Keresés

Részletes keresés

bonnita Creative Commons License 2020.05.13 0 1 22029

Pár éve végigjártuk ezeket a templomokat a Celio dombon, Terdik Sebő kalauzolásával, nagyon kedves emlék 

különleges helyek, szinte csak mi voltunk a környéken, ide már nem ér el a turisták tömege. 

szépségkoldusa Creative Commons License 2020.05.13 0 0 22028

Így igaz, csak már így is sokalltam az egyházügyi tájékoztatókat. Igen, Mindszenty veszprémi püspök volt, csak később lett érsek, és utána bíborosi kinevezést kapott. A püspöki (!!!) jelmondata volt a "PANNONIA SACRA", azaz helyesen "megszentelt Magyarország", és nem Szent Magyarország.

Előzmény: vélemény (22027)
vélemény Creative Commons License 2020.05.13 -1 0 22027

Köszönöm.

Nekem mindig rosszul esik, ha nem említik a magyar vonatkozásokat.

Egy mellékszál. Mindszenty csak a háború befejezése után lett esztergomi érsek.  1945 őszén  nevezték ki.  Előtte Veszprémben volt püspök. Nagymamám lakott Veszprémben, Édesapám látta, amikor a nyilasok elvezették a letartóztatott püspököt.

Előzmény: szépségkoldusa (22026)
szépségkoldusa Creative Commons License 2020.05.13 0 3 22026

Santo Stefano Rotondo. Egyik kedvenc  templomom. "véleményhez" csatlakozva, és "jelentve" a jelenlegi helyzetet: nyitva van naponta két részletben, látogatható. Talán szombaton nem érdemes odamenni, mert esküvő alkalmából nem engednek be. Amúgy nincs állandó miserend.

Bárki bármit írt, a magyarok nemzeti temploma.  A 15-16. században az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok kapták meg. Lepusztult épületet kellett rendbehozniuk. A század során, a török időkben megfogyatkoztak a pálos utánpótlások is M.o.-ról, így  Szántó Arator István kérésére a pápa a jezsuitákat telepítette be, akik a szomszédos kolostorba fogadták a növendék szerzeteseket. Az ellenreformáció ideje volt ez, tehát a belső falakra Pomarancióval festtettek freskókat, amelyek naturalisztikus módon ábrázolták a vértanúk szenvedéseit. Ezeket az utóbbi években kezdték restaurálni, tehát Fajth Tibornak nem teljesült a vágya, ami nem baj, mert történelmi értékeket tettek volna tönkre. Aki nem bírja, ne nézzen oda. A körtemplom centrumában helyezték el az oltárt, amelyet védő térdfallal vettek közre. Ezeken is Pomarancio monokróm képei vannak, de ezek Szt. István első vértanú diakónus életét ábrázolják. Köztük az egyik kincs a Sarolta álmát mutató festmény, amelyen a vértanú megjelenik a fejedelemasszony álmában, és megjósolja István király születését (ezt illesztettem be). Még az említett Lászai Jánosról: ő is pálos volt, gyulafehérvári kanonok, ő építtette az ottani székesegyház oldalkápolnáját, a híres reneszánsz Lászai-kápolnát. Aztán, amikor Rómába került, a magyar zarándokok pápai gyóntatója lett a Szt. Péterben. A római pestisjárvány idején halt meg, így temethették a Rotondóba. Ma az oltár mellett helyezték el a szép reneszánsz sírkövet, amelyen latin felirat hirdeti: "Vándor, ha látod, hogy azt, aki a jeges Dunánál született, most római föld takarja, nem fogsz csodálkozni, ha meggondolod, hogy Róma volt és marad mindnyájunk közös hazája." Szintén a pálos idők emlékét őrzi a kolostor udvarának kútja, amelyen II. Ulászló király domborműves címere látható (ezt is beillesztettem). Sajnos, ezt nehezen lehet megnézni, mert a mai kolostorban missziós apácák élnek, és a ház nem látogatható. Nekem sikerült néhány alkalommal bekéredzkedni.

