Keresés

Részletes keresés

MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 622

Bocs, de az én istenem és a mormon isten nem ugyanaz. S egy ex-meberről miért ne beszélhetnék akárhogy?

Beszélhetsz akárhogy, mert tiszteletben tartom a véleményedet, én meg talán elmondhatom a beszédedről hogy azt tiszteletlennek tartom.

Nyithatnánk egy Tisztelet topicot, ahol meg lehetne vitatni mi is a tisztelet valójában.

Egyébként valakiről tudnál tiszteletlenül beszélni, anélkül hogy ne lenne lelkiismeretfurdalásod ?

Előzmény: Törölt nick (621)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 620

Egy ex-emberhez imádkozni?

Egy szent dologról lehet többféleképpen beszélni. Az egyik lehet a fenti mondat, a másik lehet Kimball elnök szava:

"Mi Isten lélekgyermekei és legfőbb teremtményei vagyunk. Mindannyiunkban ott van a lehetősége annak, hogy Istenné váljunk - tiszta, szent, igaz, befolyásos, hatalommal bíró, földi erőktől független lénnyé. A szentírásokból megtudjuk, hogy mindannyian örök léttel rendelkezünk, és a kezdetekben Istennel voltunk. Ennek megértése az ember méltóságának különleges tudatára ébreszt minket."

Nem olyan könnyű ezt a dolgot igazán megérteni, és könnyű róla tiszteletlenül beszélni. Isten nevét is milyen sokan veszik tiszteletlenül, sőt sok esetben káromolva a szájukra. Pedig ha tudnák hogy valójában kiről is beszélnek így...

Előzmény: Törölt nick (617)
Nyolan Creative Commons License 2007.09.04 0 0 618
Filozófiailag ez egyáltalán nem gond. A budhisták hite szerint az embernek előző életében más teste is lehetett. Ezek szerint ha van feleséged Te egy ex-csótánnyal bújsz össze? Fújj.
Előzmény: Törölt nick (617)
Nyolan Creative Commons License 2007.09.03 0 0 616
Így van. Engem is beavattak olyan dolgokba, amik a Mormon könyvében nincsenek. Pl. Isten is ember volt és hasonlók. És ez nekem nagyon logikusnak tűnik, és tetszik. Viszont én nem akarok Isten lenni.
Előzmény: MaciLaci68 (615)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 615

Azonban valami fontosat nem említesz: lehet nem tudni és ismerni egy rakás mormon tanítást és mormonná válni (sőt ez az általános, a részletes mormon tanításokat az átlag mormon nem is ismeri),

Lehetetlen a keresztelés előtt mindent megtanítani az egyházról. Én sem lennék 10 év után megkeresztelve mert még mindig találkozom új dolgokkal. De a keresztelőmkor minden lényeges és alapvető tanításról tudtam. Nem ért semmilyen meglepetés utána.

Előzmény: Törölt nick (614)
Nyolan Creative Commons License 2007.09.03 0 0 613
Egyetértek, én is végigjárom majd az utat (vagy nem), de még az elején tartok. Nem baj,h ogy nájlonnak szólítottál:D
Előzmény: MaciLaci68 (611)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 612

Elnézést, hogy Nylon-nak szólítottalak, most vettem észre hogy Nyolan vagy.

MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 611

Úgy nem érdemes belépni sehová, hogy "akarok hinni". Ha már most ott vagy, hogy nem hiszel, csak akarsz hinni, nem jósolok neked 2-3 hónapnál több mormonságot.

Ezt most Nylon-nak és MAXVAL-nak is írom, hogy a HIT úgy alakul ki (szerintem), hogy először nincs hitünk, aztán valaki mond valamit nekünk hogy miben higyjünk, akkor elgondolkozunk rajta és eldöntjük, hogy akarunk-e hinni vagy sem abban a dologban. Vagyis először csak akarnunk kell hinni. Először még kicsi a hitünk és részben azon alapul, hogy a másik embernek hiszünk aki megosztotta velünk az ő hitét. Ha a hitünk kiállta a próbát, akkor bizonyságot is fogunk kapni, ami a Szentlélektől kapott kinyilatkoztatás. Ekkor már sokkal erősebb a hitünk, mint kezdetben. És ez a hit tovább erősödik ha hitünk szerint cselekszünk is valamit.

