A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ugyanazt olvasnám ki belőle... :-))
Egyszerűsítsük a kérdést: ha eszpresszót akarsz, két lehetőséged van. Az egyik a klasszikus daráló-főző, a vele együtt járó pepecseléssel. A másik ennek egy előregyártott, adagokba csomagolt formája, sokkal egyszerűbb kezeléssel: berakod, megnyomod, megiszod, kidobod.
Ha az elsőt kihagyjuk a számításból a pepecselés miatt, akkor háromféle előregyártott megoldás marad: Senseo, Nespresso és ESE podok. Az első kettő egy-egy konkrét gyár saját terméke, csak az ő gépük és csak az ő kávéjuk, tehát a változatosságot ez behatárolja. A Senseóról az a közvélekedésünk, hogy az eszpresszóhoz nincs köze, ez tehát kiesik. A Nespresso egyes kapszuláit meg lehet inni, tehát szóbajöhet. Az ESE pod, ellentétben a másik kettővel, ipari szabvány, számos kávégyár készít ilyet, méghozza a prémiumkategóriában (és nem kerülnek többe, mint a Nespresso kapszulái, átlagáruk egy százas), tehát a minőség itt megvan.
Ez testvérek között is csak kétféle igazán célszerű utat ad: vagy mégis a pepecselés, kicsivel drágább készülékkel, de fele annyiba kerülő kávéval, vagy az ESE pod, valamivel olcsóbb készülékkel, pepecselés nélkül, de drágább kávéval. Valamikor nemrégiben csináltam itt egy gyors becslést, napi két adaggal számolva egy évnél kevesebb idő alatt pluszban kifizeted egy daráló árát a kávé árkülönbözetéből (lásd (16758)).
nyilván, a sokféle itthon korrekten tárol azonnali pörkölt és darált a legjobb, ezt értem asszem, de mint ahogy borospincém meg whiskys tárolohelyem (a whiskynek nem pince kell, hanem tengeri szél által átjárt hely) sincs, kötök kompromisszumot kávéilag is, jobbhíján.
és asszem, megtaláltam azt a fórumot, ahol a hozzáértés megvan.
no akkor részletesebben, mi is kéne. Ár annyira nem ügy - 50-100 ezer forintot megengedhetek magamnak. valami olyan rendszert szeretnék, ami ha hazajövök, és pont akkor találom ki hogy egy ristrettot szeretnék, vagy a gyerek egy capuccinot, vagy egy lazább kávét, mindegyiket azonnal, és igen jó minőségben állitsa elő. Sok macera néha belefér, ha olyanom van, de inkább mellőzném, és rábíznám a gépre.
de van, hogy egy hétig egy korty kávé sem fogy - mint ahogy single malt whiskyt sem iszom mindennap, igaz, annak a minősége nem romlik a tárolással, azt értem, hogy a kávéé meg igen.
"Nézd, azt javaslom, hogy mielőtt kiakadsz valamin, előbb olvasd el rendesen a szöveget. Boldoggá tennél, ha a "kotyogós omnia" kifejezést vissza tudnád idézni bárhonnan, abból, amit én írtam."
Szerintem nem, a Nespresso összes típusából csak a három legsötétebb pörkölésű iható igazán -- hol van ez a változatosságtól? Legváltozatosabb és legjobb minőségű is a szemes kávéból saját darálóval és félautomata v. manuális géppel készített eszpresszó, de tény, hgy ez sok macerával jár; ezért az egyszerű kezelhetőségre is vágyóknak az ESE poddal üzemelő gépeket szokuk ajánlani. Többféle csúcsmnőségű KVmárka kapható ebben a formában. Mostanában elsősorban a Podstart (keress rá a nevére), mert viszonylag jó áron van a Metróban.
kezelhetőség: 5 minőség: mint mondjuk egy 1700Ft-os vörös a kaisersből. Iható. Ha értesz a borhoz, akkor be tudod lőni. abszolút minőség a 600ft-os egervinhez képest. De nem egy gere kopár közel sem. változatosság: hát rajtad nem fog sok minden múlni, az biztos
Ma bementem a Nagymező utcában található Semiramisba egy kv-ra. Kérek egy presszót, a hölgy leveszi a kart, nagyjából kiütögeti a zaccot a kosárból, de mint a sár, vastagon, bőven marad rajta/benne (ez van a qawa-ban is, fel nem foghatom, hogy magukat top kávézónak tartott helyeken ilyen elképesztő igénytelenek legyenek). A leányka beledarálja (mazzer jolly-val) a karba kávét, és tamperolás nélkül, berakja a gépbe, gombot benyom. piff, a víz átesik rajta, 3 másodperc és kész. Rakná elém. Kérdezem: "boccs, ne haragudj nem szoktad tamperolni a kv-t?" Ja, mondja elrontottam. Kar ki, zacc kiütöget nagyjából, bőven marad benne, de már zavarban van mert látja, hogy sas szemmel figyelem, így 2x mer a kanálkával a mazzerbe. + most jó erősen tamperolja. (jól látható, ahogyan a világos őrlemény keveredik a sötét zaccal, de ez mellékes). Kar be, gomb benyom. Pumpa hörögni kezd, eltelik 15 másodperc. egy gyöngyöző csepp megjelenik. 10 másodperc múlva újabb csepp. Feszült csönd, leányzó kétségbe esik. Én: "Figy szerintem túl sokat tettél bele, 2x raktál" Jaj jaj lehet mondja a leányzó. Másik kar ki, mert az első még sehol sem tart, és most már remegő kézzel kimossa! a kosarat. 1 kanál a mazzerba, óvatosan tamperolja, megmutatja, megkérdezi, jó lesz e. Hát én nem tudom mondom. Berakja, szép vékony sugárban kijön a kv. A másik kar még dolgozik. Pici cukor, pici tej, megiszom, egészen jó. Közben elkészül az előző (a középeső) presszó (ristretto). megiszod ezt is, kérdezi. „Nem kösz nem.” 240Ft, adok 300at. a három az egyben után ez a háromból egy kv.
