Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
A: "...igen a katanával sem lehet mindent elvágni, habár kétség kívül kiváló, és szélsebes kard. A megfelelő kezekben mire lecsapna egy longswordos, addigra már 3 * végzett volna vele egy szamuráj."
B: "Pontosan miért lenne gyorsabb a katana, mint bármi más? 1-1.5kg-os penge, mindenféle súlyozás nélkül, "gyorsaságát" maximum abból nyeri, hogy rövid."
A: "Abból, hogy a szamurájok folyamatosa gyakorolnak vele, és 1 mp alatt, ahogy kihúzzák a hüvelyből máris 3 a közelükben lévő emberrel végezhetnek. Szóval nem at mondom, hogy a katana gyorsabb, de a megfelelő kezekben igenis elképesztő sebességel végezhet az ellenféllel."
B: "Ez úgy általában minden fegyverre igaz - ha nagyon sokat gyakorolsz vele akkor nagyon jó leszel vele, a katanától a hosszúkardon át egészen a szív alakú szeneslapátig."
Próbáltam megtalálni a konkrét helyet a könyvben, ahol említi a szuronyvívást, de eddig nem sikerült.
Végre a kezembe került Horváth Géza (1939-) [1] Ide veled régi kardunk c. könyve. Eszméletlen részletgazdag! Nagyon élvezem!! Ismételten köszönöm a tippet.
1) Horváth Zoltán (1937-) olimpiai bajnok öccse.
Ui.:
A magyar őstörténettel - kevésbé pongyala kifejezéssel korai magyar történelemmel - kapcsolatos részt nem ajánlanám gyengébb idegzetű embereknek.
A Szovjetunióban pedig valamikor a 60-as évek elején (1963?) volt az utolsó országos szuronyvívó verseny. 2000 után rengeteg szuronyvívó könyvet - főleg a XIX. századból, de bőven akad a XX. sz. elejéről is - töltöttek fel a netre. Ebből egy jó vívó hónapok alatt elfogadható szuronyvívóvá tudja képezni magát. Csak megfelelő gyakorlófegyver kell hozzá, rugalmas szuronnyal, és hajrá!
Igen, abban a könyvben. Utánaérdeklődtem a vívóedzőmnél, de ő azt mondta, hogy civil vívásban soha nem is volt, csak a katonai vonalon. De az meg egy elég külön vonal volt. Botvívásra ugyanezt mondta.
Valamelyik korabeli vívóról mesélték (XX. sz. 20-30-as évei): megáll az úriember, hattal a falhoz, karddal bárhogyan lehet támadni, aki megvágja az kap 1 pengőt (kb. egy jó ebéd ellenértéke, mondjuk mostani 1-2 eFt). Így gyakorolt!
Egy másik történet szerint (Bay Béla meseli a Horváth Zoltán könyv hanganyagában, 3 vagy 3B kazetta): 1912-ben, az olimpia előtt Neralic (Borsody László tanára) fogadást kötött az olimpiai válogatott (!) tágjaival, hogy nem fogják tudni megvágni. Állítólag nem tudták!
Kár! Pedig csak egy olyan társ kellene, aki érdeklődik a vívás iránt, 2 db polifoam gyakorló, 2 db fejvéd, és már el lehetne kezdeni adaptálni a kínai formákat; kitalálni, hogy miként lehet alkalmazni őket a szabadvívás körülményei között.
Gyűjtemény.
Némileg nehéz eldönteni, hogy pontosan mi igaz azokból a történetekből. Egy biztos - a MSZVI honlapjaira szép szablyákat raktak fel, a videók alapján igen értékes és érdekes vívástörténeti gyűjteményeket sikerült összehozni, illetve többször bemutatni (volt 30+ perces tárlatvezetéses videó is).
Szóval, ha valaki pesti és van ideje, akkor VSZ kimondottan érdemes elmenni és megnézni. Ha a kiállítás megtekintése után lenne valami (kritikai, egyéb) észrevétele, akkor érdeklődve olvasnánk. Ha a múzeumban valaki szablyát akarna eladni neked, akkor marad a "kérdezze meg fegyverszakértőjét..." ;-)
Maga a gyűjtemény oké. Azt nem tudom, kinek mit adott el, és mennyiért, de ez nem is releváns a tekintetben, hogy a birtokában lévő gyűjteményben igen szép darabok vannak. ;)
Én nem értek a kardokhoz (még mindig), de biztos hogy Máday gyűjteménye oké?
Már úgy értem sok "érdekes" dolgot hallottam róla és szablyákról (kissé felülárazva adott el szablyákat tanítványainak, legalábbis állítólag. (nem voltam ott, nem láttam, csak olvastam róla))
Ez - elméletileg - akkor működ(het)ne, ha a topiklakók nem ismernének egymást. Mivel találkoztunk, rendszeresen levelezünk stb., ezért nem túl valószínű, hogy ilyet feltételeznék - hozzászólások rendszeres és módszeres leminősítése - pl. egy olyan topiktársról, akitől megkapom a Keresztessy emlékkönyv másolatát.
Más.
A Google szépen mutatja ezt a topikot, közvetlenül is, meg a blogon keresztül is. Per pillanat úgy tűnik, hogy ez az egyetlen elő, non-FB alapú vívófórum a neten.
Egy dologra mindenkeppen praktikus ez a rendszer, hogy osszeugrasszon forumozokat. Ulrich es te barmit irtok, az -1. Aki nem kap -1-et, biztosan az adta. :-)
Azt érdemes lesz megnézni. Én Keszthelyen láttam a Máday Norbert és Fekete György magángyűjteményéből álló kiállítást, elég durva. Szablyák tekintetében verik a HM anyagát. Így együtt igen gazdag lesz.
Meg nagy válószínűséggel a hárítások (hárítási rendszerek) sem kapnak olyan nagy szerepet, mint az európai vívásban. Érdekes volt újraolvasni a 6 db (!!!) kendóedzésem után készült feljegyzéseket. Aztán beleolvastam a Kendó segédkönyvbe (1996), meg az agyonfénymásolt Oshima Kotaro (?) könyvbe. Tök mókás volt érzékelni a hasonlóságokat, eltéréseket.