Nézegettem a kommunikációs vevőket is, de ott kétségeim vannak a nagy frekvencia-lépésközök miatt, nincs finomhangolás.
Te valamit félreértesz.
A kommunikációs vevők kimondottan finom lépésközzel hangolhatók.
Valójában mi az elvárásod? Ugyanis a 100 Hz-es lépésköz már keskeny sávú távíró üzemmódhoz is megfelel, a korszerű készülékek tudnak 10 Hz-et, 1 Hz-et a csúcskategória tud, de a hihetőségében nekem ott is kételyeim vannak.
A sávszélességek amit hallhatsz,
AM 15 kHz
SSB 2,7 kHz
CW 500 Hz
Csakhogy a vevőnek is van vételi sávszélessége, ami jó esetben pünkt ugyanennyi, és már akkor is vesz a cucc ha átfedés van a sávszélességek közt, nyilván el kell trafálni a frekvenciát a tiszta vételhez.
Egyébként fél éve próbáltam keresni toroiddal foglalkozót, csak Kecskemét mellett találtam olyat aki egyáltalán szóba állt egyedi nem ipari megrendelővel. Dde ő is kötetlen határidővel, amikor majd 2 nagyobb rendelés közé becsúsztatja.
Te magad. Lefelé tekerni könnyű házilag is ha nincs műgyantába beöntve. Letekersz 10 menetet és újra mérsz. Ebből már pontosan tudni fogod mennyit kell levenni. Ha meg alul van a szekunder, akkor úgyis bukta.
Egy olyan műhely, cég, vállalkozás stb. elérhetőségét keresem, akik vállalnák egy már meglévő 230/24 Voltos toroid trafó áttekercselését alacsonyabb szekunder feszültségre.
Nem pénzért, nem eladásra csináltam, nekem kellett két kvázi lassú, jogtiszta XP-s, fizikai soros portos gép, "ipari" célra. Évek óta működnek, hibátlanul.
Ugyanígy sikerült vékonyklienst is megmenteni, egy kültéri dobozban (termosztátos fűtés) lassan egy éve üzemel (ADS-B vevő), újraindítani se kellett.
Csak ne kérj pénzt ilyen laptopért. Ha nincs teljesen letisztítva és újra gyöngyözve, ráolvasztva akkor csak idő kérdése mikor purcan megint ki. Kap egy jó hideg-meleg stresszt valahol és megint lehal az esetek 80-90 százalékában. Sajnos ez a BGA tokozás hibája.
Közben a szerviz doksiból kiderült, hogy nem zebragumis. Ráragasztott szalagkábel jön le az üvegről és azon van a meghajtó chip. A szalagkábel alsó vége forrasztva van a panelra. Kínosabb, de nem teljesen reménytelen. Újra kell vasalni a kijelzőre a fólia nyákot, újra forrasztani a panel felőli végét.
Látatlanban jártatom a szám, de ezek az LCD-k általában zebragumikkal vannak megoldva, ami esetleg javítható, vagy legalábbis jobbá tehető. A zebragumi úgy van kitalálva, hogy felváltva vannak benne vezető és szigetelő sávok, a nyák kialakítása olyan, hogy a vezetősáv a kijelző megfelelő érintkezője alá kerüljön és a zebragumi intézi a kontaktot a kettő között. A régi kvarcórák kijelzői is így voltak megoldva anno. Ragasztással, vagy valami fizikai összeszorítással rögzítik a részeket, de a sok hőfokváltozás miatt létrejövő alakváltozás az oka az idővel létrejövő kontakthibának! Ha ilyen a megoldás, akkor nyomogatással változni kell a kijelzőn levő képnek. Esetleg óvatos hőlégsugaras kezeléssel javítani lehet a helyzeten! Persze szigorúan csak saját felelősségre!
Legalább egy fotót tehetnél fel a beléről, hogy lássuk milyen rendszerű. Lehet szeleptranzisztor meghalás, esetleg kondi pusztulat, ha 723-al van építve az is kinyúvadhatott. Így négerek az alagútban a tanácsadás.
Sziasztok Unitek ps5 tápegységgel kapcsolatban kérnék segitséget ki jön a 13,8 V de rákötöm a cb rádiót be se kapcsolja kihuzom a vezetéket aztán szépen lassan 2v ról feltornásza magát 13,8 ra de utánna rámérve vissza leesik az áram megint . Mit kellene benne cserélni átnézni.
A kijelző vásárlást még meggondolom. Én 100eFt-ért vettem dobozában. Lehetséges, hogy 50-ért meghirdetem így, kijelzőhibásan. Nagyon nem fog hiányozni, van még egy ICOM IC-8500 meg egy AOR AR8600 az asztalon az ICOM IC-R70 és a JRC NRD-525 mellett.
Sziasztok!Valakinek lenne ötlete hogy mit lehet kezdeni egy ilyen kijelzővel? 3 éve vettem a készüléket, 2 évig tökéletes volt a kijelző, de kb. 1 éve becsíkozott.Ez típushiba a YAESU VR-5000-nél.Előre is köszönöm a hozzászólásokat! 73,DX HA1BL Lajos
A MRASZ-nál jövő tavasszal lesz tisztújítás. Ha megjön a jobbik eszük a küldötteknek és választanak értelmes embereket a mostaniak helyett, akkor valószínűleg sokan vissza fogunk lépni és talán megmentjük a hobbinkat az utókornak, ha marad a régi társaság, akkor megy minden a süllyesztőbe.
Néha az idealista énem kerekedik felül és reménykedni kezdek, hogy lesz változás, aztán újra győz a realista és visszasüllyedek a nihilbe....
P.S.: az expedíciós előadásra nem vonatkoznak az általam mondottak, mert azt már nem tudtam nyomonkövetni, elmerültünk nagyon a képzés-fiatalítás-oktatás-Rádiótechnika témakörben.
A kőr a franciakártya egyik színe. A körözés meg kellemetlen, mert némelyik asszony mindent felemleget, hogy amúltkor is milyen későn kerültetek elő, és mérnem jelentkeztél, többször is hívtalak. Tudod, amikor 10 méterrel a föld alatt vagyunk, vasbetonban... :-)))
A maga nemében mindegyik előadás jó volt. Levente profi egyetemi előadó, levegővétel nélkül, nagy hangerővel másfél óráig bír beszélni, ahogy kell. Az ifjú egyetemista Kocsis Misi még tegyen ki maga elé egy vekkerórát, és kevesebb ööööö-betűt használjon, ettől eltekintve érdekes és hasznos volt az előadása. A többi előadóra is vonatkozik az, hogy vekkeróra meg ööö...ööööööö...ööööö....ööö ezt nagyon rossz hallgatni, lerontja előadásuk szakmai színvonalát erősen (Bató Bandi kivétel, de ő már öreg róka. Az ő előadását -szándékomtól eltérően- csak fél füllel hallgattam, mert a másik teremben fontos beszélgetést folytattunk egy másik amatőrtárssal, és mivel ez ad hoc jellegű volt, az előadás meg később meghallgatható, inkább beszélgettem).
Nagyon jó volt tapasztalni, hogy Bandi bácsiék Levente után újabb generációs fiatalt is ,,beszerveztek" Misi személyében, továbbadva a lángot.
(Mellékesen megjegyezve, a mrasz-nál nem látszik erre törekvés...)
Az E-tető meg hatalmas élmény volt! Ezt csak az tudja, aki kijött a tetőre.
Igyekeznem kellett, mert az XYL már kőrözést rendelt el miattam (a kabátom zsebében maradt a telefonom és nem hallottam, mikor először hívott, hogy hova lettem...)
Mire az Öreg Csókával lemásztunk, eltűntél szamár módjára a szürke ködben. Így aztán a sarki tanszéken nélküled abszolváltunk! Volt egy óránk a vonatindulásig :-)
Sziasztok! Segítséget szeretnék Tőletek kérni. Nagyon amatőr vagyok ezen a téren, így ha baromságot írok, kérlek nézzétek el nekem. Bizonyára mindannyian ismeritek a "Zello" nevezetű Appot. Szeretném URH rádión keresztül használhatóvá varázsolni. Láttam, hogy ez lehetséges, csak kell hozzá egy letelepített rádió, valamint egy okos telefon, amin működik a "Zello". Találtam egy videót, amelyen ez a procedúra létre is jött, csak azt nem értem, hogy mi az a kütyü, ami a telefont és a rádiót köti össze. Illetve, hogy ilyet itthon be lehet e szerezni. Kérlek Titeket, ha tudtok segítsetek! Köszönöm!
Az elmúlt 5 MHz-es kísérleti periódusról az alábbi összegzést adom: Antenna: cseppet sem 5 MHz-re , hasnem 3,5 MHz-re méretezett egészhullámú hurok, 6 méter magasan, de ez inkább mélység. Rádió: FT817ND, 5 Watt. Külön antennaillesztővel. Az összes összeköttetést JT65 üzemmódban készítettem, tisztelet adassék /a Nóbel-díj mellé!/ K1JT-nek. Az összeköttetések: Összesen 138 QSO, ebből 74 a D körzetből, ott nagyon aktívak. PA körzet 16, HB9 és ON 7-7, OZ - 5 EA - 4 LZ-OH-LA-YO: 3-3 QSO. UR-SM-LX-4Z körzet: 2-2 QSO. Volt még 1-1 összeköttetés SA-G -SV-EU-9A-HA és 9H körzetbeli amatőrökkel. Hallottam W VK és CX4 állomásokat is. Néha esténként már-már 7 MHz-es pie-up van a sávon. Kellemes, de nem meglepő a svájciak aktivitása, a hegyek közül kijönni NVIS-módban lehetséges. A németek többsége alkalmi antennával dolgozik, lakótelep, stb. A román és német amatőrtársak --mivel csak 5350 kHz felett dolgozhatnak--- a WSPR frekvenciát is felvitték, így ez az üzemmód is használható. Most már csak arra várok/várunk, hogy végleges adóengedélyünk legyen erre a jól használható sávra.
Sajnos, hiába. Amúgy szerettem ott dolgozni, jó sáv!