A jezsuita időkben alakult meg Rómában a Collegium Germanicum-Hungaricum, így az ő kezelésükben van ma is a templom, védnöke a müncheni érsek. Amikor a világháborúban Mindszenty bíboros esztergomi érsek lett, az ő római temploma lett, és az volt a terve, hogy a SZt. Péter melletti lebontott magyar zarándokház és Szt. István templom helyett visszakéri a Rotondót és a kolostort. Ez nem sikerült neki (hiszen börtönbe vetették). A békésebb idők óta azonban ünnepi alkalmakkor magyar szertartásokat tartanak itt. A kert falán emléktábla is látható. Tehát az, hogy "állítólagos" lett volna a magyar jelenlét, nem igaz. A mélyben a restaurálás alatt talált Mithrász-szentély ma is ott van, lehet, hogy egyszer már azt is meg lehet nézni.

Előzmény: vélemény (22024)
vélemény Creative Commons License 2020.05.13 -1 4 22025

Folytatás

A Via di S Paolo della Croce megy lefelé, áthalad az Arco di Dolabella alatt. Itt eredetileg egy korábbi városkapu állt, ez annak a travertinkőből való átépítésekor készült. Később Néró vízvezetékének alátámasztására használták.

Basilica di SS Giovanni e Paolo.  Nagy Constantinus 337-ben halt meg,  fia és utódja II. Constanzo apja politikáját folytatva a kereszténységet támogatta. ( Azt, hogy ténylegesen mennyire voltak hívő keresztények, nem lehet tudni, Constantinus is csak a halálos ágyán keresztelkedett meg) Azonban 361 és 63 között Julianus Apostata lett a császár, aki nem csak, hogy  nem volt keresztény, de újrakezdte az üldözéseket is. Giovanni és Paolo az előző császárok idején voltak magas rangú tisztviselők vagy katonatisztek. A könyv az ufficiale szót használja, ami mindkettőt jelentheti. Itt laktak és itt a saját házukban szenvedtek hitükért 362-ben mártírhalált. A legtöbb mártír a városon kívül halt meg, mert a kivégzéseket ott tartották.

Az első templomot ezen a helyen 398-ban említették, 410-ben Alarik csapatai, 442-ben földrengés pusztította, 1084-ben pedig a normannok fosztották ki. II. Pasquale ( 1099-1118) idején helyreállították, megépítették a portikuszt és elkezdték a harangtorony építését, amit csak a 12sz végére fejeztek be. Többszörös átalakítás után, a 18sz elején a templombelsőt barokkosították. A külsőt és elsősorban a homlokzatot az 1950-es években visszaállították a kora középkori alakjára. A munkálatokat Francis Spellman, New York érseke, kardinális finanszírozta. ( 1937-67 között volt érsek, 1946-tól halálig kardinális, OFF olvastam róla elég csúnya dolgokat is)

A portikusz a 12sz eleji formában lett helyreállítva, 8 oszlopa antik. Fölötte az emelet ötös ablaka már a 13sz elején készült. Márvány oszlopai a 3sz-ból származnak. A jobbra levő kolostor külseje is  középkori. A harangtorony alapfalai még Claudius templomának a falai voltak. A cosmata kapuzat párkányzatán egy sas, a kapu két oldalán pedig egy-egy antik oroszlán látható. A mennyezet a 16sz legvégén készült. Az oltárképeket 18sz művészek készítették, az apszisban Pomarancio 16sz végi freskója. A középső hajó padlózatában tábla jelzi a helyet, ahol a a két szent mártírhalált szenvedett.

vélemény Creative Commons License 2020.05.12 -1 4 22024

Folytatás

Még mindig a Santo Stafano Rotondo. A templom alatt ásatásokat foltattak. Előkerültek egy 2-3sz-i Mitrász szentély  és egy laktanya maradványai. Utóbbi talán a vidéki kiegészítő csapatok laktanyája lehetett.

