" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Fás dugványozásra ilyenkor is van lehetőség. Azért nem szoktunk, mert a sok első termést ki kell tördelni, és az új hajtások levágása miatt a másodtermései is odavesznek. Sajnáljuk. :)
Még zölddel sosem próbáltam, de félfással igen. Az szokott sikerülni, csak azzal most még várni kell.
Én ebben az időszakban légbujtást csinálok. Most is készül néhány. Kiválasztok egy olyan kis ágat - minél kisebbet - amin nincs vagy csak 1-2 termés van, annak a fás részén lehántom a kérget olyan széles gyűrűben mint az ág vastagsága. Nagyobbacska átlátszó műanyag poharat erősítek ide, feltöltöm nedves földdel és alufóliával letakarom. Amit márciusban tettem fel pár napja vettem le, de amit május közepén, az hamarabb kész lesz a melegedő idő miatt, már azokon is vannak kis gyökerek. Általában másfél hónap kell hogy elegendő gyökér képződjön a levételhez.
Sok sikert! Ja, és hormont ne használjál ha ezt a módszert választod.
Nekem több fajta kákim van Costata, Vaniglia, Tipo, Nikita's Gift és Mercatelli. Az első négy fajta megporzás nélkül is kötnek gyümölcsöt. Mercatelli termők és porzók is vannak rajta, jó porzója a Tipo, Vaniglia kákiknak. Tipo, Vaniglia megporzás következtében magot nevelnek és keményen is édesek, megporzás nélkül csersavasak. Costata, Nikita megporzástól függetlenül csersavas fajták.
Mercatelli gyümölcse mandarin nagyságú és legalább 6 nagy mag van benne.
Roseyanka csak egy ágacska, hogy ilyen is legyen. Szeretném kérdezni tőled, hogy füge zöld hajtását meg lehet e gyökereztetni? Csak fásdugványozást csináltam eddig, de hátha van lehetőség ilyenkor is gyökereztetni fügét. Köszönöm.
A Nikitát kár volt elrontani a Roseyankával. :) Nem finom. Én s csak addig hagyom meg amíg nem terem a Nikita, aztán megy a helyére egy eget rengetően finom füge.
Nikita már virágzik, nagyon szeretik a méhek. Érdekességként oltottam egy ágára Rosseyankát, még virág is volt rajta, de elrugta. Nikitád biztos szép fává cseperedik, ha próbálod a korábban megbeszeltek szerint alakítani.
ami nem rothad el, nyáron kiszárad, ha nem öntözik, mert nagy/hosszú kánikulát jeleznek.
Látod, pont emiatt jó, hogy ez az eső hullik. feltölti a földet, amire már igencsak ráfért. Az persze gond, hogy az aktuális zöldségek, gyümölcsök esetleg tönkremennek, viszont hosszútávon bizony jó ez az eső.
Úgy érted nem metszetted egyáltalán? Én a Roseyankát metszettem, mert nagyon vékony, gyenge ágai voltak. Most is olyanok, de most már nem nyúlok hozzá.
Nagyszerű ha így hagyhatom és nem kell metszegetni, mert félek is hogy elrontom. Akkor jövőre még nem terem, de utána már várható. Szuper! Köszönöm. :)
A kezdeti visszavágást követően nem avatkoztam be a fa életébe, csak a rossz irányba, befelé néző hajtásokat vágtam ki. Neked is ezt javaslom, mint tudod az 1 éves hajtások végén lévő rügyekből lesz a legtöbb virágzó friss hajtás. Megszámlálhatatlanul sok virág lesz, de csak annyi gyümölcsöt tart meg a fa amennyit feltud nevelni. Gyümölcs ritkításra nincsen szükség. Ezen a fán az oltást követő évben kettő gyümölcs ért be, de gyakran előfordul, hogy az ültetést követő évben még nincsen termés.
Annyira ne bánd, mert bokorként nehezen tudom elképzelni. Ezt a Nikitát hat éve oltottam itt helyben ahol most van. Annyira nem nagy, hogy létráról szedjem a gyümölcsöt. Olyan mint egy nagyobbacska almafa. Már a felfelé növkedése nem jelentős, inkább terebélyesedik. Costata teljesen más, felfelé törekszik mint a fenyő. Lassan 5 méteres magasságban is lesznek gyümölcsök, de olyan magasra én sem szeretek felkapaszkodni.
Én 4et, de különben elbir többet is, csak szűkösen vagyok már a pince előtt, ezért igyekeztem magastörzsön kevés vázággal nevelni. Lehet bokorra is nevelni különben, nekem úgy van az egyik Nikita, szereti úgyis, ha van hely.
Nálam valószinűleg a nagyobb hőmennyiség miatt nő jobban, ugyanis egy DNY-i homlokzatú pince elé van ültetve. Másrészt a felesleges rügyeket leszedtem már rügypattanáskor. Mindenesetre nagyon szépen ered a tied is, ennek örülök! Nagyon! :) Ha jön a meleg biztos berobban majd nálad is.
Köszönöm, így tervezem. Eddig azért nem törtem ki a többi alsóbb ágat, mert ha baleset érné a szép ágakat, legyen tartalék. De most már olyan szépen nőnek és erősödnek, hogy megteszem. :)Nem lesz magas törzsű.
Friss ültetésű fa és ha még szabadgyökerű is volt, akkor szépen fejlődik. Természetesen kicsit nehezen indul, mert a gyökerét is nevelnie kell. Jól csinálod, ha szárazabb időszak következik, akkor egészen nyár végéig öntözni kell a fa talaját. Néhány alkalommal lombtrágyával is permetezheted a leveleket. A fa törzséről a felesleges hajtásokat letörheted. Az első képen látható hajtásokat hagyd meg.
Az a 10-15 centik most ültetett fánál vannak? Nem tudom nálam miért csak ekkorák, de a lényeg, egészségesnek tűnik a fa. Amíg szárazság volt öntöztem, mostanában nem kell, folyamatosan esik az eső. Mielőtt megjegyeznéd hogy túl közel van a füge elárulom, az letermés után ki lesz véve.
Nálam a Rosseyanka még nem virágzik. Millió virágrügy van rajta. tavaly a néhány rügyből is lehullott, csak 2 maradt, amiből termés is lett. Most nem hull a virágrügy. Azt sajnálom csak, hogy nem ízlik nagyon a gyümölcse. Kásás, nem leveses, és az aromája sincs olyan jó mint amit az üzletekben lehet télen kapni. Most már csak a Nikitában bízom. Gyönyörűen hajt a kis fa.
Jiro keményen is édes fajta, csoport közös jellemzője, hogy később fordulnak termőre. Nagy öröm mikor megjelennek az első virágok a fiatal fákon, de mivel még fejlődnie kell a fának, így ritkán lesz ezekből a virágokból érett gyümölcs. Virágzás hamarosan megtörténik, ha a virágbimbóban láthatók az összezárt virágszirmok.
Tavaly ilyenkor már virágoztak a fák, de a szokottnál sokkal hidegebb volt így késik a virágzás. Costata korai virágzású, már látszik a virág szirom. Melegszik az idő, jövő héten biztos kezdődik a virágzés, de a Vaniglia vagy Tipo is követi hamarosan.
Én tíz évet szántam a kivire, és már nem tudom, hányszor telepítettem és hány félét. Meszes a talaj, talajcsere is volt. Semmi nem segített, csak a balta. Pedig fagyás, időjárás probléma nem volt.
Hidd el, meszes talajon esélyed sincs. Nem vashiányosak lettek a kivijeid, hanem a talaj meszessége miatt nem tuja a talajból a nyomelemeket és a tápanyagokat felvenni.
Dézsás citrusoknál ismert a jelenség, savas öntözővíz és megfelelő táp mellett túlélik a citrusok.
Most futok neki másodjára a kiviknek.Néhány éve kipusztult mind.Vashiányosak lettek,amelyik nem,azt a kéregrepedés vitte el.Kiásásnál, szinte semmi gyökerük nem volt.Pedig volt föld csere. Fenyves erdőből,savanyú, mert itt Érden,elég meszes és agyagos a talaj.A jennybe max oltok haywardot.Mindenesetre kösz a jó tanácsot.
Köszönöm!Még abban bízhatok,hogy mivel kicsi,kevesebbet érte a nap a kerítés miatt,azért van késésben.Idén még nem vártam termést tőle,remélem jövőre hamarabb ébred,mert porozni nem fogom.
Mangó önmeddő fajta, porzóra van szüksége a jó terméshez. Ha két fa virágzása legalább részben fedi egymást a jövőben, akkor teremhet a Mangó fajta is. Megoldás lehet, ha hűtőben tárolod a korábban virágzó fa pollenjét felhasználásig. Ki kell próbálni, mert azt nem tudom meddig marad csiraképes a virágpor.
Ahogy látom nincsen szüksége a magoncnak porzó társra, mert nélküle is jól termékenyült.
A két fa később is eltérő időben fog virágozni, mert ez is olyan tulajdonság mint a gyümölcs nagysága vagy a gyümölcs érésének ideje. Milyen fajta a fiatalabb fa? Mert, ha nem öntermékeny, akkor problémás lehet a megporzás.
Ha sosem lennének ágelfagyások és április végétől május közepéig előforduló olyan mértékű éjszakai lehűlések melyet a füge nehezen visel, akkor az első termés is olyan bőséges lenne, mint a másodtermés. Természeténél fogva a füge minden levélnyél fölött termést hoz. Nálunk az első termést olyan behatások érik ami érzékenyebb fajtákat ritkíthat, de cserébe a megmaradt termések nagyobbak lesznek. :)
Több mint 20 éve van fügém. Megfigyeltem már rajta ezt-azt. :) de csak az utóbbi 4 évben van sok fajtám.
Most hogy voltak hideg éjszakák, megfáztak a kis fügék. Egy bokron általában a kisebb, lemaradt fejlődésűek vagy torzak sínylik meg a rossz időt. De van olyan bokrom amin 5 nagy szem van, ebből 3 már sárgul. Ez amúgy is egy érzékeny fajta, de megtartom a sok előnye miatt. A csak első termést érlelő bokrom pl. egy szemet sem hullat le még a mostani hideg hatására sem. Sok első termése van, viszont a másodtermést darazsas beporzás hiánya miatt ledobja. A barna fajták is elég jól bírják. Azért jó több fajtát tartani, mert az egyik hiányosságát pótolja a másik. Amiben meg ez a másik a gyengébb, abban az első lehet az erősebb. :)
Ez most nekem nagyon jókor jött, mert már aggódtam a Kuro Gaki miatt. Ránézésre egészségesek a rügyek, de meg sem mozdult még semmi, míg egy Vaniglia-n komoly leveleket lebegtet a szél. Mindkettő konténerben van még.