A kísérleti engedélyt megkérők töredéke sem rádiózott. Aki mégis, az nem készített jegyzőkönyvet a kísérleteiről és nem készült végső összefoglaló és tanulmány a sáv további használatáról. Az NMHH abból dolgozott amije volt, sok jogásza, akik nem rádióamatőrök......
Sajnos ez borítékolható volt. Egy okkal több, hogy a következő közgyűlésen kiosszák a szárnyakat. Amivel jó messzire lehet repülni.......
A 21-28 együtt hangolás gondolom konstrukciós megfontolásból lett ilyen, nyilván a tapasztalat azt mutatta, nincs túl nagy szükség még egy csúszó csatlakozásra, egyben kontakthiba forrásra. Belegondolva, a 10m-nek 28.850 a pontos sávközepe, tehát addig akár fel is lehet vinni a rezonanciát. Azzal viszont a 21 biztosan bemegy a helyére, valahova a sáv első harmadába. Tovább nem érdemes gyötrődni vele.
Sajnos az axióma, hogy a soksávos antenna mindig kompromisszumos. Túl sok az egymásra hatás, minden mindennel összefügg.
Ami pedig a dokumentációt illeti, amikor ez a csapat elkezdte az antennák gyártását, még élt az a generáció, akik kívülről tudták a Rothammelt. Számukra teljesen világos volt az antenna működése, ránézésre megértették a kivitelezés indokait és miértjeit, nem okozott gondot számukra a sikeres beüzemelés. Így talán nem is volt túl nagy igény alaposabb dokumentálásra. Sajnos azóta sokat kopott a köztudatban forgó tudás, eltűntek a 80m-es szakmai beszélgetések, kisközösségek, baráti társaságok. Amikor én kezdtem, antenna telepítési probléma esetén annyian jöttek el segíteni, hogy a társaság fele csak kibicelt, egyszerűen hozzá sem fértek a dologhoz. Mára ez 'kissé' megváltozott.
Ezért értékelődik fel manapság a dokumentáció, amiben alapvetően teljesen igazad van. Nyilván egy élő, napi gyártást folytató cég esetében jogos is lenne a kritika. Sajnos itt már csak egy múltbéli dolog lecsengéséről van szó... :(
Játszottam már a radiál hosszal is rövidítve feljebb viszi a rezonanciát .
A sugárzó méretében jó lenne egy kiindulási pont ami egy egy frekvenciához tartozik .
Én mindhárom sávon sávközépre szeretném kérdés ha a 28 és a 21 együtt hangolódik mennyire kivitelezhető? Ezek szerint eredetileg a 21 és 28 trapja úgy van hogy együtt mozognak .
Érzékeny ez még arra is ha másik sáv radiáljával összeér nem is kell csavarodnia .
Ó, hát ez semmi, azt hittem nagyobb gond van vele. Egy picit összébb tolod az alját, úgy hogy felcsússzon 28.650-700 közé a felső sávon, és ha ez még így kevés, akkor vagdoss le a 21-es radiálokból néhány centimétert és mérd meg, javul-e? Szerintem be fog állni. Ha csak ekkora az eltérés, tutira nincs a trap-nak semmi baja, akkor ugyanis sehol a környéken nem menne és simán lenne vagy 5 az SWR. De így csak finombeállítani kell az adott környezethez. Ne add fel, a cél előtt vagy !
Sorozatgyártás VOLT. Már régen nincs. A projekt egyik gazdája elköltözött Dunaújvárosból, a másik pedig évek óta nem rádiózik.
Ezeknek az antennáknak az a halála, ha 100W-nál nagyobb teljesítménnyel kínálják meg őket. A trapokban lévő kondik nem szokták kibírni, de tekercs menetzárlat is elő tud fordulni. Már hallottam olyat, hogy megjavítják. Mivel kereskedelmi termék volt, logikus, hogy teljes műszaki dokumentáció nincs közkézen. Marad a rádióamatőr lelemény és a türelem.
A 28 és a 14 megás része ok de a 21 nem persze tunerral igen de azért jobb nélküle ha egy mód van rá.
Lehet az a gond hogy nem új korában került hozzám .
Amelett hogy hasonló külföldi társaitól kedvezőbb az ára szerintem jogos elvárás hogy fellelhető legyen valami dokumentáció hozzá - a gyártó úgy látszik nem így gondolja .
Elég nehéz megtalálni a hibát ha semmit nem tudsz róla .
Pl ha meghibásodott a 21-es trap hogyan tudod ellenőrízni ha még az üzemi frekvenciáját sem tudod .
Továbbmegyek milyen sávszélességgel és hozzá tartozó állóhullámarányokkal üzemeltethető az antenna ? Pedig ha sorozatgyártás van akkor csak egyszer kell mérési jegyzőkönyvet csinálni,igaz tipusonként aztán egy fénymásoló csodákra képes .
Jelentem, sikerült a jobboldalt lefoglalni, mind az egész hosszú asztalt, és a létszámnak megfelelő pogácsamennyiség is rezerválva. Tessék jönni! Vétel!
Remélem sikeredett! : Addig hívnálak, mert szükségem lenne némi barátiar... (Nekem nem jött össze a "kici kínai" bótolás... Elakadt a regelés a fizetési lehetőségnél, és kellene egy cuccos. Megírom...
A VILÁG legszebb militari öröksége! És lenne benne helyünk rádióamatőröknek! Nem kellene hozzá sok dolog OM! Csak felejtsd el politikai hovatartozásod! Ahogy TE megtanúltad a híradást, alaapjátóla kor technikai csúcsáig, at add át az utánad jövőnek! No, erről van szó... nyuszó-muszó
Összejött bennem néhány gondolat a történések során...
Az idei BURABU már sajna az "agonizálás" bánatával fertőzödten volt megrendezve. (Nem akarom mondani: Három mondat után mindenki csak legyintett egyett, és elfordúlt, mert vénember létére majd elbőgte magát!
Lehet, hogy pesszimista vagyok, de a "túlélés" okán volna egy javaslatom: Ne várjuk meg míg a Csepel IFI-TÁBOR -ból RIZSA SZISZI kiebrudál! Keressünk új helyet! Természetesen közel, ahol volt... SZVSZ
volna erre lehetőség! A BURABU helyett neve legyen: KERABU. Ez nem állatnév, nagyon értelme sincs, csak, ha kiírok:
KOMÁROM-ESZTERGOM RÁDIOAMATŐR BULI (A Burabut tudom, hogy mi! Ha sorsa, hogy "storno" lészen átadja örökül a nevet! A KERABU azt nem tudom, hogy mi, de jól hangzik! (Lehet hogy az egy rádiós állat? A burabu madár meg maradhat szimbólum! A KERABU meg egy alfaja....csak át kell keresztelni! :-)
Csak az okán, mert az ország legkisebb megyéjében rádióamatör tali nincs, tehát, ha megcsináljuk ÚJDONSÁG!!!
Kérem az elkerűlhetetlenség okán támogassátok ötletem!
Értsd: Szívvel-lélekkel nyomatnám! Én amit tudok a MONOSTORI ERŐD irányában felhatalmazosátokkak mindent elkövetek, hogy a rádióamatőrök baráti taliját megvalósítsuk!
Igen, azt a diskurzust is én indítottam, csak ott nem a cég árairól-minőségéről, árakat meg sem ad a honlapján, no, most ha megveszi valaki egy valag pénzért, mit kaphat? Jó fotókat, hízelgő paramétereket egy Aaronia is tud ígérni, oszt, ha bekapcsolja a méregdrága kütyüt elsírja magát, főleg, ha életébe látott már rádiót...
Bizony kell a szerencse. Egészen más lomok közt találtam egy tök jó reprádiót egyszer. "Valami műszer" néven. Német hulladék kereskedő nő. 1 euróról fellicitálták és 8-ért nyertem meg. A posta 7 ojró volt. Kifizettem, vártam. Semmi. Egyszer csak jött vissza a pénz. Mi van? Szabadkozás, kamuzás. Reklamálni nem tudtam mert visszafizette. De szerintem rájött vagy felvilágosították mit tett fel fillérekért.
Hehe, néha a szerencse besegít, ezt a műszert nem merték megvenni, mert gyanúsan olcsó, és újszerű, az eladó meg még egy bekapcsolt fotót sem volt hajlandó küldeni:
A héten volt szó az ebay-en a szuper olcsó Bao árusról.
No már törölték is hivatalból. Persze most más néven újra nyomja. Megint 20 tranzakcióval. Ami mind pozitív persze.
De idáig csak pár dolláros fityfirittyeket adott el, saját magának más néven, meg haverokkal összeállva. Egyetlen 5 dolláros üzlete sem volt. Így begyűjtve pár pozitív értékelést. Még 2 másik típust is nyomat ilyen irreális áron. A lehúzás tipikus példája. A sok millió árucikk között a zavarosban.
Így van. De mivel általában egy vezeték szolgál a GND bekötésére, így a földet csak 1x kell bekötni. Így 3 vezeték is elég. Ez a Motorola rádiók 99%-nál így van.
Nekem hasonló van. 6 méter magasan, kerülete 83 méter. Rezonancia 3690 kHz. Jól megy, még a Warc sávokon is. Közvetlenül kapja a jelet koaxon, ami 4 menettel van átfűzve egy nagy ferritgyűrűn. Csak 28 MHz-en volt zavar a ferrit nélkül. 7 MHz-en magas impedanciája van. 200 Ohm.
A rendezvény helye: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem V1 jelű épülete, Budapest, XI., Egry József u. 18., 5. emelet, Könyvtár. Bejárat a szomszédos A épületen keresztül; a portától balra hosszú folyosó, a végén lift.
Nem. Ez sima lehúzós eset. Sok van neki. Higgy nekem, öreg ebay vásárlónak. Ha olcsón akarná adni, pár dolcsival menne a piaci ár alá. A kínai pontosan tudja minek mi az ára.
De akinek van ideje, makkoljon vele. Sokat nem veszt csak tapasztalatot gyűjt.
2-3 hét után mikorra az elsőknek meg kellene érkezni vagy eltűnik magától, vagy az első pár reklamációkor törli az ebay.