Kíváncsi voltam, hogy mit ír a könyv a  templom magyar vonatkozásáról. Nem sokat.Annyit, hogy a Magyarországi Szent István kápolnában ( Cappella di Santo Stefano d'Ungheria) egy 16sz- síremlék található. Ez az Ürögdi könyvben említett Lászay János sírja. Megnéztem az összes könyvemben. Péteri Pál azt írja, hogy AZT TARTJUK, hogy ez volt a magyarok nemzeti temploma. A 90-es évek nagy Panoráma könyve szerint ez volt a magyarok nemzeti temploma. Csak sajnos, amit ezek a Panoráma könyvek írnak, azt nem mindig lehet biztosra venni. A réges régi Fajth Tibor által írt könyv nem említi. A  mi könyvünk 1964-es, lehet, hogy akkor tilos volt említeni. Viszont ő azt írta, hogy a templomot éppen tatarozzák. A  Santo Stefano Rotondot elég sokszor és sokáig tatarozták. Egyik ismerősöm háromszor is megpróbált bejutni, de mindig zárva volt. Viszont Fajt azt írta, hogy reméli,hogy a Pomarancio képeket el fogják távolítani. Az egyik német nyelvű könyvem szerint ez a Collegium Germanicus Hungaricus papi szemináriumának temploma.

Az útvonal innen lefelé indul a dombról a Via San Gregorio felé.

vélemény Creative Commons License 2020.05.11 -1 7 22023

Folytatás

(Csak azért, hogy Lacikának is legyen valami öröme)

Santo Stefano Rotondo. A templom mellett Néró vízvezetékének kezdeti szakasza. Ez egy 5sz-i épület, az első kör alaprajzú templom. Kezdettől Vértanú Szt. Istvánnak szentelve. ( Megkövezés) Eredetileg a templomon belül az oszlopok két koncentrikus kört alkottak .A 8sz-ban statikai okokból ebbe beépítettek egy görög kereszt alaprajzú alakzatot. II. Ince (1130-43) idején készült az öt árkádos portikusz antik oszlopokkal. A 15sz-ra az épület olyan rossz állapotba került, hogy a firenzei Bernardo Rossellini teljesen átépítette. Lebontották a külső falat és a külső oszlopsor oszlopai közé falat építettek így ez lett a templom külső fala. A görög kereszt laprajzú alakzat 3 szárnyát is lebontották, a megmaradt negyedik szárny lett az előcsarnok. Valamint új tető is készült reneszánsz ablakokkal. Külső falban 34 antik márvány és gránit oszlop, a belső  körben 22 gránit oszlop van jón oszlopfőkkel. Az oszlopok különböző helyekről származnak és különböző időkben készültek. A belső körben belül van még 2 hasáb és  2 henger alakú oszlop a tető megtámasztására. A falakra Pomarancio és Tempesta a 16sz végén Martirologiumot festettek. 34 képen nagyon részletesen, naturalisztikusan ábrázolták a szentek halálát. A képek egy részét a 19sz-ban átfestették. Én kb 10 képet tudtam megnézni. Nem emlékszem rá, hogy ki lenne írva, hogy mi készült a 16sz-ban és mi a 19sz-ban.) Az egyik kápolnában márvány püspöki trónus, amelyről azt tartják, hogy Nagy Szt. Gergely (590-604) pápa trónusa volt. Azt lehet tudni, hogy a császárkorban készült. A SS Primo és Feliciano kápolnában 7sz mozaik. Croce gemmata. Nem Feszület, a kereszt szárain drágakövek, a két szár kereszteződésében Krisztus arc. Ebben a korban jellemző ábrázolás volt.

vélemény Creative Commons License 2020.05.10 0 1 22022

Az a valami, ami kilóg a dereka alól? ha mandula, akkor jó nagy. Olyan,mint egy tök.

onlyread Creative Commons License 2020.05.10 0 0 22021

Oh, köszi, akkor tényleg az az. (Nekem az továbbra is makk, de mindegy.)

Előzmény: bonnita (22020)
bonnita Creative Commons License 2020.05.10 0 0 22020

Ezen talán jobban kivehető

Előzmény: onlyread (22019)
onlyread Creative Commons License 2020.05.10 0 0 22019

De jó, hogy írtál erről. Kérdeznék is valamit.

"Írja valamelyik ismertető, hogy a képen látható mandula az élet jele. Hosszan kerestük. Vagy az a piros valami Szűz Mária háta mögött, makknak látom inkább, vagy totál félreértettük."

Szerintetek itt hol van a mandula?