...permetezés: sajnos sanszos, hogy nem mindig lesz így (permetezés nélkül), addig meg örüljünk,
és ne permetezzük feleslegesen.
lásd külföldi (olasz, ...) gondok: kukacos káki (földközi tengeri gyümölcslégy és foltosszárnyú muslinca), gyökérrothadás, gombabetegségek... poloskák... (pl. ázsiai márványos)
ajjaj...
és a legnagyobb kaszást, a fagyot (pl. 2018.03.01.) még nem is mondtuk...
Sziasztok, tudna-e valaki ahhoz hozzászólni, hogy az első két képen láthatóak a korai hajtások, a növény még egészséges, az utolsó három képen lévők a néhány napos hajtások, mi lehet itt a gond?
Őszintén szólva nem vizsgáltam túlságosan mélyrehatóan és megfogalmazás is rossz, lényegében a gyümölcsszárak voltak elszáradva..... hogy szívogatás, vagy rágás miatt, az már passz így utólag.
Judit! Szívből örülök neki! Tudtam én, h nem lesz baj! :) Azért elég erős oltványok, sok bennük a tartalék. Ha vissza lettek vágva törzsmagasságra, akkor egyikkel se lesz gond! Kellett nekik az eső nagyon, mindennek, én is már kezdtem aggódni az új datolyaszilva beszerzésem miatt, de most 2 nap alatt egyből beindultak az eső és a meleg hatására! :) Ezek is virginianara vannak oltva, ami lótuszon van, az meg már 4-5 centis hajtásnál tart...a sokadik éves fák meg már 10 centi felett...a Virginiana-ra oltottak meg pár centisek. :)
Dmitrij! Nagyon beindult a Nikitám. A rügyek kétszer akkorák, mindegyik hegye zöldül. Remélem sikerül szép koronát kialakítani neki. :) Hajtás lesz bőven, csak a választásban vagyok mindig bizonytalan. :)
Nyugalom, nyugalom! :) Egyrészt friss ültetés, másrészt az aszály sem kedvez az eredésnek, harmadrészt pedig a virginianara oltott nemesek később erednek eleve. Viszont cserébe soha nem fognak kifagyni(törzsrepedésre is sokkal kevésbé érzékeny mint lótuszon...nálam 2 Nikita is megrepedt rajta..5 éves nagy fa is) és a hibrid(mint a Nikita is)nemeseket se fogja ledobni magáról a nyár közepén... :) Nálam már pattannak a rügyek szépen, a saját részre elrakott Nikitán. Még Május közepén sincs késő, h kihajtson. A lényeg, hogy nedves legyen a földje, de azért vizbe se álljon!
Én különben a kabócákkal nem foglalkozok. Biztos szivogatják, de jelentősebb kárt nem észleltem. A poloska viszont egy roppant borzasztó állat, az szerintem elintézett pár gyümölcsöt a gyümölcsszár megrágásával, de tavaly a komplett Ananasnaya mini kivi termésem elvitték.....ott se a gyümölcsöt ették, hanem a szárát. :( A kens red az szerencsére hamarabb ért és nem voltak még akkor annyira felszaporodva.... Sajnos ahogy egyre több az új növény faj, úgy szaporodnak a kártevők is. A jujuba is kukacos lesz, szerintem cseresznyelégytől, mert csak a kerek Nostranot támadja, a 3 méterre lévő Langba egy kukac se volt.... a Nostranoba meg 40%.
Nem szoktam permetezni. Teljesen felesleges gömbaölőszerrel permetezni a datolyaszilvát, mert gombák nem támadják meg. Az utóbbi időben megfigyeltem, hogy lepkekabócák megtalálták a datolyaszilvát is. Ha megjelennek a lepkekabócák a hajtásokon, akkor sem szivesen permetezek. Próbálom a kabócák telepeit elnyomkodni, de tavaly alig volt észrevehető az egyedszámuk.
A gyümölcs állaga változhat, mert tavaly csak első termő éved volt. Tavaly kaptam Rosseyanka gyümölcsöket, nekem finom volt, de a Nikita, Vaniglia vagy Costata finomabb gyümölcsöket terem.
Elég furca ez a Rosseyanka, de fajta jellegzetessége, hogy ilyen betegnek látszó leveleket nevel, később egészségesek a levelei. A fekete foltosság ahogy a fa idősödik elmulhat. Costata 4-5 éves koráig mutatott hasonló tüneteket. Azt gondoltam a napsugárzásra érzékenyek a fiatal hajtások.
Az egyes fajták nem egyformán hajtanak. Én már új kis Nikitám virágzását várom. :)) Most még csak egy szál suháng, de kezdenek rajta duzzadni a rügyek. Hamarosan kihajt. :)
Én is mutatok virágrügyeket, bár nálam még alig látszanak. A lényeg, hogy minden ágvégen 2-3-4 rügy is növekszik. Ha feléből termés lenne, nagyon boldog lennék. :)
Viszont a leveleken a fekete foltosságra sehol nem találtam magyarázatot. Minden évben ilyenek, később viszont egészséges levelek fejlődnek. Mi okozhatja?
A hajtások végén a levelek tövében fejlődnek a virágbimbók. Fiatal fán a virág még nem mindig fejlődik érett gyümölcsé, ritkítani ezért felesleges, mert csak annyi gyümölcsöt tart meg a kákifa amennyit képes felnevelni. Majd napközben készítek fotót a fejlődő virágbimbókról.
Sebaj, ha csak olvastad. Van tomuri kivim ami tele van virággal és van 3 fajta termo mini kivi, de porzo nincs. Majd most letesztelem. A termo virágok bimboi most kezdenek pattani a tomuri kivi is most pattant meg.
Elvileg (és ez csak olvasmányos ismeret...) a különböző kivifajták porozzák egymást, DEegyidőben kell nyílnia a termős és a porzós virágoknak a két tövön...
A saját fajta termős és porzósa nagy valószínűséggel így is van, de egy másik fajta lehet beelőz vagy lemarad egy hetet, akkor viszont nincs termékenyülés, vagy csak nagyon részleges...
Köszi,hogy megmutattad,remélem idén már nálam is lesz.Tavaly egy virág volt,bordó,most legalább a fele zöld színű.Sokáig elhúzódik a virágzás,mert vannak egészen kicsi bimbók is.
Bocs, de szerintem átvertek. A kínai magok teljesen megbízhatatlanok. Kivéve a fémzárolt, tasakos magok.
Mézbogyó dugvánnyal szaporítható. Most ajándékoztam el pont belőle. Sajnos nálam nyáron megégnek, locsolás ellenére is. Most még nagyon szépek, de később... az UV tönkreteszi.
Borikám nem tudom olvasod-e a fórumot, de azért leírom:
A tőled kapott Egerági fügémen tavaly sokára jöttek ki a másodtermések ami a kóstoló lett volna, sajnos nem értek be. Viszont idén a pici bokron, közel 20 szem első termés lesz. Nagyon tetszik, hálás vagyok érte, és remélem nálam is olyan finom mézes lesz mint nálad ahogy írtad. :)
A kivi nevelésével kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a porzós (Tumori) törzsét le kell-e tisztítani és így "fent" kell kialakítani a virágzó hajtásokat, gallyazatot? A kétéves növényemnek a törzsén minden levél helyén tör elő hajtás.
Ez nem mézbogyó, csak az a kérdés, hogy a vásárolt magból kelt ki, vagy valami gyom a földből.
Vetettem már mézbogyó magot (saját termésből), aránylag jól kikeltek, de picurkák voltak, és nem sikerült felnevelnem. 1-2 cm-es méretig nőttek meg hónapok alatt.
Nekem 2 féle mézbogyóm van, de egyik levele sem hasonlít ehhez. Lehet hogy megtévedtek. :) Azért várd ki mivé válik, hátha még finomabb gyümölcse lesz mint a mézbogyónak. :)
A Csapody Kör következő összejövetelén Bóna Péter tart előadást.
Előadásának címe: Fügészeti kalauz praktikus tanácsok és útmutató fügekedvelőknek
Az előadó, Bóna Péter: "Többdiplomás mérnök, projekt vezető vagyok, aki közel 10 éve foglalkozik hobbi szinten a fügékkel. Gyűjteményemben több mint 40 fajta füge van, részben külföldről beszerzett, részben hazai kertészetekből illetve kertekből válogatott szelekció. Tudásomat a hazai és a külföldi szakirodalomból, az internetről, illetve saját tapasztalatból, kísérletezésből szereztem. Az előadást azért tartom, hogy főleg a tapasztalaton alapuló tudásomat a növénykedvelőkkel, a jelenlegi és jövőbeli hazai fügebarátokkal önzetlenül megosszam. A vetített képes előadás kb. 1 max. 1,5 óra időtartamú, utána egy kis meglepetés, némi izgalommal majd szabad eszmecsere, kérdés-felelet."
Helyszín: TIT STÚDIÓ EGYESÜLET, 1113 Budapest, Zsombolyai utca. 6.
Dugványozással nem szaporítható az Indián banán, ha termőkorban van a fa, akkor a magokat el lehet vetni és 2- 3 éves korban olthatók a csemeték. Minden féle oltással szaporítható kivéve a T-szemzés. Leggyakrabban Chip-szemzéssel vagy nyelves párosítással szaporítják a nemes Indián banán féléket.
nem tudom, hogy kiszárdtak, vagy megfáztak, de gyalázatosan néz ki a két darab mirtuszfügém, a leveleik elszáradtak, a hajtások nagy része pattanva törik, de a növények törzse él, azaz megkapargatás után zöld...
Mit tehetnék velük? Várjak addig, amíg esetlge kihajt és akkor vágjam vissza őket a friss hajtásig?
Csak termők vannak rajta. Egyik évben néhány virágot poroztam Mercatelli hím virágporával a gyümölcsökben volt mag, de a gyümölcsök nem lettek keményen édesek.
Sziasztok.Vettem 9 db mini kivit mivel nem othon ultetem el ezert
Csepegteto ontozesre gondoltam.A talaj nalunk kavicsosabb.A csepegteto kb zud orankent 4 litert mondjuk napiba mennyi vizet kellene adni 1 to kivinek.A csepegteto ontozest melyik napszakba erdemes elinditani.Sajnos ehhez az ontozi mondszerhez nem ertek.Nem szerrtnem ha gyokerrothadas lenne a vege.Elore is koszonom a segitsegeteket.
Valaki tud valamit arról, hogy Ukrajnából milyen feltételek mellett lehet behozni datolyaszilva oltványokat? Kell növényegészségügyi bizonyitvány vagy növényútlevél?
Más: Akinek van JÓL TERMŐ Sunflower pawja, tudna felrakni képet róla? Talán van olyan fajtajellege ami alapján lehetne azonosítani. Illetve érdekelne a virágok száma, eloszlása is.