Volna egy olyan kérdésem, hogy van egy sony usb-s rádióm, amely beépített szalag antennával van ellátva, s a nyüvesek nem raktak rá koax bemenetet! A szalag antenna nagyon tré, mert hiába tekergetem ide-oda a kanócát eléggé zavaros a vétel! Nem beszélve arról, hogy borzalmasan néznek ki a helységben szerte ágazó vezetékek!
A kérdésem az lenne, hogy létezik e valami átalakító, amellyel a koaxos rendszerbe beköthető!
Esetleg valami szobaantenna, amire a rádióból kijövő szalagkábelt rá lehet csatlakoztatni!
Valószínűleg már biztosan szó volt erről itt, és elnézést kérek ha ez így van!
De engedelmetekkel, nem olvasom át az összes hozzászólást!
Esetleg egy link is jó lenne, amely ezzel problémával foglalkozik!
Ott, hogy valószínüleg kamu, csaló az eladó. Teljesen új, 47 értékelése van. Lenyúl tőled egy kis pénzt és soha nem kapsz árut. Amit majd visszakapsz az ebay-től, de sok levelezés és bő 2-3 hónap múlva.
Te meg tudtad mókolni magadnak. Aki nem járatos a Coulomb-ok kergetésében, az vegyen egy occó SDR-t vagy kézi szkennert. A repsávOK hallgatására pont elegendő.
Az R860 fütyölését meg az hallgassa, akinek a fülét már nem zavarja az a magas hang.
Hangszóró tényleg kell. Zajzárat építettem. Külön táp nem kellett mert a műhelyben amúgy is van állandó 12-24V. A 809-en az APP megy már évek óta. A 860-on néha bekapcsolom a TWR-t vagy a kelet infot ha hallom zörögni a MEDI-t de a 133-t zavarja a laptop.
Nincs benne semmi kivetnivaló. Ha már fel tudtad használni a meglévő mechanikát, egy jobb paraméterű cuccot tudtál beépíteni, miért ne? Van elég eredeti állapotú belőle.
Sok bedobozolandó panel van nálam is, nem vagy egyedül :-).
Ezért jön Szlovákiába minden, ottani vámmal meg áfával, nem s...ggel rajta hetekig a Posta. Aztán ha megyek gázolajat pocsékolni, átugrok érte az ipolysági postára.
Ugyanígy, lelkiismeretfurdalás nélkül szórtam ki az R-406X fiók fél belsejét is. Félig-meddig szét volt égve, vesztenivaló nem volt .Megmaradt a két VFO, a KF, de a bemeneti hangolható szűrők messzire repültek belőle. Újakat csináltam egyrészt a szelektivitás miatt, másrészt pedig nem szeretném vele végigzavarni a sávokat. A KF-ekbe kristályszűrőket tettem, ég és föld...
Ja, meg nem érdekli őket, hogy mi van benne addig, amíg a csomagon lévő összeg nem lesz gyanúsan kevés. Vannak kiemelt feladók, azoknak a csomagjaira eddig is szúrósabban tekintettek, szerintem az Ali is ilyen. De a 409shop is, pedig anno onnan úgy rendeltem az FT-817ND-t, hogy simán elhozta a postás, pedig az nem volt éppen olcsó. Most meg sem próbálnám ugyanezt, mert garantáltan rá kellene fizetnem.
Nemrég hoztak valami szigorítást, 22 Euro-tól mindent kivesznek. A postánál egészen biztosan alkalmazzák, van ott ismerős, tőle származik az infó. Ők sem örülnek neki, de a vámeljárás költsége 5e Ft körüli összeg, plusz a megállapított ÁFA, esetleg ÁFA+VÁM adott esetben fájdalmas lehet.
Összességében még olcsóbb is, mint amit te használsz. Nekem kínai apró cuccos, bubis borítékos csomagot (a több százból) még soha nem vámoltak meg. Lehet, hogy csak mázlim van.
No, igen! Szemezgettem ezekkel a dzsunkás szűrőkkel is, de ennyit már nem akartam rászánni, pedig alapvetően nem drágák. De a vámos úgyis kivenné, és még többe kerülne, mint amennyi a fájdalomküszöböm.
Sokat agyaltam a bemeneten, nézegettem mindenféle gyári kütyük kapcsolásait, aztán a vége hasonló elrendezésű lett, mint a Dittel FSG-71-ben alkalmazott megoldás. Abban emlékeim szerint BB204 varikapok voltak, és leforrasztott serlegű tekercsek. Ott is volt egy szélesebb szűrő, majd valamilyen BFxxx tranyó, utána egy keskenyebb szűrő, majd a keverő. Gondoltam, ha ott jó volt, ide is jó lesz ez az elv. Rendeltem a Coilcraft-tól ingyenes termékmintát, így lett meg az 5 db árnyékolt tekercs. Rengeteg órát csesztem el légmagos tekercsekkel, trimmerkondik tekergetésével, mire kiderült, hogy nem ez a járható út. Gyári tekercs árnyékolva, hangolómaggal, mellé csak varikap, trimmerkondi nincs. A csatoló kondi nem fix értékű, hanem kis kapacitású smd trimmer + sorosan egy fix értékű, hogy az eredő 0,4-1 pF közé essen, és szépen be lehet állítani.
Ha egyszer rászánom magam, talán lerajzolom, hátha hasznára lesz valakinek.
Kipróbáltam ezzel, meg enélkül is, távoli gépek jelei tűntek el, amikor nem volt ott a szűrő. Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít. Az AGC-vel biztosan lehetne még játszani, mert talán többet is ki lehetne belőle hozni, mint amit most tud, de momentán örülök, hogy összecsavaroztam... :D
Gratulálunk a nagy melóért! Ezt a hobbi. Ha van a fiókban anyag, szerszám, műszer akkor a munkaórát meg nem számolja az ember.
Nemrég néztem fel az egyik külföldi repülős oldalra, ahol a régen álomszámba menő reprádiókat postaköltségért elküldi a francia. Becker 3201 és hasonlók. Ingyen. Mert mindenki váltott már 8.33-ra. Már a volt cucilista szegények sem adnak érte pénzt, mert mindenhol vége a 25 kHz-nek.
A saját példányom mint másodlagos készenlét dolgozott. Aztán csináltam hozzá zajzárat. Aztán 25-30kHz-cel odébb vett, mint ami be volt állítva rajta. Aztán szétszedtem, hogy megcsináljam. Aztán egyre több megnyúlt ellenállás, elmászott értékű kondi hevert a cserélendő alkatrészek között...
De a retro jegyében beletúrtam a fiókba, teljesen kicseréltem a belsejét korszerűbbre, mert sajnáltam volna elsüllyeszteni szegényt. A hangoló kapcsolók paneljén a kristályok helyett ellenállások, kivéve a 10MHz-esét, mert ott egy trimmerkondit hajtott a tengely, ami egyébként 4mm átmérőjű, oda egy poti került. Innentől a hangolás egy mikrovezérlő A/D bemeneteivel megoldva (3 láb fogyott el erre). A kHz kapcsoló meg közvetlenül 4 portlábra van kötve. Amiket hallgatni szoktam, azok mind a 25kHz-es raszter szerinti frekik, nem kellett bíbelődni a 8,33kHz-es agymenéssel.
A jel útja: eBay-es broadcast szűrő (teljesen eltünteti a CCIR adókat, repsávon meg szinte nem is csillapít), hangolt kétkörös sávszűrő (felső kapacitív csatolással), egy AGC-zett erősítő (BF998 helyett BF5030W, kellemes csalódás ez az új négylábú jószág!), a második hangolt sávszűrő (mint a bemeneten, de keskenyebb sávszélességgel), egy LA1185 keverője a saját oszcillátora felhasználásával (a saját bemeneti erősítője nem lett kihasználva). A 10,7MHz-es jel egy TDA1072A-val megépített komplett AM vevőbe kerül, zajzár, AVC-s hangvégfok (TDA7052A). A PLL egy LC72131-es IC-re épül, amit egy ATMega328 vezérel. Az előlapi másik forgókapcsoló, amivel a műszerre jutó feszültségeket lehetett választani, átvette a "programválasztó" funkciót. Fixen programozott frekiket lehet vele kiválasztani. A szintén feleslegessé vált két előlapi kapcsoló egyikének állásától függ, hogy a "programkapcsoló" vagy a hangoló kapcsolók állásától függ a vételi freki. A poti melletti kapcsolóval lehet aktiválni vagy kikapcsolni a zajzárat. A dobozon semmilyen átalakítást nem végeztem, így megmaradt az eredeti kinézet.
A bemenettel sokat szívtam, aztán a sok kipróbált szűrő után a saját elgondolás lett a nyerő. Ja, a behangolásához egy mezei zener-es zajgenerátort és egy SDR sticket használtam, meg egy hozzá való spektrumanalizátor programot. :)
Nálam a laptop szinte állandóan megy. Háttérben fut az SDR. Hol Budaörs, hol az észak-infó duruzsol rajta. Ha valami érdekes van, rányomok a REC gombra. De ragyogóan használható UHF-es és VHF-es drótnélküli mikrofon javításhoz is.
Mióta azok frekijét használják a digit TV sugárzások, sok esetben kell egy rendezvény elött keresni lyukat a sávban ismeretlen színhelyen. Erre tökéletes a mobiltelón futó app.
Sokat nem ér, pláne rádióamatőr célra, de ilyen ad-hoc vevőnek 2000 forintért elmegy. De hallgattam, néztem már rajta rohadó VCO-t egy UHF vevőben javítás közben.
Arra gondoltam, ha valaki CSAK a repsávot hallgatja... Aki nem un bele hamar az viszont valószínűleg legyökerezik 1-2 csatornán amit hallgat. Csak ugye a 809-hez zajzárat is kell csinálni...
Ha már csájna! Tudom, fenntartásokkal, de a CRI (csájna régyijó internesnel) magyar nyelvűjében bemondták, hogy a kormány a Win8-tól felfelé betiltotta az összes MS oprendszert és a Kína sajátot fejleszt. A kormányhivataloknál már csak ezt szabad használni. Összerúgták a port az MS-sel. Nálunk meg még a Linux alapú oprendszereket is kibacták az önkorikból. Már, ahol volt.
