"Debrecenben és Fehérváron nem akarják felfogni, hogy semmi különös nem történt/történik, csak egyszerűen végére értünk a Gyűrűk Urának, az orkok, hobbitok, buzitündék meg a vidéki lakógödrök egyéb torzonborz népeinek az ideje lejárt, és a Király visszatért. " /Nem fog lefeküdni, James/
Mi egy nagy család vagyunk az EEE jegyében, előre köszönünk, kólásüveget és egyéb szemetet felszedünk és kútat ásunk. Ezen felül keresztények vagyunk, megbocsáltunk és mindenkit befogadunk.
Igen. Ötvös feltünően ott volt mindenhol. Cadut kipróbálta mindkét oldalon. Sevikyan nekem most is tetszett. Bár szerintem azzal az iránival teljesen csereszabatos. Talán még Levi is hajlandó volt dolgozni. Egyébként nagyon nem tetszett az egész. Amolyan felesleges nyűgnek tűnt az egész. Bár 433at ígértek, helyette megint ezt a szar 352őt kaptuk.
De bízom benne, hogy szisztematikusan dolgoznak és lassan, de biztosan fogunk építkezni.
Kaptam utalást arra nézve, ki hol áll a beilleszkedésben. Ötvös, Sevikyan, és bizonyos fokig Nagy, nagyon közel jár. A többiek meg csak néztek ki a fejükből. Cadu, az ír, és az iráni-ausztrál még nem indokolta meg érkezését, Toon pedig Guszti és Baráth szintjén óvatoskodott.
Hát, jobb is, hogy nem tegnap kezdtük mi is a kampányt ezért: hajrá hegyi rácok!
Én leszek az utolsó, aki egy nemi erőszakolót mentegetni fog -- de több skandináv országban már az is nemi erőszak (szerintem egyébként nagyon helyesen), ha rácsapnak valakinek a seggére.
Mi meg itt Magyarországon ahhoz vagyunk szokva, hogy egy nyilvánvaló erőszakos közösülés sem áll meg, ha az áldozat nem tiltakozott-kapálózott eléggé és nincs rá tanú vagy nem készült róla felvétel.
Egy ilyen előélet nyilván szarul fest, de csak van annyi esze ott a szakvezetésnek, hogy alaposan utánanéztek az ügynek.
Nana, a múltkor le lettem hurrogva, hogy Kisvárda nincs messze, akkor se, ha két fontos BL-meccs között van, szóval utazzanak csak a légkondis repülőn, hiszen ezért fizetik őket (ez is elhangzott mint érv, csak akkor autópályán busszal).
Egyébként pedig amúgy se a távolság legyen a lényeg, hanem hogy amelyik ellen könnyebb továbbjutni, azt kapjuk, persze ezt nem tudhatjuk előre. De a kiscsapatokra jellemző, hogy egy bravúrkört tudnak, utána kiesnek (kivéve Klaksvík).
Amúgy nem tudom, mi ez az örömködés a sajtóban, 1:0 nem előny, ezt láttuk a Plzen ellen is, de az Újpest is simán kikapott a Sevilla-meccs előtt Kazahsztánban vagy hol, aztán hazai pályán továbbjutottak erőlködés nélkül.