Aki mindkettőre választ ad az kap Gora Goverla és Roman Kosh oltóvesszőt... :D
Hát én ezekkel a szlávokkal nagyon nem jövök ki... :) Tavaly a bambusarium cseh kertészet szivatott be, most a szlovák zahradnictvolimbach.... Kiirják ősztől kezdve, hogy márciustól elérhető...most ránézek mert már terveztem hozzájuk az utat.... júniustól előrendelhető az őszi kiszállitásra...kösz! :))))))
Tehát keresek datolyaszilva oltóvesszőket vagy akár növényt is:
Gora Goverla GORA ROGERS GORA ROMAN KO Pamjat ČERŇAJEVA
Cserébe tudok adni: Üzbég, cinebulli, costata, nikita, rosseyenka, jiro, kavkaz, fennio, tipo oltóágat
vagy pawból: Mango, Wells, prima1216, sunglow oltóágat Esetleg minikivi vagy üzbég gránátalma dugványt.... vagy goji bogyót...van bőven. :D :D
Illetve keresem civis50-et ugyanis lógok még neki növényekkel! Gyula már szerencsére meglett! :))))
"Üdv mindenkinek! Előbb 18 fokot mértem a teraszon nálunk! Kezd kialakulni ugyan az a helyzet mint mostanában szinte minden évben...Január végén februárban erős felmelegedés , orgona majdnem virágzik , bokrok elkezdtek hajtani , tuti biztos a kajszi is kilép a mélynyugalomból ilyen időben, aztán márciusban meg jön menetrendszerűen a feketeleves, a brutális fagyok... 5 éve foglalkozok sárgabarackal is és sajnos eddig 1 év volt az amikor teljes termésmennyiség volt tehát 4x elfagyott részben vagy teljesen! Ha idén is újra bekövetkezik ez akkor azt gondolom nincs értelme tovább probálkozni és feladom a kajszit , átültetem a fákat szilvára. Kinek mi a véleménye erről?"
"Valentina Zharkova, a Northumbriai Egyetem professzora úgy nyilatkozott, hogy a Nap változó ciklusának köszönhetően 2030-ban újabb mini jégkorszak várható. Mint tudjuk, a Nap aktivitása egyenlőtlen, egy keveset mindig változik. Ezt a komplex folyamatot modellezte le Zharkova, majd arra jutott, hogy 2030-2040 körül a Nap teljesítménye akár 60 százalékkal is csökkenhet. Ez újabb, a 14-19 század között jellemző globális lehűléshez vezethet."
Már lehet , a kiviben nagyon hamar megindul a nedvkeringés, jobb minél hamarabb ,én is most fogtam hozzá, de volt év mikor megmetszettem decemberben ha az időjárás engedte.
Az a bibi, hogy az én fáim is hasonló méretűek, de Judit Sunflowerje sokkal kisebb és van rajta termés. Plusz ugye kissé furcsa, hogy oltott növényeket küldtek, de a reklamációra egyből küldtek másik két fát, persze csak lehet a hozzáállásuk a jó...bár ezt meg gyengíti, hogy a termős,porzós homoktövis helyett két termőst küldtek, ezt is emlitettem nekik, de nem küldtek porzóst, igaz ezek legalább teremnek majd ha szerzek melléjük porzóst. :) A pawok viszont nem, ez, hogy egyik évben terem, másikban nem, eléggé magoncos viselkedés szerintem.... Mindent egybevéve én átoltom őket, hisz ha esetleg tényleg oltottak is, max átoltottam másik fajtára... ha viszont nem oltom, akkor csak még több év telik el termés nélkül ha valóban csak magoncok....
Ha jól emlékszem mindketten a Tündérkertjétől vásároltuk a fát. Azt tapasztalom, hogy nálam kötnek a gyümölcsök, de aztán fokozatosan lepotyognak. Tavaly egy gyümölcs elkezdett növekedni, de nem ért be, mert idő előtt lepottyant. Azt tudom, hogy Andrej Danektől többen vásároltak Sunflowert és a fák már teremnek. Arra emlékszem, hogy az én csemetém, mikor megvettem látszott, hogy oltott.
A fajta azonosság kérdéses bennem is felmerült a kérdés, de lehet, hogy ez a Sunflower egy későn termőre forduló fajta. Nálam egyésznapos a napsütésben van a Sunflower, de sokkal jobb lenne, ha legalább a nap egy részében árnyékolva lenne. Gondoltam az árnyékolást kellene valahogy megoldani, de több méteres fát nem annyira egyszerű árnyékolni.
Nem oltanám át a fát, adni kell még neki 1-2 évet, hátha végre elkezd teremni, de részleges átoltás lehetséges, ami csak néhány ágat érint.
Mint a videókból kiderül elég szép minőségű gyümölcsöt terem a Sunflower.
Nekünk azt mondták , ha fekete is akkor is fel lehet törni és a benne lévő nem káros az egészségre.
Viszont nem túl szép, majd teszek fel képet, mert ilyentájt szoktuk törni és végül a fagyasztó aljában köt ki az összes. Az előtte lévő évit azt közben elosztogatjuk.
Ami nagyon szép azt megesszük. Nálunk az asztalon/pulton mindig van pucolt dió, amiből csipegetünk.
Jaj de nehéz rávenni magam a "Sunflowerek" átoltására, gyönyörű szép 2.7 és 3.5 méter körüli fák...eddig az egyik termett tavalyelőtt, 2 szemet, máshol az ekkora fa meg már több tucatot hozott legalább. Szinte biztos, hogy magoncok, de csak benne van az emberben, hogy mi van ha nem... Tudom, erős visszavágás után hamar behozzák majd a lemaradást, de csak nehéz a "komposztba dobni" évek munkáját és eredményét. Ezért olvasgattam a témában külföldi oldalakon is, és:
8. Növényeket, palántákat vagy oltott fákat kell ültetnem?
Ha a fő érdeke a minőségi gyümölcs előállítása, az oltott fák a legjobb választás. A kiváló minőségű gyümölcsből nyert vetőmagok jó gyümölcsöt is termelhetnek, de a minőség a csemete és a csemete között jelentősen változik. Ha nem biztos benne, hogy a pawpaws növekedni fog az Ön térségében, próbáljon nagyszámú vetőmagot ültetni az Önéhez hasonló éghajlati zónából, és kiválaszthatja azokat a palántákat, amelyek jól tartózkodnak a helyén. Azokat a fákat, amelyek csalódást okozó gyümölcsöket hoznak létre, később kiváló minőségű fajtákkal lehet oltani.
11. Több fát kell ültetnem, hogy gyümölcsöt kapjak?
Igen. A Pawpaws általában önmagában összeegyeztethetetlen, ezért két fára van szükség a keresztporzáshoz. Legalább két különböző fajtát vagy palántát ültetünk. Ugyanazon fajtánál két oltott fák nem kerülnek beporzásra. (A Sunflower egy fajtája önmagában kompatibilisnek bizonyult, de ezt tudományos szempontból nem igazolták.)
Palánta és oltott fák - A csemeték változóak a termelés és a gyümölcs minőségében; az oltott nevű fajták jobb választás a kereskedelmi termeléshez
Tehát vagy rossz minőségű magoncok, vagy tényleg Sunflowerek, viszont mégsem öntermékenyek és egymást se porozzák. Bár ez utóbbit kizárhatom, mert próbáltam porozni Primával, úgy se lett belőlük semmi. Mégis ott van bennem a félsz mert ha magoncok, akkor azok később teremnek... János te átoltod a tied?
Elnézést,hogy bátorkodtam kérdésemmel előállni, de a hozzáértő ,bár viccesnek találta, megmagyarázta a megmagyarázhatatlant. Lehet,hogy megtapasztalás hiánya- vagy más
elgondolás vezette- végül is kifejtette a maga véleményét.
Mindig minden szemben van legalább egy kukac, de marad elég feldolgozható állapotú termés, nem nagyon rohad. Jó nagyok, a kukacos részt kivágva is kiadós.
Inkább a levelek foltosodása a probléma, az ellen érdemes permetezni. A kukacokkal nem foglalkozunk.
Van egy másik, kisebb, alma alakú, barázdált termésű fajtánk, az illatosabb, de jobban rohad. Nem a kukacok miatt, hanem a barázdákból szokott indulni a rothadás.
Még nem vágtuk ki. Lényegében ez nagyot terem, de nincs haszna belőle.
A fán kezd el rothadni. Ami megmarad kívül szép, de belül férges. Permetezzük is.
Nekünk család/rokonságban mindig volt birsalma. Nénikémnek mindig rogyásig van a fája, onnét hozok birs sajtnak.
Szerinted van mód, vagy ismersz valamit, amivel nem rothadna.
Oltóvesszőt küldhetek. ÉNY -i megyében lakok.No van egy kép rothadként és a fáról. Viszont nem tudom hogy kell oltóvesszőt metszeni/vágni/honnét/hogyan/milyen hosszút.
Sziasztok. Nemrég voltam Váci kertészetben vásárolni szerettem volna datolyaszilvafat, erre kínáltak datolyapalmat-mert azon terem a gyumolcs. Ennyit a szaktudasrol.
Szóval, ha sokáig szeretnénk csemegézni a naspolyából, közvetlenül az első komoly (-1-2 foknál hidegebb) fagy előtt, keményen le kell szedni. Ez kb. 2 hete következett be, tahát már le kellett szedni. Erre rácáfol, hogy ez egyik fám, ami távol van tőlem, nem részesült szüretben. Majd beszámolok róla, milyen lett a termés (íze-állaga-eltarthatósága).
Ami már puha, azt el kell kezdeni enni.
Pár fok mínusz nem árt nagyon neki, de aki hosszú távra tervez, azt se várja meg.
Lehet éretten is leszedni, ami még fagyok előtt vagy kezdetén puhult be, az nagyon finom,
de azonnali (vagy pár napon belüli) fogyasztásra. (De nincs nagy különbség a fán megérett, és az utóérett naspolya íze között. Kivéve persze, túl korán lett leszedve.)
Hasonló a káki problematikájához, hogy ha "megcsípi a dér" (=megfagy),
kevés (kevesebb) ideig áll el. Bár a naspolya jobban bírja a fagyot, mint a káki.
Nekem pl. az ablakban is van kiterítve jó néhány, ott puhul (utóérik), és nem rohad (ablakpárkány=hűtő is egyben, nem túl hideg és nem túl meleg. A nap nem tűzi, É-i és előtetős.)
Csak kinyitom az ablakot, pár szemet "beveszek", és meg is van a napi adag.
Napi egy marék naspolya, az orvost távol tartja, mondhatnánk az almás versike után, szabadon.