De az iparból is van példa. Egy darabig Linux háttérrel ment az SAP. Semmi gond nem volt vele. Valakinek "jobb" volt az XP. A lényeg, hogy most meg a több ezer gépre nem bírják megvenni az XP helyére az újabb Win-t.
Azért nem csak a csájna, de művelt Nyugat és annak vásárló közönsége is alaposan kitesz magáért.
Na, első ránézésre mit mondott a burkoló vejem? Laptop laminált padlóval burkolva. Ááááá, dehogy! Ez kérem bambusz! Green Technic! :-)))))))))))))))))))))))))))))))
Ezen a néven volt az ibéjen: 100KHz-1.7GHz Full Band UV HF RTL-SDR USB Tuner Receiver/ R820T+8232 Ham Radio
Ez meg hozzá a rizsa:
Functions:
Listening to unencrypted Police/Ambulance/Fire/EMS conversations. Listening to aircraft traffic control conversations. Tracking aircraft positions like a radar with ADS-B decoding. Decoding aircraft ACARS short messages. Scanning trunking radio conversations. Decoding unencrypted digital voice transmissions. Tracking maritime boat positions like a radar with AIS decoding. Decoding POCSAG/FLEX pager traffic. Scanning for cordless phones and baby monitors. Tracking and receiving meteorological agency launched weather balloon data. Tracking your own self launched high altitude balloon for payload recovery. Receiving wireless temperature sensors and wireless power meter sensors. Listening to VHF amateur radio. Decoding ham radio APRS packets. Watching analogue broadcast TV. Sniffing GSM signals. Using rtl-sdr on your Android device as a portable radio scanner. Receiving GPS signals and decoding them. Using rtl-sdr as a spectrum analyzer. Receiving NOAA weather satellite images. Listening to satellites and the ISS. Listening to unencrypted military communications. Radio astronomy. Monitoring meteor scatter. Listening to FM radio, and decoding RDS information. Listening to DAB broadcast radio. Use rtl-sdr as a panadapter for your traditional hardware radio. Decoding taxi mobile data terminal signals. Use rtl-sdr as a true random number generator. Listening to amateur radio hams on SSB with LSB/USB modulation. Decoding digital amateur radio ham communications such as CW/PSK/RTTY/SSTV. Receiving HF weatherfax. Receiving digital radio monodiale shortwave radio (DRM). Listening to international shortwave radio. Looking for RADAR signals like over the horizon (OTH) radar, and HAARP signals.
Ki-ki döntse el! :-))
Da már csak 7000,-. 10-zel indult. (Biztos jobb lett a forint ... :-)) )
Csak tudni kell vele bánni. De ha a 809-et egy nagyantennára teszed, ott sem frekvencia, hanem térerő alapján jönnek. Repsávos antennával (j-pole) jól használható az SDR. (Halkan jelzem, hogy az UHF repsávot is hibátlanul veszi...)
A sávszélesség széles határok közt beállítható, szemben pl. a 809 igen broadcast szerű vevőjével. Ami még mászkál is kicsit. A 8.33 raszter világában.
Imádok a barátom 50 éves Moszkvicsával menni néha egy kört. De hétköznapra azért nem használnám.
Annál unalmasabb cucc nem is volt. Repleszállós szoliban egész nap ott sutyorgott hátul a 142-ben. Persze forgalom semmi rajta. Ha meg jött valami pizsamagatyás akkor se szóltak bele, ki az a hülye, aki nem vesz észre egy bazi nagy helikopátert. Meg már telefonon leadták a drótot.
Elől persze más szól, Petőfi, SZER vagy az ámátőrökkel morze. :-))
Az SDR-nek előnye, hogy nem ér véget 140 MHz-nél mint tudod.
Még nagyobb előnye, hogy bármelyik sávot tudják fogni bármelyik másik helyen, az amatőrsávokon tetszőleges kínai műsorszórókat vehetsz vele. Olyan ez mint amikor a tampon a legjobb sporteszköz: úszhatsz vele, futhatsz, lovagolhatsz, stb...
Ez így erősen vitatott. Jópofa retró cucc a 809, de azért.....
Romantikus a gyertyafény, de ha látni akarunk, mást kapcsolunk fel.
Az SDR-nek előnye, hogy nem ér véget 140 MHz-nél mint tudod. Meg aztán igazán sok üzemmódra alkalmas, miután véget ért a repsáv varázsa. A veszteség sem nagy ha elmúlik az érdeklődés.
Akkor már egy kis kézi szkenner inkább, amit lehet vinni egy repnapra is. 2 cerka elemmel egy fél évig.
Ha kmlyan akarod hallgatni a repülést akkor veszel egy öreg R809-et. Az egy másik világ az ilyen SDR meg hasonló újvilági ketyerék között amik olyanok mint ha egy Ferrariból akarnál sínautót építeni.
A 15 mW elég 2-300 méterre, ha jó antenna van hozzá. De fillérekért van 200-500-2000 mW-os adó is. Utóbbin már ventilátoros hűtés is dolgozik. Talán pont a drónok nagy száma is segített az olcsóbbodásban.
A legkisebb kamera egyben egy 25mW-os adóval, az mokkacukornyi. 3,8 gramm. Ja és antenna is van rajta! 5000.- HUF körül, 600 soros felbontással, 110 fok látószöggel. Tudnak ezek a fiatal szovjet mérnökök!
Ez eszméleten jó! Rögtön találtam a kicsi kínai portékái között ilyen kütyüt! Látom, hogy egy drónon elhelyezett kamera úgy 15mW teljesítménnyel sugározza a videót és a hangot 5.8Ghz-en. Vajon mekkora távolságra elég ez a teljesítmény? Mivel elvileg látótávolságban van a drón és ritkán van közben tereptárgy, gondolom ezért néhány tíz méterre legalább ellát. Vagy még messzebbre is?
Hasonló felépítésben vettem most egy olyan pici dobozkát, ami a teló USB lyukába dugva 5.8 gigás video/audio vevő. A drónok fedélzeti kamerájának a nézéséhez nem kell külön vevő. A teló tud realtime rögzíteni is. Kb gyufásdoboz méretű, de kb. harmada vastag. Pár ezer froncsi. Végig tudja szkennelni ezt a sávot.
Igen, hallottam róla, sajnos a mostani telefonom még nem OTG-s, a következő az lesz. :) Kíváncsi vagyok, hogy az RSP2-t is el tudja-e vinni a hátán az Android.
Az SDR stick jó szól egy Androidos telón is, ha van rajta OTG. Tök jó reprádió appot találni hozzá. Sajnos az aksit szopja ezerrel, de jópofa. Szintén van ADSB dekóder/megjelenítő is mobiltelóhoz/tablethez.
A Bao-k csak FM-et tudnak, és ugyan ki lehet nyitni őket repsávra, de csak FM-ben, úgy meg elég értékelhetetlen a minőség. Szkennert lehet kapni 8-10ezer körül, amivel már lehet próbálkozni. Én egy Gre PSR-275-öt vettem még 5 éve Szarvason, azóta is teszi a dolgát. SDR-el is lehet próbálkozni, az olcsóbb is, bár én jobban megbízok a kézzel fogható rádiókban. Az SDR mellett szól, hogy azzal ADS-B-zni is lehet, de ugyanakkor mindig kell egy gép mellé. Élmény a repülés megfigyelése, sok sikert hozzá! :)
NEM jó. Az FM-es. Abból is egy fatengelyes occókínai. A 8.33 szkennernél nem létfontosságú. Az AE30 nem tudja, de a 33 már igen. Nagyon kicsi, érzékeny, igazi zsebben hordható.
Régi Alinco amatőr rádiókban meg néhány Yaesuban volt majdnem teljes értékű AM-rész. De egy erre a célra tervezett szkennert azok sem érnek el.
Becsapják a vevőket sok helyen, mert bőszen hirdetik, hogy repsávos is. Igen, mert frekvenciában tudja. Csak üzemmódban nem.
Az elég tág fogalom, hogy "kecskeméti repsáv". Ott sok civil és katonai adás vehető. A közös bennük, hogy venni viszonylag egyszerű de értelmezni, hogy mit miért is mondanak sokkal bonyolultabb mint azt sokan álmukban is gondolnák.
Az fontos, hogy csak igazi AM vételre alkalmas rádió legyen. Az FM rendszerűekben sok esetben valami éppencsak AM vevő van, amivel csak cumi lenne. Ilyen szkennereket 10 000-től már találni a használt piacokon.
Pl. Albrecht AE33 a dnd.hu-n ha újat akarsz. Kis kompromisszummal a régi AE30 is használható.
Ha otthonról akarod hallgatni, egy 3000.- Ft-os USB stick és a HDSDR progi kell.
Vagy egy kézi szkenner amiben van AM üzemmód. 133.00-n az egész keleti országrész alacsony légtérbeli forgalmát hallgathatod. 135.75 -ön pedig az ottani tornyot.
Köszi! Olyan ez, mint amikor a vezérorsó viszi a hossz-szánt :-).
Ha időnként megy-időnként nem, hőlégfúvóval melengesd át óvatosan az elektronikát. Kiselejtezett "teljesen agyhalott" céges laptopok 95%-a életre kel tőle! (Éljen az ólommentes technológia!)
Igen a motor egy spirális rudat forgat amin van egy gyűrű szerűség amit egy tekercsen mozgat a motor. Első körben énis mechanikai problémára gondoltam de amikor működik akkor akadás nélkül megy viszont ha nem megy akkor csak zúg a motor , melegszik és csíp az antenna talppontja. A motor és a talppont között van 1 kb. 3*4cm-es elektronika ezért én arra gondolok, hogy valami elszált benne.