Ramireznél szerintem a fizetése a durva, mert ha magyarként játszhatna, akkor egy Botka szintet biztos tudna hozni, viszont gondolom nem bagóért jött el a ruszkiktól
Közel a távozás.A tavaly nyáron szerződtetett brazil Saldanha, a Ferencvárosi Torna Club támadója az arab világból kapott mesés ajánlatot, amit sem ő, sem a klubja nem szeretne visszautasítani. A dél-amerikai csatár 2024-ben 3 millió euróért érkezett a szerb Fudbalski klub Partizantól és a hírek szerint több mint 4 millió eurőért szerződik majd új klubjához.Saldanha egyébként az FTC mezében 44 tétmeccsen 17 gólt szerzett és három gólpasszt adott. Amikor Magyarországra érkezett, sokat vártak, vártunk tőle, és az első meccsein látszott is, ha akar tud extrákat hozni, amivel majd hosszú távon is kiemelkedik az NB I-ből. Aztán valahogy elcsendesült, a 44 meccsen kicsivel több mint 2200 perc jutott neki, a magyar bajnokságban pedig 1001...Az biztos, gólérzékeny támadó, technikás, brazilos, a 16-oson belül ritkán hibázik, de valahogy sosem érte utol igazán magát sem mentálisan, sem fizikailag. Ezek után a Fradi úgy teszi pénzé, hogy még keresni is fog rajta... Igaz, tavaly ilyenkor inkább azzal kalkulálhattak Hajnal Tamásék, hogy egy végletekig "kifacsart" Saldanhából a vételár duplája is kijöhet. Nem jött ki, de a plusz 1 millió euró sem rossz pénz.Csurran, cseppen.Lenny Joseph formáját és teljesen más karakterjegyeit tekintve pedig azt hiszem, keseregni kevesen fognak a IX. kerületben
Szerintem egyszerűen nem lehet megítélni egy keret erősségét nálunk az átigazolási hullámban. Jött idáig 7 teljesen új, akik BÁRMI lehetnek, ha a fele beválik, már szuper. Ha több, akkor erősödtünk sokat és reszkessen a Liverpool, nehogy minket kapjanak a BL főtáblán. Ha szarok, akkor meg mi, hogy az EL meglegyen. Emellé visszajött 7-8 kölcsönbenlévő, akik alapból nyilván gyengék, hisz azért voltak kölcsönben. Velük kicsi az esély az erősödésre, de az edző akár ki is hozhat belölük valamit. Én lennék a legboldogabb, ha Sevikjan, Levi, Gruber vagy Baráth szivatná a BL selejtezős ellenfeleket.
Varga megsérült, átálltunk két csatárra, teljesen más játék kellett volna. Nem az, amiben ő jó. Nem is találta, de nem is igazán találta meg magát. Pesics tavasza rendben volt, nekem Saldanha csalódás volt. Én nem bánom, h megy is tovább. Valahogy nem akarta magát alárendelni a csapatnak.
Nem is a golkulonbseg a rossz (bar az a +50 durva), hanem hogy kb 5-6 gollal tobbet rugunk cdak 3-4 meccsen, pl. a puskasnak, Zaka Gyorben, 0-0 dontetlen stb, most is lb 10-15 pontos elony lett volna.
Es ebben komoly szerepe van Varga, Traore es Zaka alulteljesitesenek. Pedig az elso ketto eleg sokat is palyan volt. 12 gol Vargatol nekem keves. Ezzel nem akarom bantani (lott tobbet a kupakban), de ez a szezonja gyenge volt.
Lehet volt már itt, de a múlt értelmezéséhez lehet, hogy jobb ezt együtt látni. Illetve még annyit, hogy a 80 gólban benne van az elengedett gyeplős évadkezdés az edzőváltás után.
Tudom, meg mas is a hatekrendszer, amibe ő kevesbe illik bele. De megiscsak tamado.
Iden Varga B 12 bajnoki gollal volt a legjobbunk (Bode 15-el golkiraly), tavaly 20.
De tavaly Zaka, Pesic, Traore is hozott 12-14 golt fejenkent, igy lett 80 rugott golunk.
Iden meg 64, es a -16 szerintem eleg sok, lasd a sok szar dontetlen. Ettol is lett kièlezett a vege.
Ha a tamadok csak egy kicsit is jobb szezont futnak es nem marad bennuk ennyi, a szokasos folenyes elony lett volna. Dicserni tulajdonkepp Saldanhat es a tavaszi Pesicet lehet, pedig ok i1s hagytak ki nyilvan meg volt bosszankodas. De az baj, ha egy Varga-Traore-Zaka tamado sorbab benne marad vagy 20 gol (nem is jatszottak annyit, de nem veletlenul, mert ha igen, akkor sem volt meggyozo). Azert nem Jozsi vagy Kehinde kellene megvalto legyen, holott fontos golokat lottek. Az ujak mar fent vannak a honlapon, de pl Kodro vagy Bassey nem is szerepel ott. Egy jo csatar mèg elfèrne.