Előzmény: vélemény (22017)
vélemény Creative Commons License 2020.05.09 0 2 22018

Szuper. ez igazi alkotómunka. Én is türelmetlen vagyok, mindenben. ( Sokszor megnézem a könyv végét, még a krimik végét is)

Előzmény: bonnita (22016)
vélemény Creative Commons License 2020.05.09 -1 5 22017

Folytatás

Via della Navicella. Ez a Via Claudio folytatása. A szökőkutat 1931-ben, az utca kiszélesítésekor helyezték ide. Egy antik márvány hajómodell 16sz-i másolata.

S Maria in Domnica. A név a "dominicum"-ra utal, a magán házakra ahol az első keresztény összejöveteleket tartották. A templom a 7sz-ban, valószínűleg egy laktanya maradványaira épült. S. Pasquale ( 817-24) idején rastaurálták, ez a pápa számos templomot felújíttatott. Majd 1513-14-ben a későbbi X. Medici Leónpápa Andrea Sansovinoval építtette át. Ebből a korból származik az öt árkádos portikusz. A templom 3 hajós, 18 antik, szürke gránit oszloppal, korinthoszi oszlopfőkkel. A kazettás, faragott mennyezet a 16sz közepén készült. Alatta a frízt a Medici család szimbólumaival  Giulio Rpmana tervei alapján Perin del Vaga festette. Mindketten Raffaello műhelyének vezető munkatársai voltak. A mester korai halála után több művét Romano fejezte be. A templom legfontosabb  dísze az apszismozaik. A diadalíven Krisztus angyalokkal és az apostolokkal, az  apszisban Trónoló Madonna a gyermekkel és angyalokkal. A térdelő  I. Pasquale fején négyszögletes a nimbusz, jelezve, hogy még az életében készült az ábrázolás. Az oldalhajókban antik szarkofágok találhatók. Az 1950-es évek ásatásai során előkerültek  egy 6sz-i  épület maradványai is.

A templomtól balra 1931-ben állították fel a lebontott Villa Massimo Lancelotti 17sz eleji kapuzatát. A villa Celimontana területe  a 16sz közepétől a Mattei család tulajdona volt,  1928-tól nyilvános park. A parkban a Palazzetto Mattei 1586-ban épült és 1926-tól az Olasz Földrajzi társaság székhelye.

bonnita Creative Commons License 2020.05.09 -1 6 22016

off Sosem tanultam, bár egész kiskoromtól érdekelt a festészet, ahhoz nem volt tehetségem, hogy kialakuljon egy rám jellemző stílus, a másik

nagy hibám, hogy türelmetlen vagyok, Leonardo- ha jól emlékszem -tizenhat évig piszmogott a Mona Lisán, nekem 16 óra is sok, én fél óra alatt

akarok megfesteni egy csatajelenetet :) Ja és olajjal festek, nagyon lassan szárad, és összekenek mindent.

Az első kép egyik kedvenc ciprussorom, (karantén munka), a másodikkal épp félben vagyok, ez elég nagy 70x50-es, a harmadik egy régi képem a         falon.

Előzmény: vélemény (22015)
vélemény Creative Commons License 2020.05.09 -1 0 22015

Tanultad valamikor vagy csak nekikezdtél?

Két kollégám néhány éve lement Herendre. Kiválasztottak egy mintát. Egy hétvégén papírra rajzolva, festve gyakorolták, majd a következő hétvégén ők rárajzolták a tányérra a mintát és kifestették. Aláírták, ott kiégették és most van saját kezűleg készített és aláírt herendi tányérjuk.

Én semmire sem vagyok alkalmas, amihez kézügyességre van szükség.

Előzmény: bonnita (22014)
bonnita Creative Commons License 2020.05.09 -1 0 22014

:) Egy saját fotóról

Előzmény: vélemény (22013)
vélemény Creative Commons License 2020.05.09 -1 2 22013

Megtisztelő veled egy társaságban lenni...

Emlékezetből fested vagy fotóról?

Előzmény: bonnita (22012)
bonnita Creative Commons License 2020.05.09 -1 1 22012

Nem vagy egyedül, Lacika hasonló érzelmeket táplál irányomba is :)

Én meg festek mostanában, most épp egy Trastevere utcarészletet. 