Motorola GP380, GP340, GP300 VHF rádió programozásában jártas fórumtagot keresek a rádióink rendbetételéhez. A többit majd telon.. :) Ha valaki magára ismerne üzenjen... ha számlaképes vagy előny,de nem feltétel... itt üzenj légyszi: v.r911@yahoo.com
Jellegzetes mechanikai hiba. Bár a kütyüt nem ismerem, de gondolom valami lassító áttétel lehet a meghajtó motor után. (Fgaskerék rögzítése a tengelyen, elnyíródott egy stifft... stb... No, valami jlyesmi...
Némi segítségre lenne szükségem ATAS120-as antennával kapcsolatban!
Ritkán sikerül működésre bírnom viszont a legtöbb esetben nem. Azt hallom, hogy zúg a motorja viszont az antenna nem csinál semmit!
Mágnestalpon van az autón és már több mágnestalppal is próbáltam, koax csere, csatlakozó csere + test kábel, 3 db rádió (ft857,ft897,ft450) viszont a jelenség mindig ugyan az! Ha esetleg hibás az antenna javítható-e?
Hamarosan szabadul fel ezekből pár tízes mennyiség, mennének újrafeldolgozásra. Kopottak, karcosak, festék itt-ott lepattanva, az egyik előlap helyett acél- vagy puha saválló lemez - cserébe hamspirit áron jöhetnek. Lecsapjak rájuk? Némelyikük épp tápegység- vagy tuner-méretű.
A twentei websdr fejlesztése alatt is jelentkeztek zajproblémák:
"Ezenkívül néhány árnyékolás be van helyezve, közvetlenül az A / D átalakítón keresztül, ahogy fent látható. Ennek célja az volt, hogy megakadályozzák a digitális részből származó zajokat az analóg részbe való belépéshez, de ez nem túl sikeres. Valójában nem világos, hogy ez a zaj melyik úton halad, de az biztos, hogy ez az új pajzs nem blokkolja. A zaj csak akkor jelenik meg, ha egy jelgenerátor helyett egy tényleges antennát csatlakoztattam, és csökken, ha nincs közvetlen kapcsolat a koaxiális kábel pajzs és a hardver földje között. A szintje attól függ, hogy a számítógépem Ethernet portjához milyen módon csatlakoztatom a rendszert, feltételezhetően a felbontás különbsége miatt (talán egyes portok szimmetrikusabbak, mint mások). Ez azt sugallja, hogy a zaj egyszerűen sugározza az ethernet kábelt, és felveszi az antenna."
Nem vigaszként, de az én SDR vevőm is produkált néhány ill. elég sűrű zajt a spektrumképen. Még itt vidéken is, ahol pl. a GSM bázisállomások több, mint egy kilométerre vannak. Volt a miniwhip a tetőn, 6 m magasan. Volt 2 m alacsonyan. Külön földelést is levertem neki. Megpróbáltam úgy, hogy a laptop csak akkuról ment, internettől is függetlenül. Rövid antennával, dipollal, loppal ... A zajok maradtak. Azon kívül minden szoftverrel másképp viselkedett, más zajokat produkált. Aztán arra jutottam, hogy occsó húsnak híg a leve, ennél még a VEF206 is jobb rövidhullámra. A magasabb frekvenciákon nem is kísérleteztem. Ill. egyszer, az URH műsorszóró sávban, de az is valami sárkányos volt.
Minden antennára közvetlenül a talpnál kell a föld. Ha méterekről van odavezetve akkor az a darab vezeték se nem antenna, se nem föld hanem valami kiszámíthatatlan elem.
A tetőn minden a villámlevezetőre van kötve. De még mindig kérdés a zaj forrása, ami kb az egész tetőn jelen van. A zaj "hangjából" ítélve periodikus, nem "súgás" hanem "berregés".
A MiniWhip-es cikket meg köszönöm, ezek szerint KÖZVETLENÜL az antenna után kella föld, nem 2 méterrel lejjebb. :)
Azt írtad, hogy a tetőn el vannak helyezve különböző villamos berendezések. Ha ezek csatlakoznak az épület EPH hálózatához (általában valami lapos profil vagy köracél) és azt szabványosan alakították ki, tehát a tetőn nincs összekötve a villálevezetővel, akkor jobb, ha arra csatlakozol az árnyékolással.
Igen, az kimaradt, hogy egy plexi cső tartja, de az antennától 2 méterre már csatlakozik a harisnya a földeléshez. Az már saját megfigyelés, hogy ha +2 helyen csatlakozok a földelésre, még kisebb lesz a zaj az alsóbb frekvenciákon.
Üdövzlet! Ide is írom, hátha jön válasz. Még februárban kikerült a 10 emeletes terejére egy aktív "MiniWhip" antenna, és meglepetésemre viszonylag zajmentes volt a sáv.
De kb május vége óta 7 és 18 MHz között megjelent egy S4-S10 erősségű borzalmas zaj. Pedig tavasz óta senki semmit se csinált a tetőn, a liftgépezet felújítűsa már megtörtént 2014-ben.
Tudom, hogy ez nem a legjobb antenna, de ha kompromisszumokat kell kötni, akkor használható, csak vételre persze. Normális földeléssel szépen dolgozik, csak az erős adók tudnak IMD-t termelni benne.
Ami a furcsasága a dolognak, hogy sokszor változik a zaj: elgyengül majd visszaerősödik. Eleinte az egyik szomszéd által a tetőre rakott légkondi-kültéri egységre gyanakodtam, de az "csak" 9 mhz környékén szemetel. Maga a 10 mhz fölötti zavar kb az egész tetőn jön, ha akármilyen kábel közelébe megyek.
Van erre valami megoldás?
Vagy ezzel kénytelen vagyok együtt élni? Olyan mintha magában az elektromos hálózatban lenne a zavar. Az antennaárbóc az egyik liftház oldalára van erősítve és maga az antenna kb 50 centivel a liftház fölött van. Földelés gyanánt a koax árnyékolása a tetőn 3 ponton van a villámhárítóra erősítve. 6 MHz-ig a sáv meglepően tiszta, főleg a hosszúhullám (150-300 khz)
Inkább aluláteresztő szűrőt csinálj, ahhoz nem kellenek annyira robusztus alkatrészek, illetve a hasznos jelhez képest a zavaró jelek mind az alapjel sokszorosai, tehát igazából fölösleges a sávszűrő. Ha egymás közelében szeretnétek többen különböző sávokon rádiózni, az már más kérdés, oda valóban sávszűrő kell. Nekem ez utóbbiak közül ez tetszik legjobban:
Igen, a rendszámokra rendeletileg megvannak a tiltott kombinációk, már a kezdetek óta, pl. a SEG, KUR, FOS stb. kérelemre se adható ki.
A rádióamatőr rendeletben nincs ilyen, az ügyintéző és a kérelmező jó belátására bízták a dolgot, a jelek szerint működik. Átment a szűrőn már pár agyament alkalmi de jópofa hívójel (van, aki kifejezetten ezeket vadássza!) mint pl. HG1912PTTT, HG50NOHAB, HG9HAF9A. De annyira nem beteg a rádióamatőr lelkület, hogy valaki mondjuk a HA3FIKA-t megkérje...
Érdekes, hogy arra van szabály, hogy olyan suffixet, ami magyarul nem hangzik jól, nem lehet kiadni. Ezért nincs pl. HA5FOS. De ennyi erővel gondolhattak volna az angolra is.
FLDIGI alapbeállításaiban, konfigurálásában tud-e valaki segíteni? Ha esetleg egy email cím is lenne hozzá, akkor privátban a lista feltartása nélkül meg is beszélhetnénk.
Gratulálok, egyben sajnállak is. Lehet, hogy angolul tudó partnerek nevetni fognak.....
Az ügyintézés egyébként hihetetlenül gyors és rugalmas lett. Nekem ügyfélkapun beadva a kérelmet egy hét alatt megérkezett a meghosszabbított engedély.
A szám tátva maradt amikor megláttam a postás kezében..... :)
Ha akad régről BRG erősítős hangszóród, egy 1 kiloohmos ellenállás párhuzamosan és mehet rá!
Ha meg nem akarsz külön tápfesszel bíbelődni, akkor ez egy jól járható út, a jelek szerint működik. A legnehezebb feladat egy szétcsavarozható hangszórót szerezni hozzá :-).
A katonai R-326 rádiót miképpen érdemes külső hangszóróra kötni? És milyen hangszórót érdemes szerezni e célra, hogy az audio végcső és vagy a kimenő trafó ne pusztuljon meg?
Így van. Jó szakemberek kis céggel is tudnak fejlesztés igényes témában labdába rúgni. Jó pénzért. Csak benne kell élni a piacban és tudni olyat amit a közel-távolban más nem.
Félig-meddig ONtopik témában is elkérhető a (szakképzett!) élőmunka ára: különleges, egyedi rádiós berendezések, szűrők. Amiből kell 1-5db, a nagy gyártók szóba se állnak az emberrel, ésszerű határok között "bármit el lehet kérni".
A katonai rádiók mindig más kategóriában indultak. Mindenütt a világban.
Volt ahol mindig is számított az élőmunka mert az árban érvényesíteni lehetett. Lásd Hammond. De ezért tartoznak ide a katonai cuccok is, mert az államnak volt pénze megfizetni a drága, sok munkával gyártott terméket.
Kivéve a KGST-t. Mert itt mindennek virtuális volt az ára.
Nem piaci. Mert a piac csúf dolog, de mondjon valaki jobbat.
Aztán mikor felgyújtották a villanyt, kiderült, hogy a nagyhangú király meztelen.
Bocs az elkalandozásért a japán bóvliságtól kiindulva.
Igy van, egy születésekor is halott rendszer probált versenybe szállni , persze hogy esélytelen volt , de probálta volna ezt valaki mondani a szovjet tankok árnyékában. Aztán még mindig van aki csodálkozik hogy miért kellett lovat váltani , mert megdöglött.
Meg is lehet fordítani: abban a korban kevésbé számoltak az élőmunka értékével, nem volt "igazi" verseny. Szétnyitva pl. R-405-öt, elsőre csak annyit tudtam mondani: "Besz...ás". Vagy ugyanezt Qqberci fotóira és kiselőadására a Matrózból hazafelé a Hammond orgona felépítéséről és működéséről. De mindez igaz bármelyik katonai lomhalomra is, a szocialista táborban (pláne haditermelésben!) nem a gazdaságosság volt a fő szempont.