A Jozsibol lehet valami. Ha lenne jo Varga es Pesic, ez mar nem volna rossz.
Varga nem futott jo szezont. En orulnek ha fogsor maradna, de ha 5M jon, azert nyilvan el kell engedni. Traore is kuka, gindolom nem akar maradni, pedig ő is ha jo, akkor nagyon az.
Ha a rèm gyenge Kodro es lepkefing Gruber az alternativa, na meg a Bassey, akkor valoban kellene csatar. Vagy beall a suta Zaka?
Közben azt írja a Züllői, hogy fogsort eladjuk. Akkor vagy marad Kodro, vagy kell venni egy csatárt. Kodro amolyan harmadik számú csatárnak a gyenge hazai és kupa meccsekre.
Nem, nem értünk egyet. Kodró pl. Ami nettó baromság volt, talán valami fricska a Fehérváriak felé. Ez a Papoe, aki még csak nem is játszott. Volt az a vili nevű, akinek az eredménye lett Rebrov távozása. Vagy volt ez a balnéger, aki ment Hollandiába. Rommens faszom. Nem is tudom hány név kell, akik helyett én is lehetnék a csapatban. Vagy akár valami magyar. Ez a fajta próbálkozás, ez a munka kispórolása. Van egy amerikai focis draftos.film, ami jól bemutatja a scout munka finomságait, hogy a számok ismerete nem lesz soha elegendő. És mostanában egyre többet hibáznak. Mert szerintem egyszerűen elkényelmesedtek.
A fizetési plafon és a keretmérét racionalizálással teljesen egyetértünk.
Mint ahogy én abban továbbra sem látom a hibát, hogy hoznak szabályokat és premizálják a betartását.
DE! Én szeretném, ha a tvs pénzeket is teljesítmény alapján osztanák. Így már lehet stratégiát építeni. Én vagyok az MTK, a fasz sem kiváncsi rám, magyar szabályra megyek rá, ebből lesz pénzem. Én vagyok a Ferencváros, mindenki rám kíváncsi csak a legjobb magyarok férnek be, és a tvs pénzek maximalizálása lesz az én utam. A végeredmény egy egyenlő forrás elosztás lenne és mindenki maga dönthet a saját stratégiájáról.
Nagybátyám üzletember volt. Mindig azt mondta, hogy a hírdetések fele kidobott pénz. Aztán rákérdezett: na, de melyik fele?
Nem hiszek a herdálás című városi legendákban, és ahogy Doki utalt rá, nincs annyi pénzünk, hogy szupertudású fiatalt/fociközépkorút ebbe a bmlsz posványba idecsábíthatnánk. Marad az az út, amin járunk. Előre ritkán lehet látni, hogy szar vagy fölösleges lenne egy igazolás, ebben valószínűleg egyetértünk, igaz?
Amin esetleg változtatni lehetne, az az első szerződés időtartama, de ezen akár bukhat is a kijelölt leigazolása.
A keret létszáma képlékeny, szeptember 1.-én kitisztul a kép. Az új szabályhoz való alkalmazás miatt, szerintem, 35-nél magasabb keretszám is el tudok képzelni.
Sajnos nincs az NHL-hez hasonló kerethatár (és farmcsapatos átjárhatóság) valamint összfizetésplafon. A bmlsznek inkább valami ilyesmivel kellett volna foglalkoznia...
Egyrészt ez már tényszerűen sem igaz, több, mint 25 játékos lépett pályára a Cityben a tavalyi szezonban, és volt még pár játékosuk, akik ott voltak a keretben egy-egy meccsen, de játékpercük nincs.
A 18 fős keretet nehezen hiszem el. A Real Madrid Euroligát nyert csapata állt 18 emberből(ugye ebbe volt stabil játékos Hanga).
3 kapus és minden posztra 2 ember az 25 fő. Ennél kevesebbel lehet, hisz a legjobb csapatok szuperatlétái és professzionális edzői meg tudják oldani kevesebb játékossal is, és abból jön az, ami idén a Realnál, hogy kiesik 3-4 ember, és úszik minden.