Borzasztó, hogy már a kertészeti fórumokon is a politikát nyomják egyesek. Hogy mi kapcsolata van a túlóra törvénynek a nálunk is termő új gyümölcsökhöz nem tudom, de inkább növényekről olvasnék, nem egyesek politikai hozzászólásáról.
Arról írok, amire a munka adók kényükre szabad utat kaptak, ha kedvük szottyanna rá.
Általában mindig a közemberek szívják meg.
Ráadásul olyanok terjesztették be, akik egész életükben szóf.sásból éltek, de a gyerekeiken nem mérnék le hogy egy ember/felnőtt mennyit bír ki hosszú távon egyhuzamban lehúzni .
Szerintem jó lenne ha a törvényeket olyanok hoznák, akik már életükben megcsinálták ezt és tudják mennyit tud egy ember kibírni.
Csak elírhatta, azért nem reagáltam erre. Biztos tudod hogy Viktorka be akarja vezetni, hogy évi 400 óra túlórát végezhessen aki többet akar dolgozni, keresni. Ez ellen tüntetnek, tiltakoznak, mert valószínű az lesz, hogy az önkéntesség azt fogja jelenteni hogy a munkáltató lesz az ön, a dolgozó pedig kénytelen lesz vállalni ha nem akar repülni. Ilyenfajta önkéntes munka volt a Kádár rendszerben is. Onnan ismerem. :)
Régen, vasárnap senkinek nem kellett dolgoznia. Kivéve, aki állattartásból élt. Üzemekben először bevezették a szabad szombatot, majd a minden szombat szabad-ot. Ezzel egy időben bevezették a kommunista szombatot is ami azt jelentette (legalábbis az én munkahelyemen), hogy minden második szombaton ingyen dolgoztunk.
A datolyaszilvából pedig csak akkor főzzél lekvárt, amikor már lotyosra érett, és teljesen távozott belőle a csersav a bőre alól is. A csersavasat inkább aszalni érdemes. Ezt viszont akkor kell, mikor még kemény.
Az a tapasztalatom, hogy elég jó túlélők. Gyakorlatilag mind elviselte, és jól tűrte az átültetést.
Konkrétan lehullott róluk az összes föld (ami itt annyira homokos, hogy inkább a homok lenne a jó szóhasználat rá) és a fóliakonténerbe téve egyesével újra kellett hajszálgyökeresedniük.
A fő gyökér lefele tart. Nem sikerült eltörnöm egyet sem.
Mondjuk én nem vágtam vissza.
Sajnos a fóliakonténer, amit beszereztem, az általános. Feltöltve széle-hossza gyakorlatilag ugyanaz. Jobb lenne a rózsáknál, és egyéb speciális növényeknél használt hosszúkás, de olyat nem tudtam beszerezni. Találtam ugyan céget, ahol legyártanának bármilyen méretet, de x darabszám kell hozzá. Én meg csak párral hobbizok.
Én mindig szabad földbe vetem, egy éves korában tavasszal felszedem, visszavágom a gyökerét, visszaültetem. Ez után szép bojtos gyökere lesz, könnyű konténerbe ültetni amikor oltható nagyságú lesz. Egyébként is nagyon lassú növekedésű, így kevesebb odafigyelést igényel, nem kell a cserépben rendszeresen öntözni.
Ó, akkor te már láttál paw gyökeret. :) Kaptam tavaly pár magot, amiről már azt hittem, nem kelnek ki (akitől kaptam, az is azt mondta, hogy nem biztos, de egy próbát megér). Szóval augusztusban kihajtottak, mikor már letettem róluk. Mivel nálam is közös a cserép, így most abban telelnek, majd tavasszal gondoltam szétszedni őket. Na most ahogy olvastam, a paw-nak vastag, érzékeny karógyökere van (ezért is kell óvatosan átültetni). Emiatt aztán kicsit aggódom, hogy sikerül őket sérülésmentesen különszedni. Így kérnék tőled tanácsot, mire figyeljek, amikor kiszedem őket a cserépből. Tényleg törékeny a főgyökér? Mert oké, ha csak mikrosérülések érik a gyökérzetet, de nem szeretném óvatlanul letörni, vagy szakítani. Illetve már ilyen kis növény esetében is számíthatok nagy elágazó gyökérzetre, vagy inkább a főgyökeret fejleszti? Köszi a választ!
Én egy nagy cserépbe, egybeszórva vetettem egy csomót. Kelés utáni évben, tavasszal "pikíroztam" szét nagy részüket fólia növénykonténerbe.
Volt szemenként, cserépbe nevelt verzió is, de nem volt különbség köztük, sőt... a bolygatott verzió rendre szebb példányokat eredményezett.
(van egy olyan nézet, hogy átültetéskor a gyökéren ejtett mikro sérülések később jobban elágazódó, és ez miatt nagyobb felületű hajszálgyökér rendszert eredményeznek. Nem tudom így van-e, de működik)
Reménykedem akkor, csak mert 320 magot még elvetni se egy ötperces meló, a kellékek(cserép, közeg stb) áráról meg ne is beszéljünk.. :) Bár a legjobban a plusz 1 év zavarna..... főleg ennél a lusta pawnál.
Valaki aki ért hozzá erősitse már meg nekem, hogy a viz felszinén úszó mag is életképes a paw esetében. :)
Semmit, de semmit nem találtam ugyanis a fórumban, sem neten arról, hogy a paw esetében mennyire működik ez a fajta életképességi teszt. Azt tudom, hogy a fajok 99%nál működik.
Nekem puhulgatnak, természetesen a szedési érettségtől függően. A nikitát már mind megettem, a Costatából még van sok, az éppen éppen narancssárgává váló ismeretlen fajtám pedig még kőkemény mind.
Más...hülye kérdés, de a pawnál ugye nem mind léha mag ami a viz felszinén marad? :) Valami rémlik hogy volt téma ez régebben, hogy a pawnál ez máshogy működik, de nem találtam meg visszaolvasva.
Én is már ültettem mindkét fából 2-2 példányt. Szépek is és egyszer talán önellátó leszek magokból is. :) Neked hány év volt mire termőre fordult? Nem Gyulám, nem kaptam meg sajnos, de ha nem irod meg nekem a cimed, akkor te se kapod meg a gránátalmád. :D Vonatkozik ez Civis50re is, mert hiába küldeném a viszonzást, ha nem válaszoltok a mailjeimre... :) Ejnye bejnye!
Lehet kapni sok faiskolában de itt sokszor nem tudják a fajtát.A neten van több kertészet is akik kuldenek. (dmkert, egzotikusdísznövények)Én mindkét helyről vettem már. Elég szép növényeket küldtek. Fajta leírásokat érdemes elolvasni, összevetni. Vászssztanod neked kell.
Hmm... Még egyszer utoljára: Keresek Asimina Triloba és Diospyros lotus illetve virginiana magokat nagy tételben! Akár csere, akár készpénzes fizetés is megoldható!
Ne keljen már az amerikaiakat gazdagitanom, nekik van bőven igyis. :)
Sziasztok! Olvasgatom a forumot egy ideje, s tegnap edesanyam (miutan evett bolti datolyaszilvat) megkert, hogy probaljak neki oltvanyt-magot szerezni. Az lenne a kerdesem kinek melyik fajta datolyasziva jott be? Mit ajanlanatok? Deli hatarnal el a csalad, horvat hatarhoz kozel. Mediterran klima. A telken van agyagosabb s homokosabb talajresz is. Hova ajanlatosabb ulteni? Van megbizhato uzlet, amt jo szivvel ajanlanatok? Elore is koszonom. (Judit, engem erdeklnenek a magok, postaznad oket? Termeszetesen fizetem a postakoltseget)
Nekem sem gond hogy később érik, mert van 1-2 koraibb érésű, sőt olyan is ami már júniusban érik. Tavaly tavasszal dugványoztam, idén már ne is tudom, de közel 40 szemet termett. Nagyon meglepett ez a kis tő, mert kicsi szünetekkel késő őszig termett. De az Egerági is nagyon érdekel mit mutat majd, mert tetszett ahogy tavaly is dicsérted. Örülök idén már fagykár nélkül akadálytalanul fejlődött és termett nálad. :)
Sikerült idén beérnie nálam, csak kevés maradt a bokron. Ez volt a harmadik év, és hosszú volt a nyár, elfagyás sem volt. A többi fügénk koraibb 1-2 héttel, de ez a legjobb ízű, héjastul is nagyon kellemes, üdítő.
Minden évben jobb, remélem érdemes tartani. Harcz Endrétől olvastam, hogy a kertészetek általában nem figyelnek oda a fügék érésidejére, pedig fontos lenne. A Zöld óriás és az Osborn mindig beérik, pedig az Osbornnal vettem egy időben és méretben, és az Osborn nagyobb és az ízen kívül minden szempontból jobb.
Szeretnék érdeklődni, hogyan szerepelt idén az Egerági fügéd.
Amit tőled kaptam több ágú kis bokor lett, első termése még nem volt, a rengeteg másodtermésből pedig nem érett be egyetlen szem se. Későn hozta a szemeket. Gondolom fajtajelleg hogy mikor érik először. Jövőre már elég erős és idős lesz, és biztos hogy nem fagy el, mert nagyon betakarom. :))
Pontosítva azt akartam közölni, ha 264g, 296g es 344g a gyümölcsök tömege, akkor neked nem Nikita's Gift fád van. A Nikita egy ukrán hibrid fajta kiemelkedően jó fagytűrés a jellemzője, de a gyümölcsök viszonylag kicsik. Álltalában 75-160 gramm, de a jelelmzően 90-100 gramm.
Sziasztok! A hozzászólásaitokat olvasva, és mert más fajta sajnos kifagyott megtetszett a Nikita' gift. Tudnátok ajánlani olyan megbízható helyet ahonnan betudom szerezni! ?
Már november 10 előtt leszüreteltem a Costata gyümölcsöket is 350 db. lett, a Vaniglia szüret november elején kb. 200 db a legtöbb gyümölcsben magok vannak. Az október elején leszedett Nikita se kevés 150-180 gyümölcs. Nikita már csak néhány van belőle.
A ládákba sorba rakott Vaniglia gyümölcsök folyamatosan érnek, de a Costata csak sárgább lett, csak a sérült gyümölcsök puhultak meg. Minden nap találok néhány érett gyümölcsöt, de ha egyszerre beérik sok gyümölcs akkor sincsen baj, mert hideg helyen sokáig tárolhatók minőség romlás nélkül. Konténeres Tipo fán 4 nagy gyümölcs termett egyet már puhára érleltem. Finom édes, mag nem volt benne, édesebb mint a Vaniglia. Kíváncsi voltam csersavas marad e a hélya alatt, mint ezt sokszor olvashattam, de kellemesen csalódtam, mert csersavnak nyoma sem volt.