Ahogy Tóni írja, az FT-250 eleve tömegterméknek készült. Mai technológiával gyártva a Telrád is simán lehetne az, ha normál, kereskedelemben bármikor beszerezhető alkatrészekből készül. (Lásd pl. ATU-2012 kontra HA5BK Laci bácsi "utánépíthetetlen" cuccai.)
fél OFF: amcsik meg nem láttak valódi értéket a szamurájkardokban, nekik talán csak nyersanyagot jelentett, másfél kiló vas/db. Ahogy egy QSL lap is csak annak értékes, aki részt vett az összeköttetésben.
Sajnos az emberi munka értékét nem becsülték. Avval nem számoltak soha. A gazdaságosság ismeretlen fogalom volt a KGST-ben. Így a versenyképesség sem volt értelmezhető a természetes verseny hiányában. Pedig a világ versenyfutás az élelemért, a jobb nőstény birtoklásáért, a jobb barlang elfoglalásáért.
Igen , az idö sokat szépit , lehagyták az egykor másoltat , ma már más a preztizs. A távolkeleti szorgalom ,
maximális elkötelezettség a munkahely , fönökség iránt. Nem követelöztek elöre hanem tettek és az meghálálta magát , nem vonultak a dekadens nyugat libsi katyvaszába, inkább harakiri.
Bizony a Telrad egy jó példa. 10-szer annyi élőmunka befektetéssel készült. Nyilván gyönyörködni lehet benne. De nem ettől lesz világsiker. Ahogy egy VW Bogár sem a kényelmével és nagy tudásával lett világsiker.
Pont ez a japcsi gondolkodás. Egy marék egyszerű zsebrádió alkatrésszel és fél marék KF tekerccsel jól használható adó-vevőt csinálni. Lásd egy Grant CB lelkét. Ennél egyszerűbben nem lehet. Mechanikailag és elektromosan sem. Mégis igazán használható. A lehető legkevesebb egyedi alkatrésszel.
Anno a TÁKI-ban terveztünk KF fokozatokat. Sárgaréz tömbből kimarva a doboza, ezüstözött ház. Sok pici 2-es sűllyesztett fejű csavar a fedélben. Egy ékszer. Egy becsempészett német (!) hasonló szinte csupasz nyákon tudta ezt.
Pár kis helyi réz lemezke elválasztásnak. Biztosan 10-szer annyit tököltek vele mire összeállt ilyen "primitívre". De a gyártás 1/100-adba kerülhetett.
Igazán egyszerű mechanikával, célszerű elektronikával egy a világban olcsó és nagy tömegben gyártható adó-vevőt csináltak. Az akkori világban persze nem volt rossz. Nem egy Drake de csak vágyakoztunk rá a világháborús FuG rádiók után.
A hazai TELRÁD-200 smafu? :-) Elnézve az ML cuccait, ők se sz@rt gyártottak,
Van olyan elkó, aminél helyre se áll a dielektrikum, lassan emelkedő feszre se. Gondolom, a zöld MM elkókat neked se kell bemutatni, nem véletlen, hogy az 1340-est se a tápfesz "sima rákapcsolásával", hanem ezen elkók cseréjével kezdtem éleszteni :-).
A régi szürke házas, üveggel leforrasztott ruszki elkók még most is simán életre kelthetők, meglehetősen kicsi szivárgási árammal. Valamit tudtak :-).
Köszönöm Szakik! Eléggé átbeszélték a kérdést, de még benézek, hátha lesz még poszt. Az összefoglaló megírom és forrásnak megjelölöm ezt a topicot, ha nem bánják.
Ez így nem egészen igaz. Mert a japán a híradástechnikában egyáltalán nem a bóvli példája volt. Már a kezdetekben hatalmas pénzeket és szellemi erőt toltak az ALKATRÉSZ iparuk fejlesztésébe. Sok dolgot lemásoltak, megvettek az ami iparból. De mindent egy kicsit jobban csináltak másoknál. Így volt stabil alkarész bázis amin elindulhattak. Finommechanikában is.
Egyes szakmákban valóban ült a bóvli termelés. De az autóiparban is hamar túlléptek ezen.
Csalók voltak minden földrészen rendesen persze. Mikorra hozzánk is elértek a cuccaik, bizony csak pislogtunk. Sokak szemében fura volt a rusnya durva vasak helyett a céltudatos tervezés miatt a kis méret, súly. El sem akartuk hinni, hogy tud működni, pedig nem is rosszul. Egyedül a németek tartották velük a lépést egy ideig. Mikor még volt igazi Grundig, Dual, Saba, Telefunken. Meg a Philips. A jenki már hamar lemaradt, a cucilista meg a KGST-ben csak nézett ki a fejiből. Aztán vette a magnó mechanikát a japcsitól a Vidi és Orion toronyba. De ide tartozik az AKAI is. Hangfalakért magnó.
Tipikus példa az FT250. Igazán egyszerű mechanikával, célszerű elektronikával egy a világban olcsó és nagy tömegben gyártható adó-vevőt csináltak. Az akkori világban persze nem volt rossz. Nem egy Drake de csak vágyakoztunk rá a világháborús FuG rádiók után.
Még ma is jobb presztizse van egy Japánban gyártott autónak, mint ugyan annak az európai üzemben összeszerelt testvérének.
Igen , akkkor japán volt a bóvli szinonimája , mint most a kinai, voltak kamu 8 tranzisztorosak , csak 2 volt igazi tranyó a többi darab 3 lába 1 pontba volt forrasztva.
Mikor az AC sorozat volt a használatos, már jók voltak. A P ás OC sorozatok itthon talán még nem voltak igazán jók.
De pl. a ruszki MP sorozatok mai is hibátlanul dolgoznak reprádiókban, sok helyen még csövekkel együtt. Sok régi német kisrádió is megy az eredeti Valvo és TFK germániummal. Japcsik a 2SB 75, 77 és hasonlókkal.
Persze egy nagy bétáju Si biztosan jobban teljesít ez természetes. Kisebb visszáram, kisebb zaj. Ha tényleg módosítva van hozzá a cuccos.
Akkoriban még a kevéssé hatékony Ge is nagyon spórolósan volt kezelve. Emlékszünk a 2 tranzisztoros reflex kisrádiókra.
Egy 6-7 tranzisztoros már igazi komoly rádió volt.
A kérdés is-is. Az elektrolit kondenzátorok dielektrikuma ( a két fegyverzetet elválasztó szigetelés) lassan lebomlik, ha nincs egyenfeszültség alatt sokáig. Ez néhány év alatt (sőt...) bekövetkezik, tehát ez az általános meghibásodás öreg készülékek
esetén. DE! A germánium félvezetők ötvözése még nem volt tökéletes, ráadásul a germánium nem olyan stabil anyag, mint a
szilícium, így hosszú idő alatt azok is tönkremennek. Előbb csak romlanak a paramétereik, utána teljesen tönkremennek.
Természetesen ez sokkal hosszabb idő alatt megy végbe. Úgy hogy igazából mindkettőtöknek igaza van, csak másképp.... :)
A germániumok azért tudnak. Járt nálam korábban néhány öreg táskarádió (Orionton, Camping, Sirály), hasznukra vált a szilíciumkúra. Persze a munkapontok újbóli beállításával, néhány elkó, "megnyúlt" ellenállás, KH-s trimmer cseréjével.
(Pont ez a Ge-tranyós korszak, ami hidegen hagy...)
Valóban. A tranyók nem igazán öregszenek. Sőt, az akkori kondenzátorok is sok esetben még ragyogóan dolgoznak. Az akkori igénybevételük még nagyon sokkal kisebb volt mint manapság. De azok cseréje minden további beavatkozás nélkül megcsinálható.
A végtranyók cseréjéhez már pár ellenállást is cserélni kellene. Az előerősítők meg most is sziliciumok.
Van neki egy ilyenje is. A szemem állásából látja, szerinte, hogy szét akarom szedni. Én nem tudom, milyen a szemem állása, de tényleg szét akarom szedni. Eltöri a kezem. Akkor majd veszek a Vateráról. Abba belesegít, de ezt nem adja.
Meg azt is mondta, hogy budligár lomis vagyok, mert mindent összekéregetek. És ő? Mindegy, amúgy jó fej.
Pofátlanság lenne titkolnom, hogy nem csak kíváncsiságból kérdeztem. A szakkörvezető azt mondta, hogy aki meg tudja magyarázni az igazát, annak beajánl fizikából egy ötöst. Mutatnék a srácnak egy középső ujjat :-)
A keresőmotor dobott ide, remélem, nem zavarok. Szakköri ötlet volt, hogy mindenki hozzon valami régit. Én a nagyfater Tesla lemezjátszójából kibelezett erősítőt hoztam. Megszólaltattuk, ez volt az egyik feladat. Nem is ez a lényeg. Az egyik srác azt mondta, hogy ő kidobná a Ge tranzisztorokat, mert biztos, hogy már elöregedtek. Én meg csak annyit, hogy a nagyfater orosz zsebrádiója is szól még, ha jól emlékszem Sport a neve. Aztán csak röhögött. Nem sértődtem meg, mert szerintem hülye. Levadásztam a rajzot is a neten. Nekem az a véleményem, ha valamit is cserélni kell benne, azok a kondenzátorok lehetnek, mert a tranyók nem öregszenek. Maguk szerint kinek van igaza?
Kedves amatőr és profi társak! A Magyar Postán valószínűleg elloptak egy tápegységet amit HA8MZ Máté barátomnak hoztam Olaszországból. Mellékelek róla képet bár biztos sokan ismerik. Aki esetleg találkozik vele legyen szíves valahogy engem vagy Mátét (Pmate995 @ gmail.com) keressen meg. Köszönöm!
Köszönöm, csak félek itt nem sokra megyek egy jóval újabb modell leírásával, mert az a 2721-ről szól, az meg többe kerül, mint Ibizán kokainozni.........