Persze ami nálunk megy herdálásban, felesleg és szar igazolások terén, az már elképesztő.
Guardiola aki azért csak-csak mértékadó szakember azt mondta, hogy max 18-22 fő bőven elég egy keretbe, mert aki még a kispadra sem fér, előbb-utóbb feszkót szít. Ráadásul 35-4 embert nem lehet tűzben tartani. Úgy tűnik Guardióla nem ért hozzá....
Tegnap 4et rúgtunk a Maccabinak. Ami az alapozás jelen fázisában jó. Amúgy nem számít. Az, h se összeállítást nem tudhatunk, se a gólokat nem látjuk, az nem jó.
Varga, Pesic és fogsor. A falábú kuntakinte az Antillákról. Szerintem az a kérdés, hogy lesz mögöttük játék, helyzetbe tudnak-e kerülni. Marad-e az 5 védős szar, vagy lesz egy támadóbb játék? Azt mondta a főni, hogy ez a felkészülés más lesz, most majd azt játszuk, amit ő szeretne.
És az ír válogatott körül mozog, hol kezdő, hol nem. Pl. angolok ellen kezdő volt. Nem hiszem, hogy Pászka ír válogatott szint lenne. Amúgy valószínűleg Keane jól ismeri, mert még csapattársak is voltak a válogatottban.
Közben igazoltunk még egy felesleges és értelmetlen játékost. El nem hiszem, h jobb lesz Pászkánál. 30 éves, ír, de legalább a csapata most esett ki az angol 2ből.
Azok a kulva Lómaiak! (Milyen jó! Anyázni is így kéne, oszt egyik hóhányó nem panaszkodhatna!)
Szándékosan kerültem azt a rész, írtam is, hogy szimpátia/antipátia. Komolyan veszem az itt NEM politizálunk fradisták című önkorlátozást.
De! Azért az több, mint fura, hogy,
1) egy személyben dönt valaki egy olyan kérdésben, ami az összes csapatvezetőre tartozna. De ha jól tudom, vannak erre szakosodott alintézmények is talán az MLSZ-ben. (A pogácsa ott is fogyhat.)
2) Az ténykérdés, (akármennyire is elégedetlenkedünk a teljesítményünkkel) hogy a magyar klubfoci jelenlegi helyzete kizárólag nekünk köszönhető! Ezzel nem kivételezést szeretnék, de legalább egy főhajtást és szemmagasságban működő tárgyalásokat.
3) Nézettség/látogatottság, és az ehhez fűződő média jogdíjak. Nem tudom, ez mekkora lé, de ez sem teljesítmény alapján dől el, ezek szerint.
4) Vénaszkenner önmagában egy faszság, ez eddig OK! De ha valóban olyan jó a beléptetőrendszerünk, hogy mindenkit látnak (ez nem tudom, mennyire igaz), akkor azt miért nem lehet akár átvenni, vagy implementálni egy másik rendszerbe? (Persze, tudom, akkor egy másik cég nem fog keresni rajta.)
5) S akkor a végére: a rendezőket megbüntetheti bármelyik fegyelmi bizottság. A kupadöntőn nem mi voltunk a rendezők. Védekezhettünk volna egy hamis zászlós hadművelet ellen? Vagy akin aznap zöld sapka volt, az mind fradista?
A potenciális előzményt ugyan törölték, de szerintem itt hangzanak el érvek, amelyeket érdemes lenne megfontolni. A szimpátia, antipátia szemüvegeket kéretik levenni, aki nem bírja nézni a fejüket csak hangban is követheti:
A női fociról kb addig lehet elmondani hogy fejlődött amíg szembe nem jön egy U 15-ös fiú csapat . Azok aztán szépen megverik őket 7:1-re. Kint voltam anno a nálatok rendezett BL.döntőn. Egy jobban összeszokott megye 1-es csapat mindkét résztvevőt simán megverte volna. Akár egymás után is.
Egyszer olvastam valahol, hogy a félpályán keresztbe kéne focizniuk teremfociméetű kapukra (ami nagyobb a kézikapunál).