Előzmény: vélemény (22010)
vélemény Creative Commons License 2020.05.08 -1 5 22011

Folytatás

SS Quattro Coronati. A bazilika két belső udvaron keresztül közelíthető meg. A templom 3 hajós, antik gránit oszlopokkal korinthoszi  és kompozit oszlopfőkkel,a matróneum  oszlopai jón oszlopfőkkel. A középső hajóban cosmata padlózat, a  kazettás, faragott fa mennyezet a 16sz-ban készült. Az oldalhajók falain 14sz freskók maradványai, a   4 szentet ábrázoló szentélyfreskók már 17sz-i művek. A szentélyt a 9sz-ban megemelték, ekkor készült a kripta. A bal oldalhajóból nyílik a 13sz-i kerengő, kis, kettős oszlopokkal, középen 13sz-i kút.

A második udvarból jobbra nyílik a kolostor. Itt van a  négyszögletes Szt Szilveszter oratórium, amelyet a 13sz-ban építettek. Itt is cosmata a padlózat. A freskók 1246-ban készültek. Nagy Konstantin és Szilveszter pápa történetét mesélik el a képek. A császár vezeti a pápa lovát, ezzel egyértelműen elismeri az utóbbi fennhatóságát.  A 13sz közepe az invesztitúra háborúk időszaka volt. 

A kolostor emeletén előzetes foglalással és csak vezetéssel  látogatható az Aula Gotica, 1230-és 50 között készült falfestményekkel. Nagyon jó állapotban vannak,mert a pestis idején lemeszelték és csak néhány évtizede találták meg őket.

Komplex ikonográfia program, évszakokkal, mezőgazdasági munkákkal, híres történelmi személyiségekkel. A könyv szerint talán bírósági tárgyalásokat folytattak itt, mert az egyik kép Salamont ábrázolja.( Manipura is látta , én is láttam, érdemes megnézni)

vélemény Creative Commons License 2020.05.08 -1 4 22010

Tulajdonképpen én sem tudom. Valamiért biztos gyűlöl engem.Vannak emberek, akiknek a gyűlölködés ugyanolyan szükséglet, mint másnak az evés vagy a levegővétel. Lehet, hogy ha  ezzel nem elégítené ki a "gyűlölet szükségletét", akkor megölné a szomszédját. Na jó, ha nem megölné, akkor kilyukasztaná a kocsija kerekét, betörné az ablakát.Vagy valami hasonló. Szóval  még mindig jobb, ha az én írásaimat    mínuszolgatja az összes  nickjével.  Én a való életben sem foglalkozom a gonosz, rosszindulatú, gyűlölködő alakokkal. Számomra egyszerűen nem léteznek.

Ma már nem is akartam írni, de ha  ez kell a szomszédja kocsikerekének megmentéséhez, akkor írok.

(OFF rászoktam az opera és koncertközvetítésekre, ami eléggé időigényes, Róma könyvre kevesebb időm van)

Előzmény: onlyread (22009)
onlyread Creative Commons License 2020.05.08 0 0 22009

Én nem tudom mi a gondja. Komolyan.

Vagy ez valami személyes ügy? (Mondjuk tényleg szót sem érdemel - már ha így van -, de engem is kezd kissé idegesíteni. Ha ez volt a cél, akkor sikerült.)

Előzmény: lavanda (22007)
vélemény Creative Commons License 2020.05.08 -1 6 22008

Engem nem zavar.   Örülök, hogy a személyes ismerőseim között nincs ilyen alak.

lavanda Creative Commons License 2020.05.08 0 7 22007

Pandabarát, aki naponta megfordul itt, tudja, hogy a minuszolónak mi a gondja. Én sem vagyok védő, csak  sajnálom őt. Semminek nem tud örülni, ami szép, jó, értékes. Csak elképzelem: amikor bejut a topicba, végig minuszolja véleményt. Nem olvas, csak minuszol.

Előzmény: pandabarát (22006)
pandabarát Creative Commons License 2020.05.08 -1 7 22006

Nem vagyok vélemény védője, de nagyon zavar, hogy valaki következetesen minuszolja  az összefoglalóit. Lehetne annyi gerince, hogy leírja, mi a gondja.

vélemény Creative Commons License 2020.05.07 -1 7 22005

Folytatás.