Tegnap kézhez kaptam új barátomat, egy Anritsu 2711A-t :-)))
Ha lenne valakinek ilyen analizátorról bármilyen használati útmutatója, arra vevő lennék. A magyar lenne az istenkirály, de egy angol is segítene. Esetleg használt ilyet itt valaki?
A hét végén voltam a Nosztalgia Börzén. Ahogy felmentünk az I. emeletre a folyosón volt egy ifjú OM. Nem akartam zavarni, mert "bótolásban" volt. Sajna mir visszaértem egy kőr után, már elpakolt, és az asztala üres volt, azaz elment. (Ugyan még dél sem volt...) Szerettem volna Vele csevegni, mivel a csőteszterek kivitele, nagyon "hajazott" az általam "favorizált"-ra. No, így jártam! Valaki amatőrtárs tudja, hogy ki volt az OM? Megköszöntem, ha segítve "nyomravezetsz! :-)
Köszönöm szépen! 2GHz-ig meg tudom mérni, csináltam már sündisznószerű antennát tenyérnyi felületen, gondot a kiszámíthatatlan helyen megjelenő lyukak és kiemelések jelentették.
A teleszkóp a legsérülékenyebb valami. Egy köteg bicikli küllő vagy zongoraúr filléres és örökéletű. Nagyobb discon mindig az esernyőváz képét dobja fel, mint alapanyagot.
Azt azért nem tudjuk, hogy a korong és a felső elem hogyan kapcsolódik, milyen külön sávos illesztőrendszer van benne. Ami 10 kHz-től megy, abban biztosan van aktív elektronika is. De szerintem a többinek is ez a trükkje. Mert ez 3 "elemes".
Viszont, szerintem némi firnyákkal koppintható. Tetszik benne a rugalmas szoknya, amire én gondoltam, hogy esetleg megoldom egy csokor teleszkóp antennával, az mondjuk nem rugalmas, viszont összetolható :)
Egyébként pár éve vettem itthon egész jó logper antennát az összes teló sávra. 800-2100 MHz-ig. 12 dB körüli nyereséggel. Jó méter hosszú volt, piszok sok elemes. 10 rugó alatt volt. Táv adatgyűjtő modem ment róla még reménytelennek tűnő helyen is.
Feltéve, ha az iránysugárzás neked kívánatos.
Az általam építgetett kis discon WiFi egyenletes terítésére készült az amerikai szerző által. Nagy irodában középen lelógatta egy lámpatestről.
A discone antennák problémája hogy ugyan nagy a sávszélességük de nincs nyereségük <0dB, tehát gyengébb mint egy sima dipól..
Telefonhoz inkább egy dipólfalat építenék, akár több sávosat (a mobilszolgáltatók is ilyet használnak, persze minőségibb gyári kivitelben extrákkal) ami irányított.
Még talán pár korong és szoknya is van a hulladékos turkálóban. Nemrég ki is akartam próbálni drón távirányítóhoz. De cuki kis panel antennát is találtam és az lett feltéve.
2,4 GHz-re építettem jó párat kb 18 éve, mikor boltban csak a kezdete volt a WiFi-nek. Tartozékok arany árban. lévén csak a Sysco cuccok voltak.
Kis gyógyszeres dobozban hibátlanul működtek. Szinte gömb érzékenységgel. Helikopterről küldtük le a kamera képet a földi vevőhöz. Ott is ilyen fogadta.
Igen,minden jól beállítható vétel adás,ad is csak nem vesz.Van hogy újra be kell kapcsolni lefagy.Szétforrasztott jumpernél bekapcs ra resetelt. Itt a környéken kellene (Zala)megoldani szervíz nem éri meg. Ha nem sikerül sajnos kuka.
Nagy öröm ért, sikerült megoldanom az FT 250 problémáját. Egy germánium dióda, okozta a bajt, a 9001,5 KHz-es kristály után csücsül az oszcillátorban és AM modulációban és CW-ben csökkenti a frekvenciát. Angol szövegből próbáltam megérteni, nem tudom mennyire sikerült jól :) Most rendben teszi a dolgát :)
Sajnos ezekben sem egyforma firmware van. évjárattól és régiótól függő. Kevés hely van, ahol többet is ismertetnek jumper beállításhoz.
Ennél még reset után úgy rémlik, bekéri az adó alsó és felső frekijét és a vevőét is hasonlóan. Ezeket korrekten be tudod tanítani? Vagy nincs ilyen ebben már?
Köszönöm ,sajnos az elem jó HG 5bjk Károly a volt tulaj állítja jó volt nála.
Itt megbolondult reseteltük meg állt, szét kellett forrasztani a jumperokat,most keresem de nem találom a gyári állapotot mert a másik kettőt nem szereti és csak ad nem vesz.
Egy kiváló konstruktőr amatőrtársunk követte el, egy totálkáros roncsból csinálta, az eredeti szűrők, kvarcok és mechanika felhasználásával. Full félvezetős. QRP adóvevő, 5W jön ki belőle.
Műszeresen behangoltam, irány QTH3 (fasza zajmentes) egy tesztre. Aztán ha lesz hangulatom, kétszer transzponált lesz :-).
Addig az ilyenek készülnek, éjszakás műszakban elvan a gyerek ha játszik :-).
Hoppá! Nem biztos, hogy megismertem volna alulnézetből, ha nem tudom, hogy egy FT 250-ről van szó :D
Igen, a kvarc foglalatot ma átforrasztottam, elkókat cseréltem, trimmerek hátra vannak. Az eredetiség ennyire nem szempont, hiszem a működőképesen tartás oltárán áldozni kell sajnos, porfogónak sajnálnám a polcon tartani. A rádióamatőr vizsgára készülésem még folyamatban van, de nagyon szerem hallgatni vele a forgalmazásokat, amikor éppen működik. Amúgy szerencsére szépen egyben van, nem turkálták, amennyire meg tudom ítélni. Eredeti japán elkók voltak benne.
A kapcsolók nem újak már az igaz. Az oszcillátor egyik kvarca nyákra van forrasztva, a másikat foglalatban van, azt ellenőriztem. Azért nem gondolok elsősorban kapcsoló problémára, mert kihűlés után bekapcsolva, nem produkálja azonnal a hibát. A kapcsolótárcsákat alkohollal pucoltam.
Amit elfelejtettem. A hibásan működő oldalsávon, ami pl 7 MHz esetén az USB, tökéletesen veszi a rádió a kínai rádiókat, mintha AM-ben hallgatnám. Ilyenkor hiába forgatom a moduláció választó kapcsolót, minden állásban tökéletesen veszi az AM sugárzást.
Segítséget szeretnék kérni egy Sommerkamp FT 250-el kapcsolatban. Működési problémám akadt. A rádió az alábbi jelenséget produkálja SSB-n. Bekapcsolás után tökéletesen működik. 3,5 MHz-en vagyok, az oldalsáv kapcsolója normál állásban (LSB). Amint átkapcsolom USB állásba tökéletesen működik, de ha visszakapcsolom LSB állásba, recsegés, ropogás. Ha maradok LSB-n, de átkapcsolok 7 MHz-re, tökéletesen működik, visszakapcsolok 3,5 MHz-re, recsegés ropogás. Néha pár perc után magától megszűnik a recsegés és működik a rádió, de ez ritkán történik meg. Ha kikapcsolom és hagyom lehűlni, bekapcsolás után megint jól működik, amíg az oldalsáv kapcsolóját nem kapcsolgatok, vagy frekvenciát nem váltok. Miután a hiba megjelent, a rádió 3,5 MHz-en csak USB-ben működik, 7 MHz-en csak LSB-ben, pedig az oldalsáv választó kapcsoló normál állásában mindkét frekvencián LSB-ben működik. A probléma 14, 21 és 28 MHz-en is jelentkezik. Az oszcillátorban lévő 12AU7-es csövet újra cseréltem, minden elkót újra cseréltem, de nem oldódott meg a probléma. Volna esetleg valaki, aki tapasztalt hasonlót és tudna segíteni? Tudom elég zavarosan írtam le a problémát, de elég nehéz összefoglalni a tapasztalatokat.
Ha valaki tudna segíteni, előre is nagyon köszönöm!
A 212-nek szerintem elem baja van. Lehalt a memória elemje, ezért bolondozik. Ha egyszer be van állítva, soha többé nem kell a jumperekhez nyúlni. Egy 2032 vagy hasonló nagy gombelem lehet benne.
Köszönöm az ajánlatot, lehet, hogy majd egyszer élni fogok vele, de egyrészt ez most nem nekem kell, másrészt akinek kell, az egy sorozatot akar rendelni, mert üzletel vele (pontosabban azzal, amit beletesz), én csak emlékeztem, hogy volt egy ilyen dobozgyáros...
Ha az a doboz egyedi méretű, és fémből van, (Alu, horg.-lemez sr., avagy vöri lemez) akkor ajánlom öreg bádogos Barátom. Szólj, beajánlak. Komáromban vagyon műhelye:
SOS keresek DIAMOND HC-100 VHF BNC antennát yaesu kézirádiómhoz. Vagy hasonló 2.15dbi nyereségű antenna is megfelelő lenne. Ajánlatokat ide várok: naja777@gmail.com vagy +36304756356 - viber is van
Kinek van Japánban olyan barátja, akivel le lehetne boltolni egy ilyennek a beszerzését? Csak ott árusítják, előjegyzésre és csak 70 darabot. nagyon vágynék egy ilyenre...
kieg:Kötelezettség nélküli/jkv,sorszám,"teljesítménykényszer" /nélküli aktívitás az amatőr közönségnek a vizes VB ideje alatt.Akik vállalták a speciális hívójelek azoknak azért nem kis feladat.
Nos mindenki aki "hadrafogható", annak forgalmaznia kéne saját vagy klub RIG-el, végül is magyar rendezésü FINA VB nemzeti ügy,ha már a "zöldbe" nem is tudok kimenni ,azért otthonról megteszem ami tudok,gondolom nem egyedül
Én is. Kiskunmajsán letáborozunk egy hétre, kicsit kiáztatjuk fájó tagjainkat, a gyerek meg úszóhártyát növeszt az ujjai közé. Péntek délután meg szombat délelőtt pedig szépen lelécelek és átmegyek Bordányba. Így mindenki jól érzi magát..... :)
Mert a pontatlanul lezárt koax a frekvencia függvényében rezonál,Így változó frekivel hol kapacitív, hol induktív jelleget mutat. Ezért tudja segíteni vagy rontani az illesztést frekitől függően.
