosan működik!(2 s - 4s pálcáig.

A beállításai messze felül múlják ezt a lidl fost "igaz 45 ezerbe fáj de + éri!

( 1mmm re miért lett volna szükségem? Mert 4,5 mm vastagságú acélt mással nem érdemes huzalos géppel(inverteressel,illl Co sal) hegeszteni "szerintem laikus szerint!

Csak meg jegyzem van egy maszek örökölt trafóm ami (220-380 V  is tud ) csak régebben 10 éve tudatlan voltam és túl terheltem,nem pihentettem.(4 2,25 Er es pálca után)

Szóval ezért akartam venni egy huzalos középkategóriás gépet,De a parkside gépeiből soha többé semmit!

azé köcc a görgőre adott választ

Amúgy 1 dB görgő van hozzá ami tudja  a 0,6-1 mm huzalt ha megfordítjuk( én voltam ebben figyelmetlen)

Előzmény: mosogep-szerelo (37247)
csoppika Creative Commons License 2021.03.11 0 0 37272

Köszi.

Előzmény: kunberci (37271)
kunberci Creative Commons License 2021.03.11 0 0 37271

Semmi baj nincs, ha súlyra megvan. Minél hidegebb van, annál kevesebbet fogsz mérni (nyomást). 

Előzmény: csoppika (37270)
csoppika Creative Commons License 2021.03.11 0 0 37270

Srácok. Mi van akkor, ha az új Co palacknál a reduktor 30bart mutat csak? Mennyinek kene lenni? Sol palack, olyan 26kg körüli.

MrJones512 Creative Commons License 2021.03.08 0 0 37269

"Aki tud hegeszteni, az egy lidl géppel is tud hegeszteni. Aki meg nem tud, az semmivel sem tud."

Ez teljes mértékben attól függ, hogy mit nevezünk "hegesztésnek" (itt: megfelelő hegesztési varratnak).

Ha a félig-sem beégett, összevissza taknyolt, szakaszos, girbegurba "hernyót" is varratnak merjük nevezni, ami összeragaszt két darab vasat... valahogy... és amit például egy lidlis géppel egész jól lehet abszolválni, akkor olyan sokan tudnak hegeszteni (akár egy lidlis géppel is), hogy tulajdonképp mindenki. Te is, én is... meg mindenki más, akinek van keze, elbír egy pisztolyt és nem szenved parkinson-kórban.

Ha viszont egy jól beállított ipari robot hegesztéstechnikailag/mechanikailag/esztétikailag kifogástalan varratát vesszük alapul, akkor bizony olyan kevesen tudnak hegeszteni, hogy igazából senki sem tud hegeszteni.

Nos, melyik legyen az etalon? :)

Előzmény: halaloszto (37267)
Paco155 Creative Commons License 2021.03.08 0 0 37268

Érdekes, én itt eddig azt olvastam, hogy nem a gép hegeszt, hanem az ember. ;)      Egyértelmű, hogy jó géppel könnyebb szép varratot csinálni, rosszal meg nehéz. De a rossz géppel akkor is nehéz szép varratot csinálni ha nem porbeles huzal van benne hanem sima és kívülről kapja a gázt. 

De sarkíthatunk úgy is hogy az MMA technológia egy kalap szart nem ér mert nem lehet vele olyan szép varratot csinálni mint AVI-val. Pedig csak más technológia - más varratkép. Ugyanez igaz az FCAW-ra is a "sima CO"-val szemben.

Előzmény: MrJones512 (37266)
halaloszto Creative Commons License 2021.03.08 0 1 37267

Aki tud hegeszteni, az egy lidl géppel is tud hegeszteni. Aki meg nem tud, az semmivel sem tud. Csak gépet venni meg gépet fikázni sokkal könnyebb, mint megtanulni hegeszteni. Pláne hogy pénzért pikkpakk lehet vásárolni, de tanulni főleg valakitől lehet, és mindenképpen időbe telik. 