A Mormon könyvében van erre egy példa, de nem tudom hol, majd megkeresem. Egy király érdeklődik az egyik próféta tanításai iránt és magához hívatja. Mikor egy kicsit beszél neki a próféta, azt mondja a király hogy szeretne hinni azokban a dolgokban, ezért a próféta örömmel tanítja őt tovább.

MAXVAL-lal annyiban értek egyet, hogy a keresztelőkor, már természetesen nem elég ha valaki hinni akar. Addigra már kell egy erősebb hit.

Előzmény: Törölt nick (607)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 610

Azért nem kell lenézni a genetikát.

Kicsit erősen fogalmaztam ("100 éves vakság"), de nem nézem le a genetikát (minden tudományt szeretek), csak arra gondoltam hogy a jelenlegi eredmények alapján olyan következtetéseket vontak le, ami sokszor csak feltételezéseken alapul. A legutóbbi időkig a genetikai állomány 2%-át vizsgálták, mert a többit hulladéknak tartották. Nemrégen jöttek rá hogy az nem hulladék.

A régészettel sem kivételezek, ott is lehet félreértelmezni a leleteket, úgy ahogy írtad.

Sajnos még nem tudtam hozzáfogni annak a genetikai cikknek a fordításához, de egyszer meglesz.

Előzmény: Nyolan (606)
Nyolan Creative Commons License 2007.09.01 0 0 608
Ne általánosíts. Jó úton vagyok.
Előzmény: Törölt nick (607)
Nyolan Creative Commons License 2007.08.31 0 0 606
Azért nem kell lenézni a genetikát. Az archeológiában sokkal nagyobb a tévedési arány, mint a genetikában. Mégis az archeológiai bizonyítékokat biztosnaj veszed, mivel egybevág a dogmával, a genetikaiakat pedig elveted, mivel nem illik a világnézetedbe.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy egy ilyen tudományos bizonyítékot nem lehet így félresöpörni.

Amúgy nagyon jó, hogy írsz, mert egyre jobban szeretnék hinni, és úgy érzem,h ogy képes leszek rá egy kis időn belül. Úgyhogy köszönöm szépen, hogy megosztod velünk a kutatásaidat!
Előzmény: MaciLaci68 (605)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 605

Például az általad is említett fehérbőrú indiánok esete... sokáig ők voltak a mormonok fő bizonyítékai. Aztán jött a dns-kutatás, s kiderült, hogy ők UGYANOLYAN származásúak, mint a többi sága bőrű indián.

Vagyis azt bizonyította a 100 éve vakságban szenvedő DNS tudomány, hogy a fehérbőrű, kékszemű, szeplős "indiánok" (chachapoya), akiknek a kultúrája teljesen európai és még jelenleg is pontosan úgy néznek ki mint az írek, valójában valami ázsiai sötétbőrű néptől származott ? Érdekes.

Előzmény: Törölt nick (602)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 604

Kolombusz előtt nem létezett ...mézadó méhfajta. ...Jézus az amerikai Hegyi beszédben (i. sz. 34-ben) szőlővel és fügével[33] példálózik, pedig a zsidók leszármazottai olyat hat évszázada nem is láthattak.

1566-ban Diego de Landa szerzetes (akinel jókora része volt az indiánok kiirtásában) írt egy könyvet spanyolul a tapasztalatairól. Angolra csak 1937-ben lett lefordítva. Címe: Yucatan Before and After the Conquest.

http://www.jefflindsay.com/bme23.shtml

Méhekkel kapcsolatban ez van benne: Két fajta méh van, egyik sokkal kisebb mint a másik; a nagyobbik nagyon kis kaptárakban él, és nem csinál lépet mint a mieink, de helyette kis viasz-diószerű zsákocskákat készítenek, mindegyik szorosan egymás mellett és tele vannak mézzel ...