Szerintem ettől sokkal érdekesebb nem lenne. Egy időben, amikor hosszú 3-4 hónapos téli szünetek voltak, divat volt a terembajnokság, pl. a Bundesliga csapatok nagy csarnokokban nyomták. Nálunk is volt egy időben. Fura volt, ahogy a 25-30 méteres lövésekhez szokott játékos ugyanazt megküldte tízről vagy a félpályáról. De egyébként volt hanglata. Manapság már ilyen a rövid szünet és sérülések miatt (jogosan) elmaradnak.
Ha meg csak futsaloznának? Én pászor belenéztem férfi nb1-es "rangadóba", pár perc után eluntam a szaladgálást, mintha tanár-diák osztályfoci lenne a helyi gimi tornatermében.
Ez az amit soha nem tudunk meg. Persze a biológiai adottságok mindig a férfiakat teszik gyorsabbá, erőteljesebbé, de ettől egy női meccs is lehet izgalmas, fordulatos. Jó példa a női kézi - én kifejezetten élvezem.
Zajlik a felkészülés. Még most megy a csapat az edzőtáborba. A FB meg feldobta egy pár évvel ezelőtti képet, hogy az edzőtáborból pár kissráccal kisliszoltam, hogy nézzem a selejtező meccset. Akárhogy is, ez valós előre lépés.
Abban az időben a népszerűséget nem a játék, hanem a fedetlen combok és térdek, formás hátsók forrónacikban okozták. Pont úgy, ahogy manapság a röplabda, strandröplabda női tagozatán!
Én ugyanígy voltam vele, kurva idegesen, kapkodóan játszott eddig és tényleg sutának is tűnt. 5-6 meccsébe tellett, amikor gyanús lett, hogy ő focista. Azt hiszem, az utolsó 2 mennyei meccsén meg már hozott is valamit a bérköltsége ellenében. várom a további fejlődést. lehet, hogy ő lesz a mi Messink
Most, hogy fél szemmel rápillantottam, hogy áll a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület-Ferencvárosi Torna Club felkészülési mérkőzés, a szünetben 3-0 az NB I címvédőjének, és látom, olvasom azt, hogy Lenny Joseph a három gólból kettőt maga szerzett és kiosztott egy gólpasszt is, csak felerősödik bennem az az érzés, amit az előző idény hajrájában éreztem vele kapcsolatban, alap és húzóembere lesz az FTC-nek az előttünk álló kiírásban.Nemzetközi porondon is.Nekem tipikusan az a támadó, akit az ellenfelek lebecsülnek, kicsit olyan, aki első blikkre képes elesni akár a saját lábában is. Mozgása is furcsán hat, de ha megindul, pont a kiszámíthatatlanságából fakadóan nehéz megállítani. Ami pedig különösen értékes képessége, hogy nagyon érzi, hova kell érkezni, hol lehet zűrt okozni, keresi az üres területeket és meg is találja a rést az ellenfél védelmében. Egyszerre használható átmenetekhez, de lesipuskásként is nagyon értékes tagja a csapatnak. Amikor megérkezett, sok szépet és jót nem mutatott, de miután kezdte utolérni magát, jöttek a gólok, felszínre tört az, ami miatt anno Hajnal Tamásék pénzt fektettek bele. Végezetül: nyilván egy játékos ilyen jellegű feltámadásához kell maga a futballista is, ha te nem hiszel magadban, mások sem fognak, de! Robbie Keane sokadszor bizonyítja be azt, mert nagyon is kellett ehhez a pálforduláshoz az ír futball legendájának karaktere, habitusa, szakmai meglátásai, tanácsai, hogy észreveszi a szunnyadó lehetőséget a kicsit eltévelyedett, elhanyagolt, félretolt futballistában, és azt képes értékké változtatni.z összes reakció
1998-ban a Williams nővérek, Serena és Venus kijelentették, hogy bármely férfi teniszezőt meg tudnák verni, aki nincs benne az első 200-ban a világranglistán.Több sem kellett a 203. helyezett német Karsten Braasch-nak, aki elfogadta a kihívást. "Bemelegítésként" golfozott egyet, majd legurított néhány sört (mégis csak németről van szó), hogy aztán először Serenát verje meg 6:1-re, majd rögtön Venust is 6:2-re. Végül odavetette, hogy a lányoknak még 500 felett sem lenne esélyük, és hogy ő is gyengébben ütött a szokásosnál, hogy azért valamit a nézők is tudjanak élvezni, ne legyen olyan gyors a meccs.A lecke hatásos volt, Serena a későbbiekben megmondta őszintén, hogy csak a női mezőnyben van esélyük, és a férfi és a női tenisz két teljesen különböző sport.