Igen, nem tudok hegeszteni.

Vajk

Előzmény: MrJones512 (37266)
MrJones512 Creative Commons License 2021.03.08 0 0 37266

Azt azért vedd hozzá, hogy az a gép egy ESAB Rebel, aminek az ára 1 300 000 ruppó. (Az a kategória, amelyik ír, olvas, számol, továbbá reggel lefőzi a kávét, leszop és hó végén kölcsönt is ad.)

Nem igazán érdemes összevetni egy 50K-s Parkside-dal, vagy egy 100K-s IWeld-del.

Előzmény: Paco155 (37264)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.08 0 0 37265

Ez nézőpont kérdése, ha lecsiszolom nem látszik. Én nem is mondtam magamról hogy szépen hegesztek. Pálcával egyenesen gusztustalan amit művelek.

Viszont egy átlag hobbistának olcsóbb ez mint egy komplett védőgázas. 

Volt szomszédom hegesztő a 1,5mm kipufogót levarta vele szépen, és te tölem kértél képet nem egy szakitól :D

Ár megint relativ mert 60-65% lesz a pálcából ez meg 78%

Előzmény: mosogep-szerelo (37263)
Paco155 Creative Commons License 2021.03.08 0 2 37264

"Rondán bármivel lehet hegeszteni, de porbeles huzallal csak rondán lehet! :)"

Ez az állítás egészen biztosan nem igaz.   Pl: 🔥 Learn How to Flux Core Weld: FCAW Basics | MIG Monday - YouTube

De kb 3 másodpercnyi keresés kell hogy találj jót  - igaz ahhoz azt kell keresni és nem szándékoltan a rosszat.

Előzmény: mosogep-szerelo (37263)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.08 -1 0 37263

Rondán bármivel lehet hegeszteni, de porbeles huzallal csak rondán lehet! :)

Valamelyik "zöldséges" árúházlánc relkámújságában láttam AXCIÓSAN :) porbeles huzalt, fél kiló volt 2000 Ft? Gratulálok! :(

Előzmény: C20NE (37262)
C20NE Creative Commons License 2021.03.08 0 0 37262

Ha mutat valaki rondán hegesztett szerkezetet védőgázzal akkor azt is félreteszed? :-)

Előzmény: mosogep-szerelo (37261)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.07 -1 0 37261

Köszi! Megerősödtem hitemben, maradok a védőgáznál! :)

Előzmény: Törölt nick (37260)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.07 0 0 37260
Előzmény: mosogep-szerelo (37259)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.07 -2 0 37259

Mutassatok néhány hegesztést, amit porbeles huzallal követtetek el! :)

Törölt nick Creative Commons License 2021.03.07 0 0 37258

Ugye.

De a parkside porbeles nem ajánlott.

Nekem a csak porbeles géppel csak szar tapasztalatom van.

Migbe rakva semmi gond. Én is porbelest használok.

Előzmény: C20NE (37257)
C20NE Creative Commons License 2021.03.06 0 0 37257

Érdekes, hogy mindenki elkezdi szórni a szentelt vizet meg hányja magára a keresztet ha porbelest lát. Én szeretem, számomra a legtöbb helyzetben megfelel.

Előzmény: mosogep-szerelo (37256)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.06 -2 0 37256

Porbles huzallal nem is lehet hegeszteni! :) Az eladásra való!

Előzmény: ámúlok (37254)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.06 0 0 37255

Nagyon rászoritottad a huzalra az előtolót. 

Én személy szerint nem is vennék parksidot, van alfaweld meg iweld is ami pálcát is visz. 

Előzmény: ámúlok (37254)
ámúlok Creative Commons License 2021.03.06 0 0 37254

Csak azért mert tudnia kéne az 1 mm huzalt is!(leírás szerint!