Na azért ne haragudj annyira a mirabolánra, mert nagyon jó alanya bizonyos termőhelyeken a csonthélyasoknak, szilvának, sárga és őszibaracknak, talán a meggynek és cseresznyének is. Nekem egy tövön van így Stanley szilva és piros levelű őszibarack .
Igen, igy van! Az se közömbös tényező, h milyen alanyon van! Hallottam már olyat, hogy a lotus kiment a Nikita alól.... :) Én virginiana-ra oltottam, az biztos nem megy ki.. de bizony kell neki a 3 év mire oltható lesz. A lotus legfeljebb olyan fajok alá jó, amiknek kisebb a fagytűrése mint az alanyé... Az olaszok ezzel nyilván nem foglalkoznak, de sok haza faiskola sem. A lotus már bőven oltható 2 évesen is...a pénz beszél ugye. :)
Az árképzésben pedig az is fontos szempont, hogy mig mondjuk egy 1200 forintos almaoltványon 100 forintos alma terem, addig a datolyaszilván olyan gyümölcs aminek darabja 200 forint... Ez sem mindegy szerintem! Az orosz fajták jók különben, csak sokkal kisebbek! A Costata harmada, negyede egy Nikita....! Remélem a Kavkaz, Fenio és Üzbég fajták beválnak majd, ezek fagytűrése elvileg jobb mint a Costatajé.... A Jiro is jó lenne, de eddig sok sikerem nincs vele, minden évben felhasad a kérge, akárhogy takarom...
Sziasztok! A pawpaw -ról. Vettem két, egyenkén 20 cm -es kis oltványt még 2011 -ben. Öt évet kellett várni a virágzására, és még kettőt hogy kössenek végre gyümölcsöt. Mivel egy éves kis husángok voltak a vételkor, így oltás után nyolc évesen teremtek először, igaz csak az egyik. Akiknél van, mik a tapasztalatok? Nálam öt gyümölcsöt nevelt fel, melyből egy volt hármas, a többi szimpla. Az íze fenséges volt, leginkább a mangóra hasonlított, csak kár hogy hozzá képest tizedannyi gyümölcshúsa van a magok miatt, melyek kitöltik a belsejének nagy részét.
Ilyen korán kezdted, vagy csak sok volt az este és még mindig tart? :) Pont ezt magyarázom, hogy aki tud, ráér, akar, az oltson magának, aki pedig nem(mert 70 felett mondjuk minden év számit), annak jó lenne ha nem a kókler kertészetek közül kellene válogatnia, h melyik veri át a legkevésbé. Mert a jelenlegi helyzet ez, én is átnéztem most, hogy kinek milyen új fajtája van, mert folyton telepithetnékem van, de őszintén szólva már nincs hangulatom ahhoz, hogy megint egy csomó pénzt fizessek a szirszar és lehet még csak nem is fajtaazonos növényekért.
Azt meg hagy döntse már el mindenki, hogy kit mivel csináltat. Én nagyrészt a házam is magamnak épitettem, mert ismerősök, szomszédok, szüleim tapasztalatai alapján tudom, hogy az épitőipar is tele van kóklerekkel. Én tökéletesen elégedett vagyok az eredménnyel, mint ahogy a saját oltványaimmal is. Pedig se épitész, se kőműves, se ács, se kertészmérnök nem vagyok. Csak élvezem és szeretem csinálni amit csinálok....erről ennyit!
Aztán - más területen - mindenki égessen magának téglát a házépítéshez vagy ássa ki a barlangot, amiben lakhat, utána másszon vissza a fára. Csak vigyázat, a Föld szélén - mivel lapos - nehogy leessen.
Tökéletesen egyetértek azzal, hogy mindenki oltson magának. Én is a rengeteg csalódás, átverés, sőt felém irányuló, a panaszom miatti eladói anyázás után kezdtem el oltani és oltóvesszőket cserélni. Viszont úgy gondolom, hogy lenne arra igény, ennek ellenére is, hogy legyen egy megbizható kertészet, vagy akár csak kertész, aki jó minőségű áruval tud szolgálni. Azért a datolyaszilva kinevelése nem kevés idő és nem mindenki annyira türelmes, hogy 2 évig nevelje csak az alanyt, utána beoltsa és még 2-3 évet várjon, hogy teremjen is.
Egyet értek Veled. Szerinted a kertész aki "gyártja az oltványt" az nincs beavatva a történésekbe.
Dehogynem, hisz a léte függ a kenyéradó gazdájától. Ez ugyan úgy igaz,mint amit irtam a datolyaszílva oltványok fajtaazonosságával kapcsolatosan, de túlzottan,nem verte ki a biztosítékot.
Az embereket nem nagyon érdeklik az ilyen dolgok,csak legyen és sok esetben azt sem tudja mit
vásárol. Nekem is egyik fórumtárs azt javasolta,hogy tanuljak meg oltani, minek problémázni
dolgokon. Van igaz tartalma a véleményének! A vásárló teljesen kiszolgáltatott , minden formában.
Amennyiben,nincs ismeretség, Főleg BIZALOM, addig ezek a dolgok így is maradnak.
Akit egyszer a "kígyó" megcsípett az a "gyíktól is fél!
Mindezt névvel, arccal felvállalva, ráadásul utóbbi is olyan amilyen, ha nem lennék egy hazug kókler, akkor se mutogatnám. :D :D
A többi kertészet is egyébként rettentő vicces, hol önporzó, hol önmeddő.....persze ha utána jár az ember, kiderül, h önmeddő. Főleg ha tapasztalja is, a saját fáján. Érdekesség, hogy másodtermést is hozott a kb 60 centis kis suháng. Az is léha persze, plusz még ezen az új klimán se érne még be. :D
Tehát igy rendeljen az ember porzót az egyébként sem olcsó már meglévő fája mellé, hogy nem is biztos h azt a fajtát kapja ami porozni fogja és mindezt szintén 12 ezer forintért.....mert ugye ha azt se tudják, hogy önmeddő vagy önporzó a fa amit árulnak, vagy simán csak elhallgatják/nem tudják hogy kell mellé porzó is, akkor simán lehet, hogy a fajtákkal sincsenek tisztában, legfeljebb hasraütésszerűen. Ja és még az alanyt sem irják, mert ha sima európai gesztenyén van akkor bszhatom, hogy hibrid nemes van ráoltva. Azaz ha biztos(sabb)ra akar menni az ember, akkor irjon a kertészetnek mailt, hogy legalább 1 hiba lehetőséget kizárjon. Persze az is lehet, hogy az alanyt se igazán tudják hogy mi, csak rámondják, hogy persze, az-az! japán gesztenye....
Nekem mini kivim van, nem tudom, mennyire egyezik a viselkedésük. De az a tapasztalatom, hogy amíg fölfelé kúszik, addig nem hoz virágot. A támaszték tetejéről oldalra, vagy lefelé csüngő oldalhajtásokon terem.
Erős és nagy támaszték kell, mert ha kedvezőek a viszonyok (elsősorban rengeteg vizet igényel), több méteresre nő.
A kis árva szem Rosseyankám ma lett volna 3. napos almával összezacskózva, de nem bírtam már. Reggel elfogyasztottam. 2 irányban szét volt repedve, 2 nap alatt teljesen meg is puhult. Nem volt benne csersav maradvány, édes volt, krémes állagú, kicsit sem volt leveses mint amit a boltban veszünk és itthon puhára érik. Nem volt rossz. De ez a szinte száraz krém kicsit fura. Szokni kell. :)
Felnőtt egy beton alapra a hegyoldalon. Drótkerítés lehet hogy kevés neki, túl nehéz lesz ha jó helye van, de egy idő után támasztékot képez saját magának.
Mire van futtatva? Hogy oldhatnám meg hogy ilyen helyhiányban kivim is legyen? Olyan régen vágyom erre is, de nem tudom hova tegyem. Drótkerítésre lehet futtatni a kivit?
A datolyaszilva nincs benne. Telepítésére nem kérhető állami támogatás, nem vonatkoznak, vagy nem ugyanazok a szabályzók vonatkoznak rá, mint egy "hivatalos" gyümölcsre, stb, stb...
Ezért a komoly faiskolák (értsd: ültetvényesekre szakosodott) faiskolák nem is foglalkoznak vele.
Ami az árudákba kerül az csak a piaci rést, divatot, és ebben üzletet látó kisebb oltványosok terméke.
Szentendrei kivitermés hazahozott 1/3 mennyiség tavaly és idén. Nem tudtuk mind leszedni, ennyi fért a kocsiba, 3 nagy láda és még több vödörnyi. 1 tő Hayward, és 1 tő Tomuri, több éve békén hagyva, alma ugyanígy, sok volt és szép nagyok.
idén + 1ekkora láda, és plusz amit nem tudtunk elhozni
Gondoltatok már arra, hogy oltvány vásárlásakor,azt az oltványt kapjátok, amit kértetek? Főleg akkor
ha mint vásárló nem is tudom,hogy az adott oltványnak mik a paraméterei. Minden oltvány
vásárlásakor TANUSÍTVÁNYT kellene kapnunk az adott oltványról. Ez elől természetesen,ha vásárolsz,
teljesen el zárkódnak, vagy elküldenek,hogy bizalmatlanok a vásárlók, vegyen ott ahol adnak ilyet.
Sajnos, nem ismerek olyan kertészetet, amely mellékelné a tanúsítványt! Tudom, hogy a papir
mindent elbír és arra is azt írnak amit akarnak. Az igazság az,hogy kell keresni olyan termelőt,aki maga is foglalkozik oltvány előállítással-talán Tőle eltekinthetünk a tanusítvány adásától, mert Neki,
nem érdeke , hogy átverje a gyanútlan vásárlót -vagy, mégis? Lehet,hogy, csak én élek álomországban! Addig is,csak vegyük a méregdrága oltványokat, lehet vele dicsekedni,közben azt
sem tudjuk,hogy mit is vásároltunk! Szerintem, van milyen, közösen elgondolkodni.
Van -e tapasztalatod a lótusz alanyokkal kapcsolatban - az az- meg lehet -e különböztetni a magoncokat neműk szerint (még mielőtt virágoznának ) levél forma vagy a kéreg színe alapján stb ? megfigyeltem hogy vannak amelyeknek sötétebb- barnás és vannak amelyek világos- zöldebb a kérge nyugalmi időszakban ,fejlettségtől függetlenül. Tisztelttel Dani
A fiatalabb fáimon még rajta vannak a levelek, de már sárgulnak. Gondolom alanytól is függ a levél hullás, Diospyros lotus az alany, de tudva levő, hogy a lótusz kétlaki.
A termő és porzó alany eltérő vegetációs időt eredményez, ez lehet a magyarázata a kérdésnek.