A másik faodvakban és sziklákban él. Az ország bővelkedika mézben. Az íze a lehető legkítűnőbb, azzal a különbséggel hogy kissé hígabb.... Ezek a méhek nem szúrnak.(101.oldal)

A szőlőről és a fügéről: Az országban vannak bizonyos vadszőlők, melyeknek ehetőek a bogyóik ... Van egy örökzöld fa, melyen kis fügék vannak és melyet ox-nak neveznek. (105. oldal)

Előzmény: Törölt nick (223)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 601

Az emberiség dns-térképe kb. 5-6 éve TELJESEN meg van fejtve

Szerintem olyan szinten van megfejtve, minta egy enciklopédiából el tudnánk olvasni egyetlenegy bekezdést.

http://www.junkdna.com/origo/elso.htm :

Ritkán születnek olyan átütő erejű kutatási eredmények, amelyek új alapokra helyeznek egy egész tudományterületet. A biológiában éppen egy ilyen forradalom kezdődött: százévnyi vakság után először kezdjük egészében, a géneken túl is látni a genetikai állományban kódolt információkat. (2006. október)

Előzmény: Törölt nick (596)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 600

A mormon régészet már 50 éve nem próbálkozik az egész mormon törtnet lényegének igazolásával, hanem manapsáág már meglégszik ötöd- és tizedrangú kis dolgok félremagyarázásával.

Az egyház soha nem foglalkozott ötöd és tizedrangú kérdésekkel. Ezekkel lelkes tagok foglalkoznak (többek között én is).

Régebben egeys tényekbe belelapaszkodtak a mormonok, majd azokról rendre kiderült 15-25 áv múltán a valóság, s így nevetségessé váltak

Például ?

Zsidó származást persze nem tudott sosem kimutatni a dns-kutatás.

Elovastad a linket, amit a wikin adtam ? (A Mormon könyvénél)

Azaz a mormon hittérítés léyege ma már, legalább 50 éve, az, hogy kapjuk imádságunk alapján bizonyságot JS igazáról, s nem az, hogy elemezzök tudományosan a MK-ét.

Soha nem térített úgy az egyház, hogy tudományos eredményekre hivatkozott volna. Az egyház nem egy tudományos intézet, még akkor sem ha kutatásokat is támogat.

Előzmény: Törölt nick (595)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 599

A Mormon Könyve tök jó, mert nagyokat lehet röhögni a Bibliát utánozni kívánó, archaizáló nyelvezetén

A Biblia annak idején, mikor leírták, úgy tudom olyan nyelvhasználattal íródott amit egyébként is beszéltek, vagyis akkor nem volt archaikus. A Károli fordítás nem a modern idők fordítása, ma már az a nyelvezet amit Károli használt nem felel meg a használatos nyelvnek, vagyis kellene egy új fordítás. A Szent Isván Társulat fordítása már jobban illeszkedik a magyar nyelvhez, de még mindig nem az igazi.

Vagyis hogy a Biblia "archaikus", az szerintem csak a jelenlegi fordítás miatt tűnik úgy. Az eredeti nem az.

A Mormon könyve közel sem olyan archaikus, mint a Biblia, a szóhasználata egy picit régiesebb csak a mai nyelvnél, ami megfelel az1830-ban használatos nyelvnek.

Előzmény: NattyDread (594)
Kilkenny Creative Commons License 2007.08.31 0 0 598
Bárki megcsinálhatja saját elemzését. Nem kevés pénz, de megéri:

Bocs, hogy beleoffolok: miért éri meg? Mire jó pl neked vagy nekem?
Előzmény: Törölt nick (596)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 597

A Mormon könyében az van, hogy a lámániták az amerikai indiánok elsődleges (principal) ősei. A lámánitáknak pedig zsidó eredetük van.

Hogy keveredtek-e más népekkel, annak utána kell néznem, nem tudom. Most fordítom a cikket amit nem rég említettem, szerintem erről is szó van benne.

Bibliai utalás: amikor Jézus azt mondja hogy "más juhaim is vannak ... ", akkor a nefitákra és lámánitákra gondolt.

Előzmény: Tafkó Birgut (590)
NattyDread Creative Commons License 2007.08.30 0 0 594
A Mormon Könyve tök jó, mert nagyokat lehet röhögni a Bibliát utánozni kívánó, archaizáló nyelvezetén, bugyutaságán, izzadságszagú erőlködésén, hogy ihletett műnek adja ki magát :o))) Sok vicces órát szerzett már nekünk, mikor két barátnőmmel olvasgattuk :o)
Nyolan Creative Commons License 2007.08.30 0 0 593
A mormonok hite szerint a zsidók i.e. 600 körül jöttek át Nefi vezetésével az Újvilágba. Míg a vikingeknek a IX.-XI. század között juthattak át É-Amerikába.
Előzmény: elsoszulott (591)
Nyolan Creative Commons License 2007.08.30 0 0 592
Én tanultam genetikát, úgyhogy nagyjából meg fogom érteni...
Előzmény: MaciLaci68 (589)
elsoszulott Creative Commons License 2007.08.30 0 0 591

"Az indiánok az Amerikába áttelepült zsidók leszármazottai"

Ebben sajnos rosszul tájékoztattak, helyesen a Tollaskígyó gyermekei.