Beraktam a forgót, előlapon pont volt hely neki, így már tökéletes mindkét sávon és nem sugárzik a tápvonal sem. xD Továbbra is érdekes kérdés valóban, hogy miért függ a kábeltől és annak kapacitásától ennyire a bemenet. Egyelőre hotfixnek ez is megteszi. :)
Akkor igazán jó, ha kábeltől függetlenül elfogadható az SWR. Vagy egyhez hozzá tuningolni.
5W-ig szerintem jó a zsebrádió forgó. Ha tudsz, próbálj ki egy Sokol vagy Orbita forgót. azoknak kicsit talán masszívabb a földelő érintkezőjük. Ha csak a kis japcsi van, azt érdemes csinálni, hogy a tengelyét egy kis vezetékkel földre kötni. Jó hajlékony drótból egy 3-4 cm-t körbetekerni és a tengelyhez fogni. Annó azt is csináltuk, hogy a 2 felfogató csavar és a tengely mellé befeszítettünk egy kis zongorahúr darabot ívesen. Így az a panelra a tengelyt stabilan földelte.
Vásároltam pár apróságot anno SV1AFN-től és azóta kapok tőle hírleveleket.
Tegnap érdekes új projektről számolt be! Rengeteg különféle modult lehet nála kapni és ez is hamarosan rendelhető lesz a boltjában.
Egy GPS holdakhoz szinkronizált DDS-t nem tartalmazó oszcillátorról van szó, ami 1 Khz-től 1027 Mhz-ig fut és extrém alacsony zajú és mindössze 5 voltról 200 mA-t eszik! De itt van az eredeti beharangozó:
GPS Disciplined Oscillator with 2 output channels independently set on 1 KHZ to 1027 MHZ. Without DDS. A complex PLL locks an ultra-low phase-noise TCXO on the GPS time signal. The output signals get the TCXO's phase noise but the stability and the accuracy of the GPS signal. 5V DC - 200 mA. Sync your test equipment, replace crystal oscillators inside analog radios, SDR xcvrs, DACs, ADCs, DDS clocks etc. Please stand-by for details very soon.
Jó ötlet volt a forgókondis mérés. 40 méteren <38pF-el már tökéletes, 15 méteren 138pF-en van a minimum azzal a kábellel, amivel most mértem. Most két választásom van, az egyik, hogy berakok egy fix 38 pF körüli kondit, és az előlapi AM/SSB átkapcsolót erre használom fel, hogy párhuzamosan bekössön egy 100 pF-et. A másik, hogy berakok egy kis forgót, de mivel elég pici a hely, csak az a kis fólia forgókondi jöhet szóba, amit pl a QRP tunerbe raknak, kérdés, hogy az elbír-e 5W-ot. :) Ti mit javasoltok?
Itt alul van teljes rajz. Érdekes akkor, hogy a kolléga hogyan tudja használni az egész RH sávon ilyen extrák nélkül. Gondolom a koax hossza is befolyásol mindent. Én is gondoltam rá, hogy átkapcsolósra kéne csinálni, hogy 40 vagy 15 m-en menjen. Ha berakok egy forgót, akkor azzal meg tudom nézni, hogy hol találok minimumot frekinként?
Sajnos egy teljes soksávos illesztőt építeni a bemenetre nem kis feladat. A tranyók sok paraméterére kell méretezni. Nem egy szem kondi a megoldás. Kicsit egyszerűbb sávonkénti illesztőt rittyenteni. Akkor meg kapcsolgatni kell a kimenő illesztő/szűrő körökkel együtt.
Sziasztok, lenne egy kis elektronikai kérdésem, remélem valakitől kapok rá jó választ. :) Adott egy CTE-747 végfok átalakítva teljes RH-ra (http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/pdf/cte747.pdf) Ez egy Midland klón, tehát valójában a RM Italy KL-203 van benne. Problémám annyi vele, hogy a rádió felől magasabb az SWR (2-3 között is lehet). Ha egy elég hosszú koaxon táplálom meg, akkor ott lesugárzik a fölösleges teljesítmény, de ez nem valami igényes megoldás. A bemenő vas le lett cserélve jobbra, ami egy rendes rádióban volt, tehát az nem lehet gond. Próbáltam variálni a menetszámokkal, de nem sokat javított. Van azonban egy kondi, ami a bemenő illesztővel párhuzamosan található, az enyémből ki lett szerelve, esetleg azt jobbra megválasztva megoldódhat a probléma? Mit ajánlotok, aki esetleg látott több végfokot?
A minap én is küzdöttem egy sort az USB drájverrel!
A kínai bigyóimhoz két kábelem is van, az egyik régről rossznak, illetve problémásnak volt elkönyvelve, a másik a tuti. Természetesen a tuti lett elhányva valahová, így kénytelen voltam a másikkal küzdeni, ami egy Baofeng feliratú kábel volt. Mivel nem ismerte fel az eszközkezelőben, ezért én azzal kezdtem, hogy a burkolatát szétpattintva megnéztem a benne levő chipet. Természetesen ehhez olyan kell ami nincs kiöntve! Innentől már nem volt nehéz dolgom, mivel PL2303 chip volt benne. A neten sokfelé látni, hogy küzdeni kell ezzel a chipkészlettel és sajnos a Chirp oldalon a hozzá levő link halott! Viszont némi kutakodással mégis megtaláltam. a PL2303_Prolific_DriverInstaller csomagot, amivel csont nélkül felismerte azt a fránya kábelt és utána már pik-pakk ment a programozás! :)
Azt nézd meg a Winfos eszközkezelőjében, hogy látja-e az USB eszközt. Egy COM portként kell látnia. Ezt a COM port számot kell beállítani a rádiós progiban. Ez az alapja mindennek.
Vannak olyan USB-COM kábelek amiknek a csipje hamisítvány és egyes Winfos verziók felismeik ezt és felmutatják a középső ujjukat.
De van egy Puxing, Wouxun (kínai) rádiós topik, kérdezz be. Sokat látott emberek vannak ott is.
Vettem egy NKtech UV5rx kezi radiot. Szerettem volna felprogramozni, de sem a kabel melle kapott (baofeng) program sem a Chirp nem ismeri fel a cuccot. A kabel melle kapott usb drivert feltettem, de akkor sem jutottam elorebb.
Segítséget szeretnék kérni.Vettem egy Uniden Bearcat Bc 120xlt rádiót.Nem volt töltőm hozzá,kivettem az akksit,feltöltöttem,de azóta csak sistereg,gondolom elfelejtette a beállításokat.Ezt a rádió hogyan kell beprogramozni?Ha lehet szájbarágósan kérném mert nem nagyon konyítok még ehhez.Köszönöm.
Ezek régi elvek. Csak azért kotyogtam közbe, mert valóban majdnem mindenre jó a szelektív bemenet, de nem igaz, hogy csak ez az egyedül üdvözítő lehetőség. Még a jó nagyjelű viselkedésre sem.
Ment mellette egy 960 megás állomás is és ott helyben keverte ki a 800-zal. A térerő meg azért változott ennyire a hellyel, mert úgy interferáltak össze.
A lokál oszcillátor ~200 megán megy, annak egy felharmonikusa is keveredhet az erős 800 megás jellel, hiába alacsony a felharmonikus teljesítménye, ha erős a zavaró jel. Nekem ez lenne a tippem.
Valami harmonikuson keresztül jut be a 800 mega. Azért egy ekkora készülékben ne álmodozz rendes bemeneti sávszűrőkről, ha meg a mixerbe bejutott, akkor meg reszeltek mindennek.
Köszönöm szépen az infót, szerintem sem kellene ott lennie. Az első gyanúm az volt, hogy az 1-2 méterre a felette levő 800MHz-es LTE bázisállomás okádta ki magából. Már várom a hordozható spektrum analizátort, mint Mózes népe a messiást...
24-es hajózási csatorna (Adó frekvenciák: Hajó fedélzeti állomás 157,200 , Földi telepítésű állomás 161,800)
A lábjegyzetben semmi sem utal digitális adás módra, csupán ennyi: Ez a csatorna nyilvános rádió távközlésre is használható, fő felhasználási kör: hajózási információk.
Annyiból vagyok rajta a témán, hogy ha már beesett egy-két katonai vagy egyéb rádió, utánamentem, ki és mikor gyártotta, illetve ki és mire használta (vagy csak akarta). Ennek okán van a kedvencek közé betéve (és persze mentve) a linkelt cikk.
Félreértettél, én nem kalandregényt szeretnék olvasni, hanem a rádiózás - mondjuk úgy- történetéről, ami attól, hogy történeti, még vélhetően erősen szakmai szöveg.
természetesen a bálna és az elefánt példa volt, egy csomó állatot követnek rádióval, de nyilván az okleveles bálnakövetőt hiába kérdezem meg, ide fog irányítani a rádióamatőrökhöz.
egyébként pedig Heyerdahlék vittek rádiót, és használták is.
Amundsen pedig nem fagyott meg (bár amikor a legvégén az olaszt kereste, akkor nem került elő, úgyhogy akár meg is fagyhatott). :-)
Próbáld az amazon.com-on, de te inkább Verne-féle/jellegű regényekre vágysz, szakmai könyvek közt nem nagyon tudok ilyesmiről. Ugyanis ahol valami más kaland a fő csapásvonal, ott a rádió (ha van egyáltalán) egy periférikus dolog, a felszerelés része, szimplán használják, de nem amatőrködni mennek oda.
Ez bizony nem az a topic. Mi bele vagyunk mélyedve , de nem az általad leirtakba. Azok igen-igen elvont témák, erösen periféria, az emlitetteken kivül senki nem müveli , csak a bálnaologusok és elefántvadászok.
Thor Heyerdal Kont Tiki expedicióján nem valöszinü hogy vitt rádiót. Amundsen is megfagyott.