Betelt a pohár, levettem a nagyobbik szem hányatott sorsú Rosseyankámat:
Van rajta egy madár okozta sérülés, néhány szívogatás nyom, amit követően ajándékos tasakot tettem rá. A bal oldali friss sérülést ma okozta hangya, ami bezabálás után bent maradt a tasakban.
Kissé puhult állapotú a szem, de nem tudom mikor lehetne elfogyasztani, amikor már biztosan nem csersavas. Ugye várjam meg amíg áttetszővé nem válik? Beteszem 2 szem almával egy zacsiba.
A feketerigók nyugodtan rászokhatnának a poloskaevésre.
Olyan gyönyörű, mintha fel lenne díszítve a fa. :)
Tehát ha épp csak besárgul a gyümölcs, érdemes leszedni a tovább eltarthatóság érdekében. Amit tárolni akarunk leszedjük korán, amit fogyasztanánk, díszíthet a kertben szinte fagyokig. Igaz?
Mikor ilyen szép áttetszővé válik, fogyasztáskor nem csurog-csepeg? Szilárd így is az állaga?
Az első kérdésedre a válasz, fán hamarabb beérik a gyümölcs, mint hűvös kámrában. Ma szembesültem avval, hogy a majdnem levéltelen Nikita gyümölcsök nagyon gyorsan érnek a fán. A legpirosabbat nagy örömmel elfogyasztottam.
Sajnos már igyis a saját magamnak szánt példányomat adtam oda egy fórumtársnak, az utolsó darabot pedig szüleimnek igértem már oda, azt már semmiképp nem adnám el! :D Jövőre viszont lesz megint! Remélem hasonló növekedést produkálnak majd, mert az alanyok ugyan olyan méretűek mint az idei oltásoknak voltak.
Általános szabály, mikor első fagy következtében az összes levél leesik a fáról le kell szedni a gyümölcsöket. Ha fagyhatás éri a gyümölcsöket, akkor károsodik és nem eltartható.
Tárolás hűvös kamrában lehetőleg almákkal nem egy légtérben, mert az almából felszabaduló etilén gáz még kis mennyiségben is gyorsítja az érést. Ha ládában tárolod, akkor egy sort szabad ládánként, csészelevelekre állítva. A gyümölcs egy idő után puhára érik, de mivel nem nyomják egymást a gyümölcsök nem repednek ki, ezért még sokáig eltarthatók puha állapotban is. Ha ilyen kellemes az idő mint most, akkor bizonyos fajták képesek a fán megpuhulni, ha ezt tapasztaljuk, akkor eljött a szüret ideje. Ilyen a Vaniglia, de a Costata nem, mivel kései érésű ez az idő a Costatának nagyon jó kiváló laz íze. Ha emlékszel az orosz videóra a Rosseyanka egy része is megpuhulhat a fán.
Én sem hagytam abba az öntözést, mert még mindig híznak a gyümölcsök. Ma a Vanigliáról leszedtem a gyümölcsök egyharmadát 54 db gyümölcsöt, mert az érettebbek elkezdtek megérni a fán, úgy már nem eltarthatók sokáig. Jövő hétvégén a fán maradók is ládába kerülnek. Costata szürettel várok ameddig ilyen kellemes az időjárás.
Fajta függő a Costata 110-165 gr. között, a földhöz közelebb az ágak végén lévő gyümölcsök nagyobbak, ezekből van több,
a fa csúcsán lévők kisebbek. Vaniglia egységesen nagyobbak a gyümölcsök 180-220 gr., de kevesebb a termés, mint a Costatán. Nikita's Gift ukrán hibrid 90-120gr., Mercatelli csak néhány darab, akkora, mint a Nikita.
Képen Costata gyümölcsök. Az ágak majdnem leérnek a földig, még szerencse, hogy elég magasan kezdődik az első ág a fa törzsén.
De gyönyörű az a sok termés! Köszönöm hogy megmutattad ezt a felkötözést, nekem is szükségem lesz rá már kevés termésnél is.
Itt szoktak hatalmas szelek lenni. 2 éve 160km-es szél tördelte derékba mellettünk Szabadi Sóstónál a hatalmas ősfenyőket. Nálunk csak néhány fa dőlt ki, de nagyon sok kisebb kár keletkezett.
Szerintem hatékonyabb a kötözés mint az alátámogatás.
Nekem sikerült elkerülni az ágtörést, a Costata eléggé megterhelte magát, ezért kötöztem az ágakat a vezérághoz. Általában október végén szoktam szüretelni, de talán most maradhatnak a fán a gyümölcsök november elejéig.
Álmák társaságában zacskózva érleltem már a gyümölcsökből, nagyon finomak.
nekem is ez az elso 'nagyobb' termesem, szoval eltarthatosagaval kapcsolatban en sem tudok tul sokat mondani. De vannak itt nalamnal sokkal tapasztaltabb kollegak.
Az en famrol mar teljesen lepotyogtak a levelek, szoval nem volt ertelme tovabb ott tartani oket, mivel nyilvanvaloan vege a vegetacionak.
Ez az érleléses dolog időnként zavarossá válik, ezért elnézést a kérdésért:
A fán hamarabb beérik mint eltéve hűvös kamrába? Egyáltalán hogyan kell tárolni hogy magától minél később érjen be?
Annyit tudok, hogy almával zacskózva hamar beérik, mikor üzletben vettem, én is így csináltam. Idén egészen biztos nem veszek már. Ma láttam Aldiban alig sárgán 165 ft-ért szemeket. 100 ft-tal le volt árazva. Tiszta vicc! be kell érjem az almával, 190 ft kilója és elég szép is.
Hát ha nem is baranyában, de Szirmabesenyőben igen. A Monty a Gyula20 bérapájával szép termetes lett. Idén már 4 ládával lett egy tőről. Tavaly majdnem meghótt a fagytól. Idénre kiheverte a csapást. A porzóm még lábadozik, de sebaj a Gyula20 porzója sokkal jobb.
Köszönöm. Tavasszal fogom megkapni a fámat, remélem ügyes leszek. Örülök hogy nem lesz nagy növésű. Én is kicsi vagyok, és már nem is fiatal. Mire terem, hát aj-jaj! remélem még szüretelhetek róla. :)
Ha 115 cm. a fa magassága az oltástól, akkor éppen csak a végét kell vissza vágni, hogy szépen kialakuljon a fa koronája.
Ennél alacsonyabbra nem célszerű levágni, mert a Nikita nem nő nagyra. A másik lényeges dolog, mikor tele lesznek az ágak terméssel a teher miatt lehajlanak az ágak. Ha túlságosan alacsonyan van az első ágemelet, akkor a termés súlya lefogja húzni az ágakat a földig. Nem 115 cm magasságtól indíts hajtásokat, meg kell hagyni a husángon legalább 4-5 rügyet. Abból kialakítható az első ágemelet. 3-4 rügyből az oldalsó ágak fejlődnek, negyedik a husáng csúcsán kell legyen a további ágemeletek reményében.
Megfeledkeztem egy fontos dologról, amiért elnézést kérek, és máris pótolom.
Civis50 a következővel zárta tegnapi levelét:
"Üdvözlöm a fórumtársakat! Mond meg nekik Paw magjaim és 3- 4 éves magonc Paw csemetéim vannak eladóak."
Akinek szüksége van a fentiekre, vegye fel vele a kapcsolatot. 30 db Paw fája van, feltételezem magoncból is nagy a választék nála. Mag is lehet kilószám. :))
Na akkor megnyugodtam! Gojiról és minikiviről lenne szó különben, az meg ráér tavaszig is, kint sem fagynak el cserépben.
Gyula! Irtam neked mailt, ha ráérsz kérlek válaszolj!
Judit! Találtam kisebb méretű Nikitát, oltás felett 115 centi! Ezt oda adom neked 6000ért ha neked is megfelel! Érdekesség képen rámértem a többire is, mert csak saccra mondtam, hogy 150+osok....a legnagyobb 190 centi, de a többi is 170-180 centi körül van oltás felett(nem úgy mint bizonyos kertészetek gyökértől mért 120 centis növényei, amiből még 70 centi az alany és a maradék 20 centi a nemes :D)! Táp nélkül, havi 2-3 locsolással. Tényleg szerethetik ezt a földet... :)
Viszont ha leander2016 is elvisz egyet, akkor elfogyott mind!
A kicsit kisebb mit jelent? Mert van 20-30-40 centis is, de tapasztalataim szerint érdemesebb nagyobbat ültetni, a plusz pár ezer forint éveket jelent. Egy 1 méteres már viszont pont jó, mert jövőre már koronája alakul ki...megnézem mit tehetek és irok mailt!
A Sultant sem felejtettem el, de nagyon sok dolgom van most, nem érek rá átültetni....jövőhónap közepe körül már viszont lesz rá időm és elküldöm!
ui.: Gyuláról és Civis50ről tudtok valamit? Egyikőjük sem válaszol....pedig én tartozok nekik! :D
Tisztelettel kérlek benneteket, hogy akit még érdekel ez a téma tekintse meg ezt a nagylelkü ajánlatot, és tegye meg ésszerü javaslatát! Talán ez az utolsó lehetöségünk rá:
Én a Rosseyankát 2014 decemberében ültettem. Az évi tavaszi oltvány volt, olyan 14 centi körüli.
Idén először terem 2 szemet. Mindkettő hibás, szintén a kocsány közelében. Én poloskára gyanakszom.
A jobb oldali termésen a jobb oldali sérülést madár okozta, amit láttam is. Azóta ajándékos tasak védi mindkettőt mint eső után köpönyeg, de hátha megvédi őket még valamitől. :)
Már le kell venni őket? Már beérleled, vagy hogyan tárolod?
Hát ez a fa sajnos nem az enyém . Az ültetője sajnos már nem él, ezért nem tudom megkérdezni tőle ,hogy milyen fajta,de szerintem szép. Ha sikerül valahol alanynak valót találnom megpróbálnék oltani belőle....
Minden esetre biztató ,hogy ilyen jól érzi magát a környékünkön a káki.
amúgy nem könnyű megfogni. de nem is akarom, éldegéljen csak, és ha ízlik a fügém: egészségére! végül is csak pár szemet evett, a többit nem érte el :)
lesz vadháló-kerítés, mert a villanypásztor akksi ha lemerül, akkor bejön az őz, nyúl, borz...
okosak ezek, tudják, megérzik mikor lehet jönni...
meg lesz jó tüskés sövény :) egyik oldalon már jövőre védeni fog. csak sok meló az ültetése.
ez gondolom eléggé állatbarát (mármint h nem fogom meg, és ne irtom.) igaz, a villanypásztor nem az, de nemsokára lecserélődik vadhálóra. a tüskés sövény az lehet, h nem annyira baráti, ha nekimegy az állat, de hát nem tudok prospektust mellékelni nekik, hogy ne próbálkozzanak.
igen, a giant fuyu termés lehet, hogy későn fogant. márc. 1-én vagy máskor lefagyott minden,
de a fa küzdött, és később hozott egy gyümölcsöt. nekem a choccolatino tett így. akkor virágzott, amikor a tipo már fosókaszilva méretű volt... meg egy kuro gaki is így akart tenni, de annak a gyümölcse lepottyant idő közben. a "csoki" még tartja magát, de most is csak apró parasztbarack méretű...