Egyetértek veled. Főleg a kézis résszel. Ott számomra sokkal nézhetőbb a női, mint a férfi és nem csak a Fradi végett. Férfi kéziben már szinte semmi játék. Felmegy csupa gladiátor a pályára (ezzel kis költői túlzással szinte be is töltik a pályát), majd lépnek párat a félpályától és már jó messziről dobják is izomból kapura a labdát. A nőiben sokkal több az összjáték, szépen ziccerre kijátszott akció.
Nem vonnék párhuzamot a női és a férfi sportok között! Egyértelműen dönt ebben a kérdésben a fizikai felépítés, azaz a biológia! Persze lehet ezt mindenféle fals ideológiával elsumákolni, de lassan ébred még az ennek behódolt sportdiplomácia is, lásd Imane Helif, vagy hogy a francba hívják. Ugyanide tartozik még a fizetési problémák közé, hogy még nem hallottam férfi manökenek részéről panaszt arra, hogy mennyivel kevesebbet keresnek mint kolléganőik. (A topik helyes irányát jelzi, hogy ezt senki sem hozta fel ellenpéldának! :D)
Amúgy engem a női kézi jobban érdekel a férfinél, persze a fradista csajok miatt, de ha már felhoztad, a női póló a kezdetekben olyan szörnyű volt, hogy néha azon kellett rimánkodni, hogy a labda egyáltalán eljusson a kapuig, ma már pedig aránylag nézhetővé vált. Ugyanígy Vágó Fanny idejében szerettem nézni a fradista csajok fociját, mert elkezdett hasonlítani a fiúkéhoz, Fannyról nem is beszélve, aki szerintem méltatlanul lett mellőzve. Egyszóval időt kell adni szerintem egy csomó női sportnak ahhoz, hogy nézhetővé váljék, viszont az biztos, hogy nem fognak a férfisporthoz teljesen felnőni. Van ismerősöm, aki férfiként kézilabdázott nőkkel, soha nem verték úgy meg fizikai értelemben, mint egy férfi meccsen. Ugyanígy egy kajakos csajtól sem szeretnék pofont kapni jelzem, bár van amelyiknél szívesen kiprovokálnám.
De ettől függetlenül csinálják csak, amilyen jól tudják. Tapsot érdemel az effort, nem lekicsinylést és értelmetlen összehasonlítást a másik nemmel. A felvonulniakarókkal aztán pláne.
Talan az is donto lehet, hogy a noi sporr onmagaban mennyire elvezheto.
Nem a ferfihez kepest, mert ott mindig mindenben elvernèk oket. De pl.a ferfi kezi nekem mar tul vad es allatias, nem csak a Fradi noi csapat miatt, de a noi kezi elvezheto.
A vizilabda is talan, es valoszinuleg a roplabda is az lenne, de se a rop se a kosarlabda nem erdekes szamomra egyik nemnèl sem.
De a foci es a hoki zavaroan gyenge. Megprobaltam megnezni a bajnoki dontoket, es orvendetes volt a sikerunk, de valoban nezhetetlen. (Leszamitva az etós 10-es fekete hosszuhaju csajt, aki focizni ugyan nem tud, de a hajat meg a sminkjet igazgatni nagyon is. Ennyire emlekszem a meccsekbol)
Elképzelhetetlen ma már, hogy a női győztesek kevesebb pénzt kapjanak, mint a férfiak ezeken a tornákon.