De nem gond a huzaltól görgő tudja az 1 mm huzalt is a 0,9 mellett

De fos az egész gép

vissza is vittem,

nem hiszem ,hogy csak az az egy amit én kaptam ilyen szar

pálcás (maszek trafóm van 230/ 380 v, öntvénypálcát viszi mint a zsír+ 2,5 felesett  simát

gondoltam ez a (fos) kényelmesebb lesz?????!!!

soha többé ilyen parksidet

nem lehetett összehangolni a huzal előtolást a Watt erősséggel semmilyen állásban

(megadott táblázat szerint beállítva  kilökte a kezemből a hegesztő pisztolyt rugdosott mint egy vén kurva

szóval azé köc

tanultam +int!

mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 37253

Szörnyűség! 

Előzmény: Törölt nick (37252)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.03 0 1 37252

Oroszoknál elég népszerű:

https://youtu.be/LJ4w1GdJlpw?t=64

Előzmény: MrJones512 (37250)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 37251

Azt nem ismerem, porbeles huzallal nem hegesztettem, nem is akarok!

Előzmény: Törölt nick (37248)
MrJones512 Creative Commons License 2021.03.03 0 0 37250

Méghozzá szemmel láthatólag a csináld-magad típusból. :)

Előzmény: MrJones512 (37249)
MrJones512 Creative Commons License 2021.03.03 -1 0 37249

"Nem azt vitatom jó-e vagy sem, csupán nem tudom van-e ilyen, vagy ez valami marhaság."

Létezik - vagy legalábbis létezett.

A Redditesek szerint ez valami régi orosz elektródafogó.

https://www.reddit.com/r/Welding/comments/2xp2mm/whats_the_deal_with_this_electrode_holder/

Előzmény: marcony (37238)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.02 0 0 37248

Porbeles. 120A a parksidenak nincs itthon forgalmazott tömörhuzalos gépe.

mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.03.02 -1 0 37247

Szia!

Megkérdezhetem miért kell 1 mm-es huzal neked? 

Én 15 évig hegesztettem  0,8 mm-es huzallal iparszerűen, nem volt kevés! 

A Parkside barkácsgép, nem erős munkára való!

Előzmény: ámúlok (37245)
Törölt nick Creative Commons License 2021.03.02 0 0 37246

Ezek egyen darabok. Beviszed a hegesztésibe azt adnak.

De aszem van benne 1 es görgő. 0.6-0.8 as az egyik másik meg 0.9-1.0 bal jobb oldal

Előzmény: ámúlok (37245)
ámúlok Creative Commons License 2021.03.02 0 0 37245

Szép napot mindenkinek.

Kérdésem lenne,tud segíteni valaki

parkside huzalos hegesztő géphez 1 mm huzaltoló görgőt hol lehet szerezni?

vagy jobb ha vissza viszem (tegnap vásárolt) 3 napon belül a lidl be:)

pete roland Creative Commons License 2021.02.16 0 0 37244

Nagyon köszönöm mégegyszer, sokat segitettetek. Hálás vagyok. A testkábelt is kifogom cserélni.🤗🤗🤝🤝🤝

Előzmény: kunberci (37243)
kunberci Creative Commons License 2021.02.16 0 0 37243

Simán használhatsz 4 m-es MIG munkakábelt, de a helyedben akkor a testkábelt is cserélném. Nagyon rövid az a 1,5 m-es testkábel. Készítenék a helyedben szintén egy 4 m-es testkábelt is. 4m  25mm2 HN1N2-D hegesztőkábelből.

https://www.weldshop.hu/hegesztokabel-25mm2

Elektróda-fogós munkakábelt akkor cserélnék, ha használod a gépet elektródával is.

Előzmény: pete roland (37242)
pete roland Creative Commons License 2021.02.16 0 0 37242

Köszönöm a segitséget. Azért is kérdeztem mert a hasznalati utasítása azt írja hogy maximum 3 méteressel lehet használni. Vagy lehet hogy ez az elektróda fogó kábelra érvényes?