Ha 5 éves volt a fád, akkor sajnos elfagyhat később is. Ennek ellenére megtartanám, mert az erős gyökérzetnek köszönhetően
1-2 év alatt újra szép termést adó fád lehet. Ha van helyed, akkor beszerezhetsz egy Nikita's Gift ukrán hibrid datolyaszilvát.
A gyümölcsök átlag súlya 100gr, de a fagyoknak jobban ellenáll -23,-25C fokig télálló. Ami még mellete szól, hogy nagyon finom a gyümölcse. Öt éve nevelgetek egy Nikita datolyaszilvát eddig minden évben hibátjanul telelt, de az is igaz, hogy -18C foknál hidegebb azóta nem volt.
Köszönöm a válaszod. Ami zavar, az,hogy a fa nem annyira fagytűrő fajta, mivel már 5 éves volt,termett is rendszeresen. A meghagyott hajtás ugyan úgy elfog fagyni a későbbiek során, vagy más fagytűrőbb fajtát ültessek helyette?
Tél végén vissza vághatod, szépen elfog ágazni. Karcsú orső korona formára kell alakítani. Mivel télen vagy tél végén elfagyott, mindenképpen takarni kell, mert a fiatal csemeték fagytűrő képessége sokkal gyengébb, mint a 4-5 éves kort megért fáknak.
A képen látható Nikita alanyát 2011-ben ültettem ki a kertbe. 2012-ben -20C fok alatt volt a hőmérséklet télen és tövig fagyott az alany.
2013-ban tavasszal oltottam nikitát az újra hajtó alanyra, már abban az évben szép koronás fa lett belőle. Első termés 2014-ben 2 db. gyümölcs és évrő évre több a termés. Az első termő évben az alany már legalább 5 éves volt, ennek köszönhető, hogy az oltást követő évben már termést szüretelhettem. Ha ültetsz egy 40-60 centiméteres oltványt, akkor 3-4 évet biztos várni kell az első termésre. Ha sikerül idősebb oltványt vásárolni, akkor talán 1 évvel rövidül a várakozás ideje.
Talán fajta jelleg, hogy a fán puhára érik több gyümölcs. Tavaly több Nikita gyümölcsöt már teljesen puhán, csersav mentesen szüreteltem. Giant fuyu, akkor nem egy óriás, de lehet, hogy másod termés, azért kicsi a gyümölcs.
Az első fagyokig hagyhatod a fán a gyümölcsöket, nálam október vége, de néha november elejéig kitart a fagymentes időjárás.
Az első komolyabb fagy hatására az összes levél lepotyog a fáról, ha lepotyognak a levelek nincsen sok értelme tovább fán tartani a gyümölcsöket. Már -2,-3 C kockázatot jelent, mert fagyfoltosak lehetnek a gyümölcsök és akkor már nem eltarthatók.
Persze ha csak néhány gyümölcs a termés nem gond rövid idő alatt el lehet fogyasztani, de ha több száz, akkor már fontos, hogy tárolható gyümölcsöt szüreteljünk.
Nekem is van egy Nikita meg egy Rosseyanka fam. A Nikita eszaki oldala sajnos elfagyott, de vegul ujrahajtott es most mar 3 termes meg is maradt rajta. Lathatoan utoero lesz.
Ellenben a Rosseyanka gyumolcseibol mar a farol tudtam enni. Nem mind, de a 30 gyumolcsbol 2-5 mar ehetonek latszik. Elvileg a Rosseyanka is csersavas, nem is ertem.
A Rosseyanka termese kb harmada a Nikita meretenek.
Mas, van egy szelvedett, epulethez kozel eso Giant Fuyum, aminek az elso termese ott log rajta. Elvileg nem utoero. Mikor lehetne ezt levenni es elfogyasztani? Varjam meg amig megpuhul, avagy?
Amugy a G Fuyu elso termese kb akkora, mint a Nikitae'. furcsa
Ha egy mód van rá, örülnék ha lenne pici gyökere. Hogy egyszerűbben küldhető legyen, vágd vissza 1-2 szemre a vesszőjét. Elég az nekem egy kis gyökérrel. :)
Vessző gyökereztetéstől kicsit tartok már ilyenkor, mert lassan minden nyugovóra tér. De ha csak az lesz, feltétlen megpróbálom. Most éppen egy más fajtát is gyökereztetek, de ez nem veszteség ha berohad, mert bármikor tudok ilyen vesszőt szedni. A tied viszont kincs lesz. :)
Legyen szives mindenki megkeresni facebookon(Jenő Hoffenberg) és ott irni nekem h kinek mivel tartozom, ugyanis 3 különböző emailem lett megadva 3 különböző oldalon és már fogalmam sincs kinek mivel tartozom! Visszakeresni pedig nincs erőm, kapacitásom mindenkit.
Judit téged tudlak, neked lombhullás után megy a Sultan sarj vagy vessző! :)
Köszönöm, használom én is, ajándékos tasak néven szintén az ebay-ről mint Délkelet sokkal olcsóbban. Fügén használom mert rengeteg a rigó. Álmomban sem hittem volna hogy a csersavas gyümölcsöt is megdézsmálja a madár. Most, eső után köpönyegként raktam tasakot a 2 kis datolyaszilvára is.
Nálunk rengeteg a madár mert sok a nagy fa is a környéken ami jó fészkelő hely. Én meg egész télen folyamatosan etetem őket, így érthető hogy ragaszkodnak a helyhez.
Nem hinném, hogy ebbe a csoportba tartozom. csak most épp madárról volt szó.
Együtt kéne élni amennyire lehet a teljes természettel. És ez most nem "biotermesztés" vagy ilyesmi kampány, egyszerűen inkább ökológiai gondolkodást igényelne. Egy átfogóbb szemléletet, főleg a hobbikertészek, meg a kicsiben termelők részéről. Mert a "nagyok" elvileg szabályozva vannak (és persze, persze, tudom, vagy betartják, vagy nem, de ezzel nem tudunk mit kezdeni). Már hallom is, hogy "de én mit tehetek, csak egy kis kerttel rendelkező vagyok"... Nem is kell megváltani onnan a világot, mindenki tegye, amit tud a saját szintjén, hogy a saját lelkiismerete maga előtt tiszta legyen. Kezdetnek ez is elég. De ha senki nem tesz, sőt, még csak nem is becsüli a körülette még meglévő élő természetet, akkor záros határidőn belül a kertje is az enyészeté lesz. Ugye, mindenkinek feltűnik a sok újfajta, eddig nem ismert, egyre agresszívabb "import" kártevő állomány? Amihez az itteni növények nem alkalmazkodtak, mert eddig ezen a tájon ismeretlen volt. Ezek sem véletlenül kerülnek elő mostanában. És a védekezés ellenük nem egyszerű, sőt. Ezen sem ártana elgondolkodni. És mondjuk nem arra jutni, hogy adjunk nekik a mindent irtó csodaszerekkel.
Nemcsak a madárkákat kell kímélni, a rovarokat sem kellene ész nélkül irtani. Amíg a rigónak még a farktollát is sajnáljuk, sokan lelkiismeret furdalás nélkül végeznek pl. talajfertőtlenítést.
A fekete rigó Magyarországon védett, eszmei értéke: 25 000 Ft. Ne kapkodd a farkát, ha nagyon zavar hessentsd arrébb.
(nem csak neked:) Tényleg ne legyetek már felháborodva szerencsétlen vadállatokon, mert élni szeretnének. Az élőhely közös, ez van. Értem én, hogy zavaró a "kártétel", de mivel nekünk fontos a termés, így nekünk kell védeni is. Nem az a megoldás, hogy a vadak tűnjenek el...
Nem az ötlet ellen (és az sk. megoldás ellen) van észrevételem, mert magam is használom pontosan ezt a fajta hálót, elsősorban a szőlők védelmére. Csupán azért írtam, mert az általad linkelt 50-es pakkot közel fele pénzért meg lehet vásárolni az ebay-en, ingyenes szállítással. Persze tudom, hogy ez sokaknak nem megoldás.
Átérzem a helyzeted, nagyon bosszantó. A legtöbb kismadár rovarevő, ők nem élnek ilyen gyümölcsökkel. Amit tesznek, azt nem ellenünk teszik, egyszerűen életben szeretnének maradni.
Tegnap arra lettem figyelmes, hogy egy kicsi madár - cinke méretű ott tevékenykedik a Rosseyanka fámon, ahol a termés van. Odamentem, nézem, hát az egyik gyümölcs héja fel van szakítva, meghúzva mint mikor a banán héját leszedjük, és a gyümölcshús is meg van sértve. Hát ezt kell csinálni????
Van egy jó hírem, nem annyira éretlenek már azok a gyümölcsök. Mint említettem nem volt tökéletesen érett a két Rosseyanka gyümölcsöm, ennek dacára nagyon-nagyon finom volt az ízűk. Október elejétől a fagyokig még fán tarthatod őket, legfeljebb azt kockáztatod, hogy mézédesek lesznek.
Köszönöm. Azt nem bánom ha nem émelyítően édesl, legalább többet lehet belőle enni ha már sok lesz. Megnyugtattál hogy kimegy belőle teljesen a csersav. Az enyémek még nagyon zöldek. Remélem beérnek fagyok előtt.
Érhettek volna még néhány hétig, de szerintem már fogyaszhatók. Erről akkor tudok többet mondani, ha megérnek a gyümölcsök. Rosseyanka utódja a Nikita' s Gift is nagyon finom már ilyenkor, ha puhára érlelem.
Természetesen beérnek, néhány napja kaptam két Rosseyanka gyümölcsöt. Kerek lapos gyümölcsök kisebbek mint a Nikita talán 60-80gr. Várom a kóstolót, most néhány alma társaságában érlelem őket.
Nekem meg sok éves várakozás után van 2 szem Rosseyankám!!!! :)
Úgy tűnt, elrúgott minden virágot, és mégsem. Vajon beérnek ezek?
Most megfogadtam, a jövőben nem vágok le róla egyetlen vesszőt sem. Nincs metszegetés! Úgy érzem eddig azért nem termett, mert mindig levágtam az ágvégeket. Most már amíg nem lesz egy bőséges termésem, nem lesz alakítgatás sem.
Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Csapody Vera Növénybarát Kör október 4-i programját, ahol Miklós Ákos Márton, a becsehelyi kiviültetvény tulajdonosa (http://www.magyarkivi.hu) tart előadást. Előadásának címe: Korlátozottan téltűrő gyümölcstermők és más növények.
Helyszín: TIT STÚDIÓ EGYESÜLET, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.
(30% félérett, pl. széltől lehullott "cirmos" jujuba is mehet bele, majd megédesedik)
más nálunk is termő új gyümölcs is mehet bele próbára (pl. nashi)
1,5-2 l víz
xilit, eritrit vagy cukor ízlés szerint
valamennyi méz is lehet
vaníliás cukor is
csipet só
szegfűszeg, fahéj, citromkarika, v. kis citromlé v. 1-2 db c.pótló
sürítéshez puncs (jó színt ad) vagy vanília pudingpor,
nagy zsírtartalmú tejföl vagy tejszín.
A jujubát és a japán körtét
(ilyenkor pl. a Nakai, most még birses jellegű nashi van, még kemény, de megfőzhető! :)
megmossuk, az édesítős és/vagy cukros vízben (puhára) főzzük,
ha több vitamint akarunk, rövidebb ideig, vagy előpároljuk és úgy tesszük a forrásban levő vízbe.
(így nem tudom milyen lesz, lehetm h kevésbé édes.)
több főzés = édesebb jujuba. szétfőzni azért nem kell :) így is kijön majd evéskor könnyen a mag.
ha puha (pont jó) a gyümölcs, behabarjuk a pudinggal és a tejföllel (hideg vízben feloldjuk, majd főzőlével felöntjük, csomómentesre keverjük, hozzáöntjük, kicsit keverjük, lekapcsoljuk.)
4 fős családnak 1-2 ebédre elég. vagy csak nasholni :)
Sziasztok, gojival kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy kb. 4 éves növényem. Az első 3 évben folyamatosan a kipusztulás határán volt (lisztharmat, állatok okozta károk stb.), idén viszont összekapta magát és több mint 2 m-t nőtt egyetlen nyár alatt. Július óta tele van virággal is, még sincs rajta egyetlenegy bogyó sem. Mintha nem termékenyülnének meg a virágok. Úgy tudom, a goji önporzó, vagy nem? Lehet attól, hogy még nem elég erős a növény, vagy mi lehet a baj? Köszönöm, ha valaki tud segíteni.
Tudom, nagy most a paw ellenség itt a fórumon, ezért ha esetleg megakar szabadulni a mérgező paw magjaitól, akkor én szívesen átveszem tőle! :)))))) Komolyra véve a szót: paw magot keresek nagy mennyiségben, akár vételre, akár cserére is! Akinek van 100+ feletti mennyiségben, az kérem írjon nekem mailt, a részleteket megbeszéljük ott!
Én nem akartam hinni a leírásoknak, dea pawnak tényleg vaníliasodó íze van. Az illata meg a mangóra hajaz. A húsának az állaga is egészen különleges, valahol félúton a banán és az avokádó között.
Köszönöm. Arra gondoltam hogy egy jelképes összegért oda adnám valakinek ha kiásná.
Most termett először, az össz termés súlya 7007.5gr. Tehát 7 kg. A legnagyobb súlya 392.3 gr.
Még mindig van a hűtőben 7-8 db, meguntuk. Nem kell senkinek. Mindenki azt mondja finom, érdekes, de elég volt. Minden más gyümölcs jobban megy. Sajnos ez lett. A 2 fát jó drágáért vettem, évekig nevelgettem, és most menniük kell.
Ha valaki elvinné ezt az Owerleese-t, a Sunflowert ráadásnak adnám.Vagy levághatja az ágait oltáshoz.
Kevesebbet terem, kisebb szemeket is, viszont állítólag a másiknak jó porzója.
Jiro: azért lett volna érdekes és jó, ha pl. a Jiro zölden (zöldessárgán) is édes(kés), mert akkor biztos lehetett volna belőle akár savanyúságot is csinálni. (ld. még lehullott pld-ok.)
vagy befőttnek megpróbálni. ld. zöld paradicsom édesen és savanyúan.
bár a befőtt lehet, h felejtős, mert kompótot régebben már csináltam, és a főzés hatására igen bizarr lett a káki. (szén-dioxiddal kezelt, kemény, de édes(kés), narancssárga bolti kakiból).
szétesett, ramaty lett a színe és az íze... de persze 1 próba nem próba. ill. lehet, hogy van egy kis blikkfang, ami segíthet...
mindezeket főleg azoknak írom, akik újak ebben, nem okoskodni akarok! :) ;)
amikor öt éve elkezdtem foglalkozni a "nálunk is termő újakkal" sokat jelentett nekem ez a fórum.
aki sokat kapott, nem adhat vissza keveset :)
olyan kérdések vannak itt, amikről könyvek nem írnak, vagy tévedhetenek is. többet jelent a tapasztalat... ami persze nem univerzális, mivel minden termőhely (talaj, éghajlat, fekvés, stb.) más, és más a gondoskodás (víz, tápanyag, gyommantesség, téli takarás) is... egyesek skeresek, mások több tényező miatt is nem annyira... így a túlzott optimizmus sem jó, de pesszimizmus sem. úgy tűnik, hogy bármennyi infót begyűjthetünk, azért a "saját bőrén tapasztalja", "saját kárán tanul az ember" igazságok nem vagy csak részben megúszhatók...
Jirot nem ismerem Tipom van konténeres 4 gyümölcs van rajta szép nagyok, de még teljesen zöldek a gyümölcsök. Costata nap felőli oldalán elkezdtek sárgulni a gyümölcsök. Gyümölcs hullás mostanra teljesen megállt, de egy hete 10 napja földre esett gyümölcsök finom édesre értek. Nagyon meglepett, hogy majdnem olyan finomak a Costata gyümölcsök mint a késő őszi szüret gyümölcsei. Vaniglia érettebb állapotban van mint a Costata, most kezdtek a gyümölcsök hízni. Hagyom még érni a gyümölcsöket, szándékosan csak a Nikitáról szedtem le 4 gyümölcsöt, mert a fajtáim közül Nikita érik legkorábban.
Almákkal érlelt Nikita gyümölcsök nagyon édesek voltak, de az október végi szüret gyümölcseihez képest kevésbé aromásak.
A hullott káki gyümölcs ebben az időszakban már fogyasztható, finom, de ami ragaszkodik a fához hagyom, mert még finomabb és nagyobb lehet a gyümölcs késő őszig.
Japánban/Kínában sok náunk nem ismert fajta létezik.
Ha ismert fajtára kellene tippelni, Giant Fuyu szerű.
ezt még nem kóstoltam zölden :) :(
---
Az almával beérlelt Tipo nem jó. Csersavját nagyrészt elvesztette, csak a héjban maradt,
de elég ramaty az íze. Napon érleléssel próbálkozok most, utánozva a fa alatt megért gyümölcs körülményeit (ami finom volt) - csak a tálcán nem kap földízt és nem rohad el oly könnyen.
Bocsánát, nem szeretném én sem újra a vitát a mérgező hatásról, mert eléggé nyomasztó olvasni.
Egyébként hasonlóan gondolkodom egy egyedi különleges íz és kell nekem annyira, hogy Prima 1216 fajtából ültetek kettőt is, mert nagyon finomnak találom.
Jaj ne! János! A hányingert ne emlegesd, mert jön megint az annonacin vita. :( Senkinek se hiányzik! :D
Tényleg különleges íze van és semmihez se hasonlítható, így annak sincs értelme, hogy azt mondjuk ez meg az finomabb. Nekem a kedvenc gyümölcsöm a Nasi körte. Mégse azt eszem mindig, mert halál unalmas lenne. Illetve nincs is egész évben. Ez is csak egy plusz gyümölcs, egy lehetőség, amivel vagy él valaki, vagy nem. Mindenesetre a sok vegyszerezett gyümölcs mellett elfér szerintem, még ha nagy mennyiségben mérgező is lehet. (pl szabolcsban bevett gyakorlat az uborka véletlenszerű szedése permetezés után, ugyanis úgy tartják lebomlik majd az üvegben a vegyszer! Jó étvágyat!) Nekem és páromnak egyébként semmiféle rosszullétem, hányingerem nem volt tőle. Bár lehet a "Sunflower" fajta egyik annonacin szegény magoncának a termését ehettük meg. :D Kitudja...
Nekem émelygett a gyomrom akkor is mikor éretlen gyümölcsöt kaptam, és akkor is mikor a héja már fekete volt, annyira túlérett. El is keseredtem miatta, mert mikor kaptam a kóstolókat már el voltak ültetve a fáim.
Nagy meglepetésemre saját gyümölcstől nem émelyegtem sem tavaly, sem idén. De nem bírtam ma sem megenni egy egészet. Lehet azért, mert elteltem szőlővel, és még szőlőlét is készítettem. Most azt próbálom ki, grapefruit mag kivonattal lehet-e tartósítani a mustot. :)
Nagyon egzotikus különleges íze van az Asiminának, ez az íz világ vagy bejön valakinek vagy nem. Nekem már volt szerencsém megkóstolni a gyümölcsöt, de nem hasonlítható semmilyen hagyományos gyümölcshöz. Én is úgy vagyok vele finom, de túlságosan összetett intenzív az íze, ezért szokni kell. Olyaannyira szokni kell, hogy nekem volt egy enyhe hányingerem a gyümölcs fogyasztását követően.
Megkóstoltuk, azóta lesett még 3. Hűtőbe tettem, nem nagyon kapkod érte senki.
Finom, nem arról van szó hogy nem ízlik, de szerintem ízletesebbek a régebben ismert és termesztett gyümölcsök.Pl. most érik a szőlő is, hát a paw-hoz képest manna. Jobb nála a körte és az őszibarack is, de még a most is érő málnát is szívesebben csipegetem.
A Sunflower és az Overleese között ízben maximum árnyalatnyi különbség van. Szinte egyformák. Viszont az Overleesének van értékelhető mennyiségű gyümölcshúsa. A 197.8 gr-osban 8 db mag volt. Az ettől sokkal kisebb Sunflowerben, volt ahol 12. de az ici-piciben is volt 6 db. Nem is volt húsa.
Összegezve ízlik a paw, de nincs akkora nagy szám, mint ahogy régebben fórumtársak bejegyzéseiből gondoltam és kedvet kaptam hozzá. Tehát bőven sok a 2 fa. :)
(nem, mások is írták, hogy kölnis. de azért az lehet, h túlzás. amúgy pont az aroma miatt lenne extra jó, de ez olyan, hogy valakinek bejön az adott íz, valakinek nem. a nemespenészes sajtokat sem mindenki szeretni, valaki elhányná magát, ha meg kellene ennie... én imádom!!!)