A Parco di Celio után Claudius temploma talapzatának maradványai láthatók. Az "Isteni Claudius" ( Divo Claudio) templomát a felesége, Agirippina emeltette  54-ben. Ő mérgezte meg. Később Néró átalakíttatta a Domus Aureahoz kapcsolódó ninfeummá,majd Vespasianus Claudius templomaként állíttatta helyre. Az utca neve is Via Claudio. Szemben, ( az utca bal oldalán) az 1970-as években végeztek ásatásokat és egy isz1sz végi épület maradványai kerültek elő.

Az útvonal itt tesz egy kitérőt lefelé a dombon, a SS Quattro Coronati felé. Az Ospedale Militare ( katonai kórház) 1885 és 91 között épült. A térképen is látható, hogy ez egy nagy épület.Én jártam erre, az ellenkező irányban tettem meg az utat, nekem úgy tűnt, hogy ez egy túl nagy épület és nem illik a környékhez. A kórház építésekor egy 2sz-i bazilika maradványait találták,  a 100 évvel későbbi újabb ásatások alapján Cibele szentélyének gondolják.

Basilica SS Quattro Coronati. Mint Ürögdi is írja, a név vagy 4 katonára utal, akik nem voltak hajlandók Aesclepius szobránál áldozatot bemutatni, vagy 4 szobrászra, akik nem voltak hajlandók a szobrát elkészíteni. Ezért mártírhalált szenvedtek. A templomot a 4sz-ban emelték egy korábbi apszisos aula falait felhasználva. A 7sz-ben kibővítették, IV. Leó (847-855) idejéből származik a Szt. Barbara kápolna , a kripta és a harangtorony. A normannok 1084-es támadása után  1111-ben II. Pasquale építette újjá. De az új templom sokkal kisebb, mint a korábbi épület volt. Gyakorlatilag a korábbi templom főhajóját használták fel , azt is megkurtítva.  A 12-13sz-ban építették mellé a kolostort, a kerengőt és Szt. Szilveszter kápolnát. 1912-14 között itt is jött Antonio Munoz, és megpróbálta eredeti (középkori) formára visszaállítani az épületet.

vélemény Creative Commons License 2020.05.06 -1 7 22004

Folytatás

1870 után elsősorban a Celio Via San Giovanni Laterano felé néző oldala épült be nagyon gyorsan, mert ez a terület van közel a város központjához. 1885-ben hozták a döntést az Ospedale Militare megépítéséről, ami Róma egyik leglenyűgözőbb (suggestivo) környékének végleges elvesztését jelentette. Zöldterületként sikerült megőrizni a Colosseum sarkánál levő Parco del Celio és a nyilvános parkká átalakított Villa Celimontana területét. Viszont kiszélesítették a domb közepén a Via della Navicellat, a Palatinus és a Celio között húzódó mai Via di S Gregoriot ( a korábbi via dei Trionfit), valamint kiépítették a Lateránt és a Piazzale Numa Pompiliot összekötő Via Drusot és folytatását Via di Amba Aradamot.

Az útvonal a Colosseum délkeleti sarkától indul a Celio dombjára. Jobbra a Parco del Celio, ahol a 16sz-tól szőlőföld volt (vigna Cornovaglia). A park jobb oldalán az Ex Antiquarium Comunale, amelynek a homlokzata a via di S Gregoriora néz. 1890-ben épült, itt  volt a környéki ásatások raktára. Ugyanerre a célra használták a park másik épülete a 19sz középi Casino Salvit. Mindkettőt 1939-ben a metró építés kezdetekor zárták le, az itt őrzött tárgyakat szétosztották a többi városi múzeum között. 

vélemény Creative Commons License 2020.05.05 -1 7 22003

Folytatás

Új körzet: a Celio.A név állítólag egy Celio Vibenna  etruszk vezér nevéből származik. Itt volt az augustusi város II-es kerülete. A Celio két részből áll, pontosabban két púpból. A "Caelius" megfelel a Villa Celimontana és a Parco del Celio környékének, a " Caeliolus" pedig a SS Quattro Coronati környékének. A kettő közötti bemélyedés pedig a Succusa. Ez a rész a Serviusi városfalon belül volt, számos kapu nyílt innen. Viszont a fejezet végén tárgyalt látnivalók a piazza Numa Pompiliotól kifelé csak az Aurelianusi városfal megépítése után kerültek a városon belülre. Ezért itt számos necropolis is található. 