Igen, és arról sokan elfeledkeznek, hogy ennek következtében egy férfi teniszező ugyanannyi pénzért sokkal többet dolgozik, ugyanis a nők két nyert szettig, a férfiak háromig játszanak.
A férfi futball gazdasági erejét soha nem fogja elérni a női szakág, de üzletileg nagy potenciál van benne.
Persze, nyilván lehet még továbblépni.
Teljesen más nagyságrend, de pl. a női kéziben is - pár évvel a férfiak után - lett Final Four, egységesítették a csoportmeccsek feltételeit és lebonyolítását (nem lehet már eldugott/lepusztult tornatermekben BL meccset rendezni) nőttek a pénzdíjak, a nézőszám emelkedett és olyan országok is beléptek a piacra, ahol régebben azt sem tudták, hogy salakon vagy műanyagon játsszák azt a sportot.
"A női foci nem tud annyi szponzort bevonzani, a jegyárak sokkal alacsonyabbak. (nyilván nem véletlenül)"
Egyébként az USA-ban, ahol minden sportot csak kőkemény üzleti alapokon csinálnak, ebbe most beleálltak.
Épült stadion kifejezetten női csapatnak (Kansas City Current), az NWSL bővítési licitet (a 16. csapat jogát) 110 millió dollárért vették meg, a már több éve létező és bejáratott Angels City FC meg 250 millió dollárért cserélt gazdát.
És itt mindenki a saját pénzét költi, vagy ha befektetőket képvisel is, akkor sem szórhatja azok pénzét...
A férfi futball gazdasági erejét soha nem fogja elérni a női szakág, de üzletileg nagy potenciál van benne.
Ha szigorúan klubfutball szinten nézzük, akkor nyilván teljesen igaz, hogy az abban résztvevő profi sportolók az adott klub/liga bevetéltermelő képességének függvényében kapják a fizetésüket. (De hát ez pont nálunk még a férfi futballban sem érvényes.)
Ez alapvetően nem is férfi/női kérdés: a férfi negyedosztályban nem azért alacsonyabbak a fizuk két-három nagyságrenddel, mert ott kevésbé férfiak játszanak -- hanem mert annyiért lehet eladni azt a produktumot.
A női sportoló jövedelmét sem ahhoz kell viszonyítani, hogy ugyanabban a sportágban a férfiakkal szemben milyen eredményt érne el.
Kedvenc példám Hosszú Katinka: az ő 400 vegyesen úszott világcsúcsa mire volt elég a fiúk között? Kb. egy U17-es vidékbajnokságon egy bronzra.
De ettől még ő is, ahogy az összes női olimpiai bajnok, ugyanazt az anyagi elismerést kapja a magyar államtól.
És ennek jogosságát nem is kérdőjelezi meg senki.
Másik példa: tenisz, Grand Slam.
Elképzelhetetlen ma már, hogy a női győztesek kevesebb pénzt kapjanak, mint a férfiak ezeken a tornákon.
De vissza a futballhoz: abba az irányba simán lehetne indulni, hogy a válogatott szerepléssel kapcsolatos körülményeket elkezdjék kiegyenlíteni.
Nem csak anyagi értelemben, hanem hogy pl. női A-válogatott hol van hierarchiában, amikor arról van szó, hogy ki mehet Telkibe készülni.
Most ott van, hogy ha lenne fiú U7 válogatott, akkor még az is előrébb lenne a sorban...
És ennek sajnos nem használ, hogy az MLSZ teljesen elengedte a női futballt, szarnak bele. Klub és válogatott szinten egyaránt.
Nagyon durván megy el mellettünk a világ és azon kívül, hogy pénzt adnak rá (csak sokfelé megy el, mert pl. tök feleslegesen van 12 csapatos NB1), nem érdekli az MLSZ-t, hogy csúszik lefelé a bajnokság és a válogatott színvonala.
NB2-ben most 2025-ben ezüstérmet lehetett nyerni full amatőr, tagdíjat fizető játokosokból álló, heti 2x edző csapattal.
Sajnos a Fradi női futball csapata is sokkal gyengébb, mint 2020 körül volt.
És még így is bajnok, zsinórban 6x, az utóbbi tíz évben 8x...