"bevándorló zsidók már találtak ott őslakosokat, és keveredtek?"

Itt is egy kis keveredés van, hiszen nem zsidók, hanem a vikingek voltak az első bevándorlók, utána pedig spanyolok-portugálok. Zsidók nem igazán voltak hajósnép.

Előzmény: Tafkó Birgut (590)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.08.30 0 0 590

Az indiánok az Amerikába áttelepült zsidók leszármazottai, vagy a bevándorló zsidók már találtak ott őslakosokat, és keveredtek?

A Bibliában a mormonok szerint van utalás erre...?

Előzmény: MaciLaci68 (589)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 589

Azért még maradt egy pár kérdésem. Pl. hogy lehet, hogy az indiánoknak semmi közük genetikailag a zsidókhoz ?

Ha ez kétséget kizáróan beizonyosodna az baj lenne (a mormonoknak), mert cáfolná az egyház tanítását erről. Egyesek úgy értelmezik az eddigi genetikai eredményeket, hogy az indiánoknak nincsenek zsidó őseik. Az adatok alaposabb tanulmányozása azonban sokak szerint nem ezt mutatja.

http://www.jefflindsay.com/LDSFAQ/DNA.shtml

Vannak erről is cikkek a neten, de sajnos angolul. Már terveztem hogy lefordítom, de elég hosszú és sok szakszó volt benne, ezért halogattam. De most ez egy újabb ok amiért nekifogok a fordításnak.

Ez a téma nagyon tudományos jellegű, ezért kérdéses hogy nekünk egyszerű embereknek érthető-e egyáltalán az amin a hozzáértő szaktudósok vitáznak vagy csak meredten nézünk ilyen kifejezéseknél: (sub)-haplogrup, hypervaryable segment, mtDNA, MRCA, nucleotide sequences, stb... ).

Persze addig is jöhetnek más kérdések.

Előzmény: Nyolan (588)
Nyolan Creative Commons License 2007.08.30 0 0 588
Ez tetszik. Hogy a Mormon Könyve még az építkezés technikáját is pontosan leírja, nekem elég bizonyíték.

Azért még maradt egy pár kérdésem. Pl. hogy lehet, hogy az indiánoknak semmi közük genetikailag a zsidókhoz?
Előzmény: MaciLaci68 (587)
MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 587

Orvostudomány – Lepra az Óvilágban?
A Mormon Könyve i. sz. 34-ben bélpoklosokat említ[23], pedig a lepra az orvostudomány szerint az amerikai kontinensen csak az i. sz. 18. század közepétől, "importként" jelent meg.

Az Biblából ismert lepra (bélpoklos) szó a héber s-a¯ra^aat fordításaként nem a mai értelemben vett leprát jelenti. A bibliai leírások alapján, járványtanilag a s-a¯ra^aat nem azonosítható a leprával. Mikor a Mormon könyvében Jézus a betegeket magához hívja, köztük a "leprásokat" is, akkor ugyanolyan pontossággal utal a szó magára a betegségre mint a Biblában. A s-a¯ra^aat szó  számos olyan típusú bőrbetegség összefoglaló neve mely a bőr pikkelyesedésében és lehámlásában mutatkozik meg.

http://maxwellinstitute.byu.edu/display.php?table=insights&id=32

MaciLaci68 Creative Commons License 2007.08.30 0 0 586

A 223-as hozzászólásban fogalmazódott meg a látszólag legjobb kritika a Mormon könyve ellenében.

Nem tudom ismeritek-e hogyan lehet megnézni hogy egy hozzászólásra milyen válaszok érkeztek:

1.   Az adott hozzászólás előzményére kell kattintani

2.   utána a baloldalon a háromszögre, vagy jobb oldalon a dátumra

Ha a 223-asnál ezt megnézi valaki, akkor választ talál az oroszlánra, sárkányra és a selyemre és most már régészeti leletekre is.