A Celio dombon a birodalom idején kevesen laktak, de ők nagyon gazdagok voltak. Számos szentély is volt itt. A Colosseumhoz közeli  területen pedig az ott zajló eseményekhez kapcsolódó intézmények kaptak helyet: gladiátor laktanya, fegyvertár, kórház, különböző raktárépületek. A Celiot számos vízvezeték látta el.

A birodalom bukása után a Celio gyakorlatilag elnéptelenedett, megmaradt néhány templom és kolostor,  a környéknek kifejezett falusi, vidéki jellege volt. Kivételt képezett a Colosseum és a Lateráni Bazlika közötti  via di San Giovanni di Laterano, mert ez a Vatikánt és a Lateránt összekötő főútvonalhoz tartozott.

bonnita Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 22002

Szeretem az ilyen történeteket :) Szerintem csak szóbeszéd. Miért "helyettesítették" volna a trónörököst egy hentes fiával, mikor született még egy fiú. Persze ezt előre nem tudhatták biztosan, hogy meg fog születni, de utólag is találtak volna megoldást, hogy ne a dublőr legyen a trónon. Ez amolyan Koldus és királyfis -Vasálarcos mese.

Előzmény: onlyread (22001)
onlyread Creative Commons License 2020.05.04 0 3 22001

Tény, hogy nem vagyok nagy történész, de erről még az életben nem hallottam...

Nem tudom, igaz-e, de szerintem érdekes:

https://egypercestortenelem.blog.hu/2020/05/04/olaszorszag-rejtely-kiraly-olasz-egyseg?ajanlo=1

vélemény Creative Commons License 2020.05.03 -1 6 22000

Folytatás

Az útvonal  Caracalla fürdője mellett  kiér a via delle Teme di Caracalla-ra. Az ókorban ez volt a via Appia Antica városi szakasza.  A Porta della Catena volt a kiindulópontja.   1887 és  1914 között ki akartak alakítani egy régészeti sétaútvonalat (passeggiata archeologica) amely az antik emlékek mellett elhaladva  a Piazza Veneziatól és Via Appia Anticaig tartott. Ez a szakasz is ehhez tartozott volna. De később a közlekedési változások miatt lemondtak erről a tervről.

Caracalla fürdője. A könyv az egyik legfontosabb és leggrandiózusabb antik emléknek tartja, de aránylag keveset ír róla.

Viszont van a könyvben egy nagyon jó alaprajz.

Az építkezést Caracalla 212-ben kezdte,  217-ben avatta fel. Ténylegesen  még utódai idején is folytatták, csak Severus Alexander idején fejezték be. Aurelianus (270-75) idején restaurálták, egészen 567-ig használták. A gótok akkor vágták el a vízvezetéket (Acqua Antoniniana) , ami a ciszternát táplálta. A fürdő 1600 főt fogadott be, a ciszterna 80 ezer köbméter vizet.

A központi épület téglalap alakú, 220x114m  volt. Ezt körülvette egy zöld terület, azt pedig a négyzet alakú 330x330m-es külső fal. A főbejárat a via Appiaval párhuzamos via Novara nézett ( a mai via delle Terme di Caracalla irányára) A szemben lévő hátsó oldalon voltak a ciszternák ( ide érkezett be a vízvezeték),a görög és a latin könyvtár. A két oldalon volt egy-egy exedra, különböző helyiségekkel,, például megbeszéléseknek. A főbejáratnál volt a frigidarium, mögötte a keresztboltozatos basilica. Ez volt a legnagyobb helyiség 58x24m. E mögött a tepidarium, majd leghátul a kör alakú, kupolás ( átmérő 34m) calidarium. A főtengely mellett szimmetrikusan helyezkedtek az egyéb helyiségek. Nagy méretűek voltak a föld alatti kiszolgáló helyiségek is. Az északkeleti exedra alatt Mitrász szentély maradványait találták. Ez volt a város legnagyobb Mitrász szentélye. A fürdő gazdag berendezéséből  csak néhány padlómozaik maradt. Főleg a kezdeti 16.sz-i. "szoborbányászat" idején kerültek elő fontos művek. A Farnese család tulajdonába került Herkules szobra, a híres bikát ábrázoló  szobor is, ezek most Nápolyban vannak. Az atlétákat ábrázoló mozaik pedig a Vatikáni Múzeumokban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!