Sziasztok, más italos topikban (whisky, bor stb) járatosabb vagyok mint itt, bár ahogy látom sok átfedés van a lakók között:)
Viszont iszogatok kávét is.
Szerintetek, ha veszek egy Nespresso cuccot, akkor jót teszek magammal, vagy nem?
itthonra gondolok valami egyszerűen kezelhető, de változatos , és jó kávét készítő cuccot. A változatosság meg a minőség fontos, hol laza, hol durvaerősre van gusztusom, sosem tudom milyenre - ezért gondolom hogy egy ilyen esetleg jo lehet - pár helyen tetszett is a kávéjuk.
Bocs, hogy nem olvastam a topicot végig.... ha már ezt kiveséztétek, egy link épp elég.
Ja, és ez volt a második hozzászólása itt. Az elsőben az email címét adta meg.... Az indexen pedig szinte kizárólagosan kocsi ügyekhez szólt hozzá. Nyilván valami kocsis suttyó...
Figyelj csak, számosan beszámoltak már arról, hogy időnként fogyasztanak neszkávét és használnak kotyogót. Mégis velem kezdett kötekedni ez a kis ..... Szórakozzon mással.
Nézd, azt javaslom, hogy mielőtt kiakadsz valamin, előbb olvasd el rendesen a szöveget. Boldoggá tennél, ha a "kotyogós omnia" kifejezést vissza tudnád idézni bárhonnan, abból, amit én írtam.
Teljesen felesleges regényeket írnod olyan dolgokról, amit nem is állítottam! Lefordítom, hogy te is megértsd. Nagyon meglepődtem, hogy a kávézással ilyen szinten foglalkozó (azaz a témában még fórumokat is látogató) ember kotyogós omniát és instant kávét fogyaszt (időnként). Ennyi. Ez nem lenézés, egyszerűen csak vacak kávénak tartom az omniát és a kotyogóval és hasonló rendszerű kávéfőzőkkel készült kávékat (sokan mások is). Az instant kávékról már nem is beszélve.
Köszi akkor nekem nem ezt a verziót sikerált letöltenem . Az valahogy másképp működött . Szósem volt erről . Viszont iszonyat mód kellett benne konfigolni . NEm tartom magamat szimpla júzernek de az nekem is sokvolt . Ráadásul a hack szó feltűnően sokszor szerepelt a leírásban :)) ráadásnak egy torrent oldalról szedtem le :) De nem installáltam :) Ez a snipoer akkor ahoz képest semmi :))
Ennek is két oldala van, jó pár olyan terméket nyertem, amit hagytam volna, ha s.k. kell licitálnom, mert rosszkor volt vége. Ilyenkor nyer vele az Ebay. Meg aztán én meglehetősen ellenérdekelt vagyok ebben a kérdésben: vevőként nem érdekem a minél magasabb ár :-)
Nekem hibátlanul megy, és csak a megnyert licitért számláznak - nálam eddig 100%-osak. Tény, hogy kevesebb az izgalom, mert csak megnézem utána valamikor, hogy nyertem-e, de cserébe nem kell felhajtani az árat. Magamtól is az uccsó másodpercben licitálnék, de ez így sokkal kényelmesebb.
Jó kérdés, hirtelen nem is tudom, ahhoz nem használtam eleget, hogy megfigyeljem magamat... Szerintem a szokásos adagolókanalat, ha kéznél volt, de most, hogy visszagondolok, egészen biztos volt olyan alkalom, hogy nem volt kéznél, akkor alighanem csak szemre. Biztos nem tömtem meg nagyon, különösen, hogy nem is szabad lenyomni.
Te adagolókanalat használsz, vagy csak szemmértékre töltöd fel őrleménnyel? Kezdem gyanítani, hogy tegnap túltölthettem (ma ismét elég jót adott) -- akárcsak vízből, a KVból sem kellhet annyit tenni a Brikkába, amennyi csak belemegy.
Amúgy vessetek a mókusok elé, de ez az egyetlen fajta Lavazza szerintem kiállja az összehasonlítást a legjobb márkákkal is (amennyire a vákuumtéglából meg lehet ítélni). Általában is kellemesen édes kávé, a többi Lavazza savtúltengése nélkül, és az a halvány "rebarbarás sütemény" aromája (a gyártó vaníliásnak mondja) teljesen egyedi.
"Nomádról és kempingről a napokban felbukkant mulatságos francia izé kapcsán elmélkedtünk, a szeretett Brikkáddal kapcsolatban egyáltalán nem (hiszen ahhoz elég erős tűz kell)."
Ha van, aki szobában is a kempinggáz-főzőt preferálja hozzá, akkor ugyanezt meg lehhet tenni a szabadban is, nem? A kempinggáz pont olyan láng, amilyen a Brikkának kell: kicsi, de erős.
Egyébként semmi furcsát nem látok abban, ha valaki modern technológiájú tárgyakat visz a sátoroztáshoz, ugyan miért ne? GPS meg persze GSM úgyis van manapság a túrázóknál, és egy Vibram cipőtalp sem olyasmi, amit bárhol kiszabhatsz egy döglött kecskéből -- azért, mert éppen elhagytad a várost, nem kell mindjárt lemenni beduinba.