Előzmény: Paco155 (37241)
Paco155 Creative Commons License 2021.02.16 0 0 37241

Nem nem ártasz neki. 

Nem nem lesz tőle baja.

Simán használhatod 4 méteres kábellel is.

Előzmény: pete roland (37240)
pete roland Creative Commons License 2021.02.16 0 0 37240

Sziasztok! A nevem Pete Roland és lenne egy kérdésem. Van IWELD GORILLA POCKETMIG 185 ALUFLUX tipusu co gépem. Gyárilag 2.5méteres munkakábelt adtak hozzá de, van nekem egy 4 méteres munkakábelom plusszba. Vajon ha a 4 méteres kábellal használom, ártok e vele a gépnek illetve lessz e valami baja. Segitségeteket előre is köszönöm. Tisztelettel Pete Roland.

halaloszto Creative Commons License 2021.02.15 0 0 37239

szerintem gagyi stock video. katalógusból fillérekért vehető snittek, amikkel egy ilyen reklámfilm asztal mellett ülve összehozható.

Előzmény: marcony (37238)
marcony Creative Commons License 2021.02.15 0 0 37238

Köszönöm szépen.

Erre gondoltam.

Nem azt vitatom jó-e vagy sem, csupán nem tudom van-e ilyen, vagy ez valami marhaság.

Előzmény: Ti Sza (37237)
Ti Sza Creative Commons License 2021.02.15 0 0 37237
Előzmény: marcony (37231)
gss Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37236

Szerintem ha már a tv-ben láttad akkor az jó nem lehet.

Lidlis Parkside sem. (annyiért jobbat is lehet kapni)

zoppermagnio Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37235

hello

én csak keresésben vagyok szakértő. írd be gugliba hogy 'mma electrode holder' és görgess a képek között. biztosan felbukkan ha legalább egy nagyobb cég alkalmazta már.

C20NE Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37234

Kezdem, kezdem...sok sikert!

Előzmény: marcony (37233)
marcony Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37233

"Aki látta már"

Már aki a hirdetést látta...

Minden bizonysággal nem én vagyok az egyetlen.

Kezded érteni?

Előzmény: C20NE (37232)
C20NE Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37232

Abból, hogy "szokatlan kinézetű" elég nehéz beazonosítani. Még az is lehet, hogy nem egyetlen szokatlan kinézetű van.

marcony Creative Commons License 2021.02.14 0 0 37231

T. Szakértő urak!

Valamelyik TV-s hirdetésben láttam egy szokatlan kinézetű, elrendezésű, elektródafogót.

Kerestem már a Neten, de nem találtam meg.

Aki látta már, és tudja miféle ez, kérem írja meg számomra.

Köszönettel:

M

mosogep-szerelo Creative Commons License 2021.02.07 -1 0 37230

Anyagminőség és vastagság-függő! Általános szerkezeti acélnál szobahőmérsékleten nincs gond, de komolyabb esetben lehet!

Előzmény: csoppika (37227)
csoppika Creative Commons License 2021.02.06 0 0 37229

Egy öreg kollega köti az ebet, hogy reped a varrat mellett. (Tengizben a csöveken a varratokat melegítették lánghegesztés után) Azt mondja 10 fok alatt nem ajanlatos. Haver meg, aki hegeszteni fog talán, az barmilyen időben hegeszt nyugaton. Darupalyakat stb..

Előzmény: gss (37228)
gss Creative Commons License 2021.02.06 0 0 37228

miért ne lehetne?

a fagypont csak a víznek fagypont

a vas kritikus lehűlési sebességét meg nem befolyásolja annyira jelentősen hogy +5 vagy -5 fok a környezet

(szerintem)

Előzmény: csoppika (37227)
csoppika Creative Commons License 2021.02.06 0 0 37227

Srácok.

Fagypont alatt lehet hegeszteni?