Mindennek azonban semmi bizonyított régészeti nyoma nem maradt.

A földsáncokról a Mormon könyvében a következők találhatók:

Alma 48:8

… kis erődöket, vagyis menedékhelyeket emeltetett; körbe földsáncokat hányva, hogy körülzárja seregeit, és kőfalakat is építtetett, hogy körülvegye őket, körbe a városaik és földjeik határán; igen, az egész ország körül.

Alma 49:18-20

Most íme, a lámániták semmilyen más úton nem juthattak be a nefiták biztonságot nyújtó erődítményeibe, csakis a bejáraton keresztül, a felhányt földsánc magassága, és azon árok mélysége miatt, melyet körbe ástak, a bejárat kivételével.

… és így fel voltak készülve rá, igen, legerősebb embereik egy csoportja kardjaival és parittyáival, hogy mindazokat leterítsék, akik a bejáraton keresztül próbálnak bejutni a biztonságot nyújtó helyre …

Alma 50:1-6

… meghagyta… hogy minden város körül kezdjenek hozzá földsáncok emeléséhez, az egész országban… És meghagyta hogy ezen földsáncok tetején legyenek gerendák, igen, embermagasságú gerendaszerkezeteket építtetett, körbe a városok körül.

És meghagyta, hogy ezekre a gerendaszerkezetekre, körbe a gerendákra építsenek cölöpökből egy keretet; és ezek erősek és magasak voltak.

És tornyokat is emeltetett, melyek átnéztek ezen cölöpökből készült szerkezetek felett…

Alma 53:3-5

… ássanak egy árkot Bőség földje, vagyis városa körül.

És az árok partján gerendafalat építtetett; és az árokból kiásott földet ennek a gerendafalnak hányták; és így dolgoztatták a lámánitákat; míg erős és rendkívül magas gerendafallal és földdel körül nem vettél Bőség városát.

Link: http://www.jefflindsay.com/BForts.shtml

(a cikk első bekezdésében vannak linkek, melyek képekben is megmutatják az erődítményeket.)

A cikk lényegének fordítása:

Közép-Amerika (KA) régészete nagyon gyerekcipőben jár még. Ennek egyik jellegzetes példája a háborúk témája. A tudósok évtizedekig úgy gondolták hogy az ősi KA békés hely volt, különösen i.u. 300-800 között, ellentétben a Mormon könyvében írottakkal, főleg i.u. 300-400 közötti háborúkra gondolva.

1970-től kezdve azonban ez megváltozott.

A Tulan Egyetem kutatói felfedeztek egy hatalmas védelmi erődítményt Becan-nál a Yucatan félszigeten. A földet kiásták és felhalmozták az árok belső partjánál. A lelet kora i.u. 150-450, mely megfelel a Mormon könyvebeli időnek.

Az első leletet több másik is követte, melyek megerősítették a gerendaszerkezetek, árkok, kőfalak és földfalak használatát. Manti városánál találtak egy olyan erődítményt melybe csak egy hosszú és keskeny bejáraton keresztül lehetett bejutni, úgy ahogy a Mormon könyvében le van írva. Több mint száz erődítményt ismerünk napjainkban. Ezeken a helyeken találtak még művészi rajzokat, fegyvermaradványokat és harcosokat mintázó szobrokat.

Joseph Smith próféta, a Mormon könyvének fordítója, 1830-ban nem tudhatott ezekről az ősi módszerekről, melyekről, most a XX.században kezd a tudomány egyre többet felfedezni. A Mormon könyvében néhány eseménynek valósághű részletei vannak megadva ( szállítási problémák, lázadások, hadifoglyok, közhangulat, kémek, stb.,) melyek arra utalnak, hogy szerző közelről ismerte azokat a harci eseményeket.

acsd Creative Commons License 2007.08.29 0 0 585
off.
A hinduk gyorsan rövidre zárják ezt a kérdést: arrafelé nincs egyház.
üdv:
acsd
Előzmény: MaciLaci68 (573)
Nyolan Creative Commons License 2007.08.29 0 0 584
Nem mondok ellent magamnak.
Előzmény: Törölt nick (583)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.29 0 0 582
Csenget,csenget...de hányszor csenget?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!