Egy traktoros homlokrakodó lenne alakítva, plusz gerenda behegesztve. A kanál billentő mechanizmust tartaná. Hogyan lehetne megoldani, hogy ne repedjen el a varrat, vagy mellette?

somfa303 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 37226

Ok. Köszönöm!

Előzmény: kunberci (37225)
kunberci Creative Commons License 2021.02.05 0 0 37225

Igen, de oda ráérsz akkor elvinni, ha teljesen kifogy.

Előzmény: somfa303 (37223)
laci19791202 Creative Commons License 2021.02.05 0 0 37224

Sziasztok.

Ma kezembe került 3,2 es felrakó elektróda,semmi más jelölés nincs rajta csak két szám: 94

Valaki esetleg ismeri ezt?

Se doboza se semmi,azt se tudom már hogy honnan került hozzám de tetszik mert nagyon könnyű utómunkálni maga a varratot de mégis kemény szívós.

Ha valakinek ismerős lenne kérem irjon.

Köszönöm.

somfa303 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 37223

Igen. És a messert cserélik Siófokon? (többen azt írták oda kell vinni)

Előzmény: kunberci (37222)
kunberci Creative Commons License 2021.02.04 0 0 37222

Milyen palackod van? 200 bar-os? Az már eléggé kifogyóban van.

Előzmény: somfa303 (37221)
somfa303 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 37221

Érdeklődnék a hozzáértőktől!

Corgon palacknál a nyomásmérő 25bar-t mutat. Az sok-e vagy kevés?

Töltöttség 1/2, 1/3, 1/5öd?

A "bérpalack" mizéria miatt kérdezném.

1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.02.03 0 0 37220
vaz05 Creative Commons License 2021.02.03 0 0 37219

Nekem Linde palackom van, 20kg biogon, cserepalack, a nyomáspróba 9 hóban jár le. Megkérdeztem a cseretelepen hogy cserélik-e, (a palackon lévő matricákat lefotóztam, meg mutattam) . A nyomáspróba őket nem érdekli, a fotók alapján cserélik, de ápr 1-ig van türelmi idő, úgyhogy márc végén azért kérdezzek rá, de egyenlőre a 20kg-os bérpalackal nincs gond. Még annyit mondtak hogy legyen bele ütve hogy linde, (nekem az festve van) . Március végén vissza megyek, és rápontositok. 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37218
Előzmény: ívhegesztő1977 (37215)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37217

20 literes helyett adnának 27 literest, egyik helyen azt mondták, 150 bar-os palackokat ki fogják vezetni idővel.

kunberci Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37216

Kíváncsi voltam, hogy a Messernél mennyi most a palackbérlet. Én maradok a saját palackjaimnál. Nem fogok bérpalackra váltani. Leviszem Siófokra, és cserélem, vagy töltetem. Nekem ez amúgy sem aktuális, hosszú ideig elég lesz, ami van itthon. Szódavizes palackjaimat is töltetem, vagy cseréltetem, attól függ, hogy milyen nyomáspróbás, illetve milyen jó állapotú palackok lesznek. 

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37215

Ha saját palackot akarsz akarunk továbbra is(4,3m3),akkor ezt a méretet kicserélik neked egy nagyobb palackra...de ugyan ennyi gáz lessz benne mint most(csak a palack nagyobb,és 150 bár ral töltik).Vagy eladod,eladjuk a palackunkat(a mostanit)és két évig nem kell fizetni bérleti díjat(ennyiért veszik meg).Ha a két év letelik utána bérleti díjat fizetünk 30napra bruttó 914ft.

Előzmény: kunberci (37212)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37214

Én úgy értettem a bérleti díja ennyi a Messer tulajdonában lévő palacknak.

Előzmény: kunberci (37212)
kunberci Creative Commons License 2021.02.02 0 0 37213

Igen, honnan tudja az ember, hogy a többi palackméret előbb-utóbb nem lesz-e bérpalack, vagy nem vonják-e ki a forgalomból?

Előzmény: 1zsakkrumpli